فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ارزو علیخانی، سید مهدی خاتمی*، هاشم داداش پور صفحات 1-18

    نقش نهادهای واسط و متشکل از افراد متخصص در زمینه شهرسازی به منظور آگاهی بخشی به شهروندان و پرنمودن خلا بین آنان و مدیریت شهری، در راستای تحقق مشارکت ضروری به نظر می رسد. این پژوهش باهدف بررسی نقش سمن متخصص در امور شهری در مشارکت شهروندان برای بهبود محیط شهری در سطح محله صورت گرفته است. بدین ترتیب که در یک فرآیند اقدام پژوهی، بنیاد مردم نهاد چهارطبقه به عنوان یک سمن تخصصی شهرسازی انتخاب و نقش این نهاد در امر مشارکت و آگاهی بخشی به ساکنین طی دو ماه به صورت مستمر در طول انجام پروژه کیفیت بخشی به محلات دررابطه با استقبال از بهار 1397 در دو محله اقبال و امامیه در شهر مشهد بر اساس مدل تحقیق اقدامی لوین بررسی شد. جامعه آماری ساکنین محلات موردنظر است و حجم نمونه در هر محله بیشتر از 10 درصد جمعیت آن در نظر گرفته شده است. در مراحل مختلف از روش های مشاهده، مصاحبه های عمیق، جمع آوری نظرات بر روی بنر، پرسش نامه و جلسات استماع عمومی به منظور جمع آوری داده ها استفاده شده است. نتایج این اقدام پژوهی که مبتنی بر تجزیه وتحلیل های تفسیری است، نشان می دهد، ازیک طرف حضور سمن ها می تواند تا حدی خلا موجود در مشارکت را حل نماید و به بهبود رابطه مدیریت شهری و شهروندان کمک کند، اما از طرف دیگر موانعی در این مسیر وجود دارد که عمدتا به ضعف سازوکارهای قانونی مرتبط می شود. همچنین حضور این نهادهای واسط لازم است در تعریف پروژه های مشارکت مبنا مدنظر قرار گرفته و بسترهای لازم برای امتداد مشارکت و ادامه دار شدن گفتگوها با مردم پیش بینی گردد.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، سازمان های مردم نهاد، کلان شهر مشهد، مشارکت
  • رسول قربانی، اکبر اصغری زمانی، مهدیه طاهونی* صفحات 19-40

    بافت های تاریخی- فرهنگی به واسطه ویژگی های باارزش خود از سایر بافت های شهری متمایز هستند؛ اما اغلب به دلیل عدم انطباق با سرعت تغییر نیازهای ساکنین وارد فرایند فرسودگی می شوند. همین امر لزوم بازآفرینی را در بافت های تاریخی تایید می کند. روش پژوهش حاضر براساس هدف، کاربردی و براساس ماهیت، توصیفی -تحلیلی محسوب می شود و با استفاده از ابزارهای کتابخانه ای و نیز بررسی های میدانی در قالب توزیع پرسشنامه (384 نفر) انجام شده است. شیوه ی نمونه گیری، تصادفی ساده است. برای سنجش اعتبار، از نوع اعتبار محتوا و برای ارزیابی متغیرهای تحقیق و پایایی سوالات از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که با مقدار 904/0، برآورد شده است. برای سنجش وضعیت پایداری از 5 مولفه کالبدی، اجتماعی - فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی ، پیوستگی و انسجام فضایی در قالب62 شاخص ترکیبی استفاده شده است. جهت تعیین وزن هریک از شاخصها از مدل تحلیل شبکه (ANP) ، جهت تجزیه و تحلیل شاخص ها از مدل های t-test  ، کداس (CODAS)  و از آزمون تحلیل مسیر (Path Analysis) استفاده شده است و از نرم افزارهای Decisions Super،SPSS ،Excel ،Lisrel  و از طیف لیکرت بهره گرفته شده است و نتایج تحقیق نشان داد که تمامی معیارها در این محدوده پایین تر از حد متوسط لیکرت و میزان ضرایب تاثیرعوامل موثر در بازآفرینی پایدار شهری در محدوده مورد مطالعه؛ عوامل پیوستگی و انسجام فضایی 60/0 ، عوامل زیست محیطی 55/0 عوامل اجتماعی 38/0 ، عوامل اقتصادی 27/0 و در نهایت کالبدی برابر با 16/0 است.

    کلیدواژگان: بافت های تاریخی، بازآفرینی، پیوستگی و انسجام فضایی، تبریز
  • رضا بشارتی، ایرج تیموری*، حسن محمودزاده صفحات 41-60

    با توجه به وجود مستمر بحران ها و مخاطرات و افزایش آسیب های ناشی از آنها بر شهرها، در عصر حاضر مفهوم تاب آوری شهری به یک اجماع جهانی برای دستیابی به توسعه ی پایدار شهری تبدیل شده است. در این راستا، به منظور برنامه ریزی و تحقق شهر تاب آور، اولین قدم شناسایی وضعیت ابعاد و مولفه های این رویکرد در فضاها و بافت های مختلف شهری محسوب می گردد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل تبیین کننده ی تاب آوری و بررسی میزان مطلوبیت ابعاد مختلف آن در بافت جدید و قدیم کلان شهر تبریز می باشد. بنابراین، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از منظر ماهیت اکتشافی-تطبیقی بوده که برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل شهروندان بافت جدید و قدیم شهر تبریز بوده که بر مبنای فرمول کوکران 384 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردیده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مهمترین عوامل تبیین کننده ی تاب آوری در بافت قدیم شهر تبریز عوامل فردی، اجتماعی و مدیریتی-نهادی به ترتیب با ارزش 63/0، 61/0 و 54/0 و در بافت جدید شهر عوامل کالبدی-زیست محیطی، اقتصادی و مدیریتی-نهادی به ترتیب با ارزش 77/0، 72/0 و 69/0 می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که بافت جدید شهری از منظر استحکام سازه ای و کالبد در وضعیت مطلوب تری قرار داشته، درحالی که بافت قدیمی دارای سرمایه های انسانی و اجتماعی مناسب تری می باشد. این موضوع ناشی از نظام مدیریتی حاکم یعنی تکنوکرات گرا بوده که اثرات مختلفی بر روی بافت های قدیم و جدید شهر داشته است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بافت قدیم، بافت جدید، معادلات ساختاری، کلان شهر تبریز
  • محمدتقی حیدری*، احمد حاتمی، حسین طهماسبی مقدم، بهاره اکبری صفحات 61-82

    رسالت این نوشتار در پی ارزیابی میزان تاب آوری کالبدی بافت منطقه 8 شهر شیراز است. این منطقه دربرگیرنده هسته اولیه شهر شیراز است و سوای بناهای تاریخی که دارای ارزش میراث فرهنگی هستند. قسمت اعظمی از این منطقه مسکونی است و جمعیتی بالغ بر 35727 نفر را در خود اسکان داده است. روش این پژوهش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر داده های مکانی مربوط به ابنیه موجود در این منطقه است. شاخص های مورداستفاده در این پژوهش عبارت اند از شاخص قدمت بنا، کیفیت بنا، اسکلت بنا، تعداد طبقات بنا، مساحت بنا و مصالح نمای بنا می باشند. مدل های به کار گرفته شده در این پژوهش شامل مدل رگرسیون فضایی برای کشف روند الگو که با استفاده از نرم افزار Geoda انجام شده است؛ و مدل موران جهانی (Moran’s I) برای کشف الگوی فضایی (خوشه ای، تصادفی، پراکنده) تاب آوری کالبدی در منطقه و مدل انسلین محلی موران برای مشاهده خوشه های تشکیل شده در نرم افزار ArcGis به کار گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که از مجموع 12717 واحد ابنیه ای که در این منطقه وجود دارد 2371 واحد معادل 6/18 درصد در وضعیت تاب آوری مطلوب هستند؛ و 3587 واحد معادل 20/28 درصد در وضعیت تاب آوری نامطلوب هستند و 6759 واحد معادل 14/53 درصد نیز در وضعیت تاب آوری متوسط هستند. به طورکلی بخش اعظم بافت منطقه 8 شهر شیراز در خوشه های غیرتاب آور و تاب آوری متوسط قرارگرفته است؛ که در صورت بروز سانحه مستعد تلفات جانی و مالی بسیار هستند؛ بنابراین نیازمند اقدام سریع در راستای ایجاد تاب آوری هستند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت کالبدی، تاب آوری شهری، خودهمبستگی فضایی، شهر شیراز
  • الهام داوری، محمد اجزاء شکوهی*، براتعلی خاکپور صفحات 83-103

    توجه به توسعه کالبدی شهر، یک ضرورت اساسی در برنامه های توسعه شهری محسوب می شود. در ایران گسترش سریع فیزیکی شهرها در قالب رشد بدون برنامه و ناموزون در راستای علل مختلف ازجمله مهاجرت های بی رویه یکی از مشکلات اساسی شهرها محسوب شده که پدیده ای تحت عنوان پراکنده رویی از نتایج رشد این گونه است. پراکنده رویی شهری و آثار متعدد اقتصادی و زیست محیطی آن، صاحب نظران مسایل شهری را به کنکاش جهت یافتن راهبردهایی برای مقابله با این امر واداشت. یکی از این راهبردها، نظریه رشد هوشمند است. رشد هوشمند استراتژی عاقلانه‎ای برای جهت دادن به پراکندگی به سمت پایداری و توسعه ی هدفمند است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی شاخص های رشد هوشمند در مناطق شهر ساری است.تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. روش تحقیق با توجه به ماهیت مساله موردمطالعه، توصیفی- تحلیلی است. برای تحلیل داده ها، افزون بر استناد به مطالعات اسنادی و کتابخانه ای از روش های تحلیل آماری استفاده شده و درنهایت رتبه هر یک از مناطق ساری از منظر رشد هوشمند با استفاده از مدل واسپاس ارزیابی شده است. نتایج نشان داد بین مناطق ازنظر شاخص های رشد هوشمند نابرابری وجود دارد. درواقع شاخص های رشد هوشمند در مناطق چهارگانه ساری توزیعی نامتعادل دارد.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی، تکنیک واسپاس، رشد شهری، رشد هوشمند، ساری
  • محمدعلی فرقانی*، رسول عربپور، زین العابدین صادقی صفحات 105-124
    جهت رسیدن به یک شبکه حمل ونقل پایدار، حالت های مختلف جایگزین حمل ونقل باید قابل دسترسی باشد. مشکلات ناشی از حمل ونقل ازجمله آلودگی هوا، ترافیک سنگین و رشد بی حساب استفاده از وسایل نقلیه موتوری ازیک طرف و مزایایی از قبیل سرمایه گزاری کمتر، هم خوانی بالا با محیط زیست و مصرف درخور انرژی و رشد هوشمند شهرها سامانه های دوچرخه اشتراکی را برای سفرهای درون شهری موردتوجه برنامه ریزان شهری قرار داده است. یک عامل مهم در موفقیت سامانه های دوچرخه اشتراکی مکان ایستگاه دوچرخه اشتراکی در رابطه با معیارهای مختلف درخواست سفر است. بنابراین ایستگاه دوچرخه اشتراکی باید در مناطقی ایجاد شود که بتواند بالاترین عملکرد را داشته باشد. روش تحقیق در این پژوهش، بر اساس روش و ماهیت توصیفی و بر اساس هدف کاربردی است. معیارهای موثر (15 معیار) برای تعیین مناسب ترین مکان ایستگاه دوچرخه اشتراکی در منطقه دو شهر کرمان با توجه به محدوده موردمطالعه گزینش گردید. ضریب اهمیت معیارهای موردمطالعه طبق نظر کارشناسان و خبرگان دارای تجربه در این زمینه از روش AHP تعیین شده است. سپس به منظور به دست آوردن گزینه های ایستگاه دوچرخه اشتراکی لایه های اطلاعاتی ترکیب شده و همچنین وزن های به دست آمده از تحلیل سلسله مراتبی وارد شده اند؛ و با استفاده از توابع و ابزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی داده ها تجزیه وتحلیل شده است. درنهایت نتایج حاصل از پژوهش نمایانگر 34 مکان بهینه برای ایستگاه دوچرخه اشتراکی، در منطقه دو شهر کرمان است.
    کلیدواژگان: ایستگاه دوچرخه اشتراکی، تصمیم گیری چند معیاره، حمل ونقل پایدار، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کرمان
  • حسین قهرمان پور، هانی رضائیان*، جواد سدیدی صفحات 125-145

    مطالعات کیفیت زندگی به منظور شناسایی نقاط ضعف مناطق محروم، بالا بردن میزان رضایتمندی در بین شهروندان، رتبه بندی مکان ها و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری است. هدف این مطالعه ایجاد مدلی فازی شامل معیار های موثر برای ارزیابی کیفیت زندگی محلات شهری در مناطق 3، 4، 5 و 6 شهر مشهد می باشد. در این راستا ابتدا معیار های موثر در کیفیت زندگی که از داده های سنجش از دوری، آماری و داده های مکانی به دست آمده بود در 5 قلمرو؛ اقتصادی (نرخ اشتغال، بیکاری، مالکیت مسکن و اجاره نشینی)، اجتماعی (نرخ باسوادی و بیسوادی، طلاق و مهاجرت)، کالبدی (نوع مصالح و نوع اسکلت مساکن، شیب و تراکم جمعیت)، دسترسی به خدمات (مراکز آموزشی، درمانی، فرهنگی، تفریحی و شبکه ارتباطی) و زیست محیطی (سبزینگی، آلودگی هوا و دمای سطح زمین) استخراج و سپس با استفاده از فرایند تحلیل شبکه وزن دهی گردید. سپس برای مدل سازی مکانی کیفیت زندگی معیار های انتخاب شده با استفاده از مدل فازی گاما تلفیق شدند. نتایج به دست آمده حاکی از این است که کیفیت زندگی در محلات مرکزی محدوده مورد مطالعه از کیفیت زندگی مطلوبتری برخوردار هستند اما با دور شدن از نواحی مرکزی به سمت حاشیه های محدوده مورد مطالعه به تدریج از کیفیت زندگی کاسته می شود. بنابراین برای ارتقاء شاخص کیفیت زندگی شهروندان محلاتی که وضعیت مناسبی از نظر کیفیت زندگی ندارند، لازم است تغییراتی در جهت بهبود ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، عدالت فضایی و محیط زیستی، صورت گیرد. در ادامه بررسی شاخص خودهمبستگی مکانی موران (57/0) بر عدم تصادفی بودن نحوه توزیع ویژگی کیفیت زندگی شهری و وجود الگوی خوشه ای در محدوده مورد مطالعه تاکید دارد.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات مکانی، شاخص Moran's I، کیفیت زندگی شهری، مدل FANP، مشهد
  • حاتم پرنیان*، ذکریا احمدیان، رویا کامل نیا صفحات 147-165

    با بهره گیری از سرمایه اجتماعی، ظرفیت جامعه برای استفاده و تغییر شکل سیستم بهره وری شهری، توزیع عادلانه فرصت ها و امکانات (عدالت شهری)، واکنش به انواع فشارها و مشکلات شهری، افزایش مشارکت اجتماعی و ادامه استفاده و تداوم برنامه های شهری (ثبات)، افزایش خواهد یافت. لذا در همین راستا هدف این پژوهش تحلیل ساختاری روابط عدالت شهری و برنامه ریزی رقابت پذیر با تاکید بر نقش واسطه ای سرمایه اجتماعی در شهر ارومیه بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری نیز کلیه مدیران رده بالا و میانی، معاونین و کارشناسان تخصصی مناطق 5 گانه شهرداری ارومیه به تعداد 545 نفر بود که با استفاده از جدول مورگان نمونه آماری این پژوهش (225 نفر) به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد شده عدالت شهری، برنامه ریزی رقابت پذیر و سرمایه اجتماعی بود. روایی ابزار از نظر متخصصین و پایایی مطابق آلفای کرونباخ گزارش شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها مدل یابی معادلات ساختاری بود که  نتایج حاصل از آن نشان داد که رابطه مستقیم عدالت شهری بر برنامه ریزی رقابت پذیر (31/0) و سرمایه اجتماعی (62/0) مثبت و معنادار است. ارتباط مستقیم سرمایه اجتماعی بر  برنامه ریزی رقابت پذیر (41/0)  مثبت و معنادار است. همچنین رابطه غیر مستقیم عدالت شهری بر برنامه ریزی رقابت پذیر با میانجیگری سرمایه اجتماعی (25/0) مثبت و معنادار است. بنابراین برنامه ریزی رقابت پذیر بعنوان یک رویکرد نوین و دیدگاه صراحتا مثبت در مدیریت شهری می تواند با ایجاد سرمایه اجتماعی در شهر زمینه ارتقای عدالت شهری را در شهر ارومیه را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی رقابت پذیر، سرمایه اجتماعی، شهر ارومیه، عدالت شهری
|
  • Arezoo Alikhani, Seyed Mahdi Khatami *, Hashem Dadashpoor Pages 1-18

    The role of intermediary institutions and consisting of experts in the field of urban planning in order to inform citizens and fill the gap between them and urban management, in order to achieve partnership seems necessary. The aim of this study was to investigate the role of experts in urban affairs in citizen participation to improve the urban environment in the neighborhood. Thus, in a process of action research, the four-story People's Foundation was selected as a specialized urban planning center and the role of this institution in participation and awareness-raising to residents for two months continuously during the quality improvement project to neighborhoods in connection with welcoming the spring of 1397 in The two neighborhoods of Iqbal and Emamiyeh in Mashhad were surveyed based on Levin's action research model. The statistical population is the residents of the desired neighborhoods and the sample size in each neighborhood is more than 10% of its population. In different stages, observation methods, in-depth interviews, collection of comments on the banner, questionnaires and public hearings were used to collect data. The results of this research project, which is based on interpretive analysis, show that, on the one hand, the presence of semen can partially solve the gap in the partnership and help improve the relationship between urban management and citizens, but on the other hand there are obstacles in this direction. Which is mainly related to the weakness of legal mechanisms. Also, the presence of these intermediary institutions should be considered in the definition of partnership-based projects and the necessary grounds for the continuation of partnership and the continuation of talks with the people should be provided.

    Keywords: participation, NGOs, Mashhad, metropolis, action research
  • Rasoul Ghorbani, Akbar Asghari Zamani, Mahdieh Tahooni * Pages 19-40

    Historical-cultural contexts are distinguished from other urban contexts by their valuable features; But they often enter the process of burnout due to non-compliance with the rapidly changing needs of residents. This confirms the need for Protection, planning & regeneration in historical contexts. The method of the present research is applied based on the purpose and descriptive-analytical based on the nature and has been done using library tools as well as field studies in the form of a questionnaire distribution (384 people). The sampling method is simple random. To assess the validity of the content validity type and to evaluate the research variables and the reliability of the questions, Cronbach's alpha coefficient was used, which was estimated to be 0.904. To measure the status of stability, 5 physical components - socio-cultural, economic, environmental, cohesion and spatial cohesion in the form of 62 combined indicators have been used. Network analysis model (ANP) was used to determine the weight of each indicator, t-test, CODAS model and path analysis test were used to analyze the indicators, and Decisions Super software was used. SPSS, Excel, Lisrel and Likert spectrum were used and the results showed that all criteria in this range are lower than the average Likert and the coefficients of effective factors in sustainable urban regeneration in the study area; Spatial cohesion and cohesion factors are equal to 0.60, environmental factors are equal to 0.55, social factors are equal to 0.38, economic factors are equal to 0.27 and finally physical factors are equal to 0.16.

    Keywords: Historical-cultural contexts, Urban Regeneration, spatial cohesion, cohesion, CODAS technique, Tabriz
  • Reza Besharati, Iraj Teymuri *, Hasan Mahmoudzadeh Pages 41-60

    Due to the continuous existence of crises and dangers and the increasing and damages caused by them on cities, in the present era, the concept of urban resilience has become a global consensus to achieve sustainable urban development. In this regard, in order to plan and realize a resilient city, the first step is to identify the dimensions and components of this approach in different urban spaces and textures. Due to the importance of the subject, the purpose of this study is to identify the factors explaining resilience and to investigate the desirability of its various dimensions in the new and old texture of Tabriz metropolis. Therefore, the research method in the present study is applied in terms of purpose and in terms of exploratory-comparative nature that structural equation modeling in Amos software has been used for data analysis. The statistical population of the study also includes citizens of the new and old context of the city of Tabriz, which has been determined as a sample size based on the Cochran's formula of 384 people. Findings indicate that the most important factors explaining resilience in the old texture of Tabriz are individual, social and managerial-institutional factors with a value of 0.63, 0.61 and 0.54, respectively, and in the new texture of the city physical-environmental and economic factors and managerial-institutional with a value of 0.77, 0.72 and 0.69, respectively. The results also show that the new urban texture is in a better position in terms of structural and physical strength, while the old texture has more appropriate human and social capital. This issue is due to the ruling management system, ie technocrats, which has had different effects on the old and new textures of the city.

    Keywords: Resilience, Old texture, New texture, structural equation, Tabriz Metropolis
  • MohamadTaghi Heydari *, ahmad Hatami, Hossein Tahmasebi Moghadam, Bahareh Akbari Pages 61-82

    The mission of this article is to evaluate the physical resilience of the texture of District 8 of Shiraz. This area includes the primary core of Shiraz city and besides historical buildings that have cultural heritage value. Most of this area is residential and has a population of 35,727. The method of this research is descriptive - analytical and based on spatial data related to buildings in this area. The indicators used in this research are the index of building age, building quality, building skeleton, number of building floors, building area and building facade materials. The models used in this research include spatial regression model to discover the pattern trend that has been done using Geoda software; And Moran’s I model is used to discover the spatial pattern (clustered, random, scattered) of physical resorption in the region, and Moran’s local insulin model is used to observe clusters formed in Arc Gis software . The results showed that out of a total of 12717 units of buildings in this area, 2371 units equivalent to 18 .6 % are in good condition; And 3587 units equal to 28 .20 % are in unfavorable condition and 6759 units equivalent to 53 .14% are in average condition. In general, most of the texture of District 8 of Shiraz is in non - resilient and moderate resilient clusters. Which are prone to many casualties and financial losses in the event of an accident; Therefore, they need to act quickly in order to make a comparison

    Keywords: Urban Resilience, Vulnerability, physical texture, Spatial autocorrelation, Shiraz
  • Elham Davari, Mohammad Ajza Shokouhi *, B Khakpour Pages 83-103

    Attention to the physical development of the city is a basic necessity in urban development programs. In Iran, the rapid physical expansion of cities in the form of unplanned and uneven growth for various reasons, including uncontrolled migration, is one of the main problems of cities, which is a phenomenon called superficial scattering of growth results of this species. The scattering of urban areas and its numerous economic and environmental effects have led urban experts to explore strategies to address this. One of these strategies is smart growth theory. The purpose of this study is to evaluate the indicators of smart urban growth in Sari urban areas. The present research is applied in terms of purpose. The research method is descriptive-analytical due to the nature of the problem under study. In order to analyze the data, in addition to citing documentary and library studies, statistical analysis have been used. Finally, the ranking of each area of Sari in terms of smart growth has been evaluated using the WASPAS model. . The results showed that there is inequality between regions in terms of smart growth indicators. In fact, smart growth indicators in the four regions of Sari have an unbalanced distribution.

    Keywords: Urban growth, Scattered, Smart Growth, Sari
  • Mohammadali Forghani *, Rasoul Arabpour, Zeinolabedin Sadeghi Pages 105-124
    In order to achieve a sustainable transportation network, different transportation alternatives should be available. Given the issues caused by transportation, such as air pollution, heavy traffic, and rapidly grown use of motor vehicles on the one hand, and the advantages of bicycle-sharing systems, including lower investment, high adaptability to the environment, proper energy consumption, and smart growth of cities, on the other hand, urban planners have given special attention to such systems. An important factor determining the success of a bicycle-sharing system is the location of bike-sharing stations concerning different criteria of travel demand. Therefore, a bike-sharing station should be constructed in areas so that it can have the highest performance. This study is descriptive in terms of methodology and applied in terms of the goals. Fifteen criteria effective in determining the proper location for bike-sharing stations in District two of Kerman, Iran, were determined according to the study area. The importance coefficients of the criteria were determined using the AHP method from the perspective of experts experienced in this field. Then, in order to obtain the bike-sharing station options, the information layers were combined, the weights obtained from the hierarchical analysis were introduced, and the data were analyzed using the functions and tools of the Geographic Information System (GIS). Eventually, the results indicated 34 optimum locations for bike-sharing stations in District two of Kerman. according to the results obtained from fuzzy maps in the form of a template, it is suggested: Based on the results of the research, 34 points were identified as suitable locations for the shared bicycle station. For this purpose, it is suggested to the authorities to use the results of this research in future plans for the establishment of a shared bicycle station.
    Keywords: MCDM, Sustainable transport, GIS, bike-share station, Kerman
  • Hossein Ghahremanpour, Hani Rezayan *, JAVAD SADIDI Pages 125-145

    Quality of life studies in order to identify the weaknesses of deprived areas, increase the level of satisfaction among citizens, ranking places and its role as an effective tool in urban management and planning. The purpose of this study is to create a fuzzy model including effective criteria for evaluating the quality of life in urban areas in areas 3, 4, 5 and 6 of Mashhad. In this regard, first, the effective criteria in quality of life that were obtained from distance measurement data, statistics and spatial data in 5 areas; Economic (employment rate, unemployment, home ownership and rent), social (literacy rate, divorce and migration), physical (type of materials and type of housing structure, slope and population density), access to services (educational, medical centers, Cultural, recreational and communication network) and environmental (greenery, air pollution and surface temperature) were extracted and then weighed using the network analysis process. Then, for spatial modeling of quality of life, the selected criteria were combined using the gamma fuzzy model. The results indicate that the quality of life in the central areas of the study area has a better quality of life, but by moving away from the central areas to the outskirts of the study area, the quality of life gradually decreases. Therefore, in order to improve the quality of life index of the citizens of neighborhoods that are not in a good condition in terms of quality of life, it is necessary to make changes to improve the economic, social, physical, spatial and environmental dimensions. In the following study, Moran spatial autocorrelation index (0.57) emphasizes the non-random nature of the distribution of urban quality of life characteristics and the existence of a cluster pattern in the study area.

    Keywords: Urban quality of life, Spatial Information System, FANP Model, Moran', s I index, Mashhad
  • Hatem Parnian *, Zakaria Ahmadian, Roya Kamelnia Pages 147-165

    By taking advantage of social capital, the capacity of society to use and change the shape of the urban productivity system, fair distribution of opportunities and facilities (urban justice), response to all kinds of urban pressures and problems, increasing social participation and continuing the use and continuity of programs Urban (stability), will increase. Therefore, in this regard, the aim of this research was to analyze the structural relations of urban justice and competitive planning with an emphasis on the mediating role of social capital in the city of Urmia. The method of the descriptive research was correlation type and the statistical population was all high and middle level managers, assistants and specialized experts of the 5 regions of Urmia Municipality with the number of 545 people, using the Morgan table, the statistical sample of this research (225 people) was selected by sampling method. It was randomly selected. The tools of data collection were standardized questionnaires of urban justice, competitive planning and social capital. The validity of the tool is reported according to experts and reliability according to Cronbach's alpha. The method of data analysis was structural equation modeling, the results of which showed that the direct effect of urban justice on competitive planning (0.31) and social capital (0.62) is positive and significant. ; The direct effect of social capital on competitive planning (0.41) is positive and significant. Also, the indirect effect of urban justice on competitive planning with the mediation of social capital (0.25) is positive and significant. Therefore, urban justice as a new approach and an explicitly positive perspective in urban management can provide the basis for promoting competitive planning in the metropolis of Urmia by creating social capital in the city.

    Keywords: Urban justice, competitive planning, Social capital, Metropolis, Urmia