فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 56 (زمستان 1402)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 56 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم سادات موسوی، حمید رضایی فر*، محمد محمدی، نورمحمد یعقوبی صفحات 15-34
    هدف

    پافشاری غیرمنطقی بر تعهدات و تصمیمات، پدیده شناخته شده ای است که در آن افراد و خصوصا مدیران سازمان ها به سرمایه گذاری در اقدامی که شکست خورده است ادامه می دهند. بنابراین پژوهش حاضر، با هدف طراحی الگوی پافشاری مدیران بر تعهدات در بخش دولتی طراحی شده است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    روش پژوهش کیفی با رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد است. جامعه آماری شامل مدیران خبره با تجربه مدیریتی در دستگاه های دولتی استان خراسان رضوی بودند که با استفاده از اصل اشباع و روش نمونه گیری گلوله برفی، 12 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از روش هدایت کلیات و مصاحبه های نیمه ساختار یافته بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل داده های کیفی با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شد.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان می دهد که الگوی پافشاری مدیران بر تعهدات در بخش دولتی شامل شرایط علی با سه مولفه عوامل فردی، گروهی و سازمانی؛ مقوله محوری با مولفه پافشاری بر تعهد، استراتژی با سه مولفه استراتژی جذب منابع، کاربرد زمان و استراتژی عدم محدودیت؛ پیامدها با دو مولفه حکمرانی نامطلوب و کاهش عملکرد؛ زمینه ها با دو مولفه عوامل فرهنگی و عوامل اجتماعی و مداخله گر با مولفه عوامل محیطی می باشد.محدودیت ها: وجود بار معنایی منفی موضوع و ترس مدیران از تبعات آن طفره روی مدیران در پاسخگویی را به همراه داشت.پیامدهای عملی: شناخت این عوامل می تواند زمینه ای را فراهم آورد تا مدیران با شناسایی دقیق این عوامل، از اثرات سوء پافشاری بر تعهدات خود آگاه گردند.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     در این پژوهش برای اولین بار الگوی پافشاری مدیران بر تعهدات در بخش دولتی طراحی شده که ابتکار این مقاله است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، خطای ادراکی در تصمیم گیری، پافشاری بر تعهد
  • سارا حسین پور، محمد شاکر اردکانی*، مهدی گل وردی صفحات 35-52
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوهای ذهنی کارکنان امور مالیاتی گیلان درباره موانع کنترل سازمانی اثربخش انجام شده است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     پژوهش از نوع روش شناسی کیو می باشد. جامعه آماری پژوهش در هر دو بخش کیفی و کمی شامل کلیه کارکنان اداره امور مالیاتی استان گیلان می باشد که از بین آن ها تعداد 13 نفر به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شده اند. داده های بخش کیفی از طریق مصاحبه با خبرگان و در بخش کمی از طریق کارت های کیو و جدول کیو، گردآوری شده است. تحلیل داده های بخش کیفی با استفاده از تحلیل محتوا و بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی منجر به شناسایی 27 گزاره شده است.یافته های پژوهش: یافته های پژوهش نشان می دهد که 6 الگوی ذهنی شناسایی شده عبارت اند از: قوانین و خط مشی های کنترلی ضعیف سازمان، انتصاب کارکنان بی انگیزه، فساد در فرآیند کنترل، مشارکت ندادن کارکنان توانمند در طراحی و اجرای مکانیسم کنترل، ضعف در زیرساخت های انسانی، فنی و اطلاعاتی در نظام کنترل و کنترل سلیقه ای.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    از محدودیت های پژوهش حاضر دسترسی سخت به نمونه آماری به دلیل شیوع کرونا و عدم آشنایی آنان با روش کیو است.

    پیامدهای عملی: 

    پیامدهای پژوهش حاضر به مدیران و روسای مالیاتی کمک می کند تا برای ارتقای سطح اعتماد، کارایی و تشویق افراد به مشارکت بیشتر و سخت کوشی در راستای نیل به اهداف سازمانی، خط مشی های مناسب تری را در پیش بگیرند.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    استفاده از روش کیو برای شناسایی الگوهای ذهنی کارکنان در راستای کمک به مشاوران و مجریان مالیاتی برای ارایه مشاوره و خدمات بهتر در زمینه اداره امور مالیاتی.

    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی، روش شناسی کیو، کنترل سازمانی اثربخش، کارکنان امور مالیاتی
  • فاطمه خوش حال، علیرضا سرگلزایی*، زهرا وظیفه صفحات 53-80
    هدف

    هدف این پژوهش طراحی و تبیین مدل توانمندسازی منابع انسانی مبتنی بر قابلیت های هوش سازمانی و روابط میان فردی سازمانی است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    در این تحقیق با استفاده از روش آمیخته (کیفی کمی) سعی شد ابعاد مختلف مدل یاد شده شناسایی و طراحی شود. جامعه آماری در بخش کیفی مدیران و صاحبنظران صنعت برق آشنا به پیشینه موضوع بودند که 22 نفر از آنها با رویکرد نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. در این بخش، برای گردآوری داده ها، از مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. سپس در بخش کمی، با روش معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به اعتبارسنجی یافته های بخش کیفی و الگوی ارایه شده پرداخته شد. جامعه آماری این بخش کلیه کارکنان صنعت برق استان سیستان و بلوچستان بودندکه بر مبنای مشترک جدول مورگان 372 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش سه پرسشنامه توانمندسازی، هوش سازمانی و روابط میان فردی سازمانی با مقیاس 5 گزینه ای لیکرت بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر متخصصان و پایایی با روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد.

    یافته های پژوهش:  

    نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان دادندکه هوشمندی سازمانی و روابط میان فردی سازمانی بر توانمندسازی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر به ترتیب 4/77 و 9/62 درصد می باشد. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت هرچه قابلیت های هوش سازمانی و روابط میان فردی سازمانی در کارکنان تقویت شود، توانمند سازی آنها نیز افزایش می یابد.  

    محدودیت ها و پیامدها:

     این پژوهش محدود به صنعت برق استان سیستان و بلوچستان می باشد و اجرا و نظرسنجی آن در چندین سازمان دیگر باعث بینش عمیق تر در مورد زوایا و تکامل مدل می شود. بنابراین انجام مطالعاتی در این زمینه در پژوهش های آینده توصیه می شود.

    پیامدهای عملی: 

    خروجی این پژوهش نشان داد بهره گیری از قابلیت های هوش سازمانی و روابط میان فردی سازمانی عاملی در ایجاد تمایز در نحوه عملکرد افراد و ارتقاء توانمندی کارکنان است. لذا بهره گیری از شاخص های معرفی شده سبب توسعه قدرت و موفقیت نیروی انسانی در ایفای نقش ها و کارکردهای خود شده و مسیر پیشرفت و نوآوری را در سازمان هموار می نماید. همچنین مدیران صنعت برق می توانند راهبردهای کامل تری را جهت حل چالش های حوزه منابع انسانی تدوین کرده و در مرحله اجرا موفق تر عمل نمایند.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     پژوهش حاضر تنها  تحقیق در این زمینه بوده و مدل ارایه  شده پاسخ به یک مساله واقعی کسب وکار در صنعت برق استان سیستان و بلوچستان  است.

    کلیدواژگان: هوشمندی سازمانی، توانمندسازی کارکنان، روابط میان فردی سازمانی
  • سپیده حاتمی* صفحات 81-102
    هدف

    سازمان ها فارغ از اندازه و نوع صنعت در تلاش برای برقراری ارتباطی قوی و مثبت با کارکنان خود هستند. یکی از روش های مهم برقراری ارتباط مناسب، درک انگیزه های درونی کارکنان است. هدف این پژوهش، فراتحلیل پیشایندها و پسایندهای انگیزش درونی کارکنان بود.

    طراحی/روش شناسی/رویکرد:

     این پژوهش به روش فراتحلیل انجام شد. با استفاده از چک لیست در پایگاه های داده در طی 38 سال (1985-2023) در این زمینه 317 مطالعه یافت شد که از بین آن ها 30 مطالعه انتخاب و به وسیله نرم افزار CMA2 تحلیل شد.

     یافته های پژوهش:  

    پیشایندهای ارتباطی مهم ترین پیشایندها و پسایندهای رفاهی مثبت و رفتاری مهم ترین پسایندها بودند. در بین 13 پیشایند؛ متغیر عدالت رویه ای دارای اندازه اثر پایین تر از 3/0 و ضعیف (8 درصد)، اخلاق کار اسلامی، خودکارآمدی، استقلال، رفتار شهروندی، رهبری اخلاقی، رضایت شغلی، مشارکت شغلی، رهبری خدمتگزار و توانمندسازی روانشناختی بین 3/0 تا 5/0 و متوسط (69 درصد)، رهبری تحولی، رهبری معنوی و پاداش های درونی بیشتر از 5/0 و قوی (23 درصد) بودند. از میان 13 پسایند؛ رضایت شغلی ضعیف (8 درصد)، خلاقیت، بهره وری، عملکرد، ریسک پذیری، شناسایی سازمانی، تعهد سازمانی، قصد جابجایی و فرسودگی شغلی متوسط (61 درصد) و رفتارهای فرامحیطی، تسهیم دانش، مشارکت شغلی و نگهداری (31 درصد) قوی بودند.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    به دلیل تمرکز کمتر مطالعه ها روی پیشایندها و پسایندهای انگیزش درونی این پژوهش تنها به انگیزه های درونی پرداخته است تا خلا پژوهشی این بخش را پوشش دهد.

    پیامدهای عملی: 

    نتایج پژوهش، می تواند در اقدامات مرتبط با منابع انسانی به مدیران کمک شایانی نماید.ابتکار یا ارزش مقاله: این پژوهش به شناسایی و دسته بندی پیشایندها و پسایندهای انگیزش درونی در مطالعه های پیشین پرداخته است که می تواند الگویی جامع در حوزه انگیزش درونی باشد.

    کلیدواژگان: انگیزش، انگیزش درونی، فراتحلیل
  • فاطمه طاهرپور*، فاطمه ناصری صفحات 103-123
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی سازمانی و انسجام سازمانی با میانجی گری هم آفرینی در بین اعضای هیات علمی دانشگاه بیرجند انجام گرفته است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی و نمونه آماری پژوهش شامل 186 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی 1399- 1400 بودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه هم آفرینی طاهر پور، پرسشنامه سرمایه اجتماعی سازمانی فاندیو و همکاران و پرسشنامه انسجام سازمانی کاپیتن استفاده گردید. روایی سازه پرسشنامه ها از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 97/0، 93/0 و 93/0 برآورد گردید. از تحلیل واریانس، تحلیل رگرسیون و مدل یابی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

     یافته های پژوهش: 

    یافته ها نشان داد که سرمایه اجتماعی با ضریب استاندارد (74/0) نقش پیش بینی کننده ای برای هم آفرینی داشت. از دیگر سو سرمایه اجتماعی (57/0) پیش بینی کننده انسجام سازمانی بود. همچنین هم آفرینی پیش بینی کننده انسجام سازمانی (74/0) بود. یافته های پژوهش وجود رابطه مثبت و معنادار بین سرمایه اجتماعی سازمانی و انسجام سازمانی را پس از حضور هم آفرینی به عنوان متغیر میانجی تایید کرد. همچنین نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که الگوی پژوهش از برازش لازم برخوردار است.

    محدودیت ها و پیامدها:

     اثرات نمونه گیری و خطای اندازه گیری، پرهزینه بودن جمع آوری داده ها، عدم همکاری اعضای هیات علمی، متقاعد نمودن افراد درباره محرمانه بودن اطلاعات و ابراز عقایدشان نسبت به سازمان، گستردگی نظام آموزش عالی، کمبود منابع اطلاعاتی مورد نیاز برای انجام پژوهش را می توان از جمله محدودیت های پژوهش حاضر دانست.پیامدهای عملی: با توسعه سرمایه اجتماعی سازمانی می توان زمینه تحقق انسجام اجتماعی را فراهم ساخت. ضمن اینکه سرمایه اجتماعی با تقویت روابط مبتنی بر اعتماد، تحقق بخش نیز خواهد بود.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    در پژوهش های انجام شده در کشور تا کنون به صورت مشخص این چند متغیر به صورت یکجا در میان اعضای هیات علمی دانشگاه ها مورد بررسی قرار نگرفته است. ضمن اینکه متغیر سرمایه اجتماعی سازمانی و پرسشنامه مربوط به آن برای اولین بار ترجمه و مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: هم آفرینی، سرمایه اجتماعی، انسجام سازمانی، اعضای هیئت علمی دانشگاه بیرجند
  • فرید احمدراد* صفحات 125-149
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف ساخت و رواسازی ابزاری جهت سنجش توانمندسازی روانشناختی در کارکنان انجام گرفت.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    روش مطالعه حاضر از نوع ترکیبی بوده و از طرح تحقیق اکتشافی متوالی استفاده شد؛ که به دو بخش کمی و کیفی تقسیم شده است. در بخش کیفی از روش پدیدارشناختی استفاده شد و داده های مستخرج از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 26 تن از متخصص ها و اساتید دانشگاه و جمعیت هلال احمر شامل معاونین و داوطلبان جمعیت هلال احمر تحلیل شدند. در بخش دوم از روش همبستگی از نوع معادلات ساختاری استفاده شد؛ در این بخش داده های مستخرج از 350 شرکت کننده تحلیل شدند؛ جامعه آماری در این بخش شامل کارکنان جمعیت هلال احمر استان تهران بود. در این مطالعه از پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپیتزر (1999) و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

     نتایج نشان داد، پرسشنامه 29 سوالی طراحی شده دارای ساختار عاملی مناسبی است؛ به طوری که حداقل 68 درصد از میزان واریانس توانمندسازی روان شناختی کارکنان را می توان به درستی تشخیص داد؛ این تشخیص در هفت زیر مقیاس مورد سنجش قرار می گیرد که عبارت اند از: اعتماد، خود تعیینی، احساس معنادار بودن، احساس شایستگی، احساس موثر بودن، اعتمادبه نفس و نوآوری.

    محدودیت ها و پیامدها:

     در مطالعه حاضر فقط توانمندسازی روانشناختی در کارکنان مورد توجه قرار گرفته است؛ در حالی که این متغیر به صورت گسترده ای در سایر ابعاد زندگی فردی و گروهی تاثیر می گذارد.

    پیامدهای عملی:

     نتایج تحقیق نشان داد که روایی صوری، محتوایی، همگرا و سازه ای پرسشنامه 29 سوالی توانمندسازی روان شناختی کارکنان (R-PES) مناسب و قابل قبول است بنابراین می توان از آن به عنوان یک ابزار مفید برای سنجش توانمندسازی روانشناختی کارکنان استفاده کرد. توصیه می شود پژوهشگران، روانشناسان صنعتی و مشاوران شغلی از این پرسشنامه برای سنجش توانمندی روانشناختی کارکنان استفاده کنند. ساختار عاملی مناسب پرسشنامه و توانایی آن در ثبت دقیق حداقل 68 درصد از واریانس در توانمندسازی روانشناختی، آن را به ابزاری ارزشمند برای سنجش این سازه در زمینه محیط کار تبدیل کرده است.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     این ابزار اولین پرسشنامه بومی ایرانی در زمینه سنجش توانمندسازی روان شناختی است.

    کلیدواژگان: ساخت، رواسازی، توانمندسازی روانشناختی، جمعیت هلال احمر
  • علیرضا رجبی پور میبدی، سعید سعیدا اردکانی، بیتا سودائی، مریم احمدی زهرانی* صفحات 151-172
    هدف

    امروزه نمی توان منکر نقشی که سازمان ها و کارکنان آن ها در پیشرفت و توسعه ی جوامع در کشورهای مختلف ایفا می کنند، شد. هر سازمانی به دنبال آن است که تداوم، بقا و پویایی سازمانی خود را تا جایی که ممکن است، به حداکثر برساند که این امر مستلزم توجه بیش از پیش به مهم ترین سرمایه هر سازمانی، یعنی منابع انسانی آن سازمان می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل روانشناسی اجتماعی بر کیفیت زندگی حرفه ای و اخلاق حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه یزد می باشد.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    این پژوهش از نوع کاربردی و نحوه ی گردآوری اطلاعات توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش 476 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه یزد می باشند که حجم نمونه طبق فرمول کوکران به تعداد 213 نفر تعیین شد که با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی سازه نیز تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و هم چنین نرم افزار SPSS 22 و AMOS 26 استفاده شده است.

    یافته های پژوهش :

    نتایج نشان داد که عوامل روانشناسی اجتماعی بر کیفیت زندگی حرفه ای اثر معناداری دارد، مقدار معناداری تاثیر عوامل روانشناسی اجتماعی بر کیفیت زندگی حرفه ای (219/13) بزرگتر از 96/1می باشد، لذا تاثیر معنادار مستقیمی وجود دارد. کیفیت زندگی حرفه ای بر اخلاق حرفه ای اثر مثبت و معناداری دارد، مقدار معناداری تاثیر کیفیت زندگی حرفه ای بر اخلاق حرفه ای (374/5) بزرگتر از 96/1 می باشد، لذا تاثیر معنادار مستقیمی وجود دارد. مقدار معناداری تاثیر عوامل روانشناسی اجتماعی بر اخلاق حرفه ای (371/5) بزرگتر از 96/1 می باشد، لذا تاثیر معنادار مستقیمی وجود دارد.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    عدم امکان تعمیم پذیری نتایج پژوهش همه جوامع و استفاده از ابزار پرسشنامه برای سنجش نگرش افراد از جمله این موارد است.

    پیامدهای عملی:

     ضروری است تا شفاف سازی و توجه بیشتری نسبت به درک شرایط و پیچیدگی های حرفه ی اعضای هیات علمی صورت گیرد، چرا که می تواند بر بهبود کیفیت زندگی حرفه ای و در نتیجه اخلاق حرفه ای آن ها تاثیرگذار باشد.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     ارایه مدلی برای تاثیر عوامل روانشناسی اجتماعی بر کیفیت زندگی حرفه ای و اخلاق حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه یز

    کلیدواژگان: عوامل روانشناسی اجتماعی، کیفیت زندگی حرفه ای، اخلاق حرفه ای، اعضای هیات علمی
|
  • Maryam Sadat Mousavi, Hamid Rezaeifar *, Mohammad Mohammadi, Nourmohammad Yaghoubi Pages 15-34
    Purpose

    The phenomenon of unreasonable escalation of commitments and decisions, well-known in organizational behavior, is where individuals, particularly managers, persist in investing in failed actions. This study aims to design a model for managing escalation of commitment in the public sector.

    Design/Methodology/Approach: 

    We employed a qualitative research method based on a data-driven approach. The study population included managers with experience in governmental organizations in Khorasan Razavi Province. Utilizing the saturation principle and snowball sampling method, 12 participants were selected as the sample size. Data collection involved general guidance and semi-structured interviews. Data analysis was conducted using quantitative methods and MaxQDA software.

    Research Findings

    The study reveals that the escalation model for managers' commitment in the public sector comprises several elements: causal conditions with individual, collective, and organizational factors; a central category featuring the escalation of commitment factor; a strategy with resource absorption, time application, and non-limitation strategy components; consequences including undesirable governance and performance reduction; and context with cultural factors, social factors, and environmental factors as the observer.Implications: The negative connotations of the issue and managers' fear of consequences lead them to avoid responding.

    Practical Implications: 

    Understanding these factors can help managers recognize and address the impacts of commitment escalation.

    Innovation or Value of the Article: 

    This research uniquely designs a model for managers' commitment in the public sector, highlighting the originality of this article.Paper Type: Research Paper

    Keywords: Decision Making, Perceptual error in decision making, Escalation of Commitments
  • Sara Hoseinpour, Mohammad Shaker Ardakani *, Mahdi Golverdi Pages 35-52
    Purpose

    The phenomenon of the unreasonable escalation of commitments and decisions, well-documented in the field of organizational behavior, describes situations where individuals, especially managers, continue to invest in failing actions. This study aims to develop a model for managing the escalation of commitment within the public sector.

    Design/Methodology/Approach:

     This research adopted a qualitative methodology, grounded in a data-driven approach. The participant pool comprised managers with experience in governmental organizations within Khorasan Razavi Province. By applying the saturation principle and the snowball sampling technique, 12 participants were selected for the study. Data collection was conducted through semi-structured interviews, guided by general questions. The analysis of data was performed using quantitative methods and MaxQDA software.

    Research Findings

    The findings indicate that the model for managing managers' commitment escalation in the public sector includes several components: causal conditions encompassing individual, collective, and organizational factors; a central category identified as the escalation of commitment factor; strategies involving resource allocation, time management, and an approach of no limitations; consequences such as poor governance and diminished performance; and contextual elements including cultural, social, and environmental factors.Implications: The negative implications of this phenomenon and the fear of adverse outcomes among managers often result in their reluctance to address the issue.

    Practical Implications:

     Recognizing these factors can assist managers in identifying and mitigating the effects of commitment escalation.

    Innovation or Value of the Article :

    This study uniquely proposes a model for managing commitment escalation among managers in the public sector, underscoring the novelty and significance of this research.

    Keywords: Mental Patterns, Q Methodology, Effective Organizational Control, Tax Affair Employees
  • Fatemeh Khoshhal, Alireza Sargolzaie *, Zahra Vazife Pages 53-80
    Purpose

    This study aims to design and elucidate a model for human resource empowerment, predicated on the capabilities of organizational intelligence and the quality of organizational interpersonal relationships.

    Design/Methodology/Approach:

     Utilizing a mixed-method approach (qualitative and quantitative), this research endeavors to delineate and craft the dimensions of the proposed model. The qualitative phase engaged managers from the electricity industry, leveraging their expertise through library research and semi-structured interviews for data collection. For the quantitative phase, the structural equation modeling and path analysis were employed to corroborate the qualitative insights. The sample, comprising 372 employees from the electricity sector in Sistan and Baluchestan province, was determined using Morgan’s table. Data were gathered via three Likert-scale questionnaires assessing empowerment, organizational intelligence, and organizational interpersonal relationships. Validity of the questionnaires was ascertained through expert evaluation, while reliability was confirmed via Cronbach's alpha and composite reliability tests.

    Research Findings

    Findings indicate that both organizational intelligence and interpersonal relationships significantly enhance employee empowerment, with effect coefficients of 77.4% and 62.9%, respectively. The results suggest that augmenting organizational intelligence and interpersonal relationship capabilities can substantially empower employees.Implications: This investigation is confined to the electricity industry within Sistan and Baluchestan Province, suggesting the potential for broader applicability and insights if implemented across diverse organizations. Future research could extend to other sectors to validate the model’s universal applicability.

    Practical Implications: 

    The study underscores the importance of organizational intelligence and interpersonal relationships in fostering employee empowerment. These elements are pivotal for human resource success and serve as a bedrock for organizational innovation. Managers are encouraged to adopt comprehensive strategies addressing human resource challenges based on these findings.

    Innovation or Value of the Article :

    This research is distinguished as a pioneering effort in its domain, offering a novel model that addresses a pressing issue in the electricity sector of Sistan and Baluchestan. It contributes a unique perspective on leveraging organizational intelligence and interpersonal relationships for human resource empowerment.Paper Type: Research Paper

    Keywords: Organizational intelligence, employee empowerment, Organizational Interpersonal Relationships
  • Sepideh Hatami * Pages 81-102
    Purpose

     Organizations, irrespective of their size or industry type, strive to forge strong and positive relationships with their employees. An essential aspect of effective communication is understanding the internal motivations of employees. This study aimed to meta-analyze the precursors and consequences of employees' intrinsic motivation.

    Design/Methodology/Approach: 

     Employing a meta-analytical approach, this study scrutinized relevant literature from a span of 38 years (1985-2023). Utilizing specific search criteria in various databases, 317 studies were identified. Of these, 30 studies were selected and subjected to analysis via the Comprehensive Meta-Analysis (CMA2) software.

    Research findings

     The analysis revealed that relatedness precursors were paramount, leading to positive welfare and behavioral consequences. Among the 13 identified precursors, procedural justice exhibited an effect size below 0.3, categorized as weak (8%), whereas variables such as Islamic work ethics, self-efficacy, autonomy, organizational citizenship behavior, ethical leadership, job satisfaction, job involvement, servant leadership, and psychological empowerment demonstrated moderate effect sizes ranging from 0.3 to 0.5 (69%). Transformational leadership, spiritual leadership, and internal rewards surpassed an effect size of 0.5, classified as strong (23%). Regarding the 13 outcomes, job satisfaction was deemed weak (8%). In contrast, creativity, productivity, performance, risk-taking, organizational identification, organizational commitment, turnover intention, and burnout were moderate (61%), and extrinsic-environmental behaviors, knowledge sharing, job involvement, and retention were strong (31%).Limitations & consequences:  This research primarily focuses on intrinsic motivation due to the scant attention this area has received in existing literature, thereby addressing a significant gap in this field.

    Practical Consequences: 

     The findings of this study offer valuable insights for managers in making informed decisions related to human resource practices.

    Innovation or value of the article: 

     This study makes a significant contribution by identifying and categorizing the precursors and consequences of intrinsic motivation, presenting a comprehensive model in the realm of intrinsic motivation research.

    Keywords: Motivation, Intrinsic Motivation, Meta-analysis
  • Fatem Taherpour *, Fateme Naseri Pages 103-123
    Purpose

    This study was undertaken to explore the relationship between organizational social capital and organizational cohesion, with co-creation serving as a mediating variable among the academic faculty members at Birjand University.

    Design/ methodology/ approach: 

    A descriptive-correlational research design was employed. The sample comprised 186 faculty members from Birjand University over the academic years 2010-2019. Data collection instruments included Tahirpour's co-creation questionnaire (2021), Fandio et al.'s organizational social capital questionnaire (2015), and Captain's organizational cohesion questionnaire (2005). Confirmatory factor analysis was utilized to ascertain the construct validity of these questionnaires, yielding reliability coefficients (Cronbach's alpha) of 0.97, 0.93, and 0.93, respectively. Data analysis was conducted using variance analysis, regression analysis, and structural equation modeling.

    Research Findings

    The analysis revealed that social capital significantly predicts co-creation (standard coefficient = 0.74) and organizational cohesion (standard coefficient = 0.57). Furthermore, co-creation was found to be a significant predictor of organizational cohesion (standard coefficient = 0.74). The results affirmed a positive and significant relationship between organizational social capital and cohesion, with co-creation acting as a significant mediator. Additionally, structural equation modeling confirmed the adequacy of the research model's fit.

    Limitations & Consequences: 

    The study faced limitations related to sampling and measurement errors, the costly nature of data collection, faculty members' reluctance to participate, concerns over confidentiality, the scope of the higher education system, and a scarcity of necessary research resources.

    Practical Consequences: 

    Enhancing organizational social capital could facilitate social cohesion and foster co-creation by strengthening trust-based relationships.Innovation or value of the Article: This study is distinct within the national context as it specifically investigates these variables among university academic staff, marking the inaugural application and translation of the organizational social capital questionnaire in this domain.

    Keywords: co-creation, Social Capital, organizational cohesion, academic staff members of Birjand University
  • Farid Ahmadrad * Pages 125-149
    Purpose

    This study was undertaken to develop and validate an instrument for assessing psychological empowerment among employees.

    Design/ methodology/ approach:

     Employing a mixed-methods approach, this study was structured into two phases: qualitative and quantitative. The qualitative phase utilized the phenomenological method, analyzing data from semi-structured interviews with 26 experts, including university professors and Red Crescent personnel such as deputies and volunteers. The subsequent quantitative phase adopted a correlational research design with structural equation modeling (SEM), analyzing data from 350 participants. This phase focused on employees of the Red Crescent Society in Tehran province. Instruments used included the Spitzer Psychological Empowerment Questionnaire (1999) and a questionnaire developed for this research.

    Research Findings

    Analysis revealed that the 29-item questionnaire possesses a robust factor structure, accurately explaining at least 68% of the variance in employees' psychological empowerment across seven sub-scales: trust, self-determination, sense of meaning, competence, effectiveness, self-confidence, and innovation.

    Limitations & Consequences: 

    This study exclusively focused on psychological empowerment, not accounting for its broad impact on various dimensions of individual and collective life.

    Practical Consequences: 

    The research confirms that the 29-item questionnaire for assessing psychological empowerment (R-PES) demonstrates sound face, content, convergent, and structural validity, making it a reliable tool for measuring employees' psychological empowerment. It is advisable for researchers, industrial psychologists, and career counselors to employ this questionnaire for assessing psychological empowerment among employees. Its validated factor structure and its proficiency in capturing significant variance in psychological empowerment render it a valuable instrument in workplace assessments.

    Innovation or value of the Article:

     This questionnaire represents the first indigenous Iranian instrument designed to measure psychological empowerment.

    Keywords: Development, Validation, Psychological Empowerment, Red Crescent Personnel
  • Alireza Rajabipoor, Saeid Saeida Ardakani, Bita Sodaei, Maryam Ahmadi Zahrani * Pages 151-172
    Purpose

    Today, we cannot deny the role that organizations and their employees play in the progress and development of societies in different countries. Every institution and organization seeks to maximize its continuity, survival, and organizational dynamism as much as possible, which requires paying more attention to the most important capital of any organization, that is, the human resources of that organization. The purpose of this research is to investigate the effect of social psychological factors on the quality of professional life and professional ethics.

    Design/ methodology/ approach: 

     The research is of an applied type and uses a descriptive-correlation method for collecting information. The statistical population of the research is 476 faculty members of Yazd University, and the sample size was determined to be 213 using Cochran's formula. The tools of this research include standard questionnaires, whose reliability according to Cronbach's alpha coefficient was 0.944, 0.944, and 0.959 respectively; the validity of the questionnaires was confirmed, and it was examined by face validity and construct validity. Structural equation modeling and SPSS 22 and AMOS 26 software were used for data analysis.

    Research Findings

     The results showed that the significant value of the effect of social psychological factors on the quality of professional life (13.219) is greater than 1.96. The significant value of the impact of the quality of professional life on professional ethics (5.374) is greater than 1.96. The significance value of the impact of social psychological factors on professional ethics (5.371) is greater than 1.96; in this way, it can be concluded that the hypotheses were confirmed.

    Limitations & Consequences: 

     The lack of similar research and the absence of objective indicators for comparison within the country were the most important limitations.

    Practical Consequences: 

     It is necessary to clarify and pay more attention to understanding the professional conditions and complexities of faculty members, because it can affect the quality of their professional life and consequently their professional ethics.

    Innovation or value of the Article: 

     Providing a model to show the effect of social psychological factors on the quality of professional life and professional ethics of faculty members of Yazd University.

    Keywords: Social Psychological Factors, Quality of Professional Life, professional ethics, faculty members