فهرست مطالب

مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی - سال هشتم شماره 28 (پاییز 1402)

نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی
سال هشتم شماره 28 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود شرفی*، سیروس محمودی، مهناز کرمی صفحات 7-24
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان توجه به عناصر کلیدی و اصول پایه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در کتاب های درسی دوره ی متوسطه ی اول بود.

    روش

     پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش کمی است و با توجه به ماهیت آن از روش تحقیق توصیفی از نوع تحلیل محتوا استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل محتوای تمامی کتاب های درسی دوره ی  متوسطه ی اول در سال تحصیلی 1402-1401 می باشد. نمونه ی آماری دربردارنده 10 جلد کتاب در 3 عنوان (پیام های آسمان، تفکر و سبک زندگی و مطالعات اجتماعی) در پایه های هفتم، هشتم و نهم بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. در این پژوهش از فهرست وارسی تحلیل محتوای محقق ساخته و برای تعیین روایی ابزار پژوهش از روش روایی محتوایی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آنتروپی شانون استفاده شد. 

    یافته ها

     یافته های پژوهش  نشان داد که در بین کتاب های مورد بررسی  بیشترین  فراوانی شاخص های عناصر کلیدی و اصول پایه ای مربوط به کتاب های مطالعات اجتماعی با فراوانی 1496 واحد و 45/49 درصد وکمترین فراوانی مربوط به کتاب های تفکر و سبک زندگی با فراوانی 630 واحد و 83/20 درصد می باشد. در میان شاخص عناصر کلیدی و اصول پایه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، شاخص عناصر کلیدی با فراوانی 2105 واحد و 59/69 درصد بیشترین سهم را دارد و کمترین سهم نیز مربوط به شاخص اصول پایه ای  با 920 فراوانی و 41/30 درصد می باشد همچنین  بیشترین توجه به  عناصر کلیدی اختصاص به کتاب تفکر و سبک زندگی پایه ی هشتم (مشترک دختران و پسران) با فراوانی 110 واحد و 13/52 درصد و کمترین توجه  مربوط به کتاب تفکر و سبک زندگی پایه ی هشتم (ویژه ی پسران)  با فراوانی 6 واحد و 84/2 درصد بود. علاوه بر این  بیشترین توجه  مربوط به اصول پایه ای اختصاص به کتاب مطالعات اجتماعی پایه ی هفتم با فراوانی 72 واحد و 86/ 41درصد و کمترین توجه  مربوط به کتاب مطالعات اجتماعی پایه ی هشتم  با فراوانی 49 واحد و 49/28 درصد بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به این که  شاخص های مورد  مطالعه  از توزیع یکسانی برخوردار نبوده،  امید است برنامه ریزان درسی و تهیه کنندگان کتاب های درسی با تقویت این شاخص ها به صورت یکسان سبب ارتقای شاخص های عناصر کلیدی  و اصول پایه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در میان دانش آموزان باشند.

    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، کتاب های درسی، تحلیل محتوا
  • زهرا کوشی، نرجس رستگاری* صفحات 25-46
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل برداشت اساتید دانشگاه از مولفه های برنامه درسی تربیت اخلاقی در دوره ابتدایی و ارائه الگوی مطلوب است.

    روش

    روش پژوهش، آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل اساتید حوزه تعلیم و تربیت و در بخش کمی کلیه معلمان دوره دوم ابتدایی نواحی یک و دو شهر کرمان در سال تحصیلی 1401- 1402 است. نمونه مورد مطالعه در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدف مند، در بخش کمی از روش تمام شماری استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 20 نفر از صاحب نظران حوزه تعلیم و تربیت در دانشگاه شهید باهنر و دانشگاه فرهنگیان کرمان در سال 1401 و در بخش کمی پرسش نامه استخراج شده از نتایج مصاحبه بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی، از روش سه مرحله ای (استراوس و کوربین (2006) و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد. جهت تامین روایی و پایایی بخش کیفی از روش لینکلن و گوبا (1985) که مشتمل بر شاخص های چهارگانه مقبول بودن، قابلیت انتقال، اطمینان پذیری و تاییدپذیری است، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 13 مقوله اصلی و 33 مقوله فرعی شناسایی شدند. سپس پرسش نامه ای جهت اعتبارسنجی الگو طراحی شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ (92/0) و روایی (صوری و محتوایی) بر اساس نظرات اساتید در حوزه تعلیم و تربیت و با استفاده از روش سیگمای شمارشی (85/0) محاسبه شد. در بخش کمی نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری ضمن تایید برازش مدل نشان داد که هر 33 مولفه مورد بررسی دارای تاثیر معناداری بر برنامه درسی تربیت اخلاقی هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این بررسی و با تمرکز بر الگوی برنامه درسی تربیت اخلاقی می توان به بهبود تربیت اخلاقی دانش آموزان ابتدایی کمک کرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، الگوی برنامه درسی، دوره ابتدایی
  • معصومه کیانی*، مهدی سعیدی، سودابه خدامرادی مرند صفحات 47-78
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تعامل ساختار و عاملیت در نظریه انسان عامل و اشارت تربیتی آن برای دوران کودکی است.

    روش

    بدین منظور این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیلی استنتاجی در سه گام مشخص انجام شد. ابتدا مولفه های مفاهیم عاملیت و ساختار در نظریه انسان عامل تحلیل و توصیف شدند. سپس، نسبت ساختار و عاملیت در چارچوبی سیستماتیک استنتاج گردید. درنهایت بر اساس تحلیل  های صورت  گرفته، دلالت هایی تربیتی و عملی برای کیاست و ریاست دوران اوان کودکی عرضه شد.

    یافته ها

    برمبنای اهتمام فلسفی نظریه انسان به مثابه عامل، ابتدا مولفه های عاملیت شامل (اراده و اختیار، اندیشه ورزی و...) و مولفه های ساختار در دو بخش درونی (نفس و فطرت) و بیرونی (شرایط زمانی و مکانی، ایدئولوژی ها و...) احصاء گردید. درخصوص نسبت دوگانه عاملیت ساختار، غفلت از اسباب عاملیت انسان و پذیرش کنش ناپذیری و بی ارادگی او در مصاف ساختارها از سویی و از دیگرسو، ابرام توجیه ناپذیر بر نقش ساختارها، دو کرانه ی طیفی است که باید از آن ها رو گردانید. از این رو با پذیرش عاملیت به عنوان سخت هسته ی این نظریه، ساختار نیز دارای اصالت است. بنابراین، تعامل گرایی، به معنای میانه روی و پرهیز از گرایش به سوی کرانه های افراطی طیف مدنظر است. البته این نظریه برای تدقیق این تعامل، بیشترین استفاده را از مفهوم«گزینش و انتخاب عاملانه» نموده است.

    نتیجه گیری

    سرانجام بنا بر فقدان عاملیت در کودکی، اتخاذ انگاره کودک به مثابه شبه عامل و برداشت از دوران کودکی به مانند دوران گذار به عاملیت، دلالت های طرح شده می توانند تمهیدات رشد و توسعه ی پایه های عاملیت را براساس اهمیت تعامل پویای دوگانه ی عاملیت ساختار در دوران بزرگسالی فراهم سازند.

    کلیدواژگان: ساختار، عاملیت، نظریه انسان عامل، تربیت، کودکی
  • وریا نوروزی*، یوسف ادیب، جهانگیر یاری، رحیم بدری گرگری صفحات 79-102
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی مولفه های آموزش چندفرهنگی در کتاب هدیه های آسمان دوره ی ابتدایی بر اساس معیارهای برنامه درسی فلسفه برای کودکان انجام شد.

    روش

     روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا کمی، با تکنیک آنتروپی شانون بود. با توجه به محدودیت جامعه، نمونه گیری به صورت کل شماری و شامل 5 جلد کتاب هدیه های آسمان پایه های دوم تا ششم در سال تحصیلی 1402-1401 بود. واحدهای تحلیل شامل متن، تصاویر و فعالیت های کتاب بود. ابزار پژوهش چک لیست محقق ساخته شامل مولفه های آموزش چندفرهنگی و معیارهای تفکر فلسفی (کاوشگری، استدلالی و تعاملی) بود، که روایی آن با روش CVR مورد تائید قرار گرفت و برای اطمینان از پایایی با اجرای مجدد، ضریب توافق 87 درصد حاصل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در مجموع 45 مرتبه مولفه ها در کتاب ها منعکس شده، که مفهوم "معلولیت" با ضریب 0.55 دارای بیشترین اهمیت بوده و پس از آن دو مفهوم "پذیرش تفاوت ها" (0.35) و "دین" (0.1) قرار دارند. ضریب اهمیت چهار مفهوم "برابری و ضد تبعیض"، "هدف و محتوا"، "روش تدریس" و "همزیستی مسالمت آمیز" با یک مرتبه فراوانی برابر صفر بوده و به 8 مفهوم "عدالت"، "کرامت و حقوق انسانی"، "ملت/زبان"، "جنسیت"، "مواد، وسایل و محیط آموزشی"، "ارزشیابی"، "احترام به عقاید مختلف"  و "ارتباطات انسانی و فرهنگی" نیز در کتاب ها هیچ توجهی نشده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که توزیع و پراکندگی مولفه های آموزش چندفرهنگی بر اساس معیارهای برنامه درسی فلسفه برای کودکان در کتاب ها متعادل نمی باشد. لذا کتاب های درسی جهت پرهیز از یک جانبه نگری فرهنگی و حافظه محوری، نیازمند بازنگری و طراحی مجدد می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش چندفرهنگی، برنامه درسی فلسفه برای کودکان، تحلیل محتوا، دوره ابتدایی، کتاب درسی هدیه های آسمان
  • حمید نیک زاده*، حمیدرضا حاجی بابایی، زهرا رضا زاده عسگری، ماشاالله ولیخانی، وحید واحد جوان صفحات 103-128
    هدف

     جمهوری اسلامی ایران به عنوان پرچمدار تمدن نوین اسلامی، باید توجه ویژه ای به فرهنگ، خصوصا مدیران فرهنگی که نقش آن ها کارساز و حساس است داشته باشد؛ از مهم ترین کتاب هایی که می تواند به مدیران فرهنگی جهت دهد، نهج البلاغه است. در نهج البلاغه عرصه های مدیریت، شیوه های حکمرانی و رسالت های آنها در کلام امیر المومنین (ع) به نحو شایسته تبیین شده است. از این رو هدف این پژوهش ارائه الگوی شایستگی مدیران فرهنگی از دیدگاه نهج البلاغه می باشد.

    روش

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی ازنوع روش، کیفی وچارچوب نظری به روش کتابخانه ای از نهج البلاغه شامل خطبه ها، نامه ها، حکمت های امام علی (ع) به وسیله فیش برداری استخراج و با تحلیل مضمون، داده های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، سپس جهت اعتبار بخشی داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته از جامعه مشارکت کنندگان، شامل 15 نفر از خبرگان فرهنگی و اساتید دانشگاهی که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند، دسته بندی و تحلیل نهایی داده ها انجام شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش حاضر از  نهج البلاغه که مستخرج از نرم افزار اطلس تی آی 8 می باشد، حاکی از آن است که تعداد 3 بعد شامل: بعد فرهنگ فردی، با مولفه های خود مدیریتی وخود کارآمدی، دینمداری، تقویت اخلاقی، تقویت معنوی ومثبت اندیشی بعد مهارت های تخصصی با مولفه های آینده نگری، توانایی و هنر مدیریت، مهارت وحمایت از کارکنان و بعد ارزش های دینی با مولفه های شجاعت وقاطعیت داشتن مدیران آینده، درست کاری، حق الناس و مردم دوستی و آرمان داشتن از طریق مصاحبه با جامعه خبرگان پژوهش دسته بندی و تحلیل نهایی گردید.

    نتیجه گیری

      براساس تحلیل وترکیب داده های نظری و تجربی مدل مفهومی آن در انتهای پژوهش آورده شده است.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، مدیران فرهنگی، نهج البلاغه، مدیریت اسلامی
  • سارا اسدپور*، مراد یاری دهنوی، سعیده پدرام صفحات 129-148
    هدف

    پژوهش کیفی حاضر، پدیدارشناسی پرسش های دینی دانش آموزان  و بررسی نسبت نوع پرسشها و دغدغه های دینی دانش آموزان دوره دوم متوسطه با محتوای کتب درسی دین و زندگی آنها به این پرسش هاست.

    روش پژوهش :

    بدین منظور از روش کیفی پدیدارشناسی برای پاسخگویی به سئوال بازیابی و تدوین نوع پرسشها و دغدغه های دینی دانش آموزان دوره دوم متوسط شهر کرمان استفاده گردیده است و از روش تحلیل محتوای مضمونی برای پاسخگویی به سئوال بررسی نسبت نوع پرسشها و دغدغه های دینی دانش آموزان با محتوای کتب درسی (کتب دین و زندگی) آنها استفاده شده است. در قسمت پدیدارشناسی، برای نمونه آماری پژوهش 44 نفر از دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر کرمان به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و گزارشهای خودنوشت دانش آموزان بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش در این قسمت نشان دهنده 87 کد پایه (مقوله فرعی) و11کدسازمان دهنده (مقوله اصلی) است. مقوله های اصلی پرسشها و دغدغه مندی دانش آموزان شامل مواردی چون: پرسش درباره خدا، جهان آخرت، ماهیت مرگ، فلسفه عبادات، امام زمان (عج)، سایر ادیان آسمانی، روابط دختر و پسر است. در بررسی و تحلیل کتب دین و زندگی دوره دوم متوسطه با توجه به نوع پرسش ها و دغدغه های دانش آموزان، نتایج پژوهش حکایت از حضور بسیار کم رنگ پاسخ و بحث درباره دغدغه ها و پرسشهای نسل جدید دانش آموزان دارد.

    نتیجه گیری

     از این رو، ضروت دارد در بازنگری و بازتالیف این کتب، اهتمام جدی تری به این امر مهم داده شود.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، پرسشگری، کتاب های درسی دین وزندگی، دوره دوم متوسطه
|
  • Mahmoud Sharafi*, Sirous Mahmudi, Mahnaz Karami Pages 7-24
    Objective

    The current research aimed at investigating the level of attention paid to the key elements and basic principles of the Iranian Islamic model of progress in the textbooks of the junior high school.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and quantitative in terms of method, and in view of its nature, the descriptive research method of content analysis type was used. The statistical population of this research includes the content of all the textbooks of the junior high school in the academic year 1401-1402 SH. The statistical sample included 10 books in 3 titles (Messages of the Heaven, Thought and Lifestyle, and Social Studies) in the seventh, eighth, and ninth grades, selected by purposeful sampling. In this research, the researcher-made content analysis checklist and the content validity method were used to determine the validity of the research tool and the Shannon entropy method was used to analyze the data.

    Findings

    The findings of the research showed that among the studied books, the highest frequency of indicators of key elements and basic principles is related to Social Studies textbooks with a frequency of 1496 units and 49.45 percent, and the lowest frequency is related to Thought and Lifestyle textbooks with the frequency is 630 units and 20.83%. Among the indices of key elements and basic principles of the Iranian Islamic model of progress, the index of key elements with a frequency of 2105 units and 69.59 percent has the highest share, and the lowest share is related to the index of basic principles with a frequency of 920 and 30.41 percent.  Also, the most attention is given to the key elements of the eighth-grade Thought and Lifestyle textbook (both for girls and boys) with a frequency of 110 units and 52.13 percent, and the least attention is related to the eighth-grade Thought and Lifestyle textbook (only for boys) with a frequency of 6 units and 2.84%. In addition, the most attention related to the basic principles of the 7th grade Social Studies textbook with a frequency of 72 units and 41.86% and the least attention was related to the 8th grade Social Studies textbook with a frequency of 49 units and 28.49%.

    Conclusion

     Considering that the studied indicators did not have the same distribution, we hope that the lesson planners and the textbook producers increase, by equal strengthening of these indicators, the indicators of the key elements and basic principles of the Iranian Islamic model of progress among students.

    Keywords: Iranian Islamic Model of Progress, Textbooks, Content Analysis, Shannon entropy
  • Zahra Kaveshi, Narges Rastegari* Pages 25-46
    Objective

    The present study was conducted with the aim of analysing the components of the moral education curriculum in the elementary school and providing an ideal model.

    Method

    The method of this research is a mixed exploratory strategy that is qualitative and quantitative. The statistical population in the qualitative part included professors in the field of education and in the quantitative part all the teachers of the second year of elementary school in districts one and two of Kerman city in the academic year of 2022-2023. The studied sample chosen in the qualitative part through the purposive sampling method, and in the quantitative part through the total population sampling method. The data collection tool in the qualitative part was semi-structured interviews with 20 experts in the field of education at Shahid Bahonar University and Farhangian University of Kerman in 2022; in the quantitative part was the questionnaire extracted from the interview results. In the qualitative part, in order to analyze the data, the three-step method of Strauss and Corbin (2006) was used, and in the quantitative part, confirmatory factor analysis and structural equations were used. In order to ensure the validity and reliability of the qualitative part, Guba and Lincoln’s (1985) method was used, which includes the four indicators of credibility, transferability, dependability, and confirmability.

    Finding

    The findings showed that 13 main categories and 33 subcategories were identified. Then a questionnaire was designed to validate the model. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach’s alpha (0.92) and its (form and content) validity was calculated based on the opinions of professors in the field of education and using the sigma counting method (0.85). In the quantitative part, the results of the analysis of structural equations, while confirming the fit of the model, showed that all 33 investigated components have a significant effect on the program.

    Conclusion

    According to the results of this survey and by focusing on the moral education curriculum model, it is possible to help improve the moral education of elementary school students.

    Keywords: moral, moral education, curriculum model, elementary school
  • Masume Kiyani*, Mahdi Saeedi, Soodabe Khodamoradi Marand Pages 47-78
    Objective

    This study aims to investigate the relationship between structure and agency in the theory of the human as an agent and its educational implications for childhood.

    Method

    For this purpose, this research was conducted with a qualitative approach and Analytic-Deductive method in three specific steps. First, the components of the concepts of agency and structure in the theory of the human as an agent were analyzed and described. Then, the relationship between structure and agency was deduced in a systematic framework. Finally, based on the analysis, educational and practical implications were presented for the management of early childhood.

    Findings

    Based on the philosophical concern of the theory of man as an agent, the components of agency included (will, etc.) and the components of structure were discovered in two internal and external parts.Regarding the dual relationship of agency-structure, neglecting the causes of human agency and accepting his inaction and unwillingness in the face of structures on the one hand and unjustified emphasis on the role of structures on the other, there are two sides of the spectrum that we have to turn from.Therefore, interactionism means a middle ground between the extreme edges of the spectrum.For this purpose, in this theory, the concept of "selection and choice of agent" is used the most.

    Conclusion

    Finally, based on the lack of agency in childhood, adopting the idea of a child as a pseudo-agent and considering childhood as a period of transition to agency, the proposed implications can be preparations for the growth and development of the bases of agency for adulthood.

    Keywords: structure, agency, the theory of human as an agent, education, childhood
  • Wirya Nawrozi*, Yousef Adib, Yari, Rahim Badri Pages 79-102
    Objective

    The present study was conducted with the aim of analyzing the components of multicultural education in Hediye-Haye Aseman textbooks in elementary school based on the criteria of Philosophy for Children Curriculum.

    Method

    The research method was descriptive and quantitative content analysis, with Shannon’s entropy technique. Due to the limitations of the society, the sampling was total and included 5 volumes of Hediye-Haye Aseman textbooks for the second to sixth grades in the academic year of 2022-2023. The units of analysis included text, images and book activities. The research tool was a researcher-made checklist including the components of multicultural education and philosophical thinking criteria (exploratory, argumentative and interactive), the validity of which was confirmed by the CVR method; and to ensure reliability with re-implementation, the agreement coefficient 87% was obtained.

    Findings

    The findings showed that the components were reflected in the textbooks 45 times in total, and the concept of "disability" with a coefficient of 0.55 was the most important, followed by the two concepts of "acceptance of differences" (0.35) and "religion" (0.1). The importance coefficient of the four concepts "equality and anti-discrimination", "goal and content", "teaching method" and "peaceful coexistence" with frequency of one is equal to zero, and the 8 concepts of "Justice", "Dignity and Human Rights", "Nation/Language", "Gender", "Educational Materials, Tools and Environment", "Evaluation", "Respect for Different Opinions" and "Human and Cultural Relations" have not been given any attention in those textbooks.

    Conclusion

    The results of this research show that the distribution and dispersion of the components of multicultural education based on the criteria of the philosophy for children curriculum are not balanced in textbooks. Therefore, textbooks need to be revised and redesigned in order to avoid cultural one-sidedness and memory-centeredness.

    Keywords: multicultural education, philosophy for children curriculum, content analysis, elementary school, Hediye-Haye Aseman textbooks
  • Hamid Nikzadeh*, HamidReza Haji Babaei, Zahra Rezazadeh Askari, Mashallah Valikhani, Vahid Vahdate Javan Pages 103-128
    Objective

    The Islamic Republic of Iran, as the flagship of the modern Islamic civilization, should pay special attention to culture, especially by cultural managers who play a crucial and sensitive role. One of the most important books that can guide cultural managers is Nahj al-Balagha. In this book, the fields of management, methods of governance, and their missions are appropriately explained in the words of Imam Ali (as). This study aims to present the competency model of cultural managers from the perspective of Nahj al-Balagha.

    Method

    This study, in terms of its applied objective, uses a qualitative and theoretical framework, and applies a library method to extract and analyze data through extracting excerpts from Nahjul Balagha, including Imam Ali’s sermons, letters, and wisdom. The obtained data were then analyzed and categorized through content analysis. To validate the data, semi-structured interviews were conducted with 15 cultural experts and university professors who were purposefully selected through targeted sampling. Finally, the data were classified and analyzed.

    Findings

    The findings of this study from Nahj al-Balagha, which is extracted from Atlas ti8 software, indicate that there are three dimensions that have been categorized and analyzed through interviews with the community of research experts: (a) individual cultural dimension, with self-management and self-efficacy components, religious commitment, moral strengthening, spiritual strengthening, and positive thinking (b) specialized-skills dimension, with components of future orientation, management ability and art, skill and support of employees (c) religious-values dimension, with components of courage and decisiveness of future managers, righteousness, respect for the rights of others, friendliness towards people, and having ideals.

    Conclusion

    According to the findings, it is suggested that these dimensions should be included in the agenda of policymakers for the selection and appointment of managers, especially cultural managers.

    Keywords: competency model, cultural managers, Nahj al-Balaghah, Islamic management
  • Sara Asadpour*, Morad Yari Dehnavi, Saeide Pedram Pages 129-148
    Objective

    The present qualitative research aims at phenomenology of students’ religious questions and examining the relationship between the type of religious questions and concerns of senior high school students with the content of their religion textbooks (titled as Din-Va-Zendegi textbooks, meaning ‘religion and life’).

    Method

    For this purpose, the qualitative phenomenological method has been used to retrieve and compile the types of religious questions and concerns of high school students in Kerman. The inductive-thematic-qualitative content analysis method has been used to examine the relationship of the types of students’ religious questions and their concerns with the content of their textbooks (Din-Va-Zendegi textbooks). In the phenomenological part, the research population consisted of female students in the senior high school in Kerman city in 1398-1399 SH academic year. Among them, 44 female high school students were selected, with a consultation of their teachers, by a purposive method as the statistical sample through the criteria of being available and having a concern for thinking and inquiring,  . The data collection tools were semi-structured interviews and students’ self-reports.

    Finding

    Based on the research results, 87 basic codes (subcategories) and 11 organizing codes (main categories) were identified. The main categories of student’s questions and concerns included questions about God, the afterlife, the nature of death, the philosophy of worships, Imam Mahdi, other heavenly religions, and relationships between boys and girls.

    conclusion

    In the examination and analyses of religious textbooks in the senior high school considering students’ questions and concerns, the results of the research indicate that there is very little discussion about the concerns and questions of the new generation of students in their textbooks. Therefore, it is necessary to pay more attention to this important issue in the revision and re-compilation of these books.

    Keywords: religious education, inquiry, religious textbooks of ‘religion, life’, senior high school