فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم شفیعی سروستانی*، محمدحسن نصیری، جعفر جهانی، مهدی محمدی صفحات 7-32

    این پژوهش با هدف شناخت چالش های نیکبودی در بین اساتید برای نیل به تدوین برنامه درسی تعالی حرفه ای استادان دانشگاه پیام نور فارس در قالب یک پژوهش کاربردی-توسعه ای با رویکرد آمیخته انجام شد. در بخش اول؛ با روش تحلیل مضمون چالش های نیکبودی آکادمیک برای نیل به تدوین برنامه درسی تعالی حرفه ای استادان شناسایی شد و در مرحله دوم با رویکرد کمی سوارا چالشهای شناسایی شده اولویت بندی گردید. در بخش کیفی پژوهش مشارکت کنندگان شامل اساتید دانشگاه پیام نور استان فارس بوده که فرایند نمونه گیری با رویکرد هدفمند و روش نمونه گیری معیار با 20 نفر از اساتید تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه نیمه ساختارمند انجام گرفت. تحلیل یافته ها نشان داد چالش های نیکبودی در قالب چالش های فزاینده و کاهنده در چهار محور چالش های مرتبط با تدریس، پژوهش، مشاوره و اجتماعی قابل بررسی است. در بخش کمی اقدام به تعیین وزن شاخص های الگوی نیکبودی آکادمیک برای تدوین برنامه درسی تعالی حرفه ای استادان گردید. به منظور تعیین وزن شاخص های موجود از روش تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (سوارا) استفاده شد. در میان چالش های مورد بررسی علاقه شخصی استاد به تدریس و پژوهش، پیشرفت علمی دانشجویان، ایجاد حس اعتماد در دانشجو و وجود شرایط و امکانات مناسب از بیشترین اولویت برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: نیکبودی آکادمیک، چالش های نیکبودی اعضا هیات علمی، برنامه درسی تعالی حرفه ای استادان
  • زهره عیوض پور، جواد حاتمی*، مجید علی عسگری، زهرا صباغیان، فاطمه احمدبیگی صفحات 33-77

    با توجه به  ضرورت تغییر در برنامه های درسی تربیت معلم و آماده سازی معلم شایسته و حرفه ای، هدف این پژوهش، روشن ساختن چارچوب کلی شایستگی های حرفه ای معلمان با مطالعه ی نظام مند و ارائه ی فراترکیبی از الگوهای نظری و پژوهش های صورت گرفته  در این حوزه با تمرکز بر صلاحیت حرفه ای معلمان و ارائه ی مدل ادراکی آن جهت اصلاح و باز طراحی  برنامه ی درسی تربیت معلم می باشد.  رویکرد این پژوهش کیفی و از نوع سنتز پژوهی است که با روش تحلیل محتوا و با استفاده از راهبرد فراترکیب انجام شده و از نظر هدف، کاربردی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمام کتاب ها (20)، مقالات (156)، پایان نامه ها (16) و پژوهش های  متعدد در بازه ی زمانی (2023- 1980میلادی) در زمینه ی صلاحیت حرفه ای معلم در داخل و خارج از ایران می باشد. نمونه ی پژوهش شامل 68 مورد است که بر اساس ارتباط موضوعی و اشباع نظری داده ها به صورت هدفمند انتخاب و داده های پژوهش با روش تحلیل محتوا (کیفی)  مورد مطالعه قرار گرفته است که کد گذاری و طبقه بندی اطلاعات، 24 مولفه ی پرتکرار شناسایی و از 94 مفهوم نهایی، مقولات و مضامین اصلی استخراج شدند.  براساس تحلیل محتوای استقرایی و ترکیبی مقولات، یافته های پژوهش نشان داد که الگوی مورد نظر؛ 5 مقوله ی اصلی  ناظر بر ابعاد صلاحیت و 10 مقوله ی پایه ناظر بر ارکان صلاحیت و نیز 25 زیر مقوله ناظر بر انواع صلاحیت است که ترسیم چارچوب ادراکی صلاحیت برنامه درسی و نیز دلالت های آن برای  بازطراحی برنامه درسی  تربیت معلم از آن قابل تفکیک است.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای معلمان، ابعاد صلاحیت، ارکان صلاحیت، برنامه درسی تربیت معلم
  • رحمت الله خسروی*، آرمان مهری صفحات 79-110

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی محتوای کتاب های روان شناسی تربیتی در  برنامه ی درسی آموزش عالی ایران بر اساس مولفه های سبک های یادگیری و انطباق آن ها با روش های تدریس انجام گرفته است. رویکرد تحقیق کیفی و روش آن تحلیل محتوا بوده است. جامعه ی پژوهش، کلیه ی کتاب های روان شناسی تربیتی تالیفی و ترجمه شده در ایران بود که 10کتاب پس از مشورت با استادان مرجع دانشگاه های مادر و متصدیان فروش انتشاراتی های معتبر دانشگاهی برای تحلیل انتخاب گردید. یافته ها نشان داد 11 نوع سبک یادگیری در کتاب های روان شناسی تربیتی وجود دارد که سبک تکانشی/تاملی با 3/16 درصد بیشترین و مدل پیازی با 3/1 درصدکمترین میزان فراوانی را به خود اختصاص داده اند. همچنین 60% مولفان کتاب ها نگرشی مثبت نسبت به انطباق روش های تدریس با سبک های یادگیری دارند؛ 20% بدون موضع مشخص اند و 20% نیز نگرشی خنثی در این زمینه دارند. مطابق یافته ها، تنها در 30% از کتاب های مورد مطالعه، مولفان به انتقادات پژوهشگران نسبت به نظریه های سبک های یادگیری و نیز کمبود شواهد در زمینه تاثیر انطباق روش های تدریس با سبک های یادگیری بر بهبود عملکرد تحصیلی یادگیرندگان، اشاره کرده اند. نتایج نشان داد علی رغم نبود شواهد پژوهشی کافی، مولفان ایرانی نگرش مثبتی نسبت به انطباق روش های تدریس با سبک های یادگیری دارند و خوانندگان را به کاربست آن ها ترغیب می کنند.

    کلیدواژگان: برنامه ی درسی آموزش عالی، کتاب های روان شناسی تربیتی، سبک های یادگیری، روش های تدریس
  • مرتضی معرفت*، عیسی برقی، بهبود یاریقلی صفحات 111-124
    هدف پژوهش حاضر بررسی برنامه درسی رشته برنامه ریزی درسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در توانمندسازی دانشجویان از نظر مهارت های فنی، اجرایی، دانشی و نگرشی بود. طرح پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و از نظر رویکرد، کمی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانشجویان رشته های برنامه ریزی درسی در دوره کارشناسی ارشد دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در هفت سال اخیر به تعداد 122 نفر بود. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی مورگان استفاده شد و 85 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که در چهار بخش مهارت های فنی، اجرایی، دانشی و نگرشی بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به تائید متخصصان رسید. پایایی کل پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 978/0 برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد و...) و همچنین برای پاسخ به سوال های پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. نتایج نشانگر آن بود که میانگین برنامه درسی رشته برنامه ریزی درسی در توانمندسازی دانشجویان برابر با 40/3 بود. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معنادار در سطح 05/0 معناداری بین میانگین برنامه درسی در توانمندسازی دانشجویان از نظر مهارت های فنی، اجرایی، دانشی و نگرشی با میانگین مطلوب (4) وجود دارد و میانگین به دست آمده در هر چهار مهارت کمتر از وضعیت مطلوب (4) می باشد. در این راستا چنین می توان نتیجه گرفت که برنامه درسی رشته برنامه ریزی درسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در توانمندسازی دانشجویان از نظر مهارت های فنی، اجرایی، دانشی و نگرشی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و باید در این چهار مهارت، در برنامه درسی رشته تغییراتی داده شود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه ریزی درسی، مهارت فنی، اجرایی، دانشی، نگرشی
  • منصوره معینی، اکبر کلاهدوزان* صفحات 125-141

    جامعه پزشکی اروپا از باورمندی به استقلال علوم تجربی از علوم انسانی که با تجربه گرایی بیکن و دوگانه انگاری  دکارت آغازشد و آموزش پزشکی را از نگاه جامع به انسان وهستی دورساخت ، گذرکرده و آموزش علوم انسانی را به دانشجویان علوم پزشکی ضرورتی انکارناپذیر برای بازگشت پزشکی به نگرشهای جامع انسانگرا می داند این درحالیست که پیوستگی علوم انسانی و دانش پزشکی از دیرباز بنیادی ترین عامل تولیدعلم درتمدن ایرانی-اسلامی بوده است. توجه به لزوم این پیوستگی با بهره مندی از پیشینه غنی حکمت پزشکی می تواند یکبار دیگر خاستگاه تولیدعلمی گردد وارزشها و آرمانهای انسانی-اجتماعی آن را امکانپذیر سازد.. همکاری دانشگاه های وزارت علوم و بهداشت دربرنامه ریزی آموزشی واحدهای علوم انسانی پزشکی با بهره مندی ازپیشینه حکمت پزشکی،  استفاده از راهکارهایی همچون تبییین جایگاه پزشکی ، ایجاد نهادهای آموزشی- پژوهشی ، وتوجه به میان رشته ها وبرنامه درسی علوم انسانی پزشکی ، ،می تواند خیزشی علمی وفکری در آموزش کاربردی علوم انسانی در آموزش پزشکی باشد.این پژوهش از رهگذرمطالعه اسنادی- کتابخانه ای به بررسی تاریخچه ارتباط علوم انسانی و دانش پزشکی براساس اندیشمندان غربی  و اندیشه و زندگی پزشکان  فرهنگ ایرانی- اسلامی پرداخته تا ضرورت پیوند بنیادین علوم انسانی را به برنامه درسی علوم پزشکی تبیین نماید تحقق اخلاق پزشکی نه تنها نیازمند استواری پزشکی برنگاه گسترده به هویت انسان در جهان هستی است. پیوند آموزش علوم انسانی و پزشکی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور باید با چنین نگاهی، احیاگر پزشکی انسان گرا گردد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پزشکی، علوم انسانی پزشکی، فرهنگ ایرانی اسلامی، طب مکانیکی، حکمت پزشکی
  • محمد خلیلی، علی اکبر خسروی بابادی*، عباس خورشیدی، فاطمه حمیدی فر صفحات 143-186
    پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی اثر بخش برنامه درسی دروس آزمایشگاهی رشته های فنی و مهندسی دانشگاه های آموزش عالی با رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد مشتمل بر کدگذاری باز، کد گذاری محوری و کد گذاری انتخابی صورت پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده کیفی و از نظر اجرای پژوهش داده بنیاد است. شرکت کنندگان در پژوهش صاحب نظران و خبرگان در زمینه آموزش دروس آزمایشگاهی بودند. روش نمونه گیری به روش هدفمند گلوله برفی صورت پذیرفت و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. مرحله کد گذاری باز با مطالعه ادبیات پژوهشی ملی و بین المللی و همچنین سند کاوی انجام شد  و نتایج حاصله در کد گذاری انتخابی مورد دسته بندی قرار گرفت. سپس یافته ها با  نظر 16 نفر از خبرگان  این حوزه و به کمک فن دلفی و همچنین برگزاری جلسه بارش مغزی مورد ارزیابی قرار گرفت و الگویی شامل 84 گویه، 21 شاخص، 10 مولفه و 5 بعد منطق با نظر خبرگان پژوهش تدوین شد. در این پژوهش ابعاد: انتظارات دانشجویان، دانش پیش آزمایشگاهی، چرخه ی ارائه، ارزیابی و مقاصد نهایی برای برنامه درسی دروس آزمایشگاهی رشته های فنی و مهندسی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دروس آزمایشگاهی، آموزش مهندسی، آموزش عالی
  • مهدیه خلیلی خضرآبادی، محمد حسنی*، بهناز مهاجران، رضا فتحی صفحات 187-211
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر کیفیت برنامه درسی مهارت محور دوره کارشناسی و خودتعیین گری روان شناختی بر نیت کارآفرینی دانشجویان، با نقش میانجی الهام کارآفرینانه و خلاقیت انجام شد. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری بود. 341 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه ارومیه در سه دانشکده به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه در پژوهش شرکت داشتند. از پرسش نامه های نیت کارآفرینی لینان و چن، مقیاس محمدشفیع، نیستانی، میرشاه جعفری و تقوایی برای کیفیت برنامه درسی، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی گانیه در بررسی خودتعیین گری دانشجویان، پرسشنامه سوئیتاریس، زربیناتی و اللحام در الهام کارآفرینانه و پرسش نامه های استاندارد دلیللو و هاگتون در سنجش خلاقیت کارآفرینانه و زامپتاکیس و موستاکیس در خلاقیت فردی، خانوادگی و دانشگاهی استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه های پژوهش تایید شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که کیفیت برنامه درسی نتوانست تاثیری مستقیم بر نیت کارآفرینی داشته باشد؛ بین خودتعیین گری با نیت کارآفرینی رابطه مثبت و معناداری برقرار بود و الهام کارآفرینانه و خلاقیت در این رابطه نقشی میانجی داشتند. لذا برنامه درسی مهارت محور دانشگاه ها می تواند در کنار آگاهی از پایه های فردی و روان شناختی کارآفرینی و استعدادهای بالقوه دانشجویان، با هدف تاثیرگذاری بر انگیزه های شناختی و عاطفی ایشان در افزایش نیت کارآفرینی آنان، تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: الهام کارآفرینانه، برنامه درسی، خلاقیت، خودتعیین گری، نیت کارآفرینی
  • ندا اسدی، حسین زینلی پور*، علی اکبر شیخی فینی، اصغر سلطانی صفحات 213-244
    هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی برنامه درسی آموزش عالی در شهرهای مبتنی بر دانش است. این پژوهش از نظر روش، در زمره تحقیقات کاربردی و از نوع داده بنیاد محسوب می شود که جمع آوری داده های مورد نیاز آن از میان مقالات منتشر شده در پایگاه های معتبر علمی بدست آمده است. اطلاعات بدست آمده بعد از استخراج طبقه بندی و کدگذاری شدند و الگوی برنامه درسی که مبتنی بر فرهنگ جامعه ایرانی باشد با کدگذاری اطلاعات استخراج شد، روند کدگذاری تارسیدن به مرحله اشباع ادامه یافت و سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی صورت پذیرفت؛ سپس یک مدل مفهومی از پژوهش های مربوطه استخراج گردید. نتایج پژوهش نشان داد در ارائه الگوی برنامه درسی شهر دانشی می تواند به توسعه نقش آموزش عالی، آموزش، تولید و انتشار دانش، بومی سازی دانش و تبدیل دانش و فناوری به محصول کمک کند و این رسالت نیاز به آماده سازی زیرساخت هایی از جمله تدوین قوانین و مقررات حمایتی، حقوق مالکیت فکری و زیرساخت های ارتباطی و اطلاعاتی دارد.
    کلیدواژگان: شهر مبتنی بر دانش، برنامه درسی، آموزش عالی
  • رسول شریفی نجف آبادی*، محمدرضا یوسفی روشن صفحات 245-265
    ماده درسی الزامی تحت عنوان «ژئوتوریسم با تاکید بر ایران « در برنامه درسی آموزش جغرافیای دانشگاه فرهنگیان تعریف شده که فلسفه وجودی و سرفصل های ارائه شده برای آن جای تامل دارد؛ به طوری که اساتید این رشته در تدوین و ارائه آن و دانشجومعلمان نیز از درک عمیق محتوای آن عاجز شده اند. جهت بررسی این موضوع، از روش تحقیق کیفی در قالب مقایسه تطبیقی استفاده شده و عنوان و سرفصل های ارائه شده برای این درس با منابع ذکر شده برای آن در برنامه درسی کارشناسی آموزش جغرافیا دانشگاه فرهنگیان و همچنین، برنامه های درسی کارشناسی رشته های جغرافیا و زمین شناسی سایر دانشگاه ها مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده، وجود این تناقض را تایید می کند. پیشنهاد می شود که و به جای این ماده درسی، «جغرافیای گردشگری با تاکید بر اجرای گردش های علمی دانش آموزی» جایگزین گردد که با اهداف و ساختار برنامه درسی آموزش جغرافیا در دانشگاه فرهنگیان همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش جغرافیا، ژئوتوریسم، جغرافیای گردشگری
  • زهرا محتشم، زهرا گویا*، سهیلا غلام آزاد صفحات 267-294

    در ایران، رشته های ریاضی دانشگاهی از شروع دهه 1390، با افت کمی و کیفی فزاینده ای مواجه شده است و سیاست گذاران آموزش عالی را با چالش مواجه کرده است. به ویژه جایگزینی آموزش حضوری با آموزش مجازی در دوران همه گیری و حضور پررنگ تکنولوژی دیجیتال و هوش مصنوعی، مانند شتاب دهنده ای[1] عمل کرد که هم سلیقه یادگیری و انتظار دانشجویان را از تحصیلات دانشگاهی تغییرداد و هم قواعد بازارکار را دگرگون نمود. برای رویارویی با این بحران، رویکردمتفاوتی به چهارحوزه «علوم [2]-تکنولوژی-مهندسی-ریاضی» (استم) در آموزش عالی، توجه دوباره ای را جلب کرد. هدف از این پژوهش، بررسی استفاده از آموزش استم برای رویارویی با چالش های رشته ریاضی دانشگاهی درایران بود. بدین منظور، ابتدا سیرتاریخی توجه به رشته های تشکیل دهنده استم در ایالات متحده که خاستگاه این آموزش بوده، مطالعه شد. سپس با مرور نظام وار[3] اسناد، ابتکارهای پنج کشور که هرکدام نقش عمده ای در پیشبرد استم داشته اند، استخراج شده و چارچوبی برای مواجهه با بحران رشته های ریاضی دانشگاهی در ایران تدوین شد. دستاورد اصلی این مطالعه این است که آموزش استم، نیازمند مشارکت بین گروهی/ بین دانشکده ای و مراکز پژوهشی دانشگاه ها با تبیین هدف مشترک، حمایت از پژوهش های تلفیقی توسط سیاست گذاران، توانمند سازی نیروی انسانی در مدرسه و دانشگاه از طریق توسعه حرفه ای، عبور از برنامه های آموزشی تجویزی و همچنین توجه به نقش کلیدی ریاضی در توسعه تکنولوژی و هوش مصنوعی و متحول شدن بازار کار است.

    کلیدواژگان: رشته های ریاضی دانشگاهی، علوم-تکنولوژی-مهندسی-ریاضی(استم)، آموزش عالی، بازارکارجدید، رویکرد تلفیقی به برنامه درسی ریاضی
  • عیسی زمانیان، محمدرضا یوسف زاده چوسری*، عظیمه سادات خاکباز صفحات 297-324
    این پژوهش با هدف ارائه الگوی برنامه درسی برای تحقق رسالت دانشگاه نسل چهارم با رویکرد کیفی و روش پایه انجام شده است. نمونه مورد مطالعه بر اساس روش نمونهگیری از نوع ملاکی و بر اساس قاعده رسیدن به حد اشباع در تحقیق کیفی، با حضور 13 نفر از صاحبنظران حوزه برنامه درسی آموزش عالی صورت گرفت. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش کد گذاری استفاده شد. اعتبار داده ها از طریق بازبینی اعضاء و ممیزخارجی تعیین گردید. نتایج نشان داد، مبانی فلسفی الگو برنامه درسی رئالیسم اسلامی، عملگرایی، نوعملگرایی و پدیدارشناسی، نظریه اصلی پشتیبان بازسازی اجتماعی و نظریه های گزینشی شامل شایستگیهای خاص، پیچیدگی، نومفهومگرایی و پیشرفتگرایی است. به دنبال این یافته ها برای عناصر برنامه درسی در مجموع 140 مقوله استخراج گردید، برای تعین اعتبار مدل از CVR استفاده شد و میزان آن 93.92 صدم محاسبه گردید. به طور کلی می توان گفت جهت بازنگری برنامه درسی های در جهت پاسخ گویی و رسیدگی به مشکلات آشکار و پنهان جامعه، ارائه الگوی برنامه درسی مبتنی بر مسئولیت پذیری اجتماعی می تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، دانشگاه نسل چهارم، مسئولیت پذیری اجتماعی
  • محمدتقی رودی*، اسماعیل جعفری صفحات 325-356
    هدف از انجام پژوهش حاضر مطالعه و شناسایی مولفه های رفتاری مرتبط با تدریس اثربخش اساتید و مربیان دانشگاه از نظر دانشجویان است. برای این منظور، از تکنیک رویدادهای بحرانی به عنوان روش پژوهش استفاده شده است. محل انجام این پژوهش شهر تهران بود و مشارکت کنندگان پژوهش 50 نفر از دانشجویان رشته ی علوم تربیتی دانشگاه های دولتی تهران بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع  موارد عادی انتخاب شده اند. با توجه به یافته های پژوهش، و بر اساس تحلیل های انجام شده، 7 مولفه ی رفتاری اصلی تدریس اثربخش شناسایی شدند که شامل انتخاب راهبرد تدریس و آموزش، نظم و انضباط شغلی، رعایت انصاف و عدالت، ارتباط و تعامل با دانشجویان، آمادگی و داشتن طرح درس، اختصاص زمان به دانشجویان خارج از کلاس درس و مدیریت و کنترل کلاس درس است. به نظر می رسد توجه به این مولفه های رفتاری و بهره گیری از آن ها در توسعه و ارتقای شایستگی های معلمان، ارزیابی اثربخشی تدریس، جذب و استخدام اساتید دانشگاه راهگشا خواهد بود.
    کلیدواژگان: رفتار تدریس، تدریس اثربخش، تکنیک رویداد بحرانی، برنامه درسی
|
  • Maryam Shafiei Sarvestani *, MohammadHassan Nasiri, Jafar Jahani, Mehdi Mohammadi Pages 7-32

    This research was carried out with the aim of identifying the challenges of well-being among faculty members for Nil, the curriculum of professional training of professors of Payam Noor Fars University in the form of an applied-developmental research with blending. In the first phase, using the qualitative method of theme analysis, the challenges of academic well-being were identified in order to develop a curriculum for the professional excellence of professors. The participation of faculty members of Payam Noor University of Fars province was continued with a purposeful method including the sampling process until reaching theoretical saturation (20 interviews). A semi-structured interview and a questionnaire were used to gather the views of the respondents. The research studies indicated that well-being could be examined in the form of increasing challenges in the four axes of challenges related to teaching, research, counseling and social evaluation. Among the examined challenges, the professor's personal interest in teaching and research, students' academic progress, creating a sense of confidence in students, and the existence of suitable conditions and facilities had the highest priority.

    Keywords: academic well-being, challenges of Faculty members well-being, professional excellence
  • Z.Eivazpour, Javad Hatami *, Majid Aliasgri, Zahra Sabaghian, Fatemeh Ahmadbeigi Pages 33-77

    Considering the necessity of changes in the teacher training curricula and the competent and professional teacher training system, the purpose of this research was to clarify the general framework of teachers' competencies with a systematic study. In addition, it aimed to present a meta-combination of theoretical models and studies conducted in this field with a focus It is based on the professional qualifications of teachers and the presentation of its perceptual model for the purpose of reforming and re-designing the teacher training curriculum. The approach used in this qualitative research was a synthesis type of research, which was conducted with the help of the meta-combination strategy and was practical in terms of the goal. The statistical population of the research included all the books (20), articles (156), theses (16) and numerous studies in the period of time (1980-2023) in the field of professional qualifications of teachers inside and outside Iran available in reliable sources. The corpus sample of the research included above 68 titles, based on thematic relevance and theoretical saturation of the data, the research data was selected in a purposeful way with the method of content analysis (qualitative) of the studied documents, collecting and coding and classifying the information of 24 frequently identified components and 94 concepts. Finally, the main categories and topics were extracted. Based on the analysis of the inductive and composite content of the categories, the findings of the research showed that the pattern involves 5 main categories overseeing the dimensions of competence and 10 basic categories overseeing the elements of competence and 25 sub-categories overseeing the types of competence that draw the perceptual framework of curriculum competence. And the relevant implications for redesigning the teacher training curriculum could be separated from it.

    Keywords: teachers' professional qualification, dimensions of qualification, elements of qualification, Teacher training curriculum
  • RahmatAllah Khosravi *, Arman Mehri Pages 79-110

    The present study aimed to assess psychology textbooks in Iranian higher education curriculum, focusing on learning styles and their adaption to teaching methods. Using qualitative content analysis, 10 Persian-authored and translated books were examined after consulting university professors and publishers. The findings revealed 11 learning styles in educational psychology textbooks, with the impulsive/reflective style having the highest frequency at 16.3% and the Layered model having the lowest frequency at 1.3%. Additionally, 60% of authors showed a positive stance on aligning teaching methods with learning styles, while 20% had no clear position and 20% were neutral. According to the findings, only 30% of textbooks addressed criticisms of learning styles theories and the lack of evidence supporting the impact of aligning teaching methods with learning styles on academic performance. The results indicated that despite the lack of sufficient research evidence, Iranian authors generally support adapting teaching methods with learning styles and encourage their implementation.

    Keywords: higher education curriculum, educational psychology books, Learning styles, teaching methods
  • Morteza Marefat *, Isa Barghi, Behbod Yarigoli Pages 111-124
    The aim of the current research was to examine the curriculum of the field of curriculum planning of Shahid Madani University of Azerbaijan in empowering students in terms of technical, executive, knowledge and attitudinal skills. The research design was practical in terms of purpose, descriptive survey in terms of nature, and quantitative in terms of approach. The statistical population of the present study included 122 students of curriculum planning courses in the master's course of Shahid Madani University of Azerbaijan in the last seven years the formal and content validity of the questionnaire was confirmed by experts. The reliability of the whole questionnaire was estimated based on Cronbach's alpha coefficient of 0.978. Descriptive statistics were used to analyze the data, and a sample t-tech test was used to answer the research questions. The results showed that the average curriculum of curriculum planning in empowering students was equal to 3.40. Also, the results revealed that there is a significant difference at the significance level of 0.05 between the curriculum average in empowering students in terms of technical, executive, knowledge and attitude skills with a desirable average (4) and the average obtained in all four skills is less.
    Keywords: Curriculum, Curriculum Planning, Technical, Executive, Knowledge
  • Mansoureh Moeini, Akbar Kolahdouzaneini * Pages 125-141

    The European medical society no longer believes in the independence of experimental sciences from the humanities. This idea began with Bacon's empiricism and Descartes' dualism, and made medical education away from a comprehensive view of man and the teaching humanities to medical students is an undeniable necessity. Paying attention to the necessity of this connection can once again become the origin of scientific production and the cooperation of the universities of the Ministry of Science and Health in the educational planning of medical humanities by using the background of medical wisdom for the purpose of explaining the position of medicine, creating educational-research institutions, and paying attention to interdisciplinary and medical humanities curriculum can be a scientific and intellectual rise in the incorporation of humanities medical education. Through library research the relationship between humanities and medical knowledge of western thinkers and the thought and life of doctors of Iranian-Islamic culture was investigated to highlight the necessity of the fundamental connection of humanities and medical sciences curriculum

    Keywords: medical curriculum, medical humanities, Iranian-Islamic culture, mechanical medicine, wisdom
  • Mohammad Khalili, Aliakbar Khosravi Babadi *, Abas Khlorshidi, Fatemeh Hamidi Far Pages 143-186
    The present study was conducted with the aim of introducing the effective curriculum model of laboratory courses of technical and engineering fields in higher education based on the Grounded theory, including open coding, axial coding and selective coding. The research method is applied in terms of purpose, qualitative in terms of data type and Grounded Theory in terms of nature and type of data study. The study population consists of all experts in the field of absorption. The open coding phase was done by studying national and international research literature as well as document mining and the results were categorized in selective coding. Then, the findings were evaluated with the methods of interviews with experts, Delphi technique, and holding a brainstorming session, and a model including 80 items, 21 indicators, 10 components, and 5 dimensions of logic was developed with the opinion of research experts. In this research, the dimensions: students' expectations, pre-laboratory knowledge, implementation cycle, evaluation and final goals were proposed for the curriculum of laboratory courses in technical and engineering fields.
    Keywords: Curriculum, laboratory courses, engineering education, Higher education
  • Mahdieh Khalili Khezrabadi, Mohammad Hassani *, Behnaz Mohajeran, Reza Fathi Pages 187-211
    The aim of this study was investigating the effects of the quality of the undergraduate skill-based curriculum and psychological self-determination on the entrepreneurial intention of students, with regard to the mediating role of entrepreneurial inspiration and creativity. This research was applied and was conducted based on structural equation modeling. The research sample included 341 undergraduate students of Urmia University who were selected using stratified random sampling. Linan and Chen's entrepreneurial intention questionnaires, Mohammad Shafi, et al. scale for the curriculum quality, Gagné basic psychological needs satisfaction scale in examining self-determination, Souitaris, Zerbinati & Al-Laham questionnaire in entrepreneurial inspiration and DiLiello & Houghton questionnaire in entrepreneurial creativity and Zampetakis & Moustakis questionnaire in individual, family and academic creativity were used. The reliability and validity of the questionnaires were confirmed. The results indicated that the quality of the curriculum could not have a direct effect on the entrepreneurial intention. Self-determination had a positive relationship with entrepreneurial intention, and entrepreneurial inspiration and creativity had a mediating role in this relationship. Therefore, the skill-oriented curriculum of universities can be effective along with the knowledge of the individual and psychological foundations of entrepreneurship and the potential talents of students, with the aim of developing their cognitive and emotional motivations in increasing entrepreneurial intention.
    Keywords: Entrepreneurial intention, Curriculum Quality, Entrepreneurial Inspiration, Entrepreneurial Creativity
  • Neda Baniasadi, Hosain Zainalipour *, Aliakbar Shekhifini, Asghar Soltani Pages 213-244
    The aim of the current research was to present a curriculum model for higher education in knowledge-based cities. In terms of method, this research was considered as applied and of the foundation data type, the data for this study were collected from the articles published in reliable scientific databases. The information obtained after extraction was classified and coded, and the curriculum model based on the culture of Iranian society was extracted by coding the information, the coding process continued until it reached the saturation stage, and three stages of open coding, central coding and selective coding were performed. Then, a conceptual model was extracted from relevant studies. The results of the research showed that in presenting the curriculum model of a knowledge city, it can help to develop the role of higher education, education, production and dissemination of knowledge, localization of knowledge and the transformation of knowledge and technology into products, and this mission requires the preparation of infrastructures such as compilation of protective laws and regulations, intellectual property rights and communication and information infrastructures.
    Keywords: Knowledge-based city, Curriculum, Higher education
  • Rasoul Sharifinajafabadi *, Mohammadreza Yousefi Roshan Pages 245-265
    The compulsory subject under the title "Geotourism with an Emphasis on Iran" is defined in the geography education curriculum of Teacher Training University, for which the existential philosophy and the presented headings are worthy of consideration. But the professors of this field have been unable to develop and present it and student teachers have also failed to understand its content deeply. To investigate this issue, a qualitative research method was used in the form of a comparative comparison, and the titles and headings presented for this course with the sources mentioned for it in the undergraduate curriculum of geography education of Teacher Training University and, undergraduate curricula of geology and geography fields of other universities have been compared. The obtained results confirmed the existence of mentioned contradiction. It is suggested that instead of this subject, should be replaced with "Tourism geography with an emphasis on the implementation of student tours", which is in line with the goals and structure of the geography education curriculum at Teacher Training University.
    Keywords: Curriculum, Geography Education, Geotourism, tourism geography
  • Zahra Mohtasham, Zahra Gooya *, Soheila Gholam Azad Pages 267-294

    University mathematics in Iran is facing crisis in terms of the quality and quantity of students since 2011 and one of the main causes’ is known as unemployment of its graduates. In the meanwhile, virtual education during the pandemic changed the expectations and the learning style of students. Digital technology and AI changed the job market as well and required a workforce equipped with new knowledge and skills. By reviewing the related literature, the integrative approach to STEM education was identified to encounter the above crisis. According to the research purpose, we first studied the evolution of these disciplines in the USA as home to STEM education. We then reviewed all accessible documents taking the research synthesis approach and used qualitative content analysis. The results showed that to prepare graduates for new job market that is highly competitive and unstable, four faculties should cooperate and collaborate to revise their programs and develop innovative and flexible curriculum with different emphasis considering the diversity of various fields. In addition, universities must give financial support to STEM departments to focus on relevant research towards developing new curriculum for the improvement of mathematics and other STEM disciplines.

    Keywords: University Mathematics Majors, Science-Technology-Engineering-Mathematics (STEM), Higher education, New Job Market, Integrative Approach to Mathematics Curriculum
  • Isa Zamanyan, Mohammadreza Yousef Zadeh Chaussure *, Azimehsadat Khakbaz Pages 297-324
    This research has been done with the aim of providing a curriculum model to fulfill the mission of the fourth-generation university with a qualitative approach and basic method. The sample for the study was selected based on the criterion sampling method and based on the rule of reaching the saturation limit in qualitative research, with the presence of 13 experts in the field of higher education curriculum. The research tool was a semi-structured interview. The coding method was used to analyze the data and the validity of the data was determined through the review of the members and the external auditor. The results showed that the philosophical foundations of the curriculum model are Islamic realism, pragmatism, neo-pragmatism and phenomenology, the main theory supporting social reconstruction and selective theories included special competencies, complexity, neo-conceptualism and progressivism. Following these findings, a total of 140 category were extracted for the curriculum elements, CVR was used to determine the validity of the model and its rate was calculated as 93.92 percent. In general, it can be said that in order to revise the curricula in order to answer and address the obvious and hidden problems of the society, presenting a curriculum model based on social responsibility can be a way forward.
    Keywords: Curriculum Model, fourth generation university, social responsibility
  • Mohammadtaghi Roodi *, Esmaeil Jafari Pages 325-356
    The purpose of this study was to identify the behavioral components related to effective teaching from the students' point of view. For this purpose, critical incident technique has been used as a research method. The location of the research was Tehran and the participants of the research included 50 students of educational sciences of Tehran state universities who were selected through purposeful sampling and random sampling method. Based on the analysis of research findings, 7 main behavioral components of effective teaching were identified, which included choosing a teaching and training strategy, job discipline, fairness and justice, communication and interaction with students, preparation and having a lesson plan, dedication Time to students outside the classroom and classroom management and control. Finally, it is recommended that paying attention to these behavioral components and using them in the development and improvement of teachers' competencies, evaluation of teaching effectiveness, recruitment and hiring of uuniversity professors will be a way forward.
    Keywords: teaching behavior, effective teaching, critical incident technique, Curriculum