فهرست مطالب

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی یونسی*، هادی غفاری صفحات 3-14

    رشد اقتصادی به عنوان یک متغیر مهم اقتصاد کلان همواره مورد توجه سیاستگذاران بوده است. زیرا، از طریق آن سایر متغیرهای مهم در اقتصاد مانند بیکاری، توزیع درآمد و... تحت تاثیر قرار می گیرد. لذا عوامل طبیعی و غیرطبیعی محدود کننده رشد اقتصادی بسیار مهم هستند. در این مقاله تمرکز برروی محدودیت های محیط زیستی شامل منابع فسیلی و زمین بر رشد اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است.این مقاله با بهبود مدل رشد سولو و لحاظ محدودیت های محیط زیستی در آن و با استفاده از روش بهینه یابی پویا، کالیبراسیون و تحلیل حساسیت، محدودیت های منابع فسیلی و زمین بر رشد اقتصادی بلند مدت در ایران را محاسبه نموده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد در یک شرایط اولیه و با توجه به موجودی های فعلی، نرخ رشد اقتصادی در بلند مدت برای ایران 6 درصد می باشد که محدودیت های منابع فسیلی و زمین می تواند آن را محدود کند. میزان محدودیت های منابع فسیلی و زمین به گونه ای است که چنانچه کشش تابع تولید نسبت به منابع فسیلی به 45/0 برسد رشد منفی خواهد شد و کاهش آن موجب افزایش تولید در مسیر رشد بلند مدت خود خواهد بود. علاوه بر این چنانچه کشش تولید به 4/0 برسد رشد اقتصادی در بلند مدت عدد منفی به خود خواهد دید. لذا مدیریت بر مصرف زمین و منابع فسیلی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و کاهش وابستگی تولید به این دو نهاده موجب افزایش رشد اقتصادی خواهد شد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، منابع فسیلی، زمین، رشد اقتصادی طبقه بندی JEL: O44، Q53، Q56
  • پویا کیانوش*، سید حامد میرکریمی، مرجان محمدزاده، پرستو کیانوش صفحات 15-26

    تنوع زیستی و محیط طبیعی به دلیل سوءاستفاده بیش از حد توسط انسان ها و سیاست های اقتصادی، غالبا اثرات منفی زیادی در سراسر جهان متحمل شده است. برخی محققان ادعا کرده اند که حل این مسئله ممکن است در بررسی و درک درست دانش، نگرش و رفتار انسان نسبت به محیط باشد. در این مطالعه، تاثیر عوامل اجتماعی و مشارکت در فعالیت های محیط زیستی بر توسعه دانش محیط زیستی دانش آموزان بررسی شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پایه دوازدهم شهر گرگان بوده است که در آن با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و به کمک پرسشنامه 281 دانش آموز مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل بیانگر آن است که دانش محیط زیستی اکثر دانش آموزان در سطح متوسط قرار دارد. متغیرهای جنسیت، شرکت در برنامه غذارسانی به حیوانات، نوع مدرسه دانش آموزان، منابع اطلاعاتی مورد استفاده، رشته تحصیلی، تعداد مشارکت در برنامه غذارسانی به حیوانات و تعداد مشارکت در برنامه نهال کاری در سطح دانش محیط زیستی دانش آموزان موثر است و تاثیر سایر متغیرها اثراتی قابل توجهی ندارند.

    کلیدواژگان: گرگان، دانش محیط زیستی، نگرش، فعالیت های محیط زیستی
  • مینا برزگر، عباسعلی زمانی*، جابر اعظمی، فرح جمالی صفحات 27-37

    استقرار سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست در یک سازمان، ریسک ها را کاهش می دهد. مطالعه ی حاضر در سال1400 با هدف ارزیابی ریسک های بهداشتی، ایمنی و محیط زیستی در کارگاه های آموزشی (آشپزی، سبزی و صیفی، قنادی و خیاطی) موسسه خیریه روزبه زنجان انجام شده است. چک لیست ها با توجه به عامل های ایجاد ریسک مولفه های خطر تعیین و برای هر مولفه گویه هایی درج گردید. برای گویه ‏های مذکور گزینه‏ های شناسایی، احتمال و شدت اثر ریسک‏ توسط تیم کارشناسان خبره امتیازدهی شد. در مرحله دوم عدد اولویت ریسک ها محاسبه و سطح آن ها با روش تجزیه و تحلیل نقاط شکست و اثرها مشخص شده است. در مولفه های بهداشتی، بیماری های ارگونومیکی دارای بالاترین امتیاز، در حالی که در ایمنی مولفه های مکانیکی و خفگی بالاترین سطح از ریسک ها بودند. در میان ریسک های محیط زیستی ریسک مدیریت خرید و مصرف در تجهیزات برقی و گازی با بیشترین مقدار امتیاز در منطقه سطح ریسک زیاد قرار گرفتند. بالاترین میانگین عدد اولویت ریسک 83/109 مربوط به مولفه های مکانیکی از (ایمنی) و پایین ترین میانگین عدد اولویت ریسک 83/11 مربوط به مولفه های اتلاف آب (محیط زیستی) بود. عدم تناسب معماری ساختمان با نوع فعالیت ها و قدمت ساختمان کارگاه های آموزشی سبب بالا بودن ریسک های مربوط به ایمنی درکارگاه های مورد مطالعه است. در زمینه ریسک های بهداشتی و محیط زیستی نیز اقدام های کنترلی و اصلاحی می توانند در ارتقای عملکرد کارگاه ها و هدف های اصلی این موسسه خیریه نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: HSE FMEA، سلامت، زنجان
  • حمزه رحیمی*، علی افشاری پور صفحات 39-53
    بخش کشاورزی ذاتا حساس به شرایط تغییر اقلیم است و این امر موجب شده که یکی از آسیب پذیرترین بخش ها به خطرات و اثرات تغییرات محیطی باشد. هدف این پژوهش آسیب پذیری تغییرات محیطی در بخش کشاورزی نواحی روستایی شهرستان نجف آباد است. روش تحقیق در این بررسی از نوع توصیفی- تحلیلی است و داده ها به روش پیمایشی تهیه شده است. جامعه آماری تحقیق کشاورزان شهرستان نجف آباد است. حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت و همکاران 209 نفر کشاورز تعیین گردید. از ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش قابلیت اعتبار ابزار اندازه گیری، استفاده گردیده است که پرسشنامه با ضریب اعتباری 735/0 تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی اکتشافی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری واریانس محور و نرم افزار مربوطه (پی ال اس) استفاد شد. نتایج نشان داد پایین بودن تحصیلات کشاورزان، علاوه بر افزایش آسیب پذیری آن ها در برابر تغییرات محیطی از جمله خشکسالی و کم آبی، بر ویژگی ها و رفتارهای تولیدی و زراعی آنها نیز تاثیر گذار است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که اثرگذاری تغییرات محیطی بر گویه های اراضی زیرکشت، عملکرد محصول، دوره رشد محصول، کیفیت محصول، کمیت آب (مقدار)، کاهش درآمد کشاورزان، بیکاری کشاورزان و مهاجرت از روستاها بیشتر از حد متوسط است. همچنین یافته های پژوهش نشان  با استفاده تحلیل عاملی 5 عامل زیربنایی به دست آمده که در بین عامل ها، عامل اقتصادی- معیشتی بیشترین درصد تبیین واریانس از متغیرهای تحقیق دارد. در کل می توان گفت بخش کشاورزی شهرستان آسیب جدی دیده و بنیان و بنیه اقتصادی خانوارهای روستایی را به شدت تضعیف کرده است.
    کلیدواژگان: ادراک، آسیب پذیری، تغییرات محیطی، کشاورزی، شهرستان نجف آباد
  • مهران مجرد*، وحید کاروانی صفحات 55-62

    امروزه جمع آوری بی رویه گیاهان از طبیعت یک معضل جدی در ایران محسوب می شود. هدف این تحقیق بررسی فرآیند جمع آوری گیاهی از طبیعت، تعیین آثار سوء آن بر اکوسیستم پوشش گیاهی، بررسی الگوی عرضه و تقاضا در سطح شهر ارومیه و ارزش گذاری اقتصادی آن است. ارزش اقتصادی گیاهان بر اساس دیدگاه مردم و بر مبنای قیمت های خرید و فروش برآورد گردید. پس از بازدید از مناطق و تکمیل پرسشنامه، نتایج حاصل توسط نرم افزار Excel و SPSS تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد که جمع آوری گیاهان کوهی در ارومیه به طور گسترده رواج دارد. هیچ نوع نظارت عملی از سوی سازمان های مسئول وجود ندارد و در نتیجه انواع برداشت های تخریبی شامل برداشت ریشه، ریزوم، پیاز و کل گیاه صورت می گیرد. در نتیجه، حدود 75 درصد گونه های برداشت شده در معرض انقراض اند. از نظر ارزش گذاری، ارزش سالیانه کل گیاهان برداشت شده از طبیعت ارومیه نیز 28967560 هزار ریال است. در میان گیاهان مورد بررسی، گیاه کنگر خوراکی دارای بیشترین ارزش و بیشترین حجم برداشت شده است. از نظر ارتباط ارزش گیاهی و حجم برداشت گیاهی با نوع برداشت از طبیعت نیز، برداشت تخریبی 78 درصد ارزش گیاهی کل و 75 درصد کل توده گیاهی برداشت شده را شامل می گردد. ارزش 28967560 هزار ریال اگر چه عدد بزرگی نیست، ولی در مقیاس کشوری یک نشانگر مطلوب و هشداردهنده برای مدیران و برنامه ریزان منابع طبیعی است تا نسبت به برنامه ریزی درست در قبال هجوم افراد سودجو به طبیعت و پدیده برداشت گیاهی منفعل نباشند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، گیاهان طبیعی خوراکی، شهرستان ارومیه
  • معصومه پرچیانلو، علی شمس*، زهرا هوشمندان مقدم فرد صفحات 63-76
    دبیران مدارس نقش مهمی در شکل گیری و افزایش دانش، نگرش دانش آموزان ایفا می کنند و همین امر باعث ایجاد رفتارهای مناسب محیط زیستی در دانش آموزان خواهد شد. ایفای نقش ذکر شده توسط خود دبیران، مستلزم این هست که آن ها دارای این مشخصه های ذکر شده باشند. لذا این تحقیق، با هدف شناخت وضعیت دانشی، نگرشی و نیز تحلیل رفتارهای محیط زیستی دبیران دوره اول مقطع متوسطه صورت گرفت. جامعه آماری شامل همه دبیران مشغول به تدریس در دوره اول متوسطه نواحی یک و دو شهر زنجان بودند (849= N). از طریق جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان 265 دبیر به عنوان نمونه و از طریق روش نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی انتخاب و مطالعه شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن از طریق پانلی از متخصصان تائید شد. با انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 برای شاخص های ترکیبی، پایایی آن نیز تائید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 20SPSS تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد سطح دانش، نگرش، رفتار محیط زیستی، هنجار اخلاقی و ذهنی، کنترل رفتاری ادراک شده و مسئولیت محیط زیستی اکثریت دبیران در سطح بالایی قرار دارد. در مقابل میانگین آموزش های محیط زیستی و استفاده از منابع اطلاعاتی در خصوص محیط زیست در سطح متوسط بود. ضریب همبستگی نشان داد متغیرهای سن، تعداد اعضای خانوار، مدرک تحصیلی، تجربه تدریس، میزان استفاده از منابع اطلاعاتی، دانش و نگرش محیط زیستی، هنجار اخلاقی و ذهنی، مسئولیت محیط زیستی، کنترل رفتاری ادراک شده و آموزش های محیط زیستی رابطه مثبت و معنی داری با رفتارهای محیط زیستی داشتند. تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که سه متغیر استفاده از منابع اطلاعاتی، هنجار اخلاقی و مسئولیت محیط زیستی، 81 درصد از واریانس رفتار محیط زیستی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، دبیران دوره متوسطه، دانش، نگرش، رفتار
  • علی یاوری، حسین قره بیگلو*، یعقوب علوی متین، ناصر فقهی فرهمند صفحات 77-91

    هدف این پژوهش طراحی مدل بازاریابی سبز صنعت نفت ایران با چشم انداز حفظ محیط زیست بر اساس رویکرد داده بنیاد است. این پژوهش در مرحله اول در ردیف تحقیقات کیفی با رویکرد اکتشافی و در مرحله دوم؛ توصیفی- کمی- پیمایشی است. برای انتخاب نمونه در مرحله کیفی، روش نمونه گیری به صورت هدف مند و گلوله برفی بود که بر این اساس 18 نفر از مدیران شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت و اساتید بازاریابی دانشگاه ها انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش کدگذاری اشتراوس و کوربین و با نرم افزار MaxQda تحلیل گردید که در نهایت 6 مقوله اصلی، 10 مقوله فرعی و 63 شاخص به دست آمد. در مرحله کمی، پرسشنامه بین 384 نفر از کارکنان وزارت نفت بصورت در دسترس توزیع شد. نهایتا از طریق روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار Smart PLS، الگوی حاصله اعتبارسنجی گردید. نتایج حاکی از این است که مدل بازاریابی سبز ارایه شده، از طریق اجرای سیاست های محیط زیست می تواند موجب جلب رضایت مشتری، بهره وری و رقابت پذیری صنعت نفت ایران گردد.

    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، صنعت نفت، طراحی مدل، محیط زیست
  • سرور مکی الجبوری، امید بهبودی*، محسن مرادی صفحات 93-111
    نگرانی ها در مورد تخریب محیط زیست در چند دهه گذشته افزایش یافته و مصرف کنندگان در پاسخ به این نگرانی ها با بروز رفتار خرید سبز و استفاده از محصولات سبز به حفظ محیط زیست کمک می کنند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر رفتارهای پس از خرید حامیان محیط زیست بر رفتار مصرف کننده سبز است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق کلیه مصرف کنندگان محصولات سبز در مشهد هستند که 340 نمونه به روش در دسترس در نظر گرفته شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه Nittala & Moturu (2021) و Kamalanon et al., (2022) بود. جهت سنجش روایی صوری از نظر خبرگان و برای بررسی روایی سازه از روایی همگرا، واگرا و تحلیل عاملی و جهت سنجش پایایی از آلفای کرونباخ و پایایی مرکب استفاده شد. آلفای کرونباخ کل 916/0 برآورد شد که در محدوده قابل پذیرش قرار دارد. تحلیل داده ها با روش مدلیابی معادلات ساختاری و با نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 انجام شد. نتایج نشان داد رفتارهای استفاده، رفتارهای ارزیابی و رفتارهای دفعی بر رفتار سبز تاثیر دارند. از میان ابعاد رفتارهای استفاده آگاهی های محیط زیستی و راحتی استفاده بر رفتار سبز تاثیر داشتند اما ریسک درک شده تاثیر نداشت. ابعاد رفتارهای ارزیابی شامل ارزیابی های محیط زیستی و رضایت بر رفتار سبز تاثیر معناداری داشتند. از میان رفتارهای دفعی سازگاری محیط زیستی و چالش های دفع محصول بر رفتار سبز تاثیر داشتند اما وجدان محیط زیستی تاثیر معناداری نشان نداد.
    کلیدواژگان: رفتار سبز مصرف کننده، رفتارهای استفاده، رفتارهای ارزیابی، رفتارهای دفعی، نگرانی های محیط زیستی
  • ساریسا حبیبی، لیلا ابراهیمی*، کیا بزرگمهر، مهرداد رمضانی پوز صفحات 113-125

    سوانح و مخاطرات طبیعی به دلیل شدت و زمان کوتاه اثر گذاری بر اجتماعات بشری تبدیل به یکی از دغدغه های اصلی برنامه ریزان و مدیران شهری در سال های اخیر شده اند. از این رو تاب آوری، به عنوان رویکرد و روشی مناسب در جهت کاهش خطرات حاصل از بحران ها و مخاطرات، به عنوان رویکرد پژوهش حاضر انتخاب شده است. هدف از این پژوهش بررسی میزان تاب آوری شهری در برابر مخاطرات طبیعی در شهر سنندج می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی و تحلیل می باشد که روش آن میدانی و پیمایشی محسوب می شود. داده های کمی (با مقیاس فاصله ای- نسبی) که از این طریق به دست آمد در قالب پنج شاخص (کالبدی، نهادی، طبیعی، اجتماعی، اقتصادی) و از طریق مدل ارزیابی AHP فازی تحلیل شد؛ به منظور ترسیم افتراق فضایی شاخص های تاب آوری از تکنیک waspas بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد بر اساس هدف، شاخص نهادی رتبه یک با وزن 249/0 را به خود اختصاص داده است. رتبه های بعدی به ترتیب به شاخص های طبیعی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی تعلق می گیرد. منطقه پنج در رتبه اول، منطقه یک در رتبه دوم، منطقه جهار در رتبه سوم، منطقه دو در رتبه جهارم و منطقه سه در رتبه پنجم قرار دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، مخاطرات طبیعی، سلسله مراتبی فازی، واسپاس، سنندج
  • سید حسام وقفی، امیر غفوریان شاگردی*، محمد طالبی، زینب نوربخش حسینی صفحات 127-145

    هدف از پژوهش پیش رو بررسی تاثیر عملکرد پایداری در حوزه اجتماعی، محیط زیستی، حاکمیتی و مالی بر کارایی سرمایه گذاری با تاکید بر نقش کیفیت گزارشگری مالی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بخش صنعت و معدن بورس اوراق بهادار تهران است که داده های آن ها در دسترس باشد؛ بنابراین داده های موردنظر برای 150 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی 1390 تا 1400 گردآوری و تجزیه - تحلیل شده است. پژوهش حاضر از نظر طبقه بندی بر مبنای هدف، از نوع پژوهش های کاربردی بوده و انجام پژوهش در چارچوب استدلال های قیاسی- استقرایی صورت گرفته است. نتایج بررسی نشان داد که ابعاد مالی و غیر مالی پایداری شرکت (نمره عملکرد اجتماعی (SOC)، حاکمیتی (GOV)، اخلاق (ETH)، محیط زیستی (ENV) و اقتصادی (ECO) بر کارایی سرمایه گذاری تاثیر معناداری دارد و همچنین رابطه معناداری بین تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر رابطه ابعاد مالی و غیر مالی پایداری شرکت و کارایی سرمایه گذاری وجود دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد پایداری، کارایی سرمایه گذاری، کیفیت گزارشگری مالی
|
  • Ali Younessi *, Hadi Ghafari Pages 3-14

    Economic growth, as a crucial macroeconomic variable, has consistently been the focal point of policies. It brings about various consequential changes in the economy, such as unemployment and income. Factors, both natural and unnatural that impose constraints on economic growth are of paramount significance. This paper specifically examines the impact of environmental constraints, encompassing fossil resources and land, on long-term economic growth. The study refines the solo growth model, incorporating environmental constraints, and employs dynamic optimization, calibration, and analysis methods to quantify the influence of fossil resources and land on Iran's economic growth over an extended period. According to the findings, under current inventories, the projected long-term economic growth rate for Iran stands at 6% in the first scenario, with limitations stemming from the availability of fossil and land resources imposing potential restrictions. The constraints associated with fossil and land resources are noteworthy. Should production yields from fossil resources drop to 0.45, economic growth becomes negative, and a sustained decline exacerbates long-term production. Similarly, if the production stretch reaches 0.4, long-term economic growth turns negative. Hence, effective management of land use and fossil resources emerges as a critical imperative, emphasizing the need to diminish production dependence on these inputs to foster increased economic growth.

    Keywords: The environment, Fossil Fuels, land, Economic Growth JEL: O44, Q53, Q18
  • Pouya Kianoosh *, Seyed Hameed Mirkarimi, Marjan Mohammadzadeh, Parastoo Kianoosh Pages 15-26

    Biodiversity and the natural environment worldwide have endured numerous adverse impacts stemming from human misuse and economic policies. Some researchers contend that a potential solution to this predicament lies in the examination and comprehension of human knowledge, attitudes, and behavior concerning the environment. This study delves into the influence of social factors and engagement in environmental activities on the expansion of environmental knowledge among students in Gorgan. The statistical population of this research encompassed 281 students from the twelfth-grade in Gorgan, selected through the cluster sampling method and surveyed using a questionnaire. The findings reveal that the environmental knowledge of the majority of students falls within the medium range. Variables such as gender, participation in the animal feeding program, type of school, information resources utilized, field of study, the number of participants in the animal feeding program, and the number of participants in the planting program significantly impact students' environmental knowledge levels. Other variables, however, do not exhibit a significant effect.

    Keywords: Gorgan, Knowledge environmental attitudes, environmental activities
  • Mina Barzegar, Abbasali Zamani *, Jaber Aazami, Farah Jamali Pages 27-37

    HSE management system is a tool for monitoring and controlling health, safety, and workplace environment. This study was conducted in 2021 to assess the health, safety, and environmental risks of the Training Units of Roozbeh Charity (Cooking, vegetables, confectionery and sewing) in Zanjan. Checklists for Health, Safety, and Environmental hazards were used for data collection. The components were identified based on risk factors, and relevant items for each component were included. In each instance, an expert team scored the options for assessing the probability and severity of the risk effect. Subsequently, the priority numbers for the risks were calculated in the next step, and their levels were determined. In the examination of health components, the incidence of ergonomic diseases posed the highest risk. For safety risks, mechanical components and suffocation exhibited very high levels of risk. The highest average risk priority number was 109.83, associated with mechanical components of safety risks, while the lowest average priority number, 11.83, was linked to water loss components in environmental risks. The incompatibility of building architecture with the type of activities and the age of the buildings for training workshops caused high risks in terms of safety. In the field of health and environmental risks, control and corrective measures can play role in improving the performance of the training units of Roozbeh Charity and the main goals of this charity.

    Keywords: HSE, FMEA, Health, Zanjan
  • Hamzeh Rahimi *, Ali Afshari Pour Pages 39-53
    Agricultural sector is inherently sensitive to climate change conditions and this has made it one of the most vulnerable sectors to the risks and effects of environmental change. The purpose of this study is perceptions and vulnerability of environmental changes in the agricultural sector of rural areas Najafabad County. The present research is descriptive-analytical and the data are prepared by survey method. The statistical population study is farmers Najafabad County. The sample size using the table of Bartlett et al. 209 farmers was determined. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the validity of the measuring instrument that in this way, the questionnaire was approved with a 0.735 credit coefficient. One-sample t-test, exploratory factor analysis and variance-based structural equation modeling approach and PLS software were used to data analysis. The results show that low education of farmers in addition to increasing their vulnerability to environmental changes such as drought and water scarcity also affects their characteristics and production and agricultural behaviors. Conclusions of One-sample t-test indicate that the impacts of environmental changes on indices of cultivated lands, crop yield, growth period, crop quality, quantity and amount of water, farmers income reduction, unemployment and finally rural migration is above average.  Also, the research in factor analysis model demonstrates that there are 5 underlying factors among which economic and livelihood have the highest percentage of explanation of variance of research variables. In general, it can be acknowledged that the agricultural sectors of the Najafabad have been seriously damaged and the economic foundation of rural households has been severely weakened due to this issue.
    Keywords: Perceptions, vulnerability, Environmental changes, Agricultural, Najafabad County
  • Mehran Mojarrad *, Vahid Carvani Pages 55-62

    Today, the indiscriminate collection of plants from nature is recognized as a significant issue in Iran. This research investigates the process of plant collection from nature, assesses its adverse effects on the vegetation ecosystem, and analyzes the supply and demand patterns in Urmia County, along with its economic valuation. The economic value of plants is estimated based on public perspectives, purchase and sale prices. The findings reveal widespread wild plant collection in Urmia, facilitated by inadequate supervision from responsible organizations, leading to destructive harvesting practices such as uprooting, rhizome, bulb, and entire plants collection. Consequently, approximately 75 percent of the harvested species face the risk of depletion. From an economic standpoint, the annual value of all plants collected from Urmia's natural environment is estimated at 28,967,560 Thousand Rials. Notably, the locally known edible plant 'Kangar' holds the highest value and volume. Analyzing the relationship between plant value, the amount of plant harvest, and the type of harvesting, destructive harvesting accounts for 78 percent of the total plant value and 75 percent of the overall volume of harvested plants. While the annual economic value may not seem substantial (28,967,560 Thousand Rials), it serves as a crucial indicator and warning for natural resource managers and national planners. This information underscores the need for strategic planning to address the interaction of local people with the surrounding natural areas.

    Keywords: Economic valuation, Edible natural plants, Urmia County
  • Masoumeh Parchianloo, Ali Shams *, Zahra Hooshmandan Moghaddam Fard Pages 63-76
    School teachers play a crucial role in shaping and enhancing students' attitudes and knowledge, ultimately fostering appropriate environmental behaviors. To fulfill this role effectively, teachers themselves must possess certain characteristics. Therefore, this study was conducted with the objective of assessing the knowledge, attitudes, and analysis of environmental behaviors among teachers. The statistical population comprised all teachers from the first secondary schools in districts 1 and 2 of Zanjan, a city in west of Iran (N = 849). A sample of 265 teachers was selected using the Krejcie and Morgan sampling table and a multi-stage random sampling method. The research instrument was a questionnaire developed by the researcher, validated by a panel of experts. A preliminary study, along with the calculation of Cronbach's alpha coefficient exceeding 0.7 for composite indices, confirmed the reliability of the questionnaire. Data were analyzed using SPSS 20 software. The findings indicated that the majority of teachers exhibit a high level of knowledge, positive attitudes, and responsible environmental behaviors, as well as strong moral and mental norms and perceived behavioral control. However, the average scores for environmental education and the utilization of environmental information resources were found to be moderate. Correlation coefficients revealed that variables such as age, number of household members, educational degree, teaching experience, use of information resources, environmental knowledge and attitudes, moral and mental norms, environmental responsibility, perceived behavioral control, and environmental education are positively and significantly related to environmental behaviors. Regression analysis further demonstrated that the combined influence of information resource use, moral norms, and environmental responsibility accounts for 81% of the variance in environmental behavior.
    Keywords: Environment, high school teachers, Knowledge, Attitude, Behavior
  • Ali Yavari, Hossein Qarebeiglo *, Yaqub Alavimatin, Naser Feqhi Farahmand Pages 77-91

    The purpose of this research was to design a green marketing model of Iran's oil industry with the perspective of preserving the environment based on the Grounded theory approach. This two stage research benefits from a qualitative-exploratory approach and a descriptive-quantitative-survey, respectively. The statistical population of the research in the first stage were managers of the companies under the Ministry of Oil and the marketing professors of the universities. To select the sample in the qualitative stage, purposeful and snowball sampling was used, which was achieved based on the saturation rule by conducting 18 interviews. The data were analyzed using the Strauss and Corbin coding method and MaxQda software, and finally 6 main categories, 10 subcategories and 63 indicators were obtained. In the quantitative phase, the questionnaire was distributed among 384 available employees of the Ministry of Petroleum. Finally, the resulting model was validated through partial least squares method and Smart PLS software. The results indicate that the presented green marketing model, through the implementation of environmental policies, can lead to customer satisfaction, productivity and competitiveness of Iran's oil industry.

    Keywords: Emotional intelligence of managers, General environmental policies, Green marketing, oil industry
  • Sorur Makki Jebur, Omid Behboodi *, Mohsen Moradi Pages 93-111
    Concerns about environmental degradation have increased over the past few decades. In response to these concerns, consumers help preserve the environment by developing green shopping behavior and using green products. Therefore, the purpose of this research was to investigate the impact of environmental supporters' post-purchase behaviors on green consumer behavior. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population of this research was all the consumers of green products in Mashhad from which 340 samples were considered, using available sampling method. The data collection tool was the questionnaire of Nitala and Motoru (2021) and Kamalanon et al. (2022). Convergent, divergent, and factor analysis were used to measure face validity from experts' point of view and to check construct validity. Cronbach's alpha and composite reliability were used to measure reliability. The total Cronbach's alpha was estimated at 0.916, which is acceptable. Data analysis was carried out by structural equation modeling through SmartPLS3 software. The results showed that usage behaviors, evaluation behaviors, and disposal behaviors impact on the consumer's green behavior. Among the dimensions of usage behavior, environmental awareness and ease of use affected the green behavior, but the perceived risk did not have a significant effect. The dimensions of evaluation behaviors, including environmental evaluations and satisfaction, had a significant impact on consumer green behavior. Among disposal behaviors, environmental compatibility and product disposal challenges affected the green behavior, but environmental conscience did not show a significant effect.
    Keywords: green consumer behavior, usage behaviors, evaluation behaviors, disposal behaviors, Environmental Concerns
  • Sarisa Habibi, Leila Ebrahimi *, Kia Bozorgmehr, Mehrdad Ramezanipor Pages 113-125

    Natural hazards have become one of the main concerns of urban planners and managers in recent years due to their severity and short impact time on human communities. Therefore, in this research, resilience assessment was chosen as a suitable approach to show hazard risks can be reduced. As such, the purpose of this research was to investigate the level of urban resilience against natural hazards in Sanandaj, a city in west of Iran. This research is descriptive and analytical, and the method used falls in the field and survey category. Quantitative data (with distance-relative scale) obtained in this way were analyzed in the form of five indicators (physical, institutional, natural, social, economic) and through the fuzzy AHP evaluation model. In order to draw the spatial difference of resilience indices, WASPAS technique was used. The results show that the institutional index has the first rank with a weight of 0.249. The next ranks are assigned to natural, physical, economic and social indicators respectively. Region 5 of the city is ranked first, Region 1 is ranked second, Region 4 is ranked third, Region 2 is ranked fourth, and Region 3 is ranked fifth.

    Keywords: Urban Resilience, Natural hazards, Fuzzy Hierarchy, WASPAS, Sanandaj
  • Seyed Hesam Vaghfi, Amir Ghafourian Shagerdi *, Mohamad Talbi, Zeynab Nourbakhsh Hosseiny Pages 127-145

    The purpose of this research was to investigate the impact of sustainability performance in the social, environmental, governance and financial domains on investment efficiency with an emphasis on the role of financial reporting quality. The statistical population of this research was all the companies accepted in the industry and mining sector of Tehran Stock Exchange whose data was available. For this, data for 150 companies admitted to Tehran Stock Exchange from 2013 to 2021 were collected and analyzed. In terms of classification based on the purpose, the current research was of the type applied carried out using a deductive-inductive arguments framework. The results of the study showed that the financial and non-financial dimensions of the company's sustainability (social performance score (SOC), governance (GOV), ethics (ETH), environment (ENV) and economic (ECO) have significant impact on investment efficiency. We also found a significant relationship between the impact of quality of the financial reporting and financial, non-financial dimensions of the company’s stability and investment efficiency.

    Keywords: Sustainability Performance, investment efficiency, Financial reporting quality