فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مدیریت اطلاعات
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ندا صالح، آمنه خدیور* صفحات 1-20
    انسان، به دلیل محدودیت قدرت ادراک از جهان خارج و نیز محدودیت قدرت استدلال جامع و عمیق، با عدم قطعیت و عدم حتمیت مواجه است. روش های تصمیم گیری چندمعیاره، روش هایی در راستای افزایش اطمینان و کاهش عدم قطعیت ناشی از قضاوت های تصمیم گیرنده و جامعیت اطلاعات هستند. یکی از شاخص های محاسبه شده در ماتریس تصمیم در شرایط عدم اطمینان، شاخص حداقل پشیمانی است. هدف از این پژوهش، شناخت گزینه هایی با حداقل پشیمانی در انتخاب اعضای هییت علمی است. بدین منظور، با استفاده از متغیر های به دست آمده از ادبیات پیشین و نظر خبرگان در حوزه موضوع مورد مطالعه، به منظور کمک به تصمیم گیری در جذب اعضای هییت علمی، سیستم خبره طراحی شد. نتایج تحلیل، بیانگر این مطلب بود که گزینه های سوابق تحصیلی، اخلاق (مهارت ارتباطی)، توانایی تدریس (قدرت بیان و انتقال مطالب) و مهارت های تصمیم گیری، شاخص هایی هستند که حداقل ریسک از مدنظر قرار دادن آنها در گزینش علمی افراد به دست می آید.
    کلیدواژگان: جذب، اعضای هیئت علمی، سیستم خبره فازی، سیستم تصمیم گیرنده، منطق فازی
  • رضا قائمی*، یعقوب آراد، فرشته حاج قاضی صفحات 21-41
    امروزه تولید داده از طریق تجهیزات هوشمند، ازجمله تلفن های همراه، با رشد چشم گیری روبه رو بوده و خوشه بندی یکی از تکنیک های پرکاربرد کشف دانش در کلان داده ها است. خوشه بندی مبتنی بر چگالی (DBSCAN)، از الگوریتم های خوشه بندی کارا در داده کاوی بوده و با وجود داشتن مزایا، دارای مشکلاتی ازجمله سختی در تعیین پارامترهای ورودی و همچنین، نداشتن توانایی در کشف خوشه هایی با چگالی متفاوت نیز هست. در الگوریتم پیشنهادی این مقاله، از الگوریتم K-DBSCAN در گروه بندی داده های حجیم با هدف کاهش زمان اجرای خوشه بندی الهام گرفته شده است. به علاوه، با استفاده از الگوریتم های K-Means و H-DBSCAN، چگالی های مختلف مجموعه داده تشخیص داده می شود، برای هر چگالی یک شعاع Eps تعیین شده و سپس، الگوریتم پیشنهادی خوشه بندی مبتنی بر چگالی توسعه یافته با پارامترهای منطبق روی داده ها اعمال می شود. در واقع، نوآوری این مقاله استفاده از خوشه بندی K-Means و تخمین چگالی های مختلف در روش خوشه بندی DBSCAN است. الگوریتم پیشنهادی روی چهار مجموعه داده استاندارد Image segmentation، Pendigit، Letters و Shuttle control با الگوریتم خوشه بندی DBSCAN ساده و دو الگوریتم توسعه یافته K-DBSCAN و H-DBSCAN مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی در زمانی که هر دو معیار زمان و دقت در خوشه بندی ملاک باشند، در مقایسه با الگوریتم های دیگر، الگوریتم برتری است.
    کلیدواژگان: کلان داده ها، خوشه بندی، DBSCAN، K-DBSCAN، H-DBSCAN، k-means
  • ناهید اسدی، عصمت مومنی، فریبرز درودی* صفحات 42-61
    هدف پژوهش حاضر، نیازسنجی ایجاد انبارداده (بستری برای ذخیره و سازمان دهی اسناد) با رویکرد مدیریت راهبردی از دیدگاه مدیران ارشد، مدیران فناوری اطلاعات و روسای گروه های سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری آن، 30 نفر (10 نفر مدیران ارشد، 10 نفر مدیران فناوری اطلاعات و 10 نفر روسای گروه ها)، از سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و 50 نفر از کاربران سازمان هستند که به شیوه نمونه گیری سرشماری انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است که براساس مقیاس لیکرت تهیه شده است. روایی پرسش نامه روایی محتوایی بوده و پایایی پرسش نامه با ضرایب آلفای کرونباخ از دیدگاه مدیران ارشد با 82 درصد، از دیدگاه مدیران فناوری اطلاعات با 74 درصد و از دیدگاه روسای گروه 78 درصد برآورد شده است. بر اساس یافته ها، دیدگاه مدیران ارشد با میانگین 5/35، مدیران فناوری اطلاعات با میانگین 8/57 و روسای گروه ها با میانگین 7/39، به ایجاد انبارداده با فرایندهای مدیریت راهبردی در سازمان مثبت است. ارتباط ساختاری میان مدیران ارشد و مدیران فناوری اطلاعات، در پیاده سازی انبارداده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نقش مهمی دارد. اقدام مناسب مدیران سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به ایجاد انبار داده با رویکرد مدیریت راهبردی، به‎طور اصولی و منطبق با نیازهای سازمان، ضروری است. ایجاد انبارداده باید با فرایندهای مدیریت راهبردی سازمان، ماموریت ها، چشم انداز و اهداف اصلی منطبق باشد. همچنین، باید اهداف بلندمدت سازمان را در نظر بگیرد.
    کلیدواژگان: انبارداده، اسناد، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، مدیریت راهبردی، نیازسنجی
  • مهری صدیقی* صفحات 62-80

    این پژوهش با هدف اصلی بررسی فعالیت علمی نویسندگان مقالات پراستناد حوزه آی متریکس در شبکه اجتماعی علمی ریسرچ گیت و تاثیرگذاری آن بر شاخص های علم سنجی آنها در پایگاه استنادی گوگل اسکالر انجام شد. پس از گردآوری و تعیین پراستنادترین مقالات منتشر و نمایه‏شده در حوزه آی متریکس، در پایگاه اسکوپوس، در بازه زمانی ده ساله (2010 تا 2019 میلادی)، نویسندگان این مقالات که در شبکه اجتماعی ریسرچ گیت عضو بودند و در گوگل اسکالر نیز پروفایل داشتند، شناسایی شدند. برای این منظور، تمامی مقالات منتشرشده در دو مجله هسته حوزه آی متریکس، یعنی Scientometrics و Journal of informetrics در بازه زمانی یادشده از پایگاه اسکوپوس استخراج شد. همچنین، برای شناسایی آن دسته از نویسندگان حوزه آی متریکس که در سایر مجلات مرتبط با این حوزه مقاله منتشرشده داشتند، از راهبرد جست‎وجوی کلیدواژه های پربسامد این حوزه استفاده شد. در ادامه، رابطه سنجه های جایگزین نویسندگان عضو شبکه بالا، با شاخص های علم سنجی همین نویسندگان در نظام گوگل اسکالر بررسی شد. داده های مربوط به متغیرهای بررسی شده، با استفاده از آزمون های هم‏بستگی مناسب و به کمک نرم افزار اس‏پی‏اس‏اس تحلیل شدند. بر اساس یافته ها، با توجه به پایین‏ بودن میزان ضریب هم‏بستگی بین متغیرها، بین سنجه های جایگزین نویسندگان عضو شبکه ریسرچ گیت و شاخص اچ و نیز شاخص 10i همین نویسندگان در پایگاه گوگل اسکالر، رابطه ضعیفی وجود دارد. در مجموع می توان گفت، ریسرچ گیت و سایر شبکه های اجتماعی علمی، زمینه را برای برقراری ارتباطات پژوهشی و به‎اشتراک گذاری تولیدات علمی افزایش می دهند که این مسیله می تواند در کمیت برون‎دادهای پژوهشی و افزایش قابلیت رویت تولیدات علمی موثر باشد؛ اما میزان واقعی سودمندی این رسانه ها در عمل، می تواند با انجام پژوهش های جداگانه در سایر حوزه های موضوعی و با مقیاس گسترده تر به‏صورت تحلیلی بررسی شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی علمی، شاخص های علم سنجی، آی متریکس، ریسرچ گیت، گوگل اسکالر، سنجه های جایگزین
  • محمدرضا عمرانی طبرستانی*، نادر نقشینه، سپیده فهیمی فر صفحات 81-101

    در دنیای رقابتی امروز، کاربران در کانون اصلی توجه کسب وکار ها قرار دارند و و فا د ا ری آنها، عامل اصلی کسب مزیت رقابتی است. پیشرفت مستمر در عرصه کسب وکار الکترونیکی، رویکردهایی را که به خلق ارزش و ایجاد ارتباط بلندمدت با کاربران منجر می شوند، در دستور کار کسب وکار ها قرار داده است. از این رو، بسیاری از مدیران IT باور دارند که آینده کسب وکار به مدیریت تجر به کاربران بستگی دارد. مسیله مدیریت رفتار کاربران کسب وکار در این پژوهش، به دنبال جلب رضایت کاربران کسب وکارهای الکترونیکی و رسیدن به وفاداری آنها در راستای خرید، تکرار خرید و معرفی محصول به دیگران است. به همین دلیل، مدیریت روابط با کاربران کسب وکارهای الکترونیکی در کسب وکارهای الکترونیکی، از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است، زیرا امروزه با گسترش پایگاه های ثبت داده های خدماتی و حجم بالای داده های ذخیره‎شده، به ابزاری نیاز است تا بتوان داده های ذخیره‎شده در شبکه های اجتماعی کسب وکار را پردازش کرد. هدف اصلی انجام این پژوهش، تبیین رفتار کاربران شبکه های اجتماعی در کسب وکارهای الکترونیکی است. در این پژوهش، داده کاوی بر اساس روش شبکه های بیزین و شبکه های عصبی مصنوعی انجام شد. داده های این پژوهش، بر اساس یک نمونه هزارتایی از مستندات و گزارش های کسب وکارهای الکترونیکی تنظیم شد. بر اساس مدل نهایی پژوهش، مدیران کسب وکارهای الکترونیکی باید به میزان بازخورد شبکه های اجتماعی برای مولفه مدیریت شبکه های اجتماعی کسب وکار و تعداد به اشتراک گذاری کاربران کسب وکار برای مولفه مدیریت رفتار کاربران کسب وکار توجه ویژه‎ای کنند؛ زیرا دارای بیشترین وزن پیش‎گویی در مدل داده کاوی پژوهش هستند. از سوی دیگر، تحصیلات کاربران برای مولفه مشخصات کاربران کسب وکار و سفارشی سازی محصولات و خدمات برای مولفه مدیریت روابط با کاربران کسب وکارهای الکترونیکی نیز، در راستای اهداف مدیران کسب وکارهای الکترونیکی، حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: رفتار کاربران، اطلاعات شبکه های اجتماعی، کسب وکارهای الکترونیکی، داده کاوی
  • المیرا جنوی*، ساجده عبدی صفحات 102-130

    شاخص های عملکردی، ابزار مناسبی هستند برای پیاده سازی و اجرای عملیات طرح های زیرساختی، پژوهشی و مدیریتی فرایندمحور در دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی و نیز ارزیابی این موسسه ها. به کمک این ابزار می‎توان عملکرد گذشته، وضعیت موجود و مطلوب موسسه ها را با استانداردهای آنها مقایسه کرد. هدف این پژوهش، ارزیابی عملکرد موسسه های پژوهشی غیردولتی ایران در دو حوزه علوم انسانی و حوزه فنی و مهندسی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با رویکرد علم سنجی و بر اساس مدل ارزیابی دست نامه سنندج انجام شده است. جامعه پژوهش، موسسه های پژوهشی غیردولتی هستند که از شورای گسترش آموزش عالی مجوز دریافت کرده اند. در این پژوهش، دو موسسه از هر دو حوزه که در بین همتایان خود عملکرد مناسب تری داشتند، برای ارزیابی همه جانبه انتخاب شدند. به‎ طور کلی، بر اساس بررسی عملکردها، موسسه حوزه فنی و مهندسی «ب» در مقایسه با موسسه علوم انسانی «الف»، وضعیت مناسب‏تری دارد که بی‎تردید بهره‎ گیری از برنامه ‎های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت راهبردی شفاف و پیشبرد فعالیت های پژوهشی در موسسه فنی و مهندسی در این نتیجه بی تاثیر نبوده است. لازم است که موسسه های پژوهشی غیردولتی با تدوین یا بازنگری در برنامه راهبردی و خودارزیابی‎های سالیانه، مطابق با ابعاد و شاخص های وزارت عتف، در راستای اثرگذاری و انجام رسالت خود در عرصه پژوهش کشور، زمینه رشد و ارتقا را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدیریت پژوهش، مدیریت دانش، موسسه های پژوهشی، علوم انسانی، فنی و مهندسی
  • الناز نصیرزاده* صفحات 150-173
    در این مقاله با بررسی و تحلیل ارزش طول عمر مشتریان در صنعت بانکداری، به ارایه مدلی مناسب و نوآورانه برای سنجش ارزش طول عمر مشتریان پرداخته شده است. برای رسیدن به این هدف، ابتدا با بررسی تحقیقات موجود در ادبیات، شاخص های اولیه احصا شد و با جمع آوری شاخص های موجود در یکی از بانک های داخلی، فهرست آنها به روزرسانی شد. بدین منظور، از یک رویکرد توصیفی و تحلیلی بر پایه فنون اجماع نظر و تجزیه و تحلیل نظرات خبرگان استفاده شد و از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان صنعت بانکداری، داده های اولیه جمع آوری شدند. سپس با به کارگیری روش دلفی، یک فرایند اجماع سازی در میان خبرگان انجام شد تا بر اساس دوره های متعدد از بازخورد و اصلاح، به مجموعه قابل قبول و دقیق از شاخص هایی برای ارزیابی ارزش طول عمر مشتری دست یافته شود. نتایج به دست آمده، حکایت دارد از تایید مدلی سه بخشی که بر رفتار گذشته، رفتار آینده و میزان وفاداری مشتریان مبتنی است. برای هر بخش از مدل، شاخص‏هایی از ادبیات و پایگاه داده بانک تعیین شد. مدل طراحی شده، اطلاعات مورد نیاز پایگاه داده بانک را برای شناسایی و سنجش بهتر مشتریان بهبود می دهد و به کمک آن می توان شاخص‏های متناسب با سنجش وفاداری مشتریان و سنجش ارزش آینده مشتریان بانک را شناسایی کرد. در نهایت، این مقاله راه کارهایی را برای استفاده از داده های ارزش طول عمر مشتریان در مدیریت سودآوری و توسعه استراتژی هایی ارایه می‏دهد که به بهبود تجربه مشتری و رشد پایدار بانک کمک می کنند. این پژوهش نه تنها اطلاعات ارزشمندی برای محققان و مدیران بانکی فراهم می کند، بلکه درک عمیق تری از ارتباط بین ارزش طول عمر مشتریان و بخش بندی مشتریان بانک نیز ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش طول عمر مشتری، صنعت بانکداری، وفاداری مشتریان، مدیریت سودآوری
|
  • Neda Saleh, Ameneh Khadivar * Pages 1-20
    Due to the limited power of human perception of the outside world and also the power of comprehensive and deep reasoning, he faces uncertainty and uncertainty. Multi-criteria decision-making methods, including methods to increase confidence and reduce uncertainty due to judgment Decision makers and comprehensiveness of information. One of the indicators calculated in the decision matrix in conditions of uncertainty is the minimum regret index. The purpose of this study is to identify options with the least regret in selecting faculty members. Therefore, using the variables obtained from the previous literature and the opinion of experts in the field of study, an expert system was designed to assist in decision-making in attracting faculty members.The results of the analysis indicated that the options of academic record, ethics (communication skills), teaching ability (ability to express and convey content) and decision-making skills are indicators that have the least risk of being considered in the scientific selection of individuals. According to the results of this research and the designed expert system can be used to help decision-making in attracting faculty members of universities by reducing time, increasing the quality and accuracy of decision-making.
    Keywords: Absorption, Faculty, fuzzy expert system, Decision maker system, Fuzzy logic
  • Reza Ghaemi *, Yaghoob Arad, Fereshteh Hajghazi Pages 21-41
    Today, data generation through smart equipment, including mobile phones, has faced a significant growth, and clustering is one of the most widely used knowledge discovery techniques in big data. Density-based clustering (DBSCAN) is one of the most efficient clustering algorithms in data mining, and despite having advantages, it also has problems, such as the difficulty in determining the input parameters, as well as not being able to detect clusters. with different densities. In the proposed algorithm of this article, it is inspired by the K-DBSCAN algorithm in grouping large data with the aim of reducing the clustering execution time.In addition, by using K-Means and H-DBSCAN algorithms, different densities of the data set were identified and an Eps radius was determined for each density, and then, the proposed density-based clustering algorithm was developed with parameters The matching is applied to the data, and in fact, the innovation of this article is the use of K Means clustering and the estimation of different densities in the DBSCAN clustering method. The proposed algorithm has been compared with the simple DBSCAN clustering algorithm and two developed K-DBSCAN and H-DBSCAN algorithms on four standard data sets: Image segmentation, Pendigit, Letters and Shuttle control. The results show that the proposed algorithm is superior to other algorithms when both time and accuracy are criteria in clustering.
    Keywords: Big Data, Clustering, DBSCAN, K-DBSCAN, H-DBSCAN, k-means
  • Nahid Asadi, Esmat Momeni, Fariborz Doroudi * Pages 42-61
    This research aims to create a data warehouse (Admitted to store and organize Documents) with data management Approach, strategic assessment of the views of senior managers, IT managers and heads of departments of the National Library and Archives of the Islamic Republic of Iran. This is a type of research, and application of research methods, descriptive. The study population consisted of 30 patients (10 senior managers, 10 IT managers and 10 heads of groups), the National Library and Archives Organization of the Islamic Republic of Iran and are 50 National Library and Archives of Iran’s users has been selected sampling method. Data is based on a Likert questionnaire has been developed. Validity and content validity and reliability with Cranach’s alpha coefficients of the views of senior managers by 82%, IT managers perspective with 74% and heads of groups perspective with 78% is estimated. Results indicate that the position of senior managers with an average of 5.35, IT managers with an average of 57.8 and heads of each class with the mean average 39.7 To create a data warehouse with the National Library and Archives of Iran's strategic management processes is positive. Structural communication between senior managers and IT managers plays an important role in implementing the data warehouse of the National Library and Archives of Iran. It is essential that the directors of the National Library and Archives of the Islamic Republic of Iran to establish strategic data warehouse management approach and systematic actions necessary to comply with the principles and practice of the organization needs to take action. Creating data warehousing should be consistent with the organization's strategic management processes, missions, vision, and core objectives. It must also consider the long-term goals of the organization.
    Keywords: Data Warehouse, Documents, National library, Archives of Iran, strategic management, needs assessment
  • Mehri Sedighi * Pages 62-80

    The main aim of this research is to study the scientific activity of the authors of highly-cited articles in the iMetrics field in the ResearcGate scientific social network and its impact on the scientometric indicators in the Google Scholar citation database. This study is a basic and applied research. The research community consists of the authors of the highly-cited articles in the field of iMetrics, indexed at the Scopus database in 2010-2019. In the first step of this research, all articles published in two core journals in the field of imetrics, namely Scientometrics and Journal of informetrics in the period under study are extracted from Scopus database.The extracted articles have been sorted in descending order based on the number of citations and the top 200 articles have been selected as the sample for review in terms of citation rate. The authors of these articles, who are members of the ResearchGate social network and also have profiles on Google Scholar, were then identified. Then, in the second step of the research, the relationship between the alternative metrics of the authors of the ResearchGate and the productivity indicators of these authors in the Google Scholar system was examined. The findings showed that due to the low correlation coefficient between the variables, there is not much relationship between the alternative measures of ResearchGate member authors and the H-index as well as the i10 index of the same authors in Google Scholar. In general, it can be said that although ResearchGate and other scientific social networks increase research communication and sharing of scientific products, this issue can be effective in the quantity of research outputs and increasing the visibility of scientific products, but to determine the actual usefulness of these media in practice , can be analyzed analytically by conducting separate researches in other thematic fields and on a wider scale.

    Keywords: Scientific social networks, knowledge sharing, Scientometric indicators, iMetrics, Researchgate, Google Scholar, Alternative metrics
  • MohammadReza Omrani Tabarestani *, Nader Naghshineh, Sepideh Fahimifar Pages 81-101

    Continuous advances in e-business have put on the agenda of businesses the approaches that lead to value creation and long-term communication with users. Therefore, many IT managers believe that the future of business depends on "user experience management". The main purpose of this study is to explain the behavior of social network users in e-business. In this study, CLEMENTINE software was used to perform data mining based on Bayesian network techniques and artificial neural networks. The data of this research was based on a sample of a thousand documents and reports of Elite online store during the years 1395 to 1400, seasonally. The findings of the present study showed that it was important that based on the initial model and the proposed research, after conducting a qualitative case study in the Elite online store, the final model was developed according to the following variables: "Business users profile" component based on indicators such as: Education Users; Age of users; Users' revenue; Gender of users; Was determined. The component of "managing the behavior of business users" based on indicators such as: the number of likes of business users; Number of business users sharing; Number of comments from business users; Number of business user posts; Was determined. The component of "managing relationships with e-business users" based on indicators such as: user surveys; Customizing products and services; Adherence to the promise with the user; Ways of communicating with the user; Was determined. The component of "business social network management" based on indicators such as: the amount of social media feedback, the quality of content in the CMS; Information on business products and services; Features of a business website in SEO; Was determined.

    Keywords: user behavior, Social media information, e-Businesses, Clementine data Mining environment
  • Elmira Janavi *, Sajedeh Abdi Pages 102-130

    Performance indicators are a suitable tool for the implementation of infrastructural, research and process-oriented management projects in universities and higher education institutions, as well as the evaluation of these institutions, which can be used to compare the past performance, current and desired status of the institutions with the standards. The purpose of this study is to evaluate the performance of non-governmental research institutions in Iran in the fields of humanities and engineering. This is an applied research that was conducted with a scientometrics approach and based on the evaluation model of the Sanandaj handbook. The research community are non-governmental research institutions that have received permission from the Ministry of Science, Research and Technology. In this study, two institutes from both fields that had better performance among their peers were selected for comprehensive evaluation. In general, the evaluation results showed that the "B" engineering field institute has a good situation compared to the "A" humanities institute. Undoubtedly, the use of short-term, medium-term and long-term strategic plans and the promotion of research activities in the Institute of Engineering have not been without influence. It is necessary for non-governmental research institutions to prepare or revise the strategic plan and annual self-evaluations in accordance with the dimensions and indicators of the Ministry of Science, Research and Technology, to provide the basis for growth and promotion in order to be effective and fulfill their mission in the research field of the country.

    Keywords: Performance Evaluation, research management, Knowledge Management, research institutes, Social Science, humanities, engineering
  • Elnaz Nasirzadeh * Pages 150-173
    In this regard, in this article, by examining and analyzing the lifetime value of customers in the banking industry, a suitable and innovative model has been presented to measure the lifetime value of customers. To achieve this goal, first by reviewing the studies available in the literature, the primary indicators were calculated and by collecting the indicators available in one of the domestic banks, their list was updated. For this purpose, a descriptive and analytical approach was used based on consensus techniques and expert opinion analysis, and primary data was collected through semi-structured interviews with banking industry experts. Then, using the Delphi method, a consensus-building process was carried out among experts to achieve an acceptable and accurate set of indicators for evaluating customer lifetime value based on multiple periods of feedback and modification. The obtained results indicate the approval of a three-part model which is based on past behavior, future behavior and customer loyalty, and for each part of the model, indicators from the literature and the bank database were determined. The designed model leads to the improvement of the information required by the bank's database to better identify and evaluate customers, and with its help, it is possible to identify indicators suitable for measuring customer loyalty and measuring the future value of bank customers. Finally, this paper provides strategies for using customer lifetime value data in profitability management and developing strategies that help improve customer experience and sustainable bank growth. This research not only provides valuable information for researchers and bank managers, but also provides a deeper understanding of the relationship between customer lifetime value and bank customer segmentation.
    Keywords: Customer Lifetime Value, banking industry, customer loyalty, Profitability management