فهرست مطالب

دین و دنیای معاصر - سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1402)

نشریه دین و دنیای معاصر
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالرحیم سلیمانی* صفحات 7-18
    آیا شهادت مطلوب امام حسین (ع) در نهضت او بوده است، یعنی آن حضرت به دنبال شهادت بوده است؟ برخی اندیشه وران بر آن رفته اند که آن حضرت شهادت را به مثابه روش و وسیله ای برای هدف خود اختیار کرده است. ایشان مدعی شده است که این دیدگاه نظریه جدید و بدیعی است. این نوشتار نشان می دهد که این سخن بدیع و جدید نیست و افراد متعددی آن را بیان کرده و همه شهادت را به منزله هدف میانی آن حضرت شمرده اند. همچنین اصل این سخن که آن حضرت در پی شهادت بوده است معقول و مشروع نیست و نمی توان از آن دفاع کرد. ادله متعددی بر ضد این نظریه وجود دارد. همچنین شواهد تاریخی متعددی این نظریه را رد می کنند. علاوه بر این، این نظریه با بسیاری از سخنان و اقدامات آن حضرت سازگاری ندارد. پس این نظریه که شهادت، مطلوب امام حسین بوده و برای رسیدن به آن خروج کرده، هرگز قابل پذیرش و دفاع نیست.
    کلیدواژگان: امام حسین، قیام حسینی، تحلیل عاشورا، اسلام و حکومت، نقد موسوی کریمی
  • فهیمه غلامی نژاد*، حسین ستار صفحات 19-38
    دو دهه پایانی قرن بیستم، مقارن با شروع مطالعات روشمند در فهم حدیث با روش تحلیل اسناد متن در غرب است. با بهره گیری از روش تحلیل اسناد متن در بررسی روایت «إنی‏ اوتیت‏ الکتاب‏ ومثله معه»، جنبه کاربردی و محتوایی این روایت را تا حدودی می توان روشن کرد. این پژوهش، ضمن تبیین علمی روش تحلیل اسناد متن در بررسی احادیث، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که مطابق آموزه های نبوی چه مضامینی محوریت حدیث «إنی‏ اوتیت‏ الکتاب‏ ومثله معه» را تشکیل داده اند؛ ازاین رو در قالب روش توصیفی تحلیلی، پس از تقریر نظریه هایی در تفسیر این حدیث، سیر تطور آن و کشف معنای اصلی متن این روایت در بافت تاریخی اش بررسی خواهد شد. بررسی متنی اسنادی این روایت گویای آن است که مضمون وحی بیانی به مثابه پربسامدترین مضمون در تفسیر این حدیث،تنها یک اقتضای عصری نبوده است، بلکه نشان دهنده یک ضرورت و رهنمود پیامبر (ص) درباره لزوم توجه به وحی بیانی است. همچنین بعد از بررسی سندی و متنی پنج نمونه مشهود و بارز این حدیث در جوامع روایی ولو به رغم شهرتش، چنین به نظر می رسد که این حدیث نمی تواند دلیلی جامع و صحیح برای وحیانی دانستن سنت به حساب آید.
    کلیدواژگان: حدیث، تاریخ گذاری حدیث، روایت إنی‏ اوتیت‏ الکتاب‏ ومثله معه، روش تحلیل اسناد متن، وحی بیانی
  • مریم شاهمرادی* صفحات 39-64
    سید رضی خطبه هشتاد نهج البلاغه را از امیرالمومنین (علیه السلام) و در مذمت زنان در این کتاب شریف آورده است. مهم ترین محور این خطبه، سرزنش زنان به علت عقل ناقص و ایمان ناقص و بهره مالی ناقص می باشد و در انتها توصیه به عدم مشورت با زنان حتی در امور نیکو دارد. بسیاری از محققان مهم ترین علت ایراد آن را نقش عایشه همسر پیامبر (صلی الله علیه وآله) در جنگ جمل که موجب کشته شدن تعداد زیادی از مسلمانان شد، می دانند. یکی از مهم ترین ویژگی های خطبه هشتاد، استدلال هایی است که ظاهرا قرینه قرآنی دارد و سالیان زیادی، متفکران و عالمان برجسته ای آن را شرح و تفسیر کرده اند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی استدلال های خطبه، بر اساس قرآن کریم و زدودن گرد و غبار از اثر الهی نهج البلاغه، بهترین و مهم ترین کتاب معنوی شیعیان بعد از قرآن، می باشد. روش تحقیق این پژوهش از نوع تحلیل محتوا است و نتایج حاصل از آن نشان داد که خطبه هشتاد، کاملا برخلاف آیات قرآن کریم است و ازآنجاکه کلام معصوم نمی تواند خلاف قرآن باشد، در نتیجه نمی تواند از امیرالمومنین (علیه السلام) که قرآن ناطق بود، صادر شده باشد.
    کلیدواژگان: خطبه هشتاد، عقل زن، نقص عقل، نقص ایمان، زن در نهج البلاغه، زن در قرآن، شبهات نهج البلاغه
  • فاطمه سادات حسینی*، بی بی زهرا حسینی جهان آباد صفحات 65-97

    از قدیم در باب جواز ازدواج وقت، در بین مسلمانان اختلاف نظر جدی وجود داشته است. با اینکه برخی فرقه ها، با توجه به روایات مورد قبولشان، آن را حرام و برخی آن را حلال می شمارند، از نظر جواز قرآنی، اختلاف جدی بین آنان مشاهده نمی شود؛ و از نظر بسیاری از مفسران شیعه و سنی، عبارت «فما استمتعتم به منهن فآتوهن اجورهن فریضه» در آیه 24 سوره نساء، تنها مجوز قرآنی ازدواج موقت به شمار می آید. در این مقاله، با در نظر گرفتن قرآن به عنوان یک متن دقیق و منسجم نشان داده می شود که عبارت یادشده، بر این موضوع دلالت ندارد و بیان قانونی در ازدواج دایم است. برای اثبات این مطلب، با بررسی آیاتی که در آنها سخنی از دادن اجر به همسر است، نشان داده می شود که پرداخت اجر، قانونی در ازدواج دایم است. سپس، دلایل قرآنی مفسران بر مشروعیت ازدواج موقت و همچنین، ایراداتی که به دلالت استمتاع بر ازدواج دایم گرفته اند، از مقالات پژوهشی و کتاب ها استخراج، دسته بندی و پاسخ داده شده است. در پایان، فهم نویسنده از آیه 24 سوره نساء و ایرادات وارد بر فهم رایج تفسیری از آیه بیان شده است. نتیجه مقاله آن است که از منظر قرآن، برای تنظیم روابط جنسی زن و مرد، فقط یک نوع ازدواج مجاز است که از آن با نام «نکاح» یاد شده است.

    کلیدواژگان: ازدواج موقت، انسجام متن، تفسیر موضوعی قرآن با قرآن، قرآن به عنوان یک متن، نساء: 24، نظم شبکه ای
  • یاسر دلشاد*، محمدجواد عنایتی راد صفحات 99-125
    واژه دین در معنای کیش و آیین از مفاهیم بنیادین در آیات قرآن است که با توجه به تیرگی حوزه معنایی آن، مطالعات معناشناسی ضروری می نماید. استنباط معنای غیرروشمند از این واژه در گذر تاریخ، سبب برداشت های غیرعلمی و نیز بروز کنش های افراطی از جانب باورمندان به دین مبین اسلام شده است. در این نوشتار برآنیم با استفاده از روش معناشناسی ساختاری مولفه های معنایی واژگان مرتبط با واژه دین با نظر به بافت و روابط هم نشینی کلمات در آیات واکاوی شود تا فهم روشن تری از واژه مزبور در قرآن به دست آید. بدین منظور در گام نخست ریشه آن در زبان های سامی و عربی جست وجو و سپس حوزه معنایی آن بر محور هم نشینی با تاکید بر روابط مکملی، اشتدادی و تقابلی واکاوی شد. این پژوهش نشان می دهد، واژه دین در معنای کیش و آیین بیشترین ارتباط را به ترتیب با واژگان حنیف، فطرت، اسلام، احسان، شرک، وحدت، ملت ابراهیم و حرج دارا است. افزون بر آن واژه دین در ترکیب وصفی هم نشین با ماده خلص، ماده قیم و ماده حق است. بررسی زبان شناسانه واژه های هم نشین حاکی از ضرورت خوانش اخلاقی از واژه دین در قرآن است. مطابق نتایج پژوهش، پاسداشت ارزش های اخلاقی مبتنی بر اخلاق فطری بر باور و عقیده افراد مقدم است.
    کلیدواژگان: دین، حنیف، اخلاق هنجاری، اخلاق فطری، اخلاق باور، حقوق طبیعی، همزیستی مسالمت آمیز
  • فاطمه علایی رحمانی*، فرشته معتمد لنگرودی صفحات 127-146

    بر مبنای نظریه هرمنوتیک گادامر، فهم انسانی همواره متاثر از تاریخ شکل می گیرد. محمد شحرور نواندیش معاصر اهل سوریه با تاسی از نظریه تاریخی نگری در فهم متون دینی، آموزه های اسلام را مورد بازخوانی قرار داده است. این مقاله با رویکرد توصیفی و تحلیل محتوا و با مرور ادبیات هرمنوتیک گادامر به تحلیل اندیشه های شحرور درباره طبقه بندی مستحقین زکات بر اساس خوانش وی از آیه 60 سوره توبه می پردازد. یافته های پژوهش مبتنی بر آن است که شحرور با نگرش انتقادی نسبت به دیدگاه فقهای اسلامی درباره دریافت کنندگان زکات، تنها چهار طبقه را برای مستحقین زکات نام برده است: فقیر، مسکین، غارمین و ابن سبیل. وی با رویکردی علمی-تاریخی، معنای فقیر را به یتیمان، مسکین را شامل افراد دارای نیازهای خاص، غارمین را شامل بدهی پرداخت دیه برای قتل ناروا و ابن سبیل را به کسی که در مسافرت ضرر می کند، گسترش داده است. این خوانش وی، محصول رهیافت علمی-تاریخی اوست که در مسکو تحت تاثیر منطق رایج آن زمان که به ساختارگرایی روسی مشهور است، قرار داشت. همچنین وی از استاد زبان شناسی خود، جعفر دک الباب تاثیر پذیرفت.

    کلیدواژگان: محمد شحرور، مستحقین زکات، هرمنوتیک گادامر، ساختارگرایی روسی
  • مجید محمدلو* صفحات 147-173
    با وقوع انقلاب اسلامی و تحول در ساختار سیاسی کشور، دانش فقه و رویکرد استنباطی آن مبتنی بر تفکر پیوند دین و سیاست، نقش اساسی در حکمرانی و حکومت داری بر پایه دین به خود می گیرد و مطابقت با شریعت، اصل کلی و حاکم بر جمیع شیون حاکمیتی و اجتماعی کشور (قوانین، آیین نامه ها، هنجارها و...) می شود. بااین حال مرور تجربه چهار دهه اخیر تعامل فقه با عرصه های سیاست و اجتماع بیانگر ظهور روندی است که حکایت از شکاف و فاصله گرفتن سیاست و اجتماع از احکام و آموزه های فقهی دارد. با بهره گیری از روش روندپژوهی و با تامل در پیمایش ها و یافته های آماری چند دهه اخیر، چنین استنباط می شود که افول موقعیت و کاهش نفوذ اجتماعی نهاد روحانیت، تغییر نگرش در تلقی از دین و دین داری و تحول در ترجیحات ارزشی و نگرشی جامعه به عنوان شواهد و نشانه های ظهور این روند هستند. بروز ناکارآمدی ها، جریان روشنفکری و سیاسی ناهمسو با قرایت رسمی از دیانت و فقه، تغییر و تحول در ایده مشروعیت سیاسی و روند جهانی شدن  و مواجهه با دنیای مدرن مهم ترین علل و عواملی هستند که در ایجاد چنین روندی موثر هستند. عرف گرایی در حکمرانی، انزوای ارزش ها و هنجارهای دینی در ساحت سیاست و اجتماع، رواج تساهل اجتماعی، خودمرجعی دینی و ظهور جریان ها و گروه های مدعی دین با رویکردهای غیررسمی و انحرافی ازجمله پیامدهای تدریجی گسترش چنین روندی هستند.
    کلیدواژگان: روندپژوهی، شریعت و فقه، سیاست و جامعه، عرفی شدن، تساهل اجتماعی
  • صالحه خدادادی*، فاطمه باجلانی، محسن بدره صفحات 175-194

    یکی از آیاتی که مسیله خشونت نمادین علیه همسر ذیل آن بررسی شده، آیه 44 سوره ص است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی وسیع تفسیرهای متقدم و متاخر اعم از شیعه و سنی از این آیه، محتوای آن ها درباره خطاهای نسبت داده شده به همسر ایوب (ع) و مواجهه این پیامبر با همسر خود و همین طور قضاوت نهایی خداوند عزوجل را تحلیل و مقوله بندی نموده و ریشه های درون مایه های مشهور در تفسیر این آیه را بکاود و سپس با بررسی انتقادی این درون مایه ها و روایت های پس زمینه آن، سعی در ارایه تفسیری بدیل به شیوه قرآن به قرآن نماید. با کاوش آیات مرتبط با داستان ایوب (ع) و همین طور آیات دیگری در سوره های بقره و واقعه و مطالعه واژگان هم ریشه «تحنث» در قرآن، آیه 44 سوره صاد را می توان چنین تفسیر نمود که خداوند فرموده است: «(ای ایوب) آن دسته ی ساقه ها را بگیر و به مزار آن پیکرهای بی جان بزن (تا به اذن خداوند زنده شوند) و نسبت به قدرت پروردگارت برای احیای مردگان یقین کن». در این تفسیر بدیل، مسیله خشونت خانگی مشروع در قبال یک همسر وفادار ولو به شکل نمادین وجود ندارد و برخی از درون نمایه هایی که در برخی از تفاسیر بررسی شده از این آیه در اتهام به همسر این پیامبر و نیز طعن به عصمت انبیا وجود دارند نیز مرتفع می شوند.

    کلیدواژگان: زن در قرآن، همسر ایوب، ضرب زنان، آیه 44 ص، عصمت انبیاء
  • کاوس روحی برندق*، هادی غلامرضائی صفحات 195-223
    قرآن کریم به باور مسلمانان از عصر نبوی تا زمان کنونی در هر نسلی توسط افرادی فراوانی نقل شده و همین، بهترین دلیل تحریف ناپذیری آن است؛ اما در نقطه مقابل برخی از خاورشناسان و حتی مسلمانان مدعی تحریف، با استناد به پاره ای از روایات مدعی شده اند که برخلاف این تصور عمومی، تنها افراد انگشت شماری از صحابه، حافظ قرآن بوده اند و با این تعداد اندک، وثاقت تاریخی این کتاب قابل اثبات نیست. جستار حاضر در راستای بررسی این مدعا نخست اندک بودن شمار حافظان قرآن در عصر نزول را امکان سنجی و در ادامه، واژگان دال بر عمل حفظ (از بر کردن) قرآن در عصر نزول را شناسایی کرده است. در پایان، روایات مورد استناد منکرین بررسی و مشخص شد واژگانی همچون «جمع»، «اخذ» و «حمل» که در این روایات به کار رفته اند، در زمان نزول به معنای «حفظ قرآن» نبوده اند؛ بنابراین هیچ دلیلی مبنی بر اندک شماربودن حافظان قرآن در عصر نبوی وجود ندارد؛ چنانکه حتی اگر آن روایات در رابطه با حفظ قرآن بودند نیز باز مشکلی از این جهت، متوجه اعتبار قرآن نمی شد.
    کلیدواژگان: تحریف ناپذیری قرآن، اصالت تاریخی قرآن، حفظ قرآن، صحابه حافظ قرآن، جمع قرآن، تواتر قرآن
  • محمد اصدق پور*، حبیب الله کربلایی صفحات 225-246

    بسیارند مستشرقانی از جهان غرب که در برابر حقایق و عظمت بی کران قرآن سر تعظیم فرود آورده اند و به اعجاز این کتاب آسمانی در ساحت های گوناگون بیانی، علمی، معرفتی و غیره اذعان داشته اند، ولی همچنان برخی دیگر از مستشرقان به شیوه ادبی و بیانی قرآن و بهره مندی از فنون فصاحت و بلاغت همانند «تکرار» در آیات، الفاظ، قصص قرآنی اشکالات و نقدهایی مطرح کرده اند. این مطالب دست مایه طعن و ادعای عدم اعجاز و یا عدم وحیانی بودن قرآن قرار گرفته است. مقاله حاضر علاوه بر نقل و نقد دیدگاه های مستشرقان، در مقام بیان انواع و علل وجود تکرار در قرآن و تبیین سر بلاغی مکررات آن می باشد. با توجه به علوم و فنون بلاغی و اهمیت و کارکرد تکرار در مقام ادب و بیان، شایسته است نگاه نوینی به وجود تکرار در قرآن کریم صورت پذیرد. این مقاله درصدد تحلیل و تبیین این مهم است.

    کلیدواژگان: تکرار در قرآن، مستشرقان، اعجاز ادبی، فنون فصاحت و بلاغت، علوم قرآن
  • مجتبی عطارزاده* صفحات 247-270
    مراسم حج هر سال و حضور بی پیرایه و عاری از تعلقات دنیوی حجاج در سرزمین وحی، زمینه ای مناسب برای احساس ضرورت مسیولیت همگانی آحاد مسلمین در پیگیری هدفی واحد، یعنی کوشش برای خداگونه شدن انسان ها در روی زمین و تلاش برای تحقق عدالت در جوامع اسلامی فراهم می سازد. این نوشتار در پاسخ به این پرسش که «چگونه مناسک حج به ایجاد همبستگی معطوف به عدالت در جامعه اسلامی مدد می رساند؟» در پی آن است تا صحت این فرضیه که «با درک مفهوم عدالت مداری طی مناسک مختلف حج به منزله ارزشی مشترک در هویت اصیل اسلامی، عدالت خواهی به مثابه یک مکانیسم میانجی، می تواند پیوند و همگرایی آحاد مسلمین را به ارمغان آورد» را از رهگذر مطالعه کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی کند. یافته های تحقیق نشان می دهد که مناسک حج از احرام گرفته تا رمی جمرات و قربانی، همگی در صدد طرح عدالت در جایگاه یک ارزش و یک معیار و مکانیسم میانجی در زندگی اجتماعی انسان ها است تا به انبوه مسلمانان در این اجتماع سالانه یادآوری شود چنانچه عدالت در پهنه جوامع صورت عملی به خود بگیرد، می تواند با پی ریزی روابط در همه حوزه ها، سبب گسترش حلقه های پیوند در خلق همکاری های اجتماعی دنیای اسلام گردد.
    کلیدواژگان: عدالت، حج، همبستگی، غایت گرائی، هویت دینی
  • علی کریمپور قراملکی* صفحات 271-288

    پژوهش های اخلاق هنجاری، یک بخش از تحقیقات اخلاقی است که درباره ارایه طرح کلی از معیارهای ارزش اخلاقی و تعیین مصادیق خوب و بد بحث می کند. نقد و بررسی رویکرد اسلام شناسان غربی به امام حسین (ع) با توجه به نگاه نقادانه برخی از آنان، در جهت ارایه تصویر منفی از عملکرد آن حضرت، حایز اهمیت فراوان است. نوشتار حاضر با هدف نقد مطالعه برخی مستشرقان درباره امام حسین و نهضت ایشان نگارش یافته است و با روش توصیفی - تحلیلی می کوشد به این پرسش پاسخ بدهد که بر اساس چه دلایلی برخی مستشرقان قیام امام را ضدارزشی و غیراخلاقی دانسته و در نتیجه تلاش کرده اند بر عملکرد امام ایراد بگیرند؟ یافته های پژوهش نشانگر این است که اولا، اثبات خدشه دار بودن نظرات مستشرقان و تثبیت تصویر مثبت اخلاقی از چهره امام حسین (ع) در دنیای معاصر غربی امکان پذیر است. ثانیا، اتهام موضوعاتی، همچون قدرت طلبی، پاسخ به دعوت کوفیان و شهرت خواهی به امام با هدف ناهنجار نشان دادن قیام امام، به دلیل تکیه صرف بر روش تاریخ مندی و بی توجهی به روش پدیدارشناسی، نمی تواند پژوهشی کامل و صحیح به شمار بیاید.

    کلیدواژگان: امام حسین، قیام عاشورا، اخلاق هنجاری، نقد خاورشناسان، اسلام شناسان غربی
|
  • Abdorrahim Soleimani, * Pages 7-18
    Was martyrdom desirable in the movement of Imam Hussein (a.s.), that is, he was looking for martyrdom? Some thinkers have assumed that he choose martyrdom as a method and a means for his goal. He has claimed that this is a new and novel theory. The point of this article is that this statement is not novel and new, and many people have expressed it, and all of them have considered martyrdom as the central goal of His Holiness. Also, the principle of the idea that His Holiness was seeking martyrdom is not reasonable and legitimate and cannot be defended. There are several arguments against this theory. Also, several historical evidences reject this theory. In addition, this theory is not compatible with many of the words and actions of His Holiness. Therefore, this theory that martyrdom was desired by Imam Hossein Therefore, this theory that martyrdom was desired by Imam Hussain(A.S.) and he rose to achieve it, can never be accepted or defended.
    Keywords: Imam Hossein, Uprising, Purpose, Method, martyrdom
  • Fahimeh Gholaminejad *, Hussein Sattar Pages 19-38
    The last two decades of the twentieth century are accompanied by the beginning of methodical studies in the understanding of hadith with the method of the isnad – cum- matn analysis in the West. Thus, explaining the method of isnad – cum- matn analysis scientifically, the present study seeks to see which themes constitute the centrality of the hadith "I have been given the Book and many other truths similar to it" according to the teachings of the Prophet. Therefore, after presenting the theories in the interpretation of this hadith, the procedure of changes in this narration and discovering its main meaning is investigated by a descriptive and analytical method. The isnad – cum- matn investigation of this narration shows that the content of the expressive revelation, as the most frequent theme in the interpretation of this hadith, is not a periodical requirement, but rather indicates the guidance of the Prophet (PBUH) about the necessity of paying attention to expressive revelation. Moreover, after isnad – cum- matn examination of five evident examples of this hadith in narrative societies, despite its fame, this hadith cannot be considered as a comprehensive and correct reason for considering the tradition (Sunnah) as revelation.
    Keywords: Hadith, dating of hadith, the hadith I have been given the Book, many other truths similar to it, method of isnad – cum- matn analysis, expressive revelation
  • Maryam Shahmoradi * Pages 39-64
    Seyyed Razi has given the 80th sermon of Nahj al-Balagha by Amir al-Mu'minin, peace be upon him, and in condemning women in this honorable book. The most important focus of this sermon is blaming women for their imperfect intellect, imperfect faith, and incomplete financial benefit and in the end, he has a moral advice not to consult with women even in good matters. Many researchers consider the most important reason for this sermon to be the role of Aisha, the wife of the Prophet, peace be upon him, in the Battle of Jamal, which killed a large number of Muslims. One of the most important features of the Eighth Sermon is the arguments that apparently, it has a Quranic analogy and for many years, prominent thinkers and scholars have explained and interpreted it. The purpose of this research is to examine the arguments of the Holy Quran and remove the dust from the divine work of Nahj al-Balagha, which is the best spiritual book of Shiites after the Quran. The research method of this research is content analysis, and the results showed that the Eighth Sermon is completely contrary to the verses of the Holy Qur'an, since the infallible speech cannot contradict the Quran, as the result, it cannot be issued by Amir al-Mu'minin, peace be upon him.
    Keywords: Eighth sermon, lack of intellect, lack of faith, women in Nahj al-Balaghah, women in the Qur'an, Doubts of Nahj al-Balagha
  • Fatemeh Sadat Hosseini *, Bibi Zahra Hosseini Jahanabad Pages 65-97

    Temporary marriage is one of the most controversial topics among Muslims, about its permissibility. Even though some sects, according to their accepted hadiths, consider it haram and some others consider it halal, there is no serious difference between them, in terms of its Qur’anic permission; and by shia, and many of sunni commentators, the phrase “فما استمتعتم به منهن فآتوهن اجورهن فریضه” in the verse 24 of surah an-Nisa is considered as a permit for temporary marriage in the Quran. In this article, assuming the Qur’an as a coherent and exact text, by examining the verses on paying remuneration we show the phrase, which is taken to be the only Qur’anic permit for temporary marriage, does not imply that; and it just expresses a law in permanent marriage. Then, the Qur’anic reasons of commentators on the legitimacy of temporary marriage, as well as the flaws that they have taken to the ideas like the writer’s is extracted from research articles and books, and then answered to them. The conclusion is that if Qur’an is considered as a text, no license can be found for any non-permanent marriage, whether temporary marriage, white marriage, misyar or any other name and definition. In the Qur’an, sexual intercourse is allowed only in case of permanent marriage which is mentioned by the word “نکاح”, everywhere.

    Keywords: An-Nisa: 24, Network Order, Qur’an as a Text, temporary marriage, Text Coherence, Thematic Interpretation of Qur’an by Qur’an
  • Yaser Delshad *, Mohammadjavad Enayatirad Pages 99-125
    The term Din (religion) in the contexts of belief and practice is among the fundamental concepts in the Quran. Due to the complexity of its semantic scope, the study of semantics is necessary. Non-systematic interpretations of this term throughout history have led to unscientific interpretations and extremist actions by believers of Islam. In this discourse, we aim to employ the method of structural semantics to analyze the semantic components of terms related to Din within the context and co-occurrences of words in the verses, in order to achieve a clearer understanding of the term's usage in the Quran. To achieve this, in the first step, we will explore its roots in Semitic and Arabic languages, and then its semantic domain will be investigated based on co-occurrence relationships, including complementary, contrastive, and intensified relationships. This research demonstrates that the term Din has the most significant associations, in order, with the terms monotheism, innate disposition, submission, excellence, polytheism, unity, the nation of Abraham, and difficulty. Furthermore, the term Din is found in adjectival combinations with the terms pure, lasting, and truth. A linguistic analysis of co-occurring terms underscores the necessity of an ethical reading of the term Din in the Quran. According to the research findings, the preservation of ethical values based on natural morality takes precedence over the beliefs of individuals.
    Keywords: Din, Hanif, Normative Ethics, Natural Ethics, Belief Ethics, Natural Rights, Peaceful Coexistence
  • Fatemeh Alaee Rahmani *, Fereshte MoTamed Langerudi Pages 127-146

    According to Hans-Georg Gadamer's hermeneutics, human understanding is constantly molded by historical influences. Similarly, Muhammad Shahrur, a modern Syrian intellectual, reinterprets Islamic teachings by considering the historical context in the interpretation of religious texts. Thus, this article adopts a descriptive-analytical approach, utilizing the literature on Gadamerian hermeneutics, to examine Shahrur's ideas regarding the categorization of zakat recipients based on his interpretation of verse 60 of Surah At-Tawbah. The findings indicate that Shahrur challenges traditional Islamic jurists' perspectives on zakat recipients and identifies four categories of deserving individuals: the poor, the destitute, the indebted, and the wayfarers or travelers in need. Through a scientific-historical approach, he expands the definition of 'poor' to include orphans, broadens the category of 'destitute' to encompass individuals with special needs, incorporates those obligated to pay blood money for wrongful killings under the 'indebted' category, and refers to those who suffer losses during their travels as 'wayfarers'. Shahrur's interpretation is influenced by his scientific-historical approach, which is significantly shaped by the prevailing intellectual framework of Moscow, particularly Russian structuralism. Additionally, his linguistic professor, Jafar Dak al-Bab, also impacted his intellectual development.

    Keywords: Muhammad Shahrur, recipients of Zakat, Syria, Gadamerian Hermeneutical, Russian structuralism
  • Majid Mohammadlu * Pages 147-173
    The knowledge of jurisprudence is considered the basis of Iranian society since the distant past. With the emergence of the Islamic Revolution and the establishment of the Islamic Republic, this knowledge and its inferential method became the basis of governance So that conformity with religion became the basis of laws, regulations and legal guidelines of the country. Studying the experience of the last four decades regarding the relationship between jurisprudence and politics and society shows the emergence of a trend that tends to separate the thinking and method of jurisprudence from politics and society. Studying the results of official polls that have taken place during this period shows some evidence and signs of the emergence of this trend; Reducing the social influence and popularity of the clergy, Change in perception of religion and religiosity, and the change in value and attitude preferences of the society is some of these cases. The desire for modernity and the globalization process, the occurrence of inefficiencies, The intellectual and political trend is inconsistent with the official reading of jurisprudence and change in the idea of political legitimacy are the most important factors that are effective in creating this trend. The expansion of this trend led to the emergence of Conventionalism in governance, and the abandonment of religious values in the field of politics and social relations and the emergence of religious groups with unofficial and deviant approaches.
    Keywords: research trend, jurisprudence, society, politics, secularization, social tolerance
  • Saleheh Khodadadi *, Fatemeh Bajelani, Mohsen Badreh Pages 175-194

    One of the Quranic verses under which the issue of symbolic violence against the spouse has been discussed is the verse 44 of Surah Saad.This study aims to examine the wrong deeds attributed to the wife of Job(AS) and the Prophet's encounter with her through the narratives of a wide range of earlier and later Shia and Sunni exegecies, catigorizing different interpretations of the story and its major themes including the sins attributed to her,Job’s behaviour toward her and the judgment of God.Critically examining these themes and their background narrations, this article provide an alternative interpretation according to the Qur'an to the Qur'an exegecy.By exploring the verses related to the story of Job(AS) as well as other verses in al-Baqarah and Al-Waqi'ah, and studying the words derived from the root of Henth, verse 44 of Surah Sa'd can be interpreted as such that God has said:"Take those stalks and strike the graves of those lifeless bodies and believe in the power of your Lord to raise the dead."In this alternative interpretation, domestic violence against a faithful spouse does not exist, even symbolically, and some of the thems found in some of the interpretations of this verse which does not fit with the principle of infallibility of Job as a prophet and accuse his devoted wife are dismissed.

    Keywords: Woman in the Qur'an, Job's wife, beating of wives, verse 44 Surah Saad, Infallibility of the prophets
  • Kavous Rouhibarandagh *, Hadi Gholamrezaii Pages 195-223
    According to Muslims, the Qur'an has been narrated by many people from the prophetic era to the present time in every generation, and this is the best reason for its non-distortion. But on the other hand, some orientalists and even Muslims who believe in the distortion of the Qur'an have claimed that, contrary to this popular belief, only a small number of the Companions were the memorizers of the Qur'an, and with this small number, the historical authenticity of this book can't be verified. In order to examine this claim, the present article has first assessed the possibility of the small number of Quran memorizers in the era of revelation and then identified the words indicating the action of memorizing the Quran in the era of revelation. In the end, the narrations cited by the deniers of the historical authenticity of the Qur'an were examined and it was found that words such as "Jama", "Akhz" and "Haml" used in these narrations, at the time of its revelation did not mean "memorizing the Qur'an". Therefore, there is no reason for the small number of Qur'an memorizers in the Prophetic era.
    Keywords: The incorruptibility of the Qur'an, the historical reliability of the Qur'an, Memorizing the Qur'an, Companions who memorized the Qur'an, the collection of the Qur'an, the Tawatur of the Qur'an
  • Mohammad Asdagh Pour *, Habib Elah Karbalai Pages 225-246

    Although there are many orientalists from the western world who have bowed before the boundless truths and greatness of the Holy Quran and have acknowledged the miracles of this divine book in various fields of expression, science, knowledge, etc. Using the techniques of eloquence and rhetoric such as "repetition" in Quranic verses, words, stories, problems and criticisms have been raised. These contents have been the subject of taunting and claiming that the Quran is not miraculous or not revealed. In addition to quoting and criticizing the views of Orientalists, the present article is in the position of expressing the types and causes of repetition in the Qur'an and explaining the rhetorical secret of its repetitions. Considering the rhetorical sciences and techniques and the importance and function of repetition in terms of politeness and expression, it is appropriate to take a new look at the existence of repetition in the Holy Qur'an. This article aims to analyze and explain this importance.

    Keywords: Repetition in the Qur'an, orientalists, literary miracles, eloquence techniques, sciences of the Holy Qur'an
  • Mojtaba Attarzadeh * Pages 247-270
    The Hajj ceremony every year and the unrestrained and free presence of pilgrims in the land of revelation is a suitable ground for feeling the necessity of the responsibility of all Muslims in pursuing a single goal, which is to try to make people like God on earth, including trying to realize justice in Islamic societies. This article is in response to the question, "How does performing Hajj rites help to create Islamic solidarity?" It seeks to verify the validity of this hypothesis that "by understanding justice in Hajj rituals as a common value in authentic Islamic identity, seeking justice as a mediating mechanism can bring the connection and integration of Muslims" through a library study. And analyze it in a descriptive-analytical way. The findings of the research show that Hajj rites from Ihram to Ramie Jamrat and Qurbani are all aimed at projecting justice as a value and a criterion and mediating mechanism in the social life of humans to the masses of Muslims. In this annual meeting, it should be remembered that if justice is implemented in the society, it can expand the links in the creation of social cooperation in the Islamic world by building relationships in all areas.
    Keywords: Justice, Pilgrimage, Solidarity, telepathy, Religious Identity
  • Ali Karimpoor Qaramaleki * Pages 271-288

    Normative ethics research is a part of ethical research that discusses providing an outline of moral value criteria and determining good and bad examples. Criticizing the approach of Western Islamic scholars to Imam Hussain (AS) is very important in order to present a negative image of Imam Hussain (AS) in view of the critical view of some of them. This article is written with the aim of criticizing the study of some orientalists about Imam Hussein and his movement. This article, with a descriptive-analytical method, tries to answer the question that, based on what reasons, some orientalists have considered the uprising of the Imam as anti-value and immoral, and as a result, they have tried to object to the performance of the Imam? The findings of the research indicate that, firstly, it is possible to prove that the opinions of the Orientalists are flawed and to establish a positive moral image of the face of Imam Hussein (AS) in the contemporary western world. Secondly, the accusation of topics such as: seeking power, responding to the invitation of the Kufians, and seeking fame for the Imam with the aim of showing the rise of the Imam, due to relying solely on the historical method and neglecting the phenomenological method, cannot be considered a complete and correct research.

    Keywords: Imam Hossein, Ashura uprising, Normative Ethics, criticism of Orientalists, Western Islamologists