فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 95، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان جعفری فر صفحات 5-28

    احساس ترس و ضرورت مهار قدرت رو به رشد جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت در منطقه غرب آسیا، رژیم صهیونیستی را برای اجرای راهبرد مومنتوم ترغیب کرده است. راهبرد مومنتوم یک دکترین نظامی و امنیتی است و از سال2020-2019 (1397-1398) مورد پیگیری قرار گرفته است. بنابراین هدف پژوهش، بررسی راهبرد طرح مومنتوم رژیم صهیونیستی بوده و ضرورت آن به این دلیل است که برخی معتقدند این طرح، تحولی بر راهبردهای نظامی این رژیم خواهد بود. پرسش پژوهش حاضر این است که ضرورت و نحوه عملیاتی سازی راهبرد نظامی و امنیتی مومنتوم بر چه اساسی است؟ یافته ها نشان می دهد با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی دارای عمق استراتژیک نبوده و با تثبیت پایه های رژیم بشار اسد در سوریه، این رژیم تلاش دارد تا به صورت پیش دستانه با اقدام نظامی تهدیدهای امنیتی خود را رفع و در این راه از قدرت نرم برای تحت فشار قرار دادن نیروهای مقاومت نیز استفاده کند. بااین حال، طرح مومنتوم به طور کامل تاکنون موفقیت آمیز نبوده است و نه تنها نتوانسته به اهداف خود در زمینه جلوگیری از استقرار ایران و تضعیف حزب الله دست یابد؛ بلکه تنش در منطقه را نیز به طور قابل توجهی افزایش داده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با اسناد کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد مومنتوم، رژیم صهیونیستی، غرب آسیا، محور مقاومت، امنیت
  • سید جعفر رضوی صفحات 29-52

    غافلگیری رژیم صهیونیستی در عملیات «طوفان الاقصی»، منجر به این شد که رژیم صهیونیستی برای به دست آوردن حیثیت ازدست رفته خود، عملیات زمینی را تا رسیدن به دو هدف برای خود تعریف کند: آزادی اسیران در بند مقاومت و از بین بردن جنبش حماس؛ اما این عملیات زمینی که از هفته سوم جنگ آغاز شد با موانع و چالش هایی روبه رو بود. چالش های داخلی رژیم صهیونیستی، چالش های نوار غزه، چالش های منطقه ای و چالش های بین المللی، چهار دسته موانع را در مقابل عملیات زمینی رژیم صهیونیستی قرار دادند. چالش های داخلی رژیم، شامل دو دسته موانع برای عملیات زمینی است: موانع لجستیک و مخالفت محافل سیاسی. چالش های نوار غزه شامل جنگ تونل ها، شگفتانه های مقاومت و اسیران در بند مقاومت است. چالش های منطقه ای را «راهبرد اتحاد جبهه های مقاومت» و «موضع منفی کشورهای منطقه» تشکیل می دهند. چالش های بین المللی رژیم در عملیات زمینی نیز متشکل از چهار دسته مانع است که عبارتند از: انتقادهای نهادهای بین المللی به عملکرد رژیم صهیونیستی، انتقاد کشورهای مختلف به عملیات زمینی رژیم صهیونیستی، مخالفت های شدید مردمی و افکار عمومی علیه رژیم صهیونیستی و از دست دادن حمایت حامیان کلیدی. این مجموعه عوامل، حرکت زمینی رژیم صهیونیستی در عملیات زمینی را کند کرده است و می توانند در ادامه مانع حرکت آن شوند. ضمن آن که همین عوامل و موانع می توانند در دوران پس از جنگ، برای رژیم صهیونیستی مشکلات عدیده ای را به وجود آورند و در عرصه بین المللی و منطقه، موجب افزایش انزوای این رژیم شوند.

    کلیدواژگان: طوفان الاقصی، غزه، رژیم صهیونیستی، عملیات زمینی
  • ناصر پورحسن صفحات 53-68

    عملیات طوفان الاقصی که هفتم اکتبر 2023 (15 مهر 1402)، از سوی حماس انجام شد، ماهیت و روند بسیاری از تحولات در منطقه غرب آسیا را دگرگون کرده است. هدف این مقاله، تحلیل عملیات مذکور و تحولات متعاقب آن بر روند سازش و به ویژه توافق ابراهیم است که با چشم انداز تقویت روابط بین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی در حال اجرا بود. در این راستا، پرسش اصلی مقاله این است: «عملیات طوفان الاقصی و متعاقب آن، کشتار مردم فلسطین چه تاثیری بر فرآیند مذاکرات سازش میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی دارد؟» فرضیه مقاله نیز این گونه صورت بندی شده است: «عملیات طوفان الاقصی فرآیند عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی را متوقف کرد و برخلاف پیش بینی طراحان توافق ابراهیم، این توافق موجب تبدیل صلح سرد به صلح گرم نخواهد شد.» یافته های مقاله حاکی از آن است که با افشا شدن بیشتر اهداف و ماهیت رژیم صهیونیستی در جریان عملیات حماس و متراکم شدن تنفر از این رژیم، روند صلح سرد تا آینده میان مدت متوقف شود و صلح گرم با توجه به جایگاه فلسطین در میان افکار عمومی کشورهایی که مقامات رسمی آنها برای تحقق گسترش توافق ابراهیم می کوشند، محقق نخواهد شد.

    کلیدواژگان: طوفان الاقصی، حماس، توافق ابراهیم، صلح سرد، صلح گرم، رژیم صهیونیستی
  • احسان رفائی صفحات 69-102

    کوچ اجباری مردم فلسطین، بخشی از یک سیاست سیستماتیک برای سرکوب و کنترل مردم فلسطین از زمان تاسیس رژیم صهیونیستی در سال 1948/1327 بوده است. این سیاست خصمانه از زمان شکل گیری این رژیم دنبال شده و در سال 2007/1386 با محاصره غزه و سخت شدن شرایط زندگی و مواجهه مردم این منطقه با انواع تهدیدهای امنیتی، نظامی، بهداشتی و انسانی به اوج خود رسید. هدف از این اقدامات، فلسطینی زدایی از سرزمین های اشغالی، جلوگیری از تشکیل هسته های مقاومتی و نیز کوچ اجباری مردم فلسطین از سرزمین اجدادی خود از سوی صهیونیست ها بوده است که اکنون نیز از سوی آنان به شدت دنبال می شود. کوچ اجباری در متون حقوق بین الملل و نیز بیانیه های حقوق بشری، از مصادیق بارز جنایت علیه بشریت بوده و در نهادها و سازمان های مختلف منطقه ای و بین المللی، مصوبات متعددی در خصوص این پدیده ایجاد و محکوم شده است. در تازه ترین مورد کوچ اجباری ظالمانه مردم فلسطین از سوی صهیونیست ها، می توان به «طوفان الاقصی» اشاره کرد. عملیات «طوفان الاقصی» در محکومیت سال ها ستم، رنج و آوارگی ملت فلسطین، پاسخی به نادیده انگاری حقوق مسلم فلسطینیان بر سرزمین اجدادی خود، فقدان حق تعیین سرنوشت و بسیاری از آزادی های مشروع و مسلم مردم فلسطین روی داد که با قساوت، خشونت بی اندازه و غیرقابل توجیه و تداوم نسل کشی و آوارگی ملت فلسطین از سوی رژیم صهیونیستی پاسخ داده شد. پژوهش حاضر درصدد است تا با واکاوی اسناد، توافقنامه ها، مواد و مفاد موجود در متون و کنوانسیون های مرتبط با حقوق بین الملل و حقوق بشر، به موضوع کوچ اجباری از منظر حقوق بین الملل و بشردوستانه بپردازد و میزان تطابق یافته های حقوقی را بر وضعیت جاری ملت فلسطین بررسی کند.

    کلیدواژگان: کوچ اجباری، حقوق بین الملل، دیوان کیفری بین المللی، فلسطین، رژیم صهیونیستی
  • اسماعیل باقری صفحات 103-134

    تسلط مجدد طالبان و فروپاشی نظام برآمده از اجلاس بن (لیبرال دموکراسی)، نقطه عطفی را در تاریخ تحولات سیاسی افغانستان رقم زد. شکست مفتضحانه و خروج نیروهای اشغالگر خارجی به سرکردگی آمریکا، بار دیگر نشان داد که نمی توان به قدرت های سلطه گر خارجی تکیه کرد. در این میان، نیروهای طالبان که همواره از آن به عنوان بازیگران آشوب زا و مخرب یاد می شد، توانست در فضای میدانی(هم در جنگ و هم در مذاکره) بر سایر بازیگران داخلی افغانستان غلبه کند و بر این کشور تسلط یابد. بدون شک نمی توان توافق دوحه و مذاکرات مستقیم آمریکا با رهبران طالبان را نادیده گرفت؛ اما به هر حال آمریکا برای شروع رقابت های گسترده خود با محور چین، روسیه و ایران و نیز خروج امن از افغانستان، مجبور به مذاکره با طالبان شد. فارغ از اینکه کم وکیف بازگشت طالبان و توافقات دوحه چه بود، باید به این نکته اذعان داشت که اکنون طالبان بر افغانستان حاکم شده است و با توجه به ساختار فکری و سیاسی خود حکومت می کند. فارغ از اختلافات شناختی و متفاوت از طالبان، بررسی ساختار حکومت مد نظر طالبان بسیار مهم است. اینکه رهبران طالبان بر اساس چه ساختار فکری و حکومتی دنبال تشکیل حکومت اسلامی هستند؟ برخلاف اختلاف دیدگاه ها و تفاوت برداشت ها، حکومت مد نظر طالبان همان احیای «امارت اسلامی افغانستان» است. در ساختار این حکومت، تفکر طالبانیستی (آمیخته ای از آیین پشتون والی؛ فقه حنفی کلامی، ایدئولوژی دئوبندیسم، صوفیسم و اخوانیسم) حاکم بوده که عملا امکان مشارکت سایر اقوام و طیف های سیاسی را محدود می کند. این در حالی است که طالبان به لحاظ شکلی از ساختارهای مدرن در جهت حکومت خود بهره برداری می کند؛ اما قدرت در نزد رهبری طالبان ملاهبت الله آخوندزاده و شورای رهبری است و در این میان، شورای قندهار و کمیسیون های متعدد در حوزه های مختلف نظامی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... نقش و اثرگذاری حداکثری دارند.

    کلیدواژگان: طالبان، امارت اسلامی افغانستان، ملاهبت الله آخوندزاده، فقه حنفی، پشتون، پشتون والی، دئوبندیسم، صوفیسم و اخوانیسم
  • جواد مددی صفحات 135-175

    رقابت ها و تعارضات ایدئولوژیک میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در منطقه غرب آسیا به قدری گسترده است که این دو بازیگر را به تهدید عینی برای یکدیگر مبدل کرده است. هر کدام از این دو کشور به دلیل منافع متفاوتی که در منطقه دارند، دیگری را به مثابه یک عامل مخرب برای دست یابی و تامین منافع ملی خویش در منطقه در نظر می گیرند و همین مسئله نیز به نوبه خود باعث پیدایش یک تهدید ادراکی متقابل در بین آمریکا و ایران در غرب آسیا شده است. این احساس تهدید به رقابت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در این منطقه ژئوپلیتیک رنگ و بویی متفاوت داده است و آنان را وادار کرده که برای ایجاد بازدارندگی در مقابل تهدیدهای عینی یکدیگر، برای دست یابی به موازنه قوا تلاش کنند. در این فرآیند هر کدام از این دو کشور تلاش می کنند تا با استفاده از مزیت ها و فرصت های که در اختیار دارند، در مقابل دیگری به ایجاد موازنه بپردازند و به نظر می رسد که هر دوی آنها نیز تا حد زیادی در این امر موفق بوده اند. با این وجود، سطح تهدید ادراکی میان آنها به قدری گسترده است و نیات خصمانه متقابل میان آمریکا و ایران به قدری آشکار است که در عمل باعث شده است هر دوی آنها تشویق شوند تا برای ایجاد بازدارندگی به صورت پیوسته در این موازنه تهدید شرکت داشته باشند. به این ترتیب، به نظر می رسد که با توجه به عوامل موثر در پیدایش این موازنه تهدید در شرایط فعلی نمی توان چشم انداز روشنی از پایان یافتن تلاش های آمریکا و ایران برای ایجاد توازن قوا در برابر یکدیگر ترسیم کرد.

    کلیدواژگان: موازنه قدرت، موازنه تهدید، بازدارندگی، آمریکا، ایران
  • محمد کمالی گوکی صفحات 153-175

    جهان اسلام از حدود 200 سال پیش پس از مواجهه با تمدن غربی و مشاهده رشد و پیشرفت آنها و همچنین آگاهی از میزان عقب ماندگی خود، واکنش های متعددی را نشان داده است. این واکنش ها هر یک ضمن اینکه بر مبانی استوار بودند، درصدد عبور از عقب ماندگی و رسیدن به توسعه و شکوفایی هستند. از منظر توالی تاریخی، در ابتدا جریان فکری نوگرا شکل گرفت که ضمن اصالت دادن به «سنت اسلامی»، سعی داشت آن را در زمینه «مدرنیته غربی» بازسازی کند. رفاعه طهطاوی و خیرالدین تونسی از نمونه های این جریان بودند. تناقض موجود میان دوگانه سنت اسلامی و مدرنیته غربی، واکنش هایی به دنبال داشت. تجددگرایی، نمود این واکنش بود که درواقع برای رهایی از عقب ماندگی به سمت مدرنیته غربی گرایش یافت. تجددگرا اصالت را به تمدن غربی می داد و سنت اسلامی را رد و طرد می کرد. ملکم خان و علی عبدالرازق، نمونه این جریان بودند. این جریان نیز با بحران پذیرش در میان جوامع مسلمان روبه رو بود. در واکنش به این بحران، جریان سنت گرایی شکل می گیرد که برعکس، اصالت را به سنت می دهد و به طرد و رد مدرنیته می پردازد. سید قطب در میان اهل سنت و امام خمینی(ره) در میان تشیع، از بانیان این تفکر بودند که علم مقاومت در برابر غرب و تمام مظاهر آن برداشتند. در این پژوهش، ضمن تحلیل این سه جریان با رویکرد پارادایمی، به تبیین مواجهه اندیشه مقاومت در برابر سلطه غرب می پردازیم.

    کلیدواژگان: مقاومت، نوگرایی، تجددگرایی، سنت گرایی، غرب، عقب ماندگی
  • صفحات 177-183
|
  • Ehsan Jafarifar Pages 5-28

    The sense of fear and the need to contain the growing power of the Islamic Republic of Iran and the axis of resistance in the West Asian region has encouraged the Zionist regime to implement the momentum strategy. Momentum strategy is a military and security doctrine and has been pursued since 2019-2020. Therefore, the purpose of the research is to examine the strategy of Israel's Momentum plan and its necessity is due to the fact that some believe that this plan will be a change in Israel's military strategies. The research question is, what is the basis of the necessity and operationalization of Momentum's military and security strategy? The findings show that considering that Israel does not have strategic depth and by consolidating the foundations of Bashar al-Assad's regime in Syria, Israel is trying to preemptively eliminate its security threats through military action. In this way, it has tried to use soft power to put pressure on the resistance forces. However, the Momentum plan has not been completely successful so far and not only has it failed to achieve its goals of preventing the establishment of Iran and weakening Hezbollah, but it has also significantly increased the tension in the region. The article was compiled using descriptive-analytical method and library documents.

    Keywords: Momentum strategy, Israel, West Asia, axis of resistance, security
  • Seyyed Jaafar Razavi Pages 29-52

    The surprise of the Zionist regime in the Al-Aqsa storm operation, led to the fact that the Zionist regime, in order to regain its lost dignity, defined ground operations for itself to achieve 2 goals: the release of the hostages in the hand resistance and the destruction of the Hamas movement. But this ground operation, which started in the third week of the war, faced obstacles and challenges. The internal challenges of the Zionist regime, the challenges of the Gaza Strip, regional challenges and international challenges put 4 categories of obstacles in front of the ground operations of the Zionist regime. The regime's internal challenges include two categories of obstacles for ground operations: logistical obstacles, opposition from political circles. The challenges of the Gaza Strip include the war of tunnels, the wonders of the resistance, and the hostages in the hand of resistance. The regional challenges are the "strategy of the unity of the resistance fronts" and the "negative position of the countries in the region". The regime's international challenges in ground operations also consist of four categories of obstacles, which are: criticisms of international institutions to the Zionist regime's performance, criticism of various countries to the Zionist regime's ground operations, strong popular opposition and public opinion against the Zionist regime and loosing support of key sponsors. This set of factors has slowed down the ground movement of the Zionist regime in ground operations, and can prevent it from continuing and stopping it in the future. At the same time, these factors and obstacles can create many problems for the Zionist regime in the post-war era and increase the isolation of this regime in the international and regional arenas.

    Keywords: Al-Aqsa storm, Gaza, Zionist regime, ground operation
  • Nasser Pourhasan Pages 53-68

    The Al-Aqsa operation, which was carried out by Hamas on October 7, 2023, has changed the nature and process of many developments in the West Asian region. The purpose of this article is to analyze the aforementioned operations and the subsequent developments on the compromise process and especially the Ibrahim agreement, which was being implemented with the prospect of strengthening relations between the Zionist regime and the Arab countries. In this regard, the main question of the article is: "What effect does the operation of Al-Aqsa storm and the subsequent killing of the Palestinian people have on the process of reconciliation negotiations between the Zionist regime and the Arab countries?" The hypothesis of the article is formulated as follows: "The Al-Aqsa storm operation will stop the process of normalizing the relations of some Arab countries with the Zionist regime, and contrary to the predictions of the designers of the Ibrahim agreement, it will not change the cold peace into a warm peace." The findings of the article indicate that the further disclosure of the aims and nature of the Zionist regime during Hamas operations and the accumulation of hatred towards this regime, the process of cold peace will be stopped until the mid-term future and warm peace considering the position of Palestine among the public opinion of the countries that Their officials are trying to implement the expansion of Ibrahim's agreement, will not be realized.

    Keywords: al-Aqsa storm, Hamas, Ibrahim agreement, cold peace, warm peace, Zionist regime
  • Ehsan Rafai Pages 69-102

    The forced migration of the Palestinian people has been part of a systematic policy to suppress and control the Palestinian people since the establishment of the Zionist regime in 1948. This hostile policy has been followed since the formation of this regime and reached its peak in 2007 with the siege of Gaza and the worsening of living conditions and the facing of the people of this region with all kinds of security, military, health and humanitarian threats. The purpose of these actions was to de-Palestinize the occupied territories, prevent the formation of resistance groups and the forced migration of the Palestinian people from their ancestral land by the Zionists, which is still being pursued by them. Forced displacement is a clear example of a crime against humanity in international law texts and human rights statements, and many resolutions have been created and condemned in various regional and international institutions and organizations regarding this phenomenon. In the most recent case of cruel forced migration of the Palestinian people by the Zionists, we can mention the Al-Aqsa storm. Operation "Al-Aqsa Storm" took place to condemn the years of oppression, suffering and displacement of the Palestinian people, a response to the disregard of the Palestinians' indisputable rights to their ancestral land, the lack of the right to self-determination and many legitimate and indisputable freedoms of the Palestinian people, which were violated by the Zionist regime with Cruelty, excessive and unjustifiable violence and the continuation of genocide and displacement of the Palestinian nation were answered. The current research aims to analyze the documents, agreements, articles and provisions in the texts and conventions related to international law and human rights, to deal with the issue of forced migration from the perspective of international and humanitarian law, and the degree of conformity of the findings to examine the rights of the current situation of the Palestinian nation.

    Keywords: forced migration, international law, International Criminal Court, Palestine, Zionist regime
  • Ismail Bagheri Pages 103-134

    The reintroduction of the Taliban and the collapse of the system resulting from the Bonn Summit (liberal democracy) marked a turning point in the history of political developments in Afghanistan. The scandalous failure and withdrawal of the foreign occupying forces under the leadership of the United States showed once again that one cannot rely on foreign domineering powers. In the meantime, the Taliban forces, which were always referred to as chaotic and destructive actors, were able to overcome other internal actors in Afghanistan in the field (both in war and negotiation) and dominate this country. Undoubtedly, the Doha agreement and the direct negotiations of the US with the Taliban leaders cannot be ignored. But in any case, because of the start of its extensive competition with the axis of China, Russia and Iran, as well as the safe exit from Afghanistan; He was forced to negotiate with the Taliban. No matter what the return of the Taliban and the Doha agreements were, it should be acknowledged that the Taliban has now ruled Afghanistan and is ruling according to its intellectual and political structure. Regardless of cognitive differences from the Taliban, it is very important to examine the structure of the government according to the Taliban. Based on what kind of intellectual and governmental structure are the Taliban leaders seeking to form an Islamic government? Contrary to the differences of views and perceptions, the Taliban's intended government is the revival of the "Islamic Emirate of Afghanistan". In the structure of this government, Talibanist thinking (a mixture of Pashtun Wali religion, Hanafi-Kalami jurisprudence, Deobandism, Sufism and Brotherhoodism ideology) prevails, which practically limits the possibility of participation to other ethnic groups and political spectrums. This is despite the fact that the Taliban exploits modern structures for their governance, but the power lies with the leadership of the Taliban, Mollahbatullah Akhundzadeh, and the leadership council, including the Kandahar Council and numerous commissions in various military, political, economic, and cultural fields have the maximum role and influence.

    Keywords: Taliban, Islamic Emirate of Afghanistan, Molahbatullah Akhundzadeh, Hanafijurisprudence, Pashtun, Pashtun Wali, Deobandism, Sufism, brotherhoodism
  • Javad Madadi Pages 135-175

    The ideological rivalries and conflicts between the Islamic Republic of Iran and the United States of America in the West Asian region are so widespread that they have turned these two actors into an objective threat to each other. Each of these two countries, due to their different interests in the region, consider the other as a destructive factor to achieve and secure their national interests in the region, and this issue, in turn, causes the emergence of a mutual perceived threat between the United States and Iran in West Asia. This sense of threat has given a different flavor to the regional competition between the Islamic Republic of Iran and the United States of America in this geopolitical region and has forced them to try to create deterrence against each other's objective threats in order to achieve a balance of power. In this process, each of these two countries tries to create a balance against the other by using the advantages and opportunities they have, and it seems that both of them are largely successful in this matter. However, the level of perceived threat between them is so wide and the mutual hostile intentions between the US and Iran are so obvious that in practice it has encouraged both of them to continuously participate in this threat balance to create deterrence. In this way, it seems that according to the effective factors in the emergence of this balance of threats in the current situation, it is not possible to draw a clear vision of the end of the efforts of the US and Iran to create a balance of power against each other.

    Keywords: balance of power, balance of threats, deterrence, America, Iran
  • Mohammad Kamali Goki Pages 153-175

    Since about 200 years ago, the Islamic world has shown many reactions after encountering the western civilization and observing their growth and progress, as well as being aware of its backwardness. Each of these reactions, while being based on the basics, are trying to overcome backwardness and reach development and prosperity. From the point of view of the historical sequence, at the beginning, the modernist thought flow was formed, which, while giving authenticity to the "Islamic tradition", tried to reconstruct it in the land of "Western modernity"; Rafa Tahtawi, Khairuddin Tounsi were examples of this movement. The contradiction between the duality of Islamic tradition and Western modernity caused reactions. Modernism was the manifestation of this reaction, which actually turned towards western modernity to get rid of backwardness. The modernist gave originality to the western civilization and rejected the Islamic tradition. Malkam Khan and Ali Abdul Razaq were the manifestation of this current. This stream also faced a crisis of acceptance among Muslim communities. In response to this crisis, the flow of traditionalism is formed, which, on the contrary, gives authenticity to tradition and rejects modernity. Seyyed Qutb among the Sunnis and Imam Khomeini (RA) among the Shiites were among the founders of this thought, who took the flag of resistance against the West and all its manifestations. In this research, while analyzing these three currents with a paradigmatic approach, we explain the confrontation of the thought of resistance against the domination of the West.

    Keywords: resistance, modernism, traditionalism, West, backwardness