فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 33 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی مهدوی راد، حسین شجاعی* صفحات 5-24

    فهم بسیاری از آیات قرآن کریم در گرو درک بافت تاریخی عصر نزول و فهم باورهای مخاطبان قرآن در آن عصر است. ناگفته پیداست که گزارش تاریخی موثقی که از ویژگی های تاریخی آن عصر سخن بگوید امروزه در دست نیست. با این وجود اما راه برای فهم وضعیت آن دوران نیز بسته نیست. یادمان های فیزیکی و فرهنگی به جای مانده از آن دوران، ظرفیت خوبی برای فهم بسیاری از موضوعات و مسایل آن عصر دارد. با کمک این یادمان ها می توان بسیاری از موضوعات و مفاهیمی که درک آن ها وابسته به فهم فضای نزول قرآن است را روشن نمود و بدین سان به فهم بهتر بسیاری از مفاهیم و موضوعات قرآنی کمک کرد. در میان یادمان های تاریخی، کتیبه ها یکی از مجموعه منابع ارزشمندی هستند که قابل استفاده برای فهم بهتر وضعیت تاریخی مفاهیم تاریخی و مبهم قرآنی می باشند. مقاله پیش رو نظر به این کاربرد کتیبه ها، در نظر دارد تا به باز تفسیر تعبیر «جد» در آیه سوم سوره مبارکه جن بپردازد. روش این پژوهش تاریخی است و در آن با گردآوری کتیبه های مرتبط با مفهوم مدنظر و خوانش آنها تلاش می شود تا معنای این واژه در عصر نزول قرآن به دست آورده شود. بررسی انجام شده در این پژوهش نشان می دهد که واژه «جد» به رغم نگرش قاموسی و فقه اللغه ای مفسران و لغویان، بر اساس شواهد کتیبه ای به جای مانده در شمال عربستان اسم علم خاص است که به نوعی خاص از خدایان اشاره می کند.

    کلیدواژگان: بازتفسیر، جد، جن، سوره جن، کتیبه، یادمان تاریخی
  • سید مرتضی حسینی شیرگ* صفحات 25-46

    از کیسانیه باید به عنوان یکی از نخستین فرقه ای نام برد که به صورت نظری به مبحث مهدویت وارد شده اند. مفاهیم مهدویت به صورت گسترده در این فرقه مطرح و مورد سوءاستفاده واقع شده است. آنچه در این میان جای سوال دارد دلایل گرایش کیسانیه به جعل و تحریف احادیث و معارف مهدویت است. این سوال از آن جهت اهمیت می یابد و محل بحث و کنکاش می شود که از سخنان مختار پیرامون محمد بن حنفیه نمی توان مهدویت اصطلاحی برداشت کرد و از سوی دیگر سران و بزرگان کیسانیه از جمله محمد بن حنفیه و فرزندش ابوهاشم مروج و معتقد به مهدویت مورد اعتقاد شیعه اثنی عشری بودند و خود مدعی مهدویت نبوده اند. نوشته حاضر با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی به دنبال یافتن پاسخ سوال فوق است. یافته های این مطالعه حاکی از تاثیرگذاری گسترده غلات بر کیسانیه در مبحث مهدویت دارد. هم چنین وجود «سبییه» در کوفه هم زمان با قیام مختار از دیگر عوامل گرایش کیسانیان به مبحث مهدویت و جعل و تحریف در این حوزه است. در نتیجه غالیان کیسانی و کیسانیان متاثر از سبییه، گونه های متعددی از احادیث و معارف جعلی ازجمله «مهدی پنداری سران کیسانی»، «سوءاستفاده از مفاهیم مهدویت» و «تفسیر به رای برخی آیات قرآن همسو با معارف مهدویت» را به وجود آورند.

    کلیدواژگان: مهدویت، کیسانیه، حدیث جعلی، غلات، سبئیه
  • محمدرضا عابدی جیقه* صفحات 47-76

    نگرش ذوقی و باطن گرایی صوفیه اقسام ناهم سانی و مخالفت با سیاق را در تفسیر آنها از آیات قرآن پدید می آورد. این امر سبب ایجاد مراتب مختلفی از تاویل در استناد صوفیه به آیات می شود؛ تاویل آنها از آیات گاه در حد مخالفت با ظاهر لفظ و عدم تطابق با معانی لغوی است و در مواردی از این حد فراتر رفته و به تفاوت با معنای مراد آیه می رسد. رویه صوفیه در تفسیر و تاویل و اتکا به تلقی ذوقی و باطن گرایانه از آیات در پاره ای از اوقات پررنگ تر می شود و به شکل مصادره به مطلوب و خلط مبحث نمود می یابد و در اشکال حادتر خود به تناقض و تضاد و تباین با معنا و مدلول اصلی آیه می انجامد. در این جستار، نخست اشکال مختلف تباین و ناهم خوانی در تفسیر و استناد صوفیه به آیات قرآن دسته بندی گردیده و سپس برای هر کدام از آنها نمونه های متعدد از امهات متون نثر صوفیه نقل شده است و در ذیل هر کدام از نمونه ها توضیحاتی ناظر بر جنبه های ناهم خوانی، تعارض، تناقض و یا تضاد با آیه یا آیات مرتبط آمده است. نتیجه نشان می دهد مصادیق گونه های مختلف ناهم خوانی و تعارض در تاویل نویسندگان و مشایخ صوفیه از آیات از الگوهای مشابه و همسان بهره می برد و مبنای آنها در تفسیر ذوق و عاطفه و گرایش به باطن و اصالت دادن به راه دل و کشف معنای باطنی از این طریق است. صوفیه در تفسیر چندان مقید به مقتضای ظاهر آیات نبوده و غالبا معنای مد نظر خود را بر آیات تحمیل کرده اند.

    کلیدواژگان: تاویل، تضاد، تناقض، صوفیه، خلاف سیاق، مصادره به مطلوب
  • مهدی نوری افشان*، حامد فتوت احمدی صفحات 77-107

    خداوند حق مطلق است و عالم را به حق آفریده است. از سوی دیگر انسان نیز به واسطه فطرت خدایی خود ذاتا حق طلب است و با ابزار عقل و علم در پی کشف آن است. بنابراین کلید واژه «حق» حلقه واصلی میان توحیدی بودن عالم و علوم کشف شده توسط انسان است. با بررسی آیات قرآن کریم درمی یابیم که به حق بودن عالم یعنی اینکه دارای قوانینی ثابت، پایدار، منشا منفعت، هدفمند و هماهنگ است. اینکه آفریدگاری یکتا جهان را با این ویژگی ها آفرید که همچون پیکره ای واحد در جهت هدفی والا که همان بازگشت به سوی خداوند است در حرکت هستند، نشان دهنده توحیدی بودن عالم است. علوم حق مدار و حق گرا به واسطه کشف قوانینی که خداوند یکتا در عالم قرار داده است در راستای توحید قرار می گیرند و یا به عبارت دیگر توحید سر منشا تمام این علوم است. با توجه به تاکید ادیان الهی بر توحید باید گفت علم حق مدار که در کشف راز توحیدی بودن عالم موثر است، یاور دین و در جبهه اوست، نه اینکه در مقابل یا رقیب او باشد.

    کلیدواژگان: توحید، علم، دین، حق، سبک زندگی توحیدی، سبک زندگی علمی، سبک زندگی دینی
  • مجید معارف*، مریم عسگری پرور صفحات 109-131

    آیت الله بروجردی فقیهی رجالی است که نگاهی ژرف اندیشانه به مساله حدیث و اسناد دارد، ایشان آثاری در علم رجال دارند. علاوه بر تقریرات فقهی ایشان که شمه ای از توانایی های عالمانه وی را در حدیث پژوهی بازگو کرده است، کتاب ارزشمند «الموسوعه الرجالیه» برخی از دیدگاه های رجالی ایشان را پیش روی ما قرار می دهد. با توجه به اینکه؛ بررسی سبک های مختلف رجالی و تحلیل و بررسی آن ها به عنوان یکی از ابزار استنباط احکام شرعی می تواند زمینه توسعه و گسترش علم رجال و رسیدن به معرفت ژرف کاوانه را فراهم آورد، لذا در این جستار با مراجعه به آثار بر جای مانده از آیت الله بروجردی و تقریرات فقهی و اصولی ایشان؛ با روش توصیفی تحلیلی و تکیه بر اسناد کتابخانه ای به بررسی و تحلیل رویکرد رجالی ایشان پرداخته ایم. اهم مبانی ایشان در شناخت راوی عبارت است از اعتقاد به ضرورت علم رجال در شناخت راویان، عدم اعتقاد به اصل انسداد در اثبات عدالت راوی، اعتقاد به اعتبار کتب رجالی متقدمان به عنوان اسناد معتبر علمی، اعتقاد به کافی نبودن کتب اربعه برای شناخت و معرفی راویان، میزان نقل روایت؛ قرینه ای در شناخت راوی، اعتبار اجماع متقدمین و مشایخ ثقات و... همچنین با پیجویی آثار این فقیه رجالی مشاهده می کنیم که روش ایشان در جرح و تعدیل روایات عبارت است از: نگاه تاریخی به اسناد، اولویت رجوع به کتب اربعه نسبت به سایر متون، جامع نگری در نقل اقوال علمای رجال، اعتماد به گزارش های رجالیان و اقوال و استنادات علمای اعلام و... .

    کلیدواژگان: آیت الله سیدحسین بروجردی، علم رجال، روش، رویکرد، مبانی، الموسوعه الرجالیه، ترتیب اسانید
  • زهره نریمانی* صفحات 133-156

    گاه شهرت تفسیری مانع بازخوانی آیات است. آیات 32و 33 احزاب همواره مورد اتفاق تفسیری بوده و آن را در خطاب به امهات المومنین و توصیه به حجاب، عفاف و حبس آنان در منزل تفسیر نموده اند. به نظر می رسد این تفسیر در وجوهی، باشان رسالتی پیامبر، شواهد تاریخی، سیاق و فضای سیاسی سوره در تعارض است. برون رفت واکاوی نقادانه این آیات با بررسی واژگان کلیدی آن، نشان داد که می توان در تفسیر آیات، احتمال داد که این آیات از محتوایی سیاسی برخوردار هستند و نمی توان آن را صرفا در حد توصیه ایی به حیا و عفت ورزی امهات المومنین تقلیل داد. بر اساس این احتمال و درنگ، فراز «فلا تخضعن بالقول» درمعنای خوارننمودن، اطاعت نکردن و تاثیر نپذیرفتن از منافقان بوده و مراد از «قرن فی بیوتکن» نیز آرامش برقرار کردن و خاموش نمودن آتش فتنه در خانه است. شواهد تاریخی حکایت از ورود این تفسیر به منابع تفسیری از قرون اولیه باهدف مستور ماندن نفوذ جریان نفاق در خانه های زنان پیامبر، و کم رنگ نمودن خطاهای امهات المومنین و در پی آن سرزنش های متعدد قرآن دارد.

    کلیدواژگان: خضع، قر، زنان پیامبر، منافقان، مفهوم شناسی، رویکرد تفسیری
  • مجتبی مصلحی، علی اکبر کلانتری* صفحات 157-181

    برخی از قرآن پژوهان معاصر، دست یابی به فهم مخاطبان اولیه از آیات قرآن را در امر تفسیر مهم تلقی و آن را کلید حل اختلاف های تفسیری قلمداد می کنند. این قرآن پژوهان، تفسیری که بر مبنای فهم اعراب عصر نزول باشد را، «تفسیر تاریخی» نام نهاده اند. محدود شدن به فهم مخاطبان اولیه در تفسیر قرآن هرچند معایبی دارد اما آگاهی از فهم آنان مزایایی نیز دارد و مفسران قرآن از گذشته، در تفسیر برخی از آیات، به فهم اعراب عصر نزول توجه داشته اند. از آنجا که با فاصله گرفتن از صدر اسلام، اقوال تفسیری پیرامون آیات قرآن افزایش یافته لذا دست یابی به فهم مخاطبان اولیه دشوار شده است. به نظر می رسد اولین مرحله برای کشف فهم مخاطبان اولیه، بررسی قواعد و معیارهایی باشد که بر مبنای آن بتوان تفاسیری که پس از صدر اسلام شکل گرفته اند را از تفاسیر و برداشت های مربوط به صدر اسلام، تفکیک کرد. به همین منظور، در این تحقیق به روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای، به بررسی چنین معیارهایی پرداختیم. مهم ترین این معیارها بدین قرار است: الف) خالی بودن تفسیر از آراء فرقه ای - اعتقادی. ب) خارج نکردن آیات از معنای اولیه. ج) تقدم آیات قرآن بر قواعد ادبی. د) خالی بودن تفسیر از دیدگاه های علمی و فلسفی.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تفسیر تاریخی، قواعد تفسیر، مخاطبان اولیه، اعراب عصر نزول
  • زهرا طاهری پور* صفحات 183-203

    در فرایند ارتباطات، ارتباط غیرکلامی نقش و اعتبار ویژه دارد. امروزه جایگاه این نوع از ارتباطات بیش از گذشته مورد توجه و تدقیق اندیشمندان قرار گرفته است. در میان انواع ارتباطات غیرکلامی، چشم ها بیش از سایر بخش های چهره در نقل و انتقال مفاهیم دارای اهمیت هستند. فهم و شناخت نظر دین در مورد مهمترین نوع تعامل در جامعه انسانی یعنی نگاه بین مرد و زن نامحرم لازم و ضروری است؛ خصوصا در شرایط فعلی که رسانه ها سعی بلیغ در عادی سازی روابط بین نامحرمان دارند. در این مقاله مهم ترین مستند نگاه بین غیر همجنسان نامحرم یعنی آیه 30 نور بررسی شده نظرات اندیشمندان و علمای لغت حول کلمه محوری آیه یعنی غض تبیین شده است. از آنجا که تعیین ضوابط و بایدها و نبایدهای حاکم بر ارتباط غیر کلامی نگاه، در نظرات فقها قابل پیگیری است. آراء بزرگان این حوزه تحقیق و مطرح شده است.

    کلیدواژگان: آیه 30 سوره نور، غض بصر، ارتباطات غیرکلامی، نگاه کردن، نامحرم
  • محمد احمدی* صفحات 205-228

    از علوم تجربی و دست آوردهای نوین بشری به عنوان یکی از ابزارهای وصول به مقصود آیات قرآن یاد شده است. برخی از مفسرین و محققین قرآنی با بهره گیری از دانش و فناوری های جدید بشری، آیه 33 سوره الرحمن را ناظر به دست یابی انسان به فضا و از معجزات علمی قرآن به شمار آورده اند. این دیدگاه را از دو منظر می توان مورد مناقشه قرار داد. دقت در معنای مفردات آیه بیانگر آن است که ماده «نفوذ» در لغت به معنای «خروج» است و استعمال آن در صعود به آسمان، کابردی جدید و ناشی از یک غفلت از معنای اصلی این ماده است که تحت تاثیر دست آوردهای بشر در عرصه علوم کیهانی معاصر شکل گرفته است، چرا که در استعمالات قرآن از دو ریشه «عرج» و «صعد» برای صعود به آسمان استفاده شده است. از طرفی توجه به سیاق درونی آیه مذکور حاکی از آن است که مراد از آیه، تعجیز و نمایاندن ضعف جنیان و انسان ها در برابر قدرت خداوند و عدم خروج آنها از سلطه الهی است. همچنین با تامل در آیات قبل و بعد از آیه 33 سوره الرحمن و ارتباط آنها یکدیگر، روشن می شود که سیاق این آیات مربوط به احوالات روز قیامت و حساب رسی در آن روز است، و مراد از آیات بیان احاطه و سلطه خداوند بر جنیان و انسان ها است.

    کلیدواژگان: تفسیر علمی، نفوذ در فضا، خروج از آسمان، سیاق تعجیزی
  • محمدمهدی فرهی* صفحات 229-257

    زبان، ابزاری کارآمد است که به گونه ای شگرف اما پنهان بر مخاطب تاثیر می گذارد. برای آشکارسازی این تاثیرگذاری پنهان، روش تحلیل گفتمان ابزاری قابل توجه است. از این رو این مطالعه بر آن است تا با استفاده از ابزارهای تحلیل متن و نظریه گفتمان لاکلا و موف، تحلیلی گفتمانی از نقد گفتمان فرزندداری خدا در قرآن ارایه و نشان دهد که قرآن برای نقد این گفتمان و تاثیرگذاری بر مخاطب از چه راهکارهای زبانی و چگونه استفاده کرده است. نتیجه اینکه قرآن برای تضعیف گفتمان مذکور از راهکارهای زبانی مختلفی استفاده کرده است؛ برخی از ابزارهایی که قرآن برای این منظور از آنها بهره می گیرد عبارتند از نفی، تکرار، انتساب دال های منفی به دال مورد نقد، انتساب دال های خاص به فرزندان ادعایی، اقناع از طریق استدلال، اقناع از طریق تنظیر و استفهام های بلاغی. همچنین قرآن با هم ارز قرار دادن مدعیان فرزندداری خدا با دال های تضعیف گر، هویتی منفی از آنها بازنمایی کرده و از سوی دیگر با استفاده از زنجیره هم ارزی از خدا هویتی مثبت و در تقابل با فرزندداری به دست داده و این گونه مخاطبان را از گفتمان فرزندداری دور و به سوی گفتمان قرآن سوق داده است. در مجموع قرآن با راهکارهای خود، گفتمان مذکور را به حاشیه رانده است، چنانکه اعتقادات مسلمانان عصر نزول برخلاف معاصرانشان از انگاره فرزند قرار دادن برای خدا سالم ماند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، نظریه گفتمان لاکلا و موف، فرزندان ادعایی خدا، عصر نزول، قرآن کریم
|
  • Seyyed Morteza Hosseini Shirag* Pages 25-46

    Kisāniyyeh should be mentioned as one of the first sects that theoretically entered the topic of Mahdism. The concepts of Mahdism have been widely discussed and abused in this sect. What is questionable are the reasons for the tendency of Kisāniyyeh to forge and distort hadiths and teachings of Mahdism. This question becomes important and it becomes a place of discussion and investigation because it is not possible to understand Mahdism as a term from Mukhtar's words about Muhammad ibn Hanafiyeh. And on the other hand, the leaders and elders of Kisāniyyeh, including Muhammad ibn Hanafiyeh and his son Abu Hashem, were promoters and believers of Mahdism believed by Twelver Shia, and they did not claim Mahdism. This article seeks to find the answer to the above question by adopting the descriptive-analytical method. The findings of this study indicate the extensive influence of ghāliyān (exaggerators) on Kisāniyyeh in the matter of Mahdism. Also, the existence of Sabʾiyeh in Kufa at the same time as Mukhtar's uprising is one of the other factors of the tendency of Kisāniyyeh to the subject of Mahdism and forgery and distortion in this field. As a result, Kisani ghāliyāns and Kisāniyyeh influenced by Sabʾiyeh created several kinds of fake hadiths and teachings, including "Mahdiism of Kisāniyyeh leaders", "abuse of concepts of Mahdism" and "interpretation according to the opinion of some verses of the Qurʾan in line with Mahdism teachings".

    Keywords: Mahdism, Kisāniyyeh, Fake Hadith, Ghulāt, Sabʾiyeh
  • MohammadReza Abedi Jighe* Pages 47-76

    Sufi's personal attitude and introspection creates all kinds of inconsistency and opposition to the context in their interpretation of the Qur'anic verses. This causes the creation of different levels of esoteric interpretation in Sufia's reference to verses. Their esoteric interpretation of the verses sometimes contradicts the appearance of the word and does not match the literal meanings and in some cases, it goes beyond this limit and reaches a difference with the meaning of the verse. Sufi's way of interpreting and relying on a personal and esoteric interpretation of the verses sometimes becomes more prominent and shows itself in the form of confiscating the desired and confusing the topic; and in its more acute forms, it leads to contradictions and contrasts with the main meaning of the verse. In this essay, firstly, various forms of contradictions and inconsistencies in Sufi's esoteric interpretation and reference to Quranic verses are categorized; and then for each of them, numerous examples of the main texts of Sufiya's prose have been quoted, and below each of the examples there are explanations regarding the aspects of inconsistency, conflict, contradiction or incompatibility with the related verse or verses. The result shows that the examples of different types of inconsistency and conflict in the esoteric interpretation of Sufi writers and sheikhs of the verses use similar and identical patterns, and their basis is in the esoteric interpretation of personal and emotion and tendency towards the interior and giving originality to the way of the heart and discovering the inner meaning in this way. The Sufis were not bound by the appearance of the verses and often imposed their own meaning on the verses.

    Keywords: Esoteric Interpretation, Contradiction, Inconsistency, Sufiyyeh, Against the Context, Confiscation to the Desired
  • Majid Maaref*, Maryam Asgari Parvar Pages 109-131

    Ayatollah Boroujerdi is a rijālī jurist who has a profound view on the issue of hadith and documents. He has works in the science of Rijāl (knowledge of the condition of the narrators of hadith). In addition to his jurisprudence, which has recounted many of his scholarly abilities in hadith research, the valuable book Al-Musuʿat al-Rijālīyyah presents some of his rijālī’s views. Given that; investigating different styles of rijālī and analyzing them as one of the tools for deriving Sharia commandments can provide the basis for the development and expansion of the science of rijāl and reaching deep knowledge, therefore, in this essay, referring to the remaining works of Ayatollah Borujerdi and his jurisprudence and principles; using the descriptive-analytical method and relying on library documents, we have investigated and analyzed his rijālī approach. His most important basis in knowing the narrator is the belief in the necessity of the science of rijāl in knowing the narrators; disbelief in the principle of obstruction in proving the justice of the narrator; belief in the validity of the rijālī books of the ancients as authentic scientific documents; belief in the inadequacy of Kutub Arbaʿah to recognize and introduce narrators; the amount of narration as a factor in knowing the narrator; the validity of the consensus of the predecessors and mashāyikh thiqāt (elders of the trusts), etc. Also, by looking at the works of this rijālī jurist, we can see that his method in correcting and modifying hadiths is: a historical look at the documents; the priority of referring to Kutub Arbaʿah compared to other texts; a comprehensive view in quoting the sayings of rijālī scholars; relying on the reports of rijālī scholars and the sayings and citations of scholars, etc.

    Keywords: Ayatollah Seyyed Hossein Boroujerdi, Science of Rijāl, Method, Approach, Basics, Al-Musuʿat al-Rijālīyyah, Arrangement of Documents
  • Zohreh Narimani* Pages 133-156

    Sometimes, the fame of interpretation prevents re-reading of verses. Verses 32 and 33 of Surah Aḥzāb have always been the subject of interpretation, and they have interpreted it in the address to Ummahātul Muʾminīn (Mothers of the believers) and recommending hijab, chastity, and their confinement at home. It seems that this interpretation is in conflict with the dignity of the prophet (pbuh), historical evidences, context and political atmosphere of the surah. The outcome of the critical analysis of these verses by examining their keywords, showed that in the interpretation of the verses, it is possible to assume that these verses have a political content and it cannot be merely interpreted as a recommendation to the Mothers of the believers for modesty and chastity. Based on this possibility and reflection, the phrase «فلا تخضعن بالقول» means not to be humiliated, not to obey and not to be influenced by the hypocrites; and the meaning of «قرن فی بیوتکن» is to establish peace and extinguish the fire of sedition in the house. Historical evidences indicate that this interpretation entered the sources of interpretation from the early centuries with the aim of hiding the influence of hypocrisy in the homes of the Prophet's wives, and downplaying the errors of the Ummahātul Muʾminīn and subsequently the numerous rebukes of the Qurʾān.

    Keywords: Khaḍaʿ, Qar, the Prophet's Wives, Hypocrites, Conceptualization, Interpretive Approach
  • Mojtaba Moslehi, AliAkbar Kalantari* Pages 157-181

    Some contemporary Qurʾān scholars consider it important to reach the understanding of the primary audience of the verses of the Qurʾān in the matter of interpretation and consider it as the key to solving interpretation disputes. This Qurʾānic scholars have called the interpretation based on the understanding of the Arabs of the descent era as "historical interpretation". Although limiting to the understanding of the primary audience in interpreting the Qurʾān has disadvantages, but knowing their understanding also has advantages; and commentators of the Qurʾān have paid attention to the understanding of the Arabs in the era of descent in the interpretation of some verses. Due to the long time interval from the beginning of Islam, the interpretations about the verses of the Qurʾān have increased, so it has become difficult to reach the understanding of the primary audience. It seems that the first step to discover the understanding of the primary audience is to examine the rules and criteria based on which interpretations that were formed after the beginning of Islam can be separated from the interpretations and understandings related to the beginning of Islam. For this purpose, in this research, we investigated such criteria using a descriptive-analytical method and based on library sources. The most important of these criteria are as follows: A) The absence of interpretation of sectarian-belief opinions. B) Not removing the verses from their original meaning. C) Precedence of Qurʾānic verses over literary rules. D) The absence of interpretation from scientific and philosophical points of view.

    Keywords: Holy Qurʾān, Historical Interpretation, Rules of Interpretation, Primary Audience, Arabs of the Descent Era
  • Zahra Taheri Poor* Pages 183-203

    In the process of communication, non-verbal communication has a special role and validity. Today, the position of this type of communication has been more attention and scrutinized by scholars than in the past. Among the types of non-verbal communication, eyes are more important than other parts of the face in transferring concepts. It is necessary to understand and recognize the religion's opinion about the most important type of interaction in human society, that is, the gaze between a male and a non-maḥram woman; especially in the current situation where the media is making lots of effort to normalize relations between non-maḥram people. In this article, the most important document on the gaze between non-homosexuals, i.e. verse 30 of Nūr, is examined; and the opinions of thinkers and lexicographers have been explained about the central word of the verse, which is ghaḍ. Since determining the rules and dos and don'ts of non-verbal communication of gaze can be followed in the opinions of jurists, therefore the opinions of elders in this field have been researched and presented.

    Keywords: Verse 30 of Surah Nūr, Ghaḍ al-Baṣar, Non-Verbal Communication, Looking, Non-Maḥram
  • Mohammad Ahmadi* Pages 205-228

    Empirical sciences and modern human achievements have been mentioned as one of the tools to reach the meaning of the Qurʾānic verses. Some Qurʾānic commentators and researchers have considered verse 33 of Surah al-Raḥmān to be one of the scientific miracles of the Qurʾān. This view can be disputed from two perspectives. The precision in the meaning of the words of the verse indicates that the word «نفوذ» literally means "exit"; and its use in ascending to the sky is a new application and caused by a neglect of the original meaning of this substance, which was formed under the influence of human achievements in the field of contemporary cosmic sciences. Because in the usages of the Qurʾān, the two roots «عرج» and «صعد» are used to ascend to the sky. On the other hand, paying attention to the inner context of the mentioned verse indicates that the meaning of the verse is to weaken and show the weakness of jinns and humans against Allah's power and not leaving them from the divine dominion. Also, by reflecting on the verses before and after verse 33 of Surah al-Raḥmān and their relationship with each other, it becomes clear that the context of these verses is related to the conditions of the Day of Judgment and the reckoning on that day; and the meaning of the verses is to express the encirclement and dominion of Almighty Allah over jinns and humans.

    Keywords: Scientific Interpretation, Penetration in Space, Exit from the Sky, Miraculous Context
  • MohammadMehdi Farrahi* Pages 229-257

    Language is an efficient tool that affects the audience in a wonderful but hidden way. To reveal this hidden influence, the method of discourse analysis is a significant tool. Therefore, this study aims to present a discourse analysis of the critique of the discourse of having children of Almighty Allah in the Qurʾān by using the tools of text analysis and the discourse theory of Lacla and Moff and to show what linguistic strategies and how the Qurʾān has used to criticize this discourse and influence the audience. The result is that the Qurʾān has used various language strategies to weaken the mentioned discourse. Some of the tools that the Qurʾān uses for this purpose are: Negation, repetition, attribution of negative signifiers to the signifier under criticism, assigning special signs to alleged children, persuasion through argument, persuasion through analogy and rhetorical questions. Also, the Qurʾān has represented a negative identity of those who claim to be Allah's children with debilitating signs. And on the other hand, by using the chain of equivalence, Allah the Most Exalted has given a positive identity in opposition to having children; and in this way, it has pushed the audience away from the discourse of having children and towards the discourse of the Qurʾān. In general, the Qurʾān has pushed the mentioned discourse to the sidelines with its solutions. Unlike their contemporaries, the beliefs of the Muslims of the descent era remained intact from the idea of having a child for Almighty Allah.

    Keywords: Discourse Analysis, Lacla, Moff's Discourse Theory, the Alleged Children of Almighty Allah, the Era of Descent, Holy Qurʾān