فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 63 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد فرهادی*، فاطمه نوری، وکیل احمدی صفحات 7-26

    مساله ی مرکزی مکتوب حاضر تبیین گرایش دانش آموزان به رشته ی تجربی در کنکور است. به لحاظ نظری استدلال می کند وضعیت کنکور رشته تجربی حاصل مناسبات کلان اقتصادسیاسی است و تحلیل آن به ناگزیر مناسبات کلان جامعه را وارد تحلیل می کند. روش متبوع این تحقیق انتقادی است که داده های موجود را در پرتو نظریه تحقیق که اقتصادسیاسی است تحلیل می کند و دلالت های پنهان داده ها و عناصر مقوم وضع موجود را آشکار می کند.پس از مرور داده های موجود این مقاله پزشکی سازی را علت شکل گیری بازار کنکور و گرایش به رشته تجربی معرفی می کند. پزشکی سازی که خود پاره ای مهم از خصوصی سازی است، این وضعیت را به آموزش نیز تسری داده و به خصوصی سازی آموزش نیز شتاب بخشیده است. به این ترتیب پزشکی سازی، مناسبات کلان اقتصادسیاسی را تغییر داده و سایر ترتیبات اجتماعی را به خدمت خود درآورده است. در توصیف پزشکی سازی می توان این فرایند را نیز بخشی از جریانی بزرگ تر که به نیولیبرالیسم معروف شده دانست.

    کلیدواژگان: کنکور، رشته تجربی، خصوصی سازی، پزشکی سازی، اقتصادسیاسی
  • مهدی امیدی* صفحات 27-57
    اقتصاددانان طی دهه های متمادی، منابع طبیعی و کالاهای تجدیدناپذیر را عامل مهم رشد اقتصادی تلقی می-کردند. اما به مرور زمان معلوم شد کشورهایی که سهم این منابع در تولید، صادرات و بودجه دولتی آنها از حدود مشخصی بالاتر است، از معضلاتی در حوزه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی رنج می برند که از دهه 1990 اغلب از آنها با عنوان کلی "نفرین منابع طبیعی" یاد می شود. این مشکلات گاه به حدی شدیدند که حتی مزایای منابع طبیعی را به صورت کامل تحت الشعاع قرار می دهند و از همین رو طی دهه های اخیر کشورهای غنی از منابع طبیعی راهکارهای متفاوتی را برای مواجهه با این مشکلات به اجرا در آورده اند. تحقیق حاضر ضمن توصیف این راهکارها و ارایه گونه شناسی های مختلف، با اتکا به نقد آنها، گام های اولیه-ای در راه ارایه چشم اندازهای جایگزین برمی دارد. مدعای اصلی این است که هریک از این راهکارها بسته به مختصات تاریخی وضعیت کشورها (به ویژه سطح توسعه و ماهیت نهادها) و نوع منابع طبیعی می توانند کارآمد یا ناکارآمد باشند.
    کلیدواژگان: سیاست مالی همراه چرخه، تمرکززدایی، بستر نهادی، شکل گیری تاریخی دولت، مختصات تاریخی وضعیت
  • فاطمه مقدسی*، حسین میرزایی، رضا امیدی، ضیا هاشمی صفحات 59-89

    خصوصی سازی آموزش عمومی مسیری است که نهاد آموزش در بسیاری کشورهای جهان به سوی آن حرکت کرده است؛ اما در هر کشور، منطقه و زمان متفاوت، متاثر از بافتار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هر سپهر سیاست گذاری، فرایند، نوع خصوصی سازی و پیامدهای آن متفاوت بوده است. در این مقاله، با مبنا قرار دادن تعریفی فراگیر از مفهوم خصوصی سازی آموزش، سازو کارهای تحولی سیاست گذاری آموزش را در دوره های مختلف تاریخ آموزش وپرورش ایران تحلیل کرده و کنشگران موثر در دگرگونی، انتخاب و پایداری سیاست ها را شناسایی کرده ایم. روش شناسی این پژوهش کیفی بوده و تکنیک گردآوری و تحلیل داده ها، تحلیل تماتیک اسناد سیاستی است که توسط مجموعه ای داده کاوی های مرتبط پشتیبانی می شود. مطالعات این مقاله نشان می دهد که به جز یک دوره کوتاه غلبه دولتی سازی و سرمایه گذاری عمومی بر حوزه آموزش (1352-1368)، در سایر دوره ها رویکرد غالب سیاست گذاری آموزش، خصوصی سازی در اشکال مختلف آن بوده است. دهه چهل، نخستین دهه ایست که در آن می توان از تلاش هدفمند دولت برای خصوصی سازی از بیرون (تقویت مدارس غیردولتی) سخن گفت، سپس از دهه 70 بدین سو، شاهد ظهور اشکالی از خصوصی سازی هستیم که به شبه بازاری شدن و خصوصی سازی از درون در نهاد آموزش انجامیده است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی آموزش، سرمایه گذاری عمومی در آموزش، تحلیل فرایند سیاست گذاری، سیاست گذاری آموزش، کنشگر سیاست گذاری، سازوکارهای تحولی سیاست
  • حمید قیصری*، فرشاد مومنی، کامران ربیعی صفحات 91-117
    سیاست اصلاح طلبانه در ایران خود را از گرایش های پوپولیستی متمایز و ادعا می کند که حامل ایده هایی برای نمایندگی و پاسخ گویی کامیاب دموکراتیک به مطالبات متنوع در ایران است. این مقاله با رویکردی پس کاوانه و از منظر اقتصاد سیاسی انتقادی به سراغ پیکربندی سیاست اصلاح طلبانه می رود تا ارزیابی دقیق تری را از میزان هم گرایی این سیاست با گفتارهای پوپولیستی راست و چپ ارایه کند. اقتصاد سیاسی ایران در دهه های اخیر صحنه ی طرح گستره ای از مطالبات بوده که به ندرت مجال یافته اند که از حدود ابراز عدم رضایت از شرایط کنونی فراتر رفته و جایی در برنامه ها، سیاست ها و بدیل پردازی های جریان های اصلی حاضر در میدان ریال پلیتیک بیابند. از سوی دیگر، نظم سیاسی حاکم نیز ویژگی هایی داشته که حاملان سیاست اصلاح طلبانه را به بازاندیشی در منطق پاسخ گویی به آن مطالبات واداشته است. بررسی های این مقاله حاکی از آن هستند که سیاست اصلاح طلبانه از جهت الگوی رقم زدن خیزش های انتخاباتی، تفاوت معناداری با گفتارهای رقیب خود ندارد و با ارزیابی برآمدهای عملی و سیاست گذارانه ی ناشی از سیاست اصلاح طلبانه می توان پیکربندی نظری و عملی کنونی آن را در خدمت بازآمد مکرر «پوپولیسم راست» دانست.
    کلیدواژگان: سیاست اصلاح طلبانه، پوپولیسم راست، پوپولیسم چپ، نولیبرالیسم، رفورمیسم، دموکراتیزاسیون، سیاست گذاری اجتماعی
  • مهدی نصیری*، معز خادم حسینی صفحات 119-141
    مسیله اصلی پژوهش درک عمیق تر بسترهای اجتماعی خلق کننده، شکل دهنده و توسعه دهنده فناوری های مطلوب در جامعه ایران می باشد و به دنبال تبیین برساخت گرایانه ماهیت هر فناوری با رویکردی اجتماعی است. مبنای نظری این تحقیق آن است که فناوری ها قبل از آن که یک محصول فنی باشند یک محصول اجتماعی هستند که در بستر روندها و فرایندهای اجتماعی در قالب نهادهای فناورانه پدیدار شده و توسعه می یابند. هدف پژوهش توصیف دقیق تر مناسبات نهادهای مرتبط و موثر در امر پیدایش و توسعه فناوری ها از منظری جامعه شناختی است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوالات است: تعریف فناوری از منظر اجتماعی چیست؟ رابطه بین پیدایش یا توسعه فناوری ها با جنبه های اجتماعی آن چگونه است؟ لایه های زیرساختی پنهان و غیرملموس فناوری چیست و چگونه شناخته می شوند؟ عوامل ساختاری و نهادهای موثر بر شکل گیری و پایداری فناوری ها در جامعه چیست؟ پیدایش، توسعه و انتقال فناوری چه پیامدهایی برای جامعه دارد؟ پژوهش حاضر ابتدا از مشاهده و مطالعات کتابخانه ای و اسناد بهره می برد سپس با استفاده از کدگذاری مفاهیم و روش تحلیل محتوای کیفی به صورت الگوریتم نموداری مناسبات، به توصیف و تحلیل فرآیندهای تکوین و ظهور فناوری ها به صورت عام -پرداخته و تلاش می کند مجموعه فرایندهای مرتبط با فناوری را به صورت نمادین در فرض یک کوه یخی شناور در آب در نظر بگیرد. یافته های پژوهش هم ناظر بر عوامل ساختاری جنبه های اجتماعی فناوری در ایران در قالب مدلی نظری از هرم روابط لایه های ساختاری چند بعدی ترسیم می شود که کاملا در پیدایش فناوری، شکل دهی اجتماعی فناوری، شکل گیری مصرف فناوری و نوآوری فناوری تاثیرات مهمی دارند.
    کلیدواژگان: فناوری، جامعه شناسی، کوه یخی، لایه های پنهان، شبکه ساختاری، توسعه و پیشرفت
  • جلیل کریمی* صفحات 143-164

    تاریخ، داستان و سرگذشت حیات اجتماعی و پدیده های جمعی است. تحلیل و تفحص روشمند پدیده های تاریخی در گام اول هاله و ابهام تقدس را از آنها می زداید و در نهایت به نوعی از خودآگاهی تاریخی می انجامد که به معنای درک دیالکتیک موجود در بطن در پدیده هاست. پهلوانی پدیده ای است که در این نوشتار، در فضای اجتماعی کرمانشاه بررسی شده است تا ضمن توصیف سرگذشت، تغییرات، ضرورت و امکان آن، با نگاهی جامعه شناسانه تحلیل و تفسیر شود. از نظر روششناختی، منظومهای از فنون آماری، اسنادی تاریخی و تحلیل نشانهشناختی و گفتمانی، و مصاحبه، بسته به پرسشهای پژوهش به کار گرفته شده است. مقاله پس از ارایه تصویری تاریخی از موضوع، ضمن توضیح کارکرد های جامعه شناختی پدیده پهلوانی (از جمله هویت سازی و انسجام و...)، آن را از جهاتی مانند منطق اجتماعی، ساختار، قشربندی، ویژگی های فرم و محتوا، اسطورگی و در نهایت نسبت آن با پدیده های هم ارز امروزی تحلیل می کند. تز اصلی این است که پدیده پهلوانی به رغم تلاش های فراوان برای نمادینه کردن (یا ایدیولوژیک شدن)، پدیده ای چندبعدی است، اما در دوره های مختلف، بسته به اوضاع اجتماعی، یکی از ابعاد آن (برای مثال، بعد قهرمانی، بعد ملی گرا، بعد آیینی) برجسته شده است. همچنین، به دلیل منطق اجتماعی جهان معاصر که بیشتر بر بنیان های فنی (تکنولوژیک) و مصرف متکی است، تغییراتی بر این پدیده وارد آمده است که آن را از زیست جهان جاکن کرده است و در نظام مصرفی کلان تری وارد کرده است که بیشتر بر مصرف نشانه ها استوار است.

    کلیدواژگان: اسطوره، تاریخ کرمانشاه، پهلوانی، زورخانه، ورزش باستانی
  • کیهان صفری* صفحات 165-184
    شهرها، سیستم های فضایی پیچیده ای هستند که مستقیما با اقتصاد، سیاست و قدرت در ارتباط هستند. در فرآیند شناخت دنیای شهری، کنکاش در مکانیسم حاکم بر شهرها با لنز اقتصاد سیاسی برای خوانش مناسبات و سازوکارهای حاکم بر شهرها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آنجایی که شهرها می توانند در کنار اینکه کانون توسعه باشند، مرکز نابرابری فضایی و سلب حق به شهر از شهروندان باشند. پژوهش حاضر با هدف شناخت سازوکارهای حاکم بر شهر سنندج و شهروندان آن به انجام رسیده است. میدان مطالعه شهر سنندج است. این پژوهش از روش کیفی و به طور خاص از نظریه زمینه ای برای تحلیل داده ها استفاده شده است و با روش نمونه گیری نظری هدفمند با 32 نفر از شهروندان مصاحبه عمیق به عمل آمد. براساس داده های گردآوری شده از میدان تحقیق، چهار مقوله عمده شامل: مکانیسم کژکارکرد نهادها، سیاست های بازار و انباشت سرمایه، سلب مالکیت های گسترده و سلب حق به شهر از شهروندان برساخته شد. این مقوله ها حاکی از آن است که در میدان مورد مطالعه (شهر سنندج) مکانیسم سیاست های نهادی و نیروهای بازار از مجرای سلب مالکیت های گسترده و سلب حق به شهر از شهروندان، نوعی فرودستی را تولید و بازتولید می کند. بنابراین، چهار مقوله حاصل از داده ها حول مقوله «فرودست سازی به مدد سلب مالکیت» به عنوان مقوله هسته تنیده شده اند.
    کلیدواژگان: شهر، بازار، سلب مالکیت، سلب حق به شهر، فرودست سازی، نظری زمینه ای
  • امیر هاشمی مقدم* صفحات 185-201
    مراسم پیاده روی اربعین طی کمتر از دو دهه توانسته مشتاقان بسیاری از سراسر جهان، از جمله حدود 3 میلیون نفر از ایران را به سوی خود بکشاند. درباره دستاوردهای این مراسم برای جهان تشیع سخن فراوان رفته است. اما طبیعتا چنین جمعیتی می تواند آسیب هایی نیز در پی داشته باشد. یکی از این آسیب ها نگاه گردشگرانه ای است که برخی از زایران به مراسم پیاده روی اربعین دارند؛ یعنی بعضا انتظار دارند همان خدماتی که در یک سفر تفریحی ارایه می شود، در پیاده روی اربعین نیز در دسترس شان باشد. هدف از نگارش این مقاله در کنار بررسی زمینه ها و ابعاد شکل گیری چنین سطح انتظاراتی، نشان دادن همین آسیب های نگاه گردشگرانه است.در این پژوهش از روش های میدانی و مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. روش اصلی پژوهش مردم نگاری بود که از تکنیک های مشاهده مشارکتی (تجربه حضور نگارنده در مراسم اربعین) و همچنین مصاحبه نیمه ساختارمند با 62 نفر (22 نفر کارشناس، 20 موافق برگزاری اربعین و 20 منتقد برگزاری اربعین به شیوه کنونی) استفاده گردید. داده های میدانی گردآوری شده ابتدا به متن تبدیل شد، سپس دسته بندی گردید و دست آخر در کنار داده های اسنادی تحلیل محتوا شد.در این زمینه و بر پایه رویکردهایی که به بررسی مفهوم و رفتار «نگاه خیره» در پژوهش های انسان شناسی گردشگری پرداخته اند، تلاش شد به پیامدهای رواج این نگاه در میان زایران اربعین پرداخته شود. یافته ها نشان می دهد تغییر در خرده فرهنگ اجرای این مراسم بر پایه انتظارات زایران و به حاشیه رفتن اصالت دینی و معرفتی این مراسم از اصلی ترین آسیب ها و پیامدهای رواج این نگاه در مراسم پیاده روی اربعین است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی گردشگری، مردم نگاری، پیاده روی اربعین، آسیب شناسی، کالایی شدن، نگاه خیره
  • محمدتقی کرمی قهی، وحید شالچی، سارا یوسفی خواه* صفحات 203-227

    این مقاله به مادرانی اشاره می کند که از دسترسی به تفکر و تصمیم گیری های اجتماعی محروم شده اند. گروهی که به واسطه ی طبقه بندی جامعه بر اساس سیستم آموزشی، به عنوان طبقه ی فاقد رتبه ی اجتماعی، تابع ممتازان فکر تلقی می گردند. این پژوهش مادران را به عنوان افرادی با کنشگری و تاثیرگذاری در جامعه تلقی می کند، بدون اینکه آن ها را به عنوان یک قشر منفعل و وابسته به سیاست گذاران و برنامه ریزان، همچنین حامی سنت های نابرابر موجود، بداند.این تحقیق به بررسی کنش های مادران فاقد تحصیلات در دهه 60 در ایران می پردازد و نشان می دهد که آن ها چگونه اقداماتی انجام داده اند که موجب تغییرات در امور قابل شنیدن، قابل رویت و طبیعی پنداشته، شده اند. این گروه از مادران، که بر اساس سیستم آموزشی به عنوان طبقه ای بدون دانش و آگاهی معرفی شده اند، در واقعیت به عنوان افرادی با کنش گری و تفکر تلقی می شوند. آن ها، عمدتا ملهم از تجربه ی انقلاب اسلامی 57 و جنگ با تردید نسبت به نظم معمول، به تحقق اموری که به نظر ممکن نمی آمد، پرداخته اند.در این تحقیق، شواهد با استفاده از مصاحبه های روایی با 12 نمونه جمع آوری شده اند. با استفاده از تکنیک تحلیل مضمونی، نتایج به عنوان "مادران محذوف: مولدان امر سیاسی" ارایه شده اند و شامل دو مضمون اصلی "قرایت برابری جویانه از دین در مقابل گفتار پلیسی" و "مراقبت برابری جویانه در برابر مراقبت پلیسی" همچنین پنج مضمون فرعی دیگر می شوند. نتایج نشان می دهند که این مادران به ایجاد ارزش های جدید در زندگی دختران جوان خود پرداخته اند و اهمیت تردید در روش های تفکر و عمل برابری جویی در جامعه را تاکید می کنند.

    کلیدواژگان: مادران دهه ی 60، توزیع امر محسوس، تولید امر سیاسی، رانسیر، مراقبت برابری جویانه
  • سعیده امینی*، محمدعلی دادگسترنیا صفحات 229-256

    در پیوند شبکه های اجتماعی و کنشگری سیاسی، عوامل مداخله گری نظیر عواطف گاه به تحکیم این پیوند و زمانی به تضعیف آن منجر می شوند. هدف مقاله حاضر بررسی پیوند شوک های اخلاقی با عواطف مشترک و متقابل در پاییز 1401 است . به منظور نیل به این هدف چارچوب مفهومی منبعث از حوزه جامعه شناسی عواطف تنظیم گردید و داده های پژوهش با اتکاء به روش محاسباتی از تاریخ 15 شهریور 1401 تا 15 آبان ماه 1401 از بستر توییتر جمع آوری شد تا فراز و فرود عواطف مشترک و متقابل در جریان کنش جمعی و در نسبت با شوک های اخلاقی مطالعه گردد. مهمترین نتایج تحقیق حاکی از آنست که در دوره مذکور به تدریج عواطف متقابل (شوق, شادی, همدلی و امید) بر عواطف مشترک (ترس, غم, خشم و نفرت)پیشی گرفتند و شوق پررنگ ترین و غم کمرنگ ترین عاطفه بود. همچنین در بین شوک های اخلاقی آنهایی که معطوف به فرد خاصی بودند, در مقایسه با شوک های اخلاقی که هویت جمعی داشته اند, مجموعا از خشم، نفرت و غم کمتری برخوردار بوده اند. همچنین در بین فعالان توییتر , توییت های اپوزیسیون خارج از کشور و باز نشر آنها نقش برجسته ای در تقویت عواطف مشترک (بالاخص خشم و نفرت) داشته اند و از سوی دیگر توییت های فعالان مدنی و حقوق نقش برجسته ای در تقویت عواطف متقابل (بالاخص حس شوق) و تحقق پیروزی در کوتاه مدت را داشته است.

    کلیدواژگان: عواطف متقابل، عواطف مشترک، شوک های اخلاقی، تغییرات اجتماعی، علوم اجتماعی محاسباتی
  • فاطمه مدیری*، توفیق مبادری صفحات 257-275
    تغییرات ساختاری و فرهنگی سالیان اخیر در ایران، اهمیت بررسی همبستگی های نسلی را دوچندان نموده است. بر این اساس در این مقاله به گونه شناسی روابط میان والدین و فرزندان پرداخته ایم. جامعه آماری این پیمایش مقطعی، زنان و مردان 18 سال و بالاتر در شهر تهران بوده که حداقل یک والد زنده داشته و هم سکنا نبوده اند. 1000 نمونه به شیوه خوشه ای چند مرحله ای از 30 حوزه شهر تهران انتخاب شده و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از روش تحلیل طبقه پنهان و نرم‏افزار Mplus انجام شده است. یافته ها نشان از وجود چهارگونه همبستگی نسلی در شهر تهران دارد. به طوری که خانواده گرایی دوسویه (زندگی در نزدیکی، تماس مکرر، تایید هنجارهای تعهد خانوادگی، حمایت ابزاری از سوی والدین به فرزندان و فرزندان به والدین، حمایت مالی والدین از فرزندان)، در 1/38 درصد، خانواده گرایی نزولی (زندگی در نزدیکی، تماس مکرر، تایید هنجارهای تعهد خانواده، کمک از والدین به فرزندان)، در 27 درصد، خانواده گرایی صعودی (زندگی در نزدیکی، تماس مکرر، تایید هنجارهای تعهد خانواده و کمک از فرزندان به والدین)، در2/5 درصد و روابط خودمختار (زندگی نکردن در نزدیکی، تماس کم، رد هنجارهای تعهد خانواده، و مبادلات حمایتی اندک) در 7/29 درصد از پاسخگویان گزارش شده است. به طور کلی می توان گفت همبستگی نسلی در شهر تهران از یک الگوی خاص پیروی نکرده و تنوعی از همبستگی نسلی از همبستگی دوسویه تا روابط خودمختار وجود دارد. علیرغم گستردگی خانواده گرایی در شهر تهران، شیوع روابط خودمختار، در حدود یک سوم از پاسخگویان، توجه ویژه و سیاست های بهینه را می طلبد.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، همبستگی نسلی، خانواده گرایی، تحلیل طبقه پنهان، نرم افزار Mplus
  • غزاله حسینی*، زهره انواری صفحات 277-301
    در این نوشتار کوشیده ایم از خلال آشنایی با توماس سورداس، نظریات و کارهایش، مفهوم بدن مندی و جایگاه آن را در میان رویکردهای انسان شناختی و جامعه شناختی بهتر درک نماییم. درک جهان بدن مند، کشف دوباره ی خود و جهان در تکینگی مادیت تنیده با معنای آن است. بازگشت دوباره به جهان به همان اندازه که لذت یادآوری پیوستگی جهانی است که در تکینگی خود چیزها را در گسست از خویش برمی نهد، به همان اندازه مواجهه ای پیچیده با بیگانگی همزمان نزدیک دیگری است. مواجهه بدنمند با جهان و دیگری، از سوی دیگر، یکی از چالش های نوشتن این مقاله نیز بوده است؛ این دشواری در بیان و معرفی دیگری در مقام انسانی دیگر، سورداس، با تاریخ و موقعیتی منحصربه فرد دوچندان می شود و عدم تجربه نزدیک و هم تاریخی بدن ها، شناخت ما را به مفاهیم و شباهتهای تجربی محدود می سازد. هدف از این نوشتار درک مفهوم بدن مندی در معنای فلسفی و نظری اش و مواجهه با آن به عنوان پارادایمی هستی شناختی و روش شناختی در مطالعات انسان شناسی و جامعه شناسی است. از این رو نخست به مفهوم بدن مندی و ریشه های فلسفی و نظری آن پرداخته شده است؛ سپس ابعاد روش شناختی آن از دیدگاه سورداس بیان شده و در نهایت به معرفی سورداس، پژوهش ها و آثارش پرداخته ایم. سورداس از آن رو اهمیت دارد که بدن مندی را به مثابه ی پارادایمی می بیند که ما را به شناختی منسجم تر و کلی تر از انسان و جهان فرهنگی و مصایب اش می رساند. سورداس همچنین صورتبندی منسجمی از «پدیدارشناسی فرهنگی» در پارادایم بدن مندی، به عنوان روشی پدیدار شناختی در پژوهش های انسان شناختی و فرهنگی ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: بدن مندی، پدیدارشناسی فرهنگی، توماس سورداس، روش شناسی، علوم شناختی
|
  • Mohammad Farhadi *, Fatemah Nori, Vakiloraya Ahmadei Pages 7-26

    The central issue of the present article is to explain the tendency of students to empirical field in the entrance exam. Theoretically, he argues that the condition of the empirical field concour is result of political economy relations and its analysis inevitably includes the macroeconomic relations of society. The research method is critical and analyzes obtained datas by theoritical perspective which is political economy and realese hidden relations of status qua.After reviewing the available data, this article introduces medicalization due to the formation of the concour market and the trend towards experimental fields. Medicalization, which is itself an important part of privatization, gives this situation to education as well, and special education is also accelerated. In this way, medicalization has changed macro-economic and political relations and brought other social arrangements to its service. In the description of medicalization, this process can be seen as a part of a larger trend known as neoliberalism.

    Keywords: concour, empirical field, Privatization, Medicalization, political economy
  • Mahdi Omidi * Pages 27-57
    This article examines the common and major solutions that have been implemented in recent decades by countries rich in natural resources to face the destructive effects of these resources and strengthen their positive effects. For this purpose, six main solutions including macroeconomic policies to deal with the cyclicality of financial policies, decentralization, privatization, diversification, direct distribution and institutional reforms have been examined along with their related sub-solutions. Then, relying on various researches that have been done in the field of the consequences and efficiency of each of the solutions, we have criticized them. These criticisms are often divided into two categories, inside and outside the discourse, and the focus of outside-the-discourse criticisms is focused on the inappropriateness of the conditions and the lack of preparation of platforms for the implementation of many of these strategies in different regions of the world. In the end, while emphasizing the lack of a single solution, and at the same time, the possibility of efficiency of each of the solutions in special conditions, and taking into account the historical coordinates of their implementation, we have presented new perspectives to understand these coordinates.
    Keywords: Procyclical fiscal policy, Decentralization, Institutional infrastructures, Historical coordinates of the situation, historical formation of state
  • Fateme Moghaddasi *, Hossein Mirzaei, Reza Omidi, Zia Hashemi Pages 59-89

    Privatization of public education is the path towards which the education institution is moving in many countries of the world; However, in each country, region and time, affected by the political, social and cultural context of each policy sphere, the process, type of privatization and its consequences will be different. In this article, based on a comprehensive definition of the concept of privatization of education, we have analyzed the processes of educational policy developments in different periods of the history of education in Iran. Documentary analysis of policy texts along with secondary analysis of official statistics has been the methodological basis of this research. The studies of this article show that, except for a short period of governmentalization’s dominance (1973-1989), in other periods, the dominant policy approach was privatization in its various forms. The 1940s is the first decade in which we can talk about the government's intentional effort for exogenous privatization, and then from the 1970s onwards, we see the emergence of forms of privatization that are called endogenous privatization. special actors of Iran's education policy system have accelerated the way for these extensive policy changes.

    Keywords: education privatization, public investment in education, analyzing the education policy process, Education Policy, drivers of Policy Change
  • Hamid Gheissari *, Farshad Momeni, Kamran Rabiei Pages 91-117
    Reformist Politics in Iran identifies itself with an essential avoidance of any sort of populism, claiming the capacity to represent the public demands of civil society. By the use of a retroductive approach, this article analyzes the configuration of Iranian reformist politics to provide an assessment of how reformism could be formulated in terms of either radicalizing the ideal of democracy following "Left Populism" or taking on policies and practices that keep the society exposed to a looming rise of "Right Populism". In recent decades, the Iranian Political Economy has witnessed a wide variety of demands hardly recognized and found entitled to go beyond expressing mere discontent with the status quo, resulting in a comprehensive political alienation. Additionally, the particular qualities of the ruling order have been of effect in keeping reformist politics in a defensive position. According to the results, the undeniable presence of left-wing reformism has not been enough to change the fact that reformist politics in Iran is still a combination of two axiomatically inconsistent approaches of which one is fundamentally devoted to the agenda of marketizing all spheres of social and political life, while the other fails to translate its theoretical differences into practical social policies.
    Keywords: Reformist Politics, Left Populism, Right Populism, Reformism, Neoliberalism, Democratization, Social Policies
  • Mahdi Nasiri *, Moez Khademhoseini Pages 119-141
    The main problem of the research is a understanding of the social contexts that create, shape and develop desirable technologies in Iranian society, and it seeks to explain the nature of each technology in a structural way with a social approach. The purpose of the research is to describe more precisely the relationships of related and effective institutions in the emergence and development of technologies from a sociological perspective. The questions: What is the definition of technology from a social perspective? What is the relationship between the emergence or development of technologies and its social aspects? What are the hidden and intangible infrastructure layers of technology and how are they known? What are the structural factors and institutions affecting the formation and sustainability of technologies in society? What are the consequences of the emergence, development and transfer of technology for society? The current research first uses the observation and library studies and documents, then by using the coding of concepts and the method of qualitative content analysis. It tries to consider the set of technology-related processes symbolically in the assumption of an iceberg floating in water. The findings of the research on the structural factors of the social aspects of technology in Iran are drawn in the form of a theoretical model of the pyramid of relationships of multidimensional structural layers, which is completely in the emergence of technology, the social formation of technology, the formation of technology consumption. and technological innovation have important effects.
    Keywords: “Technology”, “sociology”, “iceberg”, “hidden layers”, “structural network”, “development, progress”
  • Jalil Karimi * Pages 143-164

    History is the story of social life and collective phenomena. Methodical analysis and investigation of historical phenomena removes the aura and ambiguity of sanctity from them and ultimately leads to a kind of historical consciousness, which means understanding the dialectic that exists inside the phenomena. Pahlavani is a phenomenon that has been investigated in this essay in the social space of Kermanshah in order to describe its history, changes, necessity and possibility, and to analyze and interpret it from a sociological view. In terms of methodology, some statistical techniques, historical documents, semiotic and discourse analysis, and interviews have been used, depending on the research questions. After presenting a historical picture of the subject, while explaining the sociological functions of the Pahlavani phenomenon (including identity formation and cohesion, etc.), the article examines it from aspects such as social logic, structure, stratification, features of form and content, mythology and finally its relation to today's equivalent phenomena. The main thesis is that despite many attempts to symbolize (or ideologicalize), the Pahlavani phenomenon is a multidimensional phenomenon, but in different periods, depending on the social situation, one of its dimensions (for example, the heroic, the national, the ritual) has been highlighted. Also, due to the social logic of the contemporary world, which relies more on technical and consumption foundations, changes have been made to this phenomenon, which has displaced it from the it’s life-world and has transferred it into a larger consumption system, which is more based on the consumption of signs.

    Keywords: Mythology, history of Kermanshah, Pahlavani, Zourkhaneh, ancient sports
  • Kayhan Safari * Pages 165-184
    Cities are complex space systems that are directly related to economics, politics, and power. In the process of understanding the urban world, exploring the mechanisms governing cities through the lens of political economy to read the relationships and mechanisms governing cities is of particular importance. Whereas cities can be a center of spatial inequality and deprivation of the right to citizens as well as a center of development. The present study was conducted to identify the mechanisms governing the city of Sanandaj and its citizens. The study field is the city of Sanandaj. This research has used a qualitative method and specifically grounded theory for data analysis and in-depth theoretical sampling with 32 citizens was conducted in-depth interviews. Based on the data collected from the research field, four main deducted, including: The mechanism of malfunctioning of institutions, market policies and capital accumulation, widespread expropriation and deprivation of the right of citizens to the city were established. These categories indicate that in the study area (Sanandaj city) the mechanism of institutional policies and market forces through the expropriation of large property and deprivation of rights to the city from citizens, produces and reproduces a kind of inferiority. Thus, "subordination through expropriation" was concluded as the core of study.
    Keywords: city, Market, Expropriation, subordination, Grounded theory
  • Amir Hashemimoghadam * Pages 185-201
    In less than two decades, the Arbaeen walking ceremony attracted many enthusiasts from all over the world, including about 3 million Iranians. Much has been said about the achievements of this ceremony for the Shiite world. But naturally, such a population can cause harm for the ceremony, too. One of these damages is the touristic view that some pilgrims have of the Arbaeen walking ceremony; That is, sometimes they expect the same services that are provided on a leisure trip to be available to them on the Arbaeen pilgrimage. The purpose of this article is to show the negative impacts of the touristic gaze in addition to examining the contexts and dimensions of the formation of such a level of expectations.The main research method was ethnography, which used participant observation (the author's experience of attending the Arbaeen ceremony) and semi-structured interviews with 62 people. The collected field data were categorized and finally content analysis was done along with the documentary data.In this way and based on the approaches that have investigated the concept and behavior of "Tourist Gaze" in anthropology of tourism researches, an attempt was made to address the impacts of the prevalence of this gaze among Arbaeen pilgrims. The findings show that the change in the subculture of performing this ceremony based on the pilgrims' expectations and marginalization of the religious and epistemic authenticity of this ceremony is one of the main harms and impacts of the spread of this view in the Arbaeen walking ceremony.
    Keywords: anthropology of tourism, Ethnography, Arbaeen walk, pathology, Commodification, Tourist gaze
  • MohamadTaghi Karami Ghahi, Vahid Shalchi, Sara Yousefikhah * Pages 203-227

    This research, by listening to a part of the mothers, achieves an image of their actions to change the distribution of the sensible. With Rancière's literature, which focuses its theoretical lens on the exclusion of workers in the distribution of the sensible, the sample of mothers in this study can be considered among those excluded from the privilege of thinking. Rancière's point of view, which considers the working class not as a passive class and in need of a revolutionary intellectual, but as a group with active subjectivity, in this research will be a way to visualize the actions of mothers in the 1980s in Iran. A group that, due to the classification of the society based on the educational system, is considered as a class lacking institutional knowledge, in a double form on the ancestral form (smallness), subordinate to the privilege of thinking. However, they live the impossible by doubting the “considered natural order” and by looking for equality, which their raw materials were generally experienced in the event of the 1979 revolution. They have succeeded in changing the distribution of the sensible. A narrative interview was conducted with 12 samples. Findings were presented in the final theme "Mothers not destined to think, make the political" including two main themes "Egalitarian reading of religion against police speech", "Egalitarian care against police care" and contains five sub-themes. The narrators have created the adventurous values in the lives of girls. It seems necessary to doubt the habitude of seeking equality

    Keywords: mothers of the 60s, the distribution of the sensible, production of the political, Rancière, egalitarian care
  • Saeedeh Amini *, MohammadAli Dadgostarnia Pages 229-256

    The purpose of this article is to examine the relationship between social networks and political activism, considering intervening factors such as emotions that can either strengthen or weaken this link. The focus is on investigating the connection between moral shocks and shared emotions during the fall of 2022. To achieve this objective, a conceptual framework was developed based on the sociology of emotions. Data for the research was collected from the Twitter platform, specifically from September 6,, to November 6, . The calculation method was employed to determine fluctuations in common and mutual emotions during collective action related to moral shocks. The most significant findings of the study indicate that during the mentioned period, mutual emotions (enthusiasm, joy, empathy, and hope) gradually surpassed common emotions (fear, sadness, anger, and hatred). enthusiasm emerged as the strongest emotion, while sadness was the weakest. Furthermore, moral shocks directed at specific individuals generally evoked less anger, hatred, and sadness compared to moral shocks associated with collective identity. Among Twitter activists, the tweets of opposition figures abroad and their subsequent reposting played a prominent role in intensifying common emotions, particularly anger and hatred. Conversely, the tweets of civil and rights activists had a significant impact on strengthening mutual emotions, specifically fostering a sense of enthusiasm, leading to short-term victories.

    Keywords: Mutual emotions, shared emotions, moral shocks, Social Change, computational social sciences
  • Fateme Modiri *, Tofigh Mobaderi Pages 257-275
    The structural and cultural changes of recent years in Iran have doubled the importance of examining generational solidarity. In this article, we have done the typology of generational solidarity. The statistical population of this cross-sectional survey was men and women aged 18 years and older in Tehran who had at least one living parent and have not been co-residence. 1000 samples were selected in a multi-stage cluster method from 30 districts of Tehran, and statistical analysis was done using Latent Class Analysis method and Mplus software. The findings show the existence of four types of generational solidarity in Tehran. Thus, two-way familialism was reported in 38.1%, Descending familialism in 27%, Ascending familialism in 5.2% and Autonomous relations in 29.7% of the respondents. In general, it can be said that generational solidarity in Tehran does not follow a specific pattern and there is a variety of generational solidarity. Despite the prevalence of familism in Tehran, the presence of Autonomous in about one-third of the respondents requires more attention and optimal policies.
    Keywords: Typology, generational solidarity, Familialism, Latent Class Analysis, Mplus software
  • Qazale Hosseini *, Zohreh Anvari Pages 277-301
    In this article, we have tried to better understand the concept of embodiment and its place among anthropological and sociological approaches by getting to know Thomas Csordas’s perspective Through his theories and works. Understanding the embodied world is rediscovering self and the world in the singularity of materiality intertwined with meaning; Understanding the world of things behind the curtain of their human-social identification as objects. This return to world of things is joy of remembering the interconnected world and also the difficult and complex encounter with alienation and separation of other. In this confrontation, the direct judgment of human subjectivity is distorted and reconstruct in its forgotten body. One of the challenges of writing this article has been introducing Csordas’s world and theory from his perspective. The purpose of this article is understanding the philosophical and theoretical concept of embodiment and face it as an ontological and methodological paradigm in anthropological and sociological studies. Therefore, first, the concept of embodiment and its philosophical and theoretical roots have been briefly discussed; Then, its methodological aspects are stated from the Csordas’s point of view. Csordas is important because he describes embodiment as a paradigm that brings us to a more coherent and general understanding of the culture and his sufferings. Csordas also presents a coherent formulation of "cultural phenomenology" in the embodied paradigm, as a phenomenological method in anthropological and cultural research.
    Keywords: embodiment, Cultural Phenomenology, Thomas Csordas, methodology, Cognitive sciences