فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال پانزدهم شماره 29 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ژینوس روشندل، سید سپهر قاضی نوری*، مهدی فاطمی صفحات 7-40

    کسب وکارهای فاوابنیان سنگ بنای توسعه شهرهای هوشمند می باشند. دراین راستا علی رغم ضرورت توجه توامان به توسعه کسب وکارهای فاوابنیان و شهرهای هوشمند، کماکان چارچوب مشخصی برای تضمین هم افزایی این دو مقوله در سطح بنگاه و محیط کسب وکار طراحی نشده است. براین اساس هدف پژوهش حاضر، ارائه چارچوبی است که امکان ارزش آفرینی کسب و کارهای فاوابنیان را به تناسب سطح بلوغ هوشمندی شهر تبیین نماید. بدین منظور از روش شناسی علم طراحی برای طراحی چارچوب انتخاب کسب وکارهای فاوابنیان متناسب با سطح بلوغ شهر هوشمند استفاده شد. دراین راستا ابتدا چارچوب های مدل کسب وکار و بلوغ شهر هوشمند بررسی شدند و سپس بوم کسب وکار و مدل آی دی سی به ترتیب به عنوان چارچوب های منتخب برگزیده شدند. در ادامه چارچوب مفهومی پژوهش براساس ساختار ماتریس سوات طراحی شد بدین صورت که بوم کسب وکار به عنوان عوامل درونی ماتریس و ترکیب مدل آی دی سی و شاخص سی آی ام آی به عنوان عوامل بیرونی ماتریس درنظر گرفته شد. درنهایت نیز مدل مفهومی در مورد مطالعه پیاده سازی شد و براین اساس ملاحظات بکارگیری آن استخراج گردید.

    کلیدواژگان: مدل کسب وکار، کسب وکارهای فاوابنیان، شهر هوشمند، سطح بلوغ
  • ایمان حکیمی*، رمضان غلامی آواتی صفحات 41-65
    با پیوند ادبیات دیدگاه مبتنی بر منابع با دوسوتوانی، هدف مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر قابلیت های فنآوری اطلاعات، مدیریت دانش و بازاریابی بر دوسوتوانی نوآوری و تاثیر آن بر عملکرد توسعه محصول جدید در کسب وکارهای کوچک و متوسط فعال در صنعت تجهیزات پزشکی و دارویی ایران می باشد. بدین منظور، این مقاله یک مدل پژوهشی جامع را توسعه می دهد که شبکه روابط مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری کواریانس محور را بر اساس مجموعه داده هایی از 294 کسب وکار کوچک و متوسط حاضر در بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی تجهیزات پزشکی و دارویی تهران در خرداد ماه 1397 مورد تحلیل قرار می دهد. بر این اساس، پرسشنامه ها بطور حضوری در اختیار مدیران ارشد و میانی که مسئولیت اصلی آنها مرتبط با فعالیت های نوآورانه استراتژیک شرکت ها بود، قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که قابلیت های مکمل فنآوری اطلاعات، مدیریت دانش و بازاریابی ارتباط مثبتی با دوسوتوانی نوآوری دارند. بعلاوه دوسوتوانی نوآوری، عملکرد توسعه محصول جدید را تقویت می کند. در نتیجه می توان استدلال نمود که سازمان های منتخب برای موفقیت در توسعه محصول جدید، بایستی با ایجاد توازن بین دو بعد اکتشاف و بهره برداری نوآوری، دوسو توان شوند.
    کلیدواژگان: قابلیت فنآوری اطلاعات، مدیریت دانش، قابلیت بازاریابی، دوسوتوانی نوآوری، توسعه محصول جدید
  • بیژن عبدالهی*، رحمان محمدی، سعید جعفری نیا، اکبر حسن پور صفحات 67-96
    با توجه به اینکه مدیریت منابع انسانی به عنوان ارکان اصلی هر سازمان بوده و نقش چشمگیری در موفقیت سازمان ها ایفا می کند، متاسفانه تاکنون با رویکرد توسعه پایدار مورد توجه واقع نشده است. قابلیت اجرای مدل های موجود در حوزه مدیریت منابع انسانی پایدار، به علت کلی بودن مفاهیم فاقد هرگونه جهت گیری بوده، بطوری که برای سازمان های صنعتی مطلوبیت کافی را ندارند. لذا با علم به این موضوع در پژوهش حاضر با هدف پایداری مدیریت منابع انسانی، جهت تضمین بقای بلندمدت کسب و کار در گروه صنایع غذایی سولیکو کاله، به عنوان یکی از برندهای برتر صنعت غذایی کشور، مدل جدیدی با رویکرد داده بنیاد به صورت کیفی طراحی و اجرا شده است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش گرندد تئوری سیستماتیک پذیرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل 15 نفر از اساتید دانشگاهی، خبرگان و متخصصان حوزه منابع انسانی بوده که به روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج داده های استخراج شده طی فرآیندهای کد گذاری باز، محوری و انتخابی منجر به نظریه داده بنیاد و مدل مدیریت منابع انسانی پایدار در شرکت مذکور شده است. این مدل شامل ابعاد و مولفه های شرایط علی، زمینه ای و مداخله گر و عناصر تشکیل دهنده پدیده های محوری، راهبردها و پیامدها می باشد. انتظار می رود شرکت صنایع غذایی سولیکو با پیاده سازی راهبردهای ارائه شده در مدل مزبور، به نتایج چشمگیری در پایداری کسب و کار دست یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی پایدار، شیوه های مدیریت منابع انسانی پایدار، نظریه داده بنیاد، مدل مدیریت منابع انسانی پایدار
  • یاسر گلدوست*، الهام شجاع صفحات 97-132

    ضعف عملکرد زمانی پروژه های ساخت مسئله ای شایع در صنعت احداث به شمار می رود. بر این اساس، از گذشته تاکنون، پژوهشهای متعددی در جوامع مختلف، سعی در شناسایی علل بروز تاخیر پروژه ها داشته اند و هر یک از منظری، این علل را برشمرده اند. ازآنجاکه تاخیر، پدیده ای وابسته به زمینه است؛ دیدگاه های متفاوتی در خصوص علل آن وجود دارد و عدم اجماع محققان در این زمینه مشهود است. لذا باهدف رفع این شکاف دانشی، پژوهش حاضر تلاش دارد تا به کمک بهره گیری از رویکرد مروری نظام مند، به فهرست طبقه بندی شده از علل تاخیر در پروژه های ساخت دست یابد. روش پژوهش، فراترکیب منطبق بر رویکرد هفت مرحله ای سندلوسکی و بارسو (2006) و جامعه هدف این تحقیق، کلیه پژوهشهای منتشرشده طی سال های 1995 تا 2021 پایگاه دادهASCE است. پس از طی مراحل غربالگری مطابق با روش برگزیده، از مجموع 142 پژوهش شناسایی شده، 26 پژوهش در فهرست نهایی باقی ماند و مبنای کدگذاری قرار گرفت. برونداد تحلیل کدگذاری، پدیدار شدن 85 علت تاخیر منحصربه فرد ذیل 21 مفهوم و 6 مقوله برخاسته از داده بود. این شش مقوله که منشاهای اصلی پیدایش تاخیر در پروژه های ساخت هستند، عبارت بودند از: کارفرما، پیمانکار، مشاور، منابع، پروژه و محیط.

    کلیدواژگان: تاخیر، پروژه ساخت، روش فراترکیب، پایگاه اطلاعاتی ASCE
  • امیر حکاکی، محسن شفیعی نیک آبادی*، مقصود امیری، علیرضا مقدم صفحات 133-165
    اهداف
    امروزه شرکت های تولیدی با توجه به سرعت تغییرات فناوری، به خوبی از اهمیت توسعه پایدار به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی کسب مزیت رقابتی آگاه می باشند. پژوهش حاضر با هدف مطالعه زنجیره اقدامات لازم برای دستیابی به تحقیق و توسعه باز پایدار در میان شرکت های تولیدی کوچک و متوسط انجام شده است. توجه همزمان به مفهوم پایداری و باز بودن مرزهای واحد تحقیق و توسعه از جمله نوآوری های پژوهش حاضر می باشد.
    روش مطالعه
    ابتدا ابعاد و مولفه های تحقیق و توسعه باز پایدار با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و دلفی فازی شناسایی گردیده است. سپس، برای مطالعه زنجیره اقدامات لازم از تکنیک سودا استفاده شده است. در انتها با استفاده از تحلیل مرکزی و دامنه مهمترین اقدامات مورد شناسایی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    در مرحله اول 15 مولفه در شش بعد شناسایی شده اند. حجم نمونه آماری در مدلسازی معادلات ساختاری 329 نفر و در دلفی فازی 15 تن از خبرگان می باشد. پس از مطالعه زنجیره اقدامات لازم با استفاده از تحلیل دامنه و مرکزی 17 راهکار به عنوان مهمترین اقدامات لازم مشخص گردید که مهمترین آن ها عبارتند از: ایجاد سیستم های اطلاعاتی، در دسترس بودن تامین کنندگان، برآورده سازی نیاز مشتریان، آلودگی زیست محیطی، تدوین راهبرد کلان.
    نتیجه گیری
    مهمترین اقدام در راستای تحقیق و توسعه باز پایدار ایجاد سیستم های اطلاعاتی می باشد. این سیستم ها دسترسی به مشتریان و تامین کنندگان را تسریع می بخشد. بعلاوه، استفاده از مواد اولیه تجدیدپذیر، شرکت در برنامه های تولید متناسب با محیط زیست از طریق فعالیت مشترک با دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی می تواند اثرات مخرب زیست محیطی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، نوآوری باز، توسعه پایدار، سودا، دلفی فازی، شرکت های کوچک و متوسط
  • نسرین راضی*، اصغر مشبکی، سید حمید خداداد حسینی، اسدالله کرد نائیج صفحات 166-200

    نقش کلیدی عملکرد فروشنده های B2B در رشد سازمان های فروش، نتایج سطوح مختلف شرکت ها و به نتیجه رسیدن فعالیت های تمام کارکردهای سازمان، روشن است. هدف این پژوهش شناسایی و تبیین عوامل تعیین کننده عملکرد فروشنده های با تکیه بر دیدگاه اکوسیستم خدمت است. روش پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از نظر روش گردآوری اطلاعات، روش داده بنیاد با رویکردکلاسیک است. جامعه تحقیق خبرگان فروش B2B شرکت های صنعت مواد غذایی کشور است که با استفاده از نمونه-گیری نظری انتخاب شده اند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه های عمیق با 20 نفر مدیر و کنشگر اصلی فروش گردآوری شده است. پس از کدگذاری و تحلیل داده ها عوامل تعیین کننده ی عملکرد فروشنده های در سه سطح خرد، میانی و کلان اکوسیستم خدمت شناسائی و دسته بندی شده اند که از بین آن ها عوامل فردی، استرس های فروشنده عوامل شغلی، عوامل همکاران، عوامل سازمان فروش و عوامل سازمان، عوامل سطح خرد اکوسیستم خدمت بودند. ویژگی های صنعت، کنشگران فروش، رویکردهای بین کنشگران و روش های فروش صنعت، عوامل تعیین کننده ی سطح میانی و نهایتا عوامل جامعه، عوامل خانواده و متغیرهای کلان عوامل سطح کلان شناسایی شدند. پژوهشگران، مدیران فروش و بازاریابی شرکت ها با بررسی نتایج حاصل از این پژوهش می توانند با عوامل تعیین کننده ی عملکرد فروشنده در سطوح مختلف اکوسیستم خدمت آشنا شده و از آن، برای افزایش و بهبود عملکرد فروشنده ‎ها، به نحو موثرتری استفاده کنند.

    کلیدواژگان: عملکرد فروشنده B2B، اکوسیستم خدمت، مبادله خدمت، تئوری داده بنیاد
  • نیما صابری فرد، مهدی همایون فر*، مهدی فدایی، محمد طالقانی صفحات 201-229
    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و ارزیابی تامین کنندگان بر مبنای معیارهای سنتی، نابی و چابکی و رتبه بندی آن ها بارویکرد ترکیبی دلفی فازی، سورا و آراس در شرکت سایپا می باشد.روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی- پیمایشی است.ابتدا زیرمعیارهای کلیدی عملکردی (سنتی، ناب و چابک) شناسایی و سپس باتکنیک دلفی فازی، اثربخشی این معیارها درشرکت سایپا موردارزیابی قرار گرفت.جامعه آماری دراین بخش از پژوهش،30 نفر ازخبرگان و مدیران شرکت مذکور هستندکه به دلیل محدودبودن اندازه جامعه،تمامی اعضاء جامعه بعنوان نمونه درنظرگرفته شدند.خروجی دلفی فازی نشان دادکه از20 زیرمعیار شناسایی شده پس ازارزیابی خبرگان،در نهایت 17 معیار موردتاییدقرارگرفتند.در ادامه با استفاده ازتکنیک تصمیم گیری نوین سوارا و بکارگیری عقاید30 نفر از خبرگان، معیارها و زیرمعیارها موردارزیابی قرار گرفته و وزن آن هااستخراج شدند.در بین معیارهای سنتی، زیرمعیار"هزینه ها"با بیشترین وزن از نظر اهمیت دررتبه اول و زیرمعیار"ظرفیت عملیاتی"در رتبه آخر؛ در بین معیارهای نابی، زیرمعیار"حذف اتلاف ها"به عنوان مهم ترین زیرمعیار و زیرمعیار"تامین مواد مطابق نیاز صنعت"در رتبه آخر؛ در بین معیارهای چابکی، زیرمعیار"انعطاف پذیری"در جایگاه اول و زیرمعیار"ارتباطات قوی تامین کننده"در جایگاه آخر استخراج شده است. در ارزیابی نهایی معیارهای اصلی پژوهش نیز، معیار"چابکی"در رتبه اول،معیار"نابی"در رتبه دوم و معیار"سنتی"در رتبه آخر قرار گرفت.درادامه با عنایت به حساسیت رتبه بندی تامین کنندگان ناب و چابک در شرکت موردمطالعه،با استفاده از تکنیک تصمیم گیری آراس و بر مبنای وزن استخراجی معیارها، شش تامین کننده شرکت توسط خبرگان موردارزیابی قرار گرفتند و رتبه بندی نهایی تامین کنندگان از نظر عملکرد تعیین گردید.رویکرد پیشنهادی این پژوهش، چارچوب مفهومی ارزشمندی به مدیران شرکت به منظور بهبود وضعیت تامین کنندگان ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: ناب، چابکی، تامین کنندگان ناب و چابک، دلفی فازی، سوارا، آراس
  • سید احسان میرانی انارمرزی، عبدالحمید صفایی قادیکلایی*، ایرج مهدوی، محمد ولی پور خطیر صفحات 231-272

    اقتصاد چرخه ای به عنوان یک نگاه نوین غیرخطی و چرخه ای در حوزه های تولید و مصرف توانسته مزایای زیادی را برای حامیان خود ایجاد نموده و توجه بسیاری از محققان، شرکت ها، کشورها و تصمیم گیرندگان حوزه کسب و کار را به خود جلب کرده است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی جامع ابعاد و عوامل موثر اقتصاد چرخه ای در سطوح کلان، میان شرکتی و خرد، سعی در توسعه این مفهوم داشته است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و از روش کیفی فراترکیب برای غربالگری شاخصه ها استفاده شده است. مقالات انگلیسی زبان چاپ شده مرتبط با اقتصاد چرخه ای بین سال های 2015 تا فوریه 2020 ملاک عمل قرار گرفتند. در مجموع 346 مقاله بدست آمد، که از این تعداد 114 مقاله مربوط به پایگاه علمی وب آف ساینس و 233 مقاله آن مربوط به پایگاه علمی اسکوپوس می باشد که پس از طی مراحل فراترکیب، در نهایت 104 مقاله مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل موضوعات مستخرج، با توجه به سطوح سه گانه اقتصاد چرخه ای در قالب ابعاد هدف، استراتژی، مولفه ها، الزامات، توانمندسازها، ابزار، شاخصه های ارزیابی، عوامل کلیدی موفقیت و تسهیل کننده ها طبقه بندی و در مدل مفهومی ارائه شدند. به منظور ارزیابی میزان توافق میان کدگذاری های تحقیق، از نرم افزار spss و آزمون کاپا استفاده شده است و مقدار ضریب کاپا 0.847 بدست آمده است که نشان هنده توافق میان کدگذاری هاست. از پیشنهادات تحقیق می توان به آموزش و آگاهی بخشی جامعه، تدوین استانداردهای حمایتی، ابهام زادیی حقوقی و مالکیتی شراکت صنعتی و هدفگذاری مجدد براساس منافع محیط و اجتماع اشاره نمود.

    کلیدواژگان: پایداری، اقتصاد چرخه ای، سطوح اقتصاد چرخه ای، روش فراترکیب، مدل مفهومی. طبقه بندی:
  • فرزانه تقی زاده*، جعفر قهرمانی، غفار تاری صفحات 273-301
    این تحقیق باهدف شناسایی ارائه مدل جهت طراحی الگوی برای رفع موانع و سازوکارهای اجرایی پیاده سازی رهبری خدمتگزار در سازمان بیمه سلامت انجام شد. تحقیق حاضر اکتشافی و به صورت کیفی انجام شده است. از روش تحلیل محتوا برای شناسایی سازوکارهای رهبری خدمتگزار استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سطوح مختلف سازمان بیمه سلامت است که 12 نفر بر مبنای اشباع نظری از طریق روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند نمونه گیری انتخاب شدند. برای جمع آوری دادها از روش های کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شده است. روش تحلیل داده ها، کدگذاری نظری برگرفته ازنظریه های رهبری خدمتگزار با استفاده از نرم افزار MAxqda بود. نتایج به دست آمده از تجزیه تحلیل داده ها نشان می دهد که مولفه های تواضع و فروتنی، خدمت رسانی، قابلیت اعتماد، تعامل با کارکنان و مجموعه و اخلاق گرایی به ترتیب مهم ترین موانع پیاده سازی و سازوکارهای اجرایی رهبری خدمتگزار بیمه سلامت می باشند. با استفاده از نرم افزار ماکس کیودا، شاخص های موردنظر خبرگان اولویت بندی شده است. بر همین اساس، مهم ترین و تاثیرگذارترین موانع پیاده سازی رهبری خدمتگزار به ترتیب اهمیت عبارت اند از " ساختار نامناسب "،"موانع اخلاقی "، "تمرکزگرایی و خودمحوری " و "شرایط زیردستان ". مولفه های اخلاق مداری، تعاون و همکاری، ارتباطات، برنامه ریزی و علم گرایی به ترتیب اهمیت جزو سازوکارهای اصلی رهبری خدمتگزار در اولویت اول تا پنجم قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، موانع پیاده سازی، سازوکارهای اجرایی، سازمان بیمه سلامت، اخلاق گرایی
  • میثم صنیعی فر*، سید رضا صالحی امیری، مهران مختاری بایع کلایی، مهدی الیاسی، سید عبدالله سجادی جاغرق صفحات 303-321
    اهداف

    امروزه شرکت های کوچک و متوسط بخش مهمی از اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده و به دلیل تاثیرات مثبت آن، بسیاری از دولت ها به دنبال توسعه و حمایت از شرکت های کوچک و متوسط هستند. بنابراین درک مولفه های تاثیرگذار بر توسعه این کسب و کارها از اهمیت و ضرورت بالایی برخوردار است. در این تحقیق تلاش شد تاثیر مولفه های فرهنگی بر توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسط در صنعت پتروشیمی مورد بررسی قرار گیرد.

    روش مطالعه

    مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه ی آماری این پژوهش مدیران شرکت های کوچک و متوسط صنعت پتروشیمی بوده اند. پرسشنامه های این پژوهش میان 39 نفر از مدیران این حوزه توزیع گردید. روایی ابزار تحقیق با استفاده از مدل تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و SMART PLS با روش آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که محیط فرهنگی تاثیر معنی داری بر توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسط در صنعت پتروشیمی دارد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن است که مولفه های فاصله از قدرت پایین، فردگرایی، اجتناب از عدم اطمینان پایین، جهت گیری بلندمدت و مردگرایی تاثیر مثبتی بر توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسط در صنعت پتروشیمی دارد.

    نتیجه گیری

    مولفه های فرهنگی می تواند با تسهیل فرآیندهای کسب وکار منجر به توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسط در صنعت پتروشیمی شود.

    کلیدواژگان: مولفه های فرهنگی، کسب وکارهای کوچک و متوسط، صنعت پتروشیمی
  • رحیم شیخی، سعید شوال پور*، مهرداد حسینی شکیب، عباس خمسه صفحات 323-362
    امروزه، قابلیت ایجاد و توسعه مستمر نوآوری های پایدار در سازمان ها، به عنوان وسیله ای حیاتی برای دستیابی به مزیت رقابتی در محیط های پیچیده و متغیر کسب و کار محسوب می شود. این امر در صنعت خودرو، به دلیل تاثیرات فراوان محصولات آن در بروز چالش های محیط زیستی و افزایش محدودیت های نظارتی، مستلزم توسعه توانایی ها و شایستگی های جدید برای پیاده سازی موفق نوآوری های سبز و دستیابی به اهداف پایداری است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، ارائه الگوی توسعه قابلیت های نوآورانه با تمرکز بر نحوه ارتقای راهبردی نوآوری های سبز در صنعت خودرو با استفاده از روش کیفی و کمی (آمیخته) است. گردآوری داده ها در بخش کیفی، با مطالعه گسترده پیشینه پژوهش و انجام مصاحبه با 14 نفر از خبرگان، با روش تحلیل مضمون و نرم افزار مکس کیودا انجام شد و الگوی پژوهش در قالب 84 شاخص، 16 مولفه و 4 بعد اصلی ارائه گردید. در بخش کمی، رتبه بندی ابعاد و مولفه های پژوهش با استفاده از روش بهترین بدترین فازی و نرم افزار لینگو انجام شد و نتایج نشان داد که ابعاد تحقیق و توسعه سبز، عوامل محیطی، زمینه های سازمانی سبز و شیوه های عملیات سبز، به ترتیب بیشترین اهمیت را در توسعه قابلیت های نوآوری سبز صنعت خودرو دارا هستند. بر اساس یافته های پژوهش با توجه به محدودیت ها و شکاف فناورانه موجود در صنعت خودرو کشور، تمرکز بر اجرای موفقیت آمیز نوآوری سبز تدریجی با در نظر گرفتن محرک های محیطی و ظرفیت های یادگیری فناورانه داخلی، همراه با شبکه سازی تخصصی در زمینه ارتقای فناوری های پیشرفته پاک و توسعه مکانیزم های نظارتی اثربخش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوآوری، قابلیت های نوآوری سبز، صنعت خودرو، روش تحلیل مضمون، ضریب نسبی روایی محتوا و روش بهترین بدترین فازی
  • محمدهادی عسگری، مهدی خداپرست* صفحات 363-384

    هدف این تحقیق بررسی نقش پراکندگی قابلیت های بازاریابی بین المللی بر برنامه های استراتژی بازاریابی و عملکرد کسب و کار با نقش تعدیلگر پویایی بازار و هماهنگی و همسویی بازاریابی بین المللی می باشد. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و شیوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی پیمایشی؛ و به طور مشخص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری در تحقیق حاضر، کارکنان و صاحبان کسب و کارها و شرکت های صادراتی محصولات غذایی در استان تهران می باشند که به تقریب 2600 نفر می باشند که بر طبق جدول مورگان تعداد 335 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شده اند. روش نمونه گیری در این تحقیق روش خوشه ای می باشد. ابزار گردآوری در تحقیق حاضر از پرسشنامه ای که در تحقیق گنیزی و ایتزاک (2019) ارائه گردیده می باشد. نتایج جهت بررسی برازش مدل کلی که هر دو بخش مدل اندازه گیری و ساختاری را کنترل می کند، از معیار GoF استفاده گردید، که میانگین مقادیر اشتراکی و میانگین مقادیر R Squares بر اساس مقدار GOF برابر است با 66/0 که برازش قوی مدل را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پراکندگی بین شرکتی، قابلیت های بازاریابی بین المللی، استراتژی بازاریابی، عملکرد کسب و کار، پویایی بازار
  • علیرضا داداشی، علی حمیدی زاده*، رسول ثانوی فرد صفحات 407-433

    با گسترش نقش فناوری در کسب وکارها، مشتریان دیگر مایل به دنبال کردن تبلیغات قدیمی نیستند. بنابراین صاحبان کسب وکار هم باید از شیوه های جدیدتر بازاریابی و تبلیغات استفاده کنند. هدف این پژوهش تبیین مدل بازاریابی محتوایی در صنعت بانکداری به عنوان یکی از شیوه های نوین بازاریابی است. مدلی که به افزایش سهم بازار در این صنعت کمک کند. در بخش کیفی، ابتدا اطلاعات و یافته های پیشین جمع آوری شده و کدهایی شناسایی شدندکه در قالب مفاهیم و مقولات جدید دسته بندی و مبنای طراحی سوالات و پروتکل مصاحبه شدند. با انجام 13 مصاحبه با خبرگان 7 بانک اشباع نظری حاصل شده است. از مصاحبه ها و ادبیات موجود 70 کد و 23 مفهوم مرتبط با موضوع استخراج شده و بر اساس آن مدل مفهومی طراحی گردید. در بخش کمی با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری به اعتبارسنجی مدل ارائه شده پرداخته شده است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی، پرسشنامه ای بوده که به صورت بسته و با طیف 5 گزینه ای لیکرت تهیه شده است. از آنجا که تعداد گویه های پرسشنامه 70 گویه بوده، بارعایت قاعده 4 تا 5 برابری تعداد پرسشنامه ها نسبت به گویه ها، تعداد 319 پرسشنامه در بین کارکنان بانک توزیع و جمع آوری شده و در تحلیل مورد استفاده قرار گرفته است. مقولات نهایی مدل شامل طرح ریزی محتوا، تولید محتوا، توزیع محتوا، سهم کیفی بازار، سهم کمی بازار و ارزش گذاری است. بر اساس یافته های بخش کیفی، مدل طراحی گردیده و در بخش کمی با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری به اعتبارسنجی آن پرداخته شده. تحلیل خروجی پرسشنامه ها موید مناسب بودن مدل است.

    کلیدواژگان: بازار هدف، بازاریابی محتوایی، سهم از بازار، بانکداری
|
  • Jinus Roshandel, Sepehr Ghazinoory *, Mehdi Fatemi Pages 7-40

    ICT businesses are the cornerstone of smart city development. Indeed, despite the need to pay close attention to the development of ICT businesses and smart cities, there is still no clear framework to ensure the integration of these two categories at the enterprise level and business environment. Therefore, the purpose of this study is to provide a framework that explains the possibility of value creation of ICT businesses in proportion to the level of intellectual maturity of the city. For this purpose, the methodology of design science was used to design the framework for selecting ICT businesses appropriate to the level of maturity of the smart city. In this regard, first, the business model and smart city maturity frameworks were examined and then the business canvas and the IDC model were selected as the selected frameworks, respectively. Then, the conceptual framework of the research was designed based on the SWOT matrix structure, so that the business canvas was considered as the internal factors of the matrix and the combination of the IDC model and CIMI index as the external factors of the matrix. Finally, a conceptual model for the study was implemented and based on its application, considerations were extracted.

    Keywords: Business Model, ICT-based businesses, smart city, maturity level
  • Iman Hakimi *, Ramazan Gholami Avati Pages 41-65
    Linking the literature of resource-based view (RBV) with ambidexterity, the purpose of this study is to assess the effect of information technology, knowledge management and Marketing capabilities on innovation ambidexterity and its influence on the performance of new product development of Small- and Medium-sized Enterprises (SMEs) active in the Iranian medical and pharmaceutical industry. To this end, this paper develops an integrative research model, which analyzes the network of relations using covariance-based Structural Equation Modeling on a data set of 294 SMEs present at the 21st International Exhibition of Medical and Pharmaceutical Equipment in Tehran in June 2018. Accordingly, the questionnaires were assigned to senior and middle managers whose primary responsibilities were related to strategic innovation activities of the firms. Findings show that the complementary capabilities of information technology, knowledge management and marketing are positively associated with innovation ambidexterity. In addition, innovation ambidexterity is found to strengthen the performance of the new product development. As a result, it can be argued that selected organizations to be successful in new product development, must by striking a balance between two dimensions of exploration and exploitation of innovation; become ambidextrous.
    Keywords: Information technology capability, knowledge management, Marketing Capability, Innovation ambidexterity, New product development
  • Bijan Abdollahi *, Rahman Mohammadi, Saeed Jafarinia, Akbar Hassanpoor Pages 67-96
    Human resource management is one of the main pillars of any organization and plays a significant role in the success of organizations. Unfortunately, it has not been considered with a sustainable development approach. The ability to implement existing models in the field of sustainable human resource management, due to the generality of the concepts do not have any orientation, so that they are not sufficiently desirable for industrial organizations. The main purpose of this research is to design a SHRM model in Solico Kalleh food industries group, which is implemented qualitatively using the grounded theory. The semi-structured interviews are used for information gathering, information analysis was performed by systematic GT method and paradigm model. The research’s statistical population includes academic and practitioners experts in the HR field . Sampling is conducted by using theoretical sampling method with targeted technique and snowball and finally 15 people, as statistical sample, were selected that information analysis has been done based of those. The results of the data extracted from the interviews by the open coding, axial coding and selective coding process that led to the grounded theory and SHRM model in Solico Kalleh . This model encompass effective dimensions and components, obstacles and, causal, contextual and intervening conditions that show the central phenomena, strategies and consequences. Solico Kalleh will achieve significant results in business sustainability by implementing the strategies in this model including: development of employer branding, development of HR skills, fair compensation system, best place to work and talent management process.
    Keywords: Sustainable Human Resource Management, Sustainable Human Resource Management Practices, Grounded Theory, Sustainable Human Resource Model
  • Yaser Goldust *, Elham Shoja Pages 97-132

    Poor time performance of construction projects is a common problem in the construction industry. Accordingly, from the past until now, numerous studies in different communities have tried to identify the causes of delay in construction projects and each of them, from a perspective, has enumerated them. Since delay is a context-specific phenomenon; there are different views on its causes and the lack of consensus among researchers in this field is obvious. Therefore, in order to bridge the gap, the present study tries to obtain a classified list of causes of delays in construction projects by using the systematic literature review. The research method is meta-synthesis in accordance with the seven-step approach of Sandelowski & Barroso (2006) and the target population of this research is all published research from 1995 to 2021 in ASCE database. After screening according to the selected method, out of 142 identified studies, 26 studies remained in the final list and became the basis for coding. The output of coding analysis was the emergence of 85 unique causes of delay under 21 concepts and 6 categories derived from data. These six categories, which are the main origin of the cause of delays in construction projects, were: Client, contractor, consultant, resources, project and environment.

    Keywords: Delay, Construction Project, Meta-Synthesis Method, ASCE Database
  • Amir Hakaki, Mohsen Shafiei *, Maghsoud Amiri, Alireza Moghaddam Pages 133-165
    Objectives
    Today, manufacturing companies understand that due to the speed of technological change, sustainable development is the key tool for gaining a competitive advantage. The present study was conducted to study the necessary actions chain to achieve sustainable open R&D among manufacturing SMEs. Simultaneous attention to the concept of sustainability and open R&D is one of the innovations of the present research.
    Methods
    First, the dimensions and components of sustainable open R&D are identified using Structural Equations Modeling and Fuzzy Delphi. The SODA technique was used to study the necessary actions chain in the second phase. Finally, the most important measures are identified using central and domain analysis.
    Results
    15 components were identified in 6 dimensions in the first phase. The statistical sample size is 329 persons in Structural Equations Modeling and 15 persons in Fuzzy Delphi. Next, after studying the chain of necessary actions and analyzing it using domain and central analysis, 17 actions were identified as the most important measures, the most important of which are: creating information systems, availability of suppliers, meeting customer needs, environmental pollution, development of grand strategy.
    Conclusion
    The most important action to achieve sustainable open R&D is creating information systems. These systems accelerate access to customers and suppliers. In addition, using renewable raw materials to participate in environmental friendly production programs through joint activities with universities and research institutes can reduce the harmful effects on the ecosystem.
    Keywords: Research, Development, Open Innovation, sustainable development, soda, SMEs
  • Nasrin Razi *, Asghar Moshabaki, Hamid Hosseini, Asadollah Naiej Pages 166-200

    The key role of B2B salesperson performance in the growth of sales organizations, the results of different levels of companies and the achievement of the activities of all functions of the organization is clear. The purpose of this study is to identify and explain the determinants of salesperson performance based on the perspective of service ecosystem. The research method is fundamental in terms of purpose and Grounded Theory method in terms of data collection method with a classical approach. The research community is the B2B sales experts of the country's food industry companies who have been selected using theoretical sampling. Research data was collected through in-depth interviews with 20 key sales managers and actors. After coding and analyzing the data, the determinants of salesperson performance in three levels of micro, meso and macro service ecosystem have been identified and classified, among which individual factors, salesperson stresses. Individual factors, co-operative factors, sales organization factors and organizational factors were the micro level factors of the service ecosystem. Characteristics of industry, sales actors, orientation between actors and sales methods of industry, determinants of middle level and finally community factors, family factors and macro variables of macro level factors were identified. Researchers, sales and marketing managers of companies by examining the results of this study can get acquainted with the determinants of salesperson performance at different levels of the service ecosystem and from it, to increase and improve salesperson performance, more effectively to use.

    Keywords: “B2B Salesperson Performance”, “Service Ecosystems”, “service exchange”, “Grounded Theory”
  • Nima Saberifard, Mahdi Homayounfar *, Mahdi Fadaei, Mohammad Taleghani Pages 201-229
    The main purpose of this study is to identify and evaluate suppliers based on traditional, lean and agility criteria and rank them with the combined approach of fuzzy Delphi,SWARA and ARAS in Saipa Company.The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection.First, key functional sub-criteria(traditional,lean and agile)were identified and then fuzzy Delphi technique,the effectiveness of these criteria was evaluated in Company.The statistical population in this part of the research is 30 experts and managers of the company, who due to the limited size of the community,all members of the community were considered as a sample.The fuzzy Delphi output showed that out of 20 sub-criteria identified after evaluating the experts,17criteria were finally approved.Then,using the new SWARA decision-making technique and applying the opinions of 30experts, the criteria and sub-criteria were evaluated and their weights were extracted.In traditional criteria,the sub-criteria"costs"with the highest weight in terms of importance in the first place and"operating capacity"in the last place;In lean criteria,the sub-criterion of"elimination of waste"as the most important and"supply of materials according to the needs of the industry"in the last rank;In the agility criteria, the sub-criteria of "flexibility"in the first place and"strong supplier communication"in the last place are extracted.In the final evaluation of the main criteria of the research,the criterion of"agility"was in the first place, the criterion of"lean"was in the second place and the criterion of"traditional"was in the last place.The proposed approach of this research provides a valuable conceptual framework to company managers to improve the status of suppliers.
    Keywords: Lean, Agility, Lean, Agile Suppliers, Fuzzy Delphi, SWARA, ARAS
  • Seyed Ehsan Mirani Anarvarzi, Abdolhamid Safaei Ghadikolaei *, Iraj Mahdavi, Mohammad Valipour Khatir Pages 231-272

    The circular economy as new non-linear and circular view in fields of production and consumption has been able to create many benefits for its supporters and has attracted the attention of many researchers, companies, countries and business decision makers.This research has tried to develop concept with the aim of comprehensively identifying the dimensions and effective factors in the circular economy at the macro, miso and micro levels.present study is applied in terms of purpose and meta-synthesis qualitative method has been used to screen the characteristics. Published articles related to the CE ranged from 2015 to February 2020(search date).A total of 346 English language articles were obtained, of which 113 articles were related to the Web of Science database and 233 articles were related to the Scopus scientific database and after going through the meta-synthesis steps, 104 articles were finally studied. According to the three levels of circular economy, analysis of extracted topics, in the form of goal, strategy, components, requirements, enablers, tools, evaluation indicators, key success factors and classification facilitators dimensions and were presented in the conceptual model. In order to evaluate the agreement between the research codings, SPSS software and kappa test were used and the value of kappa coefficient was 0.847, which indicates the agreement between codings. Among the suggestions of the research, we can mention the education and awareness of the society, the formulation of support standards, the legal and ownership ambiguity of the industrial partnership, and retargeting based on the interests of the environment and society

    Keywords: sustainability, Economy economy, levels of circular economy, Meta-Synthesis Method, conceptual model
  • Farzaneh Taghizadeh *, Jafar Ghahremani, Ghaffar Tari Pages 273-301
    This study was conducted to identify a model for designing a model to remove obstacles and executive mechanisms for implementing servant leadership in the Health Insurance Organization. The present research has been exploratory and qualitative. The content analysis method has been used to identify server leadership mechanisms. The statistical population of the study includes employees of different levels of the Health Insurance Organization that 12 people were selected based on theoretical saturation through the purposive non-random sampling method. Library methods and semi-structured interviews were used to collect data. The data analysis method was theoretical coding derived from servant leadership theories using MAxqda software. The results obtained from data analysis show that the components of humility, service, trustworthiness, interaction with employees, and collection and ethics are the most important barriers to implementation and executive mechanisms of health insurance service leadership, respectively. Using MAxqda software, the indicators desired by the experts are prioritized. Accordingly, the most important and effective barriers to the implementation of servant leadership are "inappropriate structure", "moral barriers", "centralism and self-centeredness" and "subordinate conditions", respectively. The components of ethics, cooperation, communication, planning, and scientism are among the main mechanisms of servant leadership in the first to fifth priority, respectively.
    Keywords: Servant Leadership, Implementation Barriers, Executive Mechanisms, Health Insurance Organization, Ethics
  • Meysam Saniefar *, Seyed Reza Salehiamiri, Mehran Mokhtari Bayekolaie, Mehdi Elyasi, Seyed Abdollah Sajadijaghargh Pages 303-321
    Objectives

    Today, Small and Medium-sized Enterprises are an important part of the global economy. Therefore, because of their positive effects on the economy, understanding the components affecting the development of these Enterprises is of great importance and necessity. In this research, an attempt was made to investigate the effect of cultural components on the development of SMEs in the petrochemical industry.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of this study was SMEs managers in the petrochemical industry. A Standard Questionnaire of this research were distributed among 39 managers in this field. The validity of the research instrument was calculated using the Confirmatory Factor Analysis model and its reliability was calculated using Cronbach's Alpha. Data analysis was performed using SPSS and SMART PLS software using descriptive statistics and Structural Equation Modeling.

    Results

    Findings showed that the cultural components has a significant effect on the development of SMEs in the petrochemical industry. The research findings also indicate that the components of distance from low power, individualism, avoiding low uncertainty, long-term orientation and masculinity have a positive effect on the development of small and medium Enterprises in the petrochemical industry.

    Conclusion

    Cultural components can lead to the development of small and medium Enterprises in the petrochemical industry by facilitating business processes.

    Keywords: Cultural Components, Small, Medium Enterprises, Petrochemical Industry
  • Rahim Sheikhi, Saeed Shavvalpour *, Mehrdad Hosseini Shakib, Abbas Khamseh Pages 323-362
    Nowadays, capabilities for continuous sustainable innovation creation and development in organizations is considered as a vital mean to achieve competitive advantage in complicated and changing business environments. In the automotive industry, due to the significant impact of its products on environmental challenges emergence and regulatory constraints increase, it requires new capabilities and competencies development for successful implementation of green innovations and achieving sustainability goals. Accordingly, this study’s purpose is providing a model for innovative capabilities development, focusing on how to strategically enhance green innovations in the automotive industry using qualitative and quantitative (mixed) methods. In the qualitative section, Data gathered by extensive literature review and doing interviews with 14 experts through Thematic Analysis method with Maxqda software, and the research model was presented in the form of 84 indicators, 16 components and 4 main dimensions. In the quantitative section, with the Fuzzy Best Worst Method and Lingo software, dimension ranking was done and results reveal that the dimensions of green research and development, environmental factors, green organizational contexts, and green operational practices, respectively, have the greatest significance for developing green innovation capabilities in the automotive industry. According to research findings and considering the technological gaps and constraints in the Iranian automotive industry, focusing on the successful incremental green innovation implementation taking into account environmental incentives and internal technological learning capacities, along with specialized networking to promote clean advanced technologies and developing effective regulatory mechanisms are recommended.
    Keywords: Innovation, Green Innovation Capabilities, Automotive Industry, Thematic Analysis, Content Validity Ratio (CVR), Fuzzy Best-Worst Method (FBWM)
  • MohammadHadi Asgari, Mahdi Khodaparast * Pages 363-384

    The purpose of this research is to investigate the role of dispersion of international marketing capabilities on marketing strategy plans and business performance with the role of modifier of market dynamics and coordination and alignment of international marketing. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the nature and method of data collection. And it is specifically based on structural equation modeling. The statistical population in this research is the employees and owners of businesses and food product export companies in Tehran province, which are approximately 2600 people, and according to Morgan's table, 335 people are considered as a sample. The sampling method in this research is the cluster method. The collection tool in the present research is from the questionnaire presented in the research of Ghenizi and Itzak (2019).Results To check the fit of the overall model, which controls both the measurement and structural model parts, the GoF criterion was used, which means the average values of commonality and the average values of R Squares based on the value of GOF is equal to 0.66, which shows the strong fit of the model.

    Keywords: Interfirm dispersion, international marketing capabilities, marketing strategy, business performance, market dynamics
  • AliReza Dadashi, ALI HAMIDIZADEH *, Rasool Sanavifard Pages 407-433

    With the expansion of technology in businesses, customers don’t want to be exposed to extensive traditional advertising. Therefore, businesses should use new advertising and marketing methods. The purpose of this research is to explain the content marketing model in the banking industry that can help increase market share in this industry. In the qualitative part, the available information was collected and codes were identified, which were categorized in the form of new concepts and categories, and it was the basis for designing the questions and the interview protocol. Theoretical saturation has been achieved after 13 interviews with experts of 7 banks. Based on 70 codes related to 23 concepts related to the research topic, the final model has been designed. In the second step, the validation of the presented model has been done with the quantitative approach of structural equation modeling. The tool for collecting data in the quantitative section was a closed-ended questionnaire with a 5-point Likert scale. Because the number of items in the questionnaire was 70items, 319 questionnaires were distributed and collected among bank employees and used in the analysis. The final categories of the model are: content planning, content production, content distribution, qualitative market share, quantitative market share and valuation, based on the findings of the qualitative stage, the model was designed, and in the second stage, equations were modeled with a quantitative approach. It has been structurally validated. The analysis of the output of the questionnaires confirms the appropriateness of the mentioned model.

    Keywords: target market, content marketing, market share, banking