فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 81 (زمستان 1402)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 81 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم مدرس، ناصر مطهری فریمانی*، فرزاد دهقانیان صفحات 1-15
    یکی از رایج ترین و موفق ترین رویکردها برای مدیریت یکپارچه زنجیره تامین سیاست موجودی مدیریت شده توسط فروشنده است. در این سیاست، یک فروشنده کنترل تصمیمات موجودی را برای تعدادی از خرده فروشان در دست می گیرد. در این تحقیق سعی بر آن است تا برنامه ریزی برای عرضه، تولید و توزیع با رویکردی یکپارچه برای کاهش ضایعات و کمبود محصولات فاسدشدنی به گونه ای مورد بررسی قرار گیرد که هزینه های فروشنده و خرده فروشان در زنجیره تامین با در نظر گرفتن سیاست موجودی مدیریت شده توسط فروشنده به کمترین حد خود برسد. از آنجایی که کاهش هزینه های ضایعات، کمبود، تولید و ذخیره سازی کالاهای فاسدشدنی از اهمیت بالایی برخوردار است، در این تحقیق به طور همزمان در مدل پیشنهادی بررسی می شوند. در این پژوهش، چون تقاضا وابسته به کیفیت محصول است و اطلاعات کیفیت برای خرده فروش قبل از تولید در دسترس نیست، تقاضا تصادفی و از توزیع مشخصی پیروی می کند. از آنجایی که برنامه ریزی محدودیت شانسی به عنوان ابزاری قوی برای سامانه های تصمیم گیری تصادفی معرفی شده است، در این مطالعه مسیله مورد نظر با استفاده از      برنامه ریزی محدودیت شانسی مدل شده است. در نهایت، کارایی روش ارایه شده از طریق مطالعه موردی زنجیره تامین مواد غذایی تایید شد. نتایج نشان داد که کاهش ضریب اطمینان در محدودیت های شانسی می تواند بسیاری از هزینه ها را در سازمان کاهش دهد. این تحقیق    می تواند به مدیران زمانی که کاهش هزینه ضایعات و کمبود و تامین تقاضا از اهمیت بالایی برخوردار است کمک شایانی بکند.
    کلیدواژگان: مدیریت موجودی توسط فروشنده، برنامه ریزی محدودیت شانسی، زنجیره تامین، محصولات فاسدشدنی
  • محمدمهدی ارشادی، مهسا مومنی شریف آباد، محمدجواد ارشادی*، امیر عزیزی، سمانه بهزادی پور صفحات 17-41
    حمل و نقل بخش قابل توجهی از تولید ناخالص ملی و مصرف محصولات نفتی هر کشوری را به خود اختصاص می دهد. در کشور ما با توجه به تحریم های سال های اخیر و عدم توسعه ی سامانه های حمل و نقل ریلی، هوایی و دریایی، استفاده از حمل و نقل جاده ای بیشتر شده است. حمل و نقل جاده ای بیشترین نقش را در تولید گازهای گلخانه ای نظیر کربن دی اکسید دارد. بااین حال حمل و نقل یکی از عناصر اصلی لجستیک بوده و مسیله ی مسیریابی وسایل نقلیه با در نظر گرفتن آلودگی از جمله مهم ترین مسایل در این حوزه است. بنابراین در این مقاله با درنظر گرفتن عواملی چون بار وسیله نقلیه، سرعت وسیله نقلیه، پارامترهای آلایندگی وسیله نقلیه نظیر ضریب بهره وری سوخت و موتور، شیب مسیر، تراکم رفت وآمد، سرعت و جهت باد، دمای هوا و جنس آسفالت به بهینه سازی هزینه های ناشی از مصرف سوخت و دستمزد راننده پرداخته شده است. همچنین با درنظر گرفتن تقاضا به صورت احتمالی و سامانه توزیع با جمع آوری و تحویل کالا، یک مدل ریاضی احتمالی عددصحیح آمیخته خطی به منظور کمینه سازی مجموع هزینه های ذکر شده ارایه گردیده است. استفاده از این مدل موجب تخمین دقیق تر هزینه های سامانه شده و منجر به تحلیل و برنامه ریزی بهتر برای سازمان ها می شود. باتوجه به اینکه مسیله ی مطرح شده از نوع مسایل با درجه سختی بالا می باشد، مسیله در ابعاد بزرگ با ترکیب دو الگوریتم فراابتکاری یادگیری ماشین حداکثری و برنامه ریزی ژنتیک حل شده است. با توجه به نتایج حاصل شده از محاسبات، الگوریتم ترکیبی توسعه یافته قابلیت تخمین جواب با دقت مناسبی را دارد و از سرعت عمل بالایی نسبت به الگوریتم های مشابه برخوردار است.
    کلیدواژگان: مسیریابی وسایل نقلیه، مدل چند هدفه، جمع آوری و تحویل، تقاضای احتمالی، یادگیری ماشین حداکثری
  • مهدی رفیعیان اصفهانی، بیتا یزدانی*، مسعود براتی، امیررضا نقش، نسیبه جنتیان صفحات 43-66

    پایداری فرایندهای زنجیره تامین یکی از زیرساخت های به روز و مورد نیاز سازمان ها در شرایط سخت رقابتی است به طوریکه پایداری زنجیره تامین به یک مسیله راهبردی سازمانی تبدیل شده است. نظام سلامت به علت ارتباط داشتن با سلامت انسانها دارای یکی از پیچیده ترین زنجیره های تامین می باشد و زنجیره تامین دارو بخشی از این نظام است. هدف از این پژوهش "طراحی مدل بلوغ پایداری زنجیره تامین با رویکرد بهبودمستمر در صنعت داروسازی ایران" است. این تحقیق از نوع تحقیقات آمیخته اکتشافی است. مرحله اول پژوهش با توجه به نیاز به تعیین مولفه های موردنیاز مدل، کیفی است. در این مرحله با استفاده از روش های مرورادبیات و مرورنظام مند داده های موردنیاز از مقالات علمی مجلات معتبر داخلی و خارجی جمع آوری و با استفاده از روش های تحلیل محتوا و تحلیل تماتیک مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و در مرحله دوم پژوهش که نظرات 16 نفر از خبرگان دانشگاهی و صنعتی با استفاده از پرسشنامه در روش دلفی و به صورت داده های کمی جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت، کمی می باشد. مدل بلوغ طراحی شده رویکرد توصیفی، تجویزی و مقایسه ای دارد. طراحی مدل بلوغ پایداری زنجیره تامین ویژه صنایع دیگر، شفاف سازی وضعیت پایداری زنجیره تامین صنایع داروسازی کشور با استفاده از مدل بلوغ طراحی شده، تدوین استاندارد پایداری زنجیره تامین ویژه صنعت داروسازی ایران، برای تحقیقات آینده پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، پایداری، مدل بلوغ، بهبود مستمر، روش دلفی، صنعت داروسازی
  • محمد جلال کاظمی، حمیدرضا دزفولیان*، پروانه سموئی صفحات 67-76
    مدیریت زنجیره تامین، عامل کلیدی برای خلق و حفظ مزیت رقابتی محصولات تولیدی در بازار و یکی از مبانی زیرساختی پیاده سازی کسب وکار در دنیاست. در این مقاله یک زنجیره تامین چهار سطحی محصولات کشاورزی در نظر گرفته شده است که وظیفه تامین محصولات کشاورزی موردنیاز مشتریان را پس از ثبت سفارش در یک سامانه برخط بر عهده دارد. تصمیمات کلان برای این زنجیره توسط دولت گرفته می شود و ستاد تنظیم بازار عملیات اجرایی آن را با نظارت و هماهنگی وزارتخانه های صمت و اقتصاد انجام می دهد. در راستای این پژوهش و تعیین راهبرد های برتر، ابتدا به کمک آنالیز SWOT، عوامل تاثیرگذار داخلی و خارجی زنجیره بررسی گردیده و فرآیند ایده گیری و تعیین مجموعه کلی راهبرد ها، با استفاده از نوآوری باز و از طریق فرآیند جمع؜سپاری بین افراد مرتبط و ذی نفع جهت مدیریت، توسعه، بهبود و اجرای هرچه بهتر سیاست ها در زنجیره مشخص شده اند. در ادامه به کمک روش آنتروپی شانون، روش تصمیم گیری چند معیاره آراس و مدل سازی ریاضی، ابتدا رتبه بندی راهبرد ها انجام می شود، سپس انتخاب راهبرد های برتر با توجه هزینه اجرای هر راهبرد و بودجه در دسترس صورت می گیرد. خروجی های حاصل از اجرای مدل نشان داد که راهبرد های انتخابی بیشتر در جهت افزایش انگیزه و ترویج کشاورزی در جامعه بوده اند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین کشاورزی، آنالیز SWOT، جمع سپاری، ARAS، رتبه بندی راهبرد ها، مدل سازی ریاضی
  • ملیحه ابراهیمی* صفحات 77-85
    امروزه با توجه به افزایش جمعیت، رشد فناوری و افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از تولید محصولات و حمل و نقل آنها بسیار حایز اهمیت است. در این مقاله  یک مدل جدید چند هدفه زنجیره تامین سبز سه سطحی ارایه شده است که متشکل از تامین کنندگان، تولیدکنندگان و مشتریان است. هدف اصلی این مقاله که وجه تمایز  مدل ارایه شده با مدل های قبلی می باشد، در نظر گرفتن سه هدف حداکثرسازی سود (کاهش هزینه)، کاهش آلودگی زیست محیطی و افزایش کیفیت به طور همزمان در زنجیره تامین سبز می باشد. البته در نظر گرفتن فناوری و هزینه، آلودگی و کیفیت متاثر از آن نیز وجه تمایز دیگر این مدل می باشد. با توجه به اینکه در دنیای واقعی اطلاعات به صورت قطعی در دسترس نیستند، بنابراین از رویکرد غیرقطعی استفاده خواهد شد. در این مطالعه نیز پارامترهای مربوط به آلودگی های زیست محیطی و کیفیت محصول غیرقطعی و به صورت عدد فازی لحاظ شده است. سپس با استفاده از روش وزن دهی به اهداف و روش LP-metric، چند هدفه به مدل تک هدفه تبدیل شده و با استفاده از نرم افزار گمز مورد حل قرار گرفت. تحلیل حساسیت نیز بر روی برخی پارامترها انجام شده است. نتایج بدست آمده، حساسیت بیشتر مدل ارایه شده، به تغییرات تقاضا را نشان می دهد. از نظر مدیریتی، این مقاله می تواند به عنوان یک راهنمای مناسب برای طراحی شبکه زنجیره تامین سبز با در نظر گرفتن تاثیرات فاکتورهای تکنولوژی، سود، هزینه و اثرات زیست محیطی در شرایط عدم قطعیت باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، تکنولوژی، کیفیت محصول، برنامه ریزی فازی
  • سجاد امیریان*، مقصود امیری، محمدتقی تقوی فرد صفحات 87-115

    مشتریان در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری به پایداری و قابلیت اطمینان بسته بندی محصولات اهمیت می دهند. در این پژوهش یک مسیله طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته به صورت چند محصولی و چند دوره ای با سه هدف سودآوری، مسیولیت پذیری اجتماعی و قابلیت اطمینان تحت شرایط عدم قطعیت مد نظر قرار گرفته است. از اعداد فازی مثلثی برای پارامترهای غیرقطعی و از رویکرد برنامه ریزی امکانی استوار با مقیاس Me برای مقابله با محدودیت های فازی استفاده شده است. رویکرد پیشنهادی نیاز به بررسی تکراری توسط تصمیم گیرندگان را با ارایه انتخاب های نامحدودی از طیف خوش بینی- بدبینی مرتفع کرده است. مدل ریاضی توسعه یافته در این پژوهش از نوع برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط می باشد، که برای حل آن و یافتن جواب های بهینه پارتو، روش محدودیت اپسیلون تقویت شده (AEC) در نرم افزار GAMS پیاده سازی شده است. صحت عملکرد کلی مدل پیشنهادی با چهار نمونه (بر اساس ضرایب توابع هدف) از یک مطالعه موردی در صنعت کارتن سازی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از وجود تضاد بین سه تابع هدف حکایت دارد. با این حساب تصمیم گیرندگان باید در مقایسه با وضعیتی که فقط جنبه اقتصادی در نظر گرفته می شود، برای حفاظت بیشتر از محیط زیست و بهبود قابلیت اطمینان، سود کمتری مطالبه کنند. تغییرپذیری فضای موجه تصمیم در معیار Me از طریق امکان تبادل میان تابع هدف و سطح خطرپذیری مدیران به حل انعطاف پذیرتر و  نزدیک به واقعیت مسیله طراحی شبکه زنجیره تامین کمک کرده است.

    کلیدواژگان: پایداری، قابلیت اطمینان، شبکه زنجیره تامین حلقه بسته، برنامه ریزی امکانی استوار
  • حسینعلی حسن پور*، حسن فتاحی، حسین خلیلی صفحات 117-132
    با پیشرفت تجارت و بازرگانی، روش های حمل ونقل نیز توسعه یافته و شیوه های سنتی جای خود را به شیوه های نوین می دهند که حمل ونقل چندوجهی ازجمله آن هاست. در یک سازمان نظامی، حمل ونقل نقش بسزایی در اجرای ماموریت ها دارد. ایجاد سامانه حمل ونقل چندوجهی می تواند چابکی سازمان را بالا برده و در مواردی هزینه های ترابری را کاهش دهد. در این تحقیق، ابتدا ضرورت استفاده از حمل ونقل چندوجهی و سپس رویکردها و تجهیزات حمل ونقل ریلی برای ترکیب با دیگر روش های حمل ونقل، تشریح می شود. سپس شرایط جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فناوری موثر بر فرآیند شکل گیری شیوه حمل ونقل چندوجهی بحث شده و ساختار شبکه، عناصر زنجیره  حمل ونقل چندوجهی، مزایا و معایب آن تشریح می شود و  نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید (SWOT) حمل ونقل چندوجهی در ایران بررسی می شود. در پایان نیز، روش جدید حمل ونقل سریع لوله ای (انتقال کالا و انسان در شرایط خلا و فراصوت) معرفی می شود.
    کلیدواژگان: حمل ونقل چندوجهی (ریل- جاده- دریا)، حمل ونقل لوله ای، مزایا و محدودیت های حمل ونقل چندوجهی
|
  • Azam Modares, Nasser Motahari Farimani *, Farzad Dehghanian Pages 1-15
    One of the most common and successful approaches to integrated supply chain management is vendor-managed Inventory. In this policy, a vendor takes control of inventory decisions for a number of retailers. This research aims to examine planning for supply, production, and distribution with an integrated approach to reduce waste and shortages of perishable products in a manner that minimizes costs for both the vendor and retailers in the supply chain, considering the vendor-managed Inventory. Since reducing the costs of waste, shortages, production, and storage of perishable goods is of paramount importance, this research simultaneously investigates the proposed model. In this study, as demand depends on product quality and quality information is not available to the retailer before production, demand follows a random and specific distribution. Since chance constraint programming has been introduced as a powerful tool for decision-making systems, in this study, the problem is modeled using this technique. Ultimately, the effectiveness of the proposed method was validated through a case study of a food supply chain. The results indicated that reducing confidence intervals in stochastic constraints could significantly reduce costs within the organization. This research can provide valuable assistance to managers when reducing waste, shortages, and demand fulfillment is of utmost importance.
    Keywords: vendor-managed Inventory, chance constraint programming, Supply Chain, perishable products
  • Mohammad Mehdi Ershadi, Mahsa Momeni Sharifabad, Mohammad Javad Ershadi *, Amir Azizi, Samaneh Behzadipour Pages 17-41
    Transportation plays a significant role in the gross domestic product and oil consumption of every nation. In our country, a combination of recent sanctions and underdeveloped rail, air, and sea transportation systems has led to an increased reliance on road transport. Unfortunately, road transport contributes significantly to the emission of greenhouse gases, particularly carbon dioxide. Nevertheless, transportation is a vital aspect of logistics, and addressing pollution in vehicle routing stands as a paramount concern within this realm.This paper introduces a model aimed at optimizing fuel consumption costs, considering various factors such as vehicle load, speed, pollution, as well as parameters like fuel and engine efficiency, incline, traffic density, wind speed and direction, air temperature, asphalt quality, and driver remuneration. Additionally, this mathematical linear mixed-integer model incorporates probabilistic demand and a distribution system involving both delivery and pickup processes, all geared towards cost minimization.By employing this model, organizations can achieve more precise cost estimates, enhanced analysis, and improved planning. Given the NP-hard nature of the problem, its resolution involves the amalgamation of two meta-heuristic algorithms: Extreme Learning Machine (ELM) and Genetic Programming (GP). Experimental results indicate that the developed hybrid algorithm offers highly accurate estimations in a remarkably short time span when compared with similar algorithms.
    Keywords: Vehicle Routing Problem, Multi-Objective Model, Delivery, Pickup, Probabilistic demand, Extreme Learning Machine, Genetic Programming
  • Mehdi Rafieian Esfahani, Bita Yazdani *, Masoud Barati, Amir Reza Naghsh, Nasibe Janatian Pages 43-66

    The sustainability of supply chain processes is one of the up-to-date infrastructures needed by organizations in tough competitive conditions, so that supply chain sustainability has become a strategic organizational issue. The health system has one of the most complex supply chains due to its relationship with human health, and the drug supply chain is a part of this system. The purpose of this research is "to design a maturity model of supply chain sustainability with a continuous improvement approach in the pharmaceutical industry of Iran". This research is an exploratory mixed research. The first stage of the research is qualitative due to the need to determine the required components of the model. In this stage, using the methods of literature review and systematic review, the required data were collected from scientific articles of domestic and foreign journals and analyzed using the methods of content analysis and thematic analysis, and in the second stage of the research, the opinions of 16 academic experts and An industry was collected and analyzed in the form of quantitative data using a questionnaire in the Delphi method, it is quantitative. The designed maturity model has a descriptive, prescriptive and comparative approach. Designing a supply chain sustainability maturity model for other industries, clarifying the status of the country's pharmaceutical industry's supply chain sustainability using the designed maturity model, and developing a supply chain sustainability standard for Iran's pharmaceutical industry are suggested for future research.

    Keywords: Supply Chain, Sustainability, Maturity Model, Continuous Improvement, Delphi method, Pharmaceutical Industry
  • Mohammad Jalal Kazemi, Hamidreza Dezfoulian *, Parvaneh Samouei Pages 67-76
    Supply chain management is a crucial factor in creating and maintaining a competitive advantage for farmers' products in the market. It serves as a foundational infrastructure for business implementation worldwide. In this article, we will examine a 4-level supply chain for agricultural products, responsible for fulfilling customer orders through an online system. The government makes major decisions for this chain, while the market regulation headquarters carries out executive operations under the supervision and coordination of the Ministry of Industry, Mine and Trade, and Ministry of Economy. Through research and the determination of the best strategies, we utilized the SWOT matrix to analyze internal and external factors influencing the chain. The ideation process and overall set of strategies were determined through open innovation and collaboration between the levels of the chain. We then used Shannon's entropy method, ARAS multi-criteria decision-making method, and mathematical modeling to rank and select the most effective strategies based on implementation costs and available budget. The results of our model showed that the selected strategies primarily focused on increasing motivation and promoting agriculture within society. Keywords: Agricultural supply chain, SWOT analysis, Crowdsourcing, ARAS, Ranking strategies, Mathematical modeling.
    Keywords: Agricultural supply chain, SWOT Analysis, Crowd-Sourcing, ARAS, Ranking Strategies, Mathematical modelling
  • Malihe Ebrahimi * Pages 77-85
    Nowdays, due to the increase in population, the growth of technology and the enhancement in greenhouse gas emissions, it is very important to reduce the environmental pollution of manufacturing of products and the transportations. This article presents a new three level green supply chain model that consist of suppliers, manufacturers and customers. The novelty of this lecture is considering three objects simultaneously. Also, considering the technology, pollution and quality is the other novelties of this model. Due to the fact that in the real world information is not available, the non-deterministic approach will be used environmental pollution parameters and product quality parameters is considered in non-deterministic, the form of  fuzzy numbers.  The weighting the goals and LP-metric method are used to convert the multi-objective model to single- objective model which solving by GAMS software. Sensitivity analysis is done on some parameters. The obtained results show the greeter sensitivity of the new model to changes of demand. From of managerial point of view, this article can serve as a suitable guide for green supply chain network design, considering the effects of technology, profit, cost, and environmental factors under uncertainty.
    Keywords: Supply Chain, technology, product quality, fuzzy planing
  • Sajad Amirian *, Maghsoud Amiri, Mohammad Taghi Taghavifard Pages 87-115

    Customers now care more than ever about the sustainability and reliability of products packaging. This research considers a multi-product and multi-period closed-loop supply chain design problem with three objectives of profitability, social responsibility, and reliability under uncertain conditions. Triangular fuzzy numbers have been used for non-deterministic parameters and a robust probabilistic programming approach with Me scale has been used to deal with fuzzy constraints. The proposed approach eliminates the need for iterative consideration by decision-makers by providing unlimited choices from the optimism-pessimism spectrum. The mathematical model developed in this study is of mixed integer linear programming type, which is implemented Augmented Epsilon Constraint (AEC) method in GAMS software to solve it and find Pareto optimal solutions. The accuracy of the overall performance of the proposed model has been evaluated with four examples (based on the coefficients of the objective functions) from a case study in the Carton-Making Industry. The obtained results indicate the existence of a conflict between the three objective functions. With this account, decision-makers should demand lower profits for increased environmental protection and improved reliability compared to the situation where only the economic aspect is considered. The variability of the justified decision space in the Me criterion has helped to solve the supply chain network design problem more flexibly and closer to reality through the possibility of exchange between the objective function and the risk-taking level of the managers.

    Keywords: Sustainability, Reliability, Closed-Loop Supply Chain Network, robust possibilistic programming
  • Hossein-Ali Hassan-Pour *, Hasan Fatahi, Hossein Khalili Pages 117-132
    With the development of trade and commerce, transportation methods are also developed and traditional methods give way to modern methods, which include multimodal transportation. in a military organization , transportation plays an important role in carrying out missions. Creating a multimodal transportation system can increase the organization's agility and in some cases reduce transportation costs.in this research , first , the necessity of using multimodal transportation and then rail transport approaches and equipment for combination with other transportation methods is described . then geographical, economic, social, political and technological conditions affecting the formation process of multimodal transportation are discussed and, the structure of the network, the elements of the multimodal transport chain, its benefits and defects are It is explained, and , the strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT) of the multimodal transport in Iran are is checked. In the end too, the new method of fast tubular transportation (transportation of goods and people in vacuum and ultrasound conditions) is introduced
    Keywords: Multimodal Transportation (Rail -road -sea), Pipeline transportation, benefits, Limitations Multimodal Transportation