فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 106 (بهار 1402)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 106 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خلیل کولیوند*، محمدمجید فولادگر، احمد برومند کاخکی صفحات 1-28

    هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری درحال تحول، مزایای اقتصادی و اجتماعی بسیار بزرگی برای آینده ترسیم کرده است. این فناوری می تواند در نحوه زندگی، کار، یادگیری، اکتشاف و تعامل انقلاب ایجاد کند. این پژوهش با رویکرد آینده پژوهی و هدف ترسیم سناریوهای فراروی بازار کار ایران با ظهور هوش مصنوعی در افق 1410 انجام گردیده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی اکتشافی است که بر پایه رویکرد کیفی به منظور مفهوم سازی و ارایه تحلیل های تجویزی می باشد. شیوه های گردآوری اطلاعات و روش تجزیه و تحلیل، شامل بررسی کتابخانه ای علمی و تخصصی، ذهن انگیزی، پنل های خبرگی و بهره گیری از روش های آینده پژوهی نظیر چرخه آینده، تحلیل ذینفعان و مدل سناریوپردازی الگوی شبکه جهانی کسب و کار بوده است. با استفاده از ترکیب این روش ها، 9 کنشگر، 52 پیشران و چهار عدم قطعیت شناسایی شد که در نتیجه برهم کنش عدم قطعیت ها 16 حالت نااطمینانی به وجود آمد که در نهایت با تایید خبرگان 5 سناریو باورپذیر ترسیم شد. این پنج سناریو که به نام های «خدمت پذیر هوشمند»، «مونوپولی»، «جهان سرافا»، «رقابت تخریبی» و «نیچ مارکت» نام گذاری شدند، می توانند مبنایی برای کمک به سیاست گذاری حوزه بازار کسب و کار و اشتغال در این حوزه باشند.

    کلیدواژگان: بازار کار ایران، هوش مصنوعی، پیشران ها، عدم قطعیت ها، سناریوپردازی
  • حسن بشیر* صفحات 29-56

    اغتشاشات، اعتراضات، تحولات و تغییرات اجتماعی در هر کشور از اهمیت زیادی برای ساختار سیاسی-اجتماعی کشورها برخوردار است. در ایران نیز تحولات مزبور دارای اهمیت ویژه ای است. در این رابطه کشورهای مختلف از طریق رسانه های خود در تلاش هستند که دیدگاه های حاکم را به گونه ای منعکس کننده که از طرفی نوعی از دیپلماسی رسانه ای و گفتمانی تلقی می شود و از سوی دیگر در ساخت گفتمانی تاثیرگذار باشد. مطالعه رسانه های جهان به دلیل تاثیرگذاری آنها در ساخت ذهنیت ملی، منطقه ای و جهانی در حوزه های فعالیت آنها، برای کشف شیوه های گفتمان سازی در رابطه با اغتشاشات سال 1401 ایران حایز اهمیت است.مقاله با استناد به نظریه گفتمان و روش تحلیل عملیاتی گفتمان (پدام) در تلاش است که گفتمان و در حقیقت دیپلماسی گفتمانی حاکم بر شبکه الجزیره قطر به دلیل اهمیت منطقه ای و جهانی آن در این زمینه با تحلیل 7 گزارش خبری که در آغاز اغتشاشات در ایران منتشر کرده است، را مورد کشف قرار دهد.پژوهش به نتایج مهمی دست یافت که از مهمترین آنها: مخالفت سازی نظام با حقوق بشر، جهانی سازی اعتراضات ایران و امیدسازی برای موفقیت اعتراضات در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: اغتشاشات 1401 ایران، شبکه الجزیره، دیپلماسی گفتمانی، روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام)
  • سعید قربانی*، لیلا وصالی صفحات 57-82

    در نگاه کلی، سواد رسانه ای ناظر بر توانمندی های لازم جهت بهره برداری از ظرفیت های سودمند رسانه ها و ایجاد امنیت در مقابل پیامدهای ناخواسته ی رسانه هاست، اما در نگاه رو به آینده، سواد رسانه ای از موضوعات راهبردی و سرنوشت ساز حوزه ارتباطات و رسانه خاص تلقی می شود. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی مهم ترین راهبردهای نهادینه سازی آینده ی سواد رسانه ای در کشور و ایجاد درکی شفاف فراروی سیاست گذاران حوزه رسانه برای آمادگی پیشدستانه و کمک به اتخاذ عقلانی ترین تصمیمات این حوزه است. روش پژوهش، برنامه ریزی سناریویی و چارچوب نظری، نظریه ی جیمز پاتر است. یافته های تحقیق حاکی از برجسته سازی عواملی همچون "پیوست سواد رسانه ای برای قوانین و سیاستها"، "هماهنگ سازی آموزش سواد رسانه ای با نهادهای علمی"، "بهره گیری از کارشناسان سواد رسانه ای در قانون گذاری دولتی"، "رویکرد عمل گرایانه مدیران به سواد رسانه ای به مثابه یکی از مهارت های مهم زندگی"، "اعتباربخشی صدا و سیما به مخاطب" و در نتیجه شناسایی دو عدم قطعیت بحرانی "مخاطب محوری" و "نخبه گرایی" و شکل دهنده به منطق سناریوهاست که راهبردهای تحقیق از برهم کنش این دو عامل شکل خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: راهبرد، آینده پژوهی، آینده نگاری، سواد رسانه ای، برنامه ریزی سناریویی
  • حامد محمدی*، ناصر حمیدی صفحات 83-108

    پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این سیوال است که مضامین مقابله با فساد در نظام اداری ایران کدام است و در این راستا، هفت سند مرتبط به موضوع فساد در ایران مورد شناسایی قرار گرفت و پژوهشگر با بررسی و مطالعه دقیق این اسناد، ابتدا مفاهیم مرتبط را احصاء و با ادغام مفاهیمی که دارای بار معنایی مشترکی بودند، نسبت به تبیین مضامین اصلی و سپس مضامین سازمان دهنده و فراگیر اهتمام نمود. پژوهش حاضر از حیث هدف، بنیادی، از حیث شیوه از نوع پژوهش کیفی که این شیوه می تواند جزء پژوهش های تفسیری قرار گیرد و از حیث راهبرد، از روش تحلیل مضمون استفاده گردید و شیوه گردآوری داده ها از طریق مطالعه و بررسی اسناد بوده است. بر اساس یافته های پژوهش، تعداد 52 مفهوم، 18 مضمون اصلی، 13 مضمون سازمان دهنده و 7 مضمون فراگیر در خصوص مقابله با فساد تبیین گردید و سپس شبکه مضامین که بیانگر رابطه بین مفهوم بنیادینی که پژوهش بر اساس آن استوار بوده با مضامین فراگیر و سازمان دهنده می باشد، طراحی گردید.

    کلیدواژگان: فساد، مقابله با فساد، قوانین مقابله با فساد، نظام اداری ایران، تحلیل مضمون
  • اسماعیل ذاکری مهابادی، محمدرضا یزدانی زازرانی*، حنانه محمدی کنگرانی صفحات 109-141

    حوضه آبریز زاینده رود، یکی از پرچالش ترین حوضه های آبریز کشور طی سال های اخیر بوده است. چالش هایی که عرصه های مختلفی از موضوعات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و... را در برگرفته و توجهات را به چگونگی حمکرانی آب در این حوضه معطوف نموده است. بر این اساس در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل شبکه ای، ساختار حکمرانی آب در استان چهار محال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجایی که حکمرانی مستلزم مشارکت تمام ذی نفعان است، پژوهش حاضر ضمن احصاء کنشگران در قالب گروه های 21گانه، درصدد پاسخ به این سوال بوده که هر یک از کنشگران شبکه حکمرانی آب در حوضه زاینده رود، از چه جایگاه و نقشی در نظام حکمرانی آب برخوردار هستند؟. برای پاسخ به این سوال داده های پژوهش با استفاده از شاخص مولفه های ارزشی در نرم افزار UCINET مورد تحلیل قرار گرفته تا دو شبکه تاثیرگذاری و تبادل اطلاعات، مورد شناسایی قرار گیرد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که جایگاه هریک از کنشگران احصاء شده در شبکه های مذکور، تناسبی با مفهوم حکمرانی آب در شکل شبکه ای آن نداشته و در مقابل ساختاری غیرشفاف و ناکارآمد را ترسیم می نماید که برون داد آن، ضعف در مدیریت منابع آب و نارضایتی ها و چالش های اجتماعی، سیاسی و امنیتی است. نمای کلی از یافته های پژوهش نیز با استفاده از نرم افزارNetdraw ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، حکمرانی آب، تحلیل شبکه ای، چهارمحال و بختیاری، حوضه آبریز زاینده رود
  • مسلم شیروانی ناغانی*، فاطمه محمدی صفحات 143-174

    محیط اغلب صنایع بیش از پیش نامطمین شده و عدم اطمینان فزاینده، برنامه ریزی منابع انسانی را به سمت رویکردهای جدیدی از جمله آینده نگاری هدایت کرده است. صنعت بانکداری ایران نیز در راستای مواجهه پیش دستانه با آینده های بدیل و ساخت آینده مطلوب، نیازمند آینده نگاری توسعه منابع انسانی خود بر مبنای سناریوپردازی است. لذا تحقیق حاضر با هدف ترسیم سناریوهای توسعه منابع انسانی صنعت بانکداری ایران با رویکرد تحلیل اثر متقابل انجام پذیرفته که از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت آمیخته و از نظر مسیر اجرا شامل مراحل پیمایش، ماتریس تحلیل تاثیر متقابل و روش سناریوپردازی است. نمونه آماری پژوهش حاضر، شامل خبرگانی است که به صورت آکادمیک یا تجربی در حداقل یکی از سه حوزه آینده نگاری، توسعه منابع انسانی و یا بانکداری دارای تخصص بوده و به دو حوزه دیگر نیز آشنایی نسبی داشته اند. شناسایی خبرگان به کمک «تکنیک گلوله برفی» انجام و تا جایی ادامه یافت که داده ها به اشباع نظری رسید. برای شناسایی پیشران های توسعه منابع انسانی در صنعت بانکداری بر اساس آراء خبرگان، از روش دلفی استفاده شد. بر اساس تحلیل سازگاری حالات مختلف عوامل کلیدی در نرم افزار سناریو ویزارد، امکان پذیری چهار سناریو با سازگاری درونی قوی نشان داده شد که این سناریوها نام گذاری و توصیف شدند. در انتهای پژوهش نیز پیشنهاداتی به مدیران و متولیان صنعت بانکداری ایران ارایه شد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، صنعت بانکداری ایران، تحلیل اثر متقابل، عدم قطعیت ها، سناریوپردازی
|
  • Khalil Koulivand *, Mohammadmajid Fouladgar, Ahmad Borumand Kakhaki Pages 1-28

    Artificial intelligence as an evolving technology, great economic and social benefits have been drawn for the future. This technology can be created in the way of life, work, learning, discovery and revolution. This research has been conducted with future research and the aim of drawing scenarios for the future of Iran's labor market with the emergence of artificial intelligence the horizon of 2032. The current research is applied in terms of its purpose and in terms of its nature and method, it is an exploratory description based on a qualitative approach in order to conceptualize and provide analysis. The methods of gathering information and the method of analysis and analysis included the examination of scientific and specialized libraries, brainstorming, news panels, and the use of future research methods such as the future cycle, stakeholder analysis, and the global business network scenario model. Using the combination of these methods, 9 actors, 52 drivers and four uncertainties were identified, and as a result of the interaction of uncertainties, 16 uncertain states were created, which were finally drawn with the approval of experts, 5 plausible scenarios. These five scenarios, which were named "smart service", "monopoly", "sarafa world", "destructive competition" and "markets", can be used to help policy making in the field of market and work in this field.

    Keywords: Iran's labor market, Artificial intelligence, Drivers, Uncertainties, Scenario Planning
  • Hassan Bashir * Pages 29-56

    Riots, protests, developments and social changes in every country are very important for the political-social structure of the countries. In Iran, the aforementioned developments are also of special importance. In this regard, different countries through their media are trying to reflect the ruling views in a way that on the one hand is considered a form of media and discourse diplomacy and on the other hand is effective in building a discourse. The study of world media is important to discover the methods of discourse formation in relation to the disturbances of 1401 in Iran due to their influence in building national, regional and global mentality in their fields of activity.Based on the discourse theory and the Practical Discourse Analysis Method (PDAM), the article is trying to discover the discourse and in fact the discourse diplomacy governing Al Jazeera network in Qatar due to its regional and global importance in this field by analyzing the 7 news reports that it published at the beginning of the unrest in Iran.The research achieved important results, the most important of which are: making the system oppose human rights, globalizing Iran's protests, and creating hope for the success of protests in Iran.

    Keywords: 2022 Iran Riots, Al Jazeera Network, Discourse Diplomacy, Practical Discourse Analysis Method (PDAM)
  • Saeed Ghorbani *, Leila Vesali Pages 57-82

    In a general view, Media Literacy refers to the abilities necessary to exploit the beneficial capacities of the media and create security against the unwanted consequences of the media. The purpose of the present research is to identify the most important strategies for institutionalizing the future of media literacy in the country and to create a clear understanding for the policy makers of the media field to prepare in advance and help make the most rational decisions in this field. The research method is scenario planning and theoretical framework is James Potter's theory. The findings of the research indicate the highlighting of factors such as "the attachment of Media Literacy to laws and policies", "the coordination of Media Literacy education with scientific institutions", "the use of Media Literacy experts in government policy making", "the operational view of managers towards Media Literacy as one of the skills vital of life", "accreditation of radio and television to the audience" and as a result of identifying two critical uncertainties of "audience-centeredness" and "elitism" and shaping the logic of scenarios that research strategies will be formed from the interaction of these two factors.

    Keywords: strategy, Futures Studies, Foresight, Media Literacy, Scenario Planning
  • Hamed Mohammadi *, Naser Hamidi Pages 83-108

    The present study aims to answer this question, what are the themes of dealing with corruption in Iran's administrative system, and in this regard, seven documents related to the issue of corruption in Iran were identified, and the researcher, by carefully examining and studying these documents, first counted the related concepts and the integration of concepts that had a common semantic load, paid attention to the explanation of the main themes and then the organizing and inclusive themes. The current research is fundamental in terms of its purpose, in terms of the method of qualitative research, which can be included in interpretive research, and in terms of strategy, thematic analysis method was used, and the method of data collection was through the study and review of documents. Based on the findings of the research, the number of 52 concepts, 18 main themes, 13 organizing themes and 7 comprehensive themes regarding the fight against corruption were explained and then the network of themes that shows the relationship between the fundamental concept on which the research is based and the inclusive and organizing themes, was designed.

    Keywords: Corruption, dealing with corruption, Anti-corruption laws, Iran's administrative system, Thematic Analysis
  • Esmaeel Zakeri Mahabadi, Mohammad Reza Yazdani Zazerani *, Hannaneh Mohammadi Kangarani Pages 109-141

    Zayandeh-Roud basin has been one of the most challenging basin in the country in recent years. Challenges that cover various fields of political, social, economic, security, etc and has focused attention on how water governance in this basin. Based on this, in the present study, the structure of water governance in Chahar Mahal and Bakhtiari province has been investigated using the network analysis method. The current research, while counting the activists in the form of 21 groups, has tried to answer the question that each of the activists of the water governance network in the Zayandeh-Roud basin, what position and role do they have in the water governance system?. Because governance requires the participation of all stakeholders. To answer this question, the research data was analyzed using the value components index in the UCINET software to identify two networks of influence and information exchange. The results of the research indicate that the position of each of the actors counted in the mentioned networks is not proportional to the concept of water governance in its network form. And on the other hand, it draws an opaque and inefficient structure, the output of which is weakness in the management of water resources and dissatisfactions and social, political and security challenges. An overview of the research findings has also been drawn using Netdraw software.

    Keywords: Public policy making, Water Governance, Network analysis, Chaharmahal, Bakhtiari, Zayandeh-Rud River Basin
  • Moslem Shirvani Naghani *, Fateme Mohammadi Pages 143-174

    The environment of most industries has become more uncertain and the growing uncertainty has led human resource planning to new approaches, including foresight. Iran's banking industry also needs to foresee its human resources development based on scenarios in order to face alternative futures and build a favorable future. Therefore, the current research was carried out with the aim of drawing scenarios for the development of human resources in the banking industry of Iran with the approach of mutual effect analysis, which in terms of practical purpose, in terms of mixed nature, and in terms of the implementation path, includes survey steps, mutual influence analysis matrix and scenario development method. The statistical sample of the current research includes experts who are academically or experimentally specialized in at least one of the three fields of foresight, human resource development, or banking, and have relative familiarity with the other two fields. Identification of experts was done with the help of "snowball technique" and continued until the data reached theoretical saturation. The Delphi method was used to identify the drivers of human resources development in the banking industry based on the opinions of experts. Based on the compatibility analysis of different states of key factors in the Scenario Wizard software, the feasibility of four scenarios with strong internal consistency was shown, and these scenarios were named and described. At the end of the research, suggestions were presented to the managers and trustees of the Iranian banking industry.

    Keywords: Human resources development, Iran's Banking Industry, Cross Impact Analysis, Uncertainties, Scenario Planning