فهرست مطالب

فقه و اجتهاد - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه فقه و اجتهاد
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید هادی سیادت * صفحات 11-34

    «وجوب حفظ نظام» از موضوعات پرکاربردی است که ظرفیت استفاده در مسایل جدید فاقد نص شرعی را دارد؛ اما اجمال در معنا و گستره جریان موضوع، موجب اختلاف دیدگاه در کاربست های آن شده است. میرزای نایینی مانند سایر اقران خویش، از این گزاره در استدلال ها بهره فراوانی برده است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که معنا و گستره «وجوب حفظ نظام» از دیدگاه میرزای نایینی چیست؟ این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و با ابزار گردآوری داده های کتابخانه ای، به چهار معنای اصلی در اندیشه فقیهان دست یافته است: «وجوب حفظ نظام زندگی اجتماعی»، «وجوب حفظ جامعه مسلمانان»، «وجوب حفظ نظام زندگی شخصی» و «وجوب حفظ نظام حاکمیت مشروع». میرزای نایینی فقط دو معنای اول را پذیرفته است. وی معنای سوم را به گونه استقلالی، معتبر نمی داند. فقدان معنای چهارم در آثار او نیز می تواند ناشی از بازگشتش به دو معنای اول یا متصور نبودن حاکمیت اسلامی در آن زمان باشد. از نظر گستره کاربست نیز، اختلاف دیدگاه وی با برخی فقیهان، ریشه در «موارد حکم مستقل عقل به اختلال نظام» دارد.

    کلیدواژگان: اختلال نظام، حفظ جامعه مسلمانان، حفظ حکومت اسلامی، حفظ نظام، میرزای نایینی
  • محسن یوسفی * صفحات 35-66

    حدیث رفع از مهم ترین ادله در تبیین احکام ثانوی است که 9 عنوان را در خود جای داده است؛ در حالی که عمده تلاش اصولی ها منعطف به فقره «ما لایعلمون» در بحث برایت شده و در فقه نیز به صورت پراکنده، ذیل مباحث گوناگون به برخی فقرات دیگر اشاره شده است. از طرفی، بیشتر دانشمندان، حکم تکلیفی عروض عناوین ثانوی بر موضوعات مختلف را شرح داده اند و پژوهش جامع و کاملی در زمینه حکم وضعی معروض این عناوین ارایه نشده است؛ مگر محقق نایینی که به تفصیل، حالت های گوناگون تعلق این عناوین را تحلیل کرده اند. در پژوهش پیش رو به روش توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزارهای علمی، به واکاوی احتمال ها و صورت های مختلف عروض عناوینی، مانند اضطرار، خطا و اکراه بر احکام وضعی اهتمام شده است و در نتیجه، به استنباط محقق نایینی، جریان حدیث رفع در اسباب بر خلاف اجزاء و شرایط صحیح دانسته شده و در مسببات نیز مصب این عناوین در دو حالت تصویر شده است؛ ایرادهای وارد به شمول رفع نسبت مسبب اعتباری مرتفع گردید؛ هر چند تحقق خارجی آن دچار خدشه بود و در فرض مسبب تکوینی، رفع این امور، نامعقول دانسته شده است.

    کلیدواژگان: حدیث رفع، حکم وضعی، رفع تشریعی، سبب و مسبب، محقق نایینی، معاملات
  • صادق قائمی منش * صفحات 67-87

    از مباحث مهم علم اصول که آثار فراوانی بر آن بار شده، بحث ترتب است و نخستین بار توسط محقق کرکی طرح شد؛ سپس محققان بعد از ایشان به آن پرداختند. در امکان ترتب، یعنی امکان به فعلیت رسیدن امر به مهم در صورت عصیان امر به اهم؛ اختلاف دیدگاه وجود دارد؛ برخی قایل به امتناع و عده ای قایل به امکان آن شده اند. از کسانی که دیدگاه دوم را اختیار کرده و بر امکان ترتب، برهان اقامه کرده اند، محقق نایینی است. ایشان بعد تنقیح وتشریح دقیق محل نزاع و تبیین آن و اینکه منشا تزاحم بین امر به اهم و امر به مهم، اطلاق آن دو است نه اصل دو خطاب، می فرماید که اگر لازمه ترتب، طلب جمع بین ضدین باشد - چنانچه قایلان به امتناع، توهم کرده اند- استحاله و امتناع ترتب، بدیهی و ضروری است؛ زیرا مکلف قادر بر امتثال ضدین در یک زمان نیست؛ اما اینگونه نیست، بلکه لازمه اش، جمع بین ضدین است که با مشروط کردن امر به مهم به ترک امر به اهم و مترتب کردن امر به مهم بر ترک امر به اهم، بر طرف می شود. در این نوشتار، نخست ادله قایلان به امتناع ترتب نقل شده؛ سپس برهان محقق نایینی بر امکان ترتب و نقد ادله مخالفان، تشریح و تبیین شده و در پایان، بعد از نقل اشکال ها بر برهان محقق نایینی و نقد آنها، دیدگاه ایشان ترجیح داده شده است؛ زیرا به باور نگارنده، ادله محقق نایینی بر امکان ترتب، اقوی است. در پایان به برخی از ثمره های فقهی مترتب برمساله ترتب اشاره شده است.

    کلیدواژگان: اجتماع ضدین، اهم، تربت، تزاحم، محقق، نایینی، مهم
  • محمدصادق یوسفی مقدم، سید محسن آل نبی* صفحات 89-108

    استوارترین راه در میان ملاک های گونا گونی که برای پالایش روایات، مورد توجه اصولی ها قرار گرفته، عرضه روایات بر قرآن کریم است؛ زیرا از سویی قرآن، کلام الهی و منبع پیراسته از هر ناراستی و از سویی دیگر، مفاد اخبار عرضه، ضرورت اعتبار سنجی اخبار با قرآن است. از آنجا که مدلول روایات عرضه، متفاوت و گاه، چند وجهی است، پژوهش پیش رو در پی واکاوی این پرسش است که از دیدگاه محقق نایینی، مدلول روایات عرضه چگونه قابل تفسیر است و وجه تمایز آن از سایر دیدگاه ها چیست؟ مساله این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای، مواردی، مانند منطق تقدم کتاب، معناشناسی اخبار عرضه و اختصاص یا عدم اختصاص به باب تعارض را مورد بررسی قرار داده؛ روش و «دیدگاه قضیه خارجیه دانستن روایات عرضه» از منظر نایینی را ترجیح داده است. یافته این دیدگاه، اشکال عمده در دانش اصول نسبت به مفاد اخبار عرضه و تخالف روایات و قرآن کریم را پاسخ می دهد.

    کلیدواژگان: روایات عرضه، اخبار علاجیه، روایات، قرآن محوری
  • محمد فاکر میبدی * صفحات 109-139

    آیت الله نایینی در کتاب وسیله النجاه که به منزله رساله عملیه و البته بسیار متمایز از دیگر رسایل است به طبیعت حال به مستندهای احکام، اشاره ای نکرده است؛ در حالی که احکام فقهی یاد شده در این کتاب، در حقیقت، مستند به احادیث یا قرآن و یا مطابق عرف ممضای شارع است. مساله اصلی در پژوهش پیش رو این است که مستندهای قرآنی آرای فقهی محقق نایینی در احکام وضو چیست؟ با این تحقیق، در صدد آن هستیم تا به سخن برخی از شبهه افکنان و منتقدان که فقه بعضی از فقهاء را مستند به قرآن نمی دانند و گمان می کنند از این زاویه با تفکر اخباری تفاوتی ندارند پاسخ دهیم و تبیین نماییم که بسیاری از فروع فقهی کتاب وسیله النجاه، افزون بر مستندهای روایی، مستند قرآنی نیز دارد. روش ما در این تحقیق بدین گونه است که فتاوای محقق نایینی در عرصه فقه الوضوء را از کتاب وسیله النجاه انتخاب می کنیم؛ سپس با استمداد از فقرات آیات مربوط، به تحلیل تفسیری آن می پردازیم و مستند قرآنی فتوا را تبیین می نماییم. با بررسی های صورت گرفته به این نتایج دست می یابیم که این فقیه عظیم الشان، با تمسک به ثقلین، به اصطیاد احکام فقهی از جمله وضو پرداخته است. این فقیه صمدانی، نه جزء اخباری ها است که در استنباط احکام فقهی به روایات اکتفاء کند، و نه در شمار قرآنیون است که با تفکر قرآن بسندگی، به استنادات قرآنی بسنده نماید؛ بلکه فقیهی است که هر دو ثقل اکبر و اصغر را مورد توجه قرار داده است. از مباحث ایشان، به دست می آید که وی بر این باور است که شارع در تشریع احکام و از جمله آیات فقهی، هر جا که در مقام تعلیم خاصی نبوده، به عرف، به عنوان دلیل فرعی مورد قبول، واگذار و آن را امضاء نموده است.

    کلیدواژگان: غسل، فقه قرآنی، مسح، میرزای نایینی، وضو
  • محمدامین کبیری * صفحات 141-168

    «حق» و «حکم» از کلیدواژه های مهم و کاربردی در فقه معاملات و حوزه حقوق خصوصی است. اینکه ماهیت حق و تعریف دقیق آن چیست، در میان فقیهان مورد اختلاف است. در این بین، تحلیل های محقق نایینی، دارای اهمیت فراوانی است و آثار متعدد خاصی بر آن مترتب می شود. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به این نتیجه رسیده است که دیدگاه محقق نایینی در مورد ماهیت حق، نظریه «سلطنت ضعیفه» است. این دیدگاه، نگاه جدید و قابل توجهی به مقولاتی، مانند «حق»، «ملک» و «سلطنت» به دنبال دارد. برای اثبات این نظریه، علاوه بر تحلیل ها و ارتکازهای عقلایی، به برخی ادله روایی نیز استشهاد شده است. هم چنین این نظریه، آثار فقهی حقوقی خاصی به دنبال دارد که در این تحقیق، به چهار نمونه از آن اشاره خواهد شد. از دیگر مباحث مهم این حوزه، تفاوت بین حق و حکم است. در نظر محقق نایینی، بین حق و حکم، هم تفاوت ثبوتی و هم اثباتی وجود دارد. از ثمره های این تحلیل، نگاهی خاص به عقود جایز و لازم، و پیدایش دو مفهوم «لزوم حقی» و «لزوم حکمی» است که از نو آوری های محقق نایینی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: حق، حکم، سلطنت، ماهیت حق، محقق نایینی
  • محمدعلی حیاتی*، محمد دهقانی فیروزآبادی صفحات 169-189

    از مهم ترین مسایل مطرح شده در علم اصول، تحلیل خطابات شرعی و نسبت سنجی آنها با اخذ قید قدرت است که نوآوری میرزای نایینی در آن به روشنی به چشم می خورد. با وجود تازگی این دیدگاه و ثمره های بسیار آن، تا کنون تقریر مستقلی از این دیدگاه ارایه نشده و این خلا، ضرورت ارایه تقریری از دیدگاه یاد شده را دو چندان نموده است. گرچه در تبیین دیدگاه های دانشمندان علم اصول، اکتفا به یک یا دو تقریر از درسشان مرسوم است؛ اما این راهبرد کافی نیست؛ زیرا باعث پدید آمدن اشکال ها، ابهام ها و تعارض هایی پیرامون نظریه خواهد شد. بر این اساس، پژوهش پیش رو کوشیده است این بحث را به روش تحلیلی-توصیفی و با جست وجویی جامع در منابع کتابخانه ای و نیز طبقه بندی داده ها بر اساس اصالت سنجی منابع موجود، تقریر و تبیین کند. تا پیش از ابداع این نظریه، دیدگاه مشهور بر این پایه بنا شده بود که در ذات خطاب شارع، قید قدرت اخذ نشده و تنها با انضمام قبح تکلیف عاجز می توان قدرت را به عنوان شرط خارجی پذیرفت؛ ولی میرزای نایینی با تحلیل إنی ماهیت خطاب، بر این باور است که در هر یک از خطابات شرعی، می بایست قدرت داشتن مکلف بر متعلق تکلیف، قید شده باشد. این دیدگاه، آثار مختلفی در موضوعات گوناگون کلامی، فقهی، قاعده های فقهی و اصولی بر جای گذاشته است؛ مانند اثبات قبح تکلیف بما لا یطاق نزد اشاعره، حل تزاحم، حجیت قاعده «الممتنع شرعا کالممتنع عقلا»، جریان قاعده «الإمتناع بالإختیار لا ینافی الإختیار»، جریان اصل عملی در برخی حالات و حل مساله اجتماع امر و نهی.

    کلیدواژگان: تعلق خطاب به مقدور، تکلیف عاجز، ثمره ضد، خطابات شرعی، قدرت شرعی، قدرت عقلی
|
  • Seyed Hadi Siadat * Pages 11-34

    "The obligation to maintain the system" is one of the widely used topics that has the capacity to be used in new issues that do not have a Sharia text, but the brevity in the meaning and scope of the issue has caused a difference of opinion in its applications. Like other his peers, Mirza Naini has used this statement in many arguments. This research seeks to answer the question, what is the meaning and scope of "obligation to preserve the system" from Mirza Naini's point of view? This article achieved four main meanings from point of view of jurists with the descriptive-analytical method and the library data collection tool: " obligation of preserving the system of social life", " obligation of preserving the Muslim community", "obligation of preserving the system of personal life" and "obligation of preserving the system legitimate government". Mirza Naini accepts only the first two meanings. He does not consider the third meaning independently valid. The absence of the fourth meaning in his works can also be due to it's return to the first two meanings or the lack of Islamic sovereignty at that time. In terms of the scope of its application, his disagreement with some jurists is rooted in "cases in wich the reason independently rules to the disorder of the system".

    Keywords: maintaining the system, System Disruption, Mirza Naini, Maintaining the Muslim Community, Maintaining the Islamic Government
  • Mohsen Yousefi * Pages 35-66

    Hadith Raf' is one of the most important evidences in the explanation of secondary rulings, which includes 9 titles, but the main efforts of the usulists are focused on the paragraph "Malaya'lamun" in the debate freeness, and in jurisprudence, it is scattered under different topics to some paragraphs. On the other hand, scientists have often described the Taklifi rulings of secondary titles on various topics, and no comprehensive and complete research has been presented in the field of the Waz'i rulings of these titles, except Mohaqeq Naini who have analyzed in detail the different states of belonging to these titles.In the following article, using descriptive and analytical methods, using scientific software, attention has been paid to analyzing the possibilities and different forms of topics such as urgency, error, and reluctance when are loaded on Waz'i rulings, and as a result, according to Mohaqeq Naini's inference, the Hadith Rafa' in the causes is considered to be correct and sound but in details and conditions is not correct, and in effects, there are two cases regarding the inclusion of Hadith Rafa' effects: It includes contractual effects but does not include existential effects. It is concedered unreasonable.

    Keywords: Mohaghegh Naini, Hadith Rafa', Waz'i Ruling, Transactions, cause, effect, legal Rafa'
  • Sadeq Qaemimanesh * Pages 67-87

    One of the important topics of the science of principles, which has been covered by many works, is the issue of order, which was first discussed by Mohaqqeq Karaki and then the researchers after him. Is it possible to achieve the order belongs to the most important in the case of disobeying the order belongs to the important thing? There is a difference of opinion that some people believe in refusal and some believe in the possibility of it, among those who took the second point of view and raised the possibility of the order of proof is Mohaqeq Naini. After correcting and explaining the point of conflict and explaining that the source of the conflict between the most important and the important is the application of the two and not the two behest themselves, he says: if order means consensus between the opposites, as the proponents have this illusion, impasibility and refusal of order is obvious and necessary, because the obligee is not able to comply with the opposites at the same time, but this is not the case, by conditioning the most important to the important, leaving the important to the most important and ordering the important to the the most important is overcome by leaving the matter to the importance. In this article, first the arguments of those who refuse to order are quoted, then the argument of Mohaqeq Naini on the possibility of ordering and criticizing the arguments of the opponents is described and explained, and finally, after quoting the problems with the argument of Mohaqeq Naini on the possibility of ordering and criticizing them, Mohaqeq Naini's point of view is preferred, because according to the writer, Naini's evidence on the possibility is stronger. At the end, some jurisprudential results related to the issue of order have been mentioned.

    Keywords: Mohaghegh Naini, order, co-existence of two contraries, Important, the Most Important, Conflict
  • MohammadSadegh Yousefi Moghadam, Seyed Mohsen Alnabi* Pages 89-108

    Among the various criteria that have been taken into consideration by the scholars of fundamental science to refine the hadiths, the most reliable way is to present the hadiths based on the Holy Quran. Because, the Qur'an is the word of God and the source of all righteousness. And on the other hand, the content of the narrations is the necessity of comparing the narrations with the Quran. Since the meanings of presenting narrations are different and sometimes multi-faceted, the present research seeks to investigate the question of how the meaning of presenting narrations can be interpreted from the perspective of Mohaqeq Naini, and what is the difference between it and other perspectives? The problem of the present research with the descriptive-analytical method and the collection of information in the form of a library, such as priority of Quran, the semantics of the presenting narrations and allocation or non-allocation to the conflict, has been investigated, the method and "the perspective of believing that peresentation narrations is an external and reality case" From Naini's point of view, is preferred. This point of view answers the major problems in the science of the principles regarding the contents of the narrations and the contradictions of the hadiths and the Holy Qur'an.

    Keywords: Qur'an, Presentation Narrations, Resolv Narrations, centrality of Qur'an, Na'ini
  • Mohammad Faker Meybodi* Pages 109-139

    Ayatollah Naini, in his book Wasilato al-Najat, which is a practical treatise and of course very different from other treatises, naturally did not mention the documentation of rulings. While the jurisprudence rulings mentioned in this book, in fact, are either based on hadiths, or have a Quranic document, or are according to customary law. The main issue in this research is, what are the Quranic documentations of Mohaghegh Naini's jurisprudential opinions on the rulings of ablution? With this research, we intend to answer the words of some skeptics and critics who do not consider the jurisprudence of some jurists to be based on the Qur'an and think that they are not different from Akhbari's thinking from this point of view, and to explain that many branches of jurisprudence mentioned in the book in addition to narrative documents, al-Najat also has a Quranic document. Therefore, by choosing the jurisprudence of ablution as an example, the Quranic documents of the jurisprudence of ablution are discussed in order to express the position of the jurisprudential verses of the Qur'an in the jurisprudence of Mohaghegh Naini along with the hadiths of Ahl al-Bayt (PBUH). Our method in this research is that we select the fatwa of Mohaghegh Naini in the field of ablution jurisprudence from the book of al-Najah, then analyze it with the help of the relevant verses and explain the Quranic document of the fatwa. Through the investigations, we have come to the conclusion that this great jurist, by adhering to the Saqlain, followed the rulings of jurisprudence, including ablution. Of course, it is beyond the conventional treatises, which only describe the tasks and duties of peole and servents of  God with the number of issues, but it is a deep scientific and jurisprudential work. This jurist, is not one of the Akhbarists who rely on narrations in deriving jurisprudence, and he is not one of the Qur'anists who, thinking of the Qur'an, is satisfied with the Qur'anic citations, but he is a jurist who considers both the greater and the lesser (Saqalayn). From the contents of his discussions, it is found that in the eyes of Ayatollah Naini, he believes that the Shariah in the legislation of rulings, including jurisprudential verses, wherever they were not in the position of a special teaching, the costomary law was accepted as a secondary reason and signed it.

    Keywords: Mirza Naini, Jurisprudence, Qur'anic Jurisprudence, Ablution, Washing, Inunction
  • MohammadAmin Kabiri* Pages 141-168

    "Right" and "ruling" are important and practical keywords in transactional jurisprudence and the field of private law. What is the nature of right and its precise definition is disputed among jurists. In the meantime, Naini's analysis is very important and many special works are related to it. This article has come to the conclusion with the descriptive-analytical method and using library sources that Naini's view on the nature of right is the "weak kingdom". This theory takes a new and significant look at categories such as "right", "property" and "kingdom". To prove this theory, in addition to rational analysis and concentration, some narrative arguments have also been mentioned. Also, this theory is followed by certain legal jurisprudential works, which will be referred to four examples of these works in this research. Another important topic in this field is the difference between right and ruling. In Naini's opinion, there is both an existential difference and an evidentiary difference between right and ruling. One of the results of this analysis is a special look at permissible and necessary contracts, and the emergence of the two concepts of "legal necessity" and "judgmental necessity", which are among the initiatives of Mohaghegh Naini.

    Keywords: Right, Nature of Right, ruling, monarchy, Naini Researcher
  • MohammadAli Hayati *, Muhammad Dehghani Firoozabadu Pages 169-189

    One of the most important issues raised in the science of principles is the analysis of religious discourses and their comparison with the assumption of power, in which the initiative of Mirza Naini is clearly visible. Despite the novelty of this theory and its many fruits, no independent interpretation of this theory has been presented so far, and this gap has doubled the necessity of presenting an interpretation of the said theory. Although it is customary to explain the ideas of scholars of fundamental science, by mentioning one or two interpretations of their lessons, but this strategy is not enough; This will cause problems, ambiguities and conflicts around the theory. Based on this, the current research has tried to present and explain the mentioned discussion in an analytical-descriptive method and with a comprehensive tracking of library sources and data classification based on the authenticity of existing sources. Before the invention of this theory, the famous view was based on the fact that in the essence of the legal address, there is no requirement of power, and power can be accepted as an external condition only by adding the ugliness of the powerless obligation. Mirzai Naini, however, with an objective analysis of the nature of the address, believes that in each of the religious addresses, the power of the obligee over the obligation should be stated. This theory has left various effects in various theological, jurisprudential rules and principles; results such as: proving the obscenity of obligation when no power according to the Ash'arite, solving the conflict, the validity of the rule "the prohibition of the law is the same as the prohibition of the rational", the rule of "impossibility with possibility  is not impossibility", the practical principle in some situations and solving the problem of the gathering case of command and prohibition.

    Keywords: Sharia'h Power, Intellectual Power, the Fruit of Contrary, Sharia'h Addresses, Ordering the Incapable, Belonging the Address to the possible