فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 63 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا شجاعی زند* صفحات 7-38

    این مقاله مدعی است که با «تابوسازی» و نه تابوبودن ذاتی قدرت مواجهیم. موضوع را با تمرکز بر مصداق آشنا و نزدیکی دنبال کرده و نشان داده ایم که دولت ستیزی ها لزوما و منحصرا برآمده از دولت گریزی نیستند و ممکن است حتی به دولت سازی نیز منتهی شوند. از آنجا که دعاوی متضمن مذموم شماری قدرت نوعا مستند به عقبه های دینی و تاریخی بوده اند، لاجرم به بررسی این زمینه ها در ایران و اسلام پرداخته ایم. در بررسی ادبیات مذموم شماری قدرت، با نظریات تاریخی «استبدادشرقی»، «شیوه تولید آسیایی»، «دولت رانتیر» و «شرق شناسی» مواجه شدیم که بر پایه ویژه سازی شرق و آسیا و ایران ارایه شده بودند و در تاملات دین پژوهانه اخیر، با نظریاتی درباره «مکان دین در جامعه»، «بنیادگرایی اسلامی» و «اقتدارگرایی اسلام». مرور این نظریات موید وجود یک رقابت آشکار و پنهان در دستیابی به قدرت و کارسازی علیه آن به منظور از میدان به در کردن رقبای احتمالی و بالقوه غرب و مدرنیته بوده است.

    کلیدواژگان: دولت گریزی، دولت ستیزی، دولت سازی، ادیان سیاسی، بنیادگرایی
  • محمدجواد اسماعیلی* صفحات 39-66

    کلاسیک ها و معاصران جامعه شناسی و اندیشه اجتماعی، در سه رهیافت اثباتی، ضداثباتی و پسااثباتی منطق و ساختار مفاهیم در علوم اجتماعی را حول این پرسش ها مورد بحث و تعمق قرار داده اند: مفاهیم علوم اجتماعی و مفاهیم علوم طبیعی ازحیث ساختار، هدف و کارکرد چه شباهت و تفاوتی با هم دارند؟ انواع مفاهیم علوم اجتماعی کدام اند؟ آیا مفاهیم علوم اجتماعی از نوع مفاهیم عام علوم طبیعی هستند یا از گونه مفاهیم فردی مورخان؟ آیا مفاهیم علوم اجتماعی ارزش بارند یا رها از ارزش؟ در پاسخ به این پرسش ها مقاله حاضر از طریق بررسی مبانی کانتی و نیوکانتی نظریه پسااثباتی وبر، ماهیت، ساختار و کارکردهای مفهوم سازی تیپ آرمانی را در قالب هشت گزاره مرتبط با هم صورتبندی کرده است. این مقاله به طور سلبی استدلال می کند که تیپ آرمانی متمایز از مفاهیم فردی مورد نظر ریکرت، مفاهیم کلی علوم طبیعی-ریاضی، مفاهیم طبقه بندی کننده و مفاهیم جمعی برگرفته از زندگی روزمره است؛ سپس به طور ایجابی استدلال می کند که تیپ آرمانی ارزش بار و از سنخ مفاهیم تکوینی است. تیپ آرمانی ابزاری ضروری برای امکان بررسی علمی واقعیت اجتماعی، فهم معنای کنش، تحلیل علی پدیده های اجتماعی، تامین و افزایش دقت مفهومی، راهنمای ساخت فرضیه، ارزیابی واقعیت ، ارزیابی سیاستگذاری ها و بررسی تطبیقی است.

    کلیدواژگان: علوم فرهنگی، تیپ آرمانی، مفهوم تکوینی، داللت فرهنگی، دیالکتیک عام و خاص
  • حسین مطیع* صفحات 67-91

    این مقاله با این هدف نگارش یافته است که ذات داشتن یا نداشتن فناوری رابررسی کند. این سوال برای فیلسوفان فناوری حایز اهمیت است :فایده عملی چنین موضوعی برای تغییر، اصلاح وتهذیب فناوری واستفاده درست از آن خودرانشان می دهد ،چراکه اگرفناوری ذات یا اوصاف ذاتی داشته باشد وان اوصاف لایتغیر باشد ،دیگر امکان تغییر واصلاح آن وجود نخواهد داشت .نویسنده با ذکر تعاریف گوناگون از فناوری ودسته بندی انهادرسه گروه، تعریف مختار خودرامشخص کرده وسپس با بیان تعاریف گوناگون ومعانی چهارگانه ذات داشتن و"ذاتی" سخن ذات گرایان فناوری رابررسی ونقدهای وارد بر آنها من جمله نقدهای واردبر تعریف هایدگر از فناوری(گشتل) رامطرح می کند .سپس با اشاره عوارض ذات گرایی از نگاه دیگران به این نتیجه می رسد که در دوازده حالت موجود (ضرب تعاریف سه گانه فناوری در تعاریف چهارگانه ذاتی) فناوری فاقد ذات است .پس تغییر واصلاح و تهذیب آن منطقا محال نیست .روش مقاله تبیینی وتحلیلی وشیوه گرداوری اطلاعات ان نیز کتابخانه ای می باشد

    کلیدواژگان: فناوری، ذات، اوصاف ذاتی، گشتل، جهت داری فناوری
  • محمدرضا طالبان* صفحات 93-119

    در ادبیات جامعه شناسانه، جماعت های مذهبی (مثل مساجد، حسینیه ها، هیات های مذهبی، جلسات روضه خانگی و امثالهم) به عنوان یکی از منابع مهم سرمایه اجتماعی محسوب شده اند. افراد واجد سرمایه بالای دینی که بطور فعال در جماعت های مذهبی و مناسک جمعی شرکت می کنند، معمولا دوستان جدیدی از همسایگان، هم محله ای ها و سایر هم مذهبی ها پیدا کرده و غالبا و به احتمال زیاد در معرض تعامل مستمر یا گاه گاهی با آنها قرار گرفته و از حمایت خاصی برخوردار می شوند که حقیقتا برای آنها سرمایه ای ارزشمند محسوب می شود. در پژوهش حاضر، ابتدا استدلال های معطوف به چگونگی ارتباط سرمایه دینی و سرمایه اجتماعی به نحوی با یکدیگر ترکیب شد تا منجر به استنتاج فرضیه ای گردد که قابل وارسی تجربی باشد. سپس، با واحد تحلیل قرار دادن «شهرستان» و استفاده از داده های ثانویه، اعتبار فرضیه تحقیق با روش تطبیقی درون کشوری در ایران مورد آزمون تجربی قرار گرفت. در پایان، یافته های مربوط به آزمون تجربی فرضیه مزبور نشان داد که حتی هنگامی که اثرات شاخص های مختلف توسعه یافتگی کنترل و حذف شوند، سرمایه دینی هنوز می تواند مشوق سرمایه اجتماعی در ایران باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه دینی، سرمایه اجتماعی، مشارکت مذهبی، توسعه یافتگی، شهرستان های ایران
  • علی ناصری*، زهره حسنی، بهرام یوسفی، علی اشرف خزایی صفحات 121-153

    هدف از این تحقیق شناسایی و ارزیابی عوامل (درونی و بیرونی) موثر بر عادی سازی فساد در ورزش است، لذا با شناسایی این شاخض ها به تحلیل فساد ورزشی پرداخته می شود. جامعه تحقیق، 23 نفر از خبرگان بین المللی می-باشد که در زمینه فساد سابقه پژوهش و مطالعه داشته اند. بر اساس مرور ادبیات و پیشینهء پژوهش 15 شاخص شناسایی و استخراج شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از روش ترکیبی تیوری تصمیم گیری چند معیاره فازی شامل: ANP بر اساس DEMATEL استفاده شد. نتایج روابط علی-معلولی این پژوهش نشان داد که شاخص های جهان بیرونی (8 شاخص) به عنوان عوامل اثرگذار (علت)، شناخته شدند. از این بین، شاخص بهشت گمشده، فراوانی فرصت های فساد و هزینه ی پایین مشارکت در فساد، به ترتیب اثرگزارترین بودند. برقرارسازی نظام پایش و بررسی ها برای شناسایی ساختارهای فسادزا و محدود کردن فرصت های فساد، متناسب سازی نظام جرم و مجازات، تلاش برای مقابله با بی تفاوتی و بی حسی اجتماعی، ایجاد سیستم های آموزشی کارآمد جهت همراه کردن جامعه با استراتژی تقبیح فساد، ایجاد سازوکارهای تشویقی برای اقدامات افشاگرانه، می تواند تحمل فساد را در جامعه تا حدود زیادی پایین بیاورد و سهولت مشارکت در فساد را از بین ببرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فساد، ورزش، بهشت گمشده، تصمیم گیری چند معیاره
  • حسن عبدالملکی، نازنین ملکیان*، لیلا نیرومند صفحات 155-185

    درعصر مجازی روزنامه های چاپی جذابیت زیادی برای مخاطبان ایجاد نمی کنند.روزنامه های چاپی بیش ازچهارصدسال است که درجهان افکارعمومی را شکل می دهندوهنوزجزوشکل های محبوب و معتبر رسانه ای درعرصه اطلاع رسانی هستند.حفظ این موقعیت،اصلی ترین چالش تولیدکنندگان روزنامه هااست. دردورانی که رسانه های مجازی به سرعت درحال گسترش هستند روزنامه نگاران ناگزیربه تغییررویه هستندتااخبارواطلاعات را متناسب باشرایط روز عرضه کنند.فعالان صنعت رسانه های چاپی هنددرده سال اخیر موفق شده اند علاوه برافزایش شصت درصدی درآمد تبلیغات خود حدود چهل درصد به شمار خوانندگان خود بیافزایند.شناسایی مولفه ها وعوامل تاثیر گذار در افزایش بهره وری ، بهینه سازی و موفقیت روزنامه هایی که همچنان مخاطبان خود را حفظ کرده اندو یا افزایش داده اند می تواند دراین زمینه موثر باشد. هدف از این پژوهش بررسی نحوه عملکرد این روزنامه ها در قالب راهبردهای اجرایی و عملیاتی است. برای ترسیم این راهبردها بااستفاده ازروش تحقیق کیفی داده بنیاد ومصاحبه عمیق با سردبیران وخبرنگاران مجرب،تجارب زیسته آنهااستخراج شد. جامعه آماری این پژوهش،مدیران وسردبیران روزنامه هایی هستند که درهندمنتشرمی شوند. نمونه گیری به صورت هدفمنداز صورت گرفت.در پایان این تحقیق چهار راهبرد تولیدی ، توزیعی ،مجازی و حمایتی به عنوان راهبردهای عملیاتی روزنامه های چاپی در هند شناسایی شد. مالکان این رسانه ها توانسته اند با بکارگیری راهبردهای چهارگانه در عصراوج گیری رسانه ها و شبکه های اجتماعی، سهم خود را در بازار مصرف رسانه ای حفظ کنند.

    کلیدواژگان: بقای روزنامه، رقابت، مخاطب، تعامل، مجازی، هند
  • عباس علوی شاد*، عباس عباس پور، حمید رحیمیان، صمد برزویان صفحات 187-219

    هدف این پژوهش ارایه الگویی مفهومی مبتنی بر مولفه های اثرگذار بر سرمایه گذاری به منظور تجاری سازی تحقیقات فرهنگی دانشگاهی در ایران می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت آمیخته اکتشافی است. در رویکرد کیفی با مرور سیستماتیک مطالعات مرتبط با مسیله پژوهش، به روش هدفمند قضاوتی 53 مولفه اثرگذار در زمینه پژوهش احصاء و با اجماع نظر 17 نفر از صاحب نظران متشکل از اعضای هییت علمی، مدیران اجرایی دانشگاه ها، سیاستگذاران آموزش عالی و سرمایه گذاران، 46 مولفه از آنها انتخاب و با روش تحلیل عاملی اکتشافی در شش بعد دسته بندی شدند. در رویکرد کمی به منظور ارزیابی مولفه های شناسایی شده و طراحی الگوی پیشنهادی، به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته، نظرات نمونه ای 56 نفری منتخب از جامعه آماری مدیران صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، جمع آوری و با روش معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد 46 مولفه در شش بعد ساختاری و مدیریتی (11 مولفه)، تخصصی (9 مولفه)، پژوهشی (7 مولفه) فرهنگ دانشی (6 مولفه)، تجاری (8 مولفه) و ارزش آفرینی (5 مولفه) در تجاری سازی تحقیقات فرهنگی دانشگاهی اثرگذار هستند. نتایج تحقیق بیانگر آن است ارتقاء این مولفه ها در قالب الگوی پیشنهادی به بازده مطلوب سرمایه گذاری در تجاری سازی تحقیقات فرهنگی کمک شایانی خواهد نمود.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، تجاری سازی، تحقیقات فرهنگی دانشگاهی
|
  • Alireza Shojaizand * Pages 7-38

    This article claims that we are facing "taboo making" and not the inherent taboo of power. We have followed the issue by focusing on a familiar and close example and have shown that anti-state movements are not necessarily and exclusively derived from antagonism and may even lead to state building. Since the claims involving condemnation of power are usually based on religious and historical obstacles, we have necessarily investigated these fields in Iran and Islam.In the review of the literature denouncing power, we came across the historical theories of "Oriental tyranny", "Asian mode of production", "rentier state" and "Orientalism" which were presented on the basis of the specialization of the East, Asia and Iran, and in the recent reflections of religious studies, with theories about "The place of religion in society", "Islamic fundamentalism" and "Islamic authoritarianism". The review of these theories has confirmed the existence of an open and hidden competition in gaining power and working against it in order to eliminate possible rivals and possibly the West and modernity.

    Keywords: State Evasion, Anti-state, State Making, Political Religions, Fundamentalism
  • Mohammadjavad Esmaeili * Pages 39-66

    Historical individual, concepts of natural sciences, everyday collective concepts, ideal type, value relationClassics and contemporaries of sociology and social thought, in three approaches of positive, anti-positive and post-positive, have discussed and pondered the logic and structure of concepts in social sciences around these questions: What are the similarities and differences between the concepts of social sciences and the concepts of natural sciences in terms of structure, purpose and function? What are the types of social science concepts? Are the concepts of the social sciences the general concepts of the natural sciences or the individual concepts of historians? Are social science concepts value-laden or value-free? In answer to these questions, the present paper, by examining the Kantian and neo-Kantian foundations of Weber's post-positive theory, formulates the nature, structure, and conceptualization functions of the ideal type into eight interrelated propositions. This article argues negatively that the ideal type is distinct from Rickert's individual concepts, the general concepts of the natural-mathematical sciences, the classifying concepts, and the collective concepts derived from everyday life; He then argues positively that the ideal type is value-laden and of the type of formative concepts. The ideal type is an essential tool for the possibility of scientific study of social reality, understanding the meaning of action, causal analysis of social phenomena, providing and increasing conceptual accuracy, hypothesis construction guide, Reality assessment, policy evaluation and comparative study.

    Keywords: Historical individual, concepts of natural sciences, everyday collective concepts, Ideal Type, value-relation
  • Hussein Motie * Pages 67-91

    This article is written with the aim of examining the nature or non-existence of technology. This is one of the questions for philosophers of technology, because the practical benefit of such an issue is to change, modify and refine technology and use it properly, because if the technology has intrinsic properties or attributes, or the attributes are unchanged, it is possible to change and modify it. will not exist .By mentioning various definitions of technology and classifying them in three groups, the author defines his autonomous definition and then examines and criticizes the essentialists of technology by expressing various definitions and four meanings of the essence of technology and criticizing them, including Heidegger's definition of technology (Gestalt). Then, referring to the effects of essentialism from the point of view of others, it is concluded that in the twelve existing states (multiplication of the three definitions of technology in the four intrinsic definitions) technology has no essence. Explanatory and analytical and the method of collecting information is also library

    Keywords: technology, Essence, intrinsic attributes, Gestalt, Technology Orientation
  • Mohammadreza Taleban * Pages 93-119

    In the sociological literature, religious congregations (such as mosques, hosseiniyehs, religious groups, home prayer meetings, etc.) are considered as one of the important sources of social capital. People with high religious capital who actively participate in religious congregations and collective rituals usually find new friends from neighbors and other co-religionists and often and most likely in They are subjected to continuous or occasional interaction with them and receive special support, which is truly considered a valuable capital for them. In the present research, first, the arguments related to the relationship between religious capital and social capital were somehow combined with each other to lead to the conclusion of a hypothesis that can be verified empirically. Then, with the analysis unit of "county" and using secondary data, the validity of the research hypothesis was experimentally tested in Iran with the within national comparative method. In the end, the findings related to the empirical test of the mentioned hypothesis showed that even when the effects of various development indicators are controlled and eliminated, religious capital can still encourage social capital in Iran.

    Keywords: Religious capital, Social Capital, Religious Participation, Development, Iranian county
  • Ali Naseri *, Zohreh Hasani, Bahram Yousefi, Ali Ashraf Khazaei Pages 121-153

    The purpose of this research is to identify and evaluate the factors (internal and external) affecting the normalization of corruption in sports, therefore, by identifying these indicators, sports corruption is analyzed. The research community consists of 23 international experts who have a history of research and study in the field of corruption. Based on literature review and research background, 15 indicators were identified and extracted. For data analysis, the combined method of fuzzy multi-criteria decision theory including: ANP based on DEMATEL was used. The results of the causal-disability relationships of this research showed that the indicators of the external world (8 indicators) were recognized as the influencing factors (cause). Among these, the lost paradise index, the frequency of corruption opportunities, and the low cost of participating in corruption were the most effective, respectively. Establishing a monitoring and investigation system to identify corrupt structures and limit the opportunities for corruption, adapting the crime and punishment system, trying to deal with indifference and social numbness, creating efficient educational systems to bring the society together. With the strategy of denouncing corruption, creating incentive mechanisms for whistle-blowing actions can greatly reduce the tolerance of corruption in the society and eliminate the ease of participation in corruption.

    Keywords: Normalization of corruption, sports, lost paradise, Multi-criteria Decision Mmaking
  • Hassan Abdolmaleki, Nazanin Malekikian *, Leila Niroomand Pages 155-185

    In the virtual age, printed newspapers do not attract much attention to the audience. Printed newspapers have been shaping public opinion for more than four hundred years and are still among the popular and reliable forms of media in the field of information. Maintaining this position is the main challenge of newspaper producers. In the times when virtual media are expanding rapidly, journalists are forced to change their approach to provide news and information according to the current conditions.In recent years Indian print media industry activists have succeeded in increasing their readership by 40% in addition to increasing their advertising income by 60%. Effective components and factors in increasing productivity, optimization and success of newspapers that have kept or increased their audience can be effective in this field. The purpose of this research is to investigate the functioning of these newspapers in the form of executive and operational strategies. In order to draw these strategies, using the foundation's qualitative data research method and in-depth interviews with experienced editors and reporters, their lived experiences were extracted.The statistical population of this research is the managers and editors of newspapers that are published in India. Sampling was done in a targeted manner. At the end of this research, four production, distribution, virtual and support strategies were identified as operational strategies of print newspapers in India.The owners of these media have been able to maintain their share in the media consumption market by using four strategies in the age of media and social networks.

    Keywords: newspaper survival, Competition, virtual, India
  • Alavishad Abbas *, Abbas Abbaspour, Hamid Rahimiaan, Samad Borzooian Pages 187-219

    The purpose of this research is to present a conceptual model based on the components influencing investment in order to commercialize academic cultural research.The current research is in terms of practical purpose and in terms of mixed exploratory nature. In a qualitative approach, with a systematic review of studies related to the research problem, 53 factors affecting investment in the field of research were calculated in a purposeful judgmental method.Then was selected with the consensus of 17 academic experts, In a quantitative approach, in order to evaluate the identified components, the opinions of a sample of 56 managers of venture capital funds, who were randomly selected, were collected through a survey method and using a researcher-made questionnaire, and using the structural equation method. It was analyzed with the help of SPSS and LISREL software, and based on that, a conceptual model was designed and presented.The findings of the research indicate that the state of commercialization of academic research related to cultural research in Iran is not favorable, and the main reasons for this are the inconsistency of higher education research policies, strategic goals of academic research, and market structures for the consumption of cultural products.The results of the research showed that 46 components in six dimensions have an effect on the investment in the commercialization of academic cultural research; structural and managerial (11 components), specialized (9 components), research (7 components), scientific culture (6 components), commercial (8 components) and value creation (5 components).

    Keywords: Investment, Commercialization, Academic Cultural Research