فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مهدوی
پیاپی 47 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عادل فرساد دوست*، طه یوسفی صفحات 7-26

    انقلاب هایی که به وجود می آیند به لحاظ آرمان هایی که دارند به دو نوع تقسیم می شوند: انقلاب هایی که آرمان شان فقط دنیوی می باشد و انقلاب هایی که آرمان شان رفاه مادی و سعادت اخروی می باشد. حکومت پنج ساله امیرالمومنین؟ع؟ و جمهوری اسلامی از نوع دوم می باشد؛ اما وقتی تاریخ حکومت علوی مورد پژوهش قرار می گیرد مشخص می شود که برخی از آرمان های اسلامی در دوران ایشان تحقق نیافته است. در جمهوری اسلامی هم علیرغم پیشرفت های فراوان؛ اما هنوز برخی از اهداف انقلاب تحقق نیافته است. در این نوشتار با تطبیق دوران حکومت علوی با جمهوری اسلامی، موانع عدم تحقق آرمان های اسلامی بررسی می گردد.

    کلیدواژگان: آرمان، موانع، حکومت امیرالمومنین، جمهوری اسلامی
  • محمدموسی حمیدی * صفحات 27-46

    این مقاله با هدف تبیین نقش حکومت اسلامی در مواجهه با چالش های فرهنگی عصر غیبت با روش توصیفی _ تحلیلی، نگارش یافته و یافته های آن نشان می دهد که حکومت اسلامی با تحت تاثیر قرار دادن متغیرهای زمینه ساز، روند مواجهه با چالش های فرهنگی عصرغیبت را تحت تاثیر قرار می دهد. حکومت اسلامی مظهر ولایت خدای تعالی است و به اندیشه ها و باورها و گرایش ها و سنت ها و رفتارهای مردم در عصر غیبت، سمت و سوی خاص الهی می‏دهد. فرهنگ استکباری، انسان محوری، حق ستیزی، ظلم، تعصب نژادی، خرافه گرایی، ابتذال شدید اخلاقی و هرج و مرج جنسی که در قالب بردگی هوای نفس و شیطان و دنیا، جلوه می کند، صورت و شکل مدرن شده جاهلیت پیش از اسلام است و از مهم ترین چالش های فرهنگی عصرغیبت می باشد. حکومت اسلامی، بینش و گرایش و کنش مردم را بر مدار توحید تنظیم می کند و باعث می شود مردم به خویش و جهان هستی نگاهی درست و بصیرتی افکنده و هماهنگ و متناسب با تکوین و فطرت در مسیر طاعت و قرب خدای تعالی سیر نمایند.

    کلیدواژگان: عصر غیبت، ولایت خدای تعالی، حکومت اسلامی، چالش های فرهنگی
  • سعید بخشی*، عادل فرسادوست صفحات 47-66
    هر حکومتی براساس نگرش خاصی به انسان، هستی، جامعه و... شکل گرفته است حکومت دینی نیز برخاسته از نگرش هایی(باورهای اساسی) است که تغییر در آنها به تغییر در اهداف، اصول، شکل و روش حکومت منجر می شود. از جمله مبانی حکومت دینی، مبانی معرفت شناختی و هستی شناختی است که هر کدام مسایل خاصی را به دنبال می آورد در این میان تفاوت عمیقی بین مبانی حکومت دینی و غیردینی وجود دارد که در حد اجمال به آنها اشاره خواهیم کرد. مبانی معرفت شناختی حکومت دینی عبارت است از: واقع گرایی و نفی حس گرایی. مبانی هستی شناسانه عبارت است از نظام مندی خلقت، عدم انحصار هستی در عالم ماده و توحید ربوبی. ما در این تحقیق تلاش نموده ایم با استفاده از داده های وحیانی به تبیین و تحلیل نظریه اسلام در باب مبانی حکومت با روش تلفیقی بپردازیم تا به نتیجه مطلوب برسیم.
    کلیدواژگان: مبانی، حکومت دینی، مطلق گرایی معرفت شناختی، هستی شناسی، هدفمندی خلقت، توحید ربوبی
  • اصغر طهماسبی بلداجی* صفحات 67-88

    حکمرانی شایسته از اهداف تمامی انبیاء بوده که در آموزه های دین اسلام اهمیت آن به غایت خود رسیده است. در عصر حاضر توجه به شاخصه های مهم حکمرانی شایسته براساس آموزه های دینی و الگو قرار دادن آن حایزاهمیت است که می تواند، نقش الگو دهی به حکومت های اسلامی و حتی غیراسلامی را داشته باشد. بر همین اساس پژوهش حاضر با روش توصیفی _ تحلیلی با تکیه بر آموزه های امام علی در نهج البلاغه به شاخصه های مهم حکمرانی شایسته در ابعاد مختلف می پردازد و از این رهگذر شاخصه های این حکمرانی را در ابعاد: معرفتی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. نتیجه آن که تعمق و تفقه در سیره حکومتی امام علی این رهاوردهای مهم را نشان می دهد که اولا: حکمرانی شایسته در نهج البلاغه مبنا و محوریت الهی دارد و اصل شکل گیری آن در جهت احیای دین و فرامین الهی است، ثانیا: این حکمرانی تک بعدی نبوده بلکه تمامی جوانب زندگی بشر را در بر می گیرد و با مولفه های متعدد، جامعه را به سمت و سوی حیات طیبه رهنمون می سازد، ثالثا: براساس آموزه های نهج البلاغه، حکمرانی شایسته با حکومت های بشری و سلطنتی کاملا متمایز بوده و هدف اصلی آن سعادت و کمال انسان هاست بر این اساس چیدمان این حکومت از زندگی کارگزاران تا چگونگی اداره حکومت بر مبنای اخلاق الهی بوده که با رویکرد انجام وظایف متقابل مردم و رهبر جامعه اسلامی به غایت خود می رسد.

    کلیدواژگان: امام علی، سیاست اسلامی، حکمرانی شایسته، نهج البلاغه
  • زهرا ارجمند، زهرا سعیدی صفحات 89-106
    کشف و تبیین راهکارهای موثر برای کارآمدی حکومت دینی از موضوعات مهمی است که مدیران نظام اسلامی باید به آن توجه جدی داشته باشند. در حکومت دینی والاترین هدف، راهنمایی و آموزش و تهذیب همه جانبه مردم به وسیله تعالیم الهی است. بنابراین مهم ترین شاخصه های کارآمدی حکومت دینی، رشد و تعالی مردم و نیل به سعادت دنیا و آخرت است. خودسازی مردم نقش کلیدی و اساسی در تحقق این شاخصه ها و در نتیجه، کارآمدی حکومت دینی دارد. با تقوا وخودسازی از ورود تفکر غیردینی سکولار و اومانیست در بدنه حکومت ممانعت به عمل خواهد آمد. این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال است که آیا خودسازی مردم تاثیری در کارآمدی حکومت دینی دارد؟ یافته ها حاکی از آن است که؛ خودسازی و رعایت تقوای الهی موجب تقویت ایمان به خدا و تهذیب و تربیت روح و همه باورهای دینی می شود. نکته حایز اهمیت این است که، فرد مومن با اطاعت از ولی امر مسلمین و اجرای احکام الهی، خداوند متعال را بندگی کرده و در نهایت حدود الهی را در جامعه رعایت می کند و این یکی از موثرترین عوامل در کارآمدی حکومت دینی است. نقش خودسازی با کارآمدی حکومت دینی محور بحث مقاله حاضر است که با هدف کشف و تبیین میزان تاثیرگذاری، خودسازی مردم بر کارآمدی حکومت دینی تلاش کرده است، با رویکرد قرآنی و روایی و روش توصیفی _ تحلیلی ابعاد این بحث را تبیین کند.
    کلیدواژگان: خودسازی، مردم، کارآمدی، حکومت دینی
  • سعید بخشی، آرزو شکری* صفحات 107-124

    حکومت ها براساس نگرش خاص به انسان و هستی، جامعه و... شکل می گیرد که تغییر در نگرش ها منجر به تغییر در اهداف، اصول، شکل و روش حکومت می شود. حکومت دینی مبتنی بر باورهای اساسی از جمله مبانی انسان شناختی، جامعه شناختی و دین شناختی است که هر کدام مسایل خاصی را در حکومت به دنبال می آورد، در این میان تفاوت عمیقی بین مبانی حکومت دینی و غیردینی وجود دارد که در حد اجمال به آنها اشاره خواهیم کرد. مبانی انسان شناسانه عبارت است از هدفمندی خلقت انسان و هستی، وسعت وجودی انسان و آزادی و آگاهی(اختیار) است. مبانی جامعه شناختی، شکل گیری پیوند جدید ایمانی بین افراد. مبانی دین شناختی: پیوند جدایی ناپذیر میان دین و سیاست. ما در این تحقیق با استفاده از داده های وحیانی به تبیین و تحلیل نظریه اسلام در باب مبانی حکومت با روش تلفیقی می پردازیم تا به نتیجه مطلوب برسیم.

    کلیدواژگان: مبانی، حکومت دینی، انسان شناختی، جامعه شناختی و دین شناختی
  • صادق سهرابی، یحیی صالح نیا صفحات 125-140

    مقاله حاضر به دنبال بررسی گفتمان کارآمد و موثر تناصح و تعاون در روابط حاکمان و مردم است که در نهایت منتهی به ایجاد و پیشرفت جامعه صالح می شود. نویسندگان با استفاده از خطبه 216 نهج البلاغه به بررسی و تحلیل ماهیت روابط و حقوق متقابل مردم و حکومت پرداخته و با الهام از خطبه مذکور به استخراج و تبیین یک گفتمان راهبردی برای تنظیم این روابط پرداخته اند. روش پژوهش این مقاله به صورت کتابخانه ای و کیفی است به نحوی که مباحث مدنظر در حوزه روابط و حقوق و هم افزایی های حکومت و مردم از منظر امیرالمومنین علی؟ع؟ مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است و در آخر نیز نتیجه به دست آمده این است که ایجاد نظام الفت بین مردم و حاکمان منتهی به تناصح و تعامل ایشان با یکدیگر خواهد شد و با حرکت هر کدام در ریل مناسب، مولفه های جامعه صالح در اجتماع نمودار خواهد شد.

    کلیدواژگان: تناصح، تعاون، پیشران، جامعه صالح
  • محمدمهدی حائری پور * صفحات 141-154

    انسان ها در حرکت های فردی و اجتماعی، به دنبال مقصد و هدف معینی هستند و در واقع، دستیابی به اهداف، انگیزه حرکت و اقدام و کم و کیف آنها را تعریف می کند. حکومت ها نیز که نماد اراده اجتماعی هستند برای رسیدن به اهداف مشخصی شکل می گیرند و البته بسته به پشتوانه فکری آنها، اهداف شان نیز متفاوت خواهد بود. در این مقاله درباره اهداف حکومت دینی بحث شده است و در فرآیند بحث ابتدا ضرورت حکومت و مقصود از اهداف حکومت و اهمیت و فایده بحث بیان گردیده و سپس به تحلیل چگونگی کشف اهداف حکومت دینی از دو راه پرداخته شده است: یکی از مسیر تحلیل انسان و نیازهای او و دیگری با مطالعه آیات و روایات اسلامی به ویژه کلمات امیرالمومنین علی؟ع؟. و نتیجه بحث به طور خلاصه این است که اهداف حکومت دینی عبارتست از: تعلیم و تربیت انسان ها وقیام ایشان به عدالت در همه بخش ها و در روابط فردی و اجتماعی آنها.

    کلیدواژگان: حکومت دینی، اهداف، عدالت، تعلیم، تزکیه
|
  • Adel Farsad Doust *, Taha Yousefi Pages 7-26

    The revolutions that arise are divided into two types in terms of their ideals: revolutions whose ideals are only worldly and revolutions whose ideals are material well-being and eternal happiness. The five-year rule of Imam Ali and the Islamic Republic is of the second type; But when the history of Alavi rule is researched, it becomes clear that some Islamic ideals were not realized during their time. In the Islamic Republic, despite many advances; But some of the goals of the revolution have not yet been realized. In this article, by comparing the era of Alevi rule with the Islamic Republic, the obstacles to the realization of Islamic ideals are examined.

    Keywords: ideal, Obstacles, Imam Ali's rule, Islamic Republic
  • MohammadMusa Hamidi* Pages 27-46

    This article aims to explain the role of the Islamic government in facing the cultural challenges of the Age of Absence with a descriptive-analytical method, and its findings show that the Islamic government affects the process of facing the cultural challenges of the Age of Absence by affecting the underlying variables. . The Islamic government is the manifestation of the Will of God Almighty and gives the thoughts, beliefs, tendencies, traditions and behaviors of the people in the age of occultation, a special divine direction. The culture of arrogance, human-centeredness, anti-rightsism, oppression, racial prejudice, superstition, extreme moral vulgarity, and sexual chaos, which manifests itself in the form of enslavement to the ego, the devil, and the world, is the modernized form of pre-Islamic ignorance and is one of the most important challenges. It is the culture of the age of absenteeism. The Islamic government adjusts people's vision, tendency, and action on the path of monotheism and makes people look at themselves and the universe in a correct and insightful way, in harmony and in accordance with their development and nature, on the path of obedience and closeness to God Almighty.

    Keywords: The era of backsliding, the sovereignty of God Almighty, Islamic Government, Cultural Challenges
  • Saeid Bakhshi *, Adel Farsad Doust Pages 47-66
    Every government is formed based on a certain attitude towards man, existence, society, etc. Religious government also originates from attitudes (fundamental beliefs) that changes in them lead to changes in the goals, principles, form and method of government. Among the foundations of religious government, there are epistemological and ontological foundations, each of which leads to specific issues. The epistemological foundations of religious government are: realism and negation of sensualism. The ontological foundations are the orderliness of creation, the non-exclusivity of existence in the world of matter, and the monotheism of God. In this research, we have tried to explain and analyze the theory of Islam about the foundations of government by using revealed data in order to reach the desired result.
    Keywords: fundamentals, religious government, epistemological absolutism, ontology, purposefulness of creation, Divine Monotheism
  • Asghar Tahmasebi Beldaji* Pages 67-88

    Decent rule has been one of the goals of all the prophets, and its importance has reached its peak in the teachings of Islam. In today's era, it is important to pay attention to the important characteristics of decent governance based on religious teachings and set an example, which can serve as an example for Islamic and even non-Islamic governments. Based on this, the present research with a descriptive-analytical method, relying on the teachings of Imam Ali in Nahj al-Balagha, deals with the important indicators of competent governance in different dimensions, and through this, the indicators of this governance are analyzed and investigated in the following dimensions: epistemological, political, social and economic. Gives. The result is that the deep understanding of Imam Ali's government history? This shows the important conclusions that firstly: proper governance in Nahj al-Balagha has a divine basis and the principle of its formation is in the direction of reviving religion and divine commands, secondly: this governance is not one-dimensional but includes all aspects of human life and with Many components guide the society towards a virtuous life, thirdly: according to the teachings of Nahj al-Balagha, proper governance is completely different from human and royal governments and its main goal is the happiness and perfection of human beings. The government is based on divine ethics, which reaches its goal with the approach of fulfilling the mutual duties of the people and the leader of the Islamic society.

    Keywords: Imam Ali, Islamic politics, meritorious governance, Nahj al-Balagha
  • Zahra Arjmand, Zahra Saidi Pages 89-106
    Discovering and explaining effective solutions for the efficiency of the religious government is one of the important issues that the administrators of the Islamic system should pay serious attention to. In the religious government, the highest goal is to guide, educate and ennoble the people through divine teachings. Therefore, the most important indicators of the efficiency of the religious government are the growth and excellence of the people and the achievement of happiness in this world and the hereafter. People's self-improvement plays a key and fundamental role in realizing these indicators and, as a result, the efficiency of the religious government. With piety and self-improvement, secular and humanistic non-religious thinking will be prevented from entering the government body. This research seeks to answer the question of whether people's self-improvement has an effect on the efficiency of the religious government. The findings indicate that; Self-improvement and observance of divine piety strengthens faith in God and refines and educates the soul and all religious beliefs. The important point is that, by obeying the guardian of the Muslims and implementing the divine commandments, the believer serves the Almighty God and ultimately observes the divine limits in the society, and this is one of the most effective factors in the effectiveness of the religious government. The role of self-improvement with the efficiency of the religious government is the focus of the present article, which, with the aim of discovering and explaining the influence of people's self-improvement on the efficiency of the religious government, has tried to explain the dimensions of this debate with the Qur'anic and narrative approach and the descriptive-analytical method.
    Keywords: Self-Improvement, People, Efficiency, theocracy
  • Saeid Bakhshi, Arezoo Shokri * Pages 107-124

    Governments are formed based on specific attitudes towards humans and existence, society, etc., and changes in attitudes lead to changes in the goals, principles, form and method of governance. Religious government is based on basic beliefs, including anthropological, sociological, and theological foundations, each of which leads to specific issues in government. The anthropological foundations are the purposefulness of human creation and existence, the extent of human existence, and freedom and awareness. Sociological foundations, the formation of a new bond of faith between people. Theological foundations: the inseparable link between religion and politics. In this research, we explain and analyze the theory of Islam about the foundations of government by using the revelation data in order to reach the desired result.

    Keywords: fundamentals, religious government, anthropological, sociological, theological
  • Sadegh Sohrabi, Yahya Salehnia Pages 125-140

    The present article seeks to examine the efficient and effective discourse of reconciliation and cooperation in the relations between the rulers and the people, which ultimately leads to the creation and development of a righteous society. Using sermon 216 of Nahj al-Balagha, the authors have investigated and analyzed the nature of the relations and mutual rights of the people and the government, and with the inspiration of the said sermon, they have extracted and explained a strategic discourse to regulate these relations. The research method of this article is library and qualitative in such a way that the topics considered in the field of relations and rights and synergies between the government and the people from the perspective of Amirul Momineen Ali? It has been investigated and analyzed, and finally, the conclusion reached is that the creation of a system of cooperation between the people and the rulers will lead to their consultation and interaction with each other, and with each of them moving in the right direction, the elements of the righteous society in the community will be formed. will be.

    Keywords: giving advice, cooperation, propellant, righteous society
  • MohammadMahdi Haeripour* Pages 141-154

    In individual and social movements, humans are looking for a certain destination and goal, and in fact, achieving the goals defines the motivation of movement and action and their merits and demerits. Governments, which are a symbol of social will, are formed to achieve specific goals, and of course, depending on their intellectual support, their goals will also be different. In this article, the goals of the religious government have been discussed, and in the process of the discussion, the necessity of the government and the purpose of the goals of the government and the importance and benefits of the discussion have been stated, and then the analysis of how to discover the goals of the religious government has been discussed in two ways: one is the path of human analysis. and his and other needs by studying Islamic verses and traditions, especially the words of Amir al-Mu'minin Ali? And the conclusion of the discussion in short is that the goals of the religious government are: education and training of people and their upholding justice in all areas and in their personal and social relationships.

    Keywords: religious government, Goals, Justice, Education, Cultivation