فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 94، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجتبی فردوسی پور صفحات 5-25

    افق حرکت جمهوری اسلامی ایران، تنها شکل دهی به یک حکومت اسلامی در مرزهای ملی کشور نبوده و نیست، بلکه افق حقیقی آن با استناد به اسناد بالادستی، رسیدن به قلمروسازی تمدن اسلامی با تمام لوازم تمدنی آن بر پایه گفتمان غیریت ساز است. اینکه چگونه در این مسیر باید به سر منزل مقصود رسید را باید در ظرفیت ها و توانمندی های نهاد سیاست خارجی کشور با تمام ابعاد کنشی و واکنشی آن، اعم از سیاست های متعارف و متعارض جست وجو کرد. انقلاب اسلامی ایران به عنوان تبلور برآمده از اصول و ارزش های ایدئولوژیکی، پدیده ای چندوجهی است؛ همان ویژگی که آن را از ساختار تک ساحتی صرف به حوزه چندبعدی در سیاست خارجی پویا ارتقا می بخشد. سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باید بتواند با فراز و فرود چهار دهه گذشته و برخورداری از غنای تاریخ و تمدن ایرانی، از طریق پسامد الگوهای متعارف و متعارض به حوزه قلمروسازی تمدن اسلامی ورود کند. این مهم مسئله عمده پژوهش حاضر است. ازاین رو، در این تحقیق با رویکرد توصیفی تحلیلی روش شناسی سیاسی، ظرفیت قلمروسازی تمدن اسلامی را با ابتنا بر تناسب و تدرج در اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران ترسیم می کنیم.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، تمدن اسلامی، قلمروسازی، گفتمان غیریت ساز، جمهوری اسلامی ایران
  • سید رضی عمادی صفحات 25-48

    بهبود روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان بعد از هفت سال، از ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و امنیتی در حوزه های منطقه ای و بین المللی قابل بررسی است. یکی از مهم ترین ابعاد و آثار منطقه ای توافق دو کشور تاثیر آن در روابط بین تهران و شورای همکاری خلیج فارس است. بنابراین، سوالی که به ذهن می رسد این است: «روابط ایران و عربستان سعودی چه تاثیری در مناسبات بین تهران و شورای همکاری خلیج فارس دارد؟» در پاسخ به این پرسش کلیدی، سعی شده است ضمن واکاوی روابط تاریخی تهران و ریاض و همچنین روابط جمهوری اسلامی و شورای همکاری خلیج فارس، به پیامدهای این توافق بر هم گرایی سیاسی، اقتصادی و امنیتی کشورهای حوزه خلیج فارس نیز پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ایران، عربستان سعودی، شورای همکاری خلیج فارس
  • علیرضا زارعی صفحات 49-69

    توافق احتمالی عربستان و انصارالله یمن و تعارضات منافع عربستان امارات در یمن توافق صلح در این کشور را در وضعیت شکننده ای قرار داده است. به رغم تلاش ها و تحرکات گسترده برای صلح در یمن، عربستان سعودی و امارات برای نفوذ در جنوب یمن، که برای هر دو کشور اهمیت ژئواستراتژیک مهمی دارد، رقابت می کنند. امارات که در آغاز تهاجم نظامی سعودی به یمن عضو اصلی ائتلاف نظامی علیه یمن بود، در حال حاضر در گفت و گوها و مذاکرات سعودی و انصارالله نقشی ندارد. احتمالا پویایی رقابت بین ریاض ابوظبی در جنوب یمن همچنان ادامه داشته باشد و حتی پساتوافق سعودی و انصارالله باعث ایجاد تنش های بیشتری در جنوب یمن شود. با توجه به وضعیت صلح شکننده کنونی، سوال اصلی پژوهش این است که در صلح عربستان یمن، وضعیت جزایر یمنی تحت اشغال امارات چگونه خواهد شد؟ به نظر می رسد در صورت ادامه این روند، شاهد تشدید تعارض ریاض ابوظبی باشیم.

    کلیدواژگان: عربستان، یمن، انصارالله، امارات، توافق عربستان و انصارالله، جزایر یمن
  • احد کریمخانی صفحات 71-91

    سردار شهید سلیمانی نقشی مهم در ناکامی های آمریکا در منطقه داشت که حتی بسیاری از مقامات غربی نیز به آن اذعان کرده اند. شهید سلیمانی با دو ویژگی مهم شخصیی و سازمانی (مدیریتی) توانست گفتمان مقاومت را در سطح منطقه نهادینه کند؛ چنان که امروز بازتاب اقدامات شهید سلیمانی در سطوح مختلف در منطقه مشاهده می شود. در این مقاله از روش داده بنیاد برای بررسی کیفی موضوع مقاله استفاده شده است تا بتوان مولفه های بیشتری را بررسی کرد. برای بررسی نقش شهید سلیمانی در ناکامی های آمریکا در منطقه از روش نمونه گیری غیرهدفمند و مبتنی بر مصاحبه استفاده شده است. از مهم ترین نتایج این پژوهش گسترش گفتمان انقلاب اسلامی، مقاومت و مکتب شهید سلیمانی در اقصی نقاط جهان است و اینکه بتوان از ظرفیت عواملی مانند سیاست گذاران، نخبگان، کارگزاران، سازمان های مردم نهاد، جریان های سیاسی فرهنگی، نظامی امنیتی و رسانه های ارتباطی جدید برای تقویت و ارتقای دیپلماسی فراگیر مقاومت محور استفاده کرد. مولفه ها و شاخص های نقش شهید سلیمانی در ناکامی های آمریکا در منطقه نیز در این پژوهش نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، داده بنیاد، مدیریت جهادی، گفتمان انقلاب اسلامی، مقاومت، آمریکا، غرب آسیا
  • حمید خوشایند صفحات 93-110

    دیپلماسی یکی از عرصه های مهم تامین مطلوب، بهینه و حداکثری منافع ملی، منطقه ای و بین المللی است. جمهوری اسلامی ایران که یکی از بازیگران موثر و قدرتمند منطقه غرب آسیا است، به عنوان تنها کشوری که در طول بیش از 40 سال اخیر بیشترین تقابل گفتمانی، ایدئولوژیکی و راهبردی را با آمریکا در سطح منطقه و جهان داشته است، به دیپلماسی و سیاست خارجی به منزله حوزه ای برای پیشبرد اصول، آرمان ها، ارزش ها و مولفه های جهان شمول انقلابی و اسلامی خود می نگرد که تحقق آنها مستلزم استفاده از ابزارهای لازم و کارآمد است که دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشور در راس آن قرار دارد. اما در کنار وزارت امور خارجه به عنوان متولی اصلی سیاست خارجی کشور، سازمان های مختلفی نیز وجود دارند که وزارت خارجه را در این امر کمک می کنند. نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از این نهادهای مهم است که در این زمینه توانسته است تحت فرماندهی شهید حاج قاسم سلیمانی موفقیت ها و دستاوردهای ارزشمندی را در زمینه ارتقای اقتدار و امنیت ملی و همچنین دفع تهدیدات امنیتی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و... و در کنار آن، تبدیل جمهوری اسلامی به بازیگری قدرتمند و موثر در معادلات منطقه ای و جهانی به دست آورد. مدیریت جهادی و بی نظیر شخص فرماندهی نیروی قدس، شهید سلیمانی، و به عبارتی، «دیپلماسی جهادی» وی در کنار فعالیت های نظامی، امنیتی و سیاسی ایشان، مهم ترین عنصر نقش آفرین در تحقق دستاوردهای راهبردی و آثار مطلوب و مثبت مذکور برای ایران بوده است. با توجه به اهمیت این موضوع، دیپلماسی جهادی با تاکید بر عملکرد شهید حاج قاسم سلیمانی مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، مدیریت جهادی، شهید سلیمانی، نیروی قدس، جبهه مقاومت
  • غلامحسین بشکنی صفحات 111-134

    مسیر مذاکرات طالبان و آمریکا از دو سال قبل از ورود طالبان به کابل، با تقویت و مشروعیت سیاسی دادن و تطهیر آن توسط آمریکا آغاز شد. به نظر می رسد منازعه سیاسی افغانستان و درگیر شدن طالبان در جنگ 20 ساله با آمریکا و دولت افغانستان و انجام مذاکرات با این کشور، به علت عدم توزیع سیاسی قدرت در این کشور است که بعد از کنار گذاشتن طالبان از قدرت در اجلاس بن (2001 م/ 1380ش) آغاز و باعث شد که طالبان شروع به تقلا در کسب قدرت در افغانستان کند. این تقلاها در قالب مذاکرات با آمریکا پیگیری می شد. پس از مذاکره و توافقی که بین آمریکا و طالبان در اول اردیبهشت 1398 (در فوریه 2020) آغاز شد، این گفت وگوهای پیدا و پنهانی با همدیگر تا به امروز ادامه داشته اند. محور اصلی این گفت وگوها که در واقع، تداوم همان مذاکره و توافق پیشین است، از روش ها و مسیرهای مختلفی مانند اعمال فشار سیاسی از جانب آمریکا بر طالبان و درخواست های طالبان از آمریکا، پیشنهاد تعامل از طریق دفتر حافظ منافع، درخواست گفت وگو از جانب طالبان و احتمال انعقاد توافق، مذاکره غیرمستقیم و محدود و کنترل از راه دور همراه با گفت وگو و مذاکره استخباراتی دو طرف پیگیری می شود. در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، بنا داریم مسیر و فرجام مذاکره کنونی طالبان و آمریکا را بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: مسیر مذاکره، آمریکا، طالبان
  • محمد کمالی گوکی صفحات 135-160

    شرایط جدید نظام بین الملل باعث شده است مولفه های جدیدی در ساختارهای رسمی بین الملل نقش ایفا کنند و کشورها برای تامین منافع ملی خود ابزارها و راه های جدیدی را به کار گیرند که مهم ترین آنها را می توان بهره گیری از «قدرت نرم» دانست. در قدرت نرم، تاثیرگذاری در دیگران به صورت غیرمستقیم و کم هزینه است. جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت حساس راهبردی و ژئوپلیتیک خود ناگزیر است ضمن توجه و تقویت جنبه های مختلف قدرت سخت (توان نظامی و اقتصادی)، به تقویت ابعاد قدرت نرم خود نیز بپردازد. ایران زمانی می تواند از قدرت نرم خود بهره برده و به تقویت قدرت ملی خود دست یابد که راهبرد و نیز ارزش های مطلوب خود را به گونه ای ارائه دهد که در دو بعد ملی و فراملی، از مولفه های تولید قدرت خود نهایت بهره برداری را به عمل آورد. پژوهش حاضر تلاش دارد با رویکردی توصیفی تحلیلی جایگاه تولید علم را در هندسه جهانی قدرت، از منظر مقام معظم رهبری شناسایی کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مولفه تولید علم می تواند به مثابه یک موتور محرک در تقویت قدرت ملی ایران در بعد سخت افزاری و نرم افزاری عمل کند.

    کلیدواژگان: علم، قدرت نرم، قدرت سخت، جنبش نرم افزاری، مقام معظم رهبری
  • جواد مددی صفحات 161-187

    پس از سقوط حکومت بعث عراق در سال 2003، فرصتی برای عراق جدید فراهم آمد تا در سایه تاسی به یک سیاست خارجی جدید و مبتنی بر واقع گرایی، منافع ملی خود را تامین کند. در چارچوب این سیاست خارجی جدید، عراق تلاش می کند روابط دوستانه ای با همه کشورهای خاورمیانه برقرار کند و با گسترش همکاری های مشترک دو و چندجانبه به تامین منافع و اهداف مد نظر خویش بپردازد. در این فرایند، اردن و مصر نیز از دامنه گسترش روابط دوستانه عراق با کشورهای منطقه خاورمیانه دور نمانده اند. کشور اردن به علت دسترسی به خلیج عقبه، موقعیتی مناسب برای عراق فراهم آورده است تا مسیری جایگزین برای صادرات نفت خود پیدا کند و از سطح وابستگی خود به خلیج فارس بکاهد. همین مزیت ژئواکونومیک باعث شده است که دو کشور اردن و عراق در قالب یک قرارداد در حوزه نفت و گاز، اقدام به ایجاد و توسعه یک خط لوله نفت و گاز از مسیر بصره حدیثه بندر عقبه کنند تا عراق از طریق خلیج عقبه و کانال سوئز به دریای مدیترانه دسترسی سریع تری یابد و هم زمان تا حدودی از تنگناهای ژئوپلیتیک خود در حوزه دسترسی بکاهد. هم زمان عراق با مصر نیز در فرایند توسعه روابط سیاسی و اقتصادی قرار دارد. روند روابط عراق با این دو کشور نشان هنده افزایش همکاری های مشترک در آینده است که در قالب سیاست خارجی تنش زدایانه و مبتنی بر گسترش روابط خارجی عراق قابل تفسیر است.

    کلیدواژگان: عراق، اردن، مصر، انرژی، ژئوپلیتیک
|
  • Mojtaba Ferdosipour Pages 5-25

    The horizon of the movement of the Islamic Republic of Iran is not only the formation of an Islamic government within the national borders of the country, but its real horizon is to reach the territorialization of Islamic civilization with all its civilizational accessories based on the antagonism discourse based on the upper documents. How to reach the destination in this direction should be searched in the capacities and capabilities of the country's foreign policy institution with all its active and reactive dimensions, including conventional and conflicting policies. Iran's Islamic Revolution is a multifaceted phenomenon as a crystallization of ideological principles and values; the same feature that elevates it from a single-dimensional structure to a multi-dimensional domain in dynamic foreign policy. The foreign policy of the Islamic Republic of Iran should be able to enter the field of territorialization of Islamic civilization through the consequences of conventional and conflicting patterns with the ups and downs of the past four decades and the richness of Iranian history and civilization. This is the main issue of the present research. Therefore, in this research, with the descriptive-analytical approach of political methodology, we analyze the capacity of territorialization of Islamic civilization with emphasis on proportionality and gradation in the principles of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: foreign policy, Islamic civilization, territorialization, antagonism discourse, Islamic Republic of Iran
  • Seyyed Razi Emadi Pages 25-48

    The improvement of relations between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia after seven years can be seen from various economic, political and security aspects in the regional and international spheres. One of the most important dimensions and regional effects of the agreement between the two countries is its effect on the relations between Tehran and the Persian Gulf Cooperation Council. Therefore, the question that comes to mind is: "What effect does the relationship between Iran and Saudi Arabia have on the relationship between Tehran and the Persian Gulf Cooperation Council?" In response to this key question, an attempt has been made to analyze the historical relations between Tehran and Riyadh, as well as the relations between the Islamic Republic and the Persian Gulf Cooperation Council, and the consequences of this agreement on the political, economic and security convergence of the Persian Gulf countries.

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Persian Gulf Cooperation Council
  • Alireza Zarei Pages 49-69

    The possible agreement between Saudi Arabia and Yemen’s Ansarullah and the conflicts of Saudi-UAE interests in Yemen has put the peace agreement in this country in a fragile state. Despite the extensive efforts and movements for peace in Yemen, Saudi Arabia and the UAE are competing for influence in southern Yemen, which is of great geostrategic importance for both countries. The UAE, which was the main member of the military coalition against Yemen at the beginning of the Saudi military invasion of Yemen, currently has no role in the dialogues and negotiations between Saudi Arabia and Ansarullah. It is likely that the dynamics of competition between Riyadh and Abu Dhabi will continue in southern Yemen, and even after the agreement between Saudi Arabia and Ansarullah, it will cause more tensions in southern Yemen. Considering the current fragile peace situation, the main question of the research is that in the Saudi-Yemen peace, what will be the situation of the Yemeni islands under the occupation of the UAE? It seems that if this trend continues, we will witness the escalation of the conflict between Riyadh and Abu Dhabi.

    Keywords: Saudi Arabia, Yemen, Ansarullah, Emirates, agreement between Saudi Arabia, Ansarallah, Yemen islands
  • Ahad Karimkhani Pages 71-91

    Sardar Shahid Soleimani played an important role in America's failures in the region, which even many Western officials have acknowledged. Shahid Soleimani was able to institutionalize the discourse of resistance at the regional level with two important personal and organizational (management) characteristics; so today, the reflection of Martyr Soleimani's actions can be seen at different levels in the region. In this article, the database method has been used to qualitatively examine the subject of the article so that more components can be examined. To investigate the role of Shahid Soleimani in America's failures in the region, a non-targeted and interview-based sampling method has been used. One of the most important results of this research is the expansion of the discourse of the Islamic Revolution, the resistance and the school of Martyr Soleimani in all parts of the world and that it is possible to use the capacity of factors such as policymakers, elites, agents, non-governmental organizations, political-cultural, military-security currents and new communication media to strengthen and promote comprehensive resistance-oriented diplomacy. The components and indicators of Martyr Soleimani's role in America's failures in the region are also shown in this research.

    Keywords: Shahid Soleimani, grounded theory, Jihadi management, Islamic Revolution discourse, resistance, America, West Asia
  • Hamid Khoshayand Pages 93-110

    Diplomacy is one of the important fields of best, optimal and maximum provision of national, regional and international interests. The Islamic Republic of Iran, which is one of the most effective and powerful players in the West Asian region, as the only country that has had the most dialogue, ideological and strategic confrontation with the United States in the region and the world during the last 40 years, looks at diplomacy and foreign policy as an area to advance its principles, ideals, values and components of its revolutionary and Islamic universalism, the realization of which requires the use of necessary and efficient tools, which the country's diplomacy and foreign policy institution is at the head of it. But besides the Ministry of Foreign Affairs as the main custodian of the country's foreign policy, there are also various organizations that help the Ministry of Foreign Affairs in this matter. The Quds Force of the Islamic Revolutionary Guard Corps is one of these important institutions that, under the command of martyr Haj Qassem Soleimani, have achieved valuable successes and achievements in the field of promoting authority and national security, as well as facing security, political, economic, military, and other threats. And along with that, he achieved the transformation of the Islamic Republic into a powerful and effective actor in regional and global equations. The jihadist and unique management of the commander of the Quds Force, Martyr Soleimani, and in other words, his "jihadi diplomacy" along with his military, security and political activities, has been the most important element in realizing the aforementioned strategic achievements and desirable and positive effects for Iran. Due to the importance of this issue, Jihadi diplomacy has been explored and investigated with an emphasis on the performance of martyr Haj Qasim Soleimani.

    Keywords: diplomacy, Jihadi management, Martyr Soleimani, Quds Force, resistance front
  • Gholam Hossein Bashkhani Pages 111-134

    The path of negotiations between the Taliban and the United States began two years before the Taliban entered Kabul, with the strengthening and political legitimacy of it and its purification by the United States. It seems that the political conflict in Afghanistan and the involvement of the Taliban in the 20-year war with the United States and the Afghan government and conducting negotiations with this country is due to the lack of political distribution of power in this country, which occurred after the Taliban were removed from power at the Bonn Summit (2001) and caused the Taliban to start struggling to gain power in Afghanistan. These struggles were pursued in the form of negotiations with America. After the negotiation and agreement between the US and the Taliban started on in February 2020, these open and secret talks with each other have continued until today. The main focus of these talks, which is actually the continuation of the previous negotiation and agreement, from various methods and paths such as applying political pressure on the part of the United States on the Taliban and the requests of the Taliban from the United States, the proposal of interaction through the Office of the Protector of Interests, the request for dialogue on the part of the Taliban and The possibility of concluding an agreement, indirect and limited negotiation, and remote control along with the intelligence dialogue and negotiation of the two sides are followed up. In this article, which is done in a descriptive-analytical way, we intend to examine the path and outcome of the current negotiations between the Taliban and the United States.

    Keywords: negotiation path, America, Taliban
  • Mohammad Kamali Pages 135-160

    The new conditions of the international system have caused new components to play a role in the official international structures and countries to use new tools and ways to secure their national interests, the most important of which can be considered the use of "soft power". In soft power, influencing others is indirect and low-cost. Considering its sensitive strategic and geopolitical position, the Islamic Republic of Iran has to pay attention to and strengthen various aspects of hard power (military and economic power), and strengthen its soft power dimensions as well. Iran can take advantage of its soft power and achieve the strengthening of its national power when it presents its strategy and desirable values in such a way that it makes maximum use of the components of its power production in both national and transnational dimensions. The current research tries to identify the position of science production in the global geometry of power, from the perspective of the Supreme Leader, with a descriptive-analytical approach. The results of the research show that the component of science production can act as a driving engine in strengthening Iran's national power in terms of hardware and software.

    Keywords: science, soft power, hard power, software movement, Supreme Leader
  • Javad Madadi Pages 161-187

    After the fall of the Iraqi Ba'th government in 2003, this opportunity was provided for the new Iraq to pursue its national interests in the shadow of adhering to a new foreign policy based on realism. In the framework of this new foreign policy, the country of Iraq is trying to establish friendly relations with all the countries of the Middle East region and to secure its desired interests and goals through the expansion of bilateral and multilateral cooperation. In this process, two countries, Jordan and Egypt, have not stayed away from the scope of expanding friendly relations between Iraq and the countries of the Middle East region. Due to its access to the Gulf of Aqaba, Jordan has provided Iraq with an opportunity to find an alternative route for its oil exports and reduce its dependence on the Persian Gulf. The same geo-economic advantage of Jordan has caused Iraq and this country to create and develop an oil and gas pipeline from Basra-Hadeithah-Aqaba port in the form of a contract in the field of oil and gas, which speeds up Iraq's access to the Mediterranean Sea through the Gulf of Aqaba and the Suez Canal, and at the same time, to some extent, reduces Iraq's geopolitical bottlenecks in the area of access. At the same time, Iraq and Egypt are also in the process of developing political and economic relations. The trend of existing relations between Iraq and these two countries shows that in the future we will see an increase in joint cooperation between Iraq and Egypt, which can be interpreted in the form of a tension-relieving foreign policy based on the expansion of Iraq's foreign relations.

    Keywords: Iraq, Jordan, Egypt, energy, geopolitics