فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا اقبالی، اکرم طالقانی*، مینو قالیچی صفحات 1-15

    گیاه سیلن هرز (Silene conoidea L.) از خانواده میخکیان (Caryophyllacea) به شمار می رود که برگ گیاه دارویی و خوراکی می باشد. این گیاه در طب سنتی و مدرن در درمان عفونت های پوستی، انعقاد خونریزی استفاده می گردد که خواص دارویی آن به ترکیبات فنولی نسبت داده می شود. در این پژوهش اندام های گل، ساقه، برگ و ریشه گیاه سیلن هرز از منطقه سبزوار در بهار 1401 جمع آوری گردید و برای اولین بار ترکیبات شیمیایی فرکشن های کلروفرمی و دی کلرومتان توسط GC-MS گزارش شد. به منظور تهیه فرکشن های مورد نظر در شرایط یکسان برای تمامی اندام ها به ترتیب از حلال های آلی اتردوپترولیوم جهت چربی زدایی و کلروفرم و دی کلرو متان جهت استخراج مواد موثره به روش خیساندن (ماسراسیون) استفاده شد. آنالیز GC-MS فرکشن های کلروفرمی نشان داد که مشتقات ترپنی، مشتقات فنولی، هیدرو کربن ها، اسیدهای چرب، مشتقات هتروسیکل، فنیل پروپان ها، مشتقات سیلان و استروئیدها ترکیبات اصلی تشکیل دهنده در تمام اندام ها هستند. مشتقات هیدروکربنی (16/69 درصد) در اندام گل، مشتقات ترپنی (46/40 درصد) در اندام ساقه و مشتقات اسید چرب به ترتیب (46/40 درصد و 98/63 درصد) در اندام برگ و ریشه بیشترین درصد ترکیبات را تشکیل می دهند. همچنین آنالیز GC-MS فرکشن های دی کلرومتانی نشان داد مشتقات ترپنی به ترتیب (62/47 درصد و 53/40 درصد) در اندام برگ و ساقه و مشتقات سیلانی (70/52 درصد) در اندام ریشه به عنوان بیشترین ترکیبات تشکیل دهنده می باشند. خواص حلال های استخراج نقش مهمی در تعیین استخراج ترکیبات فیتوشیمیایی با خواص بیولوژیکی منحصر به فرد دارد. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان می دهد عصاره غیر قطبی کلروفرم و ساقه گیاه دارای مواد موثره با ارزش به خصوص ترکیبات ترپنی به منظور اهداف دارویی می باشد. این نتایج نشان می دهد که سایر منابع ژنتیکی S. conoidea را می توان برای غربال کردن ترکیبات بیولوژیک و خالص سازی ترکیبات فیتوشیمیایی که برای تولید، گسترش و توسعه آنتی اکسیدان های طبیعی در تولید دارو و مواد غذایی ارزشمند هستند، کاوش کرد.

    کلیدواژگان: ترکیبات فعال بیولوژیکی، سلین هرز، فرکشن دی کلرومتانی، فرکشن کلروفرمی
  • فاطمه خوش اقبال قرابایی*، عبدالله قاسمی پیربلوطی، شکوفه انتشاری، سید جواد داورپناه صفحات 16-29

    یکی از راه های افزایش تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان استفاده از الیسیتورها است. کیتوزان یک الیسیتور زیستی است که از استیل زدایی کیتین موجود در پوسته خارجی سخت پوستانی مثل میگو به دست می آید. پوست میگو بخشی از ضایعات جامد میگو را تشکیل داده و سالانه مقدار زیادی از آن دور ریخته می شود. این پژوهش به منظور بررسی اثر محلول پاشی کیتوزان با غلظت های 25/0 و 5/0 گرم در لیتر و پودر پوست میگو با غلظت های 5/2 و 5 گرم در لیتر بر زوفا (Hyssopus officinalis) به صورت گلدانی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، طی بهار تا پاییز 1396 انجام شد. اسانس گیری از اندام های هوایی از شروع گلدهی تا 50% گلدهی، با استفاده از دستگاه کلونجر و شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس توسط GC-FID و GC/MS صورت گرفت. در کل 33 ترکیب از اسانس زوفا در همه تیمارها شناسایی شد که 89 تا 95 درصد از ترکیب اسانس را تشکیل می داد. ترکیبات غالب اسانس در همه تیمارها سیس پینوکامفون (09/55-19/43 درصد) و بتا پینن (04/15 - 31/8 درصد) بود. محلول پاشی های کیتوزان، پوست میگو و محلول های توام پوست میگو و کیتوزان موجب افزایش درصد اسانس و سیس پینوکامفون شدند ولی از نظر آماری تنها اثر کیتوزان 5/0 گرم در لیتر معنی دار بود. تیمارهای کیتوزان موجب کاهش ولی پوست میگو و محلول های توام کیتوزان × پوست میگو باعث افزایش ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک اندام هوایی، کلروفیل a وb و کلروفیل کل شد. با این حال، هیچ کدام به لحاط آماری معنی دار نبود. با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر می رسد که علاوه بر کیتوزان از پوست میگو با غلظت های بیشتر هم می توان برای افزایش مواد موثره گیاه دارویی زوفا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسانس، پوست میگو، زوفا، کیتوزان
  • علی بهرامی، علیرضا یاوری*، علیرضا راهب صفحات 30-45

    در این پژوهش برای اولین بار ترکیبات شیمیایی اسانس اندام های مختلف (گل، برگ و ساقه) گونه دارویی و خودرو مریم گلی لوله ای با نام علمی Salvia macrosiphon Boiss. از تیره نعناع (Lamiaceae) مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش، تعداد 30 تک بوته کامل در مرحله گلدهی به صورت تصادفی از منطقه جهرم استان فارس انتخاب و به سه گروه مساوی تقسیم شدند. سپس اندام های مختلف شامل گل، برگ و ساقه از یکدیگر تفکیک گردیدند. استخراج اسانس از هر اندام با سه تکرار و در هر تکرار 200 گرم ماده گیاهی به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر، صورت گرفته و ترکیبات شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد متوسط اسانس اندام های مختلف گل، برگ و ساقه به ترتیب 48/0، 28/0 و 06/0 درصد (وزنی/وزنی) به دست آمد. تعداد کل ترکیبات شناسایی و اندازه گیری شده عبارت بود از 25 ترکیب در گل، 18 ترکیب در برگ و 21 ترکیب در ساقه که به ترتیب 1/93 درصد، 4/93 درصد و 2/92 درصد از کل اسانس را در بر گرفتند. نتایج تجزیه ترکیبات اسانس نشان داد که گل دارای مقدار بالایی از لینالول بود. این در حالی است که ترکیبات بی سیکلو جرماکرن + ای- کاریوفیلن و جرماکرن دی + بی سیکلو جرماکرن اجزای اصلی در برگ و ساقه بودند. همچنین، نتایج نشان داد که هیدروکربن های سزکوئی ترپنی بعنوان گروه مشترک و بالاترین مقدار در سه اندام مورد مطالعه، در برگ (1/69 درصد)، ساقه (0/68 درصد) و گل (5/34 درصد)، حاصل گردید. بیشترین مقدار ترکیبات مونوترپن های اکسیژن دار در گل به مقدار 3/27 درصد و مربوط به ترکیب لینالول یافت شد. در مجموع، اندام های مختلف مریم گلی لوله ای از کمیت و کیفیت اسانس متفاوتی برخوردار هستند و در بین آنها، گل ها برای تولید اسانس و ترکیب لینالول بیشتر توصیه می شوند.

    کلیدواژگان: اسانس، اندام گیاه، ترکیبات استری، تیره نعناع، مریم گلی لوله ای
  • اسما آموزگاران، حسین دهقان*، سید سعید همامی، سید عبدالله هاشمی صفحات 45-61

    تا کنون تحقیقات بسیاری در راستای معرفی امواج فراصوت به عنوان یک عامل کمکی جهت افزایش راندمان استخراج اسانس گیاهان دارویی صورت گرفته است. اما کمتر محققی به نقش امواج فراصوت در تحریک واکنش های شیمیایی بر روی ترکیبات اسانس گیاهان پرداخته است. این پژوهش، با هدف بررسی اثر امواج بر روی ترکیبات اصلی اسانس آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، پس از استخراج اسانس و عدم حضور بافت گیاهی انجام شد. بدین منظور، اندام هوایی گیاه آویشن باغی در خرداد 1400 از منطقه جنوب تهران و در مرحله گل دهی برداشت شد. اسانس گیاه به روش توسط دستگاه تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و ترکیبات آن توسط روش های GC و GC/MS شناسایی و اندازه گیری شد. در ادامه امواج فراصوت توسط پراب تیتانیومی (400 وات) و با سه متغیر دما، زمان و نسبت اسانس به آب در سه سطح، بر اسانس مستخرج اعمال شد. در نهایت 27 نمونه اسانس تیمار شده تهیه و ترکیبات شیمیایی تمامی آن ها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد. اسانس اولیه شامل 37/44 درصد تیمول، 80/29 درصد پارا-سیمن و 24/21 درصد گاما-ترپینن بود. نتایج حاصل نشان داد که اعمال امواج فراصوت به اسانس آویشن سبب افزایش میزان تیمول و به همان نسبت کاهش میزان گاما-ترپینن و پارا-سیمن شده است. با بهینه سازی شرایط (نسبت 0:1 از اسانس به آب، دمای 20 درجه سانتی گراد و زمان 10 دقیقه) موفق شدیم ماده موثره تیمول را از 37/44 درصد به 18/70 درصد افزایش دهیم. امواج فراصوت در حضور آب و اکسیژن سبب تولید رادیکال هیدروپروکسیل (HOO) و در ادامه انجام واکنش های اکسایشی در راستای تولید تیمول از گاما-ترپینن و پارا-سیمن می گردد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که امواج فراصوت علاوه بر کمک به افزایش راندمان استخراج اسانس از بافت گیاهی می تواند با تحریک واکنش های رادیکالی سبب تغییر در ماهیت و نسبت ترکیبات فیتوشیمیایی در اسانس گردد.

    کلیدواژگان: آویشن، اسانس، امواج فراصوت، پارا-سیمن، تیمول، گاما-ترپینن
  • فاطمه محجوب، مهدی کلاهی*، حمید موذنی صفحات 62-91

    این پژوهش با هدف ثبت دانش بومی مردم شهرستان جاجرم در مورد کاربردهای دارویی گیاهان، معرفی گونه های پرمصرف و آنالیز کمی داده های حاصل از آن ها در روستاها و مناطق شهری منطقه مورد مطالعه انجام پذیرفت. به این منظور 81 فرد آگاه از جاجرم و روستاهای اطراف آن، پیرامون گیاهان مورد استفاده، نحوه ی مصرف و کاربرد آن ها مورد پرسشگری قرار گرفتند. افراد آگاه به صورت تصادفی و با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و پس از کسب رضایت آگاهانه قبلی، با استفاده از پرسشنامه های نیمه ساختاریافته و مشاهدات شفاهی و شخصی مصاحبه شدند. تمامی گیاهان گزارش شده، پس از جمع آوری با استفاده از فلورهای مختلف شناسایی شدند. داده های حاصل با استفاده از شاخص های قوم گیاه شناسی نظیر ارزش استفاده، فراوانی نسبی ثبت و ضریب اجماع آگاهان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در طول این مطالعه، تعداد 69 گونه گیاهی متعلق به 30 تیره برای مصارف مختلف معرفی شد. بزرگترین تیره ها از نظر غنای گونه ای تیره های نعنائیان (Lamiaceae) و چتریان (Apiaceae) بودند. برگ گیاهان به عنوان پرمصرف ترین بخش گیاه و استفاده از گیاه به شکل دم کرده به عنوان فراوان ترین روش استفاده ازگیاه گزارش شد. بیش ترین میزان ارزش استفاده متعلق به گیاه نعناع (Mentha aquatica L.)، بیش ترین میزان فراوانی نسبی ثبت برای گیاه آویشن، ثبت و بالاترین میزان ضریب اجماع آگاهان برای اختلالات گوارشی گزارش شد. این مطالعه نشان داد که مردم این منطقه بویژه زنان مسن ، دانش بومی غنی در رابطه با گیاهان و کاربرد های آن ها دارند. نتایج این تحقیق می تواند مبنایی برای انتخاب گیاهان به جهت انجام مطالعات فیتوشیمی و داروشناسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اتنوفارماکولوژی، دانش بومی، قوم گیاه شناسی، گیاهان دارویی
  • محمد عمادالدینی، اسماعیل سیفی* صفحات 92-105

    جنگل های هیرکانی اکوسیستم منحصربه فرد و باستانی در امتداد سواحل جنوبی دریای خزر هستند. بررسی تنوع گیاهان دارویی موجود در این جنگل ها، ازجمله خرمندی یا خرمالوی وحشی (Diospyros lotus L.)، کمک زیادی به حفظ ذخایر ژنتیکی آنها می کند. هدف از این پژوهش ارزیابی میوه خرمندی بومی جنگل های هیرکانی از سه منطقه حومه گرگان و علی آباد در استان گلستان و حومه بهشهر در استان مازندران ازنظر صفات مورفولوژیکی، فیزیکوشیمیایی و آنتی اکسیدانی بود. بدین منظور، نمونه های میوه در آذر 1400 در زمان برداشت تجاری-بومی جمع آوری و مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین وزن، قطر و حجم میوه به منطقه بهشهر و کمترین وزن، طول، قطر و حجم میوه به منطقه گرگان اختصاص یافت. ازنظر شکل ظاهری میوه، نمونه های منطقه بهشهر نسبت به گرگان و علی آباد کشیده تر بودند. مقایسه صفات کیفی میوه ها نشان داد که بیشترین میزان ویتامین ث و اسیدیته میوه به منطقه بهشهر، بیشترین pH و مواد جامد محلول به منطقه گرگان، بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل به مناطق علی آباد و بهشهر و بیشترین میزان آنتوسیانین کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی به منطقه گرگان اختصاص یافت. بررسی همبستگی بین صفات نشان داد که وزن میوه با اسیدیته همبستگی مثبت معنی دار داشت، ولی با pH و ظرفیت آنتی اکسیدانی همبستگی منفی معنی دار نشان داد. اسیدیته با ظرفیت آنتی اکسیدانی و آنتوسیانین کل همبستگی منفی معنی دار داشت. در مقابل، pH و مواد جامد محلول با آنتوسیانین کل همبستگی مثبت معنی دار نشان دادند. به طورکلی، تنوع زیادی بین میوه دارویی خرمندی وحشی در سه ناحیه از جنگل های هیرکانی ازنظر خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیکوشیمیایی و ظرفیت آنتی اکسیدانی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آنتی اکسیدان، جنگل هیرکانی، خرمالوی وحشی، خرمندی، فلاونوئید، فنول
  • ژاله خوش سیما، امیر عبدالله مهرداد شریف، احمد اکرمی صفحات 106-116

    اسیدهای تری ترپنیک به خصوص اسید بتولینیک، اسیداولئنولیک و اسید اورسولیک به عنوان اجزای زیست فعال مهم در میوه عناب .Ziziphus jujuba mill دارای خواص درمانی در بسیاری از بیماریها از جمله سرطان می باشند. اما مقادیر این اسید های تری ترپنیک ممکن است در شرایط جغرافیایی و کشت متفاوت، یکسان نباشند. بدین منظور، از عناب کشت شده در باغات مربوط به 29 رویشگاه متفاوت از شرق، شمال شرق، جنوب، مرکز، و غرب در استان های مختلف ایران در اواخر فصل تابستان نمونه برداری گردید. با استفاده از الکل 96 درصد به عنوان حلال و با نسبت مایع به جامد 15 میلی لیتر بر گرم تحت امواج فراصوت با دمای 40 درجه سانتیگراد، زمان امواج دهی 35 دقیقه اسید تری ترپنیک های موجود در پودر عناب خشک استخراج و سپس به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا همراه با آشکار ساز ناحیه مرئی و ماورای بنفش اندازه گیری شده اند. پس از آن تجزیه تحلیل آشیانه ای و آزمون توکی بر روی داده های بدست آمده انجام شد، که نتایج نشان داد، فقط مقدار میانگین اسید بتونیلیک بین اکوتیپ ها تفاوت معنی داری دارد. همچنین مطابق تجزیه و تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی بر اساس میزان تنوع این سه اسید تری ترپنیک، اکوتیپ های مورد مطالعه به چهارخوشه تقسیم بندی گردید و نتایج نشان داد، خوشه 1 که مربوط به مناطق شرق و شمال شرق ایران بوده حاوی بیشترین مقدار این سه اسید تری ترپینیک ها است، در مقابل تجزیه تحلیل واریانس بین خوشه ها نشان می دهد که تفاوت معنی داری بین آنها وجود ندارد. نتایج حاصل از آمار نشان داد که شرایط اقلیمی ، کیفیت خاک ، بذر و نحوه کشاورزی می تواند در تغییر یا عدم تغییر مقدار اسید تری ترپنیک ها در عناب تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: اسید بتولینیک، اسیداولئنولیک، اسید اورسولیک، امواج فراصوت، تحلیل خوشه ای
  • رضیه موهبت* صفحات 117-127

    امروزه با توجه به عوارض جانبی آنتی بیوتیک های مصنوعی و افزایش مقاومت دارویی، لزوم جایگزینی ترکیبات طبیعی به عنوان منابع ایمن، بیشتر احساس می شود. مطالعاتی روی خواص دارویی اسانس گونه های مختلف کما (Ferula L.) انجام گرفته است اما در این زمینه از گیاه کمای طبسی (Ferula tabasensis Rech. F.)، گونه بومی ایران، گزارشی مشاهده نشده است. در این تحقیق برگ و گل گیاه کمای طبسی در مرحله گلدهی در بهار 1400 از رویشگاه اصلی آن (بین خرانق و ساغند - 1570 متر) جمع آوری شد. اسانس گیری به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و آنالیز نمونه اسانس به وسیله GC و GC/MS انجام گرفت. فعالیت ضدمیکروبی اسانس های مختلف با تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) به روش رقت سازی در محیط کشت مایع بررسی و قطر هاله عدم رشد برحسب میلی متر نیز اندازه گیری شد. بازده اسانس ها برای برگ و گل گیاه به ترتیب 3/0 و 5/0 درصد بدست آمد. نتایج نشان داد بورنیل استات (35 درصد و 2/34 درصد) و آلفا-پینن (2/12 درصد و 4/8 درصد) به ترتیب مهم ترین ترکیبات اسانس در برگ و گل، همچنین سیترونلول (2/15 درصد) دیگر ترکیب اصلی موجود در اسانس گل گیاه کمای طبسی می باشد. هر دو اسانس فعالیت ضد میکروبی خوبی علیه سویه های باکتریایی مورد مطالعه به جز اشریشیاکلی داشتند. به نظر می رسد عمده ترکیبات موجود در اسانس برگ و گل دلیل اصلی این فعالیت ضد باکتریایی باشد، به طوری که می توان آنها را به عنوان جایگزین هایی برای آنتی بیوتیک های مصنوعی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، اسانس، برگ و گل، کمای طبسی، یزد
|
  • Samira Eghbali, Akram Taleghani *, Mino Qalichi Pages 1-15

    Silene weed plant (Silene conoidea. L) is from from the Caryophyllacea family and its leaf is medicinal and edible. This plant in traditional and modern medicine, is used for treatment of skin infections and blood coagulation and its medicinal properties are attributed to phenolic compounds. In this research, flower, stem, leaf, and root of S. conoidea was collected from Sabzevar in Spring 2022 and their the chemical compositions of chloroform and dichloromethane fractions were reported by GC-MS. In order to prepare fractions of all the organs under the same conditions, petroleum ether was used for defatting, and chloroform and dichloromethane were used to extract the effective phytochemicals through maceration method. GC-MS analysis of chloroform fractions showed that terpene derivatives, phenolic derivatives, hydrocarbons, fatty acids, heterocyclic derivatives, phenylpropanes, silane derivatives and steroids are the main constituent compounds in all organs. Hydrocarbon derivatives (69.16%) in flower, terpene derivatives (40.46%) in stem, and fatty acid derivatives (40.46% and 63.98%) respectively in leaf and root are the most constituent compounds in chloroform fractions. Also, the GC-MS analysis of dichloromethane fractions showed that terpene derivatives (47.62% and 40.53%) in leaf and stem, respectively, and silane derivatives (52.70%) in root are the most constituent compounds. The properties of solvents play an important role in determining the extraction of phytochemical compounds with unique biological properties. In general, the results of this research showed that the non-polar extract of chloroform and the stem of the plant have valuable effective substances, especially terpene compounds, for medicinal purposes. These results suggested that other genetic resources of S. conoidea can be further explored to screen high bioactive compounds and purification of phytochemical compounds which are valuable to produce, expand, and develop natural antioxidants in the production of bio-medicine and food.

    Keywords: Bioactive, Phytochemicals, Chloroform, Fraction, Dichloromethane fraction, Silene weed
  • Fatemeh Khosheghbal Ghorabaee*, Abdollah Ghasemi Pirbalouti, Shekoofeh Enteshari, Seyed Javad Davarpanah Pages 16-29

    One of the methods to increase the secondary metabolites production in plants is to use elicitors and chitosan is a biotic elicitor obtained from the deacetylation of chitin in the outer shell of crustaceans such as shrimp. Shrimp shell is part of shrimp solid waste discarded in large amount every year. This research was carried out to investigate the effect of foliar application of chitosan elicitor (0.25 and 0.5 g/l) and shrimp shell powder (2.5 and 5 g/L) on medicinal plant Hyssopus officinalis in potted form at the Experimental Farm of Islamic Azad University, Shahre-kord Branch during spring to fall in 2017. The essential oils were obtained from aerial part of hyssop by Clevenger device. The essential oils were analyzed by GC-FID and GC/MS. Totally, 33 compounds و representing more than 89-95% of the oil composition, were identified. The predominant components of the essential oil in all treatments were cis-pinocamphon (43.19-55.09%) and beta-pinene (8.31-15.04%). Foliar application of chitosan, shrimp shell, and shrimp shell × chitosan increased the percentage of essential oil and cis-pinocamphon, but only the effect of chitosan 0.5 was statistically significant. Chitosan treatments decreased plant height, shoot fresh and dry weight, chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll of hyssop but shrimp shell and chitosan × shrimp shell solutions increased them, although no one was significant. According to the results of this study, it seems that in addition to chitosan, shrimp shell with higher concentrations can be used to increase effective substances of the medicinal plant Hyssopus officinalis.

    Keywords: Chitosan, Essential oil, Hyssopus officinalis, Shrimp shell
  • Ali Bahrami, Alireza Yavari*, Alireza Raheb Pages 30-45

    This study is the first to investigate the chemical composition of essential oils in three organs (flower, leaf and stem) of Salvia macrosiphon Boiss., which grows wild and belongs to Lamiaceae family, in Fras procince. In the present experiment, 30 plants in full at flowering stage were randomly prepared from the Jahrom region of Fars province and divided into three groups of 10 and then flowers, leaves, and stems of each group were isolated for testing. Essential oil was extracted from each organ with three replications as in each repetition 200 g of plant material was used by hydro-distillation using Clevenger apparatus and analyzed by a combination of GC-FID and GC-MS techniques to check their chemical variability. The mean yields of essential oil (w/w%) in flowers, leaves, and stems were , 0.48%, 0.28%, and 0.06%, respectively. The total number of compounds identified and quantified were twenty-five in flowers, eighteen in leaves and twenty-one in stems, representing 93.1%, 93.4% and 92.2% of the total oil, respectively. Results of essential oil compound analysis illustrated that flower expressed a high content of linalool. Meanwhile, bicyclogermacrene + (E)-caryophyllene and germacrene D + bicyclogermacrene were the major compounds in leaf and stem organs, respectively. Also, results showed that , in the three studied organs, sesquiterpene hydrocarbons were the common group with the highest amountin leaves (69.1%), stems (68.0%), and flowers (34.5%). The highest level of oxygenated monoterpens was found in the flower part, represented by 27.3% of linalool. In conclusion, the plant organs of S. macrosiphon had different qualities and concentrations of essential oil. Flowers were the most beneficial organ of this species for essential oil and linalool compound productions.

    Keywords: Essential oil, Ester compounds, Lamiaceae, Plant part, Salvia macrosiphon
  • Asma Amoozegaran, Hossein Dehghan *, Seyed Saied Homami, Seyed Abdollah Hashemi Pages 45-61

    Many researches have been conducted to introduce ultrasound as an auxiliary factor to increase the efficiency of extraction of essential oils from medicinal plants. However, few researchers have studied the role of ultrasound waves in stimulating chemical reactions of the essential compounds of plants. This research was conducted with the aim of investigating the effect of ultrasound on the main components of essential oil of Thymus vulgaris L. after extracting the essential oil and without the presence of plant tissue. For this purpose, the aerial parts of the plant were harvested at the flowering stage from the south of Tehran in June 2021 . The essential oil of the plant was extracted using a distillation apparatus (Clevenger) and its compounds were determined and measured by GC and GC/MS. Subsequently, ultrasonic waves were applied to the extracted essential oil by a titanium probe (400 w) with three variable factors of temperature, time, and the ratio of essential oil/ water at three levels. Finally, 27 treated essential oil samples were prepared and their chemical compounds were quantified by GC. The primary essential oil contained 44.37% of thymol, 29.80% of p-cymene and 21.24% of γ-terpinene. The results showed that the application of ultrasound to the essential oil increased the amount of thymol and decreased the amounts of γ-terpinene and p-cymene. By optimizing the conditions (1:0 ratio of thyme essential oil and water, 20˚C and 10 min), the active ingredient thymol was reduced from 44.37% to 70.18%. Ultrasonic waves in the presence of water and oxygen caused the production of hydroproxyl radical (HOO˙) and then showed oxidation reactions to produce thymol from γ-terpinene and p-cymene. The results showed that in addition to helping to increase the efficiency of extraction, ultrasound can cause a change in the chemistry and the ratio of phytochemical compounds in the essential oil by stimulating radical reactions.

    Keywords: p-Cymene, Essential oil, γ-Terpinene, Thymol, Thyme, Ultrasound
  • Fatemeh Mahjoub, Mahdi Kolahi*, Hamid Moazzeni Pages 62-91

    The objectives of this study were to document the indigenous botanical knowledge pertaining to medicinal plants uses, introduce the most prevalently used plant species, and undertake a quantitative analysis of data gathered from both urban and rural sectors among the residents of Jajarm County, North Khorasan, Iran. To this aim, 81 knowledgeable individuals from Jajarm and its neighboring villages were queried regarding the used plants, application techniques, and intended purposes. These individuals were selected through a random and snowball sampling methods and interviewed using a semi-structured questionnaire and informal discussions, following their prior consent. Taxonomic identification of all mentioned plant species was accomplished using diverse botanical references. Ethnobotanical metrics such as Use Value (UV), Relative Frequency of Citation (RFC), and Informant Consensus Factor (ICF) were employed to analyze the data. The investigation revealed 69 distinct plant species belonging to 30 botanical families, with Lamiaceae and Apiaceae standing out as the most abundant families. Notably, plant leaves were identified as the most frequently utilized component, predominantly through decoction. Mentha aquatica had the highest UV, Thymus spp. demonstrated the most prominent RFC, while gastrointestinal disorders exhibited the highest ICF. The findings of this research underscored the depth of indigenous botanical wisdom, notably among the older female demographic of the region. the findings of the study provide a basis for the selection of plants for phytochemical and pharmacological studies.

    Keywords: Ethnobotany, Medicinal Plants, Indigenous Knowledge, Ethnopharmacology
  • Mohammad Emadoddini, Esmaeil Seifi* Pages 92-105

    The Hyrcanian forests, located along the southern shores of the Caspian Sea, are a unique and ancient ecosystem. To preserve the genetic reserves of these forests, it is essential to examine the diversity of their medicinal plants , including the date-plum or wild persimmon (Diospyros lotus L.). The aim of this research was to evaluate the native date-plum fruit harvested from three regions of the Hyrcanian forests including Gorgan, Aliabad, and Behshahr in terms of morphological, physicochemical, and antioxidant traits. to do so, fruit samples were collected and evaluated in November 2021 during commercial-local harvest. The obtained results showed that the highest fruit weight, diameter, and volume were recorded in samples collected from Behshahr, while the lowest weight, length, diameter, and fruit volume were observed in fruits belonging to Gorgan. This research indicated that fruits collected from Behshahr were more elongated compared to those collected from Gorgan and Aliabad. The comparison of qualitative traits confirmed that the highest acidity and vitamin C content were observed in Behshahr and the highest pH and total soluble solids were recorded in the fruit samples of Gorgan. The maximum total phenol and flavonoid were related to Aliabad and Behshahr. Finally, the highest total anthocyanin and antioxidant capacity were observed in Gorgan. Furthermore, this study found that fruit weight had a significant positive correlation with acidity while it showed a significant negative correlation with pH and antioxidant capacity. Also, fruit acidity had a significant negative correlation with antioxidant capacity and total anthocyanin. In contrast, pH and total soluble solids showed a significant positive correlation with total anthocyanin. In general, a great diversity was observed among the medicinal fruit of the wild date-plum collected from the three investigated regions in Hyrcanian forests with regard to the morphological, physicochemical, and antioxidant activity.

    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant, Date-plum, Flavonoid, Hyrcanian forest, Phenol, Wild persimmon
  • Zhaleh Khoshsima, Amir Abdollah Mehrdad Sharif *, Ahmad Akrami Pages 106-116

    Triterpenic acids, specifically Betulinic, Oleanolic, and Ursolic acids, are essential bioactive compounds found in jujube Ziziphus jujuba mill. fruit, possessing therapeutic properties for various diseases, including cancer. However, the amount of these triterpenic acids can vary depending on geographical and cultivation conditions. For this purpose, jujubes grown in orchards of 29 different habitats in different provinces located in the east, northeast, south, center, and west of Iran were sampled at the end of the summer season. The triterpenic acids present in the dried jujube powder were extracted using 96% ethanol as a solvent, with a liquid-to-solid ratio of 15 mL/g, under ultrasonic waves at a temperature of 40 ℃ for 35 minutes. The extracted acids were quantified using high-performance liquid chromatography coupled with a UV detector. The obtained data were subjected to subsequent nested analysis and the Tukey test. The results revealed that only the average amount of betulinic acid significantly varied among the ecotypes. Furthermore, a hierarchical cluster analysis based on the diversity of these three triterpenic acids, the studied ecotypes were divided into four clusters. Cluster 1, representing Iran's eastern and northeastern regions, exhibited the highest amounts of these triterpenic acids. However, the analysis of variance among the clusters showed no significant difference among them. The results showed that the climatic conditions, soil quality, seed, and agricultural methods can be effective in changing or not changing the amounts of triterpenic acids in jujube.

    Keywords: Betulinic acid, Oleanolic acid, Ursolic acid, ultrasonic wave, hierarchical cluster analysis
  • Razieh Mohebat* Pages 117-127

    Nowadays, considering the side effects of synthetic antibiotics and the increase in drug resistance, it is a necessity to replace them by natural compounds as safe sources. Thus, studies have been carried out on the medicinal properties of essential oils of different Ferula L. species, but there was no report on Ferula tabasensis Rech. f. as an Iranian endemic species. In this research, the leaves and flowers of Ferula tabasensis were harvested from its main habitat (between Kharanaq and Saghand – elevation 1570 m) at the full-flowering stage in the spring of 2021. The essential oils were extracted by hydro distillation method (Clevenger apparatus and GC and GC/MS were used to analyze chemical constituents. The antimicrobial activity of essential oil was evaluated by minimum inhibitory concentration (MIC) determination by broth dilution method and the growth inhibitory zone diameter (mm) was also measured. The yields of essential oils from the leaves and flowers of the plant were 0.3% and 0.5%, respectively. The results showed that bornyl acetate (34.2% and 35%) and α-pinene (12.2% and 8.4%) were identified as major compounds of essential oil from leaves and flowers, respectively. Also, citronellol (15.5%) was another main constituent found in the essential oil of the flowers of Ferula tabasensis. Both essential oils had good antimicrobial activity against the tested microorganisms, except E. coli. It seems that antibacterial activity can be mostly attributed to the main compounds of essential oils in the leaves and flowers of the plant and, thus, they can be considered as alternatives to synthetic antibiotics.

    Keywords: Antimicrobial, Essential oil, Ferula tabasensis, Leaf, flower, Yazd