فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 91 (زمستان 1402)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 91 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی محمدی قره قانی، غلامرضا قائدامینی هارونی*، سحر طالبی، کریم مهری، سید محمد موسوی خطاط صفحات 9-60
    مقدمه

    با توجه به آن چه درباره جایگاه و اهمیت رفاه اجتماعی در جامعه امروز بیان شده و تحقیقات متنوعی در باب آن انجام گردیده، هم راستا کردن این پژوهش ها جهت رسیدن به نتایجی هماهنگ و قابل استفاده ضروری می نمود که فراتحلیل به عنوان روشی متقن برای انجام این مهم انتخاب شد. بدین منظور یافته های مجزای پژوهش های انجام شده در زمینه رفاه اجتماعی در چهار فصلنامه تخصصی حوزه رفاه اجتماعی از سال 1386 تا 1398 ترکیب و مقایسه شد.

    روش شناسی : 

    مطالعه حاضر از نوع مرور نظام مند به همراه فراتحلیل می باشد. جامعه آماری شامل تمامی مقالات طی سالهای 1386 الی 1398 در فصلنامه های تخصصی رفاه اجتماعی بود.  فصلنامه رفاه اجتماعی، نشریه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، فصلنامه علوم اجتماعی، فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران،  مجله مطالعات اجتماعی ایران، فصلنامه تامین اجتماعی به عنوان منبع جستجوی مقالات مورد بررسی قرار گرفت. مقالاتی با کلید واژه رفاه و یا یکی از شاخص های رفاه بر اساس موسسه لگاتوم در مجلات اشاره شده، جستجو شد. بر اساس معیارهای ورود و خروج، مقالات در چند مرحله غربالگری شدند و در نهایت 46 مقاله از کل مقالات جهت مرور نظام مند و انجام فراتحلیل مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزارهای Excel و Stata با انجام فراتحلیل (مدل ثابت و مدل تصادفی) و همچنین بررسی ناهمگونی مطالعات تحلیل شد.

    نتایج

    نزدیک به  84%  درصد از پژوهش ها فرد را واحد تحلیل خود قرار داده بودند که حاکی از مغفول ماندن نگرش کل گرایانه در مطالعات جامعه شناختی رفاه اجتماعی است. در میان شاخص های بررسی شده بیشترین فراوانی (10 مطالعه) مربوط به امنیت بود. دومین شاخص از شاخص های رفاه اجتماعی لگاتوم که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفت بود، شاخص «سلامت» بود. 19 درصد از پژوهش ها عوامل موثر بر سلامت را مورد سنجش خود قرار داده بودند. مولفه سوم که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته  بود«کیفیت زندگی» با درصد فراوانی  17 بود. در نهایت مفهوم سرمایه اجتماعی به عنوان پرتکرارترین متغیر در عوامل اثرگذار بر رفاه اجتماعی، دارای بیشترین فراوانی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده یکی از ضعف های مطالعات رفاه، کمبود پژوهش ها با شاخص های ترکیبی رفاه است. شاخص های ترکیبی با یکپارچه کردن وجوه مختلف رفاه اجتماعی امکان تحلیل های جامع و یکپارچه تری را فراهم می کند و کمتر در دام تقلیل گرایی می افتد. شاخص های ترکیبی با ادغام سویه های مختلف رفاه، امکان بیشتری برای ترسیم چگونگی وضعیت موجود رفاه اجتماعی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، رفاه اجتماعی، کیفیت زندگی، بهزیستی، رضایت از زندگی، شاخص لگاتوم، ایران
  • علی مفتخری* صفحات 60-102
    مقدمه

    رفاه اجتماعی ازجمله مهم ترین و موردتوجه ترین موضوعات دنیای امروز است. فقر یکی از مشکلات اساسی جوامع بشری و نشانه بارز عدم توسعه یافتگی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که ثبات سیاسی و همبستگی اجتماعی و سلامت روانی را در اقشار جامعه به خطر می اندازد. لذا در این پژوهش به بررسی اثرات غیرخطی رفاه اجتماعی بر فقر چندبعدی در کشورهای درحال توسعه پرداخته شده است.

    روش

    روش اقتصادسنجی مورداستفاده روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) است که مدلهای برآورد شده با این روش، امکان ماندگاری را حساب می کند و اجازه می دهد تا در حیطه این پژوهش مشکلات برازش میزان تاثیرپذیری فقر چندبعدی را در نظر گرفته شود. در این پژوهش منتخبی از کشورهای درحال توسعه (الجزایر، بحرین، مصر، ایران، اردن، کویت، لبنان، مراکش، عمان، پاکستان، عربستان سعودی، تونس، ترکیه و امارات متحده عربی) در دوره زمانی 2018-2012 برای بررسی موضوع مطالعه انتخاب شده است.

    یافته ها

    وقفه اول فقر چندبعدی و رفاه اجتماعی کمتر از سطح آستانه محاسبه شده (59.27) بر اساس نتایج حاصل از برآورد مدل، اثری مثبت بر فقر چندبعدی داشته و کنترل فساد، بهداشت و سلامت عمومی و رفاه اجتماعی بیشتر از سطح آستانه، اثری منفی بر فقر چندبعدی در کشورهای درحال توسعه داشته است.

    بحث:

     با توجه به تاثیرات کاهنده متغیرهای رفاه اجتماعی (بیش از سطح آستانه محاسبه شده)، بهداشت و سلامت عمومی و کنترل فساد بر فقر چندبعدی، پیشنهاد می شود، اصلاحات نهادی لازم برای بهبود رفاه اجتماعی، ارتقای شفافیت و بهبود عوامل تقویت کننده ثبات سیاسی به منظور کنترل فساد و افزایش سطح بهداشت و سلامت عمومی در حوزه فعالیتهای مختلف انجام شود.

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، فقر چندبعدی، مدل پانل دیتا
  • کریم امامی*، اصغر حسن پور، مرتضی عزتی صفحات 103-144
    مقدمه

    اهمیت و تاثیر تامین اجتماعی بر متغیرهای اقتصادی یکی از موضوعاتی است که در سالهای اخیر موردمطالعه قرار گرفته است. بیشتر این مطالعات تاثیر مصارف تامین اجتماعی بر متغیرهای اقتصادی را بررسی کرده اند. درحالی که تامین اجتماعی از دو بخش منابع و مصارف تشکیل شده است که بررسی و مقایسه اثرگذاری هر دو بخش باید موردتوجه قرار گیرد. در این مطالعه تاثیر منابع و مصارف تامین اجتماعی بر رشد اقتصادی و اشتغال در ایران در دوره 1367 تا 1399 بررسی شده است.

    روش

    این مطالعه با استفاده از الگوی خودهمبستگی برداری ساختاری (SVAR) تاثیر منابع و مصارف تامین اجتماعی بر رشد اقتصادی و اشتغال را بررسی کرده است. برای برآورد پارامترهای فرم ساختاری و شناسایی الگو خودهمبستگی برداری ساختاری نیز از الگو AB (تجزیه پسران و شین) استفاده شده است.

    یافته ها

    رشد اقتصادی در واکنش به تکانه منابع بیمه ای، در ابتدا به اندازه 011/0 درصد کاهش و در ادامه افزایش می یابد، اما در واکنش به تکانه منابع بیمه بیکاری ابتدا 015/0 درصد افزایش و سپس کاهش می یابد. واکنش رشد اقتصادی به تکانه مصارف بیمه ای و تکانه مصارف بیمه بیکاری افزایشی است. در واکنش به تکانه مصارف بیمه ای 011/0 درصد و در واکنش به تکانه مصارف بیمه بیکاری 005/0 افزایش می یابد. اشتغال در واکنش به تکانه مصارف بیمه ای در ابتدا به میزان 014/0 افزایش داشته و در ادامه کاهش می یابد، اما در واکنش به تکانه مصارف بیمه بیکاری ابتدا کاهش 005/0 داشته و سپس روند افزایشی خواهد داشت.

    بحث:

     افزایش منابع تامین اجتماعی از طریق حق بیمه باید با حساسیت بالای انجام شود تا آثار نامطلوبی به خصوص در کوتاه مدت بر رشد و اشتغال نداشته باشد. برای افزایش منابع تامین اجتماعی، توجه به منابع بیمه بیکاری می تواند تاثیر به مراتب بهتری داشته باشد. هماهنگی نظام تامین اجتماعی با سیاستهای کلان اقتصادی در شرایط مختلف اقتصادی می تواند موجب افزایش کارایی این نظام در اقتصاد شود.

    کلیدواژگان: منابع و مصارف تامین اجتماعی، رشد اقتصادی، اشتغال
  • حبیب سامانی*، محمدحسن زارع، مالک خبازی خانقاه صفحات 145-179
    مقدمه

    مسیله فقر و نابرابری از دیرباز موردتوجه سیاست مداران و اندیشمندان بوده است و تلاشهای گسترده ای برای رفع آن انجام شده است. از مهم ترین برنامه هایی که با هدف کاهش فقر و نابرابری طرح ریزی و اجرا شده است، برنامه های تامین اجتماعی به ویژه بیمه های بازنشستگی است. در ایران اکثر مستمری بگیران، تحت پوشش دو صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان تامین اجتماعی هستند. سوال اساسی این است که این دو صندوق تا چه اندازه می توانند در کنترل فقر و نابرابری موثر باشد. 

    روش

    در این مطالعه به بررسی رابطه مخارج مستمری دو صندوق بزرگ بازنشستگی کشور با فقر و نابرابری در دوره 1394 تا 1398 پرداخته شده است. داده های این پژوهش از نوع تابلویی است و برای تخمین از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که رابطه مخارج مستمری سازمان تامین اجتماعی با شاخصهای فقر و نابرابری رابطه ای منفی بوده است ولی مخارج مستمری صندوق بازنشستگی کشوری و شاخصهای فقر و نابرابری هم جهت بوده اند.

    بحث: 

    علت تفاوت در تاثیرگذاری این دو صندوق بر فقر و نابرابری را می توان در وضعیت مالی این دو صندوق در سالهای اخیر جستجو کرد. در صندوق بازنشستگی کشوری بر خلاف سازمان تامین اجتماعی، مخارج بیشتر از درآمدها است و دچار کسری مالی است و بخش عظیم این کسری توسط دولت پرداخت می شود؛ این مسیله با ماهیت صندوقهای بازنشستگی در تضاد است. دولت بخشی از بودجه رفاهی را به صندوقهای بازنشستگی که دچار کسری مالی هستند پرداخت می کند درنتیجه بودجه حقیقی سایر برنامه های حمایتی دولت از نیازمندان کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی، فقر، نابرابری
  • ابوالفضل عباسی دره بیدی*، علی نصیری اقدم صفحات 181-218
    مقدمه

    سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگ ترین صندوق بازنشستگی کشور ازنظر مالی و جمعیتی شرایط نامطلوبی دارد. بسیاری از پژوهشگران و سیاست گذاران، افزایش سن بازنشستگی را به عنوان راهکاری برای مواجهه با این شرایط پیشنهاد داده اند که در مطالعه حاضر به ارزیابی این پیشنهاد پرداخته می شود.

    روش

    روش مورداستفاده در این مطالعه، روش شبیه سازی خرد است که در آن یک نمونه یک درصدی از بیمه شدگان و مستمری بگیران صندوق تامین اجتماعی انتخاب شده و اثر افزایش سن قانونی بازنشستگی در یک دوره 100 ساله (از سال 1399 تا 1498) موردبررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که اگر سن بازنشستگی در ابتدای دوره شبیه سازی به میزان 5 سال افزایش یابد، نرخ حق بیمه لازم برای برابری مصارف و منابع نقدی صندوق در سال 1422 به 56 درصد (به جای 63 درصد در حالت عدم افزایش سن) و در سال 1498 به 118 درصد (به جای 125 درصد) خواهد رسید.

    بحث:

     اثرگذارنبودن معنادار افزایش سن بازنشستگی بر تراز مالی صندوق می تواند به دلیل جمعیت بالای افراد نزدیک به بازنشستگی، عدم وجود حداقل سن بازنشستگی برای مشاغل سخت و زیان آور، افزایش مستمری ناشی از افزایش سابقه بازنشستگی و سهم 41 درصدی هزینه های مستقل از سن بازنشستگی در مصارف صندوق باشد. بدین ترتیب لازم است در کنار برنامه ریزی برای افزایش سن بازنشستگی اقدامات دیگری ازجمله اصلاح قواعد بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور و افزایش تعداد بیمه پردازان از طریق تشویق بیمه پردازی اختیاری، کاهش گریز بیمه ای و افزایش جمعیت شاغل را موردنظر قرار داد.

    کلیدواژگان: اصلاحات بازنشستگی، سازمان تامین اجتماعی، سن بازنشستگی، شبیه سازی خرد
  • سید رضا موسوی فرد*، ارکیده حامدی صفحات 219-251
    مقدمه

    تاب آوری سازمانی یک موضوع روان شناختی است که با کارایی و عملکرد کارکنان گره خورده است که از طریق رهبری تحول آفرین به واسطه عاملی کلیدی با عنوان رفاه ذهنی می توان آن را بهبود بخشید. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر تاب آوری سازمانی با نقش واسطه ای رفاه ذهنی در پلیس +10 شهر کرمانشاه است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی از نوع علی است. حجم نمونه شامل 157 نفر از کارکنان پلیس +10 در شهر کرمانشاه بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های رهبری تحول آفرین باس و آولیو (2000)، تاب آوری سازمانی پرایاگ و همکاران (2018) و رفاه ذهنی (محقق ساخته) بود. تحلیل داده ها با آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آزمون کلموگروف- اسمیرنوف با استفاده از نرم افزار SPSSver.26 و مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Amos24 انجام گرفت.

    یافته ها

    رهبری تحول آفرین بیش از یک سوم (34 درصد) از تغییرات تاب آوری سازمانی را پیش بینی می کند. همچنین رهبری تحول آفرین به میزان 35 درصد رفاه ذهنی کارکنان را تبیین و تفسیر می کند. درنهایت رفاه ذهنی به میزان 23 درصد تغییرات تاب آوری سازمانی را پاسخ داد. یافته های حاصل از فرضیه کلی پژوهش با استفاده از آزمون سوبل نشان داد که رهبری تحول آفرین از طریق متغیر رفاه ذهنی بر تاب آوری سازمانی اثر معنادار و مثبتی دارد.

    بحث:

     برای بهبود تاب آوری سازمانی می توان از رهبری تحول آفرین بهره جست که به واسطه رفاه ذهنی این امر تسریع بیشتری می یابد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، تاب آوری سازمانی، رفاه ذهنی، پلیس +10، شهر کرمانشاه
  • طاهره گوهری، سید حسین محققی کمال*، آمنه ستاره فروزان، سینا احمدی، مرضیه عربان صفحات 253-278
    مقدمه

    پاسخگویی یکی از مولفه های اصلی نظام سلامت است که  با خصوصیات اجتماعی جامعه مرتبط می باشد.  برنامه ریزی جهت دستیابی به  پاسخگویی نظام سلامت در مناطق حاشیه نشین  به عنوان  اجتماعات نوظهور و یکی از تعیین کننده های اجتماعی سلامت جهت دستیابی یه یک سیستم ارایه خدمات مناسب الزامی است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت پاسخگویی نظام سلامت در ساکنین مناطق حاشیه نشین شهر اهواز بود.

    روش

    در این مطالعه مقطعی، 385  نفر از ساکنان مناطق حاشیه نشین شهر اهواز به روش نمونه گیری چند مرحله ای از 7 مرکز بهداشتی درمانی مناطق آل صافی، منبع آب، کوت عبداله، کوی رمضان، عین دو، حصیرآباد و کیان آباد و دو بیمارستان علامه کرمی و بیمارستان سینا در سال 1401 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست اطلاعات دموگرافیک اجتماعی و  پرسشنامه پاسخگویی سازمان بهداشت جهانی استفاده  شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، من ویتنی، کروسکال والیس، آنالیز واریانس و تی مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    دامنه سنی پاسخگویان 18 تا 97 سال با میانگین (56/16±84/42) بود. زنان 66 درصد از جامعه پژوهش را تشکیل دادند. 76 درصد متاهل، 26 درصد بیسواد و 4/4 درصد دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. 7/85 درصد از پاسخگویان درآمد زیر 5 میلیون داشتند. 2/66 درصد از سازمان های ارایه خدمت دولتی استفاده می نمودند. 80 درصد دارای بیمه درمانی و 1/15درصد دارای بیمه تکمیلی بودند. عملکرد خدمات بستری از نظر پاسخگویی بهتر از خدمات سرپایی بود. بعد «انتخاب آگاهانه» برای خدمات سرپایی و بستری امتیاز پایینی دریافت کرد. تقریبا 13 درصد از پاسخگویان در حین دریافت خدمات بستری، نوعی از تبعیض را درک کردند. پاسخگویی در همه ابعاد با نوع ارایه دهنده خدمات، در بعد ارتباط با نوع ارایه خدمات، در بعد انتخاب آگاهانه و محرمانگی با داشتن بیمه تکمیلی شرکت کنندگان در پژوهش رابطه معنی داری داشت.

    بحث: 

    توجه به کیفیت امکانات مراکز، دسترسی به حمایت اجتماعی و انتخاب آگاهانه به عنوان ابعاد دارای اولویت جهت برنامه ریزی برای اقدامات اصلاحی به منظور بهبود پاسخگویی نظام سلامت در مناطق حاشیه نشین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، نظام سلامت، مناطق حاشیه نشین، طرح تحول، اهواز
  • سیده هاجر حسینی، حسین افراسیابی* صفحات 279-321
    مقدمه

    اگرچه تلاش برای زیبا به نظر رسیدن، یک رفتار اجتماعی تاریخی است، اما ترسیم ویژگی های زیبایی و «بازارجویی» برای جستجو و رونق بخشی به بازار عمل های زیبایی، چالش جدیدی است که می تواند آسیب هایی برای جراحان و بیمارمشتریان در پی داشته باشد. هدف تحقیق، شناخت زوایای بازارجویی جراحی های زیبایی براساس تجربه زیسته زنان جراحی شده است.

    روش

    یک تحقیق کیفی پدیدارشناختی از نوع استعلایی طبق مدل موستاکاس و با انتخاب هدفمند 11 بیمارمشتری زن که طی 12 ماه قبل از مصاحبه حداقل یک جراحی زیبایی یا جراحی و ترمیم در یک عضو از بدن خود را تجربه نموده اند انجام شد. داده ها در کلینیک های جراحی زیبایی شهر زنجان با روش مصاحبه نیمه ساخت یافته تا رسیدن به اشباع نظری جمع آوری شد. کدگذاری داده ها در نرم افزار MAXQDA.20 و اعتباریابی داده ها با بازبینی انعکاسی(بازتابی محقق) و بازبینی همتایان انجام شد.

    یافته ها

    بازارجویی جراحی زیبایی در 7 مضمون اصلی و 26 مضمون فرعی پدیدار شد. شرایط موثر بر پدیده در 5 مضمون اصلی «اغواگری اینترنتی»، «مشاوره بازارطلب و تعیین کننده»، «تعبیه بازار جراحی در جامعه»، «موضع یابی عمل جراحی»، و «مداخله در بازارجویی»؛ و شرایط متاثر از پدیده در 2 مضمون اصلی «اختلال اجتماعی و رابطه ای» و «اختلال و فروپاشی روانی» پدیدار شدند و در ابرمضمون «بازارجویی چندوجهی و درهم تنیده» گردهم آمدند.

    بحث:

     بازارجویی جراحی زیبایی، یک پدیده چندوجهی و درهم تنیده (با وجوهی نظیر اغواگری اینترنتی، مشاوره بازارطلب، تعبیه اجتماعی و...) است. کنترل نشدگی بازارجویی، تجسم های غیرواقعی و ایدآل گرایانه و ناهمخوانی آن با نتایج جراحی و اختلالات اجتماعی و روانی را شکل می دهد. بنابراین، تعدیل پدیده از طریق مداخلات اجتماعی، آموزش اخلاق پزشکی و آموزش هوشیاری بخش اجتماعی، به منظور اصلاح دیدگاه جراحان و بیمارمشتریان نسبت به شرایط جراحی زیبایی، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بازارجویی(بازارطلبی)، بیمار- مشتری، پدیدارشناسی، تجربه زیسته، جراحی زیبایی
  • سیده اشرف موسوی لقمان*، سیده سارا موسوی، لیلا داوودی زاده، میرسامان پیشوایی صفحات 323-364
    مقدمه

    خانواده به عنوان یک نهاد اجتماعی در نهادینه سازی، پذیرش و ترویج فرهنگ بهره وری نقشی کلیدی دارد. از آنجایی که خاستگاه بهره وری، ادبیات اقتصاد و مدیریت بوده، نتوانسته است پیوندهای مفهومی خود را با نهاد «خانواده» برقرار کند. بدین ترتیب نیاز است مفهوم «بهره وری خانواده» در بعد درون خانوادگی تبیین شود. این تحقیق در پی آن است با احصای مولفه ها، ابعاد و لایه های مختلف مفهومی بهره وری خانواده، آن را در قالب  یک مدل استخراج کند.

    روش

    با مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان امر، اقدام به تحلیل مضمون با تاکید بر حوزه «بهره وری اقتصادی» شده است.

    یافته ها

    طبق مدل مفهومی، خانواده ورودی هایی دارد که در چارچوب کنش و تصمیم گیری آن را تبدیل به خروجی های مختلف اقتصادی و اجتماعی در خانواده و جامعه می نماید. اما هر نوع تصمیمی که خانواده اخذ می کند، اثرات و پیامدهایی برای ورودی ها و سرمایه های اقتصادی و اجتماعی اش دارد. تحلیل مدل بهره وری اقتصادی خانواده نشان داد که فرهنگ بهره وری یک نظام معنایی را با خود همراه داشته و بر رفتارهای اقتصادی تحمیل می کند. بدین ترتیب با ترکیب و امتزاج اقتضایات خانواده و فرهنگ بهره وری فرارفتارهای مطلوب اقتصادی به تفکیک حوزه های کنش (شامل کار و تولید، دارایی سرمایه ای و فیزیکی، یارانه دولت، اعتبار، وام، مخارج ضروری، مخارج رفاهی و تجملی، پس انداز، سرمایه گذاری، مخارج خیریه، انتقال های بین نسلی، دین و قرض، مدیریت ریسک و بیمه، مالیات، تخصیص و بازیافت) به دست می آیند. 

    بحث: 

    تصمیم های بهره ورانه موجب افزایش سطح ورودی و تصمیم های غیر بهره ور موجب کاهش یا اتلاف منابع خواهد شد و این حلقه بازخورد همواره ادامه خواهد داشت. مولفه های فرهنگ بهره وری در خانواده قابلیت تکرار و تمرین دارد و این فرهنگ از طریق خانواده به راحتی می تواند انتقال یابد. افراد در تصمیمات خرد و کلان خود، می توانند سطح بهره وری را تعیین کرده و حتی پیامدها و عواقب انتخاب های خود را شاهد باشند.  همچنین تحلیل فرارفتارها نشان داد سه رکن نیاز، توانمندی و باور در واقع همان اهرم های مداخله در تعیین میزان بهره وری اقتصادی خانواده هستند که موجب تنوع سبک زندگی اقتصادی خانواده ها می شوند.

    کلیدواژگان: بهره وری خانواده، بهره وری اقتصادی، رفاه خانواده، تحلیل مضمون، فرارفتار
  • فریبا بهرامی پور، علی اکبر رضایی*، مهرداد نوابخش صفحات 365-398
    مقدمه

    امنیت یکی از بارزترین وجوه بالندگی یک جامعه و زمینه ساز رشد، توسعه و ثبات آن محسوب می شود. شکوفایی اقتصادی یک جامعه، سرمایه گذاری، برنامه ریزی برای توسعه، پیشرفت و هرگونه فعالیتی که می تواند عاملی موثر برای بهبود اوضاع اقتصادی و رفاه اجتماعی و سایر ابعاد جامعه باشد، همه در سایه استقرار امنیت هستند؛ بنابراین هدف این مطالعه بررسی نقش مدیریت بحران و سوانح شهری در احساس امنیت و رفاه شهروندان شهر تهران است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-پیمایشی بوده و از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری شامل شهروندان شهر تهران و مدیران، معاونان و کارشناسان ستاد مدیریت بحران در مناطق 22 گانه شهر تهران بود. نمونه گیری خوشه ای و حجم نمونه برای شهروندان 376 نفر و برای کارشناسان 40 نفر است.

    یافته ها

    بیشترین تاثیر مدیریت بحران در افزایش احساس امنیت از دیدگاه کارشناسان به ترتیب شامل حمایت و رفاه اجتماعی، کاهش ریسک و مخاطره، کاهش جرایم و بزهکاری و نظم اجتماعی است. بر اساس دیدگاه شهروندان به ترتیب بیشترین تاثیر مدیریت بحران در افزایش احساس امنیت شامل کاهش ریسک و مخاطره، حمایت اجتماعی، نظم اجتماعی و کاهش جرایم و بزهکاری است.

    بحث:

     احساس امنیت برای سالم بودن وضعیت جسمی و روانی افراد جامعه لازم و ضروری است. عدم امنیت شخص را در وضعیت به هم ریختگی ساختار روحی و روانی قرار می دهد. مدیریت و کنترل بحران می تواند یک جامعه باثبات و آرام را پدید آورد و موجب امنیت خاطر شهروندانش در مقابل حوادث غیرمترقبه و تغییرات شدید شود.

    کلیدواژگان: امنیت، رفاه، بحران، سوانح شهری
|
  • MohammadAli Mohammadi Gharehghani, Gholamreza Ghaedamini Harouni*, Sahar Talebi, Karim, Syed Mohammad Moosavi Khatat Pages 9-60
    Introduction

    In the present study, separate findings of research conducted in the field of social welfare in four specialized quarterly journals in the field of social welfare from 2005 to 2017 were combined and compared.

    Methodology

    The present study is a systematic review with meta-analysis. The materials included all the articles during the years 2005 to 2017 in specialized social welfare journals, in Iran. Articles with the keyword of well-being or one of the well-being indicators based on the Legatum Institute were searched. Based on the entry and exit criteria, the articles were screened in several stages and finally 46 articles from among  the articles were selected to be examined for systematic review and meta-analysis. The data were analyzed using Stata software by performing meta-analysis (fixed and random model).

    Results

    Nearly 84% of the research studies made the individual the unit of analysis, which indicates that the holistic approach is neglected in the sociological studies of social welfare. Among the examined indicators, the most common frequency (10 studies) was related to security. The second was the "health" index and the third component was "quality of life". Finally, the concept of social capital as the most frequent variable in the factors affecting social well-being had the highest frequency.
    Discussion and

    conclusion

    One of the weaknesses of welfare studies is the lack of research with composite indices of welfare. By integrating different aspects of social welfare, composite indicators provide the possibility of more comprehensive and integrated analyzes and are less likely to fall into the trap of reductionism.

    Keywords: Meta-analysis, social welfare, Quality of life, Well-being, Life satisfaction, Legatum index, Iran
  • Ali Moftakhari* Pages 60-102
    Introduction

    Social welfare is one of the most significant besides important issues nowadays. Poverty is a fundamental problem of human societies and an obvious sign of lack of economic, social and cultural development, which endangers political stability and social solidarity and mental health in the society. Therefore, in this research, the non-linear effects of social welfare on multidimensional poverty in developing countries have been investigated.

    Method

    The econometric method used is the Generalized Method of Moment. The models estimated by the GMM method correctly calculate the possibility of persistence and allow to consider the problems of fitting the effectiveness of multidimensional poverty in the scope of this research. In this research, a selection of developing countries has been selected during the period of 2012-2018 to investigate the subject of the study.

    Findings

    The first break of multidimensional poverty and social welfare is less than the calculated threshold level (27/59) based on the results of model estimation, it has a certain effect on multidimensional poverty, and corruption control, public health and social welfare is more than the threshold level, a negative effect on multidimensional poverty in developing countries.

    Discussion

    Considering the reducing effects of social welfare variables (over the calculated threshold level), public health and corruption control on multidimensional poverty, it is suggested that institutional reforms are necessary to improve social welfare, promote transparency and improve factors that strengthen political stability. In order to control corruption and increase the level of health and public health in the field of various activities.

    Keywords: social welfare, multidimensional poverty, panel data model
  • Karim Emami*, Asghar Hasanpour, Morteza Ezzati Pages 103-144
    Introduction

    The importance and impact of social security on economic variables is one of the topics studied in recent years. Most of these studies have examined the impact of social security expenditure on economic variables. While social security is made up of two parts, resources and expenditure, the review and comparison of the effectiveness of both parts should be considered. In this study, the impact of social security resources and expenditure on economic growth and employment in Iran during the period of 1988 to 2020 has been investigated.

    Method

    This study has investigated the impact of social security resources and expenses on economic growth and employment using the structural vector autocorrelation (SVAR) model.

    Findings

    In response to fluctuations in unemployment insurance resources, it initially increases and then decreases. The response of economic growth to fluctuations in insurance and unemployment insurance expenditures is positive, but the effect of fluctuations in insurance expenditures is greater. Additionally, employment decreases in response to fluctuations in insurance and expenditure resources, but the effect of insurance resources is greater. In response to fluctuations in insurance expenditure, employment initially increases and then decreases, while in response to fluctuations in unemployment insurance expenditure, it initially decreases and then follows an increasing trend.

    Discussion

    Increasing social security resources through insurance premiums should be done with high sensitivity so that it does not have adverse effects on growth and employment, especially in the short term. To increase social security resources, attention to unemployment insurance resources can have a much better effect. The coordination of the social security system with the macroeconomic policies in the adverse economic conditions can increase the efficiency of this system in the economy.

    Keywords: Resources, expenditure of social security, Economic growth, Employment
  • Habib Samani*, MohammadHassan Zarea, Malek Khabazi Khaneghah Pages 145-179
    Introduction

    The problem of poverty and inequality has been the concern of politicians and thinkers for a long time, and extensive efforts have been made to solve it. One of the most important programs designed and implemented with the aim of reducing poverty and inequality is social security programs, especially pension insurance. In Iran, most of the pensioners are covered by two pension funds: Social Security Organizations and Civil Servants Pension Fund.  The basic question is to what extent these two funds can be effective in controlling poverty and inequality?

    Method

    In this study, the relationship between pension expenditures of two large pension funds in Iran, with poverty and inequality during the period 2014 to 2018 has been investigated. In this study, the type of research data is collected from panel,  and the generalized least squares method was used for estimation.

    Finding

    The results show that the Social Security Organization's pension expenses have a negative relationship with poverty and inequality indicators, but the Civil Servants Pension Fund’s expenses and poverty and inequality indicators are in the same direction.

    Discussion

    The reason these two funds have different impacts on poverty and inequality can be related to the financial situation of the funds during recent years. Contrary to the Social Security Organization, expenses exceed revenues in the Civil Servants Pension Fund, and thus, and it suffers from a deficit, a large portion of which is paid by the government. This contradicts the nature of pension funds. The government allocates a portion of its welfare budget to pension funds with a financial deficit. Therefore, the actual budget of other supporting programs for the needy is reduced.

    Keywords: Inequality, Poverty, Pension fund, Social security
  • Abolfazl Abbasi*, Ali Nasiri Aghdam Pages 181-218
    Introduction

    The Social Security Organization, as the largest pension fund in Iran, has unfavorable financial and demographic situation. Many researchers and policymakers have proposed increasing the retirement age as a solution to solve this problem, which is evaluated in the present study.

    Method

    The method used in this study is the microsimulation model, in which a sample of 1 percent of the contributors and pensioners of the Social Security Fund is selected and the effect of increasing the official retirement age in a 100-year period (from 2019 to 2118) is investigated.

    Findings

    The results show that if the retirement age is increased by 5 years at the beginning of the simulation period, the contribution rate required to equalize the expenditures and cash incomes of the fund in 2043 will be 56% (instead of 63% in the case of no reform) and in 2118, it will reach 118% (instead of 125%).

    Discussion

    The lack of significant effect of increasing the retirement age on the fund's financial balance can be due to the high population of people close to retirement, the absence of a minimum retirement age for hard and arduous jobs, and the 41% share of expenses independent of retirement age. In this way, in addition to plan for increasing the retirement age, it is necessary to take other measures such as reforming the rules of retirement in hard and arduous jobs and increasing the number contributors by encouraging voluntary contribution, reducing contribution evasion and increasing the working population.

    Keywords: Microsimulation, Pension reforms, Retirement age, Social Security Organization
  • Seyed Reza Mousavifard*, Orkideh Hamedi Pages 219-251
    Introduction

    Organizational resilience is a psychological issue that is tied to the efficiency and performance of employees, which can be improved through transformational leadership through a key factor called Subjective well-being. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of transformational leadership on organizational resilience with the mediating role of Subjective well-being in the +10 police of Kermanshah city.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of causal type. The statistical population of the research is all +10 police officers in Kermanshah city. The sample size using Cochran's formula is equal to 157 people and the random sampling method is cluster. The method of field data collection and the required tools are the use of transformational leadership questionnaires by Bass and Auliou (2000), organizational resilience by Prayag et al. (2018) and Subjective well-being (researcher-made). The method of data analysis is descriptive statistics (mean and standard deviation) and Kolmogorov-Smirnov test using Spss26 software and structural equation modeling using Amos24 software.

    Findings

    Statistical results showed that transformational leadership predicts changes in organizational resilience by 34%. Also, transformational leadership explains and interprets employees' Subjective well-being by 35%. Finally, Subjective well-being accounted for 23% of changes in organizational resilience. The findings of the general research hypothesis using the Sobel test showed that transformational leadership has a significant and positive effect on organizational resilience with a coefficient of 2.640 and a significance level of 0.008 through the Subjective well-being variable.

    Discussion

    To improve organizational resilience, transformational leadership can be used, which is accelerated by Subjective well-being.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational Resilience, Subjective well-being, Police +10, Kermanshah city
  • Tahere Gohari, Seyed Hossein Mohaqeqi Kamal*, Ameneh Setare Frouzan, Sina Ahmadi, Marzieh Araban Pages 253-278
    Introduction

    Responsiveness is a main component of the health system which is related to the social characteristics of the society. The aim of this study was to evaluate the responsiveness of the health system in the slum areas of Ahvaz.

    Method

    In this cross-sectional study, 385 residents of the marginal areas of Ahvaz city were selected by multi-stage sampling method Data were collected using Socio demographic-checklist and WHO responsiveness questionnaire. Data were analyzed in SPSS V22 applying descriptive statistics tests, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, ANOVA and t-test. 

    Findings

    The age range of the participants was 18 to 97 years with an average of (42.84±16.56). Women constituted 66% of the research population. 76% were married, 26% were illiterate and 4.4% had university education. 85.7 percent of participants under 5 million people. 66.2% used government service providers. 80% had health insurance and 15.1%  had supplementary insurance. Performance of in-patient services was better than outpatient services in terms of responsiveness. Aspect “Choice” received low score for outpatient and inpatient services. Almost 13% of respondents perceived some sort of discrimination while receiving inpatient service. Responsiveness of the participants in this study was significant relationship in all aspects with the type of service provider (charity/private/government), in the aspect of communication with the type of service provision (outpatient/inpatient), in the aspect of informed choice and confidentiality with the having supplementary insurance.  

    Discussion

    Paying attention to the quality of facilities, access to social support and choice is suggested as a criterion with points for planning for change in order to improve the responsiveness of the health system in marginalized areas.

    Keywords: Health System, Responsiveness, Reform Plan, Slum areas, Ahvaz
  • S.Hagar Hosseini, Hossein Afrasiabi* Pages 279-321
    Introduction

    Although the pursuit of beauty is a historical social behavior, but drawing beauty features and marketing for cosmetic surgery, is a new challenge that results in professional failure for surgeons and socio-psychological damage for patients-clients. The purpose of the research is to know the marketing angles of cosmetic surgeries based on women's lived experience.

    Method

    This is a transcendental phenomenological qualitative research with Moustakas model, and based on the Purposeful sampling of 11 female patient- customer who had experienced at least one cosmetic surgery in a part of their body within 12 months before the interview. The data was collected in the cosmetic surgery clinics of Zanjan city by semi-structured interview until theoretical saturation was reached. Data coding was done with MAXQDA.20 software, data validation was done through researcher reflexivity (reflexive-accounting), and peer debriefing (peer review) was also conducted in this research.

    Findings

    Angles of the Market-seeking phenomenon, emerged in seven main themes and 26 sub-themes. influence situation, in five themes of internet seduction, advice of market-seeker and definitive, embedding the surgery market in society, positioning of surgery, intervening conditions; and affected situation by the phenomenon in two themes of social and relational disorder, and mental breakdown and disorder appeared, and came together in the super-theme of "multidimentional and entangled market-seeking" which represents the essence of the phenomenon.

    Discussion

    Cosmetic surgery market-seeking, is an "entangled phenomenon" that creates a gap between subjective perceptions and objective results of the surgery, and it also have some impacts on patient-customer and surgeons. Market-seeking adjustments are recommended through the formulation and education of medical ethics and emancipatory gender education.

    Keywords: Cosmetic surgery, Phenomenology, Lived experience, Market-seeking, patients-clients
  • Seyyede Ashraf Mousavi Loghman*, Seyyede Sara Moosavi, Leila Davoudi Zadeh, MirSaman Pishvaee Pages 323-364
    Introduction

    The family as a social institution plays a key role in institutionalizing, accepting and promoting the culture of productivity. Since the origin of productivity is the literature of economics and management, it has not been able to establish its conceptual links with the "family" institution. Thus, it is necessary to explain the concept of "family productivity" in the intra-family dimension. This research seeks to extract it in the form of a model by calculating the components, dimensions and different conceptual layers of family productivity.

    Method

    In this way, by Apllying thematic analysis with library studies and interviews with experts, he has analyzed the topic with an emphasis on the field of "Economic Productivity".

    Findings

    According to the conceptual model, the family has inputs that transform it into various economic and social outputs in the family and society in the context of action and decision making. But every type of decision that the family makes has effects and consequences for its inputs and economic and social capital. The analysis of the economic productivity model of the family shows that the culture of productivity carries with it a meaning system and imposes on economic behaviors. In this way, by combining the requirements of the family and the culture of productivity, the desired economic behaviors are separated by the fields of action (including work and production, capital and physical assets, government subsidies, credit, loans, necessary expenses, welfare and luxury expenses, savings, investment, charitable expenses , intergenerational transfers, debt and debt, risk management and insurance, taxation, allocation and recycling).

    Discussion

    Productive decisions will increase the input level and non-productive decisions will reduce or waste resources, and this feedback loop will always continue. The components of the productivity culture in the family can be repeated and practiced, and this culture can be easily transmitted through the family. In their big and small decisions, people can determine the level of productivity and even witness the consequences of their choices. Also, the analysis of behaviors shows that the three pillars of need, capability and belief are actually the intervention levers in determining the economic productivity of the family, which causes the diversity of the economic lifestyle of the families.

    Keywords: Family productivity, economic productivity, family well-being, theme analysis, disposition
  • Fariba Bahramipour, AliAkbar Rezaei*, Mehrdad Navabakhsh Pages 365-398
    Introduction

     Security one of the most obvious aspects of the growth of a society and the foundation of its growth, development and stability. The economic prosperity of a society, investment, planning for development, progress and any activity that can be an effective factor for improving the economic situation, and social welfare and other aspects of the society, are all under the shadow of security establishment. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of crisis management and urban accidents in the sense of security and well-being of the citizens of Tehran.

    Method

     The research method is descriptive-survey and a questionnaire used. The statistical population included the citizens of Tehran and managers, deputies and experts of crisis management headquarters in 22 districts of Tehran. Cluster sampling and sample size is 376 people for citizens and 40 people for experts.

    Findings

    The greatest impact of crisis management in increasing the sense of security from the experts' point of view includes social support and welfare, reducing risk and danger, reducing crimes and delinquency, and social order. According to citizens' point of view, the greatest effect of crisis management in increasing the sense of security includes reducing risk and danger, social support, social order, and reducing crimes and delinquency.

    Discussion

    The feeling of security is necessary and essential for the healthy physical and mental condition of the people of the society. security puts the person in a state of mental and psychological structure disorder. Crisis management and control can provide a stable and peaceful society and the security of its citizens against unexpected events and drastic changes.

    Keywords: security, welfare, crisis, urban accidents