فهرست مطالب

علوم و مهندسی جداسازی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1402)

نشریه علوم و مهندسی جداسازی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس محمدی*، محمدرضا امیدخواه، رامین کریم زاده، علی حق طلب صفحات 1-16
    فرآیندهای شکست نفتا، به منظور برآورده نمودن ملاحظات عملیاتی خویش در خصوص کیفیت خوراک، نیازمند خوراک هایی با محتوای کم آروماتیک می باشند. لذا، امروزه حذف ترکیبات آروماتیکی از برش های هیدروکربنی از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش به مطالعه آزمایشگاهی و مدل سازی ترمودینامیکی تعادلات مایع- مایع سامانه شبه پنج جزیی نفتای مخلوط پالایشگاه تهران (شامل گونه های پارافینی، نفتنی و آروماتیکی)، سولفولان و آب در محدوده دمایی 2/303 تا 2/333 کلوین پرداخته است. نماینده های مولکولی گونه های پارافینی، نفتنی و آروماتیکی برش نفتا، با استفاده از چهار تابع هدف مختلف تعیین شد. تخمین خواص فیزیکی برش و مدل سازی داده های تعادلی با استفاده از این نماینده های مولکولی، بیانگر دقت بالاتر توابع هدف مبتنی بر تنظیم فشاربخار و تنظیم گرانروی در مدل سازی ساختاری برش نفتا می باشد. ریشه دوم میانگین انحراف در این دو تابع هدف به ترتیب برابر 47/1 و 48/1 درصد محاسبه شد. نتایج مدل سازی تعادلات با استفاده از مدل UNIFAC نشان دهنده تطابق خوب این مدل با اندازه گیری های تجربی است. ضرایب برهمکنش مستخرج از داده های تعادلی oC 75 نیز منجر به کمینه انحراف در مدل سازی تعادلات گردید. همچنین، نمودارهای فازی سامانه بیانگر تاثیر محسوس محتوای آب حلال و تاثیر اندک متغیر دما بر تعادلات این سامانه می باشد.
    کلیدواژگان: نماینده مولکولی، الگوریتم راچفورد-رایس، روش گاما-گاما، نفتا، سولفولان
  • حسین حسنی پور، غلامعباس پارساپور*، بهروز مقصودی صفحات 17-24
    یکی از منابع مهم مولیبدن، کانسارهای مس پورفیری بوده که در آن ها کنسانتره مولیبدنیت به عنوان محصول جانبی تولید می شود. در مجتمع مس سرچشمه ابتدا در کارخانه پرعیارکنی، شناورسازی کانی های مس و مولیبدن به صورت تجمعی انجام می شود. در این مرحله کانی های مس با استفاده از کلکتورهای سولفیدریل وکانی مولیبدنیت به طور طبیعی و با استفاده از کمک کلکتور گازوییل شناور می شود. سپس در کارخانه فرآوری مولیبدن، از شناور شدن کانی های مس با استفاده از سولفید سدیم جلوگیری شده وکانی مولیبدنیت شناور می گردد. یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازداشت موثر کانیهای مس و آهن، pH می باشد. در این تحقیق مقدار مناسب pH و بهترین محل اضافه کردن عامل کاهش دهنده pH به منظور افزایش کارایی مدار فلوتاسیون مولیبدن تعیین گردید. به این منظور و با توجه به مکان هایی که امکان عملیاتی اضافه کردن اسید وجود دارد، از سه بخش پر عیار کنی اولیه، شستشوی سوم و شستشوی پنجم مدار نمونه برداری انجام شده و در مقیاس آزمایشگاهی تاثیر کاهش pH بر عیار و بازیابی بررسی گردید. نتایج نشان داد که کاهش pH در مرحله پرعیارکنی اولیه باعث کاهش بازیابی مولیبدن شده و بنابراین توصیه نمی شود. از طرفی در مراحل شستشوی سوم و پنجم با کاهش pH از حدود 12 به 5/10، بازیابی مس به ترتیب در این دو مرحله 10 و 30 درصد کاهش یافته که باعث افزایش شدید کارایی سیستم می شود. از این رو خوراک مرحله شستشوی پنجم به عنوان بهترین محل جهت اضافه کردن اسید سولفوریک پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: مولیبدن، pH، سولفیدسدیم، اسید سولفوریک، مجتمع مس سرچشمه
  • عقیل خدابخش، بهاره بیدار، محمدرضا سردشتی بیرجندی، فرهاد شهرکی* صفحات 25-39

    یکی از روش های پرکاربرد، حذف گاز اسیدی بر پایه جذب سطحی با استفاده از غربال های مولکولی جامد می باشد. مزایای جذب H2S با غربال مولکولی را می توان در بازگشت پذیری فرآیند، ثبات شیمیایی و حرارتی، عدم تولید محصول ثانویه، قدرت گزینش پذیری بالای H2S در این جاذب ها دانست. لذا در این پژوهش به منظور بررسی اثر عوامل مختلف بر جذب سطحی H2S بر روی جاذب غربال مولکولی 4A از نرم افزار Aspen-Adsim استفاده شده است. بستر موردنظر به صورت عمودی و یک بعدی در نظر گرفته شده است. نتایج مربوط به نمودارهای شکست و مدت زمان اشباع نشان داد که بیشترین میزان جذب در زمان های اولیه اتفاق می افتد و هر چه زمان جذب افزایش می یابد، نرخ جذب H2S کاهش پیدا می کند. نتایج بررسی اثر پارامترهای عملیاتی نشان داد که افزایش فشار برج از bar90 تا فشار bar104، محتوی H2S خروجی را به میزان ppm 21 کاهش می دهد. همچنین کاهش دمای خوراک، نتایج چشم گیری بر میزان جذب H2S و کاهش میزان H2S خروجی نشان داد، به طوری که به ازای هر یک درجه کاهش دما در گاز ورودی، مقدار C6/1 از دمای نقطه شبنم خروجی کاسته شد. به دلیل بالا بودن میزان جاذب و ظرفیت گرمایی آن در مقایسه با میزان H2S موجود در فاز گاز، افزایش دمای ناچیزی در طول برج رخ می دهد به نحوی که اختلاف دمای ورودی و خروجی از C1 تجاوز نمی کند. همچنین با توجه به نمودار شکست مشخص گردید که پس از گذشت 7920 ثانیه، کل بستر برج از مولکول های H2S اشباع می گردد.

    کلیدواژگان: سولفید هیدروژن، جذب سطحی، غربال مولکولی، شبیه سازی، گاز طبیعی
  • مهدی متین نژاد*، احمد حلاجی ثانی صفحات 40-51
    نفت منبع مهم انرژی در دنیا به شمار می آید و هنوز هم هیچ منبع انرژی مناسب، در دسترس و قابل اطمینانی جایگزین آن نشده است. نفت خام با وجود تمام مزایا، دارای پتانسیل بالایی برای آسیب به محیط زیست است. لجن های نفتی مهمترین پسماند صنعت نفت است که به علت ترکیبات متنوعی که در آن وجود دارد، به عنوان یک ماده آلی پیچیده و خطرناک شناخته می شود و در بسیاری از کشورها جزو پسماندهای ویژه و خطرناک محسوب می شود که با استفاده از فناوری های موثر نظیر استفاده از سیالات فوق بحرانی، پیرولیز، سانتریفوژ و... بازیافت می گردد.در این تحقیق، لجن نفتی در راکتور اکسیداسیون هیدروترمال به همراه کاتالیزور پتاس و آب دیونیزه، قرار گرفته تا فرآیند اکسیداسیون صورت بپذیرد. راکتور قابلیت تحمل شرایط دما و فشار بحرانی آب را دارد. سه عامل دما با محدوده 320 تا 380درجه سانتیگراد، زمان واکنش 30 الی 600 ثانیه و نسبت وزنی کاتالیزور به لجن نفتی0 الی 0,05 به عنوان متغیرهای واکنش بررسی شده و پاسخ آزمون در آزمایش، COD آب باقی مانده از اکسیداسیون برحسب ppm است . با توجه به نتایج بازده حذف COD در محدوده 70,3 الی 92,2 درصد می باشد . بازده 92,2 % در دمای 380C و زمان اقامت 600 ثانیه و نسبت جرمی کاتالیست به خوراک اولیه 0,05 به عنوان بیشترین بازده و بازده 70,3 % در دمای 320C و زمان اقامت 30 ثانیه و نسبت جرمی کاتالیزور به خوراک اولیه 0 به عنوان کمترین بازده می باشد.
    کلیدواژگان: لجن نفتی، اکسیداسیون، آب فوق بحرانی
  • علی رجبی خانقاهی، شاهین مصراوغلی*، معصومه کردپریجائی، سید ضیاالدین شفایی تنکابنی صفحات 52-62

    همراهی پیروتیت و پیریت در کنسانتره سنگ آهن منیتیتی و جداسازی همزمان آنها به روش فلوتاسیون معکوس جهت کاهش گوگرد ‏به زیر 1/0 درصد وزنی کنسانتره، مشکلی است که با توجه به سولفیدی بودن این کانی ها، نیاز به بررسی های الکتروشیمیایی دارد. در ‏این تحقیق ابتدا مطالعات ولتامتری چرخه ای برای بررسی اندرکنش های الکتروشیمیایی بین دو کانی پیروتیت و منیتیت در حضور ‏پیریت، یون فرو و سدیم ایزو پروپیل گزنتات (‏SIPX‏) صورت گرفته است. بر اساس نتایج این مطالعات، عدم تشکیل دی گزنتوژن به ‏میزان مطلوب بر روی الکترود پیروتیت، شناورسازی نامناسب پیروتیت در شرایط فلوتاسیون سنتی (‏pH‏ نزدیک به 7 و پتانسیل آزاد ‏پالپ) را توجیه نموده است. کنترل پتاسیل اکسیداسیون- احیای (‏Eh‏) پالپ، جهت دستیابی به بهترین میزان کاهش گوگرد، مورد ‏استفاده قرار گرفته است. برای کنترل پتانسیل پالپ از مواد شیمیایی اکسنده (پراکسید هیدروژن) و کاهنده (سولفید سدیم) استفاده ‏شده است. با انجام آزمایش های فلوتاسیون در پتانسیل های اکسیداسیون- کاهش مختلف پالپ و ‏pH‏ نزدیک به شرایط خنثی، ‏بهترین نتیجه در کاهش درصد گوگرد کل، یعنی بالاترین میزان شناوری همزمان پیروتیت و پیریت در پالپی با پتانسیل 250 تا ‏‏320 میلی ولت در مقیاس(‏Ag-AgCl‏)، عدم حضور یون فرو، اندازه ذرات منیتیت با 80 درصد عبوری زیر 74 میکرون، 5/1 گرم بر ‏لیتر کلکتور گزنتات، زمان آماده سازی 7 دقیقه ای و ‏pH‏ برابر 6 بدست آمده است. ‏

    کلیدواژگان: اندرکنش الکتروشیمیایی، پیروتیت، مگنتیت، پیریت، فلوتاسیون
  • ثنا اکبری فر، علی شهابی آذر، زهرا منافی، مهین شفیعی، محمد رنجبر* صفحات 63-72

    مینرالوژی و ترکیب شیمیائی شاخص های اصلی انتخاب پارامتر های عملیاتی لیچینگ مس از منابع معدنی و غبار کوره های ذوب است. هدف اصلی این تحقیق ارزیابی ترکیب غبار کوره های ذوب کنسانتره کالکوپیریتی برای بهبود کارائی لیچینگ مس است. در این راستا بمدت چهار ماه بصورت روزانه از غبار کوره های ذوب مجتمع مس سرچشمه نمونه برداری شد. با استفاده از آنالیز پراش اشعه ایکس، طیف سنجی فلورسانس اشعه ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی همراه با طیف سنجی پراکنده انرژی، و میکروسکوپ نوری انعکاسی ترکیب نمونه ها تعیین و تست های لیچینگ برای تعیین پارامتر اصلی عملیاتی طراحی و اجرا شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در طول دوره نمونه برداری، توزیع دانه بندی نمونه ها طی دوره نمونه برداری تغییر محسوسی ندارد، اما میزان برخی عناصر مانند آرسنیک، متغییر و در محدوده بین 17/0 تا 90/3 درصد در نوسان است. تغییرات مس و اهن نیز تا حدود 2 درصد بود. نتایج تست های لیچینگ غبار کوره فلش نشان داد که درصد جامد، غلظت اسید و دما مهمترین پارامتر های عملیاتی می باشند. تحت شرایط بهینه عملیاتی حدود 65 درصد مس بدون استفاده از اکسید کننده طی حداکثر 60 دقیقه حل می شود. با استفاده از یک فرآیند دو مرحله ای الکتروشیمیائی شرایط استحصال بیش از 95 درصدی مس از غبار کوره فلش فراهم می باشد .

    کلیدواژگان: متالورژی، ذوب، غبار، مینرالوژی، لیچینگ مس
  • حسن پهلوانزاده*، زهرا انور صفحات 73-85

    حذف ترکیبات آلی فرار مانند اتانول،یکی از چالش برانگیزترین و اساسی ترین دغدغه های امروزه بر طبق سیاست های جدید زیست محیطی می باشد.با توجه به مضرات این ترکیبات و تاثیرات مهمی که بر محیط زیست و حیات موجودات دارند،تصفیه مناسب آنها و جلوگیری از ورود این ترکیبات به محیط،امری مهم تلقی می شود.در این تحقیق،جداسازی اتانول به عنوان یک ترکیب آلی فرار با استفاده از غشای خالص PDMS و غشای نانوکامپوزیتPDMS/TiO2 با درصد های متفاوت نانوذره طی فرایند تراوش تبخیری مورد بررسی و پارامترهای عملیاتی نظیر تاثیر دما،تاثیر غلظت اتانول و همچنین تاثیر افزایش درصد نانوذره بر عملکرد تراوش تبخیری مورد مطالعه قرار گرفت.از آنالیز SEM (میکروسکوپ الکترونی روبشی) جهت بررسی مورفولوژی غشاها،آنالیز CA (زاویه تماس) جهت سنجش میزان آبگریزی غشاها،آنالیز TGA جهت بررسی مقاومت دمایی غشاها و همچنین از آنالیز FTIR جهت مشاهده ی گروه های پیوندی موجود در غشاها استفاده شد.طبق نتایج به دست آمده،افزایش دما سبب افزایش جنبش و تحرک مولکولی و به دنبال آن افزایش شار کل را به دنبال دارد.با افزایش میزان شار عبوری آب،فاکتور جداسازی به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد.به طوری که با افزایش دما از 30 به 60درجه سانتی گراد،فلاکس با افزایش دو برابری و ضریب جداسازی از 2/11 به میزان 2/4 کاهش می یابد.با افزودن نانوذره به غشا،در ابتدا افزایش میزان گزینش پذیری غشا و سپس کاهش آن مشهده شد.این امر می تواند به دلیل کلوخه شدن نانوذره در غلظت های بالای آن باشد.به طور کلی غشای نانوکامپوزیت حاوی درصد 1/0% نانوذره با داشتن گزینش پذیری2/11 و شار1230 بهترین گزینش گری را از خود نشان داده است.

    کلیدواژگان: تراوش تبخیری، نانوذرات تیتانیم دی اکسید، اتانول، جداسازی، غشا
|
  • Abbas Mohammadi *, Mohammadreza Omidkhah, Ramin Karimzadeh, Ali Haghtalab Pages 1-16
    Naphtha cracking processes call for low aromatic feedstocks to satisfy the operational considerations regarding the quality of their feedstocks. Therefore, the issue of the aromatics removal from petroleum fractions has become more serious. In this study, the experimental investigation and thermodynamic modeling of the liquid-liquid equilibria of the quinary system naphtha cut (including paraffinic, naphthenic, and aromatic species), sulfolane, and water, over the temperature range of 303.2 to 333.2 K, have been studied. The molecular representatives of paraffinic, naphthenic, and aromatic species of naphtha cut have been determined based on different objective functions. Physical properties estimation and modeling of equilibrium data reveal higher accuracy of vapor pressure- and viscosity-based objective functions in the structural modeling of naphtha cut. The root-mean-square deviations for the mentioned functions were determined to be about 1.47 and 1.48%, respectively. Thermodynamic modeling with the predictive UNIFAC model showed a good agreement with the experimental measurements. Also, the interaction coefficients extracted from the 75 ºC equilibrium data led to minimum deviation in the equilibrium modeling. Finally, the phase diagrams show the noticeable effect of water content and the small effect of temperature on the system equilibria.
    Keywords: Molecular Representative, Rachford-Rice Algorithm, Gamma-Gamma Method, Naphtha, Sulfolane
  • Hossein Hasanipour, Gholamabbas Parsapour *, Behroz Maghsodi Pages 17-24
    One of the important sources of molybdenum is porphyry copper ores in which molybdenite is produced as a by-product. At the Sarcheshmeh Copper Complex, copper and molybdenum minerals float cumulatively. In this step, copper minerals are floated using sulfhydryl collectors and molybdenum mineral is floated with a collector such as Gasoline; Then, in the molybdenum processing plant, copper minerals are depressed using sodium sulfide, and the molybdenite is floated. One of the factors affecting in depress of minerals containing copper and iron is pH. In this study, the appropriate pH value and the best place to add the pH reducing agent were determined to increase the efficiency of the molybdenum flotation circuit. For this purpose, and according to the places where it is possible to add acid operation, the circuit was divided into three parts: rougher stage, third and fifth cleaning stage, and samples were collected from these parts. The results showed that by decreasing the pH in the fifth cleaning stage from 12 to 10.5, copper and iron recovery decreases and efficiency increases. Therefore, the best place to add sulfuric acid, is the fifth cleaning stage.
    Keywords: Molybdenum, pH, Sodium sulfide, Sulfuric acid, Sarcheshmeh copper complex
  • Aqil Khodabakhsh, Bahareh Bidar, MohammadReza Sardashti Birjandi, Farhad Shahraki * Pages 25-39

    One of the widely used methods to remove acid gas is surface adsorption using solid molecular sieves. The advantages of H2S adsorption with molecular sieves can be seen in reversibility of the process, chemical and thermal stability, no secondary product, and high selectivity of H2S in these adsorbents. Therefore, in this study, Aspen-Adsim software was used to investigate the effect of various parameters on adsorption of H2S on 4A molecular sieve adsorbent. The desired bed is considered vertical and one-dimensional. The results related to the breakthrough curves and saturation time showed that maximum amount of adsorption occurred in early times. As the adsorption time increases, the rate of H2S adsorption decreases. The results of investigating the effect of operating parameters showed that increasing the tower pressure from 90 to 104 bar reduces the output H2S content by 21 ppm. Also, reducing the feed temperature showed significant results on amount of H2S absorption and the reduction of the output H2S content, so that for every one degree of temperature reduction in the feed gas temperature, the dew point temperature of the output was reduced by 1.6°C. Due to high amount of absorbent and its heat capacity compared to the amount of H2S in the gas phase, a slight temperature increase occurs along the tower so that the difference between inlet and outlet temperatures does not exceed 1˚C. According to the breakthrough curve, it was also determined that after 7920 seconds, the entire bed of the tower is saturated with H2S molecules.

    Keywords: Hydrogen sulfide, Adsorption, Molecular sieve, Simulation, Natural Gas
  • Mahdi Matinnejad *, Ahmad Hallajsani Pages 40-51
    Oil is considered an important source of energy in the world and still no suitable available and reliable source of energy has replaced it. Crude oil despite all its benefits has a high potential for environmental damage. Oil sludge is the most important waste of the oil industry which is known as a complex and dangerous organic substance due to its various compounds, and it is considered a special and dangerous waste in many countries, which can be treated using effective technologies such as The use of supercritical fluids, pyrolysis, centrifuge, etc. is recycled.In this research, oil sludge is placed in the hydrothermal oxidation reactor along with KOH and deionized water, so that the oxidation process takes place. The reactor has the ability to withstand critical water temperature and pressure conditions. Three factors of temperature with the range of 320 to 380 degrees Celsius, reaction time of 30 to 600 seconds and weight ratio of catalyst to oil sludge from 0 to 0.05 were investigated as reaction variables and the test response in the test is the COD of water remaining from oxidation in ppm. According to the results COD removal efficiency is in the range of 70.3 to 92.2%.92.2% yield at 380C temperature and 600 second residence time and 0.05 mass ratio of catalyst to initial feed as the highest yield and 70.3% yield at 320C temperature and 30 second residence time and 0.05 mass ratio of catalyst to initial feed. The title is the lowest return.
    Keywords: Oily sludge, Oxidation, Supercritical Water
  • Ali Rajabi Khanghahi, Shahin Mesroghli *, Masomeh Kordparijaee, Ziaedin Shafaei Pages 52-62

    The separation of Pyrrhotite from Magnetite in the presence of Pyrite and ferrous ions was ‎investigated. Electrochemical investigations are used because iron sulfides are semiconductors. In ‎this research, at first, cyclic voltammetry studies have been conducted to investigate the ‎electrochemical interactions between pyrrhotite and magnetite in the presence of pyrite, ferrous ‎ions, and sodium isopropyl xanthate (SIPX). Based on these studies, the undesirable formation ‎of dixanthogen on the pyrrhotite electrode has justified the inappropriate flotation of pyrrhotite ‎in traditional flotation conditions (pH close to 7 and pulp rest potential). Redox potential control ‎has been used to achieve the desirable sulfur reduction rate. Flotation tests have been performed ‎on different pulp potentials and pH close to neutral conditions. The best result to reduce the total ‎sulfur has been obtained in Eh of 250 to 320 mV vs Ag/AgCl, absence of ferrous ions, the size of ‎magnetite particles at d_80 ,74 microns, 1.5 g/liter xanthate collector, preparation time equals 7 ‎minutes, and pH 6.‎

    Keywords: Electrochemical interactions, Magnetite, Pyrrhotite, Pyrite, flotation
  • Sana Akbari Far, Ali Shahabi Azar, Zahra Manafi, Mahin Schaffie, Mohammad Ranjbar * Pages 63-72

    Mineralogy and chemical composition are the main indicators for selecting operational parameters for copper leaching from mineral resources and smelting furnace dust. The main goal of this research is to evaluate the dust composition of chalcopyrite concentrate smelting furnaces to improve copper leaching efficiency. In this regard, for four months, samples were taken daily from the dust of the smelting furnaces of Sarcheshme copper complex. Using X-ray diffraction analysis, X-ray fluorescence spectroscopy, scanning electron microscopy with energy dispersive spectroscopy, and reflective light microscopy, the composition of the samples was determined, and leaching tests were designed and implemented to determine the main operational parameters.The results of this study showed that the grain size distribution of the samples did not change significantly during the sampling period, but the amount of some elements such as arsenic was variable and fluctuated between 0.17 and 3.90%. The changes of copper and iron were also about 2%. The results of leaching tests of flash furnace dust showed that the solid percentage, acid concentration and temperature are the most important operating parameters. Under the optimal operating conditions, about 65% of copper is dissolved without the use of an oxidizer within a maximum of 60 minutes. By using a two-stage electrochemical process, the conditions for extracting more than 95% of copper from flash furnace dust are provided.

    Keywords: Metallurgy, Melting, Dust, Mineralogy, Copper leaching
  • Hassan Pahlavanzadeh *, Zahra Anvar Pages 73-85

    removal of volatile organic compounds is one of the most challenging issues according to the new environmental policies. considering the disadvantages of these compounds and the important effects on the environment and life of organisms, proper treatment and prevention of these compounds to the environment is important. in this research, separation of ethanol as a volatile organic compound using PDMS pure membrane and PDMS/ TiO2 nanocomposite membranes with different percentages of nanoparticles during pervaporation permeation was investigated. the effect of temperature, ethanol concentration and the effect of increasing the percentage of nanoparticles on pervaporation performance was studied. scanning electron microscopy (SEM) was used to study the structure and morphology of membranes, CA analysis (contact angle) to evaluate the membrane hydrophobicity, TGA analysis to investigate the thermal resistance of membranes and FTIR analysis to observe the membranes 'and chemical bonds. according to the results, increasing the temperature leads to increase in the movement and molecular mobility followed by increase in total flux. by increasing the flux of water ، the separation factor is reduced. on the other hand, separation factor is a function of feed concentration and the separation factor decreases considerably by increasing the amount of ethanol in feed. by adding nanoparticles to the membrane, at first, we see increase in membrane selectivity and then decrease it. this can be due to agglomeration of nanoparticles at high concentration. in general, nanocomposite membranes containing 0.1 % of nanoparticles with selectivity of 11.2 % and permeate flux 1230 showed the best selectivity.

    Keywords: Pervaporation, TiO₂, Ethanol, separation, Membranes