فهرست مطالب

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هجدهم شماره 2 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا حسینی، نرگس خوشکلام* صفحات 1-40

    امروزه بحث «ایمنی و بهداشت محیط کار» به امری مهم تبدیل شده است چرا که آسیب های کارکنان ناشی از کار، بر بهره وری و عملکرد شرکت ها تاثیرات نامطلوبی دارد. بر همین اساس تحقیق حاضر به روش کیفی نظریه مبنایی به بررسی نقش و اهمیت ایمنی و بهداشت محیط کار از نگاه کارکنان گارگاه ساختمانی بیمارستان نیروی دریایی ارتش در شهر بندر جاسک پرداخته است. تعداد 23 نفر نمونه به شیوه هدفمند انتخاب شد. روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق بوده و مصاحبه ها به شیوه کدگذاری تحلیل شدند. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که وجود عوامل زیان آور محیطی و سازمانی به عنوان شرایط علی، اگر با دید پیشگیرانه شناسایی، ارزیابی و کنترل نشود، پدیده محوری «زیان دو جانبه کارکنان/کارفرما» را به دنبال دارد که کنشگران به منظور پیشگیری از راهبرد «ایمنی و بهداشت محیط کار» (HSE) بهره برده اند. این راهبرد تحت تاثیر دو گروه از شرایط است الف)بستر حاکم: 1) متغیرهای زمینه ای کارکنان، 2) نوع شغل و محل فعالیت کارکنان، 3) محل استقرار کارگاه و زیرساخت های آن محل، 4) شرایط اقلیمی منطقه و 5) امکانات موجود جهت HSE. ب) شرایط مداخله گر: 1)  بلایای طبیعی و حوادث غیر مترقبه، 2) شرایط اقتصادی، 3) شرایط اجتماعی فرهنگی و 4) شرایط زمانی سیاسی. در نهایت اتخاذ راهبرد ایمنی و بهداشت محیط کار هم نفع دو جانبه کارکنان/کارفرما را به دنبال دارد مانند سلامت کارکنان و افزایش بهر وری و هم پیامدهای عام المنفعه ای همچون حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: ایمنی و بهداشت، محیط کار، توسعه پایدار، نظریه مبنایی
  • صیاد خردمند، مریم مختاری*، آرمان حیدری صفحات 41-80

    پس از شیوع ویروس کرونا، آموزش حضوری به یک باره جای خود را به آموزش مجازی داد. به دلیل فراهم نبودن امکانات، زیرساخت ها و انتظارات عمومی، نوعی وضعیت آنومیک در نظام آموزشی به وجود آمد که در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفته است. تحقیق حاضر با استفاده از روش کیفی نظریه زمینه ای و ابزار مصاحبه عمیق و با استفاده از روش نمونه گیری نظری تا رسیدن به مرحله اشباع نظری، در بین 16 نفر از معلمان مقطع متوسطه اول شهر یاسوج انجام گرفته است. روش تحلیل داده ها نیز کدگذاری بر اساس روش گلیزر و اشتراوس بود. یافته ها نشان داد که آموزش مجازی آنومیک شده است. چرا که نظم پیشین آموزشی از بین رفته و نظم جدیدی جایگزین آن نشده است. «تعامل خانواده و آموزش» و «ارزشیابی ناتمام» به عنوان عوامل زمینه ای و مداخله گر در این وضعیت نقش داشتند. در آموزش مجازی آنومیک، استراتژی معلمان، مسیولیت گریزی و استراتژی دانش آموزان درس گریزی بود. پیامد چنین وضعیتی، مساله مندی اقتدار معلم، بیگانگی از محیط آموزشی، چیزانگاری و افت تحصیلی دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آنومی، ویروس کرونا، چیز انگاری دانش آموز، یاسوج
  • خدیجه بابایی، علی روشنایی*، حسن جمالی آشتیانی صفحات 81-106

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات مقایسه ای با هدف کاربردی می باشد. هدف کلی پژوهش بررسی مطالعه تاثیر میزان سرمایه اجتماعی بر کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار و زنان عادی در شهرستان هرسین و ارایه راهکارهایی اساسی متناسب با نتایج حاصل از تحقیق جهت کاربرد در بسیاری از ارگان های دست اندرکار، سیاست گذران و برنامه ریزان عرصه های حمایتی و اجتماعی که در حیطه وضعیت اقشار آسیب پذیر بویژه زنان سرپرست خانوار به مطالعه می پردازند می باشد. چهارچوب نظری تحقیق بر اساس دیدگاه صاحب نظرانی چون: پاتنام، فرانس، بوند و کورنر بصورت تلفیقی طراحی و تنظیم شده است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه (کیفیت زندگی فرانس1996 و سوالات محقق ساخته) می باشد. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS در دو قسمت توصیفی (جداول، نمودارهای مختلف، درصدهای نسبی و تجمعی، فراوانی ها و میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تکنیک های آزمون تی مستقل دو گروهی و مدل سازی معادلات ساختاری) انجام گرفته است. جامعه آماری شامل تمام زنان متاهل و همچنین زنان سرپرست خانوار شهر هرسین، در طول دوره تحقیق بوده که تعداد 380 نفر نمونه بر اساس نمونه گیری خوشه ای و تصادفی انتخاب شده است. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری بر روی ابعاد مربوط به کیفیت زندگی (بعد جسمانی، بعد روانی، بعد اجتماعی) در دو گروه زنان سرپرست خانوار و زنان عادی نشان می دهد که از نظر بعد جسمانی (24/452=F، 000/0= Sig)، بعد روانی (31/530=F، 000/0= Sig)، بعد اجتماعی (05/513=F، 000/0= Sig)، تفاوت معناداری بین کیفیت زندگی این دو گروه وجود دارد؛ همچنین یافته های پژوهش حاکی از تفاوت معنادار بین میزان سرمایه اجتماعی، موقعیت خانوادگی زنان سرپرست خانوار و زنان عادی می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، موقعیت خانوادگی، سرمایه اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، زنان عادی
  • اصغر ایزدی جیران* صفحات 107-132

    در بررسی های مردم شناختی حاشیه نشینان فقیر شهری کمتر به رویارویی متن نشینان با حاشیه نشینان پرداخته شده است. در این مقاله شیوه های برخورد متن نشینان، اعم از مردم عادی و مسیولین نهادها را با مردمان محله حاشیه نشین قپانلار در شهر تبریز بررسی می کنم. داده های مقاله بر مبنای کار میدانی مردم نگارانه ای تکیه کرده که بین سال های 1394 تا 1399 و نیز 1402 در میان مردمان محله و همچنین در جلسات نهادهای رسمی انجام داده ام. گردآوری داده ها بر اساس فنون پژوهش میدانی شامل مشاهدات، گفت وگوها و مشارکت یا حضور در زندگی روزانه و نیز بررسی های آرشیوی صورت گرفته است. مسیر کلی فهم نظری مسیله رویارویی متن نشینان و حاشیه نشینان را با الهام از مفاهیم نژادگرایی میشل فوکو، زیست مشروعیت دیدیه فاسین، و کشمکش نمادین پیر بوردیو پرورانده ام. مطالعه مردم شناختی من نشان می دهد که این رویارویی اساسا از طریق فرایندهای نامیدن و طبقه بندی آن ها شروع می شود، با هدف قضاوت در مورد ارزش زندگی. من مفهوم نژادگرایی فرهنگی را پروراندم تا نشان دهم که چگونه روستاییان حاشیه نشین در قالب نژاد پست تعریف می شوند. زندگی حاشیه نشینان با چهار فرایند از طریق بیرونی یان بی ارزش می شود: خشونت نام ها، به رسمیت نشناختن، تبعیض نهادی و تضاد هابیتوس ها. اگر اقتصاد سیاسی فقر نیاکانی و بازنده شدن در اصلاحات ارضی دولت، محرک اصلی عزم لازم برای سفر اجباری یا جلای وطن روستاییان بودند، نژادگرایی فرهنگی تهدیدگر مشروعیت زیستن، این سفر را ناکام گذاشت.

    کلیدواژگان: مردم شناسی، روستائیان حاشیه نشین، نژادگرایی فرهنگی، ارزش زندگی، تبریز
  • لعیا عباس زاده، مهرداد محرم زاده*، یدالله عباس زاده سهرون صفحات 133-158

    هدف این پژوهش، ارایه مدلی برای غنی سازی و ارتقای آرزوهای شغلی کارکنان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی می باشد. روش این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شهر تبریز که 400 نفر بودند و بر اساس جدول کرجسی و مورگان از این تعداد 196 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد 18سوالی غنی سازی شغلی ریف و تاینل (1973)، پرسشنامه استاندارد 25 سوالی آرزوهای شغلی دنزیگر و همکاران (2008)، استفاده شد. روایی صوری ابزارها به تایید اساتید راهنما و مشاور رسید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه غنی سازی شغلی 83/0، پرسشنامه آرزوهای شغلی 91/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (نمودار، فراوانی، درصد فراوانی)، آمار استنباطی (مدل معادلات ساختاری) استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی غنی سازی و ارتقای آرزوهای شغلی کارکنان در سطح مطلوب است و مورد تایید می باشد. عناصر و مولفه های مدل غنی سازی و ارتقای آرزوهای شغلی کارکنان شامل (خود شغل، تکنولوژی، شایستگی فنی کارکردی، شایستگی مدیریتی عمومی، امنیت ثبات، خلاقیت کارآفرینی، استقلال خودمختاری، خدمت و از خود گذشتگی و ایثار، چالش محض و سبک زندگی) مورد شناسایی قرار گرفته است. بر اساس اولویت بندی عناصر و مولفه ها مدل غنی سازی و ارتقای آرزوهای شغلی کارکنان مولفه تکنولوژی در رتبه اول با میانگین و سبک زندگی با میانگین در رتبه آخر قرار دارد. اعتباریابی مدل ارایه شده غنی سازی و ارتقای آرزوهای شغلی کارکنان مورد تایید می باشد.

    کلیدواژگان: غنی سازی، ارتقای آرزوهای شغلی، کارکنان، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، تبریز
  • اعظم عبدالهی بروجنی، اصغر محمدی*، مهرداد نوابخش صفحات 159-182

    در کشورهای در حال توسعه فقط رشد اقتصادی هدف تلقی نمی شود، بلکه این کشورها همگام با کشورهای توسعه یافته افزایش کیفیت زندگی را هم یکی از هدف های اصلی و از معیارهای توسعه یافتگی در نظر می گیرند. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای اجتماعی سیلاب با تاکید بر کیفیت زندگی و امید به زندگی انجام شد. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد و در جهت ارتقا روایی سنجه های پرسشنامه محقق ساخته از اعتبار صوری و قابلیت اعتماد نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای همه متغیرها بالاتر از 70/0 به دست آمد. جامعه آماری این تحقیق جمعیت سیل زدگان 15 سال به بالاتر شهرهای شوش، حمیدیه، کارون، بستان، شادگان، رفیع، سوسنگرد، بخشی از اهواز و روستاهای اطراف اهواز) به تعداد 49607 نفر می باشد برای انتخاب حجم نمونه در بین افراد جامعه آماری از فرمول عمومی کوکران استفاده گردید. بدین ترتیب بر طبق فرمول کوکران تعداد 600 نفر به عنوان حجم نمونه به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از دو شیوه آمار توصیفی و استنباطی و با بهره گیری از نرم افزار SPSS، پس از تهیه جدول ماتریس، اطلاعات در قالب جداول یک بعدی و دوبعدی تنظیم شد. یافته های پژوهش بیانگر این بودند که بین متغیر مستقل وقوع سیلاب با متغیرهای وابسته سلامت جسمی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و امید به زندگی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سیلاب، کیفیت زندگی، سلامت جسمی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و امید به زندگی
|
  • Mohammadreza Hosseini, narges khoshkalam* Pages 1-40

    The present research has investigated the role and importance of safety and health in the workplace from the point of view of the employees of the construction camp of the army naval hospital in the city of BandarJask using the qualitative method of grounded theory. A sample of 23 people was selected in a purposeful way. The data collection method was in-depth interview and the interviews were analyzed by coding. The findings indicated that the existence of harmful environmental and organizational factors as causal conditions, if not identified, evaluated and controlled with a preventive view, will lead to the central phenomenon of "employee/ employer double damage" which activists in order to prevent the strategy HSE have benefited. This strategy is influenced by two groups of conditions: a) the prevailing environment: 1) the background variables of the employees, 2) the type of job and the location of the employees, 3) the location of the workshop and its infrastructure, 4)the climatic conditions of the region and 5) the facilities available for HSE. b) Intervening conditions: 1) natural disasters and unexpected events, 2) economic conditions, 3) socio-cultural conditions and 4) time-political conditions. Finally, the adoption of the workplace health and safety strategy leads to the mutual benefit of employees/employers, such as employee health and increased productivity, and has general beneficial consequences, such as environmental protection and sustainable economic development.

    Keywords: Safety, Health, Workplace, Sustainable Development, Grounded theory
  • Sayyad Kheradmand, Maryam Mokhtari *, Arman Heydari Pages 41-80

    After the corona virus epidemic, face-to-face training suddenly gave way to virtual training. Due to the non-availability of facilities, infrastructure and public expectations, a kind of anomic situation arose in the educational system, which has been studied in this research. The present research was conducted using the qualitative method of grounded theory and in-depth interview among 16 teachers of the first secondary level of Yasouj city. Theoretical sampling was used to obtain the samples and continued until the theoretical saturation stage. The method of data analysis was coding based on Glaser and Strauss method. The findings showed that virtual education has become anomic. Because the previous educational order has disappeared and a new order has not replaced it. "Family interaction and education" and "incomplete evaluation" played a role as background and intervening factors in this situation. In anomic virtual education, the teachers' strategy was complacency and the students' strategy was evasion. The consequence of such a situation is the questioning of the teacher's authority, alienation from the educational environment, stereotyping and academic failure of students.

    Keywords: Virtual education, Anomie, Corona Virus, Objectification of Student, Yasouj
  • khadijeh babaei, Roshanaei Ali *, Hassan Jamali Ashtiani Pages 81-106

    The current research is a descriptive and comparative study with an applied purpose. The overall aim of the research is to investigate the impact of social capital on the quality of life of female heads of households and ordinary women in Hersin city and providing basic solutions according to the results of the research For use in many involved organizations, policy makers and planners in the support and social fields which is studied in the area of the situation of vulnerable groups, especially women heads of households. The theoretical framework of the research was designed and organized based on the views of experts such as: Putnam, France, Bond and Koerner. Survey research method and data collection tool is a questionnaire (Quality of Life France 1996 and "researcher-made" questions). Statistical analyzes were performed using SPSS software in two parts: descriptive (tables, various graphs, relative and cumulative percentages, frequencies, mean and standard deviation) and inferential (two-group independent t-test techniques and structural equation modeling). The statistical population included all married women as well as female heads of households in Hersin during the research period, and 380 people were selected based on cluster and random sampling. The results of the multivariate analysis of variance on the dimensions related to the quality of life (physical dimension, psychological dimension, social dimension) in two groups of female heads of the household and ordinary women show which in terms of physical dimension (F=452.24, Sig=0.000), psychological dimension (F=530.31, Sig=0.000), social dimension (F=513.05, Sig=0.000) significant difference between quality The life of these two groups exists. Also, the findings of the research indicate a significant difference between the amount of social capital, the family status of female heads of the household and ordinary women.

    Keywords: Quality of Life, Family Situation, Social Capital, Female Heads of Household, Ordinary Women
  • Asghar Izadi-Jeiran* Pages 107-132

    In the anthropological literature about urban marginalized poor, there was a little attention to the culture of city dwellers toward slums. In this article, I explore the ways in which lay people, authorities and formal institutions deal with marginalized population of Qopanlar neighborhood in Tabriz, Northwest Iran. The data based on the ethnographic fieldwork has been done during 2016-2020 and 2023 in one marginal neighborhood and formal meetings in institutions. I gathered the data through observation and participation in daily life, conversations with men, and some archival reviews. For theoretical understanding of the struggles of the cultures of center and margin dwellers, I used concepts of Foucault̕ s racism, Fassin̕ s biolegitimacy, and Bourdieu̕ s symbolic conflicts. My anthropological study shows that the dealing of center people with marginal ones starts with naming and classifying, with the goal of the judgment of value of life. I developed the concept of cultural racism to show that how villagers who live in the margins of the city of Tabriz define as lower race. The life of the marginalized people devalued by exteriors through four processes: Violence of naming, unrecognizing, institutional discrimination, and clash of habitus.

    Keywords: Anthropology, Urban Poor Villagers, Cultural Racism, Value of Life, Tabriz
  • Laya Abbaszadeh, Mehrdad Moharamzadeh *, Yadollah Abbaszadeh Sahron Pages 133-158

    The purpose of this study was to provide a model for enriching and promoting job aspirations of employees of universities and higher education centers. The method of this research was descriptive survey. The statistical population of this study was all the staff of universities and higher education centers in Tabriz and there were 400 people who were selected as a sample based on Krejcie and Morgan table from 196 people by simple random sampling method. For data collection, the standard 18-item job enrichment questionnaire Riff and Tynell (1973), the standard 25-item job aspirations questionnaire of Denziger et al. (2008) were used. The face validity of the instruments was confirmed by the supervisors and consultants and its reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient for the job enrichment questionnaire of 0.83 and the job aspiration questionnaire of 0.91 which was statistically significant. Descriptive statistics (graph, frequency, frequency percentage), inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov, Friedman test and structural equation model) were used to analyze the data. Descriptive statistics (frequency, frequency percentage) and inferential statistics (structural equation model) were used to analyze the data. The results showed that the proposed model of enrichment and promotion of employees' job aspirations is at the desired level. Security-stability, entrepreneurial creativity, independence-autonomy, service and self-sacrifice, pure challenge and lifestyle) have been identified based on the prioritization of elements and components of the model of enrichment and promotion of job aspirations of technology component in the first place with the average and lifestyle are in the last rank with the average.

    Keywords: Enrichment, Promotion of Job Aspirations, Staff, Universities, Higher Education Centers, Tabriz
  • azam Abdullahi Borujeni, asghar mohammadi *, mehrdad navabakhsh Pages 159-182

    In developing countries, not only economic growth is considered a goal, but also these countries, along with developed countries, consider increasing the quality of life as one of the main goals and one of the criteria for development. The aim of this study was to investigate the social consequences of floods with emphasis on quality of life and life expectancy. This research was conducted by survey method and in order to improve the validity of the questionnaire measures of face validity and reliability by using Cronbach's alpha coefficient which was higher than 0.70 for all variables. The statistical population of this study is the population of flood victims 15 years and older in the cities of Shousha, Hamidiyeh, Karun, Bostan, Shadegan, Rafi, Susangard, part of Ahvaz and the villages around Ahvaz (49607 people) to select the sample size among the statistical population of Cochrane general formula was used. Thus, according to Cochran's formula, 600 people were obtained as the sample size. To analyze the data using two methods of descriptive and inferential statistics and using SPSS software, after preparing the matrix table, the information was organized in the form of one-dimensional and two-dimensional tables. Findings showed that there is a significant relationship between the independent variable of flood occurrence and the dependent variables of physical health, mental health, social relations and life expectancy.

    Keywords: Floods, Quality of Life, Physical Health, Mental Health, Social Relations, Life Expectancy