فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و پنجم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود شمشیری*، محمدعلی محمدی، سولماز ارشادی فرد صفحات 212-219
    زمینه و هدف

     ارتقای اثربخشی یادگیری در آموزش پرستاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای افزایش اثربخشی یادگیری از روش های متعددی استفاده می شود. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو روش یادگیری ویدیوکست سخنرانی و جزوه درسی بر یادگیری و رضایت دانشجویان پرستاری انجام شده است.

    روش کار

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی بدون پیش آزمون بود که روی 54 نفر از دانشجویان پرستاری ورودی 95 دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 96-1395 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جلسات واحد درسی بررسی وضعیت سلامت به 10 جلسه تقسیم و به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفت. در 5 جلسه اول، بعد از تدریس به روش سخنرانی و اسلاید، جزوه درسی در اختیار دانشجویان قرار گرفت. در 5 جلسه دوم، بعد از تدریس به روش سخنرانی و اسلاید، ویدیوکست جلسات به صورت فایل ویدیویی به دانشجویان تحویل داده شد. ارزیابی یادگیری جلسات تدریس با استفاده از آزمون چهارگزینه ای در پایان ترم انجام شد. رضایت دانشجویان از فرایند یادگیری- یاددهی نیز با استفاده از فرم رضایتمندی، در آخر آزمون پایان ترم مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (تی مستقل، ویلکاکسون و من ویتنی- یو) انجام شد.

    یافته ها

     تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمرات یادگیری مربوط به جلسات جزوه درسی به طور معناداری نسبت به جلسات ویدیوکست بالاتر بود (≤ 0/001p) همچنین میانگین نمره رضایت دانشجویان از دو روش یادگیری جزوه درسی و ویدیوکست به ترتیب 5/86±39/18 و 6/32±39/81 بود که اختلاف این دو از نظر آماری، معنی دار نبود (0/39=p).

    نتیجه گیری

     با وجود این که ویدیوکست به اندازه جزوه درسی موجب بهبود دانش نظری دانشجویان نمی شود، به دلیل جلب رضایت توصیه می شود در کنار روش های سنتی و قدیمی یادگیری از قبیل مطالعه جزوه درسی و کتب، ویدیوکست سخنرانی جلسات تدریس تهیه و در اختیار دانشجویان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانشجوی پرستاری، یادگیری، رضایت از روش یادگیری، ویدئوکست، جزوه درسی
  • سوسن هوشمندی، توران سلیمانی*، جواد حاتمی، رضا غفاری صفحات 220-233
    زمینه و هدف

    سواد سلامت به عنوان یک مساله و بحث جهانی مطرح بوده و آموزش و ارتقای آن به یک سنجه مهم تبدیل شده است. در این بین، دانشگاه های علوم پزشکی نیاز مبرم به تحقق سواد سلامت کارکنان خود دارند، در حالی که هنوز برای این امر، مدل جامعی در دانشگاه های علوم پزشکی شناسایی و تدوین نشده است بر این اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی مدل ارتقای سواد سلامت کارکنان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های آمیخته است که در بخش کیفی از «نظریه پردازی داده بنیاد» و در بخش کمی از روش پیمایشی (زمینه یابی) استفاده شد. در بخش کیفی، بر اساس روش نمونه گیری هدفمند از صاحبنظران و اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، مصاحبه عمیق به عمل آمد و پس از 10 نفر به اشباع نظری رسید. پس از تحلیل داده های کیفی از طریق کدگذاری با الهام از نظریه گلاسر و با استفاده از نرم افزار MaxQDA-12 به طراحی مدل اقدام گردید. در مرحله کمی به منظور اعتبارسنجی مدل از روش مدل یابی معادلات ساختاری- تفسیری و نرم افزار Smart PLS استفاده شد. بدین منظور، 234 نفر از کارکنان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به صورت تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه مستخرج از داده های کیفی پژوهش به تعداد 42 سوال جواب دادند.

    یافته ها

    مطابق با نتایج، در کدگذاری باز، 213 کد اولیه، در کدگذاری محوری 71 مقوله عمده و در کدگذاری انتخابی، 11 مقوله هسته ای در قالب شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها/ اقدامات، پیامدی و پدیده اصلی (سواد سلامت) طبقه بندی شد. در این بخش، سواد سلامت به عنوان پدیده اصلی در قالب یک مدل منطقی و با تکیه بر فهم آن با شرایط (علی، زمینه ای و مداخله گر)، راهبردها/ اقدامات و پیامدها طراحی شد. در نهایت نتایج مدل یابی معادلات ساختاری- تفسیری نشان داد که مدل نهایی برآمده از بخش کیفی پژوهش از اعتبار مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع میتوان گفت که مدل طراحی شده برای ارتقای سواد سلامت کارکنان آموزشی دانشگاه علومپزشکی اردبیل از اعتبار بالایی برخوردار بوده و می توان آن را در دانشگاه های علوم پزشکی اجرا کرد و با اجرای آن می توان شاهد ارتقای اساسی در سواد سلامت کارکنان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد، مدل یابی معادلات ساختاری- تفسیری، کارکنان آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مریم خاندان*، مرضیه رستمی صفحات 234-244
    زمینه و هدف

    مواجهه مداوم با موقعیت های بحرانی، فرسودگی شغلی پرستاران بخش مراقبت های ویژه را تشدید و امر مراقبت را با تصمیم گیری های اخلاقی بی شمار همراه می نماید. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط فرسودگی شغلی و تصمیم گیری اخلاقی در پرستاران بخش های مراقبت ویژه بیمارستان نمازی شیراز انجام شد.

    روش کار: 

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی که در سال های 1398 و 1399 انجام شد، تعداد 120 نفر از پرستاران بخش مراقبت های ویژه بیمارستان نمازی شیراز به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ (1986) و تصمیم گیری اخلاقی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS-23 و با بهره گیری از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و استنباطی (آزمون پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     میانگین نمرات کلی فرسودگی شغلی و تصمیم گیری اخلاقی به ترتیب 23/62±68/13 و 12/23±56/33 و در سطح متوسط قرار داشتند. نتایج حاکی از یک ارتباط معنی دار منفی بین فرسودگی شغلی و تصمیم گیری اخلاقی بود (0/001>p). متغیر سن نیز نقش پیشگویی کننده در فرسودگی شغلی و تصمیم گیری اخلاقی داشت (0/001>p).

    نتیجه گیری

     ارایه مراقبت های جامع در بخش های ویژه نیازمند سطح بالایی از توانایی تصمیم گیری اخلاقی است، لذا این سطح از تصمیم گیری اخلاقی کافی به نظر نمیرسد. همچنین میزان فرسودگی شغلی قابل توجه، تاثیر منفی و معنیدار آن بر تصمیم گیری اخلاقی و نقش پیش بینی کننده سن بر آن ها، مستلزم توجه بیشتر سیاستگذاران جهت بررسی فرسودگی شغلی و تصمیم گیری اخلاقی و به کارگیری پرستاران جوان تر در کنار پرستاران با تجربه در بخش های مراقبت ویژه میباشد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تصمیم گیری اخلاقی، پرستاران، بخش مراقبت ویژه
  • زهرا رجایی*، صفیه امامی آل آقا، بی بی ساره ابراهیم زاده موسویان، یگانه زارع، پرویز کریمی ثانی صفحات 245-255
    زمینه و هدف

    با شیوع پاندمی کرونا و به تبع آن قرنطینه های طولانی مدت، سبک زندگی طیف وسیعی از افراد تغییر کرد و جامعه بشری بیشتر به سمت مراقبت از خود سوق داده شد. هدف از پژوهش حاضر تعیین ارتباط تاب آوری و خلاقیت با خودمراقبتی روانشناختی در برابر کرونا با نقش میانجی سبک زندگی در زنان بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان خانه دار شهر کرمانشاه در سال 1400 بود که از بین آنها تعداد 363 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تاب آوری کونور و دیویدسون (2003)، مقیاس سبک زندگی لعلی و همکاران (1391)، پرسشنامه خلاقیت تورنس (1966) و پرسشنامه خودمراقبتی یونسی بروجنی و همکاران (1399) استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزارهای آماری SPSS-22 و Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین تاب آوری و خلاقیت با خودمراقبتی روان‫شناختی در برابر کرونا ویروس در زنان، رابطه مستقیم وجود داشت  (237%= β، 0/05>p). همچنین براساس نتایج، متغیر سبک زندگی، نقش میانجی را در ارتباط بین تاب آوری و خلاقیت با خودمراقبتی در برابر کرونا ایفا می کرد )4/635 Sobel =، 0/001>p).

    نتیجه گیری

     می توان گفت که تاب آوری و خلاقیت به همراه سبک زندگی نقش مهمی در خودمراقبتی روانشناختی زنان در برابر ویروس کرونا دارد که متخصصان سلامت روان جهت بهبود بهداشت روانی در پاندمی های انسانی باید به آنها توجه کنند.

    کلیدواژگان: تاب‫آوری، خلاقیت، سبک زندگی، خودمراقبتی، کرونا ویروس
  • حبیب رزمی، عقیل حبیبی سولا، حامد رضاخانی مقدم، حسین اسدی، سعید مهری * صفحات 256-268
    زمینه و هدف

     پرستاران، نقش کلیدی در فراهم کردن مراقبت با کیفیت از بیماران دارند. کارکنان با رضایت شغلی بیشتر و کیفیت زندگی کاری بهتر عملکرد موثرتر و کارآمدتری دارند. این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی پرستاران بخش های کرونا با سایر بخش ها انجام گرفت.

    روش کار

     مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود. تعداد 150 نفر طبق نمونه گیری در دسترس از بین پرستاران شاغل در بخش کرونا و 150 نفر طبق نمونه گیری تصادفی ساده از سایر بخش های مراکز آموزشی درمانی شهر اردبیل انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه کیفیت زندگی کاری پرستاری بروکس و اندرسون، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا  (MSQ)و فرم ویژگی های جمعیت شناختی بود. داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی (تعداد، درصد، میانگین، انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون تی و تحلیل واریانس) به کمک نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین نمره کیفیت زندگی کاری پرستاران در بخش های عادی 17/17±136/42و در بخش های کرونا 13/70±133/92 بود (0/05< p). همچنین میانگین نمره رضایت شغلی در بخش های کرونا و عادی به ترتیب 6/37±43/21 و 6/43±45/16 بود. بین رضایت شغلی پرستاران شاغل در بخش های کرونا با سایر بخشها تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0/05> p).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که میزان رضایت شغلی پرستاران بخشهای کرونا کمتر از پرستاران بخشهای دیگر بود. انجام مداخلات با در نظر گرفتن متغیرهای تاثیرگذار مثل سابقه کار، ساعات اضافه کاری، میزان درآمد و تعداد شیفت شب می تواند در بهبود و ارتقاء رضایت شغلی پرستاران شاغل در بخش های کرونا موثر باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی، پرستار، بخش کرونا، بخش غیرکرونا
  • محسن عبدی حمل آباد، رضا کاظمی*، قاسم ابوطالبی، سمیه تکلوی صفحات 269-278
    زمینه و هدف

     افراد به دلیل تاثیرات نامطلوب آشفتگی های هیجانی بر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی، آسیب های روانی یا عاطفی مرتبط با مرگ را تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنادرمانی بر کاهش اضطراب مرگ دانشجویان دارای آشفتگی هیجانی، انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از بین آنها، ابتدا تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه آشفتگی هیجانی را تکمیل کردند. سپس، 45 نفر از افرادی که 1 انحراف معیار بالاتر از نمره برش در مقیاس آشفتگی هیجانی کسب کرده بودند بر اساس یک تولیدکننده اعداد تصادفی به عنوان نمونه، انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). برای گروه آزمایش اول، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و برای گروه آزمایش دوم، معنادرمانی طی 8 جلسه 75 دقیقه ای در طول چهار هفته اجرا شد. ابزار پژوهش شامل مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که هر دو مداخله معنادرمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ دانشجویان دارای آشفتگی هیجانی تاثیر داشت (0/05<p). همچنین نتایج آزمون تعقیبی، تفاوت آماری معنی داری را بین دو روش درمانی در متغیر  اضطراب مرگ نشان داد (0/05 <p).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که هر دو مداخله معنادرمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب بهبود اضطراب مرگ در دانشجویان دارای آشفتگی هیجانی شده، اگرچه اثربخشی روش معنادرمانی به طور معنی داری بیشتر از روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بود. بنابراین استفاده از این مداخلات بخصوص روش معنادرمانی برای دانشجویان دارای آشفتگی هیجانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنادرمانی، اضطراب مرگ، آشفتگی هیجانی
  • لیلا حاجی تقی، محمد ارشدی، ماهنی رهکار فرشی * صفحات 279-291
    زمینه و هدف

     پرستاران بخش های مراقبت ویژه به دلیل بار کاری بالا، وظایف محوله خود را اولویت بندی میکنند که می تواند منجر به فراموش شدن برخی مراقبتها شود. از طرفی ثبت دقیق این فعالیتهای مراقبتی بسیار پیچیده و زمان بر بوده و ممکن است بر ارایه مراقبت کامل اثرگذار باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت ثبت گزارشات پرستاری و ارتباط آن با مراقبت فراموش شده در پرستاران بخشهای مراقبت ویژه نوزادان شهر تبریز انجام گرفت.

    روش

     این مطالعه توصیفی همبستگی در سال 1401، به روش تمام شماری روی 151 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های الزهرا، مردانی آذر و طالقانی تبریز، انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های کیفیت ثبت گزارش پرستاری و مراقبت فراموش شده تابس کالی بود. آنالیز داده ها با آمار توصیفی، آزمونهای همبستگی اسپیرمن و تی در نرم افزار SPSS-26 انجام شد. 

    یافته ها

     میانگین نمره کل کیفیت ثبت گزارشات پرستاران، 8/69±56/19 بود. بیشترین مراقبتهای کاملا فراموش شده، «مشارکت دادن والدین در مراقبت از نوزاد» و «آموزش والدین درباره مراقبت در منزل» بود. تعداد 12 مراقبت با کیفیت ثبت پرستاران ارتباط معنیدار داشتند (0/05> p). از این بین، «رعایت اصول صحیح دارو دادن»، «انجام دستورات دارویی در زمان تعیین شده» و «رعایت احتیاطات کنترل عفونت» بیشترین ضریب همبستگی را دارا بودند (0/001> p).

    نتیجه گیری

     از نظر پرستاران بخشهای مراقبت ویژه نوزادان، کیفیت ثبت های پرستاری بالاتر از سطح متوسط بوده و بیشتر مراقبت ها بطور کامل انجام می شود. در ثبتهای با کیفیت بالاتر، فراموشی مراقبتها کمتر میباشد. با توجه به اینکه در بخش مراقبت ویژه نوزادان جزییات مراقبتی بسیار زیاد است، ثبت دقیق آنها می تواند در کاهش فراموشی مراقبتها مهم باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت فراموش شده، ثبت پرستاری، بخش مراقبت ویژه نوزادان
  • لیلا نظری خاکشور، مجتبی دلیر * صفحات 292-302
    زمینه و هدف

    شیوع ویروس کرونا نه تنها سلامت جسمانی را مورد تهدید قرار میدهد، بلکه بر بهداشت روانی جامعه نیز تاثیر منفی میگذارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر دو روش طرحواره درمانی و نوروفیدبک بر افسردگی افراد با سابقه ابتلا به کووید-19 بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون چندگروهی و با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد افسرده با سابقه ابتلا به بیماری کووید-19 بود که طی نیمه اول سال 1401 به کلینیک های مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند. از بین جامعه فوق، تعداد 45 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده در سه گروه 15 نفره تحت درمان نوروفیدبک، طرحواره درمانی و گروه کنترل، جایگزین شدند و در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه افسردگی بک پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزارSPSS-25  استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که نمرات افسردگی گروه های آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون به صورت معناداری کاهش یافته که این میزان، در گروه طرحواره درمانی نسبت به گروه نوروفیدبک، بیشتر بود (0/01> p).

    نتیجه گیری

     براساس یافته ها هر دو روش طرحواره درمانی و نوروفیدبک می توانند به کاهش افسردگی در افراد دارای سابقه ابتلا به کووید- 19 کمک کنند، هر چند به نظر می رسد که طرحواره درمانی اثربخشی بیشتری داشته است. بنابراین از این دو روش درمانی به منظور بهبود وضعیت بهداشت روانی جامعه می توان بهره برد.

    کلیدواژگان: کروناویروس، کووید-19، افسردگی، طرحواره درمانی، نوروفیدبک
|
  • M .Shamshiri*, M. Mohammadi, S. Ershadifard Pages 212-219
    Background & aim

    Improving learning effectiveness in nursing education is of particular importance. Various methods are used to improve learning effectiveness. The purpose of this study was to compare the effects of two methods, a slide-based lecture videocast and a handout, on learning and satisfaction of nursing students.

    Methods

    A quasi-experimental design without pretest was used to conduct this study during the second semester of the 2016–2017 academic year at Ardabil University of Medical Sciences. The study sample consisted of 54 nursing students studying in their third semester. The health assessment course which consisted of 10 sessions, were randomly divided into two groups. After the first 5 sessions (Group 1) of lectures and PowerPoint presentations in the class, a handout was given to students. At the end of the next 5 sessions (Group 2) of lectures and PowerPoint presentations in the class, video files of lectures screen recordings were made available to the students. Multiple-choice questions were used to evaluate learning outcome at the end of the semester. The student satisfaction form was used to evaluate students’ satisfaction with the teaching-learning process. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Independent T, Wilcoxon and Mann-Whitney U) using SPSS v15.

    Results

    Data analysis showed that the average learning outcome score in handout offered sessions was significantly higher than in videocast ones (p<0.001). In addition, the mean score of students’ satisfaction for handout and videocast were 39.18±5.86 and 39.81±6.32, respectively, and there was no statistically significant difference between them (p=0.39).

    Conclusion

    Although slide-based lecture videos did not improve student learning as much as handouts, it is recommended to provide and offer the video lectures to the students during each class session in addition to the traditional learning methods such as handouts and books.

    Keywords: Nursing Student, Learning, Satisfaction with the Learning Method, Videocast, Handout
  • S. Hoshmandi, T .Soleimani *, J .Hatami, R. GHaffari Pages 220-233
    Background & aim

    Health literacy is a global issue and its education and improvement has become an important measure in this direction. Therefore, medical science universities have an urgent need to realize and substantiate the health literacy of their employees. However, for this reason, a comprehensive model for universities of medical sciences has not yet been identified and formulated, and many of its antecedents remain unknown. The purpose of the present research was to design and validate the health literacy improvement model for teaching staff of Ardabil University of Medical Sciences.

    Methods

    The current research was a mixed methods studyusing a grounded theory approach for the qualitative part and a survey for the quantitative part. In the qualitative phase, the in-depth interviews with experts and eminent professors of Ardabil University of Medical Sciences were conducted based on the purposeful sampling method. Theoretical saturation was reached after 10 participant interviews. After analyzing the qualitative data through coding inspired by Glaser's theory and using MaxQDA v.21 software, the model was designed. In the quantitative phase, the model was validated using structural-interpretive equation modeling method and smart PLS software was used. For this purpose, 234 teaching staff at Ardabil University of Medical Sciences was randomly selected to complete a questionnaire consisting of 24 questions.

    Results

    According to the results, in open coding, 213 primary codes, in axial coding 71 major categories and in selective coding 11 core categories in the form of causal, contextual, intervening conditions, strategies/actions, consequences and the main phenomenon (health literacy) was classified. In this section, health literacy was designed as the main phenomenon in the form of a logical model and based on its understanding with conditions (causal, contextual and intervening), strategies/measures and consequences. Finally, the results of structural-interpretive equation modeling showed that the final model obtained from the qualitative part of the research had a good validity.

    Conclusion

    In general, due to the high validity of the designed model, it can be implemented in universities of medical sciences and with its implementation; we can expect a fundamental improvement in the health literacy of the teaching staff of Ardabil University of Medical Sciences.

    Keywords: Health Literacy, Grounded Theory Approach, Structural-interpretive Equations Modeling, Teaching Staff, University of Medical Sciences
  • M .Khandan *, M. Rostami Pages 234-244
    Background & aim

    Constant confront with critical situations intensifies the burnout of nurses in intensive care units and forces them to make numerous ethical decisions in their care. Therefore, this study aimed to determine the job burnout, ethical decision-making and their relationship among nurses working in intensive care units at Namazi Hospital, Shiraz.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted in 2019-2020. The number of 120 nurses working in the intensive care units was selected using the convenience sampling method. Data were collected using Maslach's job burnout (1986) and ethical decision-making questionnaires. Data were analyzed with SPSS-23 using descriptive (mean, standard deviation, frequency and percentage) and inferential (Pearson's test and multiple linear regression) statistics.

    Results

    The results showed that the nurses’ mean scores for job burnout and ethical decision-making scores were 68.13±23.62 and 56.33±12.23, respectively, and were at a moderate level. Additionally, the results indicated a negative and significant relationship between job burnout and ethical decision-making (p<0.001). The age variable also had a predictive role in job burnout and ethical decision-making (p<0.001).

    Conclusion

    Providing holistic care in the intensive care units requires a high level of ethical decision-making ability, so this level appears to be inadequate. Furthermore, the notable magnitude of job burnout, its significant and negative impact on ethical decision-making, and the predictive role of age in them, require policymakers to pay more attention. Therefore, they should investigate job burnout and ethical decision-making and recruit young nurses along with experienced nurses in intensive care units.

    Keywords: Job Burnout, Ethical Decision-making, Nurses, Intensive Care Unit
  • Z. Rajaee *, S .Emami Al-Agha, B. Ebrahimizadeh Moussavian, Y .Zare, P.Karimi sani Pages 245-255
    Background & aim

    The spread of the Covid-19 and the resulting long-term quarantines has changed the lifestyle of a wide range of people and the pushed all of humanity towards self-care. Therefore, the purpose of the current study was to investigate the relationship between psychological self-care and resilience and creativity in response to Covid-19 with the mediating role of lifestyle in women.

    Methods

    This was a descriptive and correlational study. The study population included all the housewives in Kermanshah city in 2022, of which 363 women were selected through convenience sampling method. The resilience scale by Connor-Davidson (2003), lifestyle questionnaire by Laali et al. (2012), the test of creative thinking by Torrance (1966), and the self-care questionnaire by Boroujeni et al. (2020) were used to collect data. Data were analyzed using structural equation modeling and 2 statistical softwares which were SPSS-22 and Smart PLS.

    Results

    The results showed a direct relationship between psychological self-care and resilience and creativity in response to Covid-19 disease in women (β=0.237, p<0.05). The lifestyle variable also played a mediating role in the relationship among them (Sobel=4.635, Sig<0.001).

    Conclusion

    It can be claimed that resilience and creativity along with lifestyle play an important role in women’s psychological self-care in response to Covid-19. Therefore, the mental health professionals should pay more attention to improve the mental health during the pandemics.

    Keywords: Resilience, Creativity, Lifestyle, Self-Care, Covid-19
  • H. Razmi, A. Habibi soola, H. Rezakhani moghadam, Hosein Asadi, Saeid Mehri* Pages 256-268
    Background & aim

    Nurses play an important role in providing quality care for patients. Employees with higher job satisfaction and a better quality of work life are more productive and efficient. This study was conducted with the aim of comparing the quality of work life and job satisfaction of nurses working in corona and other wards.

    Methods

    This study was descriptive and analytical. The number of 150 people was selected through convenience sampling among the nurses working in the corona ward, and 150 people were selected through simple random sampling from other wards of the medical training centers in Ardabil city. Data collection instruments included the Brooks and Anderson Quality of Nursing Work Life Questionnaire, the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ), and the demographic characteristics sheet. Data were analyzed using descriptive statistics (number, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (t-test and analysis of variance) using SPSS software version 22.

    Results

    The mean score of nurses for the quality of work life in the other wards was 136.42±17.17 and in corona wards was 133.92±13.70 (p<0.05). Furthermore, the mean score of the job satisfaction in the corona and normal wards were 43.21±6.37 and 45.16±6.43, respectively. There was a statistically significant difference between the job satisfaction level of nurses working in corona and other wards (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that the level of job satisfaction of nurses in corona wards was lower than that of nurses in other wards. Implementing interventions that consider the influential variables such as work experience, overtime hours, income, and the number of night shifts can be effective in improving and increasing the job satisfaction of nurses working in corona wards

    Keywords: Quality of Work Life, Job Satisfaction, Nurse, Corona Ward, Non-Corona Ward
  • M .Abdi hamlabad, R. Kazemi *, Gh. Abotalebi, S .Taklavi Pages 269-278
    Background & aim

    Due to the adverse effects of emotional disturbances on physical, social and mental health, people suffer from the psychological or emotional trauma associated with death. Therefore, this study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy and logo therapy in reducing death anxiety in students with emotional disturbance.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test-post-test and follow-up with a control group design. The study population included all the students of Islamic Azad University, Ardabil branch, during the academic year 2019-2019. The research sample was selected in the following two phases. A) Identification phase: A total of 300 students, who were selected according to the convenience sampling method, completed the emotional disturbance questionnaire. B) Sample selection phase: Finally, 45 students out of the first phase were selected as the study sample. They reached 1 standard deviation above the cutoff point in their emotional disturbance scale scores. They were assigned to two experimental groups and one control group (15 people each) based on a random number generator (http://stattrek.com/statistics/random-number-generator.aspx). For the first experimental group, the acceptance and commitment-based therapy and for the second experimental group, logo therapy was performed in 8 sessions of 75 minutes each over 4 weeks. Data were collected using Templer's (1970) death anxiety scale. Data were analyzed using SPSS version 16 software and analysis of variance using repeated measures.

    Results

    The results showed that logo therapy and acceptance and commitment-based therapy interventions had an impact on death anxiety among emotionally disturbed students (p<0.05). Additionally, the results of the post-tests showed that there was a significant difference between the two treatment methods on the death anxiety variable (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results both logo therapy and acceptance and commitment-based therapy significantly improved death anxiety in the students with emotional disturbance. However, the effect of logo therapy was statistically more significant than that of acceptance and commitment-based therapy. Therefore, the use of these interventions is recommended for students with emotional disturbances.

    Keywords: Acceptance, Commitment-based Therapy, Logo Therapy, Death Anxiety, Emotional Disturbance
  • L. Hajtaghi, M.Arshadi, M .Rahkar Farshi * Pages 279-291
    Background & aim

    Intensive Care Units nurses prioritize their assigned tasks due to their high workload, which may result in missing some care. On the other hand, accurately documenting these care activities is very complex, time-consuming, and may affect the provision of complete care. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the quality of nursing records and its relationship to missed care by Neonatal Intensive Care Units (NICU) Nurses in Tabriz.

    Methods

    This descriptive correlational study was conducted in 2022, using a census study, on all 151 nurses working in the Neonatal Intensive Care Units of Al-Zahra, Mardani, Azar, and Taleghani hospitals in Tabriz. The data collection was performed using the Nursing Report Quality Questionnaire and the Tubbs-Cooley Missed Care Questionnaire. Data analysis was performed using descriptive statistics, Spearman's correlation test, and t-test using SPSS-26.

    Results

    The average score of the total nursing records quality was 56.19±8.69. The most neglected cares were "Parents inclusion in baby’s care" and "Parents education about home management of illness". The number of 12 cares had a significant relationship with the quality of nursing records (p<0.05). Among theme, "Medication administration principles follow", "Medications administration in scheduled time" and "Infection control precautions follow" had the highest correlation coefficient (p<0.001).

    Conclusion

    From the nurses’ perspective in neonatal intensive care units, the quality of nursing records was above the average and most of the cares are provided completely. At higher quality recordings, the missed cares are less likely. Considering that there are many detailed cares in the neonatal intensive care units, recording them accurately can be important in reducing the negligence of care.

    Keywords: Missed Care, Nursing Record, Neonatal Intensive Care Unit
  • L. Nazari khakshor, M. Dalir* Pages 292-302
    Background & aim

    The spread of coronavirus not only threatens physical health but also negatively affects the mental health of society. The aim of this research was to compare the effectiveness of schema therapy and neurofeedback in reducing depression in people with a history of Covid-19.

    Methods

    The current research method was quasi-experimental with a multi-group pre-test-post-test design with a control group. The study population included all depressed people with a history of Covid-19 who visited counseling clinics in Tehran during the first 6 months of 1401. Among the mentioned population, 45 people were selected by convenience sampling method and a simple randomization was used to divide them into three groups of 15 people as the neurofeedback treatment group, schema therapy group and control group. They answered the Beck’s depression questionnaire in two stages: pre-test and post-test. Analysis of covariance using SPSS-25 software was used to analyze the data.

    Results

    Results showed that the depression scores of the intervention groups in the post-test compared to the pre-test were significantly reduced, and this rate was higher in the schema therapy group than in the neurofeedback group (p<0.01).

    Conclusion

    Based on the results, both schema therapy and neurofeedback methods can help to reduce depression in people with a history of Covid-19, although it appears that schema therapy has been more effective. Therefore, these two treatments can be used to improve the mental health of the society

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Depression, Schema Therapy, Neurofeedback