فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 73 (زمستان 1402)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 73 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا زندی ناوگران، عباس عسکری ندوشن*، رسول صادقی، حسین افراسیابی، محمدجلال عباسی شوازی صفحات 11-37

    ایران در چهار دهه گذشته میزبان مهاجران خارجی، عمدتا افغانستانی و عراقی بوده است. ادغام فرهنگی فرایندی است که مهاجران دانش و استاندارهای فرهنگی را برای تعامل با جامعه میزبان به دست می آورند و درنتیجه این فرآیند، انگیزه های آنان برای ادغام تسهیل می گردد. هدف این مقاله، کندوکاو فرایند ادغام فرهنگی در بین مهاجران افغانستانی نسل اول و دوم در ایران است. پژوهش در چارچوب رویکرد برساخت گرا و روش تحقیق کیفی داده بنیاد اجرا شده است. شیوه نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی بوده و با 45 نفر مشارکت کننده مصاحبه نیمه ساختاریافته بعمل آمده است. داده های به دست آمده از مصاحبه در سه سطح کدگذاری اولیه، متمرکز و نظری مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت 10 مقوله اصلی از تحلیل داده ها کشف شد که عبارت است از: شگفت زدگی اولیه، شناخت، همانندی، اخت شدن، همگرایی، دنبال کردن ارزش های مبدا، تمایل به حفظ ارزش های مقصد محوریت زبان و مقاومت فرهنگی میزبان. مقوله هسته پژوهش "این همانی فرهنگی" کشف شد که 9 مقوله دیگر را تحت پوشش خود قرار می دهد. بر اساس نتایج تحقیق، همسان سازی (جذب) فرهنگی در بین مهاجران در یک فرایند بین نسلی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: ادغام فرهنگی، فرهنگ پذیری، انتقال فرهنگی، همسان سازی، مهاجران افغانستانی
  • شاهو صبار*، احسان شاه قاسمی، سمانه کچوئی صفحات 39-66
    در عصر شبکه های اجتماعی بسیاری از جنبه های زندگی افراد در ارتباط با پیام تعریف می شود. بسیاری از اعضای این شبکه ها موفقیت خود را در میزان لایک و به اشتراک گذاری پیامهایشان می بینند، شرکت ها هم در تلاش هستند تا در یابند مشتریانشان چه پیام هایی را می پسندند و چه پیام هایی را به اشتراک می گذارند. مطالعاتی که تا کنون انجام شده سعی داشته اند تا با استفاده از ویژگی های شخصیتی یا جمعیت شناختی کاربران به پیش بینی هایی در زمینه ی واکنش افراد به پیام های مختلف دست بزنند. اما اکنون تلاش هایی در حال انجام است تا این نوع مطالعات دقیق تر شوند و قدرت پیش بینی بیشتری داشته باشند. این مطالعه با یک رویکرد خلاق شبه آزمایشگاهی تلاش کرد تا میان باورهای افراد و رفتاری هایی که در شبکه های اجتماعی در قبال پیام ها انجام می دهند، روابط معنی داری پیدا کند. یافته های این مطالعه نشان دادند که میزان آشنایی با باورهای افراد و همچنین تفکیک پیام های شبکه های اجتماعی به ایده های محوری که در آنها نهفته است، میتواند روش عملی ای برای پیش بینی این امر باشد که چه افرادی چه پیام هایی را لایک می کنند.
    کلیدواژگان: باور، شبکه های اجتماعی، رفتار شبکه ای، پیام
  • سوده مرتجائی، ابراهیم حاجیانی*، سید رضا صالحی امیری، غلامرضا امیرخانی صفحات 67-93

    هدف این مقاله ارزیابی سیاست های مصوب و اجرا شده در حوزه میراث فرهنگی به ویژه میراث مستند و مکتوب پس از انقلاب اسلامی است. برای ارزیابی سیاست های کلان حوزه میراث فرهنگی از مدل هاولت و رامش استفاده شده و اطلاعات لازم با استفاده از روش اسنادی و مصاحبه با خبرگان جمع آوری شده است. جامعه آماری، قوانین و سیاست های بالادستی جمهوری اسلامی ایران شامل: 1- برنامه های توسعه پنج ساله اول تا ششم، 2- قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، 3- سند چشم انداز ایران در افق 1404، 4- سند اصول سیاست فرهنگی کشور بود. ملاک ارزیابی سیاست ها در این پژوهش، کارایی و اثربخشی بود و پژوهش به دنبال پاسخ این سوال بود که سیاست های جاری جمهوری اسلامی توانسته اند اثر مطلوبی بر حفظ میراث فرهنگی به ویژه میراث مستند و مکتوب کشور داشته باشند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن بود که وضعیت فعلی حفاظت از میراث فرهنگی به ویژه «میراث مستند و مکتوب» در سیاست گذاری فرهنگی کشور، وضعیت مطلوبی نیست به طوری که می توان گفت میراث فرهنگی در سیاست های کلان کشور، مترادف با «بناهای قدیمی» و «اشیاء عتیقه»(غیرمکتوب) در نظر گرفته شده است و اکثر مصوبات قانونی برای حفاظت از این نوع میراث به تصویب رسیده اند.واژگان کلیدی: ارزیابی، حفاظت، سیاست گذاری فرهنگی، میراث فرهنگی، میراث مستند و مکتوب.

    کلیدواژگان: ارزیابی، حفاظت، سیاست گذاری فرهنگی، میراث فرهنگی، میراث مستند و مکتوب
  • حسین حسنی* صفحات 95-120

    هدف این مقاله تحلیل شیوه های حکمرانی و چالش های اعمال حکمرانی پلتفرمهای آنلاین-به طور خاص فیس بوک- و پیامدها و دلالتهای آن برای اکوسیستم پلتفرمی در ایران است. است. آنچه تحت عنوان تعدیل محتوا شناخته می شود، شامل تحلیل سازوکارهای نظارت بر محتوای کاربرساخته توسط پلتفرم رسانه اجتماعی فیس بوک است. یک موضوع دیگر، تحلیل حکمرانی بر پلتفرم فیس بوک در زمینه اجتماعی-سیاسی آمریکا و چالش های اعمال حکمرانی بر پلتفرم های آنلاین است. نتایج این مطالعه نشان داد که برخی قوانین همانند عدم مسئولیت پلتفرم دربرابر محتواهای کاربران طبق قوانین آمریکا، افشای اطلاعات کاربران و درآمدزایی از داده های کاربران و انحصارگرایی این پلتفرم شرکتی مهمترین چالش های حکمرانی بر پلتفرم ها در اکوسیستم آمریکا است. پلتفرم ها تاکنون سازوکارهای مختلفی را برای نظارت بر محتوا به اجرا گذاشته اند که شناخته شده ترین آنها شرایط ارائه خدمت است. اقدامات خودحکمرانی پلتفرم ها همیشه در حال تحول و بهبود بوده است. گواه آن سند استانداردهای اجتماعی فیس بوک است. بر اساس مدل فعالیت پلتفرم های بزرگ جهانی، ضرورت دارد پلتفرم های ایرانی نیز اقداماتی برای تعدیل محتوای همزمان محتوای کاربرساخته با ملاحظه ارزش های محلی انجام دهند. طیفی از اقدامات گوناگون از توسعه پلتفرم های بومی، مذاکره برای فعالیت قانون مند پلتفرم های جهانی در ایران و توسعه حکمرانی داده ها و حاکمیت دیجیتال را می توان برای مواجهه با پلتفرم هایی همانند فیس بوک پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: حکمرانی پلتفرم ها، رسانه های اجتماعی، تعدیل محتوا، فیس بوک
  • فاطمه گل فرشچی* صفحات 121-137
    این پژوهش مطالعه ای از نوع توصیفی تحلیلی به منظور بررسی رابطه انجام بازی های رایانه ای با مولفه های هوش هشتگانه گاردنر است. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان سال آخر دانشگاه هنر اسلامی تبریز بودند که از بین آنها 100 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی و طبقه بندی شده در هفت رشته تحصیلی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه گاردنر و پرسشنامه شامل متغیرهای مربوط به بازی های رایانه ای بود. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، خی دو، آنالیز واریانس یکطرفه و تی مستقل مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد نوع بازی های انجامی با هوش منطقی و فضایی رابطه معنادار دارد. همچنین میزان ساعات انجام بازی های رایانه ای در طول روز با هوش فضایی رابطه خطی مثبت معناداری داشت ولی با سایر مولفه های هوش رابطه ای نداشت. بین نحوه انجام بازی های رایانه ای و مولفه های هوش هشتگانه رابطه ای مشاهده نشد. نتایج نشان داد ساعات و نوع باری های انجامی با جنسیت رابطه دارد و میانگین ساعات شبانه روزی انجام بازی های رایانه ای در بین پسران بیش از دختران است. ضمنا دختران بیشتر به تنهایی و به انجام بازی های سرگرم کننده و پسران بیشتر با دوستان و به انجام بازی های جنگی می پردازند. بین میزان ساعات روزانه صرف شده برای انجام بازی های رایانه ای و عملکرد تحصیلی دانشجویان نیز رابطه خطی منفی موجود بود.
    کلیدواژگان: بازی رایانه ای، هوش چندگانه، دانشجو
  • سمیه سادات شفیعی* صفحات 139-159
    بحران کرونا با ابعاد گسترده خود جامعه ایران را همچون سایر جوامع در تنگناهای مهلک کمتر شناخته و تجربه شده ای گرفتار کرد. پژوهش حاضر می کوشد با تحلیل محتوای پیام های در خانه بمانیم دریابد پیام ها به عنوان ابزاری ارتباطی، حاوی چه ویژگیهای فرهنگی اجتماعی بوده و برای القای کدام پیام به مخاطب بکاررفته اند؟ کرونا با چه ویژگی هایی معرفی شده؟ پیام ها، مسئولیت اجتماعی افراد را چه می دانند؟ و در نشان دادن موضوع خطر و ترغیب مخاطبان به اتخاذ عملکرد مسئولانه در قبال آن چگونه بوده اند؟در فاصله زمانی پنج ماه، کلیه پیام ها با موضوع مذکور گردآوری و در مجموع 106پیام به شیوه تمام-شماری مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد پیام ها حول دال مرکزی ماندن در خانه بعنوان مهمترین شیوه مقابله، آرایش یافته اند. سهم مضامین رعایت بهداشت در پیام های نوشتاری و نیز تصویری بسیار اندک است. نیمی از پیام ها در القای ابعاد واقعی خطر، تصویری از کرونا نشان نداده و به پیام نوشتاری بسنده کرده اند. به فاصله گیری فیزیکی به ویژه درخصوص اعضای مسن و نیز در معرض آسیب خانواده اشاره نشده و مسئولیت اجتماعی ترویج شده تنها در موارد معدودی ماندن در خانه دانسته شده است. لذا پیام ها در بازنمایی خطر و بالتبع ترغیب کنشگران به درک عقلانی وضعیت و تصمیم گیری مبتنی بر استقلال فکری و مسئولیت اجتماعی مشترک چندان موفق نبوده و نتوانسته اند مخاطبان را از سردرگمی در بزنگاه های کنش و یا تقلید و پیروی از دیگری رهانیده، بهره گیری از توانایی ارزیابی و داوری عقلانی مبتنی بر مسئولیت اجتماعی اخلاقی را در این خصوص ترویج سازند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، قرنطینه خانگی، خطر، جامعه کرونایی شده، تفکر انتقادی
  • عبدالرضا زندی*، سید محمد مهدی زاده صفحات 161-179

    ارتباط نسل ها همواره در سینما دستمایه روایت داستان های گوناگونی بوده استو از این رو برخی فیلم های سینمای دفاع مقدس در دهه هفتاد، هشتاد و نود به ارتباط بین قهرمان نسل دفاع مقدس و نسل پس از آن و چالش های برآمده از تغییر شرایط به گونه ای نمادین پرداخته اند. سینما نقشی دو سویه دارد، به این معنی که از طرفی واقعیت های جامعه را به عنوان موضوع انتخاب و آنرا بازنمایی می کند و از سوی دیگر خود اقدام به ساخت واقعیت ها آنگونه که می خواهد، می کند. حال این سوال پیش می آید که چرا سینماگران جنگ به بازنمایی ارتباط نسلی در فیلم های جنگی می پردازند؟ این پدیده چگونه بازنمایی می شود و چه ویژگی هایی دارد؟ سویه دیگر مسئله این است که ژانر جنگ لاجرم باید قهرمان داشته باشد تا به نیاز مخاطب پاسخ دهد. بسیاری از آثار جنگی بر محوریت یک قهرمان و ماجراهای او شکل می گیرند و در واقع قصه ای قهرمان محور دارند بنابراین در بررسی سیر تطور عنوان پژوهش، بررسی ابژهسازی قهرمان که بازتاب ویژگیهای نسل جنگ است ضروری مینماید. برای پرداختن به بازنمایی ارتباط نسلی در سینمای دفاع مقدس از روش نشانه شناسی تلفیقی استفاده شد. در بخش نتیجه گیری پس از طرح تفاوت در ابژه های نسلی، نتیجه شد که تطور بازنمایی ارتباط نسلی در سینمای جنگ ایران از »زایایی فرهنگی؛ بحران نسلی و بحران هویتی» و »ابهام در تاویل جمعی؛ نمادسازی فرافرهنگی» در دهه هفتاد و هشتاد به «دیالکتیک نسلی؛ خلق ابژه قهرمان میان نسلی و در نتیجه همگرایی نسلی» در حرکت است.

    کلیدواژگان: قهرمان، ارتباط نسلی، بازنمایی، سینمای جنگ، نشانه شناسی
  • اسداله بابایی فرد*، سیاوش قلی پور، ندا خداکرمیان گیلان صفحات 181-208
    امروزه اثرات مدرنیته بر فضای شهری باعث گرایش بیشتر افراد به مصرف شده است. اهمیت این موضوع از این رو قابل طرح است که فضای شهر کرمانشاه دارای پیامدهایی برای مصرف شهروندان این شهر است. امروزه تمام شهرها در تکاپوی ایجاد امکانات برای مصرف هستند و شهرها به واسطه ی امکاناتی که برای مصرف فراهم می کنند، تعریف می شوند. شهرنشینی معاصر به طور فزاینده ای با مصرف شهروندان در ارتباط است. این پژوهش سعی دارد پیامدهای فضای شهری بر مصرف شهروندان شهر کرمانشاه را با دیدی انتقادی از طریق دیدگاه اندیشمندانی چون مارکس، زیمل، وبلن، بوردیو، بودریار، دوسرتو، لوفور، زوکین و ورث مورد بررسی قرار دهد. روش این پژوهش مردم نگارانه و فنون گردآوری داده ها مشاهده، مصاحبه و تجربه ی زیسته بوده است. مشاهدات در دو بخش کالبد و رفتار انجام شد و از 56 نفر، اعم از مدیران و اعضای هیات مدیره، فروشندگان و خریداران، در پنج مجتمع تجاری با نام های ارگ، پارسیان، پلازا، گل و مروارید مصاحبه به عمل آمد. شیوه ی تجزیه و تحلیل در سه مرحله ی کدگذاری، تفسیر و گزارش نویسی انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهند که: تغییر مکان های سنتی به مدرن سبب وفور و انباشتگی کالاها، تبلیغات و طراحی مراکز تجاری شده است؛ فضاهای مصرف سبب اعتیاد به خرید، مصرف گرایی، خودنمایی، چشم و هم چشمی، تغییر و دگرگونی هویت، تمایز و تفکیک طبقاتی شده اند؛ پرسه زنان، مصرف کنندگان فضای شهری هستند، اما به مصرف کالا نمی پردازند؛ سرانجام این که زنان به نسبت دیگر گروه های اجتماعی بیشترین مصرف کنندگان فضاهای مصرف هستند.
    کلیدواژگان: چشم وهم چشمی، تمایز و تفکیک طبقاتی، فضای شهری، وفور و انباشتگی کالا، مصرف گرایی
  • محمود محمدی* صفحات 209-240
    پیدایش مدارس جدید از وقایع منحصر به فرد در تاریخ معاصر ایران به شمار می آید. تحلیل های مختلفی به توضیح شکل گیری مدرسه در ایران پرداخته اند.اما این تحلیل ها دچار نوعی تقلیل گرایی و ساده سازی در توضیح این واقعه تاریخی هستند. در این مقاله تلاش شده است با روش تحلیل گفتمان و بررسی شواهد و اسناد تاریخی روایت عامتری از ظهور مدرسه در ایران ارائه شود.بررسی شواهد تاریخی نشان می دهد که نیروهای متنوع و متکثری در شکل گیری مدارس جدید در ایران نقش داشته اند و نمی توان برپایی مدرسه را به یک نیروی سیاسی-اجتماعی تقلیل داد.ادعای این مقاله این است که سه گفتمان تربیت شهروند، تربیت رعیت و تربیت مسلمان حول اولین مدارس جدید در ایران شکل گرفتند .هر یک از این گفتمانها تلاش می کردند مدیریت و فعالیتهای مدارس را تحت نظارت و کنترل خود در آوردند و بدین ترتیب نوعی نبرد گفتمانی حول مدارس جدید برقرار بود .شناخت گفتمانهایی که برای اولین بار حول تربیت مدرسه ای شکل گرفتند می تواند درک عمیقی از چگونگی شکل گیری مدرسه در اختیار علاقه مندان به مطالعات تربیتی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مدرسه، تربیت شهروند، تربیت رعیت، تربیت مسلمان
  • مهدی داودی*، سید بشیر حسینی صفحات 241-277

    27 بهمن ماه 1397 شبکه سوم صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران شاهد تحولی بزرگ در عرصه برنامه سازی خود بود. در آن شب اولین قسمت از برنامه استعدادیابی عصرجدید به روی آنتن رفت و در اندک زمانی تبدیل به پرمخاطب ترین برنامه تلویزیون بدل گشت. در این میان و در همین سال ها صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران دو برنامه دیگر را نیز در حوزه سرگرمی پخش می کرد که هر دو نیز مورد استقبال گسترده مخاطبان تلویزیون بودند؛ برنامه های خندوانه و دورهمی.به دلیل عدم دسترسی به داده های تماشای این برنامه ها توسط مخاطبان، بررسی میزان اهمیت این سه برنامه در مهم ترین بستر تعاملی با هوادارانشان -یعنی رسانه اجتماعی اینستاگرام- به عنوان راهی ابتکاری انجام پذیرفت. روش انجام دادن این پژوهش نیز با استفاده از رویکردهای نوین علوم اجتماعی محاسباتی به صورت استخراج داده های صفحات این سه برنامه نظیر میزان دنبال کنندگان و لایک ها و تعاملات کاربران و... از طریق سایت «کرود تنگل» و تحلیل آن بوده است.نتایج این پژوهش نشان می دهد که رفتار کاربران با صفحه عصرجدید در مقایسه با دو برنامه دیگر با کنارهم قراردادن جمیع پارامترها (نظیر تعداد دنبال کننده و روند کاهش یا افزایش آن، نحوه تعاملات کاربران، و...) به لحاظ ثبات رفتاری، سالم تر و منطقی تر بوده و لذا علی رغم تعداد بسیار زیاد، کاربران آن واقعی هستند. بنابراین در مجموع اقبال کاربران اینستاگرامی به این برنامه بسیار بیش از دو برنامه دیگر است.

    کلیدواژگان: عصرجدید، خندوانه، دورهمی، علوم اجتماعی محاسباتی
  • فاطمه کریم وند*، محمود علمی، ندا سلیمانی صفحات 279-314

    در این مطالعه، هدف طراحی مدل بهینه ارتباط با مشتری بر اساس تحلیل نقاط تماس در سفر مشتری بود. مطالعه حاضر، به روش ترکیبی و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی می باشد .در مرحله اول به مطالعه کیفی پرداخته و در این فاز با بررسی و ارزیابی مطالعات انجام شده در زمینه موضوع مطرح شده و همچنین فرهنگ خرید مشتریان در3 مرحله و همچنین مصاحبه عمیق با خبرگان حوزه ی ارتباط با مشتری، اطلاعات لازم جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، به کدگذاری و مقوله بندی و ارائه مدل مفهومی پرداخته است.در این پژوهش سعی بر این است که فرهنگ سازمانی را جهت ایجاد یک محیط مناسب تغییر و تجربه مثبت منحصربه فردی را ارایه داد.مرحله دوم مطالعه به صورت کمی و به روش مدل سازی معادلات ساختاری بود، بدین منظور داده های جمع آوری شده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مدل پیشنهادی (برآمده از فاز کیفی) با استفاده از نرم افزار Smart PLS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بخش کیفی نشان داد که الگوی مناسب ارتباط با مشتری بر اساس تحلیل نقاط تماس در سفر مشتری شامل3متغیر اصلی 1) قبل خرید، 2) حین خرید3) بعد خرید بوده و دارای 46 شاخص می باشد. در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 46 گویه در اختیار 384 نفر از افرادی که طی یک سال گذشته از فروشگاه های زنجیره ای هایپرمی خرید کرده اند، قرار داده شد. نتایج نشان داد متغیرهای قبل ، حین و بعد از خرید بر ارتباط با مشتری بر اساس تحلیل نقاط تماس در سفر مشتری تاثیر گذار می باشند.

    کلیدواژگان: ارتباط با مشتری، فرهنگ خرید مشتری، نقاط تماس مشتری، تجربه مشتری، سفر مشتری
  • محمد ایوبی، عباس قنبری باغستان* صفحات 315-337

    هدف این تحقیق مطالعه و واکاوی پیام اشرف غنی به مناسبت «عید قربان» (1402) درباره آینده سیاسی افغانستان است. اهمیت تحلیل این پیام در این است که دوسال پس از خروج اشرف غنی از قدرت و تثبیت روزافرون حاکمیت طالبان، دارای نشانه هایی از ناامیدی و تغییر موضع وی در قبال آرایش سیاسی آینده است. در این تحقیق از روش سه مرحله ای نورمن فرکلاف در تحلیل گفتمان انتقادی استفاده شده است. نتایج تحقیق در سطح توصیف نشان می دهد که مولد متن به خوبی از ویژگی های صوری و زبان شناختی در راستای ایدئولوژی پیدا و پنهان خود بهره جسته است. در سطح تفسیر، نتایج نشان می دهد اشرف غنی از بافت موقعیتی و دینی عید قربان استفاده کرده تا خود را به نوعی «قربانی» صلح افغانستان جلوه دهد و فراتر از آن خود را در سطح ملی با برخی از شخصیت های ملی و تاریخی افغانستان«همپایه» سازد. در سطح تبیین، در رابطه با مناسبات قدرت و مبارزات سیاسی و ایدئولوژیک، اشرف غنی در گفتمان سیاسی خود با عنوان «راه سوم»، نوعی مرزبندی جدید از «خود» و «دیگری» در صحنه سیاسی افغانستان ترسیم می کند که براساس آن، وی با گروه طالبان در یک گروه و سایر بازیگران سیاسی در گروه «دیگری» قرار می گیرند. برمبنای این «غیریت» سازی است که ایدئولوژی پنهان این متن، یعنی ایدئولوژی«پشتون والی»، افشا می شود. بنابراین اشرف غنی متهم به «فرار» از کشور، ذیل گفتمان «راه سوم» مجددا در مقام یک «منجی» برای افغانستان برای رهایی از وضعیت و شرایط فعلی ظاهر می شود. لذا در مجموع پیام اشرف غنی را نمی توان در تضاد یا علیه ساختار قدرت فعلی (طالبان) در افغانستان دانست.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، اشرف غنی، افغانستان، طالبان
|
  • Leila Zandi-Navgran, Abbas Askari-Nodoushan *, Rasoul Sadeghi, Hossein Afrasiabi, MohammadJalal Abbasi-Shavazi Pages 11-37

    Iran has hosted foreign immigrants, mostly Afghans and Iraqis, in the last four decades. Along with the dimensions of structural integration of immigrants, the dimension of cultural integration is also important and key. Cultural integration as a process in which immigrants acquire knowledge and cultural norms for interacting with the host society, facilitated by motivations for integration. The aim of this article is to explore the process of cultural integration among the first and second generation Afghan immigrants in Iran. The research has been conducted within the framework of a constructivist approach and a grounded theory research method. The sampling method was purposeful and snowball and semi-structured interviews were conducted with 45 participants. The data obtained from the interview were analyzed at three levels of initial, focused and theoretical coding. Findings indicate ten main categories including; initial surprise, recognition, similarity, assimilation, convergence, following the values of the origin, the desire to maintain the values of the destination, the centrality of the language and cultural resistance of the host. By summarizing the main categories, " cultural identity " was determined as the final category. According to the research results, cultural assimilation among immigrants has been formed in an intergenerational process, It can be said that cultural transmission has been formed for second generation immigrants.

    Keywords: Cultural integration, Acculturation, cultural transmission, Assimilation, Afghan Immigrants
  • Shaho Sabbar *, Ehsan Shahghasemi, Samaneh Kachouie Pages 39-66
    In the age of social media, predicting people's reactions to messages has been the subject of many studies. Previous studies have attempted to achieve this goal by using users' personality or demographic characteristics. We attempted to find significant relationships between people's beliefs and their behaviors toward messages on social media using a creative quasi-experimental approach. The study was conducted in two steps. In the first step, we performed thematic analysis on Instagram posts to extract various ideas. Subsequently, we deliberately selected two specific beliefs from the pool of extracted ideas: ‘Iran is a significant military power' and 'Prayers help countries progress'. Through a researcher-designed questionnaire, we attempted to measure the participants’ adherence to each belief, and their reaction to messages that contain one or both of the beliefs. We found significant relationships between the respondents' beliefs and their reactions to the messages, indicating that surveying people's beliefs and predicting their responses to certain social media messages could be practical.
    Keywords: Belief, Social Media, social network behavior, Message
  • Soudeh Mortajaei, Ebrahim Hajiani *, Seyed Reza Salehi Amiri, Gholamreza Amirkhani Pages 67-93

    The article aims to evaluate the approved and performed policies in the area of cultural heritage, in particular, documentary and writen heritage after Islamic Republic. Howlett and Romesh model was used to evaqluate the macro policies of the area of cultural heritage and the required data have been gathered using documentary method and interview with experts. To achive the objective، the current policies of Islamic Republic of Iran in the area of heritage conservation were analyzed. The statistical population was rules and upstream policies of Islamic Republic of Iran including: 1. The first and sixth Five-Year Development Plan, 2. The Constitution of Islamic Republic of Iran, 3. Vision Document 1404 of Iran, 4. The principles of cultural policy of Iran. The evaluation criteria of the policies in this study was efficiency and effectiveness, i.e. the research aimed to answer the question that whether the current policies of Islamic Republic have had a desirable effect on the conservation of cultural heritage, particularly documentary and written heritage? The findings of the study indicated that the current situation of cultural heritage conservation, in particular, "documentary and written heritage" isn't a desirable situation in the cultural policy making of the country، such that it can be claimed that cultural heritage in the macro policies of the country has been considered synonymous with "old buildings" and "antiques" and the most of the legal approvals have been approved to conaerve this kind of heritage.

    Keywords: Evaluation, Conservation, Cultural Policy Making, Cultural Heritage, documentary, written heritage
  • Hossein Hassani * Pages 95-120

    The purpose of this article is to analyze the governance practices and challenges of governing online platforms specifically Facebook and its consequences and implications for the platform ecosystem in Iran. What is known as content moderation involves analyzing the mechanisms for monitoring user-generated content by Facebook's social media platform. Another issue is the analysis of Facebook's governance in the US socio-political context and the challenges of governing online platforms. The results of this study showed that some laws such as platform irresponsibility to user content under US law, disclosure of user information and revenue from user data and the monopoly of this corporate platform are the most important challenges to governing platforms in the US ecosystem. Platforms have already implemented various mechanisms for content monitoring, the most well-known of which is the terms of service. The self-governance measures of the platforms have always been evolving and improving. Proof of that is Facebook's Community Standards document. According to the activity model of large global platforms, it is necessary for Iranian platforms to take measures to moderate the content of user-generated content at the same time, taking into account local values. A range of measures such as the development of native platforms, negotiations for the legitimate operation of global platforms in Iran, and the development of data governance and digital governance can be suggested to deal with platforms such as Facebook.

    Keywords: platform governance, Social Media, content moderation, Facebook
  • Fatemeh Golfarshchi * Pages 121-137
    This study was a descriptive-analytic study to investigate the relationship between playing computer games with the eight components of Gardner's intelligence. The statistical population of this study was the students of Tabriz Islamic Art University, 100 of them which were studying in seven fields, were selected by using random sampling and classified. Data were collected by using Gardner questionnaire and questionnaire containing variables related to computer games. The SPSS software, Pearson correlation coefficients, Independent t-tests, ANOVA and Chi-square test were used for analyzing the data. The results showed that the type of games performed has a significant relationship with logical and spatial intelligence. Also there is a significant positive relationship between the hours of playing computer games with spatial intelligence, but they haven’t relationship with other components of intelligence. There was no relationship between the how to play games and the eight components of intelligence. The results also showed that the hours and type of games performed were related to gender and average of times which boys playing game was higher than girls. Girls also spend more time alone playing fun games, and boys playing with friends and fighting games. Also there was a negative relationship between the amount of doing computer games and students' academic performance.
    Keywords: : Computer games, Multiple intelligence, Student
  • Somaye Shafiei * Pages 139-159
    The Corona crisis, its vast and dangerous dimensions, plunged Iranian society, like others, into deadly challenges. The present study tries to answer the following questions: What socio-cultural elements do these messages contain as a communication tool and which messages have they tried to convey to the audience? What are the features of Corona in messages? And what do messages mean about people's social responsibility?In a period of five months, all related messages were collected and a total of 106 messages were analyzed. The findings show that the messages are arranged around the central sign of staying at home as the most important way to stop the corona outbreak. The share of hygiene content in both text and image messages are very small. Half of the messages did not show an image of the corona in the actual dimensions of the danger, but only a text message. There is no mention of physical distance, especially for elderly members and those at risk of the family. The social responsibility promoted in the messages towards ourselves, our relatives, our family, our fellow citizens and our compatriots, as well as the protection of the health of the medical staff, is considered to be staying at home. During the stay at home, it is recommended to invite people to love, peace and happiness, enjoy spending time with family members and reading books. The uses of “campaign” as well as national symbols indicate the need for national determination to deal with this crisis.
    Keywords: Social Responsibility, home quarantine, Danger, Covid 19 affected society
  • Abdolreza Zandi *, Seyed Mohamad Mahdizadeh Pages 161-179

    Generational relation has been always a theme to narrate different stories; Some war films in the seventies, eighties and nineties have symbolically addressed the relationship between the protagonist of war generation and the next generation and the challenges arising from changing circumstances. cinema choosing and representing social realities and constructing the realities in its own ways, on the other – one may ask why war filmmakers pay attention to generational relation? How is this phenomenon represented and what are its characteristics? War genre inevitably requires a protagonist to address its audiences’ needs. Many war films are based on a protagonist and his adventures and are in fact protagonist-centered stories. Thus, to review the evolution of generational relation representation in Iranian war cinema it is necessary to study the objectification of the protagonist, which reflects the characteristics of the war generation. To discuss about the subject a combined semiotics was used. In conclusion, we first present the differences within generational objects as well as different objects in each films and then, propose interpretative models based on the gathered data and applying Weber’s ideal type. Thus, the evolution of generational relation representation in Iranian war cinema proceeds from “cultural productivity; generational crisis and identity crisis” and “ambiguity in collective interpretation; Transcultural symbolism” in seventies and eighties to “generational dialectic; creation of an inter-

    Keywords: Protagonist, Generational Relation, Representation, War Cinema, Semiotics
  • Asadollah Babaiefard *, Siyavash Gholi Pour, Neda Khodakaramian Gilan Pages 181-208
    Today, the effects of modernity on Urban Space have led people to more consume. The importance of this issue can be considered because the Kermanshah city space has consequences for the consumption of the citizens of this city. Today, all cities are striving to create opportunities for Consumption, and cities are defined by the facilities they provide for consumption. Contemporary Urbanization is increasingly associated with the Consumption of citizens. This study tries to examine the consequences of Urban Space on the Consumption of the citizens of Kermanshah with a critical view through the views of thinkers such as Marx, Simmel, Weblen, Bourdieu, Baudrillard, De Certeau, Lefebvre, Zukin and Worth. The method of this study was Ethnographic and data collection techniques were Observation, Interview and Lived experience. The observations were made in two parts of body and behavior and 56 people, including Managers and Board Members, Sellers and Buyers, were interviewed in five commercial complexes with the letters of Arg, Parsian, Plaza, Gol and Morvarid. The method of analysis was performed in three stages of Coding, Interpretation and Reporting. The results show that: the change of Traditional to Modern Places has led to the abundance and accumulation of goods, advertising and design of Shopping Malls; Consumer Spaces have led to Addiction to Shopping, Consumerism, Ostentation, Eye and Ocular, Identity Change, Class Distinction and Segregation; Also, Wanderers are Consumers of Urban Space, but they do not consume goods. Finally, Women are the most Consumers of Consumption Spaces compared to other Social Groups.
    Keywords: Eye, Ocular, Class Distinction, Segregation, Urban Space, Abundance, Accumulation of Goods, consumerism
  • Mahmoud Mohammadi * Pages 209-240
    The emergence of new schools is one of the unique events in contemporary Iranian history. Various analyzes have focused on explaining the formation of a school in Iran. But these analyzes have some kind of reducibility and simplification in explaining this historical event. This paper attempts to present a more general narrative of the emergence of a school in Iran through discourse analysis and the examination of historical evidence and documents. An examination of historical evidence suggests that diverse forces have contributed to the formation of new schools in Iran and that it is impossible to reduce the establishment of a school to a political-social force. The claim of this article is that three discourses of civil education, peasant education and Muslim education were formed around the first new schools in Iran. Each of these discourses attempted to monitor and control the management and activities of schools, and there was a kind of discursive battle around the new schools. Understanding the discourses shaped for the first time around school education can provide an in-depth insight into how the school is formed for those interested in educational studies.
    Keywords: School, Citizen education, Peasant education, Muslim education
  • Mahdi Davoodi *, Seyed Bashir Hoseini Pages 241-277

    On the 16th of November, 2019, 3rd channel of the Iranian National Television also know as IRIB (I.R.Iran Broadcasting) witnessed a great deal of change. On that night, the first episode of Talent finding program was launched and very soon became the most viewed show on television. Alongside this launch, the IRIB also launched two new entirely different programs, called: “Khahndevane” and “Dorehami”, which also received a great deal of attention.Due to lack of access to viewership data due to privacy laws, a creative solution has been approached by our team, to do a deep analysis of their Instagram and engagement as well as other factors, to asses their popularity.The approach of this thesis is to use the new Computational Social Science approach by extracting data and analysis as well as comparison using webengine called: CrowdTangle and two other programs.Results of this project dues a through analysis and comparison of user engagement data between Asre jadid Media programs and all associated parameters (Followers, trends, user engagement, …). This approach is a better indicator of success as the users are real life as opposed to fake followers and bots that are paid for.

    Keywords: Asre Jadid, Khandevane, Dorehami, Computational Social Science
  • Fatemeh Karimvand *, Mahmood Elmi, Neda Soleimani Pages 279-314

    The present study aims at designing an optimal customer relationship model based on analysing touch points in customer journey. It incorporates a hybrid method of mixed exploratory research, carried out in two consecutive stages: qualitative and quantitative. In the first phase (qualitative), it examines the qualitative nature of the study. To do this, it firstly reviews and evaluates the studies that were conducted in the subject field of study. Then, it will do in-depth interviews with Customer Relationship Management experts. Finally, in the analysis stage, it will collect the necessary information and analyse them via coding and categorising the data in order to present a conceptual model. The researcher has done her best to make alterations in the organisational culture to create a suitable environment. The second stage (quantitative) is through structural equation modelling. For this purpose, the data collected from questionnaire is evaluated by smart PLS software. The results show that the proper pattern of customer relationship includes three main variables: before the purchase, during the purchase and after the purchase with an overall number of six indicators. In the quantitative section, a questionnaire that includes 46 items was handed in to 385 participants. They had a shopping experience in a hyper market last year. The results revealed that the variables before, during and after the purchase effect the relationship with the customer. They rely on analysis of touch points in the customer journey.

    Keywords: Customer Relationship, Customer purchase culture.Customer Touch Points, customer experience, Customer Journey
  • Mohammad Ayobi, Abbas Ghanbari Baghestan * Pages 315-337

    The main purpose of this research is to analyze the critical discourse of Ashraf Ghani's message on the occasion of Eid al-Adha, two years after leaving power, about Afghanistan and the political future of this country. In the process of analyzing the discourse of this message, at the first level which is description, by exploring the meanings of words and phrases, it is determined that the text generator is well characterized by linguistic features such as the use of known and unknown sentences, verbs with present and absent actors, noun formation, use of Irony and metaphor, the use of pronouns and reference techniques, etc., have been used in line with their overt and hidden ideology. In the second level, i.e. interpretation, the results show that Ashraf Ghani, who is "accused" of fleeing Afghanistan in the mindset of public opinion, used the situational, religious and spiritual context of Eid al-Adha to present himself as a "victim" of Afghanistan's peace. Beyond that, make yourself on a national level with some of the national and historical figures of Afghanistan. At the third level, that is, explanation, in relation to power relations and political and ideological struggles,

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Ashraf Ghani, Afghanistan, Taliban