فهرست مطالب

نشریه مطالعات تفسیر تطبیقی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدجواد هراتی*، الهام سادات حجازی صفحات 10-31

    تفاوت در روش های تفسیری از موضوعاتی است که در تفاوت پاسخ های مفسران به سوالات پیرامون آیات قرآن کریم تاثیرگذار است. از این جهت تطبیق تفاسیر در فهم بهتر از مراد برخی آیات قرآن مورد توجه است. یکی از سوالاتی که در آیه ی 24 سوره یوسف مورد توجه قرار می گیرد، چیستی «برهان رب» است که حضرت یوسف با رویت آن از گناه به دور ماند و ارتباط آن با عبارت «مخلصین» است که در انتهای آیه آمده است. مقاله حاضر در تلاش است تا با استفاده از تطبیق چند تفسیر از فریقین که از نظر روش تفسیر با یکدیگر تفاوت دارند، به ارزیابی پاسخ هر یک از تفاسیر به سوال مذکور با در نظر گرفتن روش تفسیری بپردازد. در این مقاله از تفاسیر شیعه مجمع البیان، نورالثقلین، الکاشف و المیزان و از تفاسیر اهل سنت درالمنثور، کشاف، المنیر و التحریر و التنویر انتخاب شده است. یکی از نتایج مقاله حاضر ویژگی تفسیر المیزان در پاسخی است که به رابطه ی «برهان رب» و «مخلصین» نسبت به دیگر تفاسیر داده است و ارتباط این دو را بیان می نماید در حالی که در برخی دیگر از تفاسیر ارتباطی میان این دو عبارت برقرار نکرده اند و یا ارتباط آن به خوبی بیان نشده است.

    کلیدواژگان: روش تفسیری، فریقین، برهان رب، مخلصین
  • سید محمود طیب حسینی، محمدکاظم رحمان ستایش، مطهره سادات طیب حسینی* صفحات 32-59

    تفسیر تطبیقی موضوعی نوپدید در حوزه تفسیر و تفسیر پژوهی است که در دو دهه گذشته با اقبال زیادی در محافل قرآن پژوهی مواجه شده است. با اینکه پژوهشهای فراوانی در حوزه تفسیر تطبیقی یا مطالعات تطبیقی قرآنی تاکنون منتشر شده اما در حوزه مباحث نظری تفسیر تطبیقی و مطالعات تطبیقی قرآنی پژوهش به جز چند مقاله پراکنده درخوری انجام نگرفته است. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی مساله اغراض و فواید تفسیر تطبیقی را به عنوان یکی از مباحث نظری این دانش به بحث گذاشته به این سوال اساسی پاسخ دهد که تفسیر تطبیقی و مطالعات تطبیقی قرآنی چه اغراض و فوایدی را دنبال می کند؟ یا: چه اغراض و فوایدی را باید دنبال کند؟ حاصل این پژوهش آن است که با تفکیک میان اغراض و فواید و تبیین و نقد دیدگاه صاحب نظران نه غرض برای تفسیر تطبیقی به معنای عام، شامل هر نوع مطالعه تطبیقی که یک محور آن قرآن است، شناسایی و فواید بیشتری را برای این شیوه مطالعات قرآن یاد کرده است.

    کلیدواژگان: تفسیر تطبیقی»، تفسیر مقارن»، اغراض تفسیر تطبیقی»، فواید تفسیر تطبیقی»، تفاوت اغراض و فواید»
  • حسین فلاح زاده ابرقوئی*، علی نصیری، حسن خرقانی صفحات 60-87

    قصه گویی شیوه ای موفق است که قرآن کریم و معصومین علیهم السلام بارها از آن، در کار تبلیغی خود استفاده کرده اند. در این مقاله به عنوان یک الگو، داستان قرآنی «گاو بنی اسرائیل» که در سوره مبارکه بقره به اجمال و در کتب روایی و تفسیری به تفصیل به آن اشاره شده است انتخاب و به تحلیل عناصر نمایشی در داستان روایت مذکور پرداخته شده است. نتیجه حاصل از این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است، آن است که اولا قرآن کریم تنها با بیان آهنگین به قسمتی از این داستان اشاره داشته است تا از اصل هدایت گری که هدف غایی این منبع الهی است به سمت قصه گویی و قصه پردازی منحرف نشود. ثانیا این داستان تنها در منابع اسلامی ذکر گردیده و در تورات و انجیل کنونی خبری از آن نیست. ثالثا این داستان حداقل از هفده عنصر از عناصر نمایشی (طرح، شخصیت، تعادل اولیه، حادثه محرک، نقشه، مانع، کشمکش، تعلیق، گره افکنی، غافلگیری، بحران، نقطه اوج، گفت و گو، مکان، زمان، تعادل ثانویه و داستان فرعی) برخوردار است. لذا با باتوجه به کثرت و تنوع بیشتر این عناصر نسبت به برخی داستان های قرآنی، می تواند منبعی مناسب برای ساخت اثری هنرمندانه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عناصر نمایشی، روایت، داستان، گاو بنی اسرائیل
  • علی غضنفری، فاطمه اردستانی*، زهرا قربان خانی صفحات 88-111
    با توجه به اختلافات تفسیری که در حوزه آیات الاحکام نکاح در دیدگاه فریقین وجود دارد، مقاله پیش رو بر اساس پرسش پیرامون مصادیق اختلافات تفسیری در حوزه مذکور با رویکرد تطبیقی سامان یافته است.آیات الاحکام نکاح حول محورهای مشروعیت، محرمات و لوازم و توابع آن احصاء می شوند و در هر یک از محورها و موضوعات مذکور، اختلافات متعددی نیز قابل دستیابی است. این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی بوده و گردآوری اطلاعات بر اساس روش کتابخانه ای صورت گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در بحث مشروعیت، فریقین در جواز ازدواج موقت اختلاف دارند به طوری که امامیه قائل به جواز و معظم اهل سنت قائل به عدم جواز آن می باشند. در محرمات نکاح، دیدگاه های مربوط به ایجاد رحم از طریق وطی نامشروع و ازدواج با زنان اهل کتاب متفاوت است و در لوازم و توابع نکاح، مباحث مهریه و مقدار آن، پرداخت متاع و نفقه و همچنین موضوع نگاه خصوصا نگاه به مخطوبه و برخی از احکام وطی، اختلافی است.
    کلیدواژگان: آیات الاحکام نکاح، تفسیر، فقه، فریقین
  • محمد دهقانی، فاطمه دست رنج*، علی حسن بیگی، کیوان احسانی صفحات 112-137
    چگونگی ارتباط الفاظ با معانی همواره منشا اختلافات تفسیر یک متن بوده است. این موضوع در تفسیر قرآن کریم به شدت دیده می شود. خلا پژوهشی در این زمینه نگارنده را بر آن داشت تا موضوع «بررسی تطبیقی ارتباط الفاظ با معانی در قرآن با تاکید بر تفاسیر؛ مجمع البیان، المیزان و تسنیم» را با روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار دهد. در پایان چنین حاصل گشت که می توان اختلاف اصلی را در دو نظریه «حقیقت و مجاز» و «روح معنا» پیگیری کرد. برخی همچون طبرسی با پذیرش نظریه «حقیقت و مجاز» تمامی استعمالات الفاظ در غیر موضوع له را مجازی در نظر گرفته اند اما پس از بوجود آمدن نظریه روح معنا و پذیرش آن توسط علامه طباطبایی وجود مجاز در عبارت های قرآنی کاهش چشمگیری یافت زیرا ایشان معانی قرآن را دارای تاویل می دانست که در کاربرد مفاهیم به صورت حقیقی بر تمامی الفاظ دلالت می کنند ولی کاربرد آن معانی در محسوسات را مجازی می دانست. در مقابل، جوادی آملی با انکار مجاز در قرآن معتقد است که الفاظ برای ارواح معانی وضع شده اند و استعمالشان در مفاهیم عام و تطبیق آن مفاهیم بر هر مصداق محسوس یا معقول «حقیقی» است. ایشان قرآن را به حبل آویخته ای تشبیه می کند که روح معنا در تمامی مراحل از جمله؛ لفظ، معنا، مفهوم، حقایق خارجی و باطنی و تکوینی و... به صورت حقیقی بر آن ها دلالت می نماید.
    کلیدواژگان: لفظ، معنا، مجاز، روح معنا، مجمع البیان، المیزان و تسنیم
  • عبدالرسول شبانی*، احمدرضا بسیج، محمدحسین قاسم پیوندی صفحات 138-161
    توجه به خوانش اجتماعی آیات قرآن کریم و تاثیر فراگیر آن در جامعه اسلامی، از رویکردهای اساسی برخی تفاسیر معاصر در سده اخیر است. پژوهش حاضر به روش تطبیقی و شیوه تحلیلی-توصیفی، دیدگاه تفسیری علامه طباطبایی و مفسران معاصر اهل سنت را درباره واژه «رابطوا» در آیه 200 سوره آل عمران از آیات مهم اجتماعی قرآن است، به بوته نقد و بررسی گذاشته است. به نظر معاصران اهل سنت، «رابطوا» به معنای مطلق آمادگی نظامی؛ مرزداری زمینی و فکری؛ رفت وآمد به مساجد و انتظار نماز پس از نماز است؛ درحالی که علامه طباطبائی، تحلیلی اجتماعی از «رابطوا« ارائه نموده و این واژه را به معنای مرابطه اسلامی و ارتباط تمامی افراد، در جمیع شئون زندگی اجتماعی می داند. ضرورت و سوال اصلی تحقیق آن است که کدام یک از دو دیدگاه یادشده، به تبیین نقش اجتماعی این آیه و به خصوص واژه «رابطوا» کمک می کند؟ با تطبیق دیدگاه ها، ذکر روایات تفسیری انتظار نماز بعد از نماز و همچنین رفت وآمد به مساجد، به عنوان نقاط اشتراک و تحلیل اجتماعی علامه درباره مرابطه اسلامی در مقابل تعیین مصادیق یادشده از سوی معاصران اهل سنت، نقطه افتراق نظر مفسران مذکور است. نتیجه آنکه بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی و بررسی هم نشینی واژگان، بهترین تفسیر، همان مرابطه اسلامی به معنای ارتباط امت اسلامی در جمیع شئون زندگی اجتماعی است که با استفاده از روایات در استنباطی بدیع، باید محور شکل گیری آن امامت و جایگاه تجلی آن مسجد باشد.
    کلیدواژگان: رابطوا، مرابطه، خوانش اجتماعی، علامه طباطبائی، مفسران معاصر اهل سنت
  • باقر ریاحی مهر*، محمدرضا حقیقت سمنانی صفحات 162-187

    توحید زیربنایی ترین اعتقاد و مبنایی اساسی برای تعالیم دین اسلام است ، در میان اقسام توحید یعنی توحید ذاتی، توحید صفاتی، توحید در خالقیت، توحید در ربوبیت و توحید در عبادت، توحید ذاتی به منزله اساس و زیربنای همه ی شاخه های توحید است از طرفی سوره توحید به عنوان شناسنامه خداوند مهم ترین تجلی توحید ذاتی خداوند در قرآن کریم است ، این سوره، عهده دار تبیین توحید ذاتی در قرآن کریم می باشد. با توجه به اهمیت بحث توحید ذاتی در سوره ی توحید و اهمیت این مساله نزد شیعه و سنی این پژوهش به بررسی تطبیقی توحید ذاتی از منظر فریقین در سوره ی توحید با تکیه بر واژه "الصمد " می پردازد"الصمد" از جمله عبارات قرآنی در سوره توحید است که میان مفسران شیعه و سنی محل تضارب آراءگوناگون گردیده برهمین اساس، این پژوهش به بررسی آراء مفسران شیعه و سنی و روایات فریقین پیرامون احد و صمد و اشتراکات و اختلافات این دوگروه پیرامون این مساله بیان می کند.

    کلیدواژگان: توحید، توحید ذاتی، صمد، توحید ذاتی از منظر فریقین
  • باب الله محمدی نبی کندی* صفحات 188-209

    اعتقاد به وجود معجزه یکی از اصول پذیرفته شده بیشتر مسلمانان است و بسیاری از آیات و روایات نیز به این مسئله اشاره دارد، با این وجود برخی از اهل قرآن شبه قاره هند، این امر را انکار کرده اند. قرآن بسندگان در این باره به دو فرقه منقسم شده اند. گروهی معجزات مربوط به قبل از پیامبر (ص) را می پذیرند و فرقه دیگر به تمامه وجود معجزات را به دلیل تعارض با قوانین طبیعت انکار کرده اند. آنان برای اثبات ادعای خویش برخی از آیات قرآنی همچون؛ انشقاق ماه، ولادت حضرت عیسی (ع) و سخن گفتن وی در گهواره، متمثل شدن فرشته بر حضرت مریم (ع) و مهیا شدن غذای بهشتی بر ایشان، را بر معانی مجازی و تاویل (براساس معیار خویش)، حمل کرده اند و معانی اصلی آن را انکار کرده اند و آن را برخلاف قوانین طبیعت دانسته اند. از این رو، تحقیق پیش رو بر آن شده، آراء قرآنیان شبه قاره را با روش توصیفی- انتقادی، با تکیه بر اقوال دانشمندان فریقین مورد ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: معجزه، حضرت مریم (ع)، حضرت عیسی (ع)، قرآنیان شبه قاره، سر سید احمدخان، غلام احمد پرویز
  • اباذر کافی موسوی* صفحات 210-229
    عبارت «یوم یکشف عن ساق» (قلم/42) از متشابهات قرآنی است که محل اختلاف مفسران فریقین قرار گرفته و معنای آن به درستی تبیین نشده است. منابع تفسیری اهل سنت به استناد چند روایت منسوب به پیامبر (ص)، مقصود آیه را حمل بر تجسم خداوند در روز جزا دانسته اند و قایلند آن روز خداوند ساق پای خویش را آشکار می کند. معانی دیگری نیز در منابع فریقین آمده که در این نوشتار به روش انتقادی توصیفی با هدف نقد روایات ذیل آیه و یافتن معنایی مطابق با بافت آیات در جستجوی پاسخ به این پرسش است که مناسب ترین معنای عبارت «یوم یکشف عن ساق» چیست؟ در نهایت مشخص گردید روایت منتسب به پیامبر (ص) از لحاظ سندی و محتوای درونی محل تردید بوده و احتمالات معنایی بیان شده مطابق سیاق و بافت دیگر آیات نبوده بلکه از آنجا که خطاب سخن با مشرکانی است که منکر حقانیت رسالت پیامبر (ص) هستند و به آنان وعده داده در روز قیامت واقعیت های آشکار شده را خواهید دید. نتیجه این که عبارت به کنار رفتن لباس و دیدن حقایق نهان اشاره دارد. این معنی با روایات معتبر و معنای واژگان سازگاری داشته و متناسب با مضمون دیگر آیات این سوره است.
    کلیدواژگان: یکشف عن ساق، آیات متشابه، فریقین، اعتبارسنجی روایت
  • نرگس خاتون حاجیان* صفحات 230-257
    آیات (اسرا/ 26 و روم/38) با خطاب «آت/ فآت ذا القربی حقه» پیامبر(ص) را به اعطای حق نزدیکان مکلف می نماید. اغلب مفسران شیعه و گروهی از اهل سنت، با توجه به شان نزول و قرائن متعدد، مخاطب خاص و نخستین آیه را پیامبر(ص) مقصود از اقربا را اهل بیت بویژه حضرت زهرا (س) ذکرکرده اند. گروهی از مفسران سنی، با ایراد بر روایات شان نزول، مخاطب و حکم آیه را عموم مسلمین، مقصود از اقربا را نزدیکان عموم انسان ها برشمرده؛ بعضا پیامبر(ص) را از شمول حکم آیه خارج می دانند. اغلب مفسران شیعه مقصود از حق را خصوص حقوق مالی و گروهی آن را اعم از مادی و معنوی می دانند؛ با این حال هردو، فدک را از مصادیق بارز حق برشمرده اند. بیشتر اهل سنت مقصود از حق را حقوق عموم مومنان دانسته، ارتباط این آیات با مساله فدک و دلالت آن را بر اعطای فدک منکرند. پژوهش حاضر ضمن ارائه طرحی نو، با ارزیابی دیدگاه های تفسیری فریقین ضمن استفاده از روش نقلی- وحیانی و شیوه داده پردازی تحلیلی - انتقادی و داده سازی کتابخانه ای، به کشف مفهوم آیه مذکور و اثبات ارتباط آن با مسئله فدک می پردازد. نتیجه آنکه به رغم انکار برخی از مفسران سنی، صحت روایات شان نزول و وفور آنها در منابع فریقین، هر دو وجه عام یا خاص بودن مخاطب و حکم آیه، نیز مقصود از حق و اقربا نزد هردو فریق نشان دهنده پیوند و ارتباطی انکار ناپذیر میان مفاهیم آیه و فدک به عنوان مصداق حق ذی القربی بوده و انکار آن ناشی از تعصبات مذهبی است
    کلیدواژگان: آیه ذی القربی، اقربای پیامبر(ص، حقوق اهل بیت (ع)، فدک
  • مجتبی نوروزی*، محمدعلی کیهانی صفحات 258-283

    عصمت انبیاء یکی از مبانی اعتقادی مشترک بین مسلمانان است؛ اما در مورد زمان، گستره و مفهوم آن، اندیشمندان مکاتب مختلف کلامی، دیدگاه یکسانی ندارند. آیات زیادی در قرآن کریم به مسئله عصمت انبیا پرداخته و برخی از آیات نیز موهم عدم عصمت انبیا می باشد. از آن میان، مسئله «هبوط» و «عصمت» حضرت آدم در میان مفسران و متکلمان مسلمان همواره مورد مناقشه بوده است. این پژوهش با روش توصیفی_تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که دیدگاه آیت الله جوادی آملی و فخر رازی (به نمایندگی از دو مکتب کلامی متفاوت شیعه و اشاعره) نسبت به آیات مرتبط با عصمت حضرت آدم (ع) چگونه است؟ وجوه اشتراک و افتراق دو دیدگاه چیست؟ یافته های این پژوهش نشانگر همسویی دو مفسر علی رغم اختلاف نگرش های کلامی است و وجوه افتراق دو دیدگاه، در این مسئله، بسیار نادر است. از دیدگاه آیت الله جوادی آملی این ماجرا در زمانی اتفاق افتاده که نبوت تشریعی وجود نداشته و نهی در آیه هم ارشادی بوده و آن حضرت نیز مرتکب ترک اولی شده است که به مقام عصمت ایشان خدشه ای وارد نمی کند. در مقابل فخر رازی معتقد است که حضرت آدم (ع) مرتکب معصیت شده است و البته این معصیت مربوط به قبل از بعثت و نائل شدن به مقام نبوت بوده است و اشکالی ندارد. این پژوهش، به بررسی و تحلیل دلایل دو مفسر پرداخته و رای برگزیده را پیش رو نهاده است.

    کلیدواژگان: عصمت، حضرت آدم(ع)، بهشت، شیطان، جوادی آملی، فخر رازی
  • امان الله ناصری کریموند*، روح الله محمدی، فاطمه مرادی کهنکی، حمزه عبیدی نیسی صفحات 284-312

    مکارم شیرازی در آثار قرآنی و تفسیری اش، به طور گسترده و در گونه های بسیاری نظرات علامه طباطبایی را ذکر و مورد بحث و بررسی قرار داده است. این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای انجام شده است، رویکردهای مکارم شیراری نسبت به المیزان را در مواردی ازجمله: تمجید از علامه و المیزان، استناد به نظرات و روایات موجود در المیزان، تایید نظرات علامه، مقایسه ی نظرات مولف المیزان با آرای خود و دیگران، اشکال به نظرات علامه و نقد آرای ایشان برشمرده است. مهم ترین رویکرد مولف تفسیر نمونه به المیزان؛ استناد می باشد که در موارد گسترده، در تفسیر نمونه و همچنین دیگرآثار قرآنی اش مشهود می باشد که البته اغلب موارد استنادات ایشان به المیزان، متکی بر روش تفسیری قرآن به قرآن می باشد. بر همین اساس می توان گفت مکارم از روش و آرای تفسیری علامه تاثیر پذیرفته و حجم قابل توجهی از آثار قرآنی و تفسیری خود را با تکیه بر روش قرآن به قرآن نگاشته است. البته ایشان فقط به استناد و تایید نظرات علامه اکتفا ننموده، بلکه گاهی نظر خود و دیگران را بر دیدگاه علامه ترجیح داده و ذیل آیاتی نیز نظراتی بر خلاف نظرات علامه بیان نموده و اشکالاتی به نظرات ایشان داشته و نقدهایی به آرای وی وارد نموده است که البته در مواردی نظرات آن ها مشترک بوده و اختلاف شان تنها در الفاظ بوده، همچنین گاهی نظر علامه صحیح بوده و نقدهای ایشان از اعتبار لازم برخوردار نیست و در مواقعی نیز نظرات انتقادی ایشان صحیح و نظر ایشان ارجح می باشد.

    کلیدواژگان: آرای تفسیری، علامه طباطبایی، المیزان، آثار قرآنی مکارم شیرازی
|
  • MohammadJavad Harati*, Ilham Sadat Hejazi Pages 10-31

    The difference in exegetical methods is one of the issues that influence the difference in Qur’anic exegetes’ responses to questions concerning the verses of the Holy Qur’an. For this reason, it is necessary to apply a comparative exegetical method to better understand the meaning of some Qur'anic verses. One of the questions that is taken into consideration in verse 24 of Surah Yusuf [Qur’an 12] is what is the "proof of the Lord" seen by Prophet Yusuf that withheld him from sin, and it is related to the phrase "dedicated servants" that is mentioned at the end of the verse. The present article tries to evaluate the answer of each of the Qur’anic exegeses to the aforementioned question by comparing several Qur’anic exegeses from the two schools of thought that differ from each other in terms of the exegetical methods while taking into account the exegetical method. In this article, Majma’ al-Bayān, Nūr al-Thaqalain, Al-Kāshif and Al-Mīzān from the Shia Qur’anic exegeses while Durr al-Manthūr, al-Kashhāf, Al-Munīr and Taḥrīr wa al-Tanwīr from the Sunni Qur’anic exegeses have been considered. One of the findings of this research is the uniqueness of Tafsīr Al-Mīzān contrary to other Qur’anic exegeses, in the answer it has presented on the relationship between "the proof of the Lord" and "dedicated servants" and expresses the connection between the two, while in some other Qur’anic exegeses, a connection between these two terms has not established or has not been properly explained.

    Keywords: Exegetical methods, two schools of thought, theproof of the Lord, dedicated servants
  • Sayyed Mahmood Tayyeb Hsoseini, MohammadKazem Rahman Setayesh, Motahareh Sadat Tayeb Hoseini * Pages 32-59

    Comparative interpretation is a new topic in the field of interpretation and research, which has been very popular in the Qur'an research circles in the last two decades. Although many researches have been published in the field of comparative interpretation or comparative Quranic studies, but in the field of theoretical topics of comparative interpretation and comparative Quranic studies, no research has been done except for a few scattered articles. The present article discusses the purpose and benefits of comparative interpretation with the descriptive analytical method as one of the theoretical topics of this knowledge to answer the basic question that what are the purposes and benefits of comparative interpretation and comparative Quranic studies? Or: What goals and benefits should he pursue? The result of this research is that by distinguishing between the purposes and benefits and explaining and criticizing the views of experts, not the purpose for comparative interpretation in the general sense, including any type of comparative study that has the Qur'an as a focus, identifying and identifying more benefits for this method of studying the Qur'an. has remembered

    Keywords: Comparative interpretation, Purposes of comparative interpretation, Benefits of comparative interpretation, Difference between purposes, benefits
  • hossen fallahzadeh abarghooei *, ali nasiri, hasan kharaghani Pages 60-87

    Storytelling is a successful method that the Holy Qur'an and the Prophets, peace be upon them, have used many times in their preaching work. In this article, as a model, the Qur'anic story of "The Cow of the Children of Israel", which is briefly mentioned in Surah Al-Baqarah and in detail in narrative and commentary books, has been selected and analyzed the dramatic elements in the said story. Finally, it is concluded that first of all, the Holy Qur'an has mentioned only a part of this story by melodious expression, so as not to deviate from the principle of guidance which is the ultimate goal of this divine source towards storytelling. Secondly, this story is mentioned only in Islamic sources and there is no mention of it in the current Torah and Bible. Thirdly, this story consists of at least seventeen elements of dramatic elements (plot, character, primary balance, inciting incident, plan, obstacle, conflict, suspense, tying knot, surprise, crisis, climax, dialogue, place, time, secondary balance and subplot ) has And it can be a suitable source for creating an artistic work. Fourthly, the most dramatic element that can be seen in the Holy Quran is dialogue and part of the conflict of the story.

    Keywords: Demonstration elements, narration, story, cattle of Israel
  • Ali Gazanfari, Fatemeh Ardestani *, Zahra Ghorbankhani Pages 88-111
    Considering the existence of commonalities and interpretive differences in the field of verses of the rules of marriage in the view of the sects, the present article is based on the question about the examples of interpretive differences in the mentioned field with a comparative approach; This research is based on a descriptive method and information has been collected based on the library method. In addition to paying attention to the dignity of revelation, content, context of verses, etc., the use of sources of ijtihad accepted by each religion is also effective in the emergence of theoretical differences. According to research, in the discussion of legitimacy, the sects differ in the permission of temporary marriage, so that the Imams believe in the permission and the Supreme Sunni believe in its impermissibility. In the prohibitions of marriage, the views related to creating a womb through illegitimate intercourse and marrying women of the Book are different, and in the accessories and functions of marriage, the issues of dowry and its amount, payment of property and alimony, as well as the subject of looking, Vati rulings are differences.
    Keywords: : Verses of the rules of marriage, interpretation, Jurisprudence, Sects
  • Mohammad Dehghani, Fatemeh Dastranj *, Ali Hasanbeygi, Kivan Ehsani Pages 112-137
    How words relate to meanings has always been the source of differences in the interpretation of a text. This issue is strongly seen in the interpretation of the Holy Quran. The lack of research in this field led the writer to the subject of "comparative study of the relationship between words and meanings in the Qur'an with an emphasis on interpretations; to examine Majmaal Bayan, Al Mizan and Tasnim" with a descriptive-analytical method. In the end, it was found that the main difference can be traced in the two theories of "Truth and Permissibility" and "Spirit of Meaning". Some like Tabarsi, by accepting the theory of "truth and permission" have considered all the uses of words in non-topics as metaphorical, but after the emergence of the theory of the spirit of meaning and its acceptance by Allameh Tabatabaei, the existence of permission in Quranic expressions decreased significantly because he considered the meanings of the Quran to have Taweel knew that in the application of concepts they refer to all words in a real way, but he considered the application of those meanings in the senses to be virtual. On the other hand, Javadi Amoli, by denying the permission in the Qur'an, believes that words have been established for the souls of meanings and their use in general concepts and the application of those concepts to any perceptible or sensible example is "real". He compares the Qur'an to a hanging rope that the spirit of meaning in all stages including; The word, meaning, concept, external and internal and developmental facts, etc., indicate them in a real way.
    Keywords: Words, meanings, permission, spirit of meaning, Majma Al-Bayan, Al-Mizan, Tasnim
  • Abdolrasool Shabani *, Ahmadreza Basij, Mohammad Hoosein Ghasempeyvandi Pages 138-161
    Paying attention to the social reading of the verses of the Holy Quran and its pervasive influence in the Islamic society is one of the basic approaches of some contemporary interpretations in the last century. The present study, using a comparative method and an analytical-descriptive method, has criticized the interpretation view of Allameh Tabataba'i and contemporary Sunni commentators about the word "Rabatwa" in verse 200 of Surah Al-Imran, which is one of the important social verses of the Qur'an. According to Sunni contemporaries, "Rabatwa" means military preparation in absolute terms; Land and intellectual border management; Commuting to mosques and waiting for prayer is after prayer; While Allameh Tabatabai presented a social analysis of "relationship" and considers this word to mean Islamic relationship and the relationship of all people in all aspects of social life.The necessity and the main question of the research is that which of the two mentioned points of view helps to explain the social role of this verse and especially the word "Rabtowa"? By comparing the points of view, mentioning the interpretative narratives of waiting for prayer after prayer and going to mosques as points of commonality and social analysis of Allameh about Islamic morality in contrast to the determination of the mentioned examples by Sunni contemporaries is the point of difference of opinion of the mentioned commentators. The result is that according to Allameh Tabatabai's point of view and the study of the co-occurrence of words, the best interpretation is the same Islamic relationship which means the relationship of the Islamic Ummah in all aspects of social life, which, using traditions in a novel inference, should be the center of the formation of that imamate and the place of manifestation of that mosque
    Keywords: connections, Correspondence, social reading, Allameh Tabatabai, contemporary Sunni commentators
  • Baqir Riahi Mehr *, MohammadReza Samnani Pages 162-187

    Tawheed is the most fundamental belief and basic basis for the teachings of Islamic religion, among the types of Tawheed, i.e., Tawheed in nature, Tawheed in attributes, Tawheed in creation, Tawheed in Lordship, and Tawheed in worship, Tawheed in essence is the basis and foundation of all branches of Tawheed. Surah Tawheed, as God's birth certificate, is the most important manifestation of God's inherent monotheism in the Holy Quran. This surah is responsible for explaining the inherent monotheism of God in the Holy Quran. Considering the importance of the discussion of inherent monotheism in Surah Tawheed and the importance of this issue for Shiites and Sunnis, this study deals with the comparative study of inherent monotheism from the perspective of the parties in Surah Tawheed, relying on the word "Al-Samad" and "Al-Samad" among the Quranic expressions in Surah Tawheed is the place of conflict of opinion among Shia and Sunni commentators. Accordingly, this research examines the opinions of Shia and Sunni commentators and the traditions of the parties regarding Uhud and Samad, and the commonalities and differences of these two groups regarding this issue.

    Keywords: Tawhid, Inherent Monotheism, Samad, inherent monotheism from the perspective of Fariqin
  • Babollah Mohamadi * Pages 188-209

    Belief in the existence of miracles is one of the accepted principles of most Muslims, and many verses and hadiths also refer to this issue, however, some people of the Qur'an in the Indian subcontinent have denied this. The Qur'an has been divided into two sects in this regard. One group accepts the miracles related to before the Prophet (PBUH) and the other sect has completely denied the existence of miracles due to the conflict with the laws of nature. To prove their claim, they used some Quranic verses such as; The splitting of the moon, the birth of Jesus (pbuh) and his speaking in the cradle, the appearance of an angel on Mary (pbuh) and the preparation of heavenly food for her, have been carried on metaphorical meanings and interpretation (according to their standards) and the meanings They have denied its originality and considered it against the laws of nature. Therefore, the upcoming research is aimed at evaluating the opinions of the Qur'anists of the subcontinent with a descriptive-critical method, relying on the statements of foreign scholars.

    Keywords: Miracles, Hazrat Maryam (AS), Hazrat Jesus (AS), Koranians of the subcontinent, Sir Seyyed Ahmad Khan, Ghulam Ahmad Parvez
  • Abazar Kafimosavi * Pages 210-229
    The phrase "the day of revelation" (Qalam/42) is one of the Qur'anic similes that have been disputed by commentators on both sides, and its meaning has not been properly explained. According to some narrations attributed to the Prophet (PBUH), Sunni interpretation sources have considered the meaning of the verse to refer to God's incarnation on the Day of Judgment, and they say that God will reveal His leg on that day. There are other meanings in the sources of Fariqin. In this article, in a critical and descriptive way, with the aim of criticizing the narrations below the verse and finding a meaning in accordance with the context of the verses, in search of an answer to the question, what is the most appropriate meaning of the phrase "Yomma yukshafo an-saqi"? In the end, it was found that the narration attributed to the Prophet (PBUH) is questionable in terms of documentation and internal content, and the meaning possibilities expressed are not in accordance with the context and context of other verses, but because the address is to polytheists who deny the authenticity of the Prophet's (PBUH) mission. And promised them that you will see the revealed facts on the Day of Judgment. The result is that the expression refers to removing the clothes and seeing the hidden truths. This meaning is consistent with the authentic narrations and the meaning of the words and is in accordance with the content of other verses of this surah.
    Keywords: Discovery of the truth, similar verses, differences, validation of narration
  • Nargeskhatoon Hajian * Pages 230-257
    The verses (Isra/26 and Rum/38) oblige the Prophet to grant the rights of relatives with the address "Aat/Faat Zal-Qurba Haqqa". Most of the Shia commentators and a group of Sunnis, considering the dignity of the revelation and numerous evidences, have mentioned the special addressee and the first verse of the Prophet (pbuh) to be the relatives of the Ahl al-Bayt, especially Zahra (pbuh). A group of Sunni commentators, objecting to the narrations of the dignity of the descent, considered the audience and ruling of the verse to be the general Muslims, and the meaning of the relatives as the relatives of the general human beings. Sometimes they consider the Prophet to be outside the scope of the ruling of the verse. Most of the Shia commentators consider the meaning of right to be about financial and group rights, both material and spiritual; However, both have listed Fadak as one of the clear examples of the right. Most Sunnis consider the right to be the rights of the general believers, they deny the connection of these verses with the issue of Fadak and its implication on the granting of Fadak. While presenting a new plan, by evaluating the interpretative views of the parties while using the narrative-revelation method and the method of analytical-critical data processing and library data creation, it explores the meaning of the mentioned verse and proves its connection with the issue of Fadak.The result is that, despite the denial of some Sunni commentators, there is an undeniable connection between the concepts of the verse and Fadak as an example of the right of zal-Quraba, and its denial is due to religious prejudices. The denial of this is attributed to religious biases.
    Keywords: The verse of zal-Qurba, The relatives of the Prophet (pbuh), the rights of the Ahl al-Bayt (pbuh), Fadak
  • Mojtaba Noruzi *, MohammadAli Keihani Pages 258-283

    The infallibility of the prophets is one of the common beliefs among Muslims; But regarding its time, scope and meaning, thinkers of different theological schools do not have the same point of view. Many verses in the Holy Qur'an deal with the issue of the infallibility of the prophets, and some verses also imply the infallibility of the prophets. Among them, the issue of "decline" and "infallibility" of Prophet Adam has always been disputed among Muslim commentators and theologians. This research, with a descriptive-analytical method, seeks to answer the question, what is the view of Ayatollah Javadi Amoli and Fakhr Razi (representing two different theological schools, Shia and Ash'arite) regarding the verses related to the infallibility of Prophet Adam (PBUH)? What are the similarities and differences between the two views? The findings of this research indicate the alignment of the two commentators despite the difference in theological attitudes, and the differences between the two viewpoints are very rare in this issue. From Ayatollah Javadi Amoli's point of view, this incident happened at a time when there was no legislative prophecy, and the prohibition in the verse was also instructive, and the Holy Prophet also committed the first abandonment, which does not harm his infallibility. On the other hand, Fakhr Razi believes that Adam (PBUH) committed a sin, and of course, this sin was related to before he was sent and attained the position of prophethood, and there is nothing wrong with it. This research has examined and analyzed the reasons of two commentators and presented the selected opinion.

    Keywords: innocence, Hazrat Adam (pbuh), Paradise, Satan, Javadi Amoli, Fakhr Razi
  • Amanolah Naseri Karimnand *, Rooholla Mohammadi, Fatemeh Moradi Kohnaki, Hamzeh Obeidy Neisy Pages 284-312

    Makarem Shirazi has mentioned and discussed the opinions of Allameh Tabatabai widely and in many ways in his Qur'anic and interpretive works. This research, which was carried out with a descriptive-analytical method and library tools, examined the approaches of Makarem Shirari towards Al-Mizan in cases such as: Praising Allameh and Al-Mizan, quoting opinions and narrations in Al-Mizan, confirming Allameh's opinions, comparing the opinions of the author of Al-Mizan with his own and others' opinions, objections to Allameh's opinions and criticism of his opinions are listed. The most important approach of the author of Nemuneh interpretation to Al-Mizan; It is a reference that is evident in many cases, in his Nemuneh interpretation and also in his other Quranic works, of course, most of his references to Al-Mizan rely on the method of interpreting the Qur'an to the Qur'an. Of course, he did not limit himself to citing and confirming Allameh's opinions, but sometimes he preferred his own opinion and that of others over Allameh's opinion, and he expressed opinions contrary to Allameh's opinions under the verses, and he had problems with his opinions and criticized his opinions, of course, in some cases their opinions are common and their differences are only in words, also sometimes Allameh's opinion is correct and his criticisms do not have the necessary validity, and sometimes his critical opinions are correct and his opinion is preferable.

    Keywords: interpretive opinions, Allameh Tabatabai, Al-Mizan, Quranic works of Makarem Shirazi