فهرست مطالب

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد مرادی مقدم، حمیدرضا فلاحی*، محمدعلی بهدانی، سهراب محمودی صفحات 345-370

    شرایط نگهداری بنه مادری زعفران در طی دوره رکود تابستانه، شامل مراحل خواب حقیقی و خواب ظاهری، رشد رویشی و فرایند تولید بنه های دختری را تحت تاثیر قرار می دهد و از این رو انجام مطالعات علمی در این زمینه ضروری است. در این راستا، آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح  بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در شهرستان قاینات اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: 1- کشت بنه ها در 15 خرداد ماه و استقرار در دمای محیط، 2- کشت بنه ها در 15 خرداد ماه + مصرف بقایای گیاهی، 3- کشت بنه ها در 15 خرداد ماه + انجام آبیاری تابستانه،  4- نگهداری بنه ها در محیط آزاد (سایه و دمای 30 تا 32 درجه سانتی گراد) به مدت سه ماه و کشت آن ها در 15 شهریور، 5- نگهداری بنه ها در انکوباتور (دمای ثابت 25 درجه سانتی گراد و محیط تاریک) به مدت سه ماه و کشت آن ها در 15 شهریورماه، 6- نگهداری بنه ها در انکوباتور (با دمای متغیر 20، 25 و مجدد 20 درجه سانتی گراد و به مدت یک ماه در هر دما) و کشت آنها در 15 شهریورماه و 7- نگهداری تلفیقی بنه ها در محیط آزاد (دو ماه از 15 خرداد تا 15 مرداد) و انکوباتور (یک ماه در دمای 25 درجه سانتی گراد از 15 مرداد تا 15 شهریور) و کشت آنها در  15 شهریورماه. صفات مورد مطالعه شامل طول، تعداد و وزن برگ، تعداد و وزن کل بنه های دختری، وزن بنه دختری اصلی، متوسط وزن بنه و نیز تعداد و عملکرد بنه های دختری در گروه های وزنی مختلف بودند. نتایج نشان داد که تیمار کشت گیاه در 15 خرداد همراه با مصرف بقایای گیاهی بیشترین مقادیر طول و تعداد برگ (به ترتیب 35 سانتی متر و 9 عدد در بنه) را سبب گردید. انکوباسیون بنه ها در دمای متغیر و سپس کشت آنها در شهریور منجر به افزایش معنی دار وزن کل بنه های دختری شد، در حالی که  انکوباسیون در دمای ثابت و کشت در شهریورماه بیشترین اثر را بر تعداد بنه در واحد سطح داشت (2022 عدد در متر مربع). بیشترین و کمترین مقدار متوسط وزن هر بنه دختری به ترتیب در تیمارهای کشت در خرداد + مصرف بقایای گیاهی (23/7 گرم) و انکوباسیون در دمای ثابت (22/2 گرم) + کشت در شهریور حاصل شد؛ که در مقایسه با متوسط وزن بنه های مادری کشت شده (15 گرم) کاهش یافت. تیمار کاشت در خرداد + مصرف بقایای گیاهی باعث کاهش تعداد بنه های ریز با وزن کمتر از 6 گرم و افزایش تعداد بنه های دختری در گروه های وزنی 9 تا 12 و 12 تا 15 گرم شد. نگهداری بنه های مادری در دمای متغیر انکوباتور + کشت در شهریور منجر به افزایش تعداد و عملکرد بنه های دختری با وزن بیش از 15 گرم شد. در مجموع، تیمارهای کاشت بنه در خرداد همراه با مصرف بقایای گیاهی و نگهداری بنه های مادری در دمای متغیر انکوباتور و سپس کاشت آنها در شهریور که به ترتیب 66  و 61 درصد از عملکرد بنه های دختری تولید شده در آن ها در گروه های وزنی بیش از 9 گرم قرار گرفتند، به عنوان تیمارهای برتر از نظر بهبود رشد بنه های دختری زعفران شناسایی و معرفی شدند.

    کلیدواژگان: : آبیاری تابستانه، انکوباسیون، بنه، تاریخ کاشت، مالچ
  • سید محمد موسوی پور، حسن فیضی*، حسین صحابی، حمیدرضا فلاحی صفحات 371-391

    با توجه به اهمیت و نقش عناصر غذایی و عصاره جلبک دریایی در بهبود عملکرد زعفران و با هدف افزایش عملکرد کلاله زعفران با استفاده از کاربرد عناصر کم مصرف و پرمصرفی نظیر کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز، آزمایشی جهت بررسی اثر محلول پاشی جلبک دریایی و برخی عناصر غذایی بر صفات کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus L.) انجام شد. این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در شهرستان نیشابور در سال 1401-1400 اجرا شد. فاکتور اول عصاره جلبک دریایی (صفر و دو لیتر در هکتار) و فاکتور دوم محلول پاشی عناصر غذایی شامل عدم محلول پاشی به عنوان تیمار شاهد، دفندر عناصر آهن با غلظت 5/1 (حاوی آهن، نیتروژن و اسید آمینه)، روی با غلظت 1، بر با غلظت 5/1 (حاوی بر و اسید آمینه)، منگنز با غلظت 2 (حاوی منگنز، روی و گوگرد)، منیزیوم با غلظت 2 و کلسیم با غلظت 2 لیتر در هکتار (حاوی کلسیم و نیتروژن) بودند. مصرف تمامی عناصر غذایی در مقایسه با عدم مصرف آن ها و نیز مصرف عصاره جلبک در مقایسه با عدم کاربرد آن موجب افزایش معنی دار عملکرد گل و کلاله شد. بر اساس نتایج اثر متقابل فاکتورهای آزمایشی، بیشترین تعداد گل (8/68 عدد در مترمربع) در تیمار مصرف همزمان منگنز و عصاره جلبک، بالاترین عملکرد گل (5/33 گرم در مترمربع) در شرایط مصرف همزمان جلبک و بر و بیشترین عملکرد کلاله خشک (48/0 گرم در مترمربع) از کاربرد همزمان منیزیم و عصاره جلبک به دست آمد که به ترتیب 8/63، 7/16 و 0/17 درصد بیشتر از تیمار شاهد (عدم مصرف عصاره جلبک و ریزمغذی) بود. در شرایط عدم مصرف عناصر غذایی، کاربرد منفرد عصاره جلبک موجب افزایش معنی دار محتوای پیکروکروسن به میزان 9/15، کروسین به میزان 5/9 و سافرانال به میزان 6/10 درصد شد. مصرف همزمان کلسیم با جلبک دریایی محتوای پیکروکروسین و کروسین کلاله را افزایش داد، در حالیکه مصرف تلفیقی سایر عناصر غذایی با عصاره جلبک موجب بهبود این صفات نشد. بیشترین و کمترین محتوای سافرانال (به ترتیب 7/37 و 35/32 میزان جذب در طول موج 330 نانومتر) از تیمارهای مصرف منیزیم بدون عصاره جلبک و شاهد (عدم مصرف جلبک و عناصر غذایی)  به دست آمد. در مجموع اگرچه کاربرد همه عناصر مورد مطالعه در کنار جلبک دریایی نسبت به شاهد باعث بهبود عملکرد شدند ولی به منظور افزایش عملکرد کلاله پیشنهاد می شود از عنصر منیزیم به همراه جلبک دریایی و به منظور بهبود کیفیت زعفران از عصاره جلبک دریایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: کلاله، پیکروکروسین، سافرانال، کروسین، عناصر ریزمغذی
  • نیما خالدی*، مهدی رضائی، مجتبی علیزاده فرد درآباد صفحات 393-412
    بیماری پوسیدگی فوزاریومی یکی از مهم ترین بیماری های قارچی بنه زعفران در سراسر جهان است که می تواند منجر به کاهش عملکرد محصول و کیفیت بنه های دختری تولید شده شود. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی عوامل بیماری پوسیدگی فوزاریومی بنه زعفران و بررسی میزان بیماریزایی آن ها می باشد. به منظور شناسایی گونه های Fusarium عامل بیماری پوسیدگی فوزاریومی از بنه های زعفران دارای علایم پوسیدگی از مزارع مختلف استان های همدان، گلستان، کرمان، کردستان، سمنان، کرمانشاه، اردبیل، آذربایجان شرقی، خراسان شمالی، خراسان رضوی، اصفهان و خراسان جنوبی نمونه برداری شد. جدایه های قارچی پس از جداسازی و خالص سازی، بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و آغازگرهای اختصاصی گونه شناسایی و تایید شدند. همچنین میزان بیماریزایی جدایه ها با آزمون بیماریزایی به صورت مصنوعی در گلخانه مطابق اصول کخ، روی بنه های زعفران بررسی شد. نتایج نشان داد که حدود 6/38 درصد از نمونه ها، در دامنه 1 تا 5 درصد، آلوده به بیماری پوسیدگی فوزاریومی بودند. در مجموع، بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و مولکولی 33 جدایه متعلق به گونه های Fusarium oxysporum (26 جدایه، 8/78 درصد) و F. solani sensu lato (7 جدایه، 2/21 درصد) شناسایی شدند. نتایج آزمون بیماریزایی نشان داد که تمامی جدایه های Fusarium spp. بیماریزا بوده  و درجات مختلفی از شاخص بیماری را نشان می دهند. نتایج تعیین آزمون فرم اختصاصی گونه F. oxysporum روی گیاهان مختلف نشان داد که تمامی جدایه ها روی گلایول، زنبق و زعفران زینتی ایجاد پژمردگی و زردی اندام های هوایی، بافت مردگی و پوسیدگی اندام زیرزمینی نموده و تحت عنوان F. oxysporum f. sp. gladioli نام گرفتند. این اولین گزارش در مورد شناسایی گونه F. oxysporum f. sp. gladioli از مزارع زعفران در شهرستان های ملایر، بیجار، کنگاور، پارس آباد، مرند، نطنز، نجف آباد و گونه F. solani sensu lato از مزارع زعفران در شهرستان های آزادشهر، شیروان، اسفراین، کاشمر، نجف آباد، بشرویه از روی بنه زعفران می باشد. یافته های این پژوهش، دیدگاه های جدیدی را درباره وضعیت سلامت بنه های زعفران به بیماری پوسیدگی فوزاریومی ارایه می دهد که می تواند در بازنگری استاندارد ملی سلامت بنه های زعفران و تعیین مناطق مستعد برای کشت بنه گواهی شده در ایران، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیماریزایی، ریخت شناختی، شناسایی، مولکولی
  • زهره بیرجندی طرقی، فرید مرادی نژاد*، راضیه نیازمند، حسن بیات صفحات 413-430
    زعفران به دلیل خواص فراوان به عنوان گرانترین گیاه دارویی و ادویه ای در جهان شناخته شده است. این گیاه دارای متابولیت های ثانویه فراوان بوده که مهم ترین آنها شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال می باشد. شرایط مختلف خشک کردن و نگهداری سبب کاهش کیفیت و مواد موثره کلاله زعفران شده که از ارزش و اعتبار آن جهت صادرات کاسته است. این پژوهش با هدف بررسی چگونگی حفظ خصوصیات کیفی، مواد موثره و کاهش بار میکروبی کلاله خشک زعفران در طی مدت انبارداری انجام شد. به این منظور کلاله های خشک شده زعفران با استفاده از بسته های سه لایه (پلی اتیلن-پلی استر-پلی اتیلن) و سه نوع اتمسفر شامل هوا، خلا و N2 بسته بندی شدند. سپس بسته ها در دمای اتاق و برای مدت 80 روز نگهداری شدند. هر 20 روز یکبار غلظت گازهای اکسیژن، دی اکسید کربن، خواص فیزیکوشیمیایی، بار میکروبی کل و تصویر روبشی نمونه ها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد بهترین نمونه جهت حفظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی کلاله زعفران بسته های حاوی اتمسفر غنی از نیتروژن بود، بطوریکه میزان کروسین و پیکروکروسین به ترتیب 1/0 و 3/0 درصد کاهش یافت، در صورتیکه مقدار سافرانال 3/0 درصد افزایش نشان داد. همچنین بار میکروبی کل به میزان 1 سیکل لگاریتمی نسبت به روز اول انبارداری در بسته های حاوی اتمسفر خلا کاهش یافت. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نیز نشان داد نمونه های تحت اتمسفر نیتروژن مانند نمونه شاهد دارای تورم سلولی و ذرات حبابی شکل همراه با پارگی غشای سلولی و فروپاشی سلول بود.
    کلیدواژگان: بار میکروبی کل، بسته بندی تحت اتمسفر تغییر یافته، بسته بندی تحت خلا، کروسین، طعم و عطر زعفران
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، محمد بهادری، عباس جلالی، علیجان سالاریان صفحات 431-447
    در این مطالعه به منظور تعیین اندازه اقتصادی تولید زعفران در شرایط کنترل شده در استان مازندران از تحلیل فایده-هزینه و روش‏های ارزش حال خالص، نسبت فایده-هزینه، نرخ بازده داخلی و دوره بازگشت سرمایه استفاده شد. به منظور محاسبه شاخص‏های مالی تولید زعفران در محیط‏های کنترل شده، اطلاعات به روش میدانی و از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه رو در رو با متخصصین و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران و استعلام هزینه های ثابت، متغیر و همچنین درآمد حاصل از احداث محیط‏های کنترل شده تولید زعفران (فضاهایی به مساحت 200 مترمربع، 1000 مترمربع و 5000 متر مربع) از مراکز خدمات کشاورزی به دست آمد. اطلاعات جمع آوری شده، به وسیله نرم افزار COMFAR، نسخه 3.3 مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاصل از آن اعم از شاخص‏های مالی و تحلیل حساسیت آن‏ها تحت سناریوهای مختلف ارایه شد. نتایج حاکی از آن است که با در نظر گرفتن نرخ تنزیل 18% و تورم 06/35% ، طی دوره زمانی هفت ساله (یک سال ساخت و شش سال بهره‏برداری)، احداث واحد تولید زعفران در زمینی به مساحت 200 متر مربع از نظر مالی توجیه‏ناپذیر و در زمین‏هایی به مساحت 1000 و 5000 متر مربع با نرخ بازده داخلی 85/36 % و 99/53 % توجیه‏پذیر است. بر اساس آزمون رتبه‏ای پروژه‏ها، با افزایش زمین جهت احداث فضایی تحت کنترل جهت تولید زعفران سودآوری مالی طرح افزایش می‏یابد. همچنین با توجه به نتایج حاصل از تحلیل حساسیت مشخص گردید که افزایش درآمد فروش محصول نسبت به کاهش هزینه‏های ثابت و متغیر تاثیر بیشتری در سودآوری طرح دارد و می‏توان با اقداماتی نظیر افزایش تولید، بازاریابی موثر و بهبود کیفیت محصول جهت افزایش سودآوری گام مثبتی برداشت.
    کلیدواژگان: ارزش حال خالص، تحلیل حساسیت، دوره بازگشت سرمایه، نرخ بازده داخلی، نسبت فایده-هزینه
  • فاطمه سوگندی* صفحات 449-469
    زعفران به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان، جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران دارد. مشتریان همواره به دنبال انتخاب بهترین محصولات از نظر قیمت، کیفیت و تحویل به موقع هستند. بنابراین کنترل کیفیت فرآیند تولیدی زعفران نیز به منظور جلب رضایت مشتری و سودآوری بیشتر اهمیت و ضرورت دارد. برای موفقیت در بازار رقابتی باید به مشخصات کیفی بحرانی زعفران (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال)، توجه بیشتری داشت. از طرف دیگر، کنترل کیفیت آماری روشی برای پایش فرآیندها در جهت شناسایی علل اصلی تغییرات خاص و انحرافات بادلیل و انجام اقدامات اصلاحی است. در این خصوص، نمودارهای کنترل و شاخصهای توانایی فرآیند دو ابزار کاربردی مهم برای کنترل کیفیت آماری محسوب می شوند. بنابراین، این مقاله ابتدا، با استفاده از نمودار کنترل میانگین متحرک موزون نمایی که برای انحرافات کوچک موثر است، فرآیند تولید زعفران در یک مجموعه داده در فاز یک کنترل و نظارت می شود. مجموعه داده ها مربوط به مشخصه های کیفی زعفران شهرهای تربت حیدریه، زاوه، رشتخوار، بردسکن و کاشمر می باشند. پس از به بررسی ابعاد کیفیتی فرآیند تولید زعفران وپایداری آن، با محوریت نمودار کنترل به عنوان مهمترین ابزار کنترل کیفیت آماری، به محاسبه و تجزیه و تحلیل شاخص های کارایی فرآیند تولید زعفران با استفاده از استانداردهای 259-1 و 259-2 پرداخته می شود تا با تحلیل آنها بتوان به کاهش تغییرپذیری فرآیند و در نتیجه به مقایسه و بهبود سطح کیفیت زعفران تولیدی مناطق مورد بررسی کمک کرد. نتایج نشان داد در زعفران رشته ای بریده ممتاز، شهر تربت حیدریه دارای بهترین پیکروکروسین، زعفران شهر کاشمر دارای بهترین سافرانال و زعفران شهر رشتخوار دارای بهترین کروسین است. همچنین، بهترین پیکروکروسین و کروسین زعفران رشته ای نوع یک مربوط به شهر تربت حیدریه و بهترین سافرانال آن مربوط به شهر بردسکن می باشد. بکارگیری این شاخص ها در فرآیند تولید زعفران معیاری جهت ارزیابی میزان توانایی فرآیندها برای تامین خواسته های مشتریان و رعایت الزامات استانداردهای مربوطه است.
    کلیدواژگان: نمودار کنترل، کارایی فرآیند، کنترل فرآیند آماری
|
  • Sajjad Moradi Moghaddam, HamidReza Fallahi *, MohammadAli Behdani, Sohrab Mahmoodi Pages 345-370

    The storage conditions of saffron mother corms during the summer dormancy period, including natural and pseudo-dormancy stages, can probably affect the vegetative growth and the production of replacement corms (RC), which has not received enough attention in previous scientific studies. This experiment was carried out as a complete randomized block design with seven treatments and three replicates during the 2019 growing season in Qaen, Iran. Experimental treatments were three types of corm storage inside the soil [corm planting on 5th June (A) with natural soil temperature as control, A + summer irrigation on 5th August, and A + mulch application obtained from wheat residues at the rate of 8 ton.ha-1)] and four types of corm storage outside the soil [corm storage at room (ambient temperature) for three months started from 5th June + corm planting on 5th September (B), corm storage in constant temperature (25 oC and relative humidity of ~40 %) in incubator for three months + B, three months corm storage at variable temperature in incubator (one month in 20, 25 and 20 oC) + B and corm storage in room temperature (up to 5th August) and incubator (up to 5th September) + B. The studied traits were the length, number, and weight of leaves, the number and weight of the total RC, the weight of the main RC, the average weight of RCs, and the number and yield of RCs in different weight groups. The results showed that mulch application caused the highest length and number of leaves (35 cm and 9 No per plant, respectively). Incubation of corms at variable temperatures led to a significant increase in the total weight of RC. In contrast,  incubation at constant temperature had most significant effect on the number of RC (2022 corms per m2). The highest and the lowest mean weights of RC were obtained in the mulch application (7.23 g) and incubation at constant temperature (2.22 g), respectively. Plant residue treatment (mulch) decreased the number of small RC (less than 6 g) and increased the number of RC in the weight groups of 9-12 and 12-15 g. Incubation of mother corms at variable temperatures led to an increase in the number and yield of RC weighing more than 15 g. Overall, the treatments of plant residue consumption and storage of mother corms at incubator with variable temperatures, in which 66% and 61% of the RC yield was in groups weighing more than 9 g, respectively, were the best experimental treatments in terms of improving the growth of RC.

    Keywords: Corm, Incubation, Organic mulch, planting date, Summer Irrigation
  • Seyed Mohammad Moosavipoor, Hassan Feizi *, Hossein Sahabi, HamidReza Fallahi Pages 371-391

    Recognizing the potential role of seaweed in improving saffron yield and the utilization of micronutrient elements like Ca, Mg, Fe, and Mn to enhance stigma yield, an experiment was conducted. The study investigated the impact of foliar spraying of seaweed extract and selected nutritional elements on saffron's quantitative and qualitative traits of saffron.This research was conducted, as factorial based on a randomized complete block design (RCBD) with four replications during 2021-2022 in Neishabur, Iran. The first factor consisted of seaweed extract (0 and 2 L.ha-1) and the second factor consisted of foliar application of nutrients including no foliar application (as control), and the defender of some elements including iron (1.5 L.ha-1 containing Fe, N, and amino acids), zinc, boron (1 L.ha-1 containing B and amino acids), manganese (1.5 L.ha-1 containing Mn, Zn and S), magnesium and calcium (2 L.ha-1 containing Ca and N). The use of all nutrients compared to the control (no-nutrients) and the use of seaweed extract compared to no-seaweed application caused an increase in flower and stigma yields. Based on the interaction effects of the experimental factors, the highest number of flowers (68.8 No.m-2) was obtained in the combined application of manganese and seaweed extract, the highest flower yield (33.5 g.m-2) was gained with the combined application of seaweed and boron, and the highest dry stigma yield (0.48 g.m-2) was obtained from the simultaneous application of magnesium and seaweed extract, which were 63.8, 16.7 and 17.0%, more than the control treatment (no-seaweed & No-nutrients), respectively. Without nutrient application, the utilization of seaweed extract resulted in a notable rise in the Picrocrocin content of the stigma by 15.9%, Crocin by 9.5%, and Safranal by 10.6% compared to the absence of seaweed application.Combined consumption of calcium with seaweed increased the content of Picrocrocin and Crocin, while simultaneous application of other nutrients with seaweed did not improve these indices. The highest and the lowest content of Safranal (37.7 and 32.35 absorption at 330 nm) were obtained from magnesium + no-seaweed and control (no-seaweed & no-nutrients) treatments, respectively. Overall, although all of the studied elements combined with seaweed extract improved stigma yield in order to increase stigma yield, application of Mg in combination to seaweed recommended and to enhance saffron quality using seaweed suggested.

    Keywords: Stigma, Picrocrocin, Safranal, Crocin, micro elements
  • Nima Khaledi *, Mahdi Rezaei, Mojtaba Alizadeh Farddarabad Pages 393-412
    Fusarium rot disease is one of the most important fungal diseases of saffron corms worldwide, which can lead to a decrease in product yield and the quality of daughter corms produced. The objective of this study was to isolate and identify agents responsible for Fusarium corm rot in saffron, as well as to assess their pathogenicity. In order to determine the Fusarium species from saffron corms with rotting symptoms were sampled from the different fields in provinces of Hamadan, Golestan, Kerman, Kurdistan, Semnan, Kermanshah, Ardabil, East Azerbaijan, North Khorasan, Razavi Khorasan, Isfahan, and South Khorasan. After isolation and purification, fungal isolates were identified and confirmed based on morphological characteristics and species-specific primers. Also, the pathogenicity of the isolates was artificially tested in the greenhouse on saffron corms according to Koch’s principles. The results indicated that approximately 38.6% of the saffron corms were infected with fusarium rot disease in the 1 to 5% range. 33 isolates were identified based on morphological and molecular characteristics belonging to F. oxysporum (26 isolates, 78.8%) and F. solani sensu lato (7 isolates, 21.2%). The pathogenicity tests revealed that all Fusarium isolates were pathogenic, displaying varying levels of disease index.The result of the host range test of F. oxysporum on different plants revealed that all isolates caused wilting and yellowing of aerial organs, necrosis and rotting of underground organs on Gladiolus (Gladiolus communis L.), Irises (Iris germanica L.) and Crocus (Crocus vernus L.) and was called as F. oxysporum f. sp. gladioli. This is the first report on identification of F. oxysporum f. sp. gladioli from saffron fields in Malayer, Bijar, Kangavar, Parsabad, Marand, Natanz, Najafabad and f F. solani sensu lato from saffron fields in Azadshahr, Shirvan, Esfarayen, Kashmar, Najafabad, Boshruyeh on saffron corms. The findings of this research provide new insights into the health status of saffron corm against fusarium rot disease, which can be used for the revision of the national standard for saffron corms and determining suitable areas for certified corm production of saffron.
    Keywords: Pathogenicity, Morphological, Identification, molecular
  • Zohreh Birjandi Toroghi, Farid Moradinezhad *, Razieh Niazmand, Hassan Bayat Pages 413-430
    Saffron is known as the most expensive spice in the world due to its many medicinal properties. This plant has many secondary metabolites, the most important of which are crocin, picrocrocin, and safranal. Different drying and storage conditions have caused a decrease in the quality and effective ingredients of saffron stigma, which has reduced its value and credibility for export. This research aimed to explore methods for preserving the quality and microbial characteristics of dry saffron stigma during storage. Saffron stigmas were packed using three-layer packages (polyethylene-polyester-polyethylene) under three atmospheres: air, vacuum, and N2.The packages were then stored at room temperature for 80 days. Once every 20 days, the concentration of oxygen gases, carbon dioxide, physicochemical properties, total microbial load and sample scanning image were measured. The results showed that the best samples for maintaining the physicochemical characteristics of saffron stigma were packages containing nitrogen-rich atmosphere, so the amount of crocin and picrocrocin decreased by 0.1% and 0.3%, respectively, while the amount of safranal increased by 0.3%. Also, the total microbial load decreased by one logarithmic cycle compared to the first day of storage in packages containing a vacuum atmosphere. Electron microscope images also showed that the samples under nitrogen atmosphere, like the control sample, had cell swelling and bubble-shaped particles along with cell membrane rupture and cell collapse.
    Keywords: Modified atmosphere packaging, Vacuum packaging, Crocin, saffron flavor, aroma, Total microbial count
  • Somayeh Shirzadi Laskookalayeh *, Mohammad Bahadori, Abbas Jalali, Alijan Salariyan Pages 431-447
    This study used the benefit-cost analysis and various financial indicators, such as Net Present Value, Benefit-Cost Ratio, Internal Rate of Return, and Payback Period, to determine the economic feasibility of saffron production under controlled conditions in Mazandaran province. Data for calculating these financial indicators were collected through field surveys, questionnaires, interviews with experts and specialists from the Agriculture Jihad Organization of Mazandaran province, and by obtaining fixed and variable costs as well as income from the establishment of controlled environment spaces for saffron production (spaces with areas of 200 square meters, 1000 square meters, and 5000 square meters) from agricultural service centers. The collected data were analyzed and evaluated using COMFAR software version 3.3, and the results, including financial indicators and sensitivity analysis under different scenarios, were presented. The findings suggest that at a discount rate of 18% and an inflation rate of 35.06%, establishing a saffron production unit on a 200-square-meter plot is not financially viable within a seven-years. (one year for construction and six years for operation). However, for plots with areas of 1000 and 5000 square meters, the internal rate of return is 36.85% and 53.99%, respectively, making them financially viable. According to the project ranking test, increasing the plot area for saffron production under controlled conditions leads to higher financial profitability. Furthermore, based on the sensitivity analysis results, it was identified that increasing product sales income has a more significant impact on project profitability compared to reducing fixed and variable costs. Positive steps such as increasing production, effective marketing, and improving product quality can enhance profitability.
    Keywords: Benefit-cost Ratio, internal rate of return, Net Present Value, Payback Period, Sensitivity analysis
  • Fatemeh Sogandi * Pages 449-469
    As the world's most expensive agricultural and medicinal product, saffron holds a special place among Iran's industrial and export goods. Customers constantly seek the best products in terms of price, quality, and timely delivery. Thus, it is crucial and necessary to ensure quality control in the saffron production process in order to satisfy customers and enhance profitability. To thrive in the competitive market, greater attention should be given to the critical quality characteristics of saffron, namely crocin, picrocrocin, and safranal. Moreover, statistical process control, a method for monitoring processes to identify the underlying causes of specific changes and deviations, is essential. Control charts and process capability indicators serve as necessary tools in statistical process control. Therefore, this paper primarily focuses on the use of the exponentially weighted moving average control chart, which is effective for handling minor deviations, to monitor and control the saffron production process in a data set during the initial phase. The data sets pertain to the qualitative characteristics of saffron in the cities of Torbat Heydarieh, Zaveh, Roshtkhar, Bardeskan, and Kashmar. Following the examination of the quality aspects of the saffron production process and its sustainability, emphasis is placed on the control chart as the most crucial statistical process control tool. Efficiency indicators of the saffron production process are then calculated and analyzed using standards 259-1 and 259-2. Through this analysis, efforts can be made to reduce process variability and consequently compare and enhance the quality level of saffron produced in the investigated areas. The results showed that in premium cut string saffron, Torbat Heydarieh city has the best picrocrocin, Kashmar city saffron has the best safranal, and Rashtkhwar city saffron has the best crocin. Also, the best picrocrocin and saffron type 1 string saffron belong to the town of Torbat Heydarieh and the best safranal belongs to the town of Bardeskan. Utilizing these indicators in the saffron production process serves as a measure to evaluate the processes' ability to meet customer demands and comply with relevant industry standards.
    Keywords: Control Charts, Capability analysis, Statistical process control