فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال نهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1402)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال نهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فاطمه خندان، علیرضا نوروزی* صفحات 7-34
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اهمیت همکاری علمی در میزان استناد به پروانه های ثبت اختراع کشورهای حوزه خلیج فارس، موجود در پایگاه اداره ثبت اختراع و نشان تجاری ایالات متحده آمریکا USPTO (United States Patent and Trademark Office) انجام شده است.
    روش
    این پژوهش با روش توصیفی و با رویکرد علم سنجی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل 8182 پروانه ثبت اختراع ثبت شده در پایگاه اداره ثبت اختراع و نشان تجاری ایالات متحده آمریکا است که در مرحله دوم پژوهش، برای به دست آوردن تعداد استناد مدارک علمی به هر پروانه ثبت اختراع، عنوان تک تک پروانه های ثبت اختراع در مجموعه هسته پایگاه  Web of Science Core Collectionموسوم به وب آف ساینس و با مراجعه به قسمت Cited Reference Search جستجو شد و با تایپ بخشی از عنوان پروانه ها در علامت نقل قول " " جستجو انجام شده و میزان استنادات مدارک علمی به پروانه‏های ثبت اختراع گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل میزان همکاری های صورت گرفته در پروانه های ثبت اختراع، از نرم افزار اکسل استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که فقط 841 پروانه ثبت اختراع از 8182 پروانه ثبت شده در کشورهای خلیج فارس موفق به کسب استناد در مدارک علمی نمایه شده در پایگاه وب آف ساینس شده اند و مجموعا 2496 استناد دریافت کرده اند. یافته های پژوهش در خصوص تعداد پروانه های ثبت اختراع کشورهای حوزه خلیج فارس براساس رده بندی موضوعی سی.پی.سی (CPC) نشان داد که بیشترین میزان ثبت پروانه های ثبت اختراع مربوط به رده فیزیک (G) با تعداد 1717 پروانه است؛ و کمترین میزان ثبت پروانه ها مربوط به رده منسوجات و کاغذ (D) با تعداد 24 پروانه است. در مجموع، بیشترین تعداد پروانه ها مربوط به کشور عربستان با تعداد 5469 پروانه و کمترین میزان پروانه های ثبت اختراع مربوط به کشور عراق با تعداد 22 پروانه است. بیشترین تعداد ثبت پروانه های دارای یک مخترع در کشور عربستان در رده موضوعی فیزیک (G) و با تعداد 288 پروانه است و کمترین میزان پروانه ها براساس رده های موضوعی مربوط به کشور عراق با تعداد 11 پروانه ثبت اختراع است. همچنین بیشترین میزان تولید پروانه های دارای بیش از یک مخترع در کشور عربستان با رده موضوعی شیمی و مهندسی مواد (C) با تعداد 4114، و کمترین میزان تولید پروانه ثبت اختراع مربوط به کشور عراق با تعداد 11 پروانه است.
    نتیجه گیری
    تعداد کمی از پروانه های ثبت اختراع ثبت شده از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس در پایگاه اداره ثبت اختراع و نشان تجاری ایالات متحده آمریکا، در مدارک علمی نمایه شده در پایگاه استنادی وب آف ساینس استناد دریافت کرده اند. بیشترین میزان همکاری در داخل کشورهای حوزه خلیج فارس مربوط به کشور عربستان با تعداد 12583 مخترع و کمترین میزان همکاری نیز مربوط به کشور عراق با تعداد 30 مخترع بوده است. همچنین، بیشترین میزان همکاری با کشورهای خارج از حوزه خلیج فارس مربوط به کشورهای آمریکا با تعداد 2198 مخترع و انگلستان با تعداد 384 مخترع، آلمان با تعداد 333 مخترع، کانادا با تعداد 219 مخترع، هندوستان با تعداد 203 مخترع، و فرانسه با تعداد 171 مخترع بوده است. طبق داده های به دست آمده در خصوص میزان استناد دریافتی در پروانه های ثبت اختراع تک مخترع و چند مخترع، با استفاده از آزمون آماری کروسکال والیس، سطح معناداری داده ها کمتر از 0.05 را نشان داد. از این رو، اختلاف رتبه ها معنادار بوده، و نتیجه آزمون نشان داد که پروانه های ثبت اختراع چندمخترع، تعداد استناد بیشتری نسبت به پروانه های ثبت اختراع تک مخترع، در رده های موضوعی به دست آورده اند.
    کلیدواژگان: کشورهای حوزه خلیج فارس، همکاری علمی، پروانه ثبت اختراع، مخترعان، تحلیل استنادی، علم سنجی
  • رسول زوارقی*، خدیجه قنبری، هاشم عطاپور صفحات 35-54
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور تدوین ابزاری استاندارد برای سنجش سواد داده ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی به روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است.
    روش
    برای تهیه پرسشنامه اولیه سنجش نظرات دانشجویان در راستای تهیه ابزار نهایی سنجش سواد داده ای، منابع مرتبط در خصوص صلاحیت ها و شایستگی های دانشجویان از نظر سواد داده ای بررسی شده و از میان آن ها برخی از مهم ترین شاخص ها استخراج شد. در گام بعدی، برای سنجش روایی صوری و محتوایی، سوالات طراحی شده در اختیار اساتید گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی و برخی از دیگر متخصصان قرار گرفت. پس از کسب حداقل های شاخص های روایی محتوایی، پرسشنامه اولیه به منظور بررسی پایایی، در بین 27 نفر از دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی توزیع گردید. ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای این پرسشنامه اولیه، 91/0 بدست آمد. پس از کسب حداقل های شاخص های روایی محتوایی سوالات، و بررسی آن از نظر شاخص پایایی، برای ابزارسازی نهایی بر مبنای نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی، این پرسشنامه در اختیار 363 دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز که به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده بودند، قرار گرفت. برای تحلیل داده ها و شناسایی ابعاد مهم و اساسی ابزار سواد داده ای، از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.
    یافته ها
    نتیجه تحلیل عاملی داده های پژوهش به منظور طراحی و اعتبارسنجی ابزار سنجش سواد داده ای برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی، کاهش 20 شاخص یا متغیر به 4 عامل یا معرف شامل: درک داده؛ جمع آوری، سازمان دهی و ارزیابی داده ها؛ تجزیه وتحلیل و تفسیر داده ها؛ و اشتراک گذاری داده ها با ملاحظه مسائل حقوقی و استنادی است. این ساختار مجموعا 58 درصد از واریانس سواد داده ای را پوشش می دهد و نشانگر رضایت بخش بودن تحلیل عاملی و متغیرهای مورد مطالعه می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بررسی ابزار پیشنهادی، نشانگر اثربخشی آن در سنجش سواد داده ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی است، استفاده از آن برای سنجش سطح سواد داده ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دانشگاه های مختلف کشور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سواد داده ای، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه تبریز
  • محبوبه وهابی ابیانه، علی مبینی دهکردی*، محمود متوسلی، مجتبی امیری صفحات 55-90
    هدف
    ازآنجا که ارائه تعریفی جامع و مانع از راهبرد، ناممکن است، و هریک از تعابیر گونه خاصی از دانستن را پیش می نهد که تنها به وجهی از منشور چندوجهی شناخت از این پدیده، با ماهیتی سوبژکتیو اشاره دارند، پژوهش حاضر درصدد است تا به بنیانی برای گذر از ظواهر و نیل به جوهره ها، که همانا حقیقت راهبرد به صورت بالذات است، دست یابد.
    روش
    این پژوهش در چارچوب یک نگاه کل نگر بر روشی تحلیلی- سینتتیک (بنیان مدار) استوار است. اگرچه به کارگیری توامان واقع گرایی استقرا ءگرایانه در تحلیل، و پیشینی انگاری قیاس گرایانه در سینتتیک، به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر در پژوهش های علوم اجتماعی تلقی می گردد، اما اغلب مورد کم توجهی قرار گرفته است. با کاربست روش تحلیل، ضمن به چالش کشیدن منطق درونی مهم ترین تعاریف منتخب از اندیشمندان بنام در این حوزه به شیوه ای علی در بازه زمانی 1938-2021 و شناخت اجزاء و عناصر شکل دهنده به آن ها، به طرح نقدها و اشکالات وارده بر آن ها با نگاهی فراسو و بیرونی پرداخته شده است، تا مسیر برای برقراری پیوند میان اجزاء بر پایه اصول و بنیان ها، با روشی سینتتیک (بنیان مدار)، برای گذر از تناقضات ظاهری هموار گردد. این روش امکان گذر از حقیقت در معنای ظاهری و رسیدن به حقیقت در معنای بالذات آن را ممکن خواهد ساخت.
    یافته ها
    امکان ارائه مفهومی اصیل و کامل از پدیده ای نظیر راهبرد در چارچوب مفاهیم شکل دهنده به آن، ممکن نیست، چراکه دانش مبتنی بر تجربه (دانش پسینی) که در نتیجه مشاهده واقعیت های بیرونی است، نه تنها به دلیل تکیه اجزاء و عناصر آن بر عرف و تداعی، اقتضایی بوده و دربردارنده کمترین قطعیت است، بلکه هیچ گاه نمی توان با تجرید از تجربه، به جامعیتی دست یافت که دارای مشخصه های کامل بودن و اصالت است. از این رو در کنار ملاحظات سه گانه مطرح شده برای امکان پذیر ساختن رسیدن به حقیقت راهبرد به صورت بالذات، شامل توجه به محدوده تعاریف، توجه به بعد فراحسی پدیده ها و توجه به اصول مسلم ارائه شده توسط کانت برای پی جویی حقیقت از مسیر فهم علمی، تنها راه، تکیه زدن بر اصول و بنیانی است که دارای وجوب مطلق بوده و به دلیل داشتن ماهیتی پیشینی، عبور از تناقضات دنیای واقعی را ممکن می سازد.
    نتیجه گیری
    هر پدیده از منظر تجربی ضرورتا بایستی متکی بر جامعیتی باشد که آن جامعیت بتواند چراغ راه و هدایت گر تمام امور تجربی، چه در گذشته و چه در آینده، قرار گیرد. بدین ترتیب، بدیهی است که بسنده کردن به ظواهر و دیدگاه های سوبژکتیو برخاسته از آن برای نیل به حقیقت هر پدیده، نه تنها کارساز نخواهد بود، بلکه سد راه تاملات عمیق در آن حوزه مطالعاتی قرار خواهد گرفت. از این رو، چنانچه در مطالعات علوم انسانی به ویژه مطالعات حوزه راهبرد، توجه به ریشه ها و منشا پیدایش و تکوین پدیده ها و حقیقت آن ها به صورت بالذات با مبنا قرار دادن اصول پیشینی به عنوان راهنما و هدایت گر، اساس قرار گیرد، نه تنها دستیابی به جامعیتی فراذهنی از پدیده (Idea) را ممکن خواهد ساخت، بلکه خلق اندیشه های بی بدیل و تجلی ظرفیت های بالقوه وجود انسانی در اندیشه پردازی را ممکن کرده و یک گام به پیش نهادن در ساحت علم را محقق خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: حقیقت راهبرد، حقیقت ظاهری، حقیقت بالذات، بنیان مدار (سینتتیک)، پدیده ها، بعد فراحسی (متا)
  • زهرا رزمی*، شهلا احمدی صفحات 91-118
    هدف

    در سازمان های خدمات محور مانند بانک، یادگیری، مدیریت دانش و نوآوری دیجیتال، موجب بهبود استفاده موثر از زمان، منابع و ظرفیت های موجود سازمان می شود. نیاز به توسعه دانش جدید براساس فناوری اطلاعات، یکی از چالش هایی است که امروزه مدیران با آن روبرو هستند. در پارادایم جدید که فضایی رقابتی و دانش محور است، سازمان ها اگر بخواهند در صحنه رقابت باقی بمانند، باید به نوآوری به عنوان یک استراتژی ضروری نگاه کنند. از طریق نوآوری دیجیتال، فرصت های دسترسی به بازارهای جدید، مزیت های رقابت در سطح ملی، بین المللی، ایجاد خواهد شد. یکی از چالش هایی که امروزه سازمان ها با آن روبرو هستند، از تغییر در محیط نشات گرفته، که نیاز به توسعه دانش جدید براساس فناوری اطلاعات دارد. لذا، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مدیریت دانش از طریق یادگیری سازمانی، بر نوآوری دیجیتال در بانک رفاه انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع کمی بوده، جامعه پژوهش شامل 9063 نفر از مدیران و کارکنان بانک رفاه سراسر کشور بود. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد (حجم نمونه 368 نفر). از پرسشنامه مدیریت دانش لاوسن، فرم کوتاه پرسشنامه یادگیری سازمانی سنگه، پرسشنامه نوآوری دیجیتال کین و هو، و پرسشنامه دانش دیجیتال برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Smart PLS2 صورت گرفت و با استفاده از تکنیک حداقل مجذورات جزئی، مدل مفهومی پژوهش آزمون گردید. برای اعتبارسنجی و برازش الگوی پژوهش، از روش حداقل مربعات جزئی استفاده شد.

    یافته ها

    اثر میانجی یادگیری سازمانی در رابطه با ابعاد مدیریت دانش با نوآوری دیجیتال، تایید شد. متغیرهای مدیریت دانش بر یادگیری سازمانی، و یادگیری سازمانی بر نوآوری دیجیتال تاثیر دارد. بنابراین، یادگیری سازمانی می تواند در رابطه بین متغیرهای مدیریت دانش و نوآوری دیجیتال، نقش میانجی ایفا کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش اکتساب دانش، خلق دانش، تسهیم دانش، نگهداری دانش، دانش دیجیتال، از طریق یادگیری سازمانی بر نوآوری دیجیتال تاثیر دارد. یادگیری سازمانی، واسط مهمی میان مدیریت دانش و نوآوری دیجیتال می باشد. بانک ها می توانند با استفاده از سیستم مدیریت دانش و یادگیری سازمانی، باعث بهبود در نوآوری های دیجیتال شوند. لازم است مدیر با مفهوم مدیریت دانش آشنایی داشته و از برنامه مدیریت دانش در قالب تخصیص منابع و تجدیدنظر در اولویت های بانک رفاه پشتیبانی نماید. ابزارهای نوآوری دیجیتال مطابق با فرایندهای مورد انتظار مدیریت دانش و با استفاده از یادگیری سازمانی باید همسو گردد و برنامه ریزی دقیق در این مورد صورت گیرد. پیشنهاد می شود کارگروه دانش آفرینی برای به حداقل رساندن نقش تعصبات فردی، ایجاد گردد. به نقش پراهمیت منابع انسانی در پیشبرد مدیریت دانش، بیش از پیش توجه شده و تصمیماتی گرفته شود که منجربه تولید، ذخیره و انتشار دانش در سازمان شود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، یادگیری سازمانی، نوآوری دیجیتال، بانک رفاه، دانش سازمانی
  • سهیلا خدامی*، سید کاظم چاوشی، نسیم رحیمی زاده صفحات 119-148
    هدف
    امروزه به دلیل اهمیت استفاده از فناوری واقعیت مجازی، مشتریان محدودیت زمانی و مکانی در تجربه خرید خود ندارند. همچنین با دسترسی به دستگاه های واقعیت مجازی، تعداد فزاینده ای از خرده فروشان، از این تکنولوژی سه بعدی تعاملی، برای تجسم محصولات خود استفاده می کنند.‏ تجربیات شبیه سازی شده، موقعیت های واقعی و غیرواقعی را ایجاد کرده و منجربه پاسخ مثبت از سمت مشتریان شده و قصد خرید را تحت تاثیر قرار می دهند. در زمینه پذیرش واقعیت مجازی، مطالعات متعددی انجام گرفته است و تاثیر نظریه هایی نظیر انتشار نوآوری و استفاده و رضامندی بر روی قصد رفتاری مشتریان در استفاده از واقعیت مجازی، به ویژه در حوزه گردشگری، بررسی شده است، اما در اینگونه مطالعات، تاثیر عوامل منفی مهمی مانند هزینه درک شده، ریسک فیزیکی درک شده و پیچیدگی درک شده نادیده گرفته شده اند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر قصد رفتاری مشتریان در استفاده از واقعیت مجازی با در نظر گرفتن عوامل مثبت و منفی موثر مبتنی بر نظریه های انتشار نوآوری، نظریه استفاده و رضامندی و مبانی ارزش درک شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی بوده و با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کاربران شبکه های مجازی مجهز به تکنولوژی واقعیت مجازی است که از این تکنولوژی حداقل یک بار استفاده نموده اند و تمرکز بر محصولاتی است که قبل از خرید به بررسی احتیاج دارند. 250 نفر با روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها نیز از ابزار پرسشنامه استفاده شد که روایی آن توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفت. برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و نرم افزار Amos و روش های آماری کولموگروف اسمیرنوف، تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیون و معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق، مدل مفهومی ارائه شده را تایید نمود و نتایج معادلات ساختاری نیز نشان داد که نظریه های انتشار نوآوری، استفاده و رضامندی و ارزش درک شده بر قصد رفتاری مشتریان در استفاده از واقعیت مجازی رابطه مثبت و معناداری دارد. براساس نتایج به دست آمده از مدل مفهومی، بیشترین تاثیر مثبت را استفاده و رضامندی بر آسودگی ذهنی، با مقدار0.57 دارد. در بین روابط منفی به دست آمده، پیچیدگی درک شده، بیشترین تاثیر منفی را بر ارزش درک شده با مقدار 0.62- نشان داد. از میان متغیرهای موثر بر قصد رفتاری، ارزش ادراک شده، بیشترین تاثیر را بر قصد رفتاری داشته است.
    نتیجه گیری
    ارزش ادراک شده مشتری، بیشترین تاثیر را بر قصد استفاده مشتریان در استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی دارد. در این راستا، افراد هرچه بیشتر احساس کنند که تکنولوژی واقعیت مجازی می تواند نیاز آنان را برآورده کند، احتمال اینکه این تکنولوژی را انتخاب کنند، بیشتر است؛ و زمانی که ارزش ادراک شده این تکنولوژی، فراتر از انتظارات مشتریان باشد و مشتریان درک کنند که نسبت به هزینه، زمان و تلاشی که انجام می دهند، ارزش بیشتری از حالت واقعی دریافت می کنند، تمایل بیشتری به استفاده از این تکنولوژی خواهند داشت. مبتنی بر این نتیجه پیشنهاد می شود که پیچیدگی تکنولوژی واقعیت مجازی کاهش یابد و انواع هزینه های مشتریان، اعم از ملموس و ناملموس و نیز ریسک فیزیکی محصول در طراحی و استفاده از این تکنولوژی مد نظر قرار گیرد تا ارزش ادراک شده مشتریان نسبت به این تکنولوژی، افزایش یابد. در نهایت به منظور طراحی تجربه قابل اعتماد، پیشنهاد می شود تدابیری نظیر پشتیبانی آنلاین در پاسخگویی سریع به پرسش ها و مشکلات مشتریان به منظور افزایش اعتماد مشتریان و بهبود تجربه خرید آنها اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: نظریه انتشار نوآوری، نظریه استفاده و رضامندی، ارزش درک شده، واقعیت مجازی، پیچیدگی درک شده، آسودگی ذهنی، رفتار مشتریان
  • امیرمحمد کلابی*، فاطمه شراعی صفحات 149-184
    هدف
    پلتفرم دیجیتالی سازی با تغییر بافت استراتژیک، ساختار رقابتی و رفتار شرکت، عاملی جهت بهره برداری از فرصت ها و مبنای موفقیت و رقابت پذیری شرکت ها می باشد. ازآنجایی که دگرگونی اقتصاد جهانی نیز فرصت های زیادی را در اختیار شرکت ها قرار داده و اکثر آن ها نیازمند توسعه و تغییر فرایندهای خود جهت انطباق سریع و موثر با تحولات هستند، پژوهش حاضر با هدف ارائه پلتفرم دیجیتالی سازی شرکت ها انجام شده و آنچه برای درک و اجرای دیجیتالی سازی لازم است را به صورت یکپارچه در کنار هم مورد مطالعه قرار داده است، تا بتوان با شناخت آن ها، اجرا و پیاده سازی این فرایند را تسهیل نمود.
    روش
    پژوهش کیفی حاضر با استفاده از روش فراترکیب تدوین شده است. در این راستا، کلیدواژه های تخصصی پژوهش شامل تحول دیجیتال، پلتفرم دیجیتال، دیجیتالی سازی و کسب وکار دیجیتال در پایگاه های خارجی Emerald، ProQuest، Tylor & Francis، Science Direct و Wiley و پایگاه های داخلی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پایگاه مجلات تخصصی نور و بانک اطلاعات نشریات کشور در بازه زمانی 2000 تا 2022 میلادی و 1380 تا 1400 جستجو شدند. نتیجه جستجو شامل 673 مطالعه بود. مطالعات طی چندین مرحله ارزیابی گردید و مقالات غیرمرتبط از نظر عنوان، چکیده، محتوا و کیفیت روش پژوهش، از تحلیل کنار گذاشته شدند. جهت بررسی اعتبار مطالعات مورد استفاده و کیفیت روش پژوهش نیز از ابزار حیاتی «CASP» استفاده گردید و در نهایت 52 مطالعه به تحلیل نهایی راه یافت. برای فراترکیب ساندولسکی و باروسو، روش 7 مرحله ای را معرفی می کنند که در این پژوهش از این روش استفاده شده است.
    یافته ها
    باتوجه به پژوهش های انجام شده در حوزه موضوع پژوهش و استخراج 97 کد، یافته ها نشان می دهد که16 مفهوم در قالب 4 مقوله، پلتفرم دیجیتالی سازی شرکت ها را تشکیل داده که در چهار دسته رقابت پذیری مبتنی بر دیجیتالی سازی، ظرفیت سازی دیجیتالی، تسهیل گران دیجیتالی سازی و قابلیت های دیجیتالی سازی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با افزایش روز افزون دیجیتالی سازی در فعالیت های اقتصادی و توسعه ابزارها در ارائه خدمات بازاریابی و افزایش سهم بازار، عنصر رقابت، چالشی جدی در شرکت های فناوری محور شده است. جهت دستیابی به رهبری بازار و پیشرو شدن در بازار نیاز است که استراتژی های شرکت با تغییرات تکنولوژیکی هم راستا شود. پلتفرم دیجیتالی سازی بستری جهت همسو نمودن استراتژی ها با تغییرات است که سرعت تغییرات دیجیتال شرکت ها را افزایش خواهد داد. در پژوهش حاضر مفاهیم مدیریت هزینه ، افزایش کارایی نوآورانه، فشار شرکت های رقیب، افزایش سهم بازار، رهبری مبتنی بر تحول دیجیتال، زیرساخت های سازمانی، کانال ها و شبکه های ارتباطی، بلوغ دیجیتال، پیوستن به رقابت جهانی و افزایش تعاملات بین المللی، اثربخشی سرمایه گذاری، استانداردسازی و اصلاح فرایندهای کسب وکار، بهره وری منابع انسانی، جستجوی روندهای دیجیتال، ایجاد ذهنیت دیجیتال، تصمیم گیری اثربخش و نوسازی استراتژیک دیجیتال، این پلتفرم را تشکیلداده است.
    کلیدواژگان: دیجیتالی سازی، تحول دیجیتال، کسب وکار دیجیتال، پلتفرم دیجیتال، تغییرات سازمانی، تغییرات فناورانه، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • علی میرعرب* صفحات 185-204
    هدف

    در دهه های اخیر، موتورهای جستجوی وب به یکی از ابزارهای برجسته و ضروری برای به دست آوردن اطلاعات در جهان متصل شده امروزی تبدیل شده اند. با افزایش حجم اطلاعات موجود در وب، نیاز به یافتن و دسترسی به اطلاعات مرتبط و معنادارتر افزایش یافته است. اما موتورهای جستجوی سنتی، معمولا براساس تطابق کلمات کلیدی و تعداد ورودی های مشابه در متن ها، نتایج را بازیابی می کنند. این روش، در بسیاری از موارد به نتایج ناخوشایند و غیرمرتبط منجر می شود. در زبان فارسی و عربی نیز این مشکلات به دلیل وجود دستور زبان پیچیده آن که در بین کلمات وجود دارد و برای ماشین قابل درک نیست، بیشتر وجود دارد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی و ارائه راهکارهای جستجو و بازیابی معنایی متون فارسی و عربی است.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع تحلیل محتوا بوده و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. به منظور جمع آوری اطلاعات و دستیابی به منابع مورد نیاز، از منابع مختلفی ازجمله مقالات علمی، کتب، پایان نامه ها و گزارش ها استفاده گردید. برای جمع آوری مقالات فارسی، منابعی با تاریخ انتشار از سال 1398، و برای جمع آوری مقالات انگلیسی، منابعی با تاریخ انتشار از سال 2020 به بعد مورد استفاده قرار گرفتند. برای تحلیل داده های جمع آوری شده، از روش تحلیل محتوا استفاده شد. با استفاده از روش های تحلیل و تفسیر داده ها، نتایج حاصل از مطالعات پیشین و یافته های جدید تحقیق مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. این ارزیابی شامل شناسایی مشکلات و محدودیت های موجود در موتورهای جستجوی معنایی و ارائه پیشنهادها برای بهبود عملکرد آن ها است.

    یافته ها

    در پژوهش های جستجوی معنایی و بازیابی اطلاعات در متون فارسی و عربی، روش های مبتنی بر تحلیل و پردازش معنایی متون با استفاده از مدل های زبانی پیش آموزش دیده، الگوریتم های خوشه بندی مانند K-Means و منابع دانش مانند گراف های دانش به کار گرفته می شوند. همچنین تفاوت ها در مجموعه داده، نحوه استفاده از این مدل ها و الگوریتم ها و روش جستجو و بازیابی معنایی بین کلمات، عملکرد و دقت سیستم را تحت تاثیر قرار می دهد.نتایج حاصل از پژوهش های متعدد، حاکی از آن است که برای جستجو و بازیابی معنای متون، گستره ای از روش ها و الگوریتم ها وجود دارد که می توانند نتایج متفاوتی را ارائه دهند. این نتایج نشان می دهند که هر یک از روش های مورد استفاده، قابلیت بازیابی معنایی متون را دارا هستند و قابلیت های مختلفی در ارائه دقت جستجو دارند. همچنین برخی از روش ها عملکرد بهتری نسبت به سایر روش ها از خود نشان می دهند. این روش ها با استفاده از تکنیک ها و الگوریتم های متفاوتی مانند تحلیل موضوع، شبکه های عصبی، بازنمایی های برداری و غیره، قدرت خوبی در جستجوی معنایی دارند. از طرفی، انتخاب روش مناسب باید با توجه به ماهیت مسئله و ویژگی های داده ها انجام شود. هر مسئله و داده ممکن است نیازهای خاص خود را داشته باشد و برای بهترین عملکرد، انتخاب روش مناسب و تنظیم پارامترهای آن ضروری است.

    نتیجه گیری

    هر کدام از روش های ارائه شده برای مشکلات و ویژگی های زبانی دو زبان فارسی و عربی، راهکارهای منحصربه فردی ارائه می دهند. همچنین روش های مختلف از مدل های زبانی پیش آموزش دیده مانند BERT، الگوریتم های خوشه بندی مانند K-Means و سیستم های بازیابی مبتنی بر منابع دانش مانند گراف های دانش استفاده می کنند. همچنین راهکارهای ارائه شده، مجموعه داده ها و منابع خاصی را برای آموزش و ارزیابی مورد استفاده قرار می دهند. تفاوت ها در مجموعه داده و نحوه استفاده و تنظیم این مدل ها و الگوریتم ها بسیار حائز اهمیت است. برخی از روش ها نیز براساس معنا و روابط معنایی بین کلمات، جستجوی اطلاعات را انجام می دهند، در حالی که برخی دیگر، از روش های مبتنی بر کلمات کلیدی و ریشه ها استفاده می کنند. این تفاوت در روش جستجو و بازیابی می تواند بر عملکرد و دقت سیستم تاثیر داشته باشد. هر روش، عملکرد و دقت متفاوتی در بازیابی اطلاعات دارد که این تفاوت ها به دلیل نحوه استفاده از مدل ها، الگوریتم ها و منابع داده مختلف است.

    کلیدواژگان: موتور جستجوی معنایی، بازیابی اطلاعات، زبان فارسی، زبان عربی، مدل های زبانی پیش آموزش دیده، منابع دانش
  • حسین رحیمی کلور*، گلثوم اکبری آرباطان صفحات 205-232
    هدف

    در چند سال گذشته، جهان شاهد ظهور تعداد زیادی از محصولات و خدمات هوشمند، در دسترس بودن تجاری آنها و تاثیرات اجتماعی- اقتصادی آنها است. استفاده از هوش مصنوعی می تواند سطح عملکرد کسب وکارهای نوپا را افزایش دهد. با توجه به نقش و تاثیر هوش مصنوعی در سرعت بخشیدن به کارآفرینی و توسعه کسب وکارهای نوپا، هدف پژوهش حاضر واکاوی چالش ها و فرصت های هوش مصنوعی بر توسعه کارآفرینی و رشد کسب وکارهای نوپا است.

    روش

    این پژوهش از نظر رویکرد کیفی و از نظر هدف کاربردی- توصیفی بوده، و از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند، به تدوین و اعتباریابی چارچوبی مفهومی با روش تحلیل مضمون پرداخته است. جامعه آماری شامل خبرگان و صاحب نظران و کارآفرینان در حوزه کسب وکارهای نوپا هستند که از بین آنها 12نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تعداد نمونه ها از قاعده اشباع پیروی می کند. به منظور حصول اطمینان از روایی تحقیق، تلاش شد نمونه آماری از افرادی باشند که از دانش و تخصص لازم در زمینه تحقیق برخوردار بوده و همچنین مداخله محققین در تحقیق را به حداقل برسانند. برای محاسبه پایایی از شیوه توافق درون موضوعی یا دو کدگذار استفاده شده، که برابر با 79 درصد است. با توجه به اینکه سطح پایایی بیش از 60 درصد است، پایایی کدگذاری تایید شد و می توان ادعا کرد که سطح پایایی تحلیل مصاحبه مناسب است. پژوهش حاضر چند ایده در مورد چگونگی انطباق فرصت ها و عملکردها با فناوری های نوظهور هوش مصنوعی ارائه می دهد که عبارتند از: حفاظت از داده های کارکنان، ایجاد داده های واقعی همراه با کیفیت و حجم داده ها، نهادینه کردن مرحله آموزشی مناسب برای یادگیری، شناسایی و اصلاح الگوها، جلوگیری از ورودی داده های مغرضانه.

    یافته ها

    در تحقیق حاضر با نگاهی نو به نقش هوش مصنوعی در رشد کارآفرینی و توسعه کسب و کارهای نوپا، به اهم نقش های آن نسبت به توسعه کارآفرینی و کسب وکارهای نوپا پرداخته شد. با توجه به نتایج حاصل از مصاحبه های انجام شده با خبرگان و فعالان، نقش هوش مصنوعی را می توان در دو مضمون فرصت ها و چالش ها و 10 مضمون سازمان دهنده برای رونق و ارتقاء کارآفرینی و توسعه کسب وکارها طبقه بندی کرد. فرصت ها با 5 مضمون سازمان دهنده شامل قابلیت شبکه سازی برای کسب وکارهای نوپا، همگرایی تکنولوژی با اهداف کارآفرینان، مشتری محوری جهانی، ارزش آفرینی شغلی، تاب آوری کسب وکارهای نوپا شناسایی شدند. چالش ها نیز در قالب 5 مضمون سازمان دهنده شامل شکاف استعدادها، حریم خصوصی و امنیتی کارآفرینان، تعمیر و نگهداری مداوم، عدم قابلیت های یکپارچه سازی و کاربردهای ثابت و محدود، دسته بندی شده ‍ اند. در نهایت براساس تحلیل های صورت گرفته روی داده های کیفی، مدل پارادایمی نقش هوش مصنوعی در توسعه کارآفرینی و کسب وکارهای نوپا ارائه گردید.

    نتیجه گیری

    توصیه می شود هنگام استقرار سرویس های هوش مصنوعی، احتیاط شود. برای مدیریت موثر و کارآمد سیستم های هوش مصنوعی، بینش مناسب مورد نیاز است. امروزه سازمان ها با شرایط در حال تغییر اقتصادی، فنی، اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی مواجه اند که بقاء آنان در چنین شرایط رقابتی و بسیار پیچیده، به هوشمندی و پاسخ به موقع و مناسب به این تغییرات بستگی دارد. در حوزه کسب وکارهای نوپا، سیستم های هوش مصنوعی برای حل این مشکلات طراحی شده اند و می توانند وظایف را به خوبی اجرا کنند. با این حال، آنها قابلیت های محدودی دارند. مدل نهایی این تحقیق می تواند در پیاده سازی و عملیاتی کردن هوش مصنوعی مفید واقع گردد. این مطالعه با داشتن دو بازبین مستقل مسئول انتخاب مطالعه و استخراج داده ها، با توافق بسیار بالا در هر دو فرآیند، سوگیری انتخاب را به حداقل رساند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، تکنولوژی، کارآفرینی، ارزش آفرینی، کسب و کارهای نوپا، محصولات هوشمند، خدمات هوشمند
  • احسان گرایی*، رضوان شیری صفحات 232-260
    مقدمه
    مدیریت دانش مساله یا مفهوم جدیدی نیست. صدها سال است که صاحبان مشاغل خانوادگی، دانش خود را به فرزندانشان انتقال می دهند؛ استادکاران حرفه ای، با شور و اشتیاق، حرفه خود را به شاگردانشان می آموزند و کارگران در محل کار، ایده ها و دانش خود را ردوبدل می کنند. درواقع می توان گفت که مدت هاست که گزاره «دانش، قدرت است»، به گزاره «اشتراک دانش ، قدرت است»، تغییر یافته است. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی دادوستد دانش در میان معلمان شرکت کننده در دوره های درس پژوهی و تاثیر آن بر تدریس نوآورانه در شهرستان خرم آباد است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی و از نوع معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش شامل 180 شرکت کننده دوره های درس پژوهی آموزش وپرورش شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 1401-1400 است که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 118 نفر از آن ها به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. به منظور پیمایش نظر پاسخگویان درباره دادوستد دانش، از پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش اواکوک و همکاران (2021)، و برای سنجش متغیر تدریس نوآورانه، از پرسشنامه علیزاده (1386) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و SmartPLS انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل شاخص های توصیفی متغیرهای پژوهش نشان داد که میانگین متغیرهای پذیرندگی گیرنده برای دریافت دانش، پذیرندگی گیرنده برای اشتراک دانش، رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده، استفاده از دانش گیرنده و تدریس نوآورانه به ترتیب برابر با 878/3، 725/3، 228/4، 975/3 و 384/4 است. نتایج معادلات ساختاری پژوهش نشان داد که میزان تاثیر پذیرندگی گیرنده برای دریافت دانش، بر رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده 292/0 به دست آمده است. مقدار آماره t نیز 428/2 است. بنابراین، با اطمینان 95% می توان گفت میزان پذیرندگی گیرنده برای دریافت دانش بر رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده تاثیر مثبت و معناداری دارد. میزان تاثیر پذیرندگی گیرنده برای اشتراک دانش بر رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده 407/0 به دست آمده است. مقدار آماره t نیز 808/3 است. بنابراین، با اطمینان 95% می توان گفت میزان پذیرندگی گیرنده برای اشتراک دانش، بر رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده تاثیر مثبت و معناداری دارد. میزان تاثیر رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده بر استفاده از دانش گیرنده 504/0 به دست آمد. مقدار آماره t نیز 572/7 است. بنابراین، با اطمینان 95% می توان گفت رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده بر استفاده از دانش گیرنده تاثیر مثبت و معناداری دارد. میزان تاثیر رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده بر تدریس نوآورانه 397/0 به دست آمده است. مقدار آماره t نیز 011/4 است. بنابراین، با اطمینان 95% می توان گفت رفتار اشتراک دانش ارائه دهنده بر تدریس نوآورانه، تاثیر مثبت و معناداری دارد. میزان تاثیر استفاده از دانش بر تدریس نوآورانه 251/0 به دست آمده است. مقدار آماره t نیز 489/2 است. بنابراین، با اطمینان 95% می توان گفت استفاده از دانش، بر تدریس نوآورانه تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه اهمیت دادوستد دانش و تدریس نوآورانه را تایید کرد. سیاست گذاران نظام آموزش وپرورش کشور بایستی بدانند با توجه تغییر پارادایم از «نوآوری مبتنی بر کشف» به «نوآوری مبتنی بر یادگیری»؛ یکی از راه هایی موثر برای دستیابی به اهداف سند تحول بنیادین و ایجاد کیفیت و نوآوری در نظام آموزشی، ایجاد محیط های تعاملی برای خلق، اشتراک و استفاده از دانش کارکنان است. یکی از این محیط های تعاملی، دوره های درس پژوهی است که می تواند رفتار نوآورانه کارکنان را بهبود بخشد. در واقع کارکنان به عنوان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان دانش، تسهیل گر فرایند مدیریت دانش هستند و نقش مهمی در فرآیندهای اصلی دانش، یعنی ایجاد، اشتراک گذاری و استفاده دارند. کارکنان، سرمایه انسانی سازمان بوده و خالق سرمایه فکری آن هستند. از این رو، مدیران نه تنها باید کارکنان را به جمع آوری دانش موردنیاز برای نوآوری تشویق کنند؛ بلکه باید آن ها را تشویق نمایند تا دانش را به دیگران نیز منتقل کنند.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، دادوستد دانش، استفاده از دانش، تدریس نوآورانه، درس پژوهی، شهرستان خرم آباد
  • مهران ضیائیان، علی مروتی شریف آبادی*، سید حیدر میرفخرالدینی، سید محمود زنجیرچی صفحات 261-292
    هدف
    با توجه به افزایش فشار رقابتی و توسعه و پیشرفت فناوری، امروزه شرکت های تولیدی به صنعت 4.0 به عنوان یک موضوع اساسی و مهم در راستای بهبود عملکرد و حفظ و توسعه موقعیت رقابتی خود نگاه می کنند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیر مدیریت دانش و عوامل اثرگذار بر آن در استقرار صنعت 4.0 در صنعت لوازم خانگی است.
    روش
    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از جنبه نحوه گردآوری داده ها، از نوع پیمایشی است. به منظور انجام پژوهش حاضر در ابتدا 13عامل با مرور پیشینه پژوهش شناسایی شد. سپس با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری، نحوه ارتباط عوامل شناسایی شده تعیین گردیده و براساس آن مدل مفهومی این پژوهش ارائه شد. در ادامه با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS برازش مدل مفهومی به دست آمده، مورد سنجش و بررسی قرار گرفت. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. همچنین به منظور برازش مدل مفهومی شکل گرفته، پرسشنامه ای متشکل از 42 سوال با توجه به پیشینه پژوهش طراحی شده و در اختیار خبرگان، مدیران و کارکنان صنعت لوازم خانگی، به روش نمونه گیری در دسترس قرار گرفت. با توجه به استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری، حجم نمونه لازم در این پژوهش از رابطه q15<  n < q5 که در فرمول فوق q تعداد سوالات پرسش نامه و n اندازه نمونه می باشد، به دست آمد. با توجه به تعداد 42 سوال طراحی شده، 250 پرسشنامه توزیع گردید، که از این میان تعداد 217 پرسشنامه بازگشت داده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فرهنگ سازمانی، رهبری، نوآوری سازمانی، ساختار سازمانی، ظرفیت جذب، کار گروهی، منابع مالی، سازگاری سیستم های اطلاعاتی، انعطاف پذیری کارکنان، چشم انداز و استراتژی، ارزیابی عملکرد و ارائه بازخورد، آموزش و فناوری های صنعت 4.0 به عنوان عوامل موثر بر مدیریت دانش در استقرار صنعت 4.0 در صنعت لوازم خانگی کشور شناسایی شده اند. همچنین عوامل موثر بر مدیریت دانش در استقرار صنعت 4.0 در هشت سطح قرار گرفته اند که فرهنگ سازمانی و رهبری، به عنوان متغیر های مهم و زیربنای مدل مفهومی به دست آمده، نقش اساسی در استقرار صنعت 4.0 در صنعت لوازم خانگی دارند. از سوی دیگر، متغیرهای منابع مالی در سطح هفتم، کار گروهی، ساختار سازمانی و آموزش در سطح ششم، ظرفیت جذب و چشم انداز و استراتژی در سطح پنجم، فناوری های صنعت 4.0 در سطح چهارم، ارزیابی عملکرد و ارائه بازخورد در سطح سوم، انعطاف پذیری کارکنان در سطح دوم و نوآوری و سازگاری سیستم های اطلاعاتی در سطح اول قرار گرفته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه می تواند استقرار صنعت 4.0 را در صنایع لوازم خانگی کشور تسهیل کرده و مدیران صنایع لوازم خانگی را به استفاده موثرتر از مدیریت دانش در صنعت 4.0 ترغیب کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، نوآوری سازمانی، صنعت 4.0، صنعت لوازم خانگی
  • حمزه امین طهماسبی*، مهرزاد جمشیدی گیلانی صفحات 293-318
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین معیار های سنجش کیفیت یک وب سایت تجاری- رفاهی ایده آل برای مناطق آزاد و میزان اهمیت این معیارها بوده و وب سایت های فعلی مناطق آزاد کشور را رتبه بندی کرده است. در نهایت بر اساس نتایج تحقیق، راهکارهایی به منظور بهبود کیفیت خدمات وب سایت و همچنین افزایش میزان رضایتمندی کاربران، ازجمله توجه به سرمایه گذاری در طراحی وب سایت و تقویت محتوای اطلاعاتی ارائه شده است.
    روش
    ابزار ارزیابی، پرسشنامه های سیاهه وارسی و مدل وب کوآل برای بررسی کیفیت خدمات وب سایت ها بود. پس از تعیین عوامل ارزیابی وب سایت های مناطق آزاد توسط مرور پیشینه و با استفاده از روش دلفی فازی، اهمیت هریک از عوامل براساس روش بهترین- بدترین فازی (FBWM) محاسبه شد. برای انجام این دو مرحله، خبرگان از میان افراد متخصص، در زمینه های طراحی و توسعه وب سایت در حوزه front-end و back-end، رابط کاربری UX، تولیدکنندگان محتوای وب سایت و برنامه نویسان وب، به صورت نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در پایان رتبه بندی وب سایت های مناطق آزاد با استفاده از روش FCODAS انجام شد. به دلیل عدم قطعیت و مبهم بودن تفکرات انسان ها، در تمامی مراحل از روش های تصمیم گیری جدید فازی استفاده شده است.
    یافته ها
    مهم ترین شاخص های ارزیابی کیفیت وب سایت مناطق آزاد، به ترتیب تناسب و کفایت اطلاعات وب سایت، موتور جستجوی قوی، پشتیبانی از محیط های رابط کاربری مختلف، توجه به مشتری و برخورد محترمانه، زمان پاسخ دهی بعد از طرح تقاضای کاربر، ارتباط ایمن و مخفی نگاه داشتن اطلاعات شخصی، معرفی شد. همچنین وب سایت منطقه آزاد چابهار در این ارزیابی به عنوان بهترین وب سایت و مناطق آزاد ارس، انزلی، قشم، کیش، ماکو و اروند، به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با پیشرفت تکنولوژی و کارکرد بالای فضای مجازی در زمینه های رفاهی- تجاری، بهبود طراحی وب سایت می تواند منجربه بازخورد مثبت در تجربه کاربری شده و عامل مهمی در جذب بازار های داخلی و خارجی، تور های گردشگری و در نتیجه تجارت بهتر باشد.
    کلیدواژگان: وب سایت، مناطق آزاد ایران، روش دلفی فازی، FBWM، FCODAS
  • مرضیه یاری زنگنه* صفحات 319-340
    هدف

    امروزه، دانشجویان و جامعه علمی در انتظار افزایش دسترسی و پشتیبانی از خدمات اطلاعاتی هستند. کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی در حال ایجاد تغییرات قابل توجهی برای همگام شدن با این پدیده می باشند. در دنیای متحول دانش و دانایی، نقش متخصصان اطلاعات نیز تغییر یافته است. برخی پژوهشگران بر این باورند که تنها راه حل موجود برای متخصصان اطلاعات برای غلبه بر همه مشکلات ناشی از محیط دائما در حال تغییر در عصر دیجیتال، مدیریت تغییر است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نگرش مدیران به تغییر و توسعه منابع انسانی با مدیریت دانش در کتابخانه های دانشگاهی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر ماهیت و هدف، کاربردی توصیفی و از نظر گردآوردی داده ها و رویکرد پیمایشی، همبستگی است. جامعه آماری پژوهش 49 نفر از مدیران کتابخانه های دانشگاهی استان فارس در سال 1401-1400 بوده که به روش سرشماری مشخص شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های تغییر سازمانی مدل ادکار (هیات [1]، 2006) شامل 6 بعد (مشارکت در تغییر، پشتیبانی از تغییر، مقاومت نکردن، آمادگی برای تغییر، اطلاع رسانی و درک ضرورت تغییر)، توسعه منابع انسانی شای [2] (2006) در 4 بعد (آموزش کارکنان، توسعه شایستگی ها، تسهیم اطلاعات و توانمندسازی)و مدیریت دانش لاوسون [3] (2003) در 6 مولفه (به کارگیری دانش، انتشار دانش، سازمان دهی دانش، ذخیره دانش، دانش آفرینی، جذب دانش)، در طیف لیکرت استفاده شد. روایی پرسشنامه ها، با سنجش روایی صوری و محتوایی، مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 74/0، 81/0، 78/0 به دست آمد و مورد تایید قرار گرفت. به منظور سنجش توزیع طبیعی داده ها، از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و جهت آزمون فرضیه های پژوهش، از ضریب بتای رگرسیونی (ضریب مسیر)، آماره t و ضریب همبستگی پیرسون، و از نرم افزار PLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که تاثیر نگرش به تغییر، بر توسعه منابع انسانی کتابخانه های دانشگاهی با ضریب مسیر 733/0 و مقدار تی 016/7، با احتمال 95 درصد معنادار است؛ به این معنی که با افزایش یک انحراف استاندارد در نگرش به تغییر، توسعه منابع انسانی کتابخانه های دانشگاهی به اندازه 733/0 انحراف استاندارد افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر، تاثیر نگرش به تغییر بر مدیریت دانش با ضریب مسیر  0/746 و مقدار آماره تی 8/254 تایید شد. مقدار ضریب همبستگی پیرسون بین دو متغیر ذکر شده، برابر با 0/735 بوده و با توجه به سطح معناداری 0/00 می توان نتیجه گرفت که همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. مدیریت دانش همچنین تاثیر معناداری بر توسعه منابع انسانی با ضریب مسیر 0/483 و مقدار آماره تی 2/397 در کتابخانه های مورد بررسی داشت. با تایید تاثیر مستقیم نگرش به تغییر بر توسعه منابع انسانی، مشخص شد که متغیر مدیریت دانش، به صورت یک متغیر میانجی، در تاثیرگذاری مستقیم نگرش به تغییر بر توسعه منابع انسانی عمل می نماید. با توجه به داده های به دست آمده، با احتمال 95 درصد تمامی اثرگذاری نگرش به تغییر بر توسعه منابع انسانی (0/746*0/483=0/360) از طریق میانجی گری مدیریت دانش صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه چشم انداز جدیدی برای ایجاد تغییر پیش روی کتابخانه های دانشگاهی مورد بررسی قرار داد. کشف اثر واسطه ای مدیریت دانش و نگرش به تغییر و تاثیر مثبت و مستقیمی که بر توسعه منابع انسانی دارد، می تواند راهبرد مناسبی برای توسعه کتابخانه های دانشگاهی که شیوه های جدید ارائه خدمات به مشتریان خود را همسو با استانداردهای ملی و بین المللی مدنظر قرار داده اند، در اختیار قرار دهد. بنابر نتایج به دست آمده و تایید همه فرضیه های پژوهش، توصیه می شود که مدیران کتابخانه های دانشگاهی بر مزایای ایجاد تغییر در جهت توسعه منابع انسانی و افزایش قابلیت ها و مهارت های کارکنان تاکید داشته باشند. ایجاد استراتژی برای اجرای تغییر، به گونه ای که اقدامی مثبت در جهت دستیابی به اهداف و مقاصد سازمانی باشد، نیازمند آموزش و توسعه مهارت های جدید و قابلیت های ارتقاء دانش فردی و سازمانی کلیه کارکنان کتابخانه براساس اهداف جدید و کاهش چالش های تغییر است، تا بتوانند به طور موثر در اجرای آن مشارکت داشته باشند.

    کلیدواژگان: نگرش به تغییر، توسعه منابع انسانی، مدیریت دانش، کتابخانه های دانشگاهی، دانش سازمانی، کارکنان
  • عصمت مومنی* صفحات 341-358
    هدف
    شناسایی، دسترسی و ارزیابی محتوای درسی، همراه با مهارت استخراج، استدلال و استنتاج، منجربه سازماندهی و نحوه صحیح ارائه مطالب در تدریس می شود. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، گسترش محتوای آموزشی برنامه درسی برونر با استفاده از مهارت های سواد اطلاعاتی و تفکر انتقادی است.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، بنیادی بوده و با روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی، با رویکرد جهت دار انجام شده است. داده های پژوهش طی شش مرحله از طریق مطالعه اسناد کتابخانه ای گردآوری شده است. روایی پژوهش حاضر صوری محتوایی بوده و پایایی بر مبنای قابلیت اعتبار، با استفاده از متون و اسناد کتابخانه ای؛ و قابلیت اعتماد، با شرح مبسوط مراحل و تحلیل اطلاعات؛ و همچنین اصل تاییدپذیری با حفظ مستندات مربوط به مراحل مختلف پژوهش؛ و در نهایت با اصل قابلیت، درصدد انتقال نتایج پژوهش به طور دقیق و جز به جز آمده است.
    یافته ها
    مهارت تشخیص نیازهای اطلاعاتی و مهارت توانایی تحلیل، فراگیران را در پاسخ به سوال و سوال های غیرمعمول در محتوا، توانمند می سازد. مهارت دستیابی به اطلاعات مورد نیاز و مهارت توانایی استنباط، باعث تشویق فراگیران به مسئله سازی می شود، و با توجه به مفاهیم قبلی، درس را شروع می کنند. مهارت معیارهای نقد و ارزیابی منابع اطلاعاتی، و مهارت استدلال استنتاجی برای ارائه مفهوم جدید، به گونه ای برجسته و مشخص، محتوا را از ساده به پیچیده تبدیل می کند. مهارت استفاده بهینه از منابع اطلاعاتی و مهارت استدلال استقرایی موجب درک مفهوم فراگیران شده و با استفاده از اصل کشف تشابه و تضاد، به حدس زدن عملی تشویق می کند. مهارت رعایت مبانی قانونی و اخلاقی استفاده از اطلاعات، و مهارت ارزشیابی، موجب تهییج آگاهی در فراگیران شده و زمینه را برای فعال بودن، مشارکت و کار گروهی، خودراهبری و استقلال فراهم می سازد.
    نتیجه گیری
    فراگیران در فرآیند یادگیری براساس موارد چهارده گانه تدوین محتوای آموزشی برنامه درسی برونر با مهارت های سواد اطلاعاتی و تفکر انتقادی، رابطه بیشتری بین اجزاء اطلاعاتی که در ذهن دارند، برقرار می کنند. این امر موجب درک بیشتر، یادگیری عمیق تر و دستیابی به مطالب و مفاهیم جدید می شود. پیشنهاد می گردد، تدوین محتوای آموزشی برنامه درسی برونر، با استفاده از مهارت های تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی، بسط و گسترش معنایی پیدا کند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی برونر، محتوای آموزشی، مهارت تفکر انتقادی، سواد اطلاعاتی، یادگیری، محتوای درسی
  • محبوبه خراسانی*، مریم سلامی، فرامرز سهیلی، فائزه دلقندی صفحات 359-384
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارائه و اعتبارسنجی الگوی پیشنهادی مدیریت دانش و همچنین بررسی وضعیت مدیریت دانش در واحدهای علم سنجی دانشگاه های علوم پزشکی کشور است. آگاهی از اینکه دانش چگونه خلق و اداره می شود، مولفه های مدیریت دانش در این واحدها کدام است، چه الگوی مدیریت دانشی برای واحدهای علم سنجی دانشگاه های علوم پزشکی مناسب است، آیا الگوی پیشنهادی از اعتبار لازم برخوردار است؟ و اینکه وضعیت واحدهای علم سنجی در مدیریت دانش و مولفه های آن چگونه است، ضروری به نظر می رسد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و با روش توصیفی پیمایشی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که براساس الگوی پیشنهادی در سوال اول پژوهش، 5 مولفه مدیریت دانش شامل مولفه های شناسایی (18 گویه)، کسب (11 گویه)، کاربرد (9 گویه)، ثبت (6 گویه) و ارائه (8 گویه) در طیف لیکرت تنظیم شد. جامعه مورد مطالعه، کلیه مدیران و کارکنان مرتبط با واحد علم سنجی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود. با بررسی وب سایت واحدهای فعال علم سنجی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور، تعداد 164 نفر مشغول به کار شناسایی شدند. براساس جدول مورگان، تعداد نمونه مورد نیاز 115 نفر تعیین شد، که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. تعداد 84 پرسشنامه تکمیل شده، دریافت گردید. نظر به اینکه نرخ بازگشت پرسشنامه ها بالای 70 درصد بود، تحلیل داده ها بر روی 84 پرسشنامه انجام شد. به منظور سنجش اعتبار پرسشنامه، از روش اعتبار محتوا استفاده شده است. در پژوهش حاضر پس از تدوین پرسشنامه، به منظور اعتباریابی آن از نظرات هفت نفر از متخصصان شامل: چهار عضو هیات علمی و سه نفر متخصصان و نویسندگان مقالات در این حوزه، استفاده شد. در بخش اعتباریابی نیز روایی از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی گردید. همچنین پایایی این پژوهش از روش محاسبه همبستگی درونی (آلفای کرونباخ) با کمک نرم افزار اس. پی. اس. اس. محاسبه شد و مقدار آن برای کل پرسشنامه 949/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار پی. ال. اس. برای اعتباریابی مدل و نیز از آزمون های تی تک نمونه ای و دوجمله ای برای بررسی وضعیت مولفه های مدیریت دانش استفاده شد.
    یافته ها
    الگوی پیشنهادی مدیریت دانش در واحدهای علم سنجی دانشگاه های علوم پزشکی شامل پنج مولفه شناسایی (12 گویه)، کسب (10 گویه)، کاربرد (هشت گویه)، ثبت (پنج گویه) و ارائه (هفت گویه) تدوین شد. آزمون مدل اندازه گیری شامل آزمون پایایی (پایایی متغیرهای مشاهده پذیر، پایایی مرکب، و آلفای کرونباخ)؛ آزمون روایی (شامل روایی همگرا، و روایی واگرا)؛ و آزمون کیفیت مدل اندازه گیری دارای اعتبار بود و تایید شد. برای متغیر مدیریت دانش و دو مولفه شناسایی و کسب دانش، سطح معناداری آزمون کولموگروف اسمیرنوف بزرگ تر از 05/0 بود، بنابراین، کجی داده ها معنادار نبوده و داده ها نرمال بودند؛ لذا، از آزمون تی تک متغیره برای بررسی وضعیت آنها استفاده شد. برای مولفه های کاربرد، ثبت و ارائه دانش، داده ها نرمال نبوده و از آزمون دو جمله ای استفاده گردید. نتایج آزمون تی تک متغیره و آزمون دو جمله ای نشان داد که از نظر آماری وضعیت متغیر مدیریت دانش و مولفه های شناسایی دانش، کسب دانش و کاربرد دانش بیشتر از حد متوسط (عدد 3) است و برای دو مولفه ثبت و ارائه دانش، آزمون معنادار نیست و در حد متوسط (عدد 3) است. با توجه به اینکه مدیریت دانش در سازمان های ایرانی سابقه چندانی ندارد، اکثر پژوهش ها وضعیت مدیریت دانش و مولفه های آن در سازمان های ایرانی را در وضعیت متوسط و نامناسب گزارش کرده اند. با این حال، نتیجه ای که در این پژوهش به دست آمد نشان داد که وضعیت مولفه های مدیریت دانش شامل شناسایی دانش، کسب دانش و کاربرد دانش در حوزه علم سنجی، متوسط به بالا است، اما در مولفه ثبت و ارائه دانش میزان آنها کمتر بوده است.
    نتیجه گیری
    مدل پیشنهادی مدیریت دانش در واحدهای علم سنجی دانشگاه های علوم پزشکی کشور شامل 5 مولفه شناسایی، کسب، ثبت، کاربرد و ارائه دانش است که به عنوان مرجع و الگویی می تواند در سایر دانشگاه ها نیز پیاده سازی شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اداره علم سنجی، دانشگاه های علوم پزشکی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • مسعود بختیاری* صفحات 385-418
    هدف
    سازمان های پیشرفته ای که اقتصاد دانش محور را مورد پذیرش قرار داده اند، باید مهارت خلق، تجمیع و نگهداری دانش خود را تقویت نمایند، تا از طریق آن بتوانند بر قابلیت های خود افزوده و مزیت رقابتی به دست بیاورند. مدیریت دانش، فرآیند گردآوری ساختاریافته، امنیت و مدیریت اطلاعات و دانش در سازمان قلمداد می شود؛ در واقع داشتن توان رقابتی، بدون بالا بردن درک سازمانی از مدیریت دانش، تولید ارزش و سرمایه فکری میسر نخواهد بود. امروزه، چالش بزرگ تر پیش روی سازمان ها، ایجاد سرمایه فکری جهت تشخیص اینکه چگونه مدیریت سازمان تسهیم دانش در میان کارکنان را تسهیل می کند، و چگونه اطمینان حاصل شود که دانش به موفقیت سازمان کمک می کند، است. پژوهش حاضر با هدف کشف تاثیر سرمایه فکری و مدیریت دانش بر مزیت رقابتی، با توجه به نقش میانجی نوآوری در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت است از کلیه مدیران و کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز که براساس اطلاعات به دست آمده، تعداد آنها 400 نفر است. با استفاده از فرمول کوکران، 196 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات میدانی در این پژوهش، پرسشنامه است که از پرسشنامه های سرمایه فکری (کیانتو و همکاران، 2010؛ بانتیس، 1998؛ سابرامانیام و یوندت، 2005)، مدیریت دانش (گلد و همکاران، 2001)، مزیت رقابتی (وو و چن، 2012)، نوآوری (هارلی و هالت، 1998) استفاده شده است. روش تحلیل مورد استفاده در این پژوهش، مدل یابی معادلات ساختاری براساس نرم افزار SmartPLS3 بود. در این پژوهش جهت اطمینان بیشتر، از روش روایی محتوا استفاده شد. به این منظور، پرسشنامه در اختیار متخصصین و خبرگان قرار گرفت. با اصلاحات جزئی، پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری، از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اجرای تحقیق نشان داد که سرمایه فکری اثر مثبت و معناداری بر نوآوری دارد و ضریب مسیر اثرگذاری آن (0.304) و مقدار آماره t (4.860) است. همچنین مدیریت دانش بر نوآوری اثر مثبت و معناداری دارد و ضریب مسیر اثرگذاری آن (0.516) و مقدار آماره t (8.009) است. تاثیر نوآوری بر مزیت رقابتی نیز تایید شد و ضریب مسیر اثرگذاری آن (0.370) و مقدار آماره t (4.014) بدست آمد. تاثیر مدیریت دانش بر مزیت رقابتی نیز تایید شد، که ضریب مسیر اثرگذاری آن (0.255) و مقدار آماره t (3.602) است. همچنین مشخص شد که نوآوری، رابطه بین سرمایه فکری، مدیریت دانش و مزیتی رقابتی را میانجی گری می کند.
    نتیجه گیری
    سازمان های امروزی برای آنکه بتوانند در پارادایم جدید رقابت میان سازمان ها که فضایی کاملا رقابتی و دانش محور است، به حیات خود ادامه دهند، باید به نوآوری به عنوان یک استراتژی ضروری در عصر کنونی نگاه کنند، تا بتوانند مناسب ترین پاسخ را به تغییرات بدهند؛ زیرا نوآور بودن در سازمان در برخورد با محیط متلاطم خارجی، که با پیچیدگی و تغییر همراه است، کمک می کند. سازمان هایی که تاکید بیشتری بر سرمایه های فکری دارند، نسبت به دیگر سازمان ها نوآورتر هستند؛ زیرا در چنین سازمان هایی، به علت وجود سرمایه های فکری و استفاده از دانش، یادگیری دانش نیز بیشتر است؛ این امر به نوبه خود، ارائه راهکارهای جدید برای انجام امور و به طور کلی نوآوری را درپی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدیریت دانش، نوآوری، مزیت رقابتی، خلق ارزش، دانش سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، اقتصاد دانش محور
  • محمدباقر رایین آبرومند، صدیقه محمد اسماعیل*، داریوش مطلبی صفحات 419-457
    هدف

    همزمان با تحولات قرن بیستم و فرایند جهانی شدن در عصر حاضر، فناوری اطلاعات و ارتباطات، امکان ظهور جامعه شبکه ای را فراهم آورده است. جهان جدید به صورت شبکه ای درآمده که بافت اصلی آن را اطلاعات و نظام ارتباطات الکترونیک تشکیل می دهد. تغییر ماهیت مراودات اجتماعی به شکل جوامع مجازی، باعث پیدایش نوعی ناامنی اجتماعی و جرایم و بزهکاری های جدید در فضاهای مجازی شده است. به تدریج با گسترش فناوری اطلاعاتی و ارتباطی، به ویژه اینترنت و متعاقبا گسترش نوع تهدیدات و مخاطرات مرتبط با آن، مفاهیم امنیت اطلاعات، امنیت سیستم های اطلاعاتی و امنیت سایبری نیز توسعه یافت. همانگونه که در جنگ، به سربازان رفتار صحیح مقابله با انواع خطرها را آموزش می دهند، دنیای اطلاعات با وجود هکرها و حملات سایبری، یک میدان جنگ واقعی است و کارشناسان امنیت اطلاعات می بایست همانند یک سرباز خبره، رفتار صحیح مقابله با حملات سایبری را بشناسند. پژوهش کاربردی- توسعه ای حاضر، با رویکرد رسیدن به شاخص های اساسی برای طراحی الگوی رفتاری صحیح کارشناسان امنیت اطلاعات در مواجه با تهدیدات سایبری انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش با هدف و رویکرد کاربردی- توسعه ای، به کمک روش فراترکیب و کیفی- کمی (متوالی- اکتشافی)، ابتدا به روش کتابخانه ای، از 270 منبع اولیه، 112 منبع غربال شده و به عنوان محور کار قرار گرفت، و به منظور شناسایی مولفه های امنیت سیستم های اطلاعاتی، از تکنیک هفت مرحله ای باروسو و ساندلوسکی(2007) استفاده شده است. 142 شاخص از اسناد غربال شده احصاء گردید و پس از خوشه بندی شاخص ها به کمک نرم افزار رپید ماینر، ابعاد و مولفه های پژوهش مشتمل بر 5 بعد و 17 مولفه استخراج شد. سپس به کمک روش دلفی دومرحله ای، با استفاده از دو گروه 15 نفره از خبرگان، سوالات، ارزش سنجی و روایی سنجی شده و پس از اتمام بخش کیفی، وارد مرحله کمی یا اکتشافی شده و یک دعوتنامه و پرسش نامه با 125 شاخص تایید شده، آماده گردید و برای 156 کارشناس امنیت اطلاعات ارسال شد. با دریافت 111 پرسش نامه کامل، به دلیل اینکه مطابق رابطه کوکران، حداقل حجم جامعه آماری برابر 111 نفر است، جمع آوری پرسش نامه ها پایان یافت و فرایند تحلیل به کمک نرم افزارهای اس.پی.اس.اس. و متلب آغاز شد.

    یافته ها

    در این پژوهش بعد «تهدیدات امنیتی» با وزن 0.983 بالاترین وزن بار عاملی را از بین سایر ابعاد داشته و مولفه «خسارت های غیرعمدی» از میان سایر مولفه های بعد «تهدیدات امنیتی»، بالاترین وزن را داشته است. «آسیب پذیری های امنیتی» با وزن بار عاملی 0.979 رتبه دوم، «عوامل فرایندی» با وزن بار عاملی 0.975، رتبه سوم، بعد «عوامل انسانی» با وزن بار عاملی 0.970 رتبه چهارم، و در نهایت بعد «عوامل فنی» با وزن بار عاملی 0.920 رتبه آخر را به خود اختصاص داده است. باوجود اینکه بعد «عوامل فنی» در مجموع پایین ترین امتیاز و وزن دهی را کسب کرده است؛ ولی در همین بعد، بالاترین وزن بار عاملی را مولفه های «رمزنگاری» و «تجهیزات» با امتیاز 0.978 به خود اختصاص داده و پایین ترین امتیاز را مولفه های «پایش» با وزن 0.88 و «برنامه ریزی» با وزن 0.84 به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

    برخلاف پنداشت اکثر شرکت های داده محور مبنی بر اینکه بعد «عوامل فنی» را رتبه اول در امنیت اطلاعات می پندارند؛ ولی از نتایج به دست آمده این پنداشت نقض گردید و اهمیت الگوی رفتاری کارشناسان امنیت اطلاعات احراز شد که ناشی از قوانین، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی و آموزش است. در نهایت، به کمک وزن مولفه ها و شاخص های به دست آمده، پس از رتبه بندی و اولویت بندی مولفه ها و مشخصه ها، پیشنهاد هایی برای اصلاح الگوی رفتاری کارشناسان امنیت اطلاعات ارائه شد.

    کلیدواژگان: امنیت اطلاعات، الگوی رفتاری، حملات سایبری، تهدیدات سایبری، روش فراترکیب، روش دلفی، داده کاوی، تحلیل کیفی، تهدیدات امنیتی
|
  • Fatemeh Khandan, Alireza Noruzi * Pages 7-34
    Purpose
    The aim of this study was to identify the relationship between scientific cooperation in and citations to the international patents of the Persian Gulf countries issued in the United States Patent and Trademark Office (USPTO) database.
    Method
    This research was conducted with a descriptive method and a scientometric approach. The statistical population of the research consisted of 8182 patents issued in the USPTO database. In the second stage of the research, the titles of patents were searched in the Web of Science (WoS) citation database to analyze their citations. In order to obtain the number of citations from scientific documents to each patent, the title of each patent was searched in the Web of Science Core Collection in the section entitled “Cited Reference Search”. Then, the number of citations of scientific documents to patents was collected. The Microsoft Excel software was used to analyze the amount of cooperation in patent licenses.
    Findings
    The results showed that only 841 granted patents out of 8182 patents registered in the Persian Gulf countries have been cited by scientific documents in WoS and received a total of 2496 citations. The research findings related to the number of patent licenses in the Persian Gulf countries based on the Cooperative Patent Classification (CPC) subjects show that the highest number of patent licenses is related to the category (G = Physics) with a number of 1717 patents; and the lowest number of patent licenses concerns to the category (D = textiles and paper) with 24 licenses. The highest number of patents is for Saudi Arabia with 5469 patents and the lowest number of patent licenses is for Iraq with 22 patents. The findings also indicated that the highest number of single inventor patents is for Saudi Arabia in the category G (Physics) with 288 patents, and the lowest number of patents based on the subject categories is for Iraq with 11 patents. Also, the highest rate of patents granted with more than one inventor is for Saudi Arabia in the subject category of chemistry and materials engineering (C) with a number of 4114 patents, and again the lowest rate of patents granted is for Iraq with a number of 11 patents.
    Conclusion
    Based on the findings of the research, it can be concluded that only a small number of patents registered by the Persian Gulf countries in the USPTO database have received citations from the scientific documents indexed in the Web of Science (WoS) database. The results indicate that the highest level of patent cooperation within the Persian Gulf countries belongs to Saudi Arabia with 12583 inventors and the lowest level of patent cooperation belongs to Iraq with 30 inventors. In addition, the highest number of patent cooperation with countries outside the Persian Gulf belongs to the United States of America with 2198 inventors, England with 384 inventors, Germany with 333 inventors, Canada with 219 inventors, India with 203 inventors, and France with 171 inventors. According to the data obtained regarding the amount of citations received by single-inventor patents and multiple-inventor patents, using the Kruskal-Wallis test, the significance level of the data showed a less than five percent difference. Therefore, the difference in ranks is significant, and the test results indicate that multi-inventor patents have received more citations than single-inventor patents in subject categories.
    Keywords: Persian Gulf Countries, Patent cooperation, Co-patenting, Inventors, Citation analysis
  • Rasoul Zavaraqi *, Khadijeh Ghanbari, Hashem Atapour Pages 35-54
    Purpose
    The present study aimed to develop a standardized assessment tool for measuring the data literacy of postgraduate students using a descriptive survey method.
    Method
    To develop the initial questionnaire for assessing students' opinions and to create the final data literacy assessment tool, we reviewed relevant sources on students' qualifications and competencies in data literacy. We extracted the most important information from these sources. In the next step, the designed questions were given to professors in the Knowledge and Information Science departments and other experts to measure formal and content validity. After obtaining the minimum content validity indicators for the initial questionnaire, it was distributed to 27 students from the Faculty of Educational Sciences and Psychology to assess its reliability. Cronbach's alpha coefficient calculated for this initial questionnaire was 0.91. After ensuring the questions met the minimum content validity indicators and checking their reliability index, the assessment tool was developed based on the opinions of graduate students. The questionnaire was then administered to 363 post-graduate students at the University of Tabriz, who were selected using stratified random sampling. The exploratory factor analysis test was used to analyze the data and identify important and essential dimensions of the data literacy assessment tool.
    Findings
    The results of the factor analysis of the research data were used to design and validate the data literacy assessment tool for post-graduate students. This involved reducing 20 indicators or variables to 4 factors or indicators, including: 1) understanding the data, 2) collecting, organizing, and evaluating the data, 3) analyzing and interpreting the data, and 4) ensuring data sharing complies with legal and citation issues.
    Conclusion
    This model accounts for 58% of the variance in data literacy, suggesting that the factor analysis and the variables studied are satisfactory. Therefore, it is recommended to utilize this assessment tool to gauge the level of data literacy among postgraduate students.
    Keywords: : Data Literacy, Standard assessment tool for data literacy, Data Literacy of Post-Graduate Students
  • Mahboobeh Vahabi Abyaneh, Ali Mobini Dehkourdi *, Mahmoud Motavaseli, Mojtaba Amiri Pages 55-90
    Purpose
    Since it is impossible to provide a comprehensive definition, this hinders the strategy as each interpretation suggests a specific type of knowledge that only pertains to one facet of the multifaceted prism of knowledge of this phenomenon with a subjective nature. This research aims to delve beyond surface-level appearances and uncover the essence, which represents the true nature of the strategy.
    Method
    This research is based on an analytic-synthetic method within the framework of a holistic view. Although the simultaneous application of inductive realism in analytics and deductive apriorism in synthesis is considered an inevitable necessity in social science research, it has often been neglected. By using the method of analysis, we challenge the internal logic of the most significant definitions chosen by thinkers. In this field, specifically between 1938 and 2021, critiques and challenges have been addressed in a casual manner. These issues have been approached from an external perspective to establish connections between components using foundational principles. A synthetic method (foundation-oriented) has been employed to reconcile apparent contradictions. This method will make it possible to go beyond the truth in its apparent meaning and reach the truth itself.
    Finding
    The achievement in this scientific process shows that it is not possible to present an original and complete concept of a phenomenon such as strategy within the framework of the concepts that form it. This is because knowledge based on experience (a posteriori knowledge), which results from observing external realities, relies not only on components and elements but also on custom, association, contingency, and the least certainty. It is inconceivable to achieve a totality with the characteristics of completeness and originality solely through abstraction from experience. Therefore, in addition to the three considerations raised to uncover the truth of strategy itself, which include paying attention to the scope of definitions, the extra-sensory dimension of phenomena, and the certain principles presented by Kant to find truth through the path of... Scientific understanding relies solely on principles and foundations that are absolutely necessary. These principles, due to their a priori nature, enable us to resolve the contradictions present in the real world.
    Conclusion
    From an empirical standpoint, every practical phenomenon must necessarily rely on universality, which can serve as a beacon and guide for all experimental matters, both in the past and in the future. In this way, it is evident that being content with superficial appearances and subjective perspectives hinders the pursuit of truth regarding any phenomenon, impeding deep reflection in the field of study. Hence, in the study of humanities, particularly in the field of strategy, focusing on the origin of phenomena and their inherent truth by establishing A priori principles as a guide, will not only facilitate the realization of the essence of each phenomenon but also enable the generation of original ideas and the actualization of the potential capabilities of human thought, thereby advancing the scientific domain.
    Keywords: Definitions, Truth of strategy, Apparent truth, Truth in itself, Analytic, Synthetic
  • Zahra Razmi *, Shahla Ahmadi Pages 91-118
    Purpose

    In service-oriented organizations such as banks, learning, knowledge management, and digital innovation enhance the efficient utilization of the organization's available time, resources, and capabilities. The need to generate new knowledge using information technology is one of the challenges that managers face today. In the new paradigm, characterized by a competitive and knowledge-oriented environment, organizations should view innovation as an essential strategy to maintain competitiveness. Through digital innovation, new opportunities to access markets and gain competitive advantages at the national and international levels will be created. One of the challenges that organizations face today is the need to develop new knowledge based on information technology due to changes in the environment. Therefore, this research aims to determine the impact of knowledge management through organizational learning on digital innovation in Refah Bank.

    Method

    This research is quantitative. A cross-sectional and hierarchical fuzzy logic approach was conducted with a sample size of 2022. The research population consisted of 9063 managers and employees from Refah Bank across the country. A simple random sampling method was used, with a sample size of 368 people. An electronic questionnaire, which incorporates the Lawson Knowledge Management Questionnaire, the short form of the Sange Organizational Learning Questionnaire, and the Kane and Ho Digital Innovation Questionnaire, draws on digital knowledge from research literature. Its validity and reliability have been confirmed, and it is utilized for data collection. Data analysis is conducted using Smart PLS 2 software, and the research's conceptual model is tested using the partial least squares technique. Partial Least Squares (PLS) method is utilized to validate and fit the research model.

    Findings

    The study confirms the mediating effect of organizational learning on the relationship between the dimensions of knowledge management and digital innovation. Knowledge management variables have an impact on organizational learning. Organizational learning has a significant impact on digital innovation.

    Conclusion

    According to the research findings, the acquisition, creation, sharing, and maintenance of knowledge, as well as digital knowledge, have an impact on digital innovation through organizational learning. The research results indicate that organizational learning plays a crucial role in connecting knowledge management and digital innovation. In previous research, little attention has been given to organizational learning in the context of knowledge management's impact on digital innovation. Therefore, the current research aims to address this gap. The qualitative research conducted by Di Vaio et al. in 2021 on the content of articles related to knowledge management and digital innovation indicates that there has been no research on the impact of knowledge management and digital innovation. Furthermore, there has been no governance framework to measure the impact of digital transformation and knowledge management on each other. Knowledge management, like a system, is considered an important input, with organizational learning as a key process, and digital innovation as a vital output for today's organizations. Banks can enhance their organization's digital innovations by implementing knowledge management and organizational learning systems. It is essential for the management to understand the concept of knowledge management and to support the knowledge management program through resource allocation and revising the priorities of Refah Bank. Digital innovation tools should align with the expected processes of knowledge management and organizational learning. Careful planning is essential in this case. It is suggested to establish a knowledge creation working group to reduce the influence of individual biases. It is important to prioritize the role of human resources in advancing knowledge management and to make decisions that facilitate the production, storage, and dissemination of knowledge within the organization. Banks can share knowledge by updating electronic archives of documents and through the organizational portal, software groups, proposal management systems, and thus improve employee efficiency and document knowledge. This also allows for the utilization of valuable hidden employee knowledge in future work. As a result, they achieve organizational innovation, which is considered a crucial outcome for organizations today. Other mediating variables, such as industry type, management style, organizational culture, and other factors influencing digital innovation, should be considered in future research.

    Keywords: knowledge, Knowledge Management, organizational learning, Innovation, Digital Innovation
  • Soheila Khoddami *, Seyed Kazem Chavoshi, Nasim Rahimi Zadeh Pages 119-148
    Purpose
    Today, due to increasing significance importance using virtual reality technology, are no longer constrained by have time location when it comes to in their shopping experience. Today, with the availability of virtual reality devices, an increasing number of retailers are utilizing this interactive 3D technology to visualize their products. Simulated experiences create both real and unreal situations, eliciting a positive response from customers and influencing their purchase intentions. In the field of virtual reality adoption, numerous studies have explored the influence of theories like diffusion of innovation and use and gratification on customers' behavioral intention to use virtual reality, particularly in the tourism sector. However, these studies have overlooked the impact of significant negative factors such as perceived cost, perceived physical risk, and perceived complexity. The present study aims to investigate the factors that influence customers' behavioral intention to use virtual reality. This will be based on the theories of innovation diffusion, the theory of uses and pleasures, and the perceived value among individuals who shop through virtual networks.
    Method
    The present study was conducted with a practical purpose and utilized a descriptive-survey method. The statistical population of the study comprised individuals who make purchases through online networks, with a focus on products that require inspection before purchase. In this study, a statistical sample of 250 has been determined due to the infinite size of the statistical population and by utilizing the relationship between Jackson and Klein. Finally, 250 people have been identified as the research sample using a non-random sampling method. In this study, a questionnaire tool was utilized to gather information, and its validity was confirmed and examined by professors. Reliability was measured using Cronbach's alpha. The obtained alpha is 78%, and it has been approved. To analyze the data, SPSS and Amos software were used, employing statistical methods such as Kolmogorov-Smirnov, t-tests, regression analysis, and structural equation modeling.
    Findings
    The research results confirmed the presented conceptual model. The structural equations also indicated that innovation diffusion, use and gratification theories, and perceived value have a positive and significant relationship with customers' behavioral intention to use virtual reality. Based on the results obtained from the conceptual model, it is evident that use and gratification have the most significant positive impact on mental comfort, with a value of 0.57. Conversely, among the negative relationships identified, perceived complexity has the most substantial negative effect on perceived value, with a value of -0.62. Furthermore, among the variables influencing behavioral intention, perceived value has the most significant impact on behavioral intention.
    Conclusion
    The results indicate that the customer's perceived value has the most significant impact on their intention to use virtual reality technology. In this context, the greater the extent to which individuals believe that virtual reality technology can fulfill their requirements, the more probable it is that they will opt for this technology. When the perceived value of this technology surpasses customers' expectations and they realize that they receive greater value from the virtual experience compared to the cost, time, and effort invested, they will be more inclined to utilize this technology. Based on this result, it is suggested that the complexity of virtual reality technology be reduced, and all types of customer costs, including tangible and intangible costs, as well as the physical risk of the product, should be considered in the design and use of this technology to enhance the perceived value of customers toward this technology. To ensure a reliable experience, it is recommended to implement measures such as providing online support to promptly address customer inquiries and resolving issues to enhance customer trust and improve their shopping experience.
    Keywords: diffusion of innovation, use, gratification theory, perceived value, Virtual reality, perceived complexity, mental ease
  • Amir Mohammad Colabi *, Fatemeh Sharaei Pages 149-184
    Purpose
    The rapid changes in the value chain have been driven by the expansion and establishment of businesses utilizing new technologies, accessing larger markets, and increasing global transaction volumes through the digitization process. The presence of a technological platform incentivizes companies to thrive in a globally competitive environment. The faster companies can adapt to the new digital environment, the fewer risks they will face in international markets, and the more secure they will be in their operations. A digitalization platform can change the strategic context, competitive structure, and behavior of a company, serving as a factor for exploiting opportunities and forming the basis of success and competitiveness for companies. The transformation of the global economy has created numerous opportunities for companies, many of which need to adapt their processes quickly and effectively to the changes. This research aims to present the digitalization platform of companies and to outline the necessary steps to understand and implement digitalization. The two components have been studied together in an integrated manner so that understanding them can facilitate the implementation of this process.
    Method
    This qualitative study utilized meta-synthesis. In this context, specific research terms such as digital transformation, digital platform, digitization, and digital business were queried in databases including Emerald, ProQuest, Taylor & Francis, ScienceDirect, Wiley, SID, Noormags, and Magiran from 2000 to 2022. The search included 673 studies. The studies were evaluated in several stages, and articles that were unrelated in terms of title, abstract, content, and research method quality were excluded from the analysis. To assess the validity of the studies and the quality of the research methods, the critical appraisal tool "CASP" was utilized, and 52 studies were included in the final analysis. Sandolwski and Barroso introduced a 7-step method for meta-synthesis, which was utilized in this research..
    Findings
    Based on the research conducted in this field and the identification of 97 codes, the results indicate that 16 concepts in four categories constitute the digitalization platform of companies. These concepts are grouped into four categories: competitiveness based on digitalization, digital capacity building, digitalization facilitators, and digitalization capabilities. Its radical nature stems from the fact that digitalization involves a transformation of the business model. Digitalization is not just about technology, but also about how technology is used to create value and capabilities through the process of adopting technology. It is important to clarify that the speed of digitization in companies is not determined by the type of industry, but rather by the maturity level of the companies.
    Conclusion
    In recent years, the use of digital technologies in the business world has been on the rise. This has led to increased pressure on companies to align their business strategies with technological changes, as technology continues to emerge and grow in importance. Companies across different industries are implementing various initiatives to uncover and leverage their competitive advantages. These initiatives involve transforming traditional business processes and organizational structures. With digital transformation, organizations will change more rapidly. Consequently, the environment surrounding organizations has become increasingly unstable, uncertain, and complex compared to the past, making the use of technology inevitable. The framework of digitalizing companies encompasses concepts such as cost management, enhancing innovative efficiency, competitive pressure, expanding market share, leadership through digital transformation, organizational infrastructure, communication channels and networks, digital maturity, global competition and international interactions, investment effectiveness, standardization and improvement of business processes, human resource productivity, exploration of digital trends, fostering a digital mindset, effective decision-making, and strategic digital renewal.
    Keywords: Digitalization, Digital Transformation, Digital Business, Digital Platform, Organizational Changes, Technological Changes
  • Ali Mirarab * Pages 185-204
    Purpose

    In recent decades, web search engines have become one of the most prominent and essential tools for accessing information in today's interconnected world. With the increasing volume of information available on the web, the demand for locating and accessing relevant and meaningful information has also risen. Traditional search engines typically retrieve results based on keyword matching and the number of similar entries in the texts. This method often leads to undesirable and irrelevant results. These problems are even more pronounced in Persian and Arabic due to the complex grammar of these languages, which is not machine-readable. The aim of this research is to review and present solutions for semantic search and retrieval of Persian and Arabic texts.

    Method

    This research is a content analysis study, and the library method was used to collect data. To collect information and access the required resources, various sources were used, including scientific articles, books, theses, and reports. For collecting Persian articles, sources, and for collecting English articles, sources with publication dates from 2020 onwards were used.The content analysis method was utilized to analyze the collected data. By employing data analysis and interpretation methods, the results of previous studies were reviewed and evaluated alongside the new findings of the research. This evaluation involved identifying the issues and constraints of current semantic search engines and offering suggestions for enhancement.

    Findings

    In Persian and Arabic text semantic search and information retrieval research, methods based on text semantic analysis and processing using pre-trained language models, clustering algorithms like K-Means, and knowledge resources such as knowledge graphs are employed. Additionally, the dataset, the utilization of models and algorithms, and the method of semantic search and retrieval between words all influence the system's performance and accuracy. According to the findings of numerous studies, there is a wide range of methods and algorithms available for text semantic search and retrieval, each of which can produce different results. These findings demonstrate that each of the methods used has the ability to retrieve the semantic meaning of texts and varies in terms of search accuracy capabilities. An examination of the research findings reveals that some methods outperform others. These methods demonstrate strong semantic search capabilities by employing various techniques and algorithms such as topic analysis, neural networks, vector representations, and more. On the other hand, the appropriate method should be chosen based on the nature of the problem and the characteristics of the data. Each problem and dataset may have its own unique requirements. Selecting the best method and adjusting its parameters is critical for optimal performance.

    Conclusion

    Each of the presented methods offers unique solutions for the issues and linguistic characteristics of the two languages, Persian and Arabic. Additionally, various methods utilizepre-trained language models like BERT, clustering algorithms such as K-Means, and knowledge resource-based retrieval systems like knowledge graphs. The presented solutions also utilize specific datasets and resources for training and evaluation. The differences in the dataset and how these models and algorithms are used and configured are critical. Some methods perform information retrieval based on meaning and semantic relationships between words, while others use keyword and root-based methods. This variation in the search and retrieval method can impact the system's performance and accuracy. Each method has a different performance and accuracy in retrieving information, which is attributed to the varied ways in which models, algorithms, and data sources are utilized.

    Keywords: Semantic search engine, information retrieval, Persian language, Arabic language, Pre-trained language models, Knowledge resources
  • Hossein Rahimi Klour *, Golsum Akbariarbatan Pages 205-232
    Purpose

    In recent years, we have witnessed the emergence of a large number of smart products and services, their commercial availability, and their socio-economic impacts on the world. The use of artificial intelligence can enhance the performance of start-up businesses. Considering the role and impact of artificial intelligence in accelerating entrepreneurship and the development of start-up businesses, the aim of this research is to analyze the challenges and opportunities of artificial intelligence on the development of entrepreneurship and the growth of start-up businesses.

    Method

    This research employs a qualitative approach and a descriptive purpose. It utilizesin-depth semi-structured interviews to develop and validate a conceptual framework using thematic analysis method. The statistical population consists of experts and entrepreneurs in the field of start-up businesses. A total of 12 individuals were purposefully selected to participate in this study. The number of samples follows the principle of saturation. In order to ensure the validity of the research, the respondent method was utilized. A statistical sample of individuals with the necessary knowledge and expertise in the research field was selected to minimize researchers' intervention and to calculate the reliability of the double coding method. The symbol "%" has been used, which is equivalent to 79%. Considering that the reliability level is over 60%, the coding's reliability has been confirmed. It can be asserted that the reliability level of the current interview analysis is appropriate. This article offers some ideas on how to adapt opportunities and practices to emerging AI technologies, including: protecting employee data, ensuring data quality and volume, institutionalizing the appropriate training phase for learning, identifying and modifying patterns, and preventing the input of biased data.

    Findings

    The current research explores the role of artificial intelligence in fostering entrepreneurship and the development of start-up businesses. It discusses the significant impact of artificial intelligence on the growth of entrepreneurship and start-up businesses. Based on the results of interviews with experts and activists, the role of artificial intelligence can be categorized into two main themes: opportunities and challenges. Additionally, there are ten organizing themes that can promote entrepreneurship and business development. The study identified the convergence of technology with entrepreneurial goals, global customer orientation, job value creation, and the resilience of start-up businesses as key factors. It also highlighted five organizing themes, including the talent gap, privacy and security of entrepreneurs, continuous maintenance, and lack of integrated capabilities. Construction and fixed applications are categorized and limited. Finally, after analyzing qualitative data, a paradigm model illustrating the role of artificial intelligence in the development of entrepreneurship and start-up businesses was presented.

    Conclusion

    The world is advancing rapidly with new technologies, making it easy for organizations to make missteps. It is advisable to exercise caution when implementing artificial intelligence services. Adequate insight is necessary for the effective and efficient management of artificial intelligence systems. Today, organizations are grappling with evolving economic, technical, social, cultural, and political conditions. Their ability to survive in such competitive and complex environments depends on their agility and timely, appropriate response to these changes. In the realm of business and startups, artificial intelligence systems are designed to address these challenges and execute tasks effectively. However, their capabilities are limited. The final model of this research can be valuable for implementing and operationalizing artificial intelligence. This study minimized selection bias by employing two independent reviewers who were responsible for study selection and data extraction, and who demonstrated very high agreement in both processes. Considering the opportunities that this study presents, it will initiate an intriguing line of research through in-depth investigation, involving systematic or more targeted experimental studies.

    Keywords: artificial intelligence, Technology, entrepreneurship, value, start-up businesses, smart products, services
  • Ehsan Geraei *, Rezvan Shiri Pages 232-260
    Purpose
    Knowledge management is not a new issue or concept. For hundreds of years, family business owners have been passing down their knowledge to their children. Professional masters teach their craft to their students with enthusiasm, and workers exchange ideas and knowledge in the workplace. In fact, it can be said that the concept of "knowledge is power" has evolved into the idea that "sharing knowledge is power" for quite some time. Based on this, the current research aims to investigate the exchange of knowledge among teachers participating in lesson study courses and its impact on innovative teaching in Khorramabad city.
    Method
    This research is applied in terms of its purpose and uses descriptive-correlative methods for data collection and structural equations for analysis. The research population consists of 180 participants who took part in lesson study courses in Khorramabad city during the academic year 2021-2022. From this population, 118 participants were randomly selected as the statistical sample for the study, using the Karjesi and Morgan table. In order to gather respondents' opinions on knowledge exchange, the questionnaires from Ouakouak et al.'s research (2021) were utilized, and Alizadeh's questionnaire (2008) was employed to measure the variable of innovative teaching. Data analysis was conducted using SPSS and SmartPLS software.
    Findings
    The analysis of the respondents' demographic information revealed that 95 (80.51%) of the respondents were women and 23 (19.41%) were men. In terms of educational qualifications,74 people (62.71%) had a bachelor's degree, 42 people (35.59%) had a master's degree, and 2 people (1.70%) had a doctorate degree. In terms of work experience, 65 people (55.09%) had less than 10 years of experience, 26 people (22.03%) had 11 to 20 years of experience, and 27 people (22.88%) had more than 21 years of experience. The analysis of the descriptive indices of the research variables revealed that the average scores for the receiver's openness to receive knowledge, receiver's openness to share knowledge, provider's knowledge sharing behavior, the receiver's knowledge utilization,and innovative teaching are 3.878, 3.725, 4.228, 3.975, and 4.384, respectively. The results of the structural equation modeling in the research indicated that the receiver's openness to receiving knowledge had a significant effect (0.292) on the provider's knowledge sharing behavior. The value of the t-statistic is 2.428. Therefore, with 95% confidence, we can conclude that the receiver's openness to receiving has a positive and significant effect on the provider's knowledge-sharing behavior. The impact of the receiver's willingness to share knowledge on the provider's knowledge-sharing behavior has been measured at 0.407. The value of the t-statistic is 3.808. Therefore, with 95% confidence, it can be said that the acceptance rate of the receiver's openness to share knowledge has a positive and significant effect on the provider's knowledge-sharing behavior. The impact of the provider's knowledge-sharing behavior on the receiver's knowledge utilization is 0.504. The value of thet-statistic is 7.572. Therefore, with 95% confidence, it can be said that the provider's knowledge sharing behavior has a positive and significant impact on the receiver's knowledge utilization. The impact of the provider's knowledge-sharing behavior on innovative teaching is 0.397. The value of the t-statistic is 4.011. Therefore, with 95% confidence, we can conclude that the provider's knowledge sharing behavior has a positive and significant impact on innovative teaching. The impact of the receiver's utilization of knowledge on innovative teaching is 0.251. The value of the t-statistic is 2.489. Therefore, with 95% confidence, it can be concluded that the receiver's utilization of knowledge has a positive and significant impact on innovative teaching.
    Conclusion
    The findings of this study confirmed the significance of knowledge exchange and innovative teaching. Policymakers in the country's education system should be aware that the shift from "discovery-based innovation" to "learning-based innovation" requires the creation of interactive environments for generating, sharing, and utilizing employee knowledge. This is an effective approach to achieving the objectives outlined in the fundamental transformation document and fostering quality and innovation in the educational system. One of these interactive environments is lesson study courses, which can enhance the innovative behavior of employees. In fact, employees, as producers and consumers of knowledge, facilitate the process of knowledge management and play an important role in the primary processes of knowledge, namely creation, sharing, and use. Employees are the human capital of the organization and the creators of its intellectual capital. Therefore, managers should not only encourage employees to acquire the knowledge needed for innovation, but also to share their knowledge with others.
    Keywords: Education System, Knowledge Exchange, Knowledge Utilization, Innovative Teaching, Lesson Study, Khorramabad
  • Mehran Ziaeian, Ali Morovati Sharif Abadi *, Seyed Haidar Mirfakhradini, Seyed Mahmood Zanjirchi Pages 261-292
    Purpose
    Due to the increase in competitive pressure and the development and advancement of technology, manufacturing companies today consider Industry 4.0 a fundamental and crucial issue for enhancing performance, as well as for maintaining and improving their competitive position. The purpose of this research is to investigate how knowledge management and its influencing factors affect the implementation of Industry 4.0 in the home appliance industry.
    Method
    This research is applied in terms of purpose and utilizes a survey for data collection. In order to conduct the current research, 13 factors were initially identified by reviewing the research background. Using the interpretative structural modeling technique, the relationship between the identified factors was determined. Based on this analysis, the conceptual model of this research was presented. In the following study, the fit of the conceptual model was measured and investigated using the structural equation modeling approach and Smart PLS software. In this research, a questionnaire was used to collect data. In order to align with the developed conceptual model, a questionnaire comprising 42 questions was designed based on the research background. It was then distributed to experts, managers, and employees in the household appliances industry using a sampling method. According to the structural equation modeling approach, the required sample size in this research is determined by the relationship 5q<n<15q. In this formula, q represents the number of questionnaire questions, and n represents the sample size. According to the 42 designed questions, 250 questionnaires were distributed, out of which 217 were returned.
    Findings
    The results of this research showed that organizational culture, leadership, organizational innovation, organizational structure, absorption capacity, teamwork, financial resources, compatibility of information systems, flexibility of employees, vision and strategy, performance evaluation, and providing feedback. Education and Industry 4.0 technologies have been identified as effective factors in knowledge management for the implementation of Industry 4.0 in the home appliance industry of the country. The results of this research indicate that the factors influencing knowledge management in the implementation of Industry 4.0 are categorized into eight levels. Organizational culture and leadership are identified as crucial variables and form the basis of the conceptual model essential for establishing Industry 4.0 in the home appliance industry. The results of this research revealed that the variables of financial resources are at the seventh level, teamwork, organizational structure, and training at the sixth level, absorption capacity and vision and strategy at the fifth level, Industry 4.0 technologies at the fourth level, performance evaluation and providing feedback at the third level, flexibility of employees at the second level, and innovation and adaptability of information systems are placed at the first level.
    Conclusion
    The results of this study can facilitate the implementation of Industry 4.0 in the home appliance industries of the country and encourage home appliance industry managers to utilize knowledge management in Industry 4.0 more effectively.
    Keywords: Knowledge Management, organizational culture, Organizational Innovation, Leadership, Industry 4.0, Fourth industrial revolution
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi *, Mehrzad Jamshidi Guilani Pages 293-318
    Purpose
    This research aims to identify the criteria for evaluating the quality of an optimal business-welfare website for free zones, as well as the significance of these criteria. It also ranks the current websites of the country's free zones. Finally, based on the results of the research, methods are provided to enhance the quality of website services and increase user satisfaction. This includes emphasizing investment in website design and strengthening information content.
    Method
    The tools in this article include a checklist questionnaire for general use and the Webqual method for evaluating website services. After establishing the theoretical background for website design and using the Fuzzy-Delphi method, the weight of each criterion was obtained using the Fuzzy-Best Worst Method (FBWM). Experts for this two-stage process were selected from website designers, front-end and back-end developers, UI designers, content producers, and network advertising experts using snowball sampling. Finally, ranking the regional websites using the FCODAS method. Due to the uncertainty and ambiguity of people's thinking, new fuzzy decision-making methods have been utilized at every stage.
    Findings
    The most crucial indicators for assessing the quality of a website include the relevance of the information to the website's subject, robust search engine functionality, support for various user interface environments, customer service and respectful attitude, response time to user requests, secure communication, and confidentiality of personal information. In this evaluation, the website of Chabahar Free Zone was discovered to be the best, while the free zones of Aras, Anzali, Qeshm, Kish, Mako, and Arvand were ranked next, respectively.
    Conclusion
    The advancement of technology and the high functionality of the virtual space in the welfare-commercial fields have made it clear that improving website design can lead to positive feedback in user experience. It is also an important factor in attracting domestic and foreign markets, tourism tours, and enhancing business prospects.
    Keywords: Website Quality Assessment, Free-Zones, Fuzzy Delphi, FBWM, FCODAS
  • Marzieh Yarizanganeh * Pages 319-340
    Purpose

    Nowadays, students and the scientific community are eager to improve their access to and receive support from information services. Libraries and information centers are making significant changes to keep up with this phenomenon. In the ever-changing landscape of knowledge, the role of information specialists has also evolved. Some researchers believe that the only solution available for information professionals to overcome all the problems caused by the ever-changing environment in the digital age is change management. Therefore, the present study was conducted to investigate the impact of managers' attitudes toward change and the development of human resources on knowledge management in university libraries.

    Method

    The present research is descriptive in nature and purpose, and it employs a correlational survey approach for data collection. The research's statistical population consisted of 49 university library managers in Fars province in 2021-2022, who were selected using the census method. To collect the data, organizational change questionnaires based on ADKAR's Model (Hiatt, 2006) were utilized. These questionnaires included six components: participating in change, supporting change, not resisting, preparation for change, informing, and understanding the need for change. Additionally, Shai's (2006) human resource development model, consisting of four components (staff training, competence development, information sharing, and empowerment), and Lawson's (2003) knowledge management model, comprising six components (applying knowledge, disseminating knowledge, organizing knowledge, storing knowledge, knowledge creation, and knowledge absorption), were employed using the Likert scale. The validity of the questionnaires was confirmed by assessing both the face and content validity. The reliability of the questionnaires was confirmed with estimated values of 0.74, 0.81, and 0.78, respectively. To assess the normal distribution of the data, the Kolmogorov-Smirnov test was conducted. To test the research hypotheses, the beta regression coefficient (path coefficient), the t statistic, and the Pearson correlation coefficient were utilized with PLS software.

    Findings

    The research results revealed that the attitude towards change significantly impacts the development of human resources in academic libraries, with a path coefficient of 0.733 and a t-value of 7.016 at a 95% probability level. This indicates that a one standard deviation increase in the attitude towards change leads to a 0.733 standard deviation increase in the development of human resourcesin academic libraries. On the other hand, the impact of attitude toward change on knowledge management was confirmed with a path coefficient of 0.746 and a t-statistic value of 254.8. The Pearson correlation coefficient between the two variables is 0.735, and with a significance level of 0.00, it can be concluded that there is a positive and significant correlation. Knowledge management also had a significant impact on the development of human resources, with a path coefficient of0.483 and a t-statistic value of 397.2 in the libraries under investigation. The study confirmedthe direct impact of attitude toward change on human resource development. It also found that knowledge management serves as a mediator in this relationship. Based on the data obtained, thereis a 95% probability that the impact of attitude towards change on human resources development (0.483 ´ 0.746 = 0.360) has occurred through the mediation of knowledge management.

    Conclusion

    The current research provides a new perspective on the transformation of university libraries under study. Exploring the mediating effect of knowledge management and attitude towards change, as well as its positive and direct impact on the development of human resources, can provide a suitable strategy for the advancement of university libraries. This strategy should consider new methods of delivering services to customers in accordance with national and international standards.Based on the obtained results and the confirmation of all research hypotheses, it is recommended that university library managers prioritize emphasizing the benefits of redirecting human resources development and enhancing the capabilities and skills of employees.Developing a strategy to implement change as a positive force for achieving organizational goals and objectives necessitates training and developing new skills and capabilities to enhance the knowledge of both individual employees and the organization as a whole. This will enable them to effectively participate in the implementation of new goals and reduce the challenges associated with change.

    Keywords: attitude to change, human resource development, Knowledge Management, academic libraries
  • Esmat Momeni * Pages 341-358
    Purpose
    Identifying, accessing, and evaluating course content, along with the skills of extracting, reasoning, and inferring, lead to the organization and presentation of materials in teaching. The purpose of the current research is to enhance the educational content of Bruner's curriculum by incorporating information literacy skills and critical thinking.
    Method
    The current research is fundamental in terms of its purpose and has conducted using with the comparative qualitative content analysis method, with a directional approach. Research data has been collected in six stages through the study of library documents. The validity of the current research is based on content and reliability, utilizing library texts and documents. The reliability is ensured through a detailed description of steps and information analysis, as well as the principle of verifiability by maintaining documents related to different stages of the research. Finally, the principle of accuracy is intended to convey the research results accurately and in detail.
    Findings
    The research findings indicated that the ability to identify information needs and analyze effectively empowers learners to respond to both typical and atypical questions within the content. The skill of obtaining the required information and the ability to infer encourage learners to engage critically with the content, prompting them to problematize and build upon previous concepts at the start of the lesson. The ability to critique and evaluate information sources, along with inferential reasoning skills, can transform content from simple to complex by presenting new concepts in a prominent and specific manner. The skill of optimal utilization of information sources and the ability of inductive reasoning are essential for learners to comprehend concepts by identifying similarities and differences, promoting practical guessing based on the content. The skill of complying with legal and ethical principles in information use, along with the skill of evaluation, fosters awareness in learners and lays the foundation for active participation, teamwork, self-direction, and independence.
    Conclusion
    Learners in the process draw based on the fourteen cases of the educational from of curriculum, integrating the skills of information literacy and thinking. This integration helps them thinking, establish connections relationships information the information in their leading leads enhanced greater understanding, learning, learning the assimilation of new achieving content concepts. new. It is suggested to enhance the educational content of Bruner's curriculum by incorporating critical thinking skills and information literacy.
    Keywords: Bruner's Curriculum, Educational Content Development, critical thinking skills, information literacy skills
  • Mahboobeh Khorasani *, Maryam Salami, Faramarz Soheili, Faeze Delghandi Pages 359-384
    Purpose
    The aim of this study is to validate the proposed model of knowledge management and investigate the status of knowledge management in scientometrics units of medical universities in Iran. Understanding how knowledge is created and managed, identifying the components of knowledge management within these units, determining a suitable knowledge management model for medical universities, and assessing the role of scientometrics units in knowledge management are essential.
    Method
    The present study is practical in terms of purpose and was conducted using a descriptive survey. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire based on the proposed model in the study. It included 5 knowledge management components: identification components (18 items), acquisition (11 items), application (9 items), registration (6 items), and presentation (8 items), set up in the Likert spectrum. The study community consisted of all managers and staff affiliated with the University of Medical Sciences in Iran. 164 people were identified by reviewing the websites of active scientometrics units at the medical universities in Iran. According to Morgan's table, the number of samples required was determined to be 115 by a random selection process. 84 completed questionnaires were received. Data from 84 questionnaires were analyzed, as the return rate exceeded 70%. The content validity method has been utilized to assess the validity of the questionnaire. In the present study, the questionnaire was formulated and validated based on the input of seven experts, including four faculty members and three specialists who are also authors of relevant articles. The validity of the study was also examined through confirmatory factor analysis. The reliability of this study was assessed using the internal consistency (Cronbach's alpha) method with the assistance of SPS software. The obtained reliability coefficient for the entire questionnaire was 0.949. Information analysis was conducted using structural equations and PLS software to assess model validity. Additionally, sample and bipolarized TT exams were employed to investigate the status of knowledge management components.
    Findings
    The proposed model of knowledge management was formulated in medical universities, encompassing five components: identification (12 items), acquisition (10 items), application (eight items), registration (five items), and presentation (seven items). The measurement model test includes a reliability test (observable variables, composite reliability, and Cronbach's alpha), a narrative test (involving convergence validity and divergent validity), and a validity test for quality, which was approved. For the knowledge management variable and the two components of identifying and acquiring knowledge, the significance level of the Kolmogorov-Smirnov test was greater than 0.5. Therefore, data skewness is not significant, and the data is considered to be normally distributed. Therefore, the T-test is used to examine their status. The data is not normal for the components of application, registration, and presentation of knowledge, and a two-sample test is used. The results of the single-variable t-test and the two-sample t-test showed that the knowledge management variable and the components of knowledge identification, knowledge acquisition, and knowledge application are statistically above average (score of 3). However, for the two components of registering and presenting knowledge, the results were not statistically significant and were average (score of 3). Given that knowledge management in Iranian organizations is not very well-established, most research has reported that the status of knowledge management and its components in Iranian organizations is at a moderate and inadequate level. However, the conclusion of this study indicates that the status of knowledge management components, including identifying knowledge, acquiring knowledge, and applying knowledge in the field of scientometrics, is moderately high. However, in the components of registration and presentation, the status was lower.
    Conclusion
    The proposed model of knowledge management in medical universities comprises five components: identification, acquisition, registration, application, and dissemination of knowledge. This model can serve as a reference and framework for implementation in other universities.
    Keywords: Knowledge Management Model, scientometrics Office, Universities of Medical Sciences, Ministry of Health, Treatment, Medical Education
  • Masoud Bakhtiari * Pages 385-418
    Purpose
    Advanced organizations that have embraced the knowledge-based economy should enhance their skills in knowledge creation, aggregation, and maintenance to increase their capabilities and gain a competitive advantage. Knowledge management is the structured process of collecting, securing, and managing information and knowledge within an organization. It is essential for enhancing organizational understanding of knowledge management, value production, and intellectual capital, which are crucial for maintaining competitive advantage. Today, the most significant challenge for organizations is to develop the intellectual capital necessary to understand how organizational management promotes knowledge sharing among employees and how to ensure that this knowledge contributes to the organization's success. The present study aimed to investigate the influence of intellectual capital and knowledge management on competitive advantage at Shiraz University of Medical Sciences, with a focus on the mediating role of innovation.
    Method
    The research method is applied for the purpose of descriptive-correlational analysis, with a focus on the nature and method of data collection. The statistical population for this research includes all managers and staff of Shiraz University of Medical Sciences. Based on the available information, there are 400 individuals in this population, of whom 196 were selected using Cochran's formula through simple random sampling. The tool used to collect field information in this researchis a questionnaire comprising intellectual capital questions (Kianto et al., 2010; Bantis, 1998; Subramaniam & Yondt, 2005), knowledge management (Gold et al., 2001), competitive advantage (Wu and Chen, 2012), and innovation (Harley and Hallett, 1998). The research utilized structural equation modeling as the analysis method, based on SmartPLS3 software. In this study, the content validity method is used to provide greater assurance. For this purpose, the questionnaire was distributed to specialists and experts, including a respected teacher, who were asked to provide their opinions on each question and the evaluation of the associated goal. The questionnaire was approved with some minor amendments. Cronbach's alpha method was utilized to assess the reliability of the measurement tool.
    Findings
    The research findings indicated that intellectual capital has a positive and significant impact on innovation, with a path coefficient of 0.304 and a t-statistic value of 4.860. Furthermore, knowledge management has a substantial and positive impact on innovation, with a path coefficient of 0.516 and a t-statistic value of 8.009. The impact of innovation on competitive advantage was confirmed, with a path coefficient of 0.370 and a t-statistic value of 4.014. The impact of knowledge management on competitive advantage has been confirmed, with a path coefficient of 0.255 and at-statistic value of 3.602. Furthermore, it was discovered that innovation serves as a mediator in the relationship between intellectual capital, knowledge management, and competitive advantage.
    Conclusion
    In order for today's organizations to survive in the new competitive and knowledge-oriented environment, they must consider innovation as a necessary strategy to effectively respond to changes. Innovation is essential for navigating the turbulent external environment and managing complexity and change within the organization. Therefore, it is important to prioritize innovation. Organizations that prioritize intellectual capital tend to be more innovative than others. This is because in such organizations, the presence and utilization of intellectual capital lead to increased knowledge acquisition, which in turn facilitates the generation of solutions. Innovation will lead to new actions and advancements in general.
    Keywords: intellectual capital, Knowledge Management, Innovation, Competitive Advantage, value creation, knowledge-oriented
  • MohammadBagher Raein Abromand, Sedigheh Mohammadesmaeil *, Dariush Matlabi Pages 419-457
    Purpose

    Simultaneously with the developments of the 20th century and the process of globalization in the present era, information and communication technology has facilitated the emergence of a networked society. The new world has evolved into a network whose primary structure is information and electronic communication systems. The transformation of social interactions into virtual communities has led to the rise of social insecurity and new forms of crimes and misdemeanors in virtual spaces. Gradually, with the expansion of information and communication technology, especially the Internet, and subsequently the proliferation of threats and risks associated with it, the concepts of information security, information systems security, and cyber security were also developed. Just as soldiers are trained to handle various threats in war, the world of information is a real battlefield, with hackers and cyber-attacks posing significant risks. Information security experts should be equipped with the necessary skills to effectively deal with cyber-attacks, much like expert soldiers. The current applied developmental research is focused on identifying key indicators to design effective behavioral patterns for information security experts dealing with cyber threats.

    Method

    In this study, a purposeful and development-oriented approach was employed, using a meta-composite and qualitative-quantitative (sequential-exploratory) method. Initially, 112 sources were selected from 270 primary sources using a library method and were the focus of the work. To identify the security components of information systems, the Barroso and Sandlowski 2007 seven-step technique was utilized, resulting in the calculation of 142 indicators from the selected documents. After clustering the indicators using RapidMiner software, the research identified 5 dimensions and 17 components. Subsequently, a two-stage Delphi method involving two groups of 15 experts was employed to evaluate the questions, value assessment, and validity. Following the completion of the qualitative phase, the study progressed to the quantitative or exploratory stage. An invitation letter and questionnaire, comprising 125 verified indicators, were then prepared and sent to 156 information security experts. And after receiving 111 complete questionnaires, which meets Cochran's requirement for a minimum statistical population size of 111 people, the questionnaire collection phase concluded, and the analysis process commenced with the assistance of SPSS and MATLAB software.

    Findings

    In this study, the dimension of "security threats" has the highest factor load weight of 0.983 among all other dimensions. Within the "security threats" dimension, the component of "unintentional damages" has the highest weight compared to other components. The dimension of "security vulnerabilities" follows with a factor load weight of 0.979, ranking second. The "process factors" dimension ranks third with a factor load weight of 0.975, and the "human factors" dimension also has a factor load weight of 0.975. The fourth rank is held by the dimension of "0.970," and finally, the "technical factors" dimension, with a factor loading of 0.920, ranks last among the dimensions of this research. Despite receiving the lowest score and weighting overall, the "technical factors" dimension has the highest factor load weight assigned to the components of "encryption" and "equipment," with a score of 0.978, and the lowest score assigned to the components of "monitoring" with a weight of 0.88 and "planning" with a weight of 0.84. In the following, the obtained results and prioritizations were compared with those of other studies, and the validity of the results was confirmed based on the validation and verification of the comparisons.

    Conclusion

    In general, it should be noted that, contrary to the opinion of most data-oriented companies that prioritize "technical factors" in information security, the results obtained in this study have shown that this assumption was incorrect. The importance of the behavioral patterns of information security experts has been confirmed, which is influenced by laws, organizational structure, organizational culture, and training. Finally, with the assistance of the weights assigned to the obtained components and indicators, suggestions were made to modify the behavioral patterns of information security experts after ranking and prioritizing the components and characteristics.

    Keywords: information security, behavioral pattern, cyber-attacks, Cyber threats, hybrid method, delphi method, Data Mining