فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مونا پورقادری، فاطمه محمدی نصرآبادی*، مرتضی عبدالهی*، آناهیتا هوشیارراد*، محمدرضا خوش فطرت، فاطمه اسفرجانی، دلارام قدسی، مرجان عجمی، سید رضا سبحانی، علی میلانی بناب، مینا اسماعیلی، نسرین امیدوار، لیلا آزادبخت، یدالله محرابی، مجید کاراندیش، محمدرضا وفا، حامد پورآرام، سید محمد حسینی، فرزانه صادقی قطب آبادی، الناز جعفروند، احمد اسمعیل زاده، حسین فرشیدی صفحات 1-16
    سابقه و هدف

    سبد غذایی مطلوب ابزاری علمی و قوی برای تدوین سیاست های غذا و تغذیه، برنامه ریزی های اجرایی و ارزشیابی عملکرد برنامه ها در جهت تامین امنیت غذایی و حفظ سلامت تغذیه ای جامعه است. مطالعه حاضر در قالب یک پژوهش مقطعی با هدف الف) بازنگری سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی 1392 بر پایه اصول نظام غذا و تغذیه پایدار - به عنوان راهنمایی برای سیاست گذاری در حوزه غذا و تغذیه - و ب) تدوین سبد غذایی مطلوب پایدار و مقرون به  صرفه ایران 1402 - به عنوان ابزاری ضروری در مطالعات و برنامه  ریزی در حوزه رفاه و حمایت اجتماعی - انجام شد.

    مواد و روش ها

    پس از اخذ نظرات صاحب نظران و ذی نقشان از حوزه های مختلف، داده های گزارش بررسی الگوی مصرف مواد غذایی و وضعیت تغذیه ای خانوار و فرد در کشور در سال 98-1397 و اطلاعات پیمایش هزینه -درآمد خانوار مرکز آمار ایران به عنوان ورودی  های مدل بهینه (مقدار واقعی مصرف گروه های غذایی توسط مردم، سهم کمی اقلام غذایی، متوسط و طیف قیمت گروه های غذایی، مقادیر مورد نیاز انرژی، درشت مغذی ها و ریزمغذی ها) و همچنین جدول ترکیبات غذایی ایران استفاده شدند. انرژی، پروتئین و مواد مغذی برای گروه های سنی و جنسی بر اساس آخرین مراجع WHO/FAO  تعریف شد؛ به طوری که 100٪ نیاز به انرژی در سبد غذایی مطلوب و دست کم 95٪ نیاز به انرژی و 80% نیاز به مواد مغذی کلیدی برای سبد غذایی مطلوب مقرون به صرفه (B2, Vit. A, Fe, Ca) پوشش داده شود. ملاحظات راهنماهای غذایی ملی و بین المللی با هدف ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری ها عبارت بودند از: چربی 30-15٪؛ کربوهیدرات 75-55٪؛ پروتئین 15-10٪؛ اسید چرب اشباع کمتر از 10٪؛ قندهای ساده کمتر از 10٪ انرژی؛ مجموع گروه سبزی و میوه بیش از 400 گرم. Solver به عنوان افزونه ای از برنامه Excel، برای بهینه سازی مقادیر سبد غذایی مطلوب و مقرون به صرفه مورد استفاده قرار گرفت. به منظور اعمال ملاحظات پایداری، دو شاخص زیست محیطی ردپای آب و ردپای کربن برای سبدها محاسبه گردید.

    یافته ها

    مقادیر پیشنهادی سرانه مواد غذایی (گرم در روز) برای سبد غذایی مطلوب ایران-1402 عبارتند از: نان 290؛ برنج 70؛ ماکارونی 25؛ حبوبات و مغزها 30؛ سیب زمینی 70؛ سبزی ها ؛ میوه ها 200؛ گوشت قرمز 30؛ گوشت سفید (مرغ و ماهی) 60؛ تخم مرغ 40؛ لبنیات 300؛ روغن های گیاهی مایع 35 ؛ قند و شکر 30. از میان ریزمغذی های کلیدی، ریبوفلاوین و ویتامین A بیشتر از مقدار مورد نیاز و آهن و کلسیم در محدوده 85-80% نیاز تامین می شوند. سبد غذایی مطلوب طراحی شده برای سال 1402 در مقایسه با سبد غذایی مطلوب سال 1392، 5% ردپای آب و 2% ردپای کربن کمتری دارد. اندک افزایش پایداری زیست محیطی سبد غذایی مطلوب سال 1402 نسبت به سبد سال 1392، به طور عمده ناشی از کاهش سهم گوشت ها، میوه و برنج و افزایش سهم حبوبات بوده است. افزایش میزان لبنیات یکی از دلایلی است که پایداری زیستی سبد غذایی مطلوب جدید را محدود کرده است.

    نتیجه گیری

    تغذیه صحیح و کافی حق انسان و پیش نیاز توسعه همه جانبه و پایدار جامعه است. سبدهای غذایی مطلوب و سبدهای غذایی مقرون به صرفه گامی بزرگ به سوی آینده ای سالم تر و مرفه تر برای همگان است. چگونگی تدوین و اجرای سیاست ها و برنامه های غذا و تغذیه در سطح کلان و اثرات و پیامدهای آن در سطح خانوار و فرد، در قالب یک برنامه جامع و مدون، به طور مداوم باید ارزیابی و رصد شود.

    کلیدواژگان: سبد غذایی مطلوب، سبد غذایی مقرون به صرفه، رژیم غذایی پایدار، ایران
  • زهرا حریری، حامد کرد ورکانه، مینه، آلکساندرو گامان، علی اصغر وحیدنیا* صفحات 17-28
    سابقه و هدف

    تاثیر چربی شیر بر وضعیت متابولیک و استعداد ابتلا به بیماری های قلبی عروقی همواره موضوعی مورد مناقشه بوده است. در این تحقیق، تجزیه و تحلیل مقطعی برای تعیین ارتباط بین محتوای چربی شیر و سطوح لیپیدی و تن سنجی مردان بزرگسال انجام شده است.

    مواد و روش ها

    به منظور دستیابی به اهداف فعلی، یک تجزیه و تحلیل مقطعی برای تعیین ارتباط بین محتوای چربی شیر و سطوح لیپید و تن سنجی مردان بزرگسال انجام شد. بدین منظور، نمونه ای از 1805 مرد، از داده های بررسی سلامت و تغذیه ملی ایالات متحده آمریکا  (NHANES) 2016-2015 وارد آنالیز آماری شدند. سه مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره مختلف، با تنظیم عوامل مداخله گر برای تعیین این ارتباط مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس مدل کاملا تنظیم شده، مردان بزرگسال مصرف کننده ی شیر حاوی 25/3 درصد چربی در مقایسه با دریافت کنندگان شیر  شیر حاوی 1-0 درصد چربی، نسبت شانس بیشتری برای مقادیر بالای شاخص توده ی بدنی (BMI) و دور کمر داشتند (به ترتیب 49/1OR: و 89/1-18/1:CI در برابر  34/1OR: و 66/1-09/1:CI). علاوه بر این، مردان بزرگسالی که شیر 25/3 درصد چربی مصرف می کردند، نسبت شانس کمتری برای سطوح بالای کلسترول تام (TC) و نسبت کلسترول تام به لیپوپروتئین-کلسترول پرچگال (TC/HDL-C) داشتند (به ترتیب 71/0OR: و 88/0-56/0:CI، 70/0OR: و 89/0-54/0:CI). همچنین نسبت شانس مقادیر بالای LDL-C و  non-HDL-C با مصرف شیر حاوی 2% چربی نسبت به شیر حاوی 1% چربی کمتر بود (به ترتیب 57/0OR: و 89/0-36/0:CI  و 74/0OR: و 99/0-55/0:CI).

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان می دهد مردانی که شیر با چربی کامل مصرف می کردند در قیاس با مصرف کنندگان شیر بدون/کم چربی، نسبت شانس کمتری برای داشتن سطوح بالای چربی های مضر خون دارند؛ این در حالی است که نسبت شانس سطوح بالای BMI و دور کمر در آنها بالاتر است.

    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، چربی شیر، شاخص های تن سنجی و پروفایل لیپیدی
  • سیما نوری، سقا فرج تبار بهرستاق* صفحات 29-37
    سابقه و هدف

    فاکتور رونویسی Nrf2 تنظیم کننده اصلی پروتئین های آنتی اکسیدانی است و همراه با PPARγ در همه بافت های بدن بیان می شود. همچنین سیر با جلوگیری از غیرفعال شدن انسولین اثرات هیپوگلیسمی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین مقاومتی همراه با مکمل سیر بر بیان ژن Nrf2 و PPARγ کبدی موش های صحرایی دیابتی بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر روش تحقیق از نوع تجربی بود. برای انجام تحقیق آزمایشگاهی حاضر 40 سر موش صحرایی نر ویستار پنج هفته ای با وزن 24‏‏‏‏‏‏‏‏‏/15 ± 12‏‏‏‏‏‏‏‏‏/162 گرم انتخاب و به طور تصادفی به پنج گروه کنترل-سالم (CN)، دیابت (DM)، دیابت-تمرین (DMT)، دیابت-سیر (DMG) و دیابت-تمرین-سیر (DMTG) تقسیم شدند. موش ها با تزریق نیکوتین آمید و بعد از 15 دقیقه تزریق STZ به صورت درون صفاقی دیابتی شدند. موش ها در گروه های مکمل 500 میلی گرم عصاره سیر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن با گاواژ دهانی به صورت روزانه دریافت کردند. تمرین مقاومتی روی نردبانی با شیب 80 درجه و با وزنه ای برابر 100-30 درصد وزن بدن انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    بیان Nrf2 افزایش معنی داری در گروه های دیابت-تمرین (022/0=p)، دیابت-سیر (029/0=p) و دیابت-تمرین-سیر (001/0=p) نسبت به دیابت؛ و دیابت-تمرین-سیر نسبت به گروه دیابت-تمرین (048/0=p) و دیابت-سیر (038/0=p) داشت. همچنین بیان PPARγ افزایش معنی داری در گروه های دیابت-تمرین (021/0=p)، دیابت-سیر (046/0=p) و دیابت-تمرین-سیر (006/0=p) نسبت به دیابت داشت.

    نتیجه گیری

    احتمالا مصرف عصاره سیر، تمرین مقاومتی و ترکیب تمرین مقاومتی با مکمل عصاره سیر از طریق تنظیم افزایشی Nrf2 و PPARγ موجب بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی و کاهش فشار اکسایشی کبد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، سیر، دیابت، Nrf2 و PPARγ
  • محمدرضا جمالی، مطهر حیدری بنی*، مهری خوشحالی، سولماز نادری بلداجی، رضا غیاثوند، رویا کلیشادی صفحات 39-58
    سابقه و هدف

    اختلالات تکامل عصبی اختلالات پیچیده و چند عاملی با تشخیص و درمان دشوار می باشد. الگوهای غذایی مادر در دوران بارداری ممکن است نقش مهمی در تکامل عصبی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط الگوهای غذایی مادر در دوران بارداری و تکامل عصبی کودکان بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر بخشی از مطالعه اپیدمیولوژیک کوهورت تولد ایران می باشد. 214 مادر و کودک در مطالعه حاضر شرکت کردند. الگوی غذایی مادران از طریق پرسشنامه بسامد خوراک کوتاه 90 آیتمی و پیامد های مربوط به تکامل عصبی کودکان از طریق  پرسشنامه ی سنین و مراحل ASQ (Ages and Stages Questionnaire) و چک لیست رفتاری کودک CBCL (Child Behavior Check List) ارزیابی شد.

    یافته ها

    در مقیاس سندرمی CBCL ، الگوی غذایی غربی در سه ماهه اول با افزایش مشکلات عاطفی ارتباط مثبت داشت(045/0= value P). در سه ماهه سوم الگوی غذایی سالم با مشکلات خواب (047/0= value P) و الگوی غذایی پرچرب با مشکلات خواب و اختلالات درونی سازی (017/0و 012/0= value P) و الگوی غذایی غربی با اختلالات خواب و اختلالات کلی (046/0و 026/0= value P) ارتباط منفی معنی دار داشتند. در مقیاس مبتنی بر راهنمای تشخیصی و آماری DSM (Diagnostic and Statistical Manual)، در سه ماهه دوم بین الگوی غذایی ناسالم با مشکلات اضطرابی ارتباط مثبت دیده شد (049/0= value P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد الگوی غذایی مادر حین بارداری می تواند بر مولفه های تکامل عصبی- رفتاری کودک موثر باشد. انجام مطالعات بیشتر  در خصوص ارزیابی ارتباط الگوی غذایی و تکامل عصبی نیاز است.

    کلیدواژگان: تغذیه در بارداری، الگوی غذایی، دریافت رژیم غذایی، رشد عصبی، کودکان، بارداری
  • فائزه گوهری، رضا زندی*، امیر مهرور، شاهین طالبی صفحات 59-71
    سابقه و هدف

    بیماران شکستگی استخوان به طور معمول استرس متابولیک گسترده ای را تجربه می کنند که می تواند منجر به اختلال در بازتوانی و کاهش کیفیت زندگی در دراز مدت گردد. کلستروم به عنوان یک ترکیب غنی از مواد فعال زیستی در تقویت سیستم ایمنی، افزایش توان بدن و کنترل التهاب مزمن موثر می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات مکمل کلستروم بر کاهش عوارض پس از تروما در بیماران شکستگی لگن می باشد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی 75 بیمار شکستگی لگن به طور تصادفی به دو گروه کلستروم و کنترل تقسیم بندی شدند. گروه مداخله 40 گرم پودر کلستروم و گروه کنترل 15 گرم پودر وی پروتئین دریافت کردند. عوارض پس از تروما شامل عوارض موضعی، عوارض سیستمیک و افت کیفیت زندگی طی 6 ماه بررسی گردید.

    یافته ها

    ریسک بروز عفونت زخم، آمبولی وریدی، سوءتغذیه، عفونت مجاری ادراری و افت کیفیت زندگی در گروه کلستروم به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (0.05>P).

    نتیجه گیری

    مکمل کلستروم بر کاهش برخی از عوارض پس از تروما در بیماران شکستگی لگن موثر می باشد.

    کلیدواژگان: کلستروم، استخوان، لگن، عوارض، شکستگی استخوان
  • اعظم طورانی، میترا مودی، طیبه زینلی*، فاطمه سلمانی، انسیه نوروزی صفحات 73-83
    سابقه و هدف

    محصولات لبنی یکی از گروه های اصلی مهم در رژیم غذایی هستند. مصرف لبنیات موجب کاهش خطر سرطان پستان، بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی و همچنین کنترل فشارخون می شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مصرف لبنیات فراسودمند بر اساس مدل مراحل تغییر در زنان شاغل شهر بیرجند انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 534 نفر از زنان شاغل شهر بیرجند، به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه استاندارد همراه با مراحل تغییر رفتار مصرف لبنیات فراسودمند بود. داده ها توسط نرم افزارSPSS)  ویرایش19) و توسط آزمون آماری توصیفی و آزمون رگرسیون لجستیک رتبه ای تجزیه و تحلیل شدند (05/0>p).

    یافته ها

    میانگین سنی زنان 6/7±32/40 سال بود. بر اساس مدل مراحل تغییر بیشترین میزان مصرف فراورده لبنی فراسودمند مربوط به ماست کم چرب با 3/54 درصد و کمترین میزان مصرف مربوط به شیر غنی شده با آهن با 2/11 درصد بود. در مجموع 74/35 درصد زنان از فرآورده های لبنی فراسودمند استفاده می کردند. آنالیز رگرسیون نشان داد که سن، سطح تحصیلات و آشنا بودن افراد با لبنیات فراسودمند و خرید از هایپر مارکت، پیش بینی کننده رفتار مصرف لبنیات فراسودمند در زنان بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه میزان آشنایی (آگاهی) افراد، سن و میزان تحصیلات و همچنین خرید از هایپر مارکت پیش بینی کننده رفتار مصرف لبنیات فراسودمند است. با توجه به این که دو عامل خرید از هایپر مارکت و نیز آشنایی افراد با این غذاها قابلیت تغییر و تاثیرپذیری از مداخله آموزشی را دارد، بنابراین می توان با انجام مداخلات آموزشی میزان مصرف لبنیات فراسودمند را افزایش داد.

    کلیدواژگان: لبنیات، غذاهای فراسودمند، مدل مراحل تغییر، زنان شاغل
  • سنور پورشامحمد، مریم محمودزاده* صفحات 85-98
    سابقه و هدف

    در حوزه علوم و فناوری مواد غذایی، تلاش برای بهبود مدت ماندگاری و کیفیت محصولات گوشتی امری حیاتی است. یکی از رویکردهای موثر در این زمینه، استفاده از پوشش های حاوی نانوامولسیون های اسانس می باشد. تحقیق حاضر به منظور تولید نانوامولسیون اسانس زنیان، با استفاده از روش امولسیون سازی خودبه خودی و اعمال پوشش بر روی سطح فیله ماهی قزل آلا با استفاده از پایه نشاسته اصلاح شده انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    امولسیون های اسانس زنیان با استفاده از امولسیفایر نشاسته اصلاح شده و توسط دو بازدارنده عامل رسیدن روغن های ذرت و  MCT به روش امولسیون سازی خودبه خودی تهیه شدند. سپس پایداری، کدورت، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی نانوامولسیون تهیه شده بررسی شد. نانوامولسیون ها به صورت پوشش روی سطح ماهی قزل آلا قرار گرفتند و مشخصات فساد ماهی طی نگهداری در یخچال ارزیابی شد.

    یافته ها

    نانوامولسیون های تهیه شده توسط روغن ذرت و MCT، دارای اندازه ذرات به ترتیب32/3± 38/88 و 31/4 ± 8/144 نانومتر بودند. پوشش های حاوی نانوامولسیون به طور معنی دار شمارش کلی باکتری ها و نیز باکتری های سرمادوست ماهی را طی نگهداری کاهش داد. در پایان دوره نگهداری نمونه های ماهی حاوی نانوامولسیون اسانس TVB-N و pH پایین تر و مقبولیت کلی بالاتری نسبت به نمونه دارای اسانس خالص و نیز نمونه بدون پوشش نشان داد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش امولسیون سازی خودبخودی در حضور نشاسته اصلاح شده توانست نانوامولسیون های پایدار از اسانس زنیان تولید کند. نانوامولسیون های تهیه شده به صورت پوشش مدت ماندگاری ماهی قزل آلا را افزایش دادند که نقش استفاده از ترکیبات طبیعی برای افزایش مدت ماندگاری مواد غذایی را پررنگ تر می سازد.

    کلیدواژگان: اسانس زنیان، امولسیون سازی خودبه خودی، نشاسته اصلاح شده، فعالیت ضدمیکروبی، ماهی قزل آلا
  • عاطفه اصغری مقدم، سمیه نیک نیا*، محمدعلی نجفی، محمود توکلی، صفیه خلیلیان صفحات 99-107
    سابقه و هدف

    یکی از فرآورده های قنادی پرمصرف که ارزش تغذیه ای پایینی دارد پاستیل است. نگرانی در مورد میزان شکر زیاد این محصول سبب شد که این پژوهش با هدف بررسی امکان تولید فراورده ای نوین از اگزوکارپ هندوانه و شیره توت با کالری کمتر و فراسودمند انجام شود.

    مواد و روش ها

    پاستیل مورد نظر از ترکیب شیره توت، اگزوکارپ هندوانه، مخلوط هیدروکلوئیدها (نشاسته و ژلاتین)، شیرین کننده ها، تعدیل کننده های pH و سایر افزودنی ها تهیه گردید. درصدهای مختلف اگزوکارپ در چهار سطح 0، 10، 20 و 30 (درصد وزنی/وزنی) و شیره توت در چهار سطح 0، 30، 60 و 90 درصد جایگزینی با شکر به عنوان فاکتورهای موثر بر خصوصیات شیمیایی شامل درصد پروتئین، چربی، کربوهیدرات، رطوبت، خواص آنتی اکسیدانی و فعالیت آبی این فراورده بررسی گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نمونه حاوی 90% شیره توت و 30% اگزوکارپ هندوانه، کمترین میزان کربوهیدرات (20/64 درصد) و بیشترین مقدار فیبر (88/0 درصد) را داشت. کمترین میزان فعالیت آبی (69/0) و رطوبت (93/19 درصد) هم در نمونه ی حاوی 30 درصد اگزوکارپ هندوانه مشاهده شد. نمونه حاوی 30% شیره توت و 10% اگزوکارپ هندوانه بیشترین میزان خاصیت آنتی اکسیدانی (mg/g 575/387) را داشت.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق مشخص شد که با اینکه استفاده از شیره توت نسبت به اگزوکارپ هندوانه باعث کاهش کربوهیدرات و افزایش پروتئین و رطوبت می شود. با این حال ترکیب اگزوکارپ هندوانه و شیره توت منجربه افزایش کیفیت تغذیه ای پاستیل نسبت به کاربرد هر یک به تنهایی می شود.

    کلیدواژگان: شیره توت، اگزوکارپ هندوانه، پاستیل، ویژگی های شیمیایی، خصوصیات آنتی اکسیدانی
  • مائده وجدانی، حمیدرضا کاظمینی* صفحات 109-123
    سابقه و هدف

    افزایش مدت زمان نگهداری و ایمن نگهداشتن مواد غذایی همواره از مهم ترین دغدغه های محققان صنعت مواد غذایی بوده و مطالعه حاضر با هدف تهیه فیلم ژلاتین حاوی پروبیوتیک های لاکتوباسیلوس رامنسوس (Lactobacillus rhamnus) و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس(Lactobacillus acidophilus) و بررسی اثر آن در فیله ماهی کپور (Cyprinus carpio) با بهبود فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آن طی نگهداری در دمای یخچال به مدت 9 روز انجام شد.

    مواد و روش ها

    تیمارها شامل نمونه های کنترل، فیلم، فیلم حاوی لاکتوباسیلوس رامنسوس، فیلم حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و فیلم حاوی ترکیب دو باکتری پروبیوتیک تهیه شده سپس نمونه ها در کیسه های استریل پلی اتیلنی در شرایط آزمایشگاه بسته بندی و به مدت 9 روز در دمای یخچال نگهداری و هر 3 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. در روزهای ارزیابی، زنده مانی پروبیوتیک ها و شمارش باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و همچنین فاکتورهایpH ، میزان بازهای ازته فرار (TVB-N)، اندیس پراکسید (PV) و تیوباربیتیوریک اسید (TBARS) مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس نشان داد در تیمار فیلم ژلاتین و تیمار فیلم ژلاتین حاوی دو باکتری پروبیوتیک در روز آخر به ترتیب log cfu/g 88/7 و log cfu/g 71/6 و زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس رامنسوس نیز در تیمارهای ذکر شده به ترتیب
    log cfu/g 03/7 و log cfu/g 01/6 کاهش یافت. فیلم های حاوی پروبیوتیک نسبت به گروه کنترل و گروه فیلم بدون پروبیوتیک رشد استافیلوکوکوس اورئوس در فیله های ماهی کپور را به خوبی کنترل کردند. طبق نتایج، آزمون های شیمیایی نیز روند افزایشی داشتند و تغییرات آنها در فیله های ماهی کپور تیمار شده فیلم های حاوی پروبیوتیک به صورت معنی داری نسبت به گروه کنترل و گروه فیلم بدون پروبیوتیک کمتر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد، فیلم ژلاتین حاوی پروبیوتیک خاصیت ضدمیکروبی مناسبی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس داشته و می توانند در کنترل رشد پاتوژن ها و حفظ خواص حسی ماهی و محصولات غذایی موثر باشند.

    کلیدواژگان: فیلم ژلاتینی، پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس، استافیلوکوکوس اورئوس، فیله کپور
  • زهرا نامخواه، سیده فاطمه فاطمی، فاطمه گلدانی مقدم، نوشین پیمان* صفحات 125-139
    سابقه و هدف

    درک عوامل موثر بر انتخاب های غذایی سالم برای کودکان و نوجوانان از جمله چالش های مهم در حوزه بهداشت عمومی است. این چالش ها با توجه به تاثیر بسزایی که تغذیه مناسب در دوران کودکی و نوجوانی بر رشد و توسعه دارد، اهمیت ویژه ای دارند. هدف اصلی این پژوهش انجام مطالعات با رویکرد بازاریابی اجتماعی برای بررسی رابطه میان تئوری های بازاریابی اجتماعی و الگوهای مصرف غذایی کودکان و نوجوانان می باشد.

    مواد و روش ها

    این مرور سیستماتیک بر اساس دستورالعمل PRISMA انجام شد. جستجوی جامع و یکسانی در هر یک از سه پایگاه PubMed، Scopus و  Web of Science تا اردیبهشت ماه 1402 انجام شد. تنها مقالات به زبان انگلیسی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین، برای اینکه هر گونه مطالعه مرتبط از دست نرود، تمام فهرست های مرجع مطالعات و بررسی های مرتبط به صورت دستی جستجو شد و 247 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در نهایت، این مطالعه 10 مقاله مداخله ای از نوع تجربی و نیمه تجربی، با استفاده از رویکرد بازاریابی اجتماعی در حوزه انتخاب غذایی در کودکان و نوجوانان را، شناسایی کرد که مطالعات در مناطق و کشورهای مختلف دنیا انجام شده است. مطالعات بررسی شده نشان می دهند استراتژی های بازاریابی اجتماعی تاثیر مثبتی بر رفتار غذا خوردن، سلامت، فعالیت بدنی و ترجیحات کودکان دارند. تبلیغات تلویزیونی بر رفتار غذایی و سلامتی تاثیر منفی داشته، اما برنامه های آموزش تغذیه مبتنی بر مدرسه و بازاریابی اجتماعی می توانند موجب بهبود عادات غذایی کودکان گردد.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های پژوهش حاضر استفاده از تکنیک های بازاریابی اجتماعی می تواند فعالیت بدنی را افزایش داده و به ترویج انتخاب های غذایی سالم تر و سلامتی کمک کند. همچنین، شخصیت های کارتونی در بازاریابی ترجیحات غذایی کودکان تاثیر مثبتی دارند. لذا استفاده از این مدل جهت ارتقا فعالیت های سلامت محور توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: انتخاب های غذایی، بازاریابی اجتماعی، رژیم غذایی، کودک، نوجوان
|
  • M .Pourghaderi, F. Mohammadi-Nasrabadi*, M .Abdollahi *, A. Houshiar -Rad *, M.R. Khoshfetrat, F .Esfarjani, D .Ghodsi, M .Ajami, R .Sobhani, A .Milani Bonab, M .Esmaeili, N .Omidvar, L.Azadbakht, Y. Mehrabi, M. Karandish, M.R .Vafa, H .Pouraram, M .Hosseini, F .Sadeghi-Ghotbabadi, R. Jafarvand, A .Esmaeilzadeh, H .Farshidi Pages 1-16
    Background and Objectives

    The optimal food basket is a scientific and powerful tool for developing food and nutrition policies, executive planning and assessment of programs to ensure food security and maintain the nutritional health of the community. This cross-sectional study was carried out with the aim of a) revising the optimal food basket of Iranians-2013 based on the principles of sustainable food and nutrition systems as a guide for policy making in the field of food and nutrition; and b) compiling a thrifty optimal food basket of Iran-2023 as a necessary tool in welfare and social support studies and planning.

     Materials & Methods

    After collecting opinions of experts and stakeholders from various fields, data of the reports on the comprehensive study of the food consumption patterns and the nutritional status of the Iranian households and individuals, 2017–2018, and information of the statistics center (quantity of consumption of food groups by people, quantitative share of food items, average and price range of food groups, necessary quantities of energy, macronutrients and micronutrients) as well as the Iranian food composition table were used as inputs of the model. Energy, protein and nutrients were defined for age and sex groups based on the latest WHO/FAO references as 100% of the energy needs in the optimal food basket, at least 95% of the energy requirements and 80% of the key nutrients (vitamin B2, vitamin A, Fe and Ca) for the thrifty food basket were covered. Considerations of national and international dietary guidelines promoting health and preventing diseases included fats, 15–30%; carbohydrates, 55–75%; proteins, 10–15%; saturated fatty acid, less than 10%; simple sugars, less than 10% energy; and total vegetables and fruits, more than 400 g. Solver was used as a Microsoft Excel add-in program to optimize the optimal and thrifty food basket values. To apply sustainability considerations, two environmental indicators of water and carbon footprint were calculated for the baskets.

    Results

    The recommended per capita quantities of food in grams per day for the optimum food basket of Iran-1402 included bread, 290; rice, 70; pasta, 25; legumes and nuts, 30; potatoes, 70; vegetables and fruits, 200; red meat, 30; white meat (chicken and fish), 60; eggs, 40; dairies, 300; vegetable oils, 35; and sugar, 30. In the key micronutrients, riboflavin and vitamin A were provided more than the necessary quantity and iron and calcium in a range of 80–85% of the requirement. The optimal food basket designed-2023 included 5% less water footprint and 2% less carbon footprint than that the optimal food basket did for 2013. Mild increases in the environmental sustainability of the optimal food basket-2023 was majorly due to decreases in the share of meats, fruits and rice and increases in the share of legumes, compared to the food basket-2013. Increasing the quantity of dairy products is one of the reasons that weaken the environmental sustainability of the novel optimal food basket.

    Conclusion

    Availability of sufficient appropriate nutrition is a human right and a prerequisite for comprehensive sustainable development. Optimum and thrifty food baskets include a big step towards a healthier and more prosperous future for everyone. It is necessary to design and implement food and nutrition policies at macro-levels and continuously assessment and monitoring of their effects on the households and individuals.

    Keywords: Optimal food basket, Thrifty food basket, Sustainable diet, Iran
  • Z .Hariri, H .Kord Varkaneh, M.A. Găman, A .Vahidinia* Pages 17-28
    Background and Objectives

    Debates on the effects of milk fat on individuals' metabolic well-being and susceptibility to cardiovascular diseases have been a long-standing issue in scholarly investigations. In this study, a cross-sectional analysis was carried out to assess relationships of milk fat content with lipid and anthropometry in adult men.

     Materials & Methods

    This cross-sectional analysis included a sample of 1,805 men from the National Health and Nutrition Examination Survey NHANES 2015-2016 data. To identify associations between the milk fat content and outcome of lipid and anthropometric, three various regression models were used that adjusted for confounders.

    Results

    Adult men, who consumed milk containing 3.25% fat, had a higher risk of high body mass index and circumference waist, compared to those consuming 0–1% fat, based on the fully adjusted model (OR: 1.49, CI: 1.18–1.89; and OR: 1.34, CI: 1.09–1.66, respectively). Furthermore, adult males, who consumed milk containing 3.25% fat, had lower odds of high TC levels and TC/HDL-C ratio (OR: 0.71, CI: 0.56–0.88 and OR: 0.70, CI: 0.54–0.89, respectively). The odds probability of having high LDL-C and non-HDL-C was lower only with the consumption of 2% fat milk, compared to 1% fat milk (OR: 0.57, CI: 0.36–0.89; and OR: 0.74, CI: 0.55–0.99, respectively).

    Conclusion

    This cross-sectional analysis showed upper odds of high BMI and waist circumference and lower odds of atherogenic lipids in adult men, who consumed whole fat milk, compared to those consuming non/low-fat milk.

    Keywords: Cross-sectional, Milk fat, Anthropometric indices, Lipid profile
  • S .Noori, S. Farajtabar Behrestaq* Pages 29-37
    Background and Objectives

     Nrf2 transcription factor is the major regulator of antioxidant proteins and is expressed with PPARγ in all tissues of the body. Furthermore, garlic includes hypoglycemic effects by preventing the inactivation of insulin. The aim of this study was to explain effects of resistance training with garlic supplementation on Nrf2 and PPARγ gene expression in streptozotocin-treated diabetic rats.

     Materials & Methods

    In the present study, study method was experimental. To carry out the present laboratory study, 40 5-w-old male Wistar rats weighing 162.12 g ±15.24 were selected and randomly divided into five control groups of healthy, diabetes, diabetes-exercise, diabetes-garlic and diabetes-exercise-garlic groups. Rats became diabetics by injecting nicotinamide and intraperitoneally injecting STZ after 15 min. Rats in the supplement groups received 500 mg of garlic extract per kilogram of the body weight daily by oral gavage. Resistance training was carried out on a ladder with a slope of 80° and with weights equal to 30–100% of the body weight. One-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used for inferential analysis of data.

    Results

    In general, Nrf2 expression significantly increased in diabetes-exercise (p = 0.022), diabetes-garlic (p = 0.029) and diabetes-exercise-garlic (p = 0.001) groups, compared to diabetic group; and diabetes-exercise-garlic compared to diabetes-exercise (p = 0.048) and diabetes-garlic group (p = 0.038). Expression of PPARγ increased significantly in diabetes-exercise (p = 0.021), diabetes-garlic (p = 0.046) and diabetes-exercise-garlic (p = 0.006) groups, compared to diabetic group.

    Conclusion

    Possibly, consumption of garlic extract, resistance training and a combination of resistance training with garlic extract supplement improve the antioxidant status and decrease the oxidative stress of the liver through the upregulation of Nrf2 and PPARγ.

    Keywords: Resistance training, Garlic, Diabetes, Nrf2, PPARγ
  • M.R. Jamali, M .Heidari-Beni*, M .Khoshhali, S .Naderiboldaji, R .Ghiasvand, R. Kelishadi Pages 39-58
    Background and Objectives

    Neurodevelopmental disorders are complex and multifactorial disorders with difficult diagnosis and treatment. Maternal dietary patterns during pregnancy may play important roles in neurodevelopment. The aim of this study was to investigate effects of maternal dietary patterns during pregnancy on neurodevelopment of children.

     Materials & Methods

    This study was carried out as a sub-study of the Prospective Epidemiological  Research Studies in IrAN (PERSIAN) Birth Cohort. Overall, 214 mother-child pairs participated in the present study. Dietary patterns were assessed by 90-item food frequency questionnaire (FFQ). Neurodevelopment outcomes were assessed by child behavior check list (CBCL) and ages and stages questionnaires (ASQ).

    Results

    In syndromic scale of CBCL, western diets at first trimester increased the risk of emotional disorders (p = 0.045). At third trimester, significant negative relationships were seen between the healthy diets and sleep disorders (p = 0.047), fatty diets and sleep and internalizing disorders (p = 0.017 and 0.012, respectively), western diets and sleep and total problems (p = 0.026 and 0.046, respectively). In scales based on diagnostic and statistical manual (DSM), positive relationships were reported between the unhealthy diets and anxiety disorders (p = 0.049).

    Conclusion

    Results indicated that maternal dietary patterns during pregnancy might affect the neurodevelopmental outcomes of children. Further studies to identify associations between dietary patterns and neurodevelopment are needed.

    Keywords: Maternal nutrition, Dietary pattern, Neurodevelopment, children, Pregnancy
  • F .Gouhari, R .Zandi*, A .Mehrvar, S. Talebi Pages 59-71
    Background and Objectives

    Patients with bone fractures usually experience extensive metabolic stresses that can lead to chronic inflammation and post-traumatic complications. Colostrum, as a rich source of bioactive substances, is effective in boosting the immune system, increasing body strength, and controlling chronic inflammation. The objective of this study was to assess the effects of colostrum supplementation on quality of life and complications after trauma in pelvic fracture patients.

    Materials and Methods

    In this clinical trial, 75 pelvic fracture patients were randomly divided into two groups: colostrum and control groups. The intervention group received 40 g of colostrum powder, and the control group received 15 g of whey protein powder. The occurrence of post-trauma complications, including local complications, systemic complications, and quality of life decline, was investigated for six months.

    Results

    In the colostrum group, the risk of wound infection, venous embolism, malnutrition, urinary tract infection, and quality of life impairment were significantly lower than those in the control group (p < 0.05).

    Conclusion

    Colostrum supplementation can decrease complications after trauma in pelvic fracture patients.

    Keywords: Colostrum, Pelvis, Bone, Trauma, Bone fractures
  • A .Toorani, M .Moodi, T. Zeinali*, F .Salmani, E. Norozi Pages 73-83
    Background and Objectives

    Dairy products are important groups in diets. Consumption of dairy products decreases risks of breast cancer, cardiovascular diseases and stroke and controls blood pressure. This study was carried out to assess consumption status of functional dairy products based on the stages of change model in female employees of Birjand, Iran.

     Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 534 female employees of Birjand were selected using stratified sampling method. Study tool included a standard questionnaire on the stages of changing consumption of functional dairy products. Data were analyzed using SPSS v.19, descriptive statistical test and logistic regression test
    (p < 0.05).

    Results

    The mean age of women was 40.32 y ±7.6. Based on the model of stages of change, the highest quantity of consumption of functional dairy products was associated to low-fat yogurt with 54.3% and the lowest quantity of consumption was associated to iron-enriched milk with 11.2%. In total, 35.74% of women consumed functional dairy products. Regression analysis showed that age, level of education and people's familiarity with functional dairy products and purchasing from hypermarkets were predictors of functional dairy consumption behaviors in women.

    Conclusion

    Findings showed that people's level of familiarity, age and level of education, as well as purchasing from hypermarkets predicted consumption behaviors of functional dairy products. Because the two factors of purchasing from the hypermarkets and people's familiarity with these foods included the ability to change and be affected by educational intervention, it is possible to increase the quantity of functional dairy products by designing and implementing educational interventions.

    Keywords: Dairy products, Functional foods, Stages-of-change model, Female employees
  • S. Pourshamohammad, M. Mahmoudzadeh* Pages 85-98
    Background and Objectives

    In the field of food science and technology, it is critical to improve shelf life and quality of meat products. One of the effective approaches in this field includes use of coatings containing essential oil nanoemulsions. The present study was carried out to produce Carum copticum essential oil nanoemulsion using spontaneous emulsification method, coating on the surface of trout fillets and modified starch.

     Materials & Methods

    Emulsions of Carum copticum essential oil were prepared using modified starch emulsifier and two ripening inhibitors of corn and MCT oils via spontaneous emulsification method. Then, stability, turbidity, antimicrobial and antioxidant activity of the prepared nanoemulsions were investigated. Nanoemulsions were coated on the surface of trout and the fish spoilage characteristics were assessed during refrigeration.

    Results

    Nanoemulsions prepared with corn oil and MCT included particle sizes of 88.38 nm ±3.32 and 144.8 nm ±4.31, respectively. Coatings containing nanoemulsion significantly decreased the total bacteria count as well as psychrophile bacteria of fish during storage. At the end of the storage, fish samples containing essential oil nanoemulsions showed lower TVB-N and pH and higher overall acceptability, compared to that samples with pure essential oil and uncoated samples did.

    Conclusion

    Spontaneous emulsification method in presence of modified starch was able to produce stable nanoemulsions from essential oils. Nanoemulsions prepared as coatings increased the shelf life of trout, which highlights the role of using natural compounds to increase the shelf life of foods.

    Keywords: Carum copticum essential oil, Spontaneous emulsification, Modified starch, Antimicrobial activity, Trout
  • A. Asghari Moghaddam, S .Ninkia*, M.A .Najafi, M .Tavakoli, S .Khalilian Pages 99-107
    Background and Objectives

    Pastilles are one of the widely used confectionery products that include low nutritional values. Concerns on the high sugar contents of these products caused the major objectives of this study to investigate possibility of producing novel products from watermelon exocarp and white berry concentrate with less calories and more beneficial health characteristics.

     Materials & Methods

    Pastilles were prepared from white berry concentrate, watermelon exocarp, a mixture of hydrocolloids (starch and gelatin), sweeteners, pH modifiers and other additives. Various proportions of exocarp at four levels of 0, 10, 20 and 30 (w/w) and white berry concentrate at four levels of 0, 30, 60 and 90% replacement with sugars were investigated as affecting factors on characteristics of proteins, fats, carbohydrates, moisture, antioxidant characteristics and water activity of these products.

    Results

    Results showed that the sample containing 90% of white berry concentrate and 30% of watermelon exocarp included the lowest quantity of carbohydrates (64/20%) and the highest quantity of fibers (0/88%). The lowest quantity of water activity (0/69) and moisture (19/93%) was observed in the sample containing 30% of watermelon exocarp. Sample containing 30% of white berry concentrate and 10% of watermelon exocarp included the highest antioxidant characteristics (387/575 mg/g).

    Conclusion

    In this study, use of white berry concentrate rather than watermelon exocarp decreased carbohydrates and increased proteins and moisture. However, combination of watermelon exocarp and berry juice led to increases in the nutritional quality of pastilles, compared to use of watermelon exocarp or berry juice alone.

    Keywords: White berry concentrate, Watermelon exocarp, Pastille, Chemical characteristics, Antioxidant characteristics
  • M .Vojdani, H.R. Kazemeini* Pages 109-123
    Background and Objectives

    Increasing the storage time and food safety has always been one of the most important concerns of food industry studyers. The aim of the present study was to prepare a gelatin film containing Lactobacillus rhamnus and Lactobacillus acidophilus probiotics and investigate its effects on Cyprinus carpio fillets by improving its physicochemical factors during storage at refrigerator temperature for nine days.

     Materials & Methods

    Treatments included control samples, film, film containing Lactobacillus rhamnosus, film containing Lactobacillus acidophilus and film containing a combination of two probiotic bacteria. Then, samples were packed in sterile polyethylene bags under laboratory conditions and stored at refrigerator temperature for nine days and every three days were assessed. On the assessment days, viability of the probiotics, count of Staphylococcus aureus, pH, quantities of volatile nitrogen bases (TVB-N), peroxide value (PV) and thiobarbituric acid (TBARS) were assessed.

    Results

    Results showed that the survival rates of Lactobacillus acidophilus bacteria in gelatin film treatment and gelatin film treatment containing Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus ramensus on the last day were 7.88 and 6.71 log cfu/g, respectively. Viability of Lactobacillus rhamnosus decreased in the treatments by 7.03 and 6.01 log cfu/g, respectively. Films containing probiotics better controlled the growth of Staphylococcus aureus in carp fillets, compared to the control group and the film group without probiotics. Based on the results, chemical assays included increasing trends and their changes in carp fillets treated with films containing probiotics were significantly lower than those in the control group and the film group without probiotics (p < 0.05).

    Conclusion

    Results of this study showed that the gelatin film containing probiotics included good antimicrobial characteristics against Staphylococcus aureus and could be effective in controlling the growth of pathogens and maintaining the sensory characteristics of fish and food products.

    Keywords: Gelatin film˒ Probiotic˒ Lactobacillus˒ Staphylococcus aureus˒ Carp fillet
  • Z. Namkhah, F. Fatemi, F .Goldani Moghaddam, N .Peyman* Pages 125-139
    Background and Objectives

    Understanding the affecting factors on healthy dietary choices in children and adolescents is within the significant challenges in the public health domain. Regarding substantial effects of appropriate nutrition during childhood and adolescence on growth and development, these challenges include an exceptional importance. This study was carried out with a social marketing approach to investigate relationships between the social marketing theories and dietary consumption patterns in children and adolescents.

     Materials & Methods

    This systematic review was carried out based on the PRISMA guidelines. A comprehensive consistent search was carried out in three databases of PubMed, Scopus and Web of Science up to April 2023. Only English-language articles were reviewed. To prevent omission of relevant studies, manual searches were carried out for the reference lists of studies and associated reviews. A total of 247 articles were reviewed.

    Results

    This study identified ten intervention articles of experimental and quasi-experimental nature, using a social marketing approach in the domain of food choice in children and adolescents. These studies were carried out in various regions and countries worldwide. The reviewed studies indicated that social marketing strategies included positive effects on eating behaviors, health, physical activities and children's preferences. Television advertisements have shown negative effects on dietary behaviors and health, whereas school-based nutrition education programs and social marketing initiatives included the potentials to improve children's dietary habits.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, use of social marketing techniques can increase physical activities and contribute to promoting healthier food choices and well-being. Additionally, cartoon characters in marketing include positive effects on children's dietary preferences. Therefore, use of this model is recommended for the enhancement of health-oriented activities.

    Keywords: Adolescent, Child, Diet, Food choices, Social marketin