فهرست مطالب

تاریخ روابط خارجی - پیاپی 95 (تابستان 1402)

فصلنامه تاریخ روابط خارجی
پیاپی 95 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • انور خالندی* صفحات 3-24
    کمپانی هندشرقی انگلیس پس از تاسیس در اوایل قرن هفدهم میلادی، طی عقد قراردادی در سال 1026ق./ 1617م. با شاه عباس یکم وارد مدار اقتصادی ایران عصر صفوی شد. این کمپانی که سودای به دست گرفتن تجارت انحصاری در ایران را در سر می پروراند، خیلی زود با رقیبی به نام کمپانی هندشرقی هلند مواجه شد و گوی سبقت در عرصه تجارت با ایران را از کمپانی انگلیسی ربود و کمپانی هلندی، مقام اول را در تجارت خارجی ایران عصر صفوی تا اواخر دوره شاه سلیمان داشت. مقاله حاضر، در پی روشن ساختن عوامل تاثیرگذار در مناسبات ایران و کمپانی هندشرقی انگلیس در دوره شاه سلطان حسین با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع ایرانی و غیر ایرانی است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که کمپانی هندشرقی انگلیس، از طریق عقد قرارداد جدیدی با شاه سلطان حسین توانست مناسبات تجاری خود را با ایران بهبود ببخشد و جایگاهش را در تجارت ایران تثبیت کند. در این راستا، عواملی نظیر دیدار شاه از تجارتخانه کمپانی در اصفهان، ادغام شرکت های تجاری در انگلستان و تیرگی روابط کمپانی هند شرقی هلند با ایران در این دوره، تاثیر به سزایی داشتند. به علاوه، کمپانی، صادرات پشم کرمان را در انحصار خود گرفت و توانست بخشی از عواید عقب افتاده گمرکی بندرعباس را دریافت کند.
    کلیدواژگان: ایران، انگلیس، صفویان، شاه سلطان حسین، کمپانی هندشرقی، مناسبات، تجارت
  • جهانبخش ثواقب*، ظریفه کاظمی صفحات 25-64
    حکومت شیعه  صفوی در سده دهم قمری/ شانزدهم میلادی، در مجاورت حکومت 200 ساله عثمانی و حکومت تازه تاسیس اوزبکان که هر دو سنی مذهب بودند، تشکیل شد. سیاست مذهبی شاه اسماعیل اول (930-907ق./ 1524-1501م.) بر مبنای گسترش تشیع بود که با سیاست مذهبی همسایگانش که مبلغ و مروج مذهب تسنن بودند، مغایرت داشت. این مسئله افزون بر اینکه سبب بروز مجادلات مذهبی و جنگ های مکرر با صفویان از دو جانب شد، به هم گرایی و تبانی دو حکومت عثمانی و اوزبکان علیه صفویان انجامید. هدف این پژوهش بررسی چگونگی برقراری روابط سیاسی عثمانی و اوزبکان و پیامد حاصل از آن بر صفویان در سده دهم قمری با روش توصیفی- تحلیلی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شکل گیری و تثبیت حاکمیت صفویه، توسعه قلمرو آن و شیعی سازی جامعه که با افزایش شمار شیعیان همراه بود، باعث نگرانی حکومت های عثمانی و اوزبک شد؛ بنابر این، دو حکومت به دلیل اشتراک مذهب و تفاوت سیاست مذهبی با صفویان، با هدف براندازی و با توسل به صدور فتاوای تکفیری و اعلان جهاد، به تحکیم روابط با یکدیگر در برابر این حکومت پرداختند و ایده اتحاد سیاسی و نظامی را از طریق اعزام سفرا، نامه نگاری ها و ارسال کمک نظامی رقم زدند.
     
    طبق دستور خط اینجا و چند جای دیگه در همین متن، نیاز به ه برای آخر کمله دارد یعنی بشود شیعه. لطفا بگویید که در آخر کلمات لازم قرار بگیرد یا نه.
    کلیدواژگان: ایران، عثمانی، صفویه، اوزبکان، سیاست مذهبی، روابط سیاسی
  • سارا یارمهدوی، حمید اسدپور* صفحات 65-92
    پس از تنزل قدرت حکومت افشاریه، کنترل و حفاظت نواحی دوردستی چون قفقاز که دشوارتر بود، با نابسامانی های متعددی مواجه شد. در چنین شرایطی، حکومت زندیه به عنوان جانشین جدید قدرت روی کار آمد. کریم خان زند و جانشیان او با تصاحب این جایگاه کوشیدند تا دورانی از اقتدار و شکوه همانند دوره اعتلای نادر شاه افشار ایجاد کنند، اما تلاش های منقطع آنها ثمری در پی نداشت. این پژوهش در صدد است تا با شیوه توصیفی- تحلیلی و بر پایه مطالعات کتابخانه ای مبتنی بر داده های به دست آمده از لابلای کتاب ها و متون تاریخی، نوسانات اوضاع اجتماعی و سیاسی و تاثیر آن بر قفقازیه پس از سقوط صفویان و افشاریان را با استقرار حکمرانی زندیان مورد بررسی قرار دهد، تا به این پرسش پاسخ دهد که: قفقاز با حکمرانی دولت زندیه با چه تغییر و تحولاتی در عرصه سیاسی- اقتصادی مواجه گردید؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که حکومت زندیه، نه تنها نتوانست به دوران شکوه نادر شاه افشار بازگردد، بلکه قفقاز از نخستین نواحی بود که در این دوران تمایلات جدایی طلبانه از خود نشان داد؛ امری که از اختلافات قومی و مذهبی ناشی می شد و ضعف حکومت مرکزی به تشدید آن دامن می زد. در پی چنین شرایطی، جامعه قفقاز دچار بحران سیاسی و اقتصادی شد و در آن وضعیت بی ثبات، سیری نزولی آغاز گردید؛ فرآیندی که حاصل ضعف سیاسی ساختار قدرت حکومت زندیه در اداره نواحی دوردست قلمرو ارضی ایران بود.
    کلیدواژگان: ایران، قفقاز، حکومت زندیه، مناسبات سیاسی، مناسبات اقتصادی
  • کریم سلیمانی، فوزیه جوانمردی* صفحات 93-114
    پس از جنگ جهانی اول، بریتانیا به ظاهر در پی ایجاد یک دولت مستقل کردی در سرزمین های کردنشین بود  تا بتواند این دولت را تحت حمایت خود اداره کند؛ بنابراین، بین سال های 1298-1296ش. شیوه های مختلفی را دنبال کرد و از ناتوانی حکومت هایی همچون قاجار بهره برد. در این میان، ایران دوره مشروطه که به لحاظ نظری در صدد ساختن دولت- ملت بر پایه اندیشه مدرن ملیت بود، شرایطی را فراهم کرد تا گروه های قومی و مذهبی ایران، از جمله کردها زیر نفوذ آن قرار گیرند. در مراحل اولیه، بخشی از کردها به روند همگرایی مورد نظر مشروطه خواهان پیوستند، اما ناتوانی دولت در اجرای این نظریه به تدریج مردم ایران، از جمله کردها را دور کرد و دولت های خارجی چون انگلیس نیز در غیاب دولت در میان کردها به مداخله در امور آنان پرداختند و زمینه را برای گسستن پیوندهایشان با دولت مرکزی فراهم آوردند. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی با رویکرد تاریخی به صورت کیفی و مبتنی بر گردآوری و تدوین اطلاعات از منابع کتابخانه ای، روزنامه ها، مقالات و اسناد آرشیوی موجود است. مسئله پژوهش حاضر، چگونگی نفوذ بریتانیا در کردستان ایران از دوره مشروطه تا پایان دوره پهلوی اول است. با تشدید مداخله خارجی و افزایش قدرت طلبی در جنگ جهانی اول، شکاف در میان کردها بیش از هر زمانی گسترش یافت. کردستان ایران، به دلیل موقعیتش از نظر نظامی، اهمیت بسیاری داشت و از این جهت، پس از جنگ جهانی اول، برخی کشورها به ویژه انگلیس به خاطر حفظ منافع خود، زمزمه استقلال کردستان را در میان طوائف کرد انتشار دادند.
    کلیدواژگان: ایران، بریتانیا، روابط، ایلات کردستان، مشروطه، سال1320ش
  • رضا معینی رودبالی* صفحات 115-136
    انقلاب مشروطه از تحولات مهم تاریخ معاصر ایران است. مقابله با نفوذ روزافزون روس ها در ایران و همزمان به حاشیه رانده شدن انگلیسی ها از جمله دلایل حمایت انگلیس از مشروطه در ایران بود. با تحقق مشروطیت و تغییر سیاست های جهانی انگلیس و روس، انگلیس به صف مخالفان مشروطه پیوست. در مقاله حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و با اتکاء به روزنامه جنوب سامان یافته است، دیدگاه های روزنامه جنوب نسبت به این تغییر سیاست بررسی می شود. این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که دلایل مخالفت این روزنامه با انگلیسی ها پس از مشروطه چه بود؟ یافته ها حکایت از آن دارد که منافع اقتصادی انگلیس که در قالب عهدنامه ها و قراردادهایی چون عهدنامه لینچ و قرارداد 1907م. سامان یافته بود، عدم توجه به تمامیت ارضی ایران، توزیع و قاچاق اسلحه در مناطق جنوبی، بیداری و آگاهی ایرانیان بعد از مشروطه در مبارزه با قراردادها و امتیازهای استعماری در مخالفت گردانندگان روزنامه با آنان موثر بوده است و این روزنامه با انتشار مقالات تحلیلی به واکاوی مخالفت با سیاست های انگلیس پرداخته است.
    کلیدواژگان: ایران، انگلستان، انقلاب مشروطه، تحولات، روزنامه جنوب، دیدگاه ها
  • حمید صالحی، عظیم متین* صفحات 137-158
    بررسی رویدادها و جریان های سیاسی دو قرن اخیر و ارائه مستندی از تاریخ سیاسی- اجتماعی ایران معاصر، ضرورتی سیاسی است و به طور گریزناپذیری، موفقیت سیاست خارجی ایران در پیوند با موضوع نفت است و این موفقیت در بهترین حالت، زمانی به دست آمده که سیاست خارجی کشور جهت گیری بین المللی داشته است. در سیاست خارجی، تصمیمات محصول فرآیند کار و وظیفه یک نهاد نیست، بلکه محصول تاثیر جایگاه افرادی تلقی می شود که از موقعیت شغلی خود استفاده و به ایفای نقش پرداخته اند. باید گفت که ویژگی های شخصی، شغلی، انگیزه ها و عقاید بوروکراتیک در فرآیند تصمیم گیری، نقش عمده ای ایفاء می کنند و محیط روانشناختی، منبع غنی برای تبیین تصمیمات است. ایدئولوژی و عقاید، میراث تاریخی ذهنی، شخصیت فردی و آمادگی ذهنی از متغیرهای محیط روانشناختی هستند. در دویست سال اخیر، روابط خارجی ایران و انگلیس، فراز و نشیب های فراوانی داشته که تحلیل مسائل سیاسی- نفتی دو کشور در این دوره، بخش جداناشدنی از تاریخ سیاسی- اجتماعی ایران است. روش پژوهش در این مقاله توصیفی- تحلیلی است و مطالعات کتابخانه ای و اسناد را با دقت تحلیلی ترکیب می کند و بر اساس نظر گراهام آلیسون، تحلیل سیاست خارجی و رفتار حکومت ها را برحسب الگوی بازیگر خردمند مورد ارزیابی قرار می دهد؛ بنابراین، مقاله حاضر تلاش دارد به این پرسش پاسخ دهد که شخصی نگری پادشاهان و زمامداران دوره مورد پژوهش از قرارداد دارسی در سال 1901م. تا قرارداد نفتی سال 1933م. چه تاثیری بر سیاست خارجی ایران و انگلیس با موضوع نفت داشته است؟
    کلیدواژگان: ایران، انگلیس، نفت، قراردادها، آلیسون گراهام، نظریه
|
  • Anvar Khalandi * Pages 3-24
    Following the establishment of the British East India Company in the early seventeenth century, this company entered the economic circuit of Safavid Iran through a contract signed with Shah Abbas I in 1617. The company, which sought to acquire exclusive trade in Iran, soon encountered a competitor called the Dutch East India Company, who stole the lead from the English company in the field of trade in Iran, and the Dutch company took the first place in foreign trade of the Safavid Iran until the end of Shah Suleiman's era. The present study seeks to clarify the factors affecting Iran and the British East India Company during the reign of Shah Sultan Hussein using a descriptive-analytical method based on Iranian and non-Iranian sources. The findings of the present study show that the British East India Company was able to improve its trade relationship with Iran during a new contract with Shah Sultan Hussein and consolidate its position in Iran's trade. In this regard, factors such as the Shah's visit to the company's trading house in Isfahan, the merging of trading companies in England, and the strained relations between the Dutch East India Company and Iran during this era had a significant effect. In addition, the company monopolized Kerman wool export and was able to receive some arrears of revenue from Bandar Abbas's customs clearance.
    Keywords: Iran, Britain, Safavids, Shah Sultan Hussein, East India Company, Relations, Trade
  • Jahanbakhsh Savagheb *, Zarifeh Kazemi Pages 25-64
    The Shia Safavid government was established in the 16th century AD (10th century AH) in the vicinity of the 200-year-old Ottoman government and the newly established Uzbek government, both of which were Sunni. The religious policy of Shah Ismail I (1501-1524 AD/907-930 AH) was based on the expansion of Shiism, which was in contrast with the religious policy of his neighbors, who were preachers and promoters of the Sunni religion. In addition to the fact that this issue caused religious disputes and repeated wars with the Safavids from both sides, it led to the convergence of the two Ottoman and Uzbek governments against the Safavids. The purpose of this research is to examine how Ottoman and Uzbek political relations were established and its consequences on the Safavids in the 16th century AD, with a descriptive-analytical method. The findings show that the formation and stabilization of Safavid rule, the development of its territory, and the Shiiteization of society, which was accompanied by the increase in the number of Shiites, caused concern to the Ottoman and Uzbek governments. Therefore, due to the common religion and the difference in religious policy with the Safavids, the two governments, with the aim of overthrowing and resorting to the issuance of Takfiri fatwas and the declaration of jihad, strengthened relations with each other against this government and established the idea of political and military unity by sending ambassadors, writing letters and sending military aid.
    Keywords: Iran, Ottoman, Safavid, Uzbek, religious politics, Political Relations
  • Sara Yarmahdavi, Hamid Asadpour * Pages 65-92
    Following the decline of the power of the Afsharid Empire, remote areas such as the Caucasus, whose control and protection were more difficult, faced numerous disruptions. In such circumstances, Zandieh's government became a new successor to power. Karim Khan Zand and the successors after him tried to create an era of authority and glory for Nader Shah Afshar, but their interrupted efforts were not fruitful. Based on the descriptive-analytical method and based on library studies, this research tries to examine how the Caucasian political and economic conditions influenced the time of the Zandieh Dynasty. The results show that the Zandiyeh government not only could not return to the glory era of Nader Shah Afshar, but the Caucasus was one of the first areas to show separate tendencies, which stemmed from ethnic and religious differences and weakness of central government led to the intensification of it. Following such conditions, the Caucasus community suffered a political and economic crisis and an unstable situation with a declining trend. The process was the result of the political weakness of the Zandieh government's power structure in the remote areas of the territory of Iran.
    Keywords: Iran, Caucasus, Zandieh Government, Political Relations, Economic Relations
  • Karim Soleimani, Fouzieh Javanmardi * Pages 93-114
    After World War I, Britain apparently sought to establish an independent Kurdish state in the Kurdish territories to hold it under its support. So, this country tested various methods and took advantage of the inability of governments such as Qajar during 1917-1919. In the meantime, Iran's constitutional era, which theoretically sought to build a state-nation based on modern thought, led to Iranian ethnic and religious groups, including the Kurds, falling under the influence of Britain. In the early stages, some of the Kurds joined the constitutional convergence process. However, the government's inability to implement this theory gradually dismissed the Iranian people, including the Kurds, and foreign governments, such as the British, in the absence of the government's presence among the Kurds, interfered in Kurds affairs, and provided the basis for breakdowns with the central government. The method used in this study is the descriptive-analytical method with a historical procedure and qualitative approach based on the collection and formulation of data from library resources, newspapers, articles, and archived documents. The problem of the present study is the British influence in the Kurdistan of Iran from the constitutional period to the end of the first Pahlavi period. With the intensification of foreign intervention and the increase in power during World War I, this gap among the Kurds expanded more than ever. Iranian Kurdistan was very important from a military point of view due to its location, and because of this importance, after World War I, Some countries, especially Britain, spread the whisper of Kurdistan's independence among the Kurdish clans in order to protect their interests.After World War I, Britain apparently sought to establish an independent Kurdish state in the Kurdish territories to hold it under its support. So, this country tested various methods and took advantage of the inability of governments such as Qajar during 1917-1919. In the meantime, Iran's constitutional era, which theoretically sought to build a state-nation based on modern thought, led to Iranian ethnic and religious groups, including the Kurds, falling under the influence of Britain. In the early stages, some of the Kurds joined the constitutional convergence process. However, the government's inability to implement this theory gradually dismissed the Iranian people, including the Kurds, and foreign governments, such as the British, in the absence of the government's presence among the Kurds, interfered in Kurds affairs, and provided the basis for breakdowns with the central government. The method used in this study is the descriptive-analytical method with a historical procedure and qualitative approach based on the collection and formulation of data from library resources, newspapers, articles, and archived documents. The problem of the present study is the British influence in the Kurdistan of Iran from the constitutional period to the end of the first Pahlavi period. With the intensification of foreign intervention and the increase in power during World War I, this gap among the Kurds expanded more than ever. Iranian Kurdistan was very important from a military point of view due to its location, and because of this importance, after World War I, Some countries, especially Britain, spread the whisper of Kurdistan's independence among the Kurdish clans in order to protect their interests.After World War I, Britain apparently sought to establish an independent Kurdish state in the Kurdish territories to hold it under its support. So, this country tested various methods and took advantage of the inability of governments such as Qajar during 1917-1919. In the meantime, Iran's constitutional era, which theoretically sought to build a state-nation based on modern thought, led to Iranian ethnic and religious groups, including the Kurds, falling under the influence of Britain. In the early stages, some of the Kurds joined the constitutional convergence process. However, the government's inability to implement this theory gradually dismissed the Iranian people, including the Kurds, and foreign governments, such as the British, in the absence of the government's presence among the Kurds, interfered in Kurds affairs, and provided the basis for breakdowns with the central government. The method used in this study is the descriptive-analytical method with a historical procedure and qualitative approach based on the collection and formulation of data from library resources, newspapers, articles, and archived documents. The problem of the present study is the British influence in the Kurdistan of Iran from the constitutional period to the end of the first Pahlavi period. With the intensification of foreign intervention and the increase in power during World War I, this gap among the Kurds expanded more than ever. Iranian Kurdistan was very important from a military point of view due to its location, and because of this importance, after World War I, Some countries, especially Britain, spread the whisper of Kurdistan's independence among the Kurdish clans in order to protect their interests.
    Keywords: Iran, Britain, Relations, Kurdistan, constitutional, 1941
  • Reza Moeini Roudbali * Pages 115-136
    The Constitutional Revolution is one of the most important transformations in contemporary Iranian history in the present century, and the opposition of the Russian domination and influence over Iran and, at the same time, marginalizing the British were among the reasons for British support for Iran's constitution. With the realization of the constitution and with the change in Russian and British world policies, Britain has joined the constitutional opposition. In the present study, which is organized by an analytical-analytical method, based on the Jonnob Newspaper, the Jonnob Newspaper's views on this change of policy are examined. The study seeks to answer the question of what were the reasons for this newspaper's opposition to the British after the constitution. The findings suggest that the British economic interests were organized in the form of treaties and contracts such as the Lynch Contract and the 1907 Contract. Lack of attention to the territorial integrity of Iran, the distribution and smuggling of weapons in the southern areas, and the wake of Iranians after the constitution were effective in the fight against colonial contracts and privileges in opposing the newspaper's editors, and in this way, by presenting analytical studies, they analyzed the opposition to British policies.
    Keywords: Iran, England, Constitutional Revolution, Jonnob Newspaper, transformations, Views
  • Hamid Salehi, Azim Matin * Pages 137-158
    The analysis of the political events and currents of the last two centuries and a clear and documentary drawing of contemporary Iranian political and social history is a political necessity. Inevitably, the success of Iran's foreign policy is linked to the issue of oil, and this success is best achieved when the country's foreign policy has an international orientation. In foreign policy, decisions are not the product of the work process and the task of an institution but the product of the effect of the position of those who have used their job position and played a role. Personal, occupational, incentives and bureaucratic characteristics play a major role in the decision-making process, and the psychological environment is a rich source of decision-making. Ideology and beliefs are the historical mental legacy, individual personality, and mental readiness of psychological environment variables. In the last two hundred years, Iran-British foreign relations have had many ups and downs, and the analysis of the political-oil issues of the two countries in this period is an inseparable part of the political-social history of Iran. The research method is an analytical-analytical that combines library and document studies with analytical accuracy, and according to Graham Alison's Theory, it evaluates foreign policy and the behavior of governments in terms of the wise actor model. Therefore, the present study attempts to answer the question of what effect the personalization of the kings and rulers of the desired period from the D'Arcy Concession in 1901 to the Oil Concession in 1933 had on the foreign policy of Iran and England regarding oil.
    Keywords: Iran, Britain, Oil, Contracts, Graham Alison's Theory, Modern Analysis