فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 131، بهمن و اسفند 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 131، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی صفحات 669-680
    زمینه و هدف
    اعتیاد به بازی های آنلاین یک نگرانی رو به رشد جهانی و مضر برای سلامت روان در بین نوجوانان است. پژوهش حاضر با هدف الگوی روابط ساختاری پیش بینی اعتیاد به بازی های آنلاین بر اساس وابستگی به هم سال منحرف با نقش میانجی شناخت های ناسازگار و نارسایی های مهارت اجتماعی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش موردنظر همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1402 بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 208 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه های اعتیاد به بازی های آنلاین باشول و همکاران (2018)، شناخت های ناسازگار مای و همکاران (2012)، نارسایی های مهارت اجتماعی سیلورا و همکاران (2001) و وابستگی به هم سال منحرف فرگوسن و همکاران (1999) پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای smart pls4 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد وابستگی به هم سال منحرف بر اعتیاد به بازی های آنلاین اثر مستقیم و معنی داری دارد، همچنین اثر غیرمستقیم وابستگی به هم سال منحرف بر اعتیاد به بازی های آنلاین با میانجیگری شناخت های ناسازگار و نارسایی های مهارت اجتماعی تایید شد. مدل بر اساس شاخص های نکویی برازش کفایت مناسبی داشت.
    نتیجه گیری
    از لحاظ کاربردی برگزاری مداخلات موثر ازجمله تکنیک های بازسازی شناختی شناخت های ناسازگار، آموزش مهارت های اجتماعی توسط روان شناسان و مشاوران مدارس در راستای کاهش استفاده از بازی های آنلاین اعتیادآور در نوجوانان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های آنلاین، شناخت های ناسازگار، نارسایی های مهارت اجتماعی، وابستگی
  • شهرام جلیلیان*، ناهید امیدی، آذرخش آذران، منوچهر مکوندی، غلامرضا خاتمی نیا، کامبیز احمدی انگالی صفحات 681-690
    زمینه و هدف

    کراتوکونژونکتیویت اپیدمیک یک اختلال عفونی حاد چشمی است که اغلب با آدنوویروس انسانی نوع D8 (HAdV-D8) مرتبط می باشد.  E1Aو E1B آدنوویروسی به ترتیب از پروتیین های ضروری برای شروع عفونت آدنوویروسی و اتصال به p53 سلولی می باشند. این مطالعه با هدف تجزیه وتحلیل تنوع ژنومی در ژن های E1A و  HAdV-8 E1Bدر بیماران مبتلا به کراتوکونژونکتیویت آدنوویروسی انجام شده است.

    مواد و روش ها

     نمونه 5 بیمار مبتلا به کراتوکونژونکتیویت آدنوویروسی بر روی رده سلولی  A549 به مدت 48 تا 72 ساعت تا ظهور CPE ، کشت داده شد. ناحیه ژنی E1با روش PCR تکثیر شد و برای بررسی های موتاسیون ها توالی یابی شدند.

    یافته ها

    سویه اهواز در ژن های E1A و E1B بیشترین شباهت را به سویه های ژاپنی و آمریکایی HAdV-D8 و HAdV-D54 دارد. در ژن E1A، جهش موثری یافت نشد اما در ژن E1B، جابه جایی اسید آمینه سرین به فنیل آلانین رخ داد. موتاسیون دیگری که باعث تبدیل CTG به GTG در E1B 55KD شد، فقط در دو نمونه مشاهده گردید. تحلیل با ماتریکس BLOSUM62 موید آن بود که جابه جایی والین و لوسین محتمل تر از جابه جایی سرین و فنیل آلانین دارای خاصیت هیدروفوبیکی و وزن مولکولی بالاتر می باشد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، توالی ژن های E1A و E1B سویه HAdV-D8 حفاظت بالایی داشتند. بررسی این سویه ها و موتاسیون های در گردش آنها در جامعه بشری می تواند برای تعیین ظرفیت تکاملی ویروس و بیماریزایی آن مفید باشد.

    کلیدواژگان: کراتوکونژونکتیویت، آدنوویروس انسانی، PCR، درخت فیلوژنتیک
  • رقیه چراغپور*، رمضان حسن زاده، قدرت الله عباسی صفحات 691-703
    زمینه و هدف
    بیماری دیس پپسی موجب بروز مشکلات روان شناختی و کاهش سلامت روان شناختی در افراد می شود. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر آشفتگی روان شناختی و سرمایه روان شناختی بیماران مبتلا به سوءهاضمه بدون زخم انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران با سوءهاضمه بدون زخم در کلینیک فوق تخصصی گوارش طوبی در شهرستان ساری و قایمشهر در سال 1401 بود. از بین آن ها تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. افراد حاضر در گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (8 جلسه) و هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. پرسش نامه های پژوهش آشفتگی روان شناختی و سرمایه های روان شناختی بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد قبل از مداخله تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات آشفتگی روان شناختی و سرمایه های روان شناختی گروه مداخله و کنترل وجود ندارد ولی بین میانگین این نمرات در گروه مداخله و کنترل بعد از مداخله، تفاوت معنی دار آماری وجود داشت. میانگین و انحراف معیار آشفتگی روان شناختی در پس آزمون 35/40±3/33و سرمایه روان شناختی 81/33±5/96به دست آمد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی موجب کاهش علایم آشفتگی روان شناختی و افزایش سرمایه روان شناختی در بیماران مبتلا به سوءهاضمه بدون زخم شده بود. بنابراین استفاده از این روش به عنوان یک استراتژی اثربخش برای کاهش مشکلات روان شناختی بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، آشفتگی روانشناختی، سرمایه های روان شناختی، دیس پپسی
  • جداسازی باکتری های تجزیه کننده لیپید از پساب های صنعتی و شناسایی مولکولی آنها
    نعیمه خزلی، مریم صدرنیا*، رضا حاجی حسینی صفحات 704-717
    زمینه و هدف
    لیپازهای میکروبی، گروه مهمی از آنزیم های باارزش بیوتکنولوژی محسوب می شوند. در تحقیق حاضر تلاش شد تا سویه های میکروبی تولیدکننده لیپاز ازنمونه های پساب های صنعتی جداسازی و شناسایی شوند.
    مواد و روش ها
    پس ازنمونه برداری از فاضلاب و پساب محل های مختلف، 16 کلونی از این نمونه ها جداسازی شد. جدایه ها برای بررسی توانایی تولید آنزیم لیپاز، همراه با یک سویه اکتینومیست به عنوان کنترل مثبت، در محیط کشت اختصاصی حاوی تویین80، کشت داده شدند. فعالیت آنزیمی براساس نمودار استاندارد لیپاز، بررسی شد. به منظور تشخیص مولکولی جدایه ها ریبوتایپینگ انجام شد. بدین منظور، DNA جدایه ها با کمک کیت، استخراج شدند و با الکتروفورز و دستگاه نانودراپ ارزیابی گردید. سپس PCR با کمک پرایمرهای ژن 16SrRNA صورت گرفته و محصول PCR تعیین توالی شده و با استفاده از بلاست توالی ها در پایگاه داده NCBI، سویه ها شناسایی شدند.
    یافته ها
    از مجموع 6 جدایه، ده سویه (62/5 درصد) قادر به تولید آنزیم لیپاز و در نتیجه ایجاد هاله شفاف در محیط کشت حاوی لیپید بودند. از این میان، دو جدایه با میزان تشکیل هاله و منبع جداسازی مشابه که بیشترین رشد و فعالیت را در 144 ساعت پس از کشت نشان داده بودند، انتخاب شدند. مقادیر فعالیت آنزیمی برای باکتری جداشده از پساب کشتارگاه و پساب مکانیکی به ترتیب در بازه بین 2/99 تا 22/65 و 3/73 تا39/2 واحد بر میلی لیتر بود.
    نتیجه گیری
    باکتری های آیروموناس ورونی و کوپریاویدوس متالیدورانس به دلیل فعالیت لیپازی بسیار بالا نسبت به سویه های معرفی شده در سایر تحقیقات، به عنوان سویه های بسیارمناسب و کارآمد جهت تصفیه زیستی پساب ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پساب صنعتی، باکتری ها، تجزیه لیپید، شناسایی مولکولی
  • سعید دانش یار* صفحات 718-731
    زمینه و هدف
    در شرایط چاقی، میزان سرمی آسپروسین افزایش می یابد که به عنوان هدف درمانی درنظر گرفته می شود. در این پژوهش، تاثیر شش هفته تمرین ترکیبی (هوازی+مقامتی) همراه با مصرف مکمل کافیین بر میزان سرمی آسپروسین در مردان چاق بررسی شد.
    مواد و روش ها
    38 مرد چاق با نمایه توده بدن بالای 28 و دامنه سنی 35 تا 50 سال در این پژوهش شرکت کردند که به روش تصادفی سازی طبقه بندی در چهار گروه 1- کنترل- دارونما (10 نفر)، 2- کافیین (10 نفر)، 3- تمرین ترکیبی- دارونما (9 نفر)، 4- تمرین ترکیبی- کافیین (9 نفر) قرار گرفتند. گروه کافیین، به مدت شش هفته، روزانه 5/4 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، مکمل کافیین مصرف کردند. گروه تمرین ترکیبی به مدت شش هفته (هفته ای سه جلسه) تمرین هوازی و مقاومتی داشتند. قبل و پس از پایان دوره مداخله، نمونه گیری خونی انجام شد. میزان آسپروسین پلاسما به روش الایزا اندازه گیری شد. 
    یافته ها
    بر اثر تمرین ترکیبی میزان آسپروسین کاهش یافت (0/01=p). مصرف کافیین به تنهایی کاهش معنی داری در میزان آسپروسین پلاسما ایجاد نکرد (0/19=p). میزان آسپروسین در گروهی که علاوه بر انجام تمرین ترکیبی، کافیین مصرف کرده بودند، کاهش یافت (0/01=p).
    نتیجه گیری
    به منظور کاهش میزان آسپروسین افزایش یافته در افراد چاق که به عنوان عامل بیماری زا شناخته می شود، توصیه می شود تمرین ترکیبی (هوازی- مقاومی) انجام شود ولی لزومی ندارد در کنار آن از مکمل کافیین استفاده شود.
    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، کافئین، آسپروسین، چاقی، ادیپوکائین
  • مریم خالصی*، اسماعیل نصیری، علی صمدی صفحات 732-741
    زمینه و هدف
    ادراک نادرست وزن و تشخیص ندادن اضافه وزن/چاقی با تضعیف مدیریت رفتارهای مرتبط باکنترل وزن همراه است. مطالعه حاضر با هدف سنجش دقت وزن ادراک شده با وزن واقعی و ارتباط آن با شاخص های آنتروپومتریک منتخب در دانشجویان دختر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تعداد 350 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه شاهد به شیوه در دسترس و از طریق فراخوان به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق سنجش های آنتروپومتریک به همراه پاسخگویی به چند سوال درمورد نحوه ادراک و سطح دل مشغولی نسبت به وزن بدن انجام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 51/43 درصد آزمودنی ها ادراک نادرستی از وزنشان داشتند. بیشتر این افراد (92/22 درصد) وزنشان را کمتر از حد واقعی برآورد کرده بودند. میزان 17/14 درصد افراد مبتلا به اضافه وزن/چاقی، وزن خود را در محدوده طبیعی و 6/29 درصد آزمودنی ها با وجود چاقی، تصور می کردند اندکی اضافه وزن دارند. همچنین، بین ادراک افراد از وزن بدن خود با شاخص های تن سنجی ارتباط معناداری وجود داشت (0/01˂p) و شاخص توده بدنی (739/ 0=r)، شاخص چاقی مرکزی (0/648=r)، شاخص چاقی بدن (0/620 =r)، شاخص حجم شکمی (0/552=r)، شاخص دورکمر به قد (0/537=r) و شاخص دورکمر (0/533=r) به ترتیب بیشترین ارتباط را با ادراک وزن بدن داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان ناآگاهی از وزن واقعی بدن در بین دانشجویان دختر نگران کننده است. تدوین برنامه هایی برای آگاهی بخشی در مورد وزن طبیعی و اهمیت شاخص های آنتروپومتریک با هدف مدیریت وزن، ضروری است.
    کلیدواژگان: تصور ذهنی وزن بدن، آنتروپومتری، اضافه وزن و چاقی، زنان
  • اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودنهان سازی، شفقت به خود و رفتارهای خودجرحی دانش آموزان دختر
    سید مجتبی عقیلی*، مرجان کلته، انسیه بابائی صفحات 742-755
    زمینه و هدف
    یکی از رفتارهای ناسالم خطرزا که در دوران نوجوانی بیشتر از سایر دوره های زندگی شایع است، رفتارهای خودجرحی می باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودنهان سازی، شفقت به خود و رفتارهای خودجرحی دانش آموزان دختر انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان بندرترکمن در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که تعداد 30 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش، رفتار درمانی دیالکتیک را دریافت کرد و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های خودنهان سازی لارسون و جاستین، شفقت ورزی به خود نف و سیاهه رفتارها و کارکردهای خودجرحی کلونسکی و گلن بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودنهان سازی، شفقت به خود و رفتارهای خودجرحی دانش آموزان دختر اثربخش است (0/05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که رفتار درمانی دیالکتیک با داشتن حالتی پذیرا و غیرقضاوتی از ذهن و همدلی، منجر به کاهش خودنهان سازی، رفتارهای خودجرحی و افزایش شفقت به خود در دانش آموزان دختر می شود.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، خود نهان سازی، شفقت به خود، خودجرحی
  • منیژه السادات انصاری کرمانی، مهدی عباس نژاد، راضیه کوشکی*، سعید اسماعیلی ماهانی، فاطمه شهسواری صفحات 756-767
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر تجویز هورمون متیل جاسمونات (MeJA) در هسته مرکزی آمیگدال  (CeA) بر رفتارهای شبه اضطرابی و اجتماعی در موش های صحرایی نر بالغ در معرض استرس حاد طراحی شد.

    مواد و روش ها

    موش های صحرایی نر بالغ به صورت دوطرفه در ناحیه  CeA  کانول گذاری شدند. پس از دوره بهبودی، حیوانات به مدت یک هفته روزانه 1 ساعت تحت استرس بی حرکتی قرار گرفتند. سپس درمان با تزریق دوطرفه MeJA در دوزهای 2/5، 5 و 10 میکروگرم به داخل CeA صورت گرفت. رفتار حیوانات به ترتیب در ماز به علاوه مرتفع (EPM)، میدان باز (OF) و آزمون تعامل اجتماعی بررسی گردید.

    یافته ها

    حیوانات قرارگرفته در معرض استرس بی حرکتی، در مقایسه با موش های کنترل افزایش رفتار اضطرابی در آزمون های EPM و  OFنشان دادند. با این حال، تزریق MeJA  در دوزهای 5 و 10 میکروگرم در CeA باعث کاهش شاخص های رفتار شبه اضطرابی ناشی از استرس در هر دو آزمون گردید (0/01>p). علاوه بر این، حیوانات تحت استرس در مقایسه با موش های کنترل، اختلال رفتار اجتماعی را در آزمون تعامل اجتماعی نشان دادند. با این حال، تزریق MeJA در دوز 10 میکروگرم اختلال رفتار اجتماعی را در موش های قرارگرفته در معرض استرس بی حرکتی بهبود داد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه  نشان می دهد  MeJA می تواند در کاهش رفتارهای شبه اضطرابی و اختلال در تعامل اجتماعی در موش های صحرایی قرارگرفته در معرض استرس بی حرکتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: متیل جاسمونات، هسته مرکزی آمیگدال، استرس بی-حرکتی، رفتار اجتماعی، رفتار
  • نفیسه عنابستانی، حمید ملانیا، نسرین ملانیا* صفحات 768-784
    زمینه و هدف
    داروهای گیاهی، عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی دارند و در درمان دیابت که یک بیماری متابولیک مزمن است، محبوبیت بیشتری پیدا کرده اند.
    مواد و روش ها
    پس از اندازه گیری خواص آنتی اکسیدانی، الگوی بازداری بین عصاره ها و آنزیم آلفا- آمیلاز پانکراسی تعیین شد. موش های دیابتی با عصاره های گیاهی و آکاربوز تحت درمان قرار گرفتند. سپس فاکتورهای بیوشیمیایی خون اندازه گیری شد. سنتز نانوذرات نقره (Ag-NPs) توسط بهترین عصاره گیاهی بررسی شدند.
    یافته ها
    عصاره گلبرگ زعفران و بابونه اثر مهاری بر آنزیم α-آمیلاز با الگوی رقابتی و مخلوط نشان داد. FBS در تمامی گروه های تیمار کاهش داشت و تنها در گروه تیمارشده با عصاره آبی التراسونیک گلبرگ زعفران، انسولین به میزان معناداری افزایش می یابد. آنزیم ALT در حضور عصاره زعفران و فاکتور AST تنها در حضور عصاره بابونه، کاهش معناداری داشت. نتایج نشان داد که برای سنتز بهینه نانوذرات نقره، دما، pH، زمان و غلظت نمک نیترات نقره به ترتیب C55 ، pH=10، 4 ساعت و 1.2 میلی مولار می باشد.
    نتیجه گیری
    عصاره های گیاهی پیشنهادی می توانند سطح قند خون را کاهش دهند، تولید انسولین را افزایش دهند، آنزیم های کبدی را در خون تنظیم کنند و در درمان دیابت موثر باشند. این عصاره ها از نظر اثربخشی، بهتر از داروی شیمیایی آکاربوز هستند و تاثیر منفی بر کبد ندارند. عصاره زعفران، توانایی سنتز Ag-NP را نشان می دهد که اغلب در کاربردهای زیست پزشکی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، زعفران، بابونه، هموگلوبین گلیکوزیله، مقاومت انسولین
  • اکرم همتی پور*، زهرا صفری ده کهنه، اعظم جهانگیری مهر، محمد نیکزادیان، رضوان فیضی صفحات 785-795
    زمینه و هدف
    بیماری ها یا آسیب های تهدیدکننده حیات ممکن است در مکان هایی رخ دهند که هیچ ارایه دهنده خدمات بهداشتی وجود ندارد بنابراین ضروری است که افراد عادی به تمام دانش و مهارت های لازم برای ارایه BLS مجهز باشند. این مطالعه با هدف میزان آگاهی و عملکرد کارکنان غیردرمانی دانشکده علوم پزشکی شوشتر در مورد احیای قلبی ریوی پایه انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی می باشد. 119نفر به صورت سرشماری از کارکنان غیردرمانی دانشکده علوم پزشکی شوشتر با رضایت آگاهانه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته آگاهی و عملکرد درزمینه احیای قلبی ریوی بود. این پرسش نامه شامل 21 سوال چهارگزینه ای بود. به پاسخ صحیح نمره 1 و به پاسخ غلط نمره صفر تعلق گرفت. اطلاعات با آزمون های آماری و نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه وتحلیل شدند. 
    یافته ها
    از 119 نفر شرکت کننده در این پژوهش، جنس 76 نفر (55/4درصد) زن و میانگین سنی افراد 8/86 ±32/63سال بود. میانگین سطح آگاهی شرکت کنندگان (3/40±6/68) از 11و سطح عملکرد (1/25±3/54) از 10بود که نشان دهنده سطح آگاهی خوب و عملکرد ضعیف کارکنان می باشد. در این مطالعه افرادی که تحصیلات کارشناسی ارشد و بالاتر داشتند و آموزش رسمی دیده اند از سطح آگاهی و عملکرد بالاتری برخوردار بودند (0/05 >P). همچنین میانگین نمره عملکرد زنان، بیشتر از مردان به دست آمده است (0/001 >P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه موید آن است که میزان آگاهی کارکنان در سطح خوب و عملکرد آن ها در مواجهه با بیمار دچار ایست قلبی در محیط خارج بیمارستان، مناسب نیست.
    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، آگاهی، عملکرد، کارکنانx
|
  • Sajjad Basharpoor *, Shirin Ahmadi Pages 669-680
    Introduction
    Online gaming addiction is a growing global concern and is detrimental to mental health among adolescents. The present study was conducted aiming to predict the structural relationship model of online game addiction based on Deviant Peer Affiliation with the mediating role of maladaptive cognitions and social skill deficits.
    Materials and Methods
    The intended research was structural equation correlation. Its statistical population included all male students of the second year of high school students studying in the public schools of Ardabil city in the academic year of 2023.A sample of 208 participants was selected using convenience sampling method who completed the questionnaires of addiction to online games.  The obtained data were analyzed using smart pls4 software.
    Results
    The results showed that Deviant Peer Affiliation has a direct and significant effect on addiction to online games, and the indirect effect of Deviant Peer Affiliation on addiction to online games was confirmed through the mediation of maladaptive cognitions and social skill deficits. The model had a good fit based on the goodness of fit indices.
    Keywords: Addiction to online games, maladaptive cognitions, social skill deficits, Deviant Peer Affiliation
  • Shahram Jalilian *, Nahid Omidi, Azarakhsh Azaran, Manoochehr Makvandi, Gholamreza Khataminia, Kambiz Ahmadi Angali Pages 681-690
    Introduction

    Epidemic Keratoconjunctivitis is an acute ocular infectious disorder often associated with Human Adenovirus Type D8 (HAdV-D8). E1A and E1B are adenoviral proteins that play a crucial role in initiating adenoviral infection and binding to cellular p53. This study aimed to analyze genomic diversity in E1A and HAdV-D8 E1B genes in patients with adenoviral Keratoconjunctivitis.

    Materials and Methods

    Samples of 5 patients with adenoviral Keratoconjunctivitis were cultured on A549 cell line for 48 to 72 hours until the appearance of CPE. The E1 gene region was amplified by PCR and sequenced to investigate mutations.

    Results

    The Ahvaz strain showed the highest similarity to Japanese and American HAdV-D8 and HAdV-D54 strains in E1A and E1B genes. No significant mutation was found in the E1A gene. However, in the E1B gene, an amino acid substitution of serine to phenylalanine occurred. Another mutation converting CTG to GTG in E1B 55KD was observed only in two samples. The analysis with BLOSUM62 matrix confirmed that the replacement of valine with leucine is more likely than the substitution of serine and phenylalanine, which have hydrophobic properties and higher molecular weight.

    Conclusion

    In this study, E1A and E1B gene sequences of HAdV-D8 strain exhibited high conservation. Investigating these strains and their mutations in the human population could be valuable for determining the evolutionary capacity and pathogenicity of the virus.

    Keywords: Keratoconjunctivitis, Human Adenovirus, PCR, Phylogenetic Tree
  • Roghaieh Chraghpoor *, Ramazan Hasanzadeh, Ghodratollah Abbasi Pages 691-703
    Background
    Dyspepsia causes psychological problems and decreases psychological health; therapeutic interventions are needed to solve these problems.  This study was designed aiming to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on psychological disturbance and psychological capital of patients with dyspepsia.
    Materials and Methods
    This semi-experimental research was designed with a pre-test-post-test and a control group. The statistical population included patients with a diagnosis of indigestion without ulcers in the clinic of Tuba Gastroenterology in Sari and Ghaemshahr cities. Overall, 30 people were selected through convenience sampling method and were randomly and by drawing lot assigned into experimental and control groups. The people in the experimental group received mindfulness-based cognitive therapy. Two questionnaires of psychological disturbance and psychological capital were employed.
    Results
    The results showed that before the intervention there was no significant difference between the average scores of psychological disturbance and psychological capital in the experimental and control groups, but there was a statistically significant difference between the average scores in the intervention and control groups after the intervention. The mean and standard deviation of psychological disturbance in the post-test and psychological capital was 3.33±35.40 and 5.96±81.33, respectively (P<0.001).
    Conclusion
    According to the results of this research, mindfulness cognitive therapy reduced the symptoms of psychological disturbance and increased psychological capital in patients with dyspepsia. So the use of this method is recommended as an effective strategy to reduce the psychological problems of patients.
    Keywords: Cognitive therapy, Mindfulness, Psychological disturbance, Psychological Capital, Dyspepsia
  • Isolation and Molecular Identification of Lipid-Degrading Bacteria from Industrial Wastewater
    Naimeh Khazali, Maryam Sadrnia *, Reza Hajihosseini Pages 704-717
    Background
    Microbial lipases are an important group of enzymes with biotechnology value. In the present research, an attempt was made to isolate and identify lipase-producing microbial strains from industrial wastewater samples.
    Materials and Methods
    After taking samples from sewage and sewage from different places,16 colonies were isolated from these samples. The isolates were cultured in a specific culture medium containing Tween80 to check the ability to produce lipase enzyme. Enzyme activity was determined using the light absorption curve. In order to identify the isolates molecularly, ribotyping was performed. For this purpose, the DNA of the isolates was extracted and PCR was performed with the help of 16SrRNA gene primers. The PCR product was sequenced and the strains were identified using sequence blast in the NCBI database.
    Results
    Out of a total of 16 isolates, ten strains (62.5%) were able to produce lipase enzyme as a result of creating a transparent halo in the culture medium of the lipid test. Among these, two isolates with the same halo formation rate and source of isolation, which had the highest growth and activity after 144 hours were selected from the culture. Enzyme activity values for bacteria isolated from slaughterhouse effluent and garage effluent ranged from 2.99 to 22.65 and 3.73to 39.2 units/ml, respectively.
    Conclusion
    Due to their very high lipase activity compared to the strains introduced in other researches, Aeromonas veroni and Copriavidus metallidurans bacteria are suggested as very suitable and efficient strains for the biological treatment of wastewater.
    Keywords: Industrial wastewater, lipid decomposition, molecular identification
  • Saeed Daneshyar * Pages 718-731
    Introduction
    In obesity, the serum levels of Asprosin are pathologically upregulated, this is thus considered a therapeutic target. This study aimed to explore the effect of exercise training as combined training (Aerobic+ Resistance training) along with Caffeine supplementation on the plasma levels of Asprosin in middle-aged obese men.
    Materials and Methods
    38 obese men aged 35 to 50 years, with a BMI of greater than 28 participated in the research. They were stratified randomized into 4 groups. including: 1-Control-placebo (n=10), 2- Caffeine (n=10), 3- Combined training-placebo (n=9) and 4- Caffeine and combined training (n=9). The caffeine group consumed the caffeine tab 4.5 mg per kg body weight, daily, for 6 weeks. The Combined training group had concurrent aerobic and resistance training for 6 weeks (3 sessions per week). Blood samples were collected before and after the intervention, and the plasma asprosin concentration was measured by the ELISA method.
    Results
    By the effect of the Combined training, the Asprosin level was reduced (p=0/01). Taking Caffeine alone did not significantly reduce Asprosin (p=0/19). The Asprosin declined in the group that had both Combined training and Caffeine (p=0/01).
    Conclusion
    In order to reduce the upregulated Asprosin in obese individuals known as pathologic, combined training is recommended and/so it is not necessary to take caffeine along with the training.
    Keywords: Adipokine, Asprosin, caffeine, Exercise Training, Obesity
  • Maryam Khalesi *, Esmail Nasiri, Ali Samadi Pages 732-741
    Introduction
    Misperception of body weight and lack of awareness about overweight and obesity are associated with poor weight management behaviors.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study included 350 female students from Shahed University, Tehran, Iran, using a convenience sampling method. Data were collected through anthropometric measurements and self-reported answers regarding weight perception and level of body weight preoccupation. Data analysis was conducted using Spearman’s rank correlation coefficient.
    Results
    The findings revealed that 51.43% of the subjects misperceived their body weight. Among them, the majority (92.22%) underestimated their weight. Additionally, 17.14% of the overweight and obese subjects perceived their weight to be within the normal range, while 29.6% of obese subjects perceived themselves to be only slightly overweight. Furthermore, there was a significant relationship between body weight perception and anthropometric indices (p<0.01). The body mass index (r=0.739), C-index (r=0.648), body adiposity index (r=0.620), abdominal volume index (r=0.552), and waist-to-height ratio (r=0.537), and waist circumference (r=0.533) had the highest correlation with body weight perception, respectively.
    Conclusion
    The high rate of unawareness of actual body weight among female university students is alarming. It is, therefore, necessary to develop programs that increase awareness about normal body weight and the importance of anthropometric indices in weight management.
    Keywords: Body weight Perception, Anthropometry, overweight, Obesity, women
  • The Effectiveness of Dialectical Behavior Therapy on Self-disclosure, Self-compassion and Self-injurious Behaviors of Female Students
    Mojtaba Aghili *, Marjan Kalteh, Ensiyeh Babaee Pages 742-755
    Background
    One of the dangerous unhealthy behaviors that are more common during adolescence compared with other periods of life is the self-injury behavior. This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of dialectical behavior therapy on self-concealment, self-compassion and self-injurious behaviors of female students.
    Materials and Methods
    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the research was the female high school students in Bandar Turkmen, Iran, during the school years 2022-2023, when 30 students were included by cluster sampling and randomly placed in 2 experimental and control groups (n=15 for each group). The experimental group received dialectical behavior therapy while the control group did not receive any intervention until the end of the study. The research tools included Larson and Justin's self-disclosure questionnaires, Neff's self-compassion, and Klonsky and Glenn's list of self-injury behaviors and functions.
    Results
    The results of the research showed that dialectical behavior therapy was effective on self-concealment, self-compassion and self-injury behaviors of female students (P<0.05).
    Conclusion
    The results indicated that, with a receptive and non-judgmental state of mind and empathy, the dialectical behavior therapy led to the reduction of self-concealment, self-injurious behaviors and enhanced self-compassion in female students.
    Keywords: dialectical behavior therapy, self-concealment, Self-Compassion, self-injury
  • Manizhehsadat Ansari-Kermani, Mehdi Abbasnejad, Razieh Kooshki *, Saeed Esmaeili-Mahani, Fatemeh Shahsavari Pages 756-767
    Background

    The present study was designed to evaluate the effect of intra-central amygdala nucleus (CeA) administration of methyl jasmonate (MeJA) on anxiety-like and social behaviors in adult male rats exposed to acute stress.

    Materials and Methods

    The adult male rats were bilaterally cannulated in CeA. The rats were subjected to restraint stress conditions 1 h daily for a week. Then, the rats were treated with intra-CeA administration of MeJA (2.5, 5 and 10 µg/rat). Rats’ behaviors were assessed in elevated plus maze (EPM), open field (OF), and a three-chambered social approach task, respectively.

    Results

    Rats exposed to restraint stress showed significant anxiogenic behaviors in EPM and OF tasks. However, bilateral microinjection of MeJA (5 and 10 µg/rat) in CeA decreased stress induced anxiety-like behavior indices in both tasks (p<0.01, p<0.05).  In addition, stressed rats showed social behavior deficits in the three-chambered social approach task (decreased sniffing time and time spent in compartment with stranger rats) as compared to untreated control rats. However, MeJA (10 µg/rat) ameliorated social behavior deficiency in stressed rats.

    Conclusion

    The data of this study showed MeJA value for attenuating stress-induced anxiety-like and social behavior deficits in rats.

    Keywords: Anxiety-like behavior, Central amygdala nucleus, Methyl jasmonate, rats, stress, Social behavior
  • Nafise Annabestani, Hamid Mollania, Nasrin Mollania * Pages 768-784
    Introduction
    Herbal medicine, which bears fewer adverse effects than chemical medications, is becoming more popular for the treatment of diabetes.
    Materials and Methods
    After measuring the antioxidant properties, the inhibition pattern between the extracts and the pancreatic α-amylase enzyme was determined. Diabetic mice were treated with herbal extracts and acarbose. The blood biochemical factors were then measured. The best extract examined the synthesis of silver nanoparticles (Ag-NPs).
    Results
    The extracts of saffron and chamomile petals showed an inhibitory effect on the α-amylase enzyme with a competitive and mixed pattern, respectively. FBS had a significant decrease in all treatment groups, and only in the group treated with an ultrasound-assisted aqueous extract of saffron petals did insulin levels increase significantly. The ALT enzyme decreased significantly in the presence of saffron extract. The reduction of the AST factor is significant only in chamomile extract. The results showed that for optimal synthesis of silver nanoparticles, values of temperature, pH, time, and silver nitrate salt concentration were 55°C, pH = 10, 4 hours, and 1.2 mM, respectively.
    Conclusion
    The plant extracts studies can efficiently lower the blood sugar levels, increase insulin production, and regulate liver enzymes in the blood. As a result, they have a good impact on diabetes treatment. These extracts outperform the chemical medication acarbose in terms of efficacy and have no negative effects on the liver. The saffron extract demonstrates the ability to synthesize Ag-NP, which is frequently employed in biomedical applications.
    Keywords: Type 2 diabetes, crocus, Chamomile, Glycosylated hemoglobin, insulin resistance
  • Akram Hematipour *, Zahra Safari, Azam Jahangirimehr, Mohamad Nikzadian, Rezvan Fezyei Pages 785-795
    Introduction
    This study aimed to assess the level of awareness and performance of non-medical personnel at Shoushtar Faculty of Medical Sciences, Iran, regarding basic cardiopulmonary resuscitation.
    Materials and Methods
    A total of 119 non-medical personnel from Shoushtar Faculty of Medical Sciences, Iran, participated in this study after obtaining their informed consent. Data was collected using a researcher-made questionnaire on awareness and performance in cardiopulmonary resuscitation. The questionnaire consisted of 21 multiple-choice questions. A correct answer was assigned a score of 1, while an incorrect answer received a score of zero. Data was analyzed using statistical tests in SPSS 21.
    Results
    Out of the 119 participants, 76 (55.4%) were women and their average age was 32.63 ± 8.86 years. The average level of awareness among the participants was 6.68 ± 3.40 out of 11, and the average performance level was 3.54 ± 1.25 out of 10, indicating a good level of awareness but poor performance. Participants with a master's degree or higher education and those who received formal training demonstrated higher levels of awareness and performance (P<0.05). Additionally, the mean performance score of women was higher than that of men (P<0.001).
    Conclusion
    The study findings confirmed that while the awareness of the personnel about cardiopulmonary resuscitation was good, their performance was unsatisfactory when it comes to managing a patient with cardiac arrest in a non-hospital setting.
    Keywords: Cardiopulmonary resuscitation, awareness, Performance