فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد حسن پور* صفحات 5-34
    ارتباط عکاسی و تاریخ به عنوان مهم ترین مسیله نوظهور میان رشته ای قرن نوزدهم، مستقیم اما چالش ساز بوده است. ثبت وضبط مقطعی و گزیده، تاکید بر شیءوارگی زمان (متن تاریخی، و ثبت عکاسانه)، و کیفیت ارجاع دهی به گذشته از ویژگی های هر دو رشته در عصر حاضر است. پس از اختراع عکاسی، عمل مرور تاریخی و بازآوری خاطرات گذشته کیفیتی کالامحور یافت و عکس ها، دسترسی به محتوای تاریخی را، چونان لمس یک شیء به ظاهر ساده روزانه، آشکارساختند. از این رو، در مقاله حاضر بر اساس شیوه تحلیل تاریخی، به پیوند ایدیولوژیک عکاسی و تاریخ براساس آراء فیلسوفان و منتقدان قرن بیستم می پردازیم و به این پرسش پاسخ می دهیم که کدام یک از ویژگی های عکاسانه در تحول و پیشبرد علم تاریخ موثر بوده است؟ اهمیت توجه به چنین پیوندی از این جهت است که عکاسی در عین پیوند عمیق خود با تاریخ، دردسترس عموم بوده و از همین روست که رشته هایی چون تاریخ اجتماعی نوین و یا تاریخ شفاهی، بدون ظهور عکاسی، شاید امکان بروز و شیوع نمی یافتند. نتیجه آن که سندیت داده های تاریخی به واسطه ظهور عکاسی به مثابه گواه و یا نمونه ای برای مقایسه عینی، به این همانی های عکاسانه پیوند خورده و عملا امروزه تاریخ به عنوان آن چه که در زمان و مکانی رخ داده، همواره آغشته به گوهر ارجاع عکاسانه است.
    کلیدواژگان: تاریخ عکاسانه، عکس های تاریخی، نقد عکاسانه، عکاسی تاریخ
  • سکینه هژبر لاکه، خسرو جلیلی کهنه شهری*، احمدرضا نظری چروده صفحات 35-59

    شعر پست مدرن را به واسطه ویژگی بی پرده گویی و ساختارشکنی موضوعات کلامی، می توان مرجعی مناسب برای مطالعات کهن الگویی در نظر گرفت. مقاله حاضر با توجه به کثرت بسامد واژه ها، ترکیبات، و عباراتی پیرامون خشم، خشونت و مرگ در شعر پست مدرن فارسی، در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که دلیل تمایل اغراق آمیز شاعران پست مدرن به بیان خشم و خشونت در شعر چیست؟ در این راستا، تصاویر «خشم و خشونت اجتماعی»، «خشم و خشونت فردی» و «تصاویر مرتبط با مرگ» در آثار تعدادی از شاعران پست مدرن، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با در نظر گرفتن رویکرد میان رشته ای، بین ادبیات و دو حوزه نقد اجتماعی و نقد روان شناختی مورد بررسی قرار داده شده است. نتیجه نشان داد، کثرت بازتاب «خشونت نسبت به زنان»، «فساد اخلاقی»، «جنگ» و ناهنجاری هایی از قبیل «مصرف مواد مخدر» در بخش خشونت های اجتماعی، «خودکشی» و «مازوخیسم» در بخش خشونت های فردی، بیشتر برخاسته از اندیشه فراگیر «مرگ اندیشی» است. «مرگ اندیشی» که یکی از نشانه های غلبه کهن الگوی سایه در ناخودآگاه بشر است، در شعر پست مدرن، به یک اندیشه جاری و به تبع آن به یکی از ویژگی های اصلی این جریان شعری تبدیل شده است. شاعران پست مدرن سعی نموده اند برای نشان دادن تاریکی و خشم درونی نهفته در اجتماع، از تصاویر منزجزکننده و وحشت زا، که مرتبط با «مرگ» است، بهره ببرند و روند شعر خود را به سوی تاریکی و وحشت پیش ببرند؛ تاجایی که می توان ادعا کرد، از میان شاعران معاصر، آن هایی که در ناخودآگاه خویش، مغلوب کهن الگوی سایه بودند، به شعر پست مدرن روی آورده اند.

    کلیدواژگان: شعر پست مدرن، نقد کهن الگویی، کهن الگوی سایه، خشم و خشونت، مرگ
  • مژگان خوشنام*، شادی مشتاق صفحات 61-90
    ترسیم ارتباطات میان حوزه های علمی در حوزه جامعه شناسی قادر خواهدبود الگوها و روابط پنهان میان مقالات را مشخص ساخته و نشان بدهد که گرایش ها و علایق نویسندگان در دوران مختلف در چه حوزه و موضوعاتی بوده است و از سوی دیگر با ارایه دید عمیق و دقیقی که ازحوزه جامعه شناسی ارایه می شود خلاءهای مطالعاتی این حوزه نیز مشخص خواهدشد. هدف این مقاله ترسیم شبکه هم رخدادی واژگان مفاهیم موجود در مقالات نمایه شده نویسندگان فعال در حوزه جامعه شناسی ایران، در معتبرترین پایگاه استنادی ایران، یعنی پایگاه استنادی جهان اسلام است تا بدین وسیله میزان گستردگی فعالیت محققان رشته جامعه شناسی را مطالعه کرده و یک دید کلی نسبت به موضوعات پرکار و مفاهیم مطرح در این حوزه ارایه نماید. روش این مطالعه از نوع کاربردی است و رویکرد علم سنجی را در پیش گرفته و از روش تحلیل هم واژگانی بر اساس کلیدواژه های مقالات استفاده کرده و از تکنیک مصورسازی و تحلیل شبکه جهت تحلیل یافته ها بهره گرفته است. جامعه پژوهش شامل مقالات مجلات نمایه شده در پایگاه  استنادی جهان اسلام در حوزه جامعه شناسی است. در این پژوهش کلیدواژگانی که توسط خود نویسندگان به مقالات تخصیص داده بود مبنای تحلیل واژگان و مصورسازی قرارگرفت. جامعه پژوهش شامل تمام مقالاتی شد که در مجلات جامعه شناسی به زبان فارسی در پایگاه استنادی جهان اسلام همراه با چکیده و کلیدواژگان در بازه زمانی 1390 تا 1400 نمایه شده بودند. تحلیل یافته ها نشان داد که شبکه موضوعی جامعه شناسی ایران دارای انسجام بالایی است و موضوعات مطالعات زنان و دین موضوعات اصلی در مبحث جامعه شناسی ایران در این بازه زمانی هستند و بر اساس شاخص های تحلیل شبکه دارای مقادیر بالای مرکزیت بینابینی بوده و باعث حفظ انسجام شبکه تشکیل شده می گردند. علارغم موضوعات زیادی که در شبکه تشکیل شده قابل مشاهده است، تنوع موضوعی حوزه جامعه شناسی ایران نیاز به افزایش دارد و لازم است در حوزه های کمتر پرداخته شده مثل جامعه شناسی ورزش، جامعه شناسی پزشکی، جامعه شناسی روستایی فعالیت بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل هم واژگانی، جامعه شناسی، رشته های علمی، مصورسازی علم، میان رشته گرایی
  • مریم آزادی*، غلامرضا آذری، مریم ایرجی صفحات 91-113
    کنش فریبکاری اجتماعی با خدشه به اعتماد میان فردی، ارتباطات سالم اجتماعی را در سطوح مختلف تهدید می کند. در این مقاله با اتخاذ رویکرد کاربردی، عامل فریب در یک فضای گفتمانی از منظر جامعه شناسی زبان به عنوان یک موضوع بین رشته ای مورد تحلیل قرارداده شد، چرا که تحلیل پدیده ها از نگاه میان رشته ای امکان فهم شرایط و حل بهتر مسایل را فراهم می کند. بررسی انجام شده در یک بستر اجتماعی در سطح دو دبیرستان دخترانه متوسطه دوم شهر تهران، از منظر نظریه فریبکاری میان فردی بولر و بورگون در راستای نیل به دو هدف اصلی مقاله، یعنی یافتن دلایل فریبکاری تحصیلی و نقش عوامل موثر در شکل گیری گفتمان فریب و یافتن راه های برون رفت آن، انجام شده است.233 نفر از دانش آموزان 15 تا 17 سال، که تجربه قرار گرفتن در موقعیت فریب را داشتند، انتخاب شدند. نمونه های معرف، ویژگی های مشابهی چون جنس، شغل، مقطع تحصیلی و منطقه خاص سکونت دارند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای 30 سوالی محقق ساخته حول محور فریبکاری تحصیلی است که توسط سه تن از اساتید هییت علمی بر اساس مقیاس هفت درجه ای لیکرت و پرسشنامه فریبکاری تحصیلی فارنسه و همکاران (2011) ایجاد و اعتبارسنجی شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS صورت گرفته است. حوزه واکاوی مقاله به کلاس های آن لاین، ارایه تکالیف و امتحانات توجه دارد. ابزار پژوهش دو مقیاس وظیفه شناسی اخلاق تحصیلی و فریبکاری تحصیلی در فضای مجازی است. تحلیل نتایج آزمون بر اساس شاخص همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین وظیفه شناسی و اخلاق تحصیلی با فریبکاری تحصیلی ارتباط منفی معناداری وجود دارد. با توجه به این نتیجه به نظر می رسد تلاش های مداخله ای و آموزشی برای افزایش تعهد اخلاقی فراگیران در کاهش رفتارهای فریبکارانه آن ها اثربخش است. این یافته ها اطلاعات ارزشمندی برای دست اندرکاران آموزشی که هدفشان کاهش فریبکاری در محیط های علمی است، فراهم می آورد و تلویحات مهمی جهت آموزش اخلاقی فراگیران دربردارد.
    کلیدواژگان: دانش آموز، دروغ، گفتمان، فریبکاری تحصیلی، وظیفه شناسی اخلاق تحصیلی
  • محمدرضا کلاهی* صفحات 115-143
    در روایت های رایج، اولا انقلاب ایران ناشی از غلبه بخش سنتی-مذهبی جامعه بر بخش مدرن آن بود. ثانیا همین بخش سنتی-مذهبی بود که پس از انقلاب قدرت را به دست گرفت و مسلط شد. این مقاله می خواهد این هر دو نکته را به چالش بکشد. از منظر این مقاله اولا بخش سنتی-مذهبی ایران پیشاانقلابی خود دو بخش غیرسیاسی و سیاسی داشت. گفتمان «اسلام سیاسی»، متفاوت بود از گفتمان سنتی و محافظه کاری که در میان بخش های بزرگی از جمعیت مذهبی جامعه ایران حاکمیت داشت. اما نکته دوم، و مهم تر آن است که حتی همین گفتمان اسلام سیاسی پیشاانقلاب نیز پس از پیروزی انقلاب و استقرار جمهوری اسلامی در دهه شصت، به همان شکل پیشاانقلابی خود باقی نماند. در فضای اسلامی پساانقلابی در نتیجه همایندی رخ داد جنگ و کاریزمای «امام خمینی» گفتمان جدیدی شکل گرفت. این گفتمان که ایدیولوژی مشروعیت بخش به جمهوری اسلامی را در دهه شصت شکل می داد، به ناچار سوژه هایی مطیع و محافظه کار می طلبید و نمی توانست همان گفتمانی باقی بماند که پیش از انقلاب، سوژه های سرکش انقلابی پرورش می داد.
    کلیدواژگان: مردم، گفتمان، کاریزما، جنگ، جمهوری اسلامی، دهه شصت
  • سعیده پورخزایی*، گلنار مهران، پروین احمدی، فریبا عدلی صفحات 145-169

    چند دهه است که کشورهای جهان به اهمیت توسعه برای رسیدن به تعالی انسان ها، رفع نابرابری و ایجاد عدالت اجتماعی پی برده اند و رسیدن به اهداف توسعه را محور سیاست گذاری های کلان خود قرار داده اند. کشور برای رسیدن به توسعه پایدار نیاز به مشارکت همه اعضای جامعه دارد. از آن جا که زنان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می دهند، و با توجه به اینکه آموزش عالی وظیفه تربیت نیروی انسانی را بر عهده دارد، و به دلیل ترویج آموزش زنان توجه به دانشگاه تک جنسیتی حایز اهمیت است. رویکرد مقاله حاضر کیفی است و در سپهر فلسفی تفسیرگرایی با روش تحلیل محتوا به بررسی تجربه زیسته دانشجویان دانشگاه الزهرا از تحصیل در یک دانشگاه تک جنسیتی پرداخته است. مشارکت کنندگان پژوهش دانشجویان زن دانشگاه الزهرا در دوره کارشناسی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. یافته ها در چهار بعد مطرح شده است: بعد فردی (اعتماد به نفس، آزادی بیان، احترام، محیط امن و راحت، کنترل استرس، حس خوب، حمایت، انعطاف پذیری، احساس لطیف زنانه، درک متقابل، تمرکز بر درس و پیشرفت درسی، روحیه پرسشگری، حسادت و چشم و هم چشمی، عدم علاقه به دانشگاه، محیط شبیه به مدرسه و پوشش)، بعد اجتماعی (هماهنگی، ارتباط اجتماعی و اشتراک افکار، عدم ارتباط اجتماعی با جنس مخالف)، بعد فرهنگی (عدم اجازه تحصیل، انتخاب دانشگاه به دلیل ارزش ها و تطبیق پذیری)، بعد شناختی (یادگیری مباحث به صورت نظری و غیرکاربردی، تلاش برای کسب نمره و عدم ارتباط با بازار کار) دسته بندی شده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه تک جنسیتی، آموزش زنان
|
  • M. Hasanpur * Pages 5-34
    The connection between photography and history as the most important emerging interdisciplinary issue of the 19th century has been direct but challenging. The characteristics of both disciplines are present in cross-sectional recording of time, emphasis on the objectivity of time (historical text, and photographic record), and quality of reference to the past. After the invention of photography, however, the practice of historical review and retrieval of past memories found a product-oriented quality and and photographs revealed access to historical content as the touch of a seemingly simple everyday object. Therefore, in the present article, based on the historical analysis method, we try to give an ideological link to photography and history based on the views of 20th century philosophers and critics, and respond to this question: Which of the photographic characteristics has been present in the "evolution" and "advancement" of the contemporary history? The importance of this research lies in the fact that photography, while deeply connected to history, is virtually ubiquitous and accessible to the present media and the public, and that is why disciplines such as Modern Social History or Oral History might not have been able to spread without the advent of photography. The result is that the authenticity of historical data is linked to these photographic identities as evidence or an example for objective comparison, and in practice, history today as what happened in a particular time and space is always imbued with the essence of photographic references.
    Keywords: Photographic history, historical photographs, photographic critique, photography, history
  • Sakineh Hozhabr Lake, K. Jalili Kohne Shahri *, AhmadReza Nazari Charvadeh Pages 35-59

    Postmodern poetry can be considered a suitable reference for archetypal studies due to the features of revealing and deconstructing verbal topics. Considering the frequency of words, combinations, and phrases related to anger, violence, and death in postmodern Persian poetry, the present research attempts to ask the following question: “What is the reason for the exaggerated tendency of postmodern poets to express anger and violence in poetry?” The images of “social anger and violence”, “individual anger and violence”, and “death” are studied in the works of a number of postmodern poets using a descriptive-analytical method and considering an interdisciplinary approach to literature and two domains of social and psychological criticisms. The result showed the plurality of reflections on “violence towards women”, “moral corruption”, and “war”, as well as anomalies such as “drug use” in the social violence section, and “suicide” and “masochism” in the individual violence section result from the pervasive “death thoughts”. “Thinking of death” which is one of the signs of the dominance of the shadow archetype in the human unconscious mind, has become a current thought in postmodern poetry and, as a result, one of the main features of this poetic flow. Postmodern poets have tried to show the darkness and inner anger in society, using isolating and terrifying images related to “death” and also move their poetic process towards darkness and terror, so it can be claimed that among the contemporary poets, those who were unconsciously defeated by the shadow archetype have turned to postmodern poetry.

    Keywords: Postmodern poetry, archetype criticism, shadow archetype, anger, violence, death
  • M. Khoshnam *, Sh. Moshtaq Pages 61-90
    Science visualization techniques can give us better understanding of the structure and patterns of scientific activities. The purpose of this article is to create the co-occurrence network of words and concepts found in indexed articles written by authors active in the field of sociology, in Islamic World Science Citation Database. the goal was to study the level of activity among researchers in sociology and to provide an overview of the hot topics in this field. this research falls under the category of applied research. Utilizing the scientometrics approach, Data was visualized and analyzed using network analysis techniques. The research community includes all sociology journal articles indexed ISC from 1390 to 1400. The analysis of the findings revealed that the thematic network of Iranian sociology has high coherence and the topics of women's studies and religion are the main topics in the Iranian sociology, and based on the indicators of the network analysis, it has high betweenness centrality. To enhance the diversity of Iranian sociology more focus should be placed on neglected areas such as sports sociology medical sociology, and rural sociology. It is important that the scientific network of sociology articles be visualized in future studies. To track changes in publication themes over time. sociological journals could also consider publishing special issues on the neglected fields highlighted in this paper.
    Keywords: Sociology, illustration of science, Social Network Analysis, synonym analysis, thematic diversity
  • M. Azadi *, Gh. Azari, M. Iraji Pages 91-113
    Deceptive social behavior undermines interpersonal trust and threatens healthy social interactions at various levels. Academic deceit is also among the common unethical behaviors in educational institutions, which has significantly increased with the technological development. In this article, taking an applied approach, deception in a linguistic sociological context is analyzed as an interdisciplinary subject. The analysis of phenomena from an interdisciplinary perspective allows for a better understanding and conditions for problem-solving. The study conducted in a social context within the second-grade girls' high schools in Tehran aims to achieve two main goals: 1- Identify the reasons for academic deception. 2- Examine the role of influential factors in shaping the discourse of deception and find ways to overcome it. A total of 233 students aged 15 to 17, who had experienced being in a deceptive situation, were selected. The samples had similar characteristics such as gender, occupation, educational level, and specific residential area. The research tool is a 30-item questionnaire constructed by the researcher about academic deception, validated based on the seven-point Likert scale and the Academic Deception Questionnaire by Fornes and colleagues (2011). Data analysis was performed using the SPSS statistical software. The research focuses on online classes, assignment submissions, and examinations. The research tools include two scales of academic duty-ethics and academic deception in the virtual space. The results analysis based on the Pearson correlation coefficient indicates a significant negative relationship between academic duty-ethics and academic deception. Considering this result, intervention and educational efforts to increase the ethical commitment of learners seem to be effective in reducing deceptive behaviors. These findings provide valuable information for educational stakeholders whose goal is to reduce deception in academic environments and offer important implications for the ethical education of learners.
    Keywords: student, Deception, discourse, Academic Deception, Academic Duty-Ethics
  • M.R. Kolahi * Pages 115-143
    According to prevalent narratives, firstly, the Iranian revolution was the outcome of the dominance of the religious-traditional part of the society over the modern part. And secondly, it was the same religious-traditional section that took power and had their sway over the Iranian society after the victory of the revolution. This article wants to challenge both of these narratives. From this article’s perspective, the religious-traditional section of pre-revolutionary Iran itself can be divided into political and non-political parts. The discourse of “political Islam” was different from those of traditional and conservative ones which prevailed among large parts of the religion-oriented population of Iran. But the second and more important point is that even the pre-revolution discourse of political Islam did not remain the same, after the revolution and with the establishment of the Islamic Republic in the 1980s. It was found that during the post-revolutionary era, a new discourse was emerging as a result of the conjuncture of the event of war and “Imam Khomeini’s charisma”. This discourse shaped an ideology that gave legitimacy to the Islamic Republic in the sixties, inevitably demanded obedient and conservative subjects and could not remain the same discourse that nurtured rebellious revolutionary subjects prior to the revolution.
    Keywords: revolution, Islamic Republic, Political Islam, discourse, Khomeini charisma
  • S. Pourkhazai, * G. Mehran, P. Ahmadi, F. Adli Pages 145-169

    For several decades, countries around the world have recognized the significance of development in attaining human excellence, eradicating inequality, and establishing social justice. They have prioritized the pursuit of development goals as the focal point of their macro policies. Since women constitute half of the population, it is crucial to prioritize their education. Higher education plays a key role in shaping human resources, underscoring the significance of promoting women's education and giving due attention to single-sex universities. The current research utilizes a qualitative approach within the interpretivism paradigm, employing the content analysis method to explore the lived experiences of students studying in a single-sex environment of Alzahra University. The research participants are comprised of female undergraduate students, selected through purposive sampling. The findings represent across four dimensions: the individual dimension, which includes aspects such as self-confidence, freedom of expression, respect, a safe and comfortable environment, stress control, good feeling, support, flexibility, feminine feeling, mutual understanding, focus on lessons and academic progress, spirit of questioning, jealousy, and a lack of interest in university, school-like environment, and clothing. Social dimension encompasses harmony, social communication, shared thoughts, and a lack of social communication with the opposite sex. Cultural dimension involves factors such as not allowing education and choosing a university based on values and versatility. The cognitive dimension includes learning topics in a theoretical and non-practical way, a focus on obtaining grades, and a lack of connection with the labor market.

    Keywords: higher education, single-sex university, women’s education