فهرست مطالب

تامین اجتماعی - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1402)

نشریه تامین اجتماعی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مفتخری* صفحات 13-36
    هدف

    از اهداف کلان اقتصادی کشورها، ایجاد شرایط لازم جهت ارتقای سطح رفاه اجتماعی بوده و ازجمله عوامل موثر بر آن می توان به رشد اقتصادی اشاره کرد. یکی از مهم ترین اهداف برنامه ریزان اقتصادی افزایش رشد اقتصادی به منظور گسترش رفاه اجتماعی می باشد. بر همین اساس هدف این پژوهش بررسی نحوه اثرگذاری رشد اقتصادی بر رفاه اجتماعی در کشورهای منتخب درحال توسعه می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر بر آن است که با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته اثرات رشد اقتصادی بر رفاه اجتماعی در منتخبی از کشورهای درحال توسعه را در بازه زمانی سال های 2021-2002 مورد ارزیابی قرار دهد.

    یافته ها

    نتایج برآورد مدل نشان می دهد رشد اقتصادی تاثیری غیرخطی بر رفاه اجتماعی داشته است. رشد اقتصادی در سطوح پایین آن تاثیری منفی بر رفاه اجتماعی برجای گذاشته، اما افزایش سطح رشد اقتصادی و عبور آن از سطح آستانه 0/091، موجب بهبود رفاه اجتماعی شده است.

    نتیجه گیری

    رشد اقتصادی عاملی در جهت افزایش سطح رفاه اجتماعی در کشورهای مورد مطالعه خواهد بود. از طرفی سایر متغیرهای موجود در مدل، تاثیری متفاوت بر متغیر وابسته داشته اند؛ که برخی سبب کاهش و برخی سبب افزایش رفاه اجتماعی می گردند. وقفه اول رفاه اجتماعی و کنترل فساد اثری مثبت و اندازه دولت اثری منفی بر رفاه اجتماعی داشته است.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، رفاه اجتماعی، مدل پانل دیتا، کشورهای در حال توسعه
  • محبوبه خلفی*، روح الله بیات صفحات 37-60
    هدف

    هدف از انجام این مطالعه استخراج سناریوی مطلوب تحول در سازوکارهای اجرایی و ساختار تشکیلاتی سازمان تامین اجتماعی است که بر مبنای رویکرد آینده پژوهی و با بررسی روند 30 ساله این سازمان تعیین شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف توسعه ای کاربردی است و از لحاظ نوع شناسی از جمله پژوهش های کیفی است که در پارادایم قیاسی استقرایی به دست آمده است. به منظور تحلیل داده ها از روش سناریونویسی با استفاده از رویکرد شوارتز اقدام شد و برای این منظور متغیرهای کلیدی که قبلا توسط مطالعات انجام شده و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 5 نفر از خبرگان حوزه تامین اجتماعی و بررسی داده های حداقل 30 سال گذشته سازمان تامین اجتماعی شناسایی و به روش تحلیل مضمون استقرایی یکپارچه شدند، از حیث عدم قطعیت مورد ارزیابی قرار گرفتند. روایی و پایایی مصاحبه به ترتیب با روش روایی محتوای نسبی و چندین بار تکرار و مطالعه تایید شد. همچنین به منظور فهم بهتر سناریو، در نرم افزار ونسیم سناریو مطلوب ترسیم شد.

    یافته ها

    دو عدم قطعیت کلیدی، فراگیری پوشش بیمه اجتماعی و ارتقای کیفیت و اصلاح ساختار برای آحاد مردم بوده است که بر مبنای آن چهار سناریو به دست آمد. سناریو خوش بینانه و مطلوب از چهار حلقه متاثر از رشد اقتصادی، تحولات فناوری، سرمایه گذاری و ایجاد تعادل بین منابع و مصارف و تنظیم بازار خدمات تامین اجتماعی و جبران نواقص آن توسط دولت تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    برمبنای سناریوی مطلوب پژوهش، برخی راهبردهای پیشنهادی ارائه شد که عبارتند از: ایجاد امنیت درآمد پایه از طریق تعیین حداقل سطح درآمدی واقعی متناسب با ارزش ریالی مجموعه ای از کالاها و خدمات ضروری، خط فقر ملی، آستانه درآمد برای کمک های اجتماعی یا سایر آستانه های مشابه و تصویب و طی نمودن مسیر قانونی، ایجاد طرح های مزایای همگانی به منظور حمایت اجتماعی، در نظرگرفتن بسته های مشوق های شایسته برای کارآفرینی و شرکت های دانش بنیان و راهبردهای دیگر.

    کلیدواژگان: روندهای تحول، راهبرد، سناریوی مطلوب، سازمان تامین اجتماعی
  • زهره شهبازی* صفحات 61-78
    هدف
    مطالعه نظام مند پژوهش های متعدد موجود که جنبه های مختلف تامین اجتماعی را به صورت پراکنده بررسی نموده اند، می تواند نقشه دانشی تامین اجتماعی در داخل کشور را ترسیم نماید. هدف این مقاله ترسیم دانش موضوعی تامین اجتماعی از طریق بررسی ویژگی های دانش انباشته آن از نظر شکلی، روشی و محتوایی، همچنین ارزیابی قدرت تبیین کنندگی رویکردهای نظری مورد استفاده در مطالعات می باشد.
    روش
    روش به کار گرفته شده کیفی از نوع فرامطالعه است که پژوهش های مرتبط با نظام تامین اجتماعی بازخوانی و دسته بندی شده اند.
    یافته ها
    مطابق یافته ها؛ 170 مقاله در بازه زمانی 1398-1390 به تامین اجتماعی پرداخته اند، متخصصان حوزه اقتصادی و حقوقی به ترتیب بیشترین توجه را به این موضوع داشته اند. 9/34 درصد با رویکرد کیفی و 1/65 درصد با رویکرد کمی به بررسی موضوعات موردنظر پرداخته اند. تحلیل نظری این مفهوم در مطالعات داخلی تقلیل گرایانه است. 
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد تامین اجتماعی به مثابه ابزار برقراری دموکراسی، ابزار بازتوزیع درآمد و ابزار اعمال کنترل نرم بر ساخت اجتماعی از حیث نظری قابل تبیین است. در ایران نیز تامین اجتماعی غالبا ابزار مفهومی در درون گفتمان مدرنیزاسیون است و به مثابه سازه گفتمانی که مورد پرسش هستی شناسانه قرار گیرد، در نظر گرفته نشده است، بلکه تامین اجتماعی یک ثابت تاریخی است که رویدادها و ویژگی های بستری که در آن ظهور و بروز داشته، حتی در مطالعات تاریخی آن نادیده گرفته شده و وضعیت تاریخی آن با نظریه های موجود تطبیق داده می شود.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، سیاست اجتماعی، فرامطالعه، پژوهش
  • حسین رضازاده* صفحات 79-100
    هدف

    هدف از این تحقیق بررسی ارتباط ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی در اداره کل تامین اجتماعی تهران بزرگ است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده، توصیفی از نوع همبستگی دو متغیری است و به لحاظ اینکه، «اداره کل تامین اجتماعی تهران بزرگ» را بررسی می کند، مطالعه موردی به حساب می آید. جامعه آماری این تحقیق را 110 نفر از مدیران و کارشناسان اداره کل تامین اجتماعی تهران بزرگ تشکیل داده اند که که از این تعداد 71 نفر به صورت نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه بوده است. برای آزمون فرضیه های تحقیق و آزمون همبستگی بین عناصر ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی از آزمون همبستگی رتبه ای اسپیرمن استفاده شده است. فرضیه اصلی تحقیق به بررسی رابطه ساختار سازمانی با کارآفرینی سازمانی و 3 فرضیه فرعی نیز به بررسی ابعاد ساختار از نظر رابینز شامل پیچیدگی، تمرکز و رسمیت با کارآفرینی سازمانی پرداخته است.

    یافته ها

    باتوجه به نتایج آزمون فرضیه ها، ارتباط معنادار بین ابعاد ساختار سازمانی (پیچیدگی، تمرکز و رسمیت) و کارآفرینی سازمانی تایید شد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به رابطه منفی مولفه های ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی در اداره کل تامین اجتماعی ، می توان گفت زمینه مناسب ساختاری برای اجرای کارآفرینی سازمانی فراهم نبوده و چنانچه در نظر باشد کارآفرینی سازمانی در تامین اجتماعی تهران بزرگ توسعه یابد، ضروری است در مورد اصلاح ساختار سازمانی اقدامات لازم صورت پذیرد و با تقویت نقاط ضعف موجود بستر مناسب را برای اجرای کارآفرینی ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، پیچیدگی، رسمیت، تمرکز، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی
  • میلاد وارسته منشادی* صفحات 101-122
    هدف

    این پژوهش به بررسی پیشایندها و پیامدهای خدمات غیرحضوری (3070) سازمان تامین اجتماعی کشور با رویکرد آمیخته اکتشافی می پردازد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از جنبه روش گرد آوری اطلاعات، توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه مشارکت کنندگان بخش کیفی شامل خبرگان نظری (اساتید دانشگاهی) و خبرگان تجربی (مدیران ارشد و مدیران فناوری اطلاعات سازمان تامین اجتماعی) است. براین اساس 21 نفر از مدیران در این مطالعه شرکت کرده اند. جامعه آماری بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارشناسان سازمان تامین اجتماعی به تعداد  175 نفر می باشد.

    یافته ها

    در مرحله کدگذاری باز 231 کد شناسایی گردید. درنهایت از طریق کدگذاری محوری به 6 کد گزینشی، 11 کد محوری و 64 کد پایه دست پیدا شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بسترهای سخت افزاری، نرم افزاری و عوامل غیرفنی (مدیریتی) عوامل علی هستند که بر خدمات غیرحضوری (3070) تاثیر می گذارند. کیفیت خدمات الکترونیک، زمینه و بستر را فراهم می سازد و سواد دیجیتال و مقاومت در برابر فناوری نیز عوامل مداخله گر هستند که بر مدیریت ارتباط الکترونیک با مشتریان تاثیر می گذارند. درنهایت مدیریت ارتباط الکترونیک با مشتریان به کیفیت زندگی کاری، بهبود تجربه مشتری و بهره وری سازمانی منجر می شود.

    کلیدواژگان: خدمات غیرحضوری، خدمات الکترونیک، سازمان تامین اجتماعی
  • سیده زهره طاهری*، حمید بهادری صفحات 123-141
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هوش مصنوعی در مدیریت ارتباط با مشتری در تامین اجتماعی انجام شده است. 
    روش
    این پژوهش از لحاظ هدف ذیل پژوهش های نظری قرار می گیرد که با رویکرد توصیفی مروری انجام شده است. در این تحقیق از روش کتابخانه ای برای گردآوری داده ها استفاده شده است. 
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که ترکیب هوش مصنوعی با مدیریت رابطه با مشتری به شرکت ها این امکان را می دهد که فرآیندهای کسب وکار را بهتر مکانیزه کنند، ارتباطات  را توسعه دهند و مفیدترین پاسخ ها را به مشتریان ارائه دهند. استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت رابطه با مشتری به کسب وکارها کمک می کند تا اطلاعات مشتری را بهتر سازمان دهی کنند و راحت تر به آن اطلاعات دسترسی داشته باشند. این اطلاعات شامل جزئیات تماس، اطلاعات جمعیت شناختی، تاریخچه ارتباطات، تاریخچه خرید و سایر داده های مربوطه است که برای ایجاد فرصت های فروش و ارائه خدمات بهتر به مشتریان استفاده می شود. با استفاده از هوش مصنوعی، شرکت ها می توانند بخش بندی دقیقی از سرنخ ها و مخاطبین ایجاد کنند تا روابط بهتری با مشتریان بالقوه ایجاد کنند. 
    نتایج
    باتوجه به بزرگی جمعیت مشتریان سازمان تامین اجتماعی ، به نظر می رسد که با استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت رابطه با مشتری این سازمان قادر است میزان رضایت مشتری و به تبع آن، بهره وری و عملکرد این سازمان را به شکل قابل ملاحظه ای بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مدیریت رابطه با مشتری، تامین اجتماعی، تحلیل کلان داده
|
  • Ali Moftakhari * Pages 13-36
    Purpose

    One of the macro-economic goals of countries is to create the necessary conditions to improve the level of social welfare, and one of the factors affecting it is economic growth. One of the most important goals of economic planners is to increase economic growth in order to expand social welfare. Accordingly, the purpose of this research is to investigate the effect of economic growth on social welfare in selected developing countries.

    Method

    The present research aims to evaluate the effects of economic growth on social welfare in a selection of developing countries in the period of 2002-2021 using the Generalized Moment of Methods.

    Findings

    The model estimation results show that economic growth has a non-linear effect on social well-being. Economic growth at its low levels has left a negative impact on social well-being, but increasing the level of economic growth and crossing the threshold level of 0.091 has improved social well-being.

    Results

    Economic growth will be a factor in increasing the level of social welfare in the studied countries. On the other hand, other variables in the model have different effects on the dependent variable; Some of them cause a decrease and some cause an increase in social welfare. The first break of social welfare and corruption control has a positive effect and the size of the government has a negative effect on social welfare.

    Keywords: Economic Growth, Social Welfare, Panel Data Model, Developing countries
  • Mahboobeh khalafi*, Rohollah Bayat Pages 37-60
    Purpose

    The purpose of this study is to develop the desired scenario in the executive and structural mechanisms of a social organization, which has been determined for future research and by examining the 30-year trend of this organization.

    Method

    This research is practical in terms of developmental purpose and in terms of typology, it is one of the ones obtained in qualitative researches in the inductive comparative paradigm. In order to analyze the data, using the scenario method, using the key research methods previously conducted by the studies and semi-structured interviews with 5 experts in the social field, and reviewing the data of at least the last 30 years, the social organization was identified and carried out in a method. Deductive analysis were integrated, evaluated in terms of uncertainty. The validity and reliability interview has been repeated and checked several times with the relative validity method, respectively. Also, in order to better understand the scenario, the desired scenario is drawn in Vensim software.

    Findings

    The two key uncertainties are social insurance coverage and quality improvement and structural reform for individuals, for which four scenarios were obtained. Optimistic and favorable scenario consists of four circles affected by economic growth, transformations, investment and creation of structure between resources and expenses, regulation of social service market and compensation of its deficiencies by the government.

    Conclusion

    Based on the desired scenario of the research, some suggested strategies are presented, which include: creating basic income security through the average real income amount with Rial value of goods and services, national poverty line, income threshold for social assistance or other thresholds. Similar to doing and going through the legal path, creating public benefits plans for social support, considering appropriate incentives for entrepreneurship and knowledge-based companies and other strategies.

    Keywords: optimal scenario, Organization of Social Organization, Transformation trends, strategy
  • Zohre Shahbazi * Pages 61-78
    Purpose
    A systematic review of the researches that have investigated various aspects of social security in a scattered manner draws the knowledge map of social security inside the country. Therefore, the aim of this article is to achieve thematic knowledge of social security - by examining its formal, methodical and content, and evaluation of theoretical approaches of studies.
    Method
    The method is meta-study, the researches related to the social security system have been reviewed and categorized, the researches related to the social security system have been reviewed and categorized.
    Findings
    According to the results; In the period of 2010-2018, they have reviewed 170 social security articles. Experts in economic and legal fields have paid the most attention to this issue. 34.9% have investigated the topics with a qualitative approach and 65.1% with a quantitative approach. The theoretical analysis of this concept in internal studies is reductionist.
    Conclusions
    According to the results; Social security can be theoretically explained as a tool for establishing democracy, a tool for income redistribution and a tool for exercising soft control over social structure.social security is a conceptual tool for conducting research in the discourse of modernization. And as a discourse structure that is not considered ontologically questionable, social security is a historical constant whose emergence context is ignored even in historical studies and its historical status is adapted to existing theories.
    Keywords: Social security, social policy, meta-study, Research
  • Hossein Rezazadeh * Pages 79-100
    Purpose

    The purpose of this research is to examine the relationship between organizational structure and organizational entrepreneurship in the General Department of Social Security of Greater Tehran.

    Method

    The current research is applied in terms of its purpose; In terms of the data collection method, it is a description of the correlation of two variables, and it is considered a case study in the sense that it examines the "General Department of Social Security of Greater Tehran". The statistical population of this research was made up of managers and experts of the General Department of Social Security of Greater Tehran, who were 110 people, of which 71 people were selected as a sample. The method of data collection was through a questionnaire. Spearman's rank correlation test was used to test the research hypotheses and test the correlation between the elements of organizational structure and organizational entrepreneurship. The main research hypothesis examines the relationship between organizational structure and organizational entrepreneurship, and 3 sub-hypotheses examine the dimensions of structure according to Robbins, including complexity, concentration, and formality, with organizational entrepreneurship.

    Findings

    According to the results of the hypotheses test, a significant relationship between the dimensions of organizational structure and organizational entrepreneurship was confirmed.

    Conclusion

    Considering the negative relationship between the components of organizational structure and organizational entrepreneurship in the General Administration of Social Security, it can be said that there is no suitable structural background for the implementation of organizational entrepreneurship, and if organizational entrepreneurship is to be developed in the social security of Greater Tehran, it is necessary. Regarding the reform of the organizational structure, necessary measures have been taken and by strengthening the existing weak points, it has created a suitable platform for the implementation of entrepreneurship.

    Keywords: Organizational Structure, complexity, Formality, concentration, Entrepreneurship, Organizational Entrepreneurship
  • Milad Varasteh Manshadi * Pages 101-122
    Purpose

    This research examines the antecedents and consequences of non-attendance services (3070) of the Social Security Organization of the country with a mixed exploratory approach.

    Method

    This research is applied in terms of its purpose and in terms of descriptive-survey data collection method. The community of participants of the qualitative part includes theoretical experts (university professors) and experimental experts (senior managers and information technology managers of the Social Security Organization). Therefore, 21 managers participated in this study. The statistical population of the quantitative part includes all the managers and experts of the social security organization in the number of 175 people.

    Findings

    In the open coding phase, 231 codes were identified. Finally, 6 selective codes, 11 central codes and 64 basic codes were obtained through axial coding.

    Conclusion

    The results showed that hardware platforms, software platforms and non-technical factors (management) are the causal factors that affect non-attendance services (3070). The quality of electronic services provides the background and platform, and digital literacy and resistance to technology are also intervening factors that affect the management of electronic communication with customers. Finally, the management of electronic communication with customers leads to the quality of work life, improvement of customer experience and organizational productivity.

    Keywords: offline services, electronic services, social security organization
  • Zohre Taheri *, Hamid Bahadori Pages 123-141
    Objective
    The present study was conducted to investigate the role of artificial intelligence in customer relationship management in social security.
    Method
    In terms of the purpose, this research is under the theoretical research that was conducted with a descriptive review approach. In this research, a library method was used to collect data.
    Findings
    Based on the results obtained, it is clear that combining generative artificial intelligence with customer relationship management allows companies to better automate business processes, develop more personalized communications, and provide the most useful answers to customers. Using artificial intelligence in customer relationship management helps businesses organize customer information better and access that information more easily. This information includes contact details, demographic information, communication history, purchase history and other relevant data that is used to generate sales opportunities and provide better customer service. Using artificial intelligence, companies can create accurate segmentation of leads and contacts to build better relationships with prospects and customers. 
    Conclusions
    Considering the size of the social security organization's customer population, it seems that the use of artificial intelligence in managing the relationship with the organization's customers can significantly improve the level of customer satisfaction and, consequently, the productivity and performance of this organization.
    Keywords: Artificial intelligence, Customer Relationship Management, Social security, Big Data Analysis