فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 100 (زمستان 1402)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 100 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرزو محمدی*، آیت الله ممیز، سید محمود طاهری صفحات 1-25

    چارچوبی به ‏منظور ارتقای محتوای آموزش کارشناسی مهندسی عمران با رویکرد انتقال مهارت ‏های کارآفرینی پیشنهاد شده است. با روش تحقیق آمیخته-اکتشافی، ابتدا با مصاحبه با 11 نفر از خبرگان دانشگاه، به مدل مفهومی شامل 9 مولفه (زیست ‏بوم، آزمون‏ ها و ارزشیابی، ساختار، مشوق ‏ها، دروس عمومی/ نظری، پروژه ‏ها (طراحی سازه و راه‏سازی)، کارآموزی، دروس تکمیلی و کهاد، فوق‏ برنامه) رسیدیم. بر اساس زیرمولفه ‏ها، راهکارهایی به ‏منظور ارتقای محتوای آموزش کارشناسی مهندسی عمران با انتقال مهارت‏ های کارآفرینی ارائه شده است. سپس بر اساس مدل، پرسش‏نامه ‏ای شامل 35 پرسش طیف لیکرت و 2 ترتیبی طراحی و در نمونه ‏ای از مهندسان عمران شاغل (متخصصان) توزیع شد. داده‏ های حاصل، با آزمون فریدمن تحلیل شد و پرسش‏ها به ترتیب اولویت از متخصصان مرتب شدند. سرانجام بر اساس 20 اولویت ابتدایی، پیشنهاداتی برای سیاست‏گذاران، استادان و کارآفرینان و دانشجویان ارائه شده است. برای مثال بازدید از کارگاه ‏ها به‏ عنوان فعالیت ‏های فوق‏ برنامه، پیشنهاد استادان و اولویت اول متخصصان بود. همچنین، پیشنهاد درسی تحت عنوان «پروژه نوآورانه» جزء 20 اولویت ابتدایی متخصصان بود.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، آزمون فریدمن، آموزش مهندسی، مهندسی عمران، روش آمیخته اکتشافی
  • مهدی محمدی*، راضیه شیرین حصار، قاسم سلیمی صفحات 27-47

    آموزش و پژوهش، پیش‏ نیاز توسعه پایدار هر جامعه ‏ای محسوب می‏شود. تحقق توسعه پایدار، منوط به برخورداری نظام آموزش عالی کارآمد با تربیت نیروهای کیفی-علمی و افزایش سهم تحقیق و پژوهش در جامعه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته‏ های مهندسی، به ‏تناسب برنامه درسی اجراشده با چارچوب برنامه درسی پایدار بود. طرح پژوهش، کمی از نوع توصیفی، پیمایشی و جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دوره‏ های تحصیلات تکمیلی رشته‏ های مهندسی دانشگاه شیراز بود. گروه نمونه 242 نفری با استفاده از روش نمونه ‏گیری تصادفی طبقه‏ ای نسبتی، انتخاب گردید. ابزار پژوهش، مقیاس برنامه درسی پایدار بود که پس از محاسبه روایی و پایایی بین دانشجویان نمونه توزیع گردید. برای تحلیل داده‏ ها، از روش آزمون تی تک ‏نمونه‏ای و از نرم ‏افزار SPSS 19 استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که منطق برنامه درسی اجراشده دوره ‏های تحصیلات تکمیلی رشته‏ های مهندسی دانشگاه شیراز، هدف کلی این برنامه درسی و سرفصل‏ های محتوایی دانشی، سرفصل مهارتی و سرفصل نگرشی آن، با منطق برنامه درسی پایدار متناسب‏ند. اما براساس دیدگاه دانشجویان، نقش مدرس در یاددهی و یادگیری و روش‏ های یاددهی و یادگیری به‏ کاررفته در برنامه درسی اجراشده، منابع آموزشی و کمک ‏آموزشی، فعالیت‏ های یادگیری دانشجویان مهندسی، زمان دوره، فضای آموزشی برای اجرای برنامه درسی، شیوه ‏های گروه ‏بندی دانشجویان و روش‏های ارزشیابی به‏ کاررفته، با عناصر برنامه درسی پایدار همخوانی ندارند. بر اساس نتایج پژوهش به ‏دست‏ آمده می‏توان دریافت با توجه به این که آموزش مهندسی پایدار یک مولفه حیاتی در مقابله با تغییرات آب و هوایی و ترویج آینده ‏ای سبزتر است، با افزایش تقاضا برای زیرساخت ‏های پایدار، منابع انرژی تجدیدپذیر و فناوری‏ های سازگار با محیط ‏زیست، برنامه درسی مهندسی دانشگاه شیراز باید با این نیازها سازگار شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی اجراشده، آموزش، توسعه پایدار، تحصیلات تکمیلی رشته‏های مهندسی، ارزشیابی
  • مهدی ابوالقاسمی نجف آبادی*، کمال نصرتی هشی صفحات 49-61

    هدف از تحقیق پیش رو، بررسی رابطه میان خودکارآمدی ریاضیات، رایانه و علوم با عملکرد تحصیلی دانشجویان رشته‏ های مهندسی بود. این تحقیق از نظر هدف، جزء تحقیقات کاربردی و از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه این تحقیق است شامل کلیه دانشجویان رشته ‏های مهندسی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال تحصیلی 1402-1401 و روش نمونه ‏گیری خوشه‏ ای چندمرحله ‏ای بوده است. پرسش‏نامه ‏هایی که برای جمع‏ آوری اطلاعات استفاده شده است، شامل پرسش‏نامه خودکارآمدی ریاضی (MSES)، پرسش‏نامه خودکارآمدی رایانه‏ای مورفی، کورو و اوون و پرسش‏نامه خودکارآمدی علوم هندرسون بوده است. روایی و پایایی این پرسش‏نامه ها در تحقیقات گذشته تایید شده است. در این پژوهش روایی این پرسش‏نامه ‏ها توسط متخصصان موضوعی بررسی و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ تایید شده است. داده‏ های حاصل از پرسش‏نامه‏ ها به وسیله آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی، مانند همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده‏ ها نشانگر این است که خودکارآمدی ریاضیات و رایانه می‏تواند عملکرد تحصیلی دانشجویان را پیش‏ بینی کند و خودکارآمدی علوم دارای همبستگی با عملکرد تحصیلی است. در این میان خودکارآمدی ریاضیات دارای بیشترین قدرت تبیین عملکرد تحصیلی دانشجویان است و پس از آن به ترتیب خودکارآمدی رایانه و علوم دارای قدرت تبیین عملکرد تحصیلی دانشجویان کارشناسی رشته‏ های مهندسی هستند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی ریاضی، خودکارآمدی رایانه، خودکارآمدی علوم، عملکرد تحصیلی، دانشجویان مهندسی
  • امیرحسین منصوری، رقیه گوگ ساز قوچانی* صفحات 63-81
    آموزش مهندسی در کنار حوزه ‏های مختلف مهندسی، دارای اهمیت و نیازمند پژوهش است. در علوم مهندسی، یکی از مهم‏ترین ابزارهای پژوهش برای مهندسان، شبیه‏ سازی عددی به کمک نرم‏ افزارهای رایانه ‏ای است. متلب/سیمولینک از جمله نرم ‏افزارهای کاربردی در علوم مهندسی است. آموزش این نرم ‏افزار با توجه ‏به دامنه وسیع کاربرد آن، از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. در این مقاله، روشی آموزشی با انسجام مجموعه بلوک‏ه ای به ‏کارگرفته ‏شده برای شبیه ‏سازی سامانه ‏‏های مهندسی پیشنهاد شده است. این شیوه بر پایه تصویر بوده و هدف آن، آموزش چگونگی پیاده ‏سازی بلوک‏ ها در محیط سیمولینک نرم ‏افزار است. عواملی مانند نام، شکل ظاهری و عملکرد اجزای بلوک‏ها دارای اهمیت است. روش پیشنهادی می‏تواند در بهبود کیفیت شناخت و ماندگاری ذهنی این عوامل اثرگذار باشد. نمونه ‏های اجرایی ایده پیشنهادی در سطح‏های مختلف، در قالب تکلیف یا آزمون، معرفی شده‏ اند. تجربه اجرای این روش در چند نیم‏سال تحصیلی، نشان‏ دهنده قابلیت پیاده‏سازی ‏آسان آن بر روی سامانه‏‏ های متفاوت مهندسی است. نتایج به ‏دست ‏آمده از نظرسنجی، در سه سازه ماندگاری، شناخت و روان‏شناختی دسته‏ بندی و بررسی شده است. اثربخشی بسته پیشنهادی، به کمک پیش‏ آزمون و پس ‏آزمون نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار متلب، سیمولینک، آموزش مهندسی، مهارت نرم‏افزاری، ماندگاری، مبدل بوست
  • امیرمسعود سوداگر* صفحات 83-100

     این مقاله پیشنهادی برای محتوا و تدریس درس زبان تخصصی دوره کارشناسی مهندسی برق را ارائه می کند. ایده اساسی در طراحی محتوای پیشنهادی، توجه به بخش عمده ای از نیازهای یک دانشجوی مهندسی برق در حین تحصیل و نیز پس از دانش آموختگی، در موقعیت های واقعی است. در این مقاله، جزئیاتی از محتوای درس، چگونگی تدریس، نحوه مشارکت دانشجویان در فرایند آموزش و نیز شیوه های ارزیابی دانشجویان مورد بررسی قرار می گیرد. محتوا و شیوه تدریس مطرح شده در این مقاله، در دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اجرا شده است. علاوه بر نمونه هایی از متن های تدریس شده، بخشی از خوشه های واژگانی منتخب و نیز گزیده ای از سوال های امتحانی، در این مقاله ارائه می شود. در پایان درس، یک نظرسنجی در سه بخش از دانشجویان به عمل آمده است و نظر ایشان در خصوص ترکیب محتوای درس و چگونگی ارائه درس را جویا شده است و علاوه بر آن بازخورد آزاد ایشان را دریافت کرده است. بر اساس جمع بندی نتایج این نظرسنجی، پیشنهاد ارائه شده در این مقاله برای محتوا و شیوه تدریس درس زبان تخصصی مهندسی برق، رضایت حدود 87% دانشجویان از برآورده شدن انتظارات و نیازهای اصلی ایشان از درس زبان تخصصی و نیز شیوه تدریس را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: زبان تخصصی، دانشجویان مهندسی برق، تولید محتوا، تحلیل، زبان انگلیسی، اهداف دانشگاهی، مهارت های زبانی
  • علیرضا رضوانی، مجید یزدانی* صفحات 101-128

    آموزش و حوزه تعلیم و تربیت تحت‏تاثیر نظریه‏ های روان‏شناسی و یادگیری، تحولات چشم گیری را تجربه کرده است، به‏ طوری‏که توجه به فرایندهای درونی در یادگیری، بستر پرداختن به موضوعاتی چون «مباحثه» را فراهم می‏ کند. پژوهش حاضر، با هدف شناسایی مولفه ‏های مهارت مباحثه در قالب شاخص‏ها، اهداف و ابعاد و نحوه بهره ‏گیری از آنها در آموزش طراحی معماری انجام شد. راهبرد پژوهش حاضر از نوع کیفی و جهت تحلیل داده ‏ها از روش‏ های فراترکیب و تحلیل محتوا به صورت متوالی استفاده شده است. نتایج کدگذاری داده ‏های اسنادی و مصاحبه ‏ها در نرم ‏افزار NVIVO نشان می ‏دهند مولفه ‏های مهارت مباحثه، شامل 9 شاخص، 3 هدف و 2 بعد هستند. شاخص‏ها شامل: «مباحثه مشارکتی»، «مباحثه سازنده‏ گرا»، «ارتباط مباحثه و کارکرد حافظه»، «پیوند مباحثه و مهارت بیان دقیق»، «نقش مباحثه در فعالیت‏ های حرفه ‏ای»، «مباحثه به عنوان آزمون شفاهی»، «مباحثه به عنوان زبان طراحی»، «مباحثه به عنوان جنبه تعاملی فرایند طراحی» و «مباحثه به عنوان آزمون بصری» هستند. هدف از انجام مباحثه دارای سه علت اساسی است: اول خبررسانی، دوم قانع‏ کردن و سوم حل مسئله. در نهایت به علت خاص و منحصربه ‏فرد بودن حس بصری در رشته معماری، اگر از دو بعد «مباحثه شفاهی» و «مباحثه بصری» در آموزش طراحی معماری به صورت هم‏زمان و بر مبنای راهکارهای آموزشی ارائه ‏شده استفاده شود، علاوه بر جذابیت یادگیری و مزایای شناختی بالقوه آن، زمینه ‏های موثری از توسعه یادگیری را باعث می‏شود.

    کلیدواژگان: مباحثه، آموزش معماری، فرایند یادگیری، محیط‏ های یادگیری، طراحی معماری
  • جواد فیض* صفحات 129-143
    در سال‏ های اخیر در جهان و نیز کشورمان استقبال کمتری از رشته‏ های مهندسی و علوم پایه صورت می‏گیرد و تعداد دانش ‏آموزان دبیرستانی که شاخه ریاضی و علوم را انتخاب می‏کنند، به صورت فزاینده‏ای در حال کاهش است. با وجود آن که در سال‏ های اخیر تعداد دانشکده‏ های مهندسی در کشور افزایش ‏یافته ولی تعداد متقاضیان تحصیل در آنها، به‏ شدت رو به کاهش است. این کاهش علاقه در درازمدت باعث کمبود نیروهای متخصص کارآمد در صنایع کشور خواهد شد زیرا دانش ‏آموزان ضعیف‏تر، جذب رشته‏ های مهندسی خواهند شد که حتی در صورت عدم کاهش تعداد فارغ ‏التحصیلان افراد فکور و صاحب ایده در بین آنان نادر خواهد بود. این امر دلایل زیادی دارد که در این مقاله به آنها پرداخته شده است. تلاش می‏شود راه‏ هایی پیش پا گذاشته شوند تا بتوان در آینده تمایل دانش‏ آموزان به رشته ‏های مذکور را افزایش داد و از شدت مشکلاتی که کشور در آینده با آنها دست به گریبان خواهد شد، کاست. عدم آگاهی دانش ‏آموزان از رشته‏ های مهندسی و نیز عواملی که منجر به انتخاب رشته ‏های دیگر می‏شود، بررسی شده ‏اند. سرمایه ‏گذاری در آموزش مهندسی، اساس توسعه اقتصادی است و وجود نیروهای متخصص و ماهر است که سرمایه‏ گذاری شرکت ‏های بزرگ را ممکن می سازد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، رشته های مهندسی، آموزش مهندسی، توسعه اقتصادی
|
  • Arezoo Mohammadi *, AyatAllah Momayez, S. Mahmoud Taheri Pages 1-25

    A framework has been proposed to improve the content of civil engineering undergraduate education with a focus on transferring entrepreneurial skills. Using a mixed-exploratory research method, 11 university experts were interviewed and a conceptual model with 9 components (ecosystem, tests and evaluations, structure, incentives, general/theoretical courses, projects (structural and road design), internship, complementary courses and Kehad, extracurricular activities) was developed. Based on the sub-components, solutions have been presented for improving the content of civil engineering undergraduate education by transferring entrepreneurial skills. Then, based on the model, a questionnaire including 35 Likert-scale questions and 2 ordinal questions was designed and distributed to a sample of working civil engineers (experts). The obtained data were analyzed with the Friedman test, and the questions were ranked according to the priority of the experts. Finally, based on the top 20 priorities, suggestions were made to policymakers, professors, entrepreneurs, and students. For example, visiting construction sites as extracurricular activities was the suggestion of professors and the first priority of experts, also, the lesson proposal under the title “Innovative Project” was one of the 20 primary priorities of experts.

    Keywords: entrepreneurship education, Friedman Test, engineering education, civil engineering, exploratory mixed method
  • Mehdi Mohammadi *, Razieh Shirin Hesar, Ghasem Salimi Pages 27-47

    The purpose of this study was to the engineering Implemented graduate curriculum at Shiraz University based on the sustainable curriculum framework. The research method was descriptive survey design. The statistical population included all engineering graduate students. By using a stratified random sampling method, 400 students were selected. The research tool was the sustainable curriculum scale, which was distributed among the sample students after calculating the validity and reliability. To analyze the data, the T-test method of a sample of SPSS 19 software was used. The results of the research showed that: the logic, objectives, and content of Shiraz University engineering courses implemented curriculum, the general objectives of this curriculum, and its academic content headings, skill headings, and attitude headings, are align with the logic of the curriculum. They are stable and correspondence. However, based on the student’s point of view, the role of the instructors in teaching and learning and the teaching and learning methods used in the implemented curriculum, educational resources and educational assistance, engineering students’ learning activities, course time, educational space for implementing the curriculum, methods, based on the students and the evaluation methods used, are not consistent with the sustainable curriculum elements. According to the results of the research, it can be seen that that sustainable engineering education is a vital component in dealing with climate change and promoting a greener future. With the increasing demand for sustainable infrastructure, renewable energy sources and environmentally friendly technologies, the engineering curriculum of Shiraz University must adapt to these needs.

    Keywords: implemented curriculum, sustainable development, Graduate Studies, engineering, evaluation
  • Mehdi Abolghasemi *, Kamal Nosrati Heshi Pages 49-61

    The aim of the present research was to examine the relationship between self-efficacy in mathematics, computer science and engineering students’ academic performance. This research was applied and descriptived and correlational. The population of this research includes all engineering students of Isfahan University of Technology in the academic year 1402-1401 and multi-stage cluster sampling method. Questionnaires used to collect information include mathematical self-efficacy questionnaire (MSES), Murphy, Kuro and Owen self-efficacy questionnaire and Henderson Questionnaire were used to measure science self-efficacy. The validity and reliability of this questionnaire has been confirmed in past researches. In this research, the validity of these questionnaires has been checked and confirmed by subject experts, and its reliability has been confirmed by Cronbach’s alpha. The data obtained from the questionnaires were used by means of descriptive statistics such as mean and standard deviation and inferential statistics such as Pearson correlation and multiple regression. The results of the data analysis indicated that having self-efficacy in mathematics and computers can predict academic performance and science has a correlation with academic performance. Meanwhile, mathematics self-efficacy has the greatest power to explain mathematics performance, followed by computer and science self-efficacy, which has the power to explain the academic performance of undergraduate engineering students.

    Keywords: Math Self-Efficacy, Computer Self-efficacy, science self-efficacy, Academic performance, Engineering students
  • Mansouri Amirhosein, Roghayeh Gavagsaz-Ghoachani * Pages 63-81
    Engineering education, alongside various fields of engineering, requires research and importance. In engineering sciences, numerical simulation using computer software is one of the important research tools for engineers. MATLAB/Simulink software is one of the practical engineering software. Due to its wide range of applications, training in this software is of particular importance. In this paper, a training method based on a coherent set of blocks used for engineering systems is introduced. This method is based on images and the goal is to implement the blocks in the Simulink environment. Factors such as the name, appearance, and performance of block components are important. The proposed method is effective in improving the recognition and mental maintenance of these factors. Examples of implementing this idea at different levels are introduced as assignments or tests. The experience of implementing this method over several semester shows that it can be easily implemented on various engineering systems. The results from surveys on sustainability, recognition, and psychological aspects are analyzed. The effectiveness of the proposed package is investigated through pre- and post-test.
    Keywords: MATLAB, Simulink software, engineering education, Software Skills, SUSTAIN
  • AmirMasoud Sodagar * Pages 83-100

    This paper proposes a new combination of contents and a teaching approach for the ‘English for Electrical Engineering’ undergraduate course. This proposition targets the current and future needs of an electrical engineer, focused on reading, comprehension, and writing, and slightly touches upon speaking and listening as well. The structure of the course is based on in-class delivery of the content in such a way that it maximally attracts the participation and contribution of students. For reading and comprehension, a wide variety of scientific and technical texts are used including textbooks, laboratory instruction manuals, user manuals, catalogues, brochures, and also datasheets. The texts are chosen to cover various subspecialties within the electrical engineering discipline. Captured from the texts discussed in the class, a rich vocabulary is gradually formed comprising numerous word clusters. Feedback of the students on the content and delivery of the course was collected through a questionnaire in three parts. According to the evaluation results, around 87% of the students participated in the class were satisfied with the fulfillment of their English language needs and expectations through the proposed course structure and content, as well as the teaching approach.

    Keywords: Course Design, electrical engineering students, Content Generation, English language needs, academic purposes, Language skills
  • Alireza Rezvani, Majid Yazdani * Pages 101-128

    Under the influence of psychology and learning theories, education and the field of education have experienced significant changes; Thus, paying attention to the internal processes in learning provides a platform for dealing with topics such as “discussion”. The current research was conducted with the aim of identifying the components of discussion skills in the form of indicators, goals and dimensions and how to use them in architectural design education. The current research strategy is of qualitative type and for data analysis meta-composition and content analysis methods have been used consecutively. The results of the coding of documentary data and interviews in NVIVO software show that the components of discussion skills include 9 indicators, 3 goals and 2 dimensions. Indicators include: “participatory discussion”, “constructivist discussion”, “discussion connection and memory function”, “discussion link and accurate expression skills”, “discussion role in professional activities”, “discussion as an oral test”, “discussion as a design language”, “discussion as an interactive aspect of the design process” and “discussion as a visual test”. The purpose of the discussion has three basic reasons: first, to inform; second, to convince; third, to solve the problem. Finally, due to the special and unique nature of the visual sense in the field of architecture, if the two dimensions of “verbal discussion” and “visual discussion” are used in teaching architectural design at the same time based on the provided educational solutions, in addition to the attractiveness of learning and its potential cognitive benefits, it causes effective areas of learning development.

    Keywords: discussion, Architectural education, Learning process, Learning Environments, Architectural Design
  • Javad Faiz * Pages 129-143
    In recent years, in the world as well as in Iran, there is little interest of engineering and basic sciences, and the number of high school students who choose mathematics and sciences is decreasing. Despite the fact that the number of engineering colleges in the country has increased in recent years, the number of applicants for education has decreased sharply. This decrease in the long term will cause a shortage of efficient specialists in the country’s industries because weaker students will be attracted to engineering fields, which will be rare talented among them even if the number of graduates does not decrease. There are many reasons for this decreases, which are discussed in this article. It is tried to find ways to increase the interest of students in the mentioned fields in the future and reduce the severity of the problems that the country will face in the coming years. Students’ lack of knowledge about engineering fields and the factors that lead to choosing other fields have been studied. It is found that investment in engineering education is the basis of economic development, and it is the existence of expert and skilled forces that makes the investment of large companies possible.
    Keywords: Higher education, Engineering Fields, engineering education, Economic Development