فهرست مطالب

نشریه آمایش سرزمین
سال شانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/08
  • تعداد عناوین: 5
|
  • هاشم داداش پور*، مریم ولاشی صفحات 1-17

    رویکردهای متفاوت آینده‏نگاری در سال‏های اخیر برنامه‏ریزان شهری و منطقه‏ای را از روش‏های مبتنی بر پیش‏بینی ناامید ساخته و به‏ سوی استفاده از ابزارهای ساخت آینده مطلوب سوق داده است. از سوی دیگر، در شرایط کنونی جهان که انگاشت های پایداری به یک ضرورت در عرصه برنامه ریزی منطقه ای تبدیل شده گرایش به توسعه فضایی پایدار در سراسر دنیا اهمیت بیشتری یافته است. ازین‏رو، شناسایی عوامل موثر بر توسعه فضایی یک منطقه در نیل به پایداری یکی از چالش های مهم در عرصه برنامه ‏ریزی و سیاست‏گذاری‏های منطقه‏ ای به شمار می‏رود. پژوهش حاضر در نظر دارد با استفاده از فرایند تحلیل ساختاری عوامل کلیدی موثر بر توسعه فضایی استان مازندران را شناسایی و استخراج کند. بدین منظور، ابتدا بر اساس شناخت وضعیت کنونی استان و بررسی متون نظری و تجربی مرتبط و اسناد و برنامه‏ های فرادست موجود 35 عامل به عنوان مجموعه عوامل تاثیرگذار بر توسعه فضایی این استان شناسایی شدند. سپس ماتریس تحلیل تاثیر متقابل تشکیل شد و برای شناسایی و تعیین روابط میان این عوامل روش پانل خبرگان با حضور 10 نفر از کارشناسان به کار رفت که به امتیازدهی هر یک از این عوامل پرداختند. در گام بعد، اجماع نظرات کارشناسان با روش میانگین وزنی محاسبه و اجرای آن در نرم افزار میک‏مک انجام شد. در نهایت، 16 عامل به عنوان عوامل کلیدی موثر بر توسعه فضایی استان مازندران در سال افق(1420 استخراج شدند که 12 عامل در بخش اقتصادی، 9 عامل در بخش اجتماعی جمعیتی، 11 عامل در بخش زیست‏محیطی، و 3 عامل در بخش کالبدی فضایی قرار گرفتند که شالوده برنامه‏ریزی برای آینده فضایی پایدار در این استان را تشکیل خواهند داد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، استان مازندران، توسعه فضایی، توسعه فضایی پایدار، عوامل کلیدی، نرم افزار میک مک
  • هادی علیزاده*، سعید امان پور صفحات 19-35

    یکی از چالش های نظام حکمرانی فضایی در ایران آشفتگی در فرهنگ سازمانی مبتنی بر هدایتگری در عرصه‏ های تصمیم ‏سازی و تصمیم ‏گیری است. این آشفتگی همواره خود را در بروز تفرق‏های سیاستی برنامه ریزی و کالبدی فضایی در برنامه‏ریزی فضایی این کشور نشان داده است. این پژوهش با هدف تبیین لزوم تغییر پارادایم در فرهنگ هدایتگری نظام حکمرانی فضایی ایران، به صورت گذار از «مدیریت» به سمت «رهبری» انجام شده است. از منظر روش شناختی، پژوهش حاضر با رویکرد پراگماتیستی و با بهره گیری از روش شناسی ترکیبی به صورت مصاحبه‏ای نیمه ساختاریافته در قالب روش دلفی هدفمند، تلاش کرده است تا مدل‏های رهبری را برای نظام حکمرانی فضایی ایران در سه سطح محلی، منطقه ای و ملی شناسایی و پیشنهاد دهد. نتایج به دست آمده نشان می دهد نظام حکمرانی فضایی در ایران برای تغییر پارادایم در فرهنگ هدایتگری در سطح ملی نیازمند گذار به سمت مدل رهبری استراتژیک در فرایند تصمیم سازی و تصمیم گیری است. این پژوهش همچنین برای سطح تصمیم سازی منطقه ای مدل رهبری کاریزماتیک و برای سطح محلی مدل رهبری تحول‏گرایانه را به عنوان مدل های پیشنهادی برای تغییر در فرهنگ هدایتگری نظام حکمرانی فضایی ارائه می دهد. این پژوهش اهمیت تحول در فرهنگ هدایتگری نظام حکمرانی فضایی در ایران را به عنوان یکی از راهکارهای مهم در رسیدن به یکپارچگی و درک اهمیت غلبه بر تفرق‏های عملکردی و سیاستی برنامه ریزی و کالبدی فضایی در فرایند حرکت به سمت دستیابی به آمایش پایدار فضا برجسته می‏کند.

    کلیدواژگان: ایران، برنامه ریزی فضایی، رهبری استراتژیک، فرهنگ سازمانی، نظام حکمرانی فضایی
  • سعید زالی، پرهام پهلوانی*، بهناز بیگدلی صفحات 37-50
    قیمت مسکن یکی از شاخص هایی است که شناخت عوامل موثر بر آن برای افزایش کارایی طرح ها و ارائه راهبردها و سیاست های برنامه ریزی مسکن کمک شایانی می کند. با وجود نوسان های فراوان نرخ ارز در سال های اخیر لزوم استفاده از مدلی که در آن علاوه بر ویژگی های مسکن به عوامل اقتصادی تاثیرگذار بر قیمت مسکن از جمله نرخ ارز توجه شود بیش از پیش احساس می شود. از آنجا که مدل سازی قیمت مسکن از جمله مسائلی است که دارای مولفه مکانی است باید در ارائه مدل مربوط به قیمت مسکن به مکان قرارگیری آن نیز توجه شود. از این رو در این پژوهش تحلیل پراکنش فضایی قیمت مسکن در منطقه 5 شهرداری تهران و عوامل موثر بر آن بررسی شده است. در این زمینه از داده های خرید و فروش مسکن در این منطقه در بازه سال های 1397 و 1398 و 1399 برای مدل سازی قیمت مسکن استفاده شده است. نتایج تحقیقات با استفاده از روش رگرسیون وزن دار جغرافیایی چندمقیاسه (MGWR: Multiscale Geographically Weighted Regression) به دست آمده است که در قیاس با روش های رگرسیون وزن دار جغرافیایی (GWR: Geographically Weighted Regression) و حداقل مربعات معمولی (OLS: Ordinary Least Squares) نتایج بهتری را ارائه کرد. میزان ضریب تعیین تعدیل شده در الگوریتم های OLS و GWR و MGWR به ترتیب برابر با 762/0 و 821/0 و 853/0 حاصل شد. در این زمینه روش MGWR توانست ناهمگونی های فضایی موجود در داده های قیمت مسکن را مدل سازی کند. بر اساس نتایج به دست آمده متغیر نرخ ارز (قیمت دلار) بیشترین تاثیر را در مدل سازی قیمت مسکن دارد.
    کلیدواژگان: تهران، رگرسیون وزن دار جغرافیایی، رگرسیون وزندار جغرافیایی چندمقیاسه، قیمت مسکن، منطقه 5
  • علی ناصر جمالوندی، حمید صابری*، حسین سلیمانی، احمد خادم الحسینی صفحات 51-68
    بازآفرینی شهری، به عنوان یک رویکرد جامع، همه ذی نفعان و عوامل تاثیرگذار در بحث گردشگری را دربرمی گیرد. هدف از این پژوهش ارزیابی شناسایی پیشران‏های موثر بازآفرینی بر گردشگری شهری در سطح شهر ایلام با رویکردی از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی پژوهش توصیفی تحلیلی متکی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی است. جهت شناسایی شاخص‏های مفهومی تبیین‏کننده پیشران‏های اصلی بازآفرینی و گردشگری شهری از روش اسنادی و دلفی هدفمند استفاده شد. حجم نمونه کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع پژوهش 30 نفر است. پژوهش حاضر با بهره‏گیری از تکنیک تحلیل آثار متقاطع و با استفاده از برنامه Micmac به تحلیل مولفه‏های بازآفرینی و گردشگری شهر ایلام پرداخته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل مسیر با استفاده از مدل معادلات ساختاری Smart PlS استفاده شد. یافته های حاصل از نتایج اولویت بندی ابعاد موثر در بازآفرینی محورهای گردشگری شهر ایلام نشان داد که بعد کالبدی (354/4) در رتبه اول اهمیت، بعد اجتماعی فرهنگی (607/2) در رتبه دوم، و بعد زیست‏محیطی (545/2) و بعد اقتصادی (464/2) در رده‏های بعدی اهمیت قرار دارند. در نهایت با توجه به نتایج مرتبط با تحلیل آثتر متقاطع در شناسایی پیشران‏های موثر بازآفرینی بر آینده محورهای هفت گانه گردشگری شهر ایلام 6 عامل کلیدی (روابط اجتماعی، عملکرد، تسهیلات و خدمات رفاهی، زیرساخت‏ها و تاسیسات، اقتصاد گردشگری، سرزندگی) شناسایی شد. آنچه از این تحقیق برمی‏آید نشان دهنده تاثیر قوی بازآفرینی بر تحقق گردشگری موفق در 7 محور گردشگری این شهر است. و با توجه به درهم‏آمیزی مولفه ها و شاخص های مفهوم بازآفرینی شهری نقش آن بر جوانب مختلف گردشگری شهری و آینده آن در شهر ایلام انکارناپذیر است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بازآفرینی، گردشگری شهری، شهر ایلام، مدل دلفی
  • ثریا عزیزی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری*، مهدی پورطاهری، حسین صادقی سقدل صفحات 69-86

    با توجه به اهمیت کسب وکارهای کوچک در اقتصاد کشور، خوشه ها به دلیل برخورداری از مزایای متعدد نسبی و رقابتی می توانند بستر مناسبی را برای پایداری مقاصد گردشگری فراهم آورند. از این رو، هدف از پژوهش حاضر تبیین فضایی خوشه های کسب وکارهای کوچک در روستاهای گردشگری است. این پژوهش به شیوه توصیفی پیمایشی انجام شد و بر پایه نظرخواهی از خبرگان و ذی نفعان استوار است. جامعه آماری پژوهش شامل 128 روستا در منطقه 9 آمایش سرزمین (استان های خراسان شمالی و رضوی و جنوبی) است. بر اساس روش تخمین شخصی 20 درصد از حجم جامعه آماری مبنا قرار گرفت که در نهایت تعداد 26 روستا تعیین شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار GIS صورت گرفت. نتایج حاصل از تکنیک حاصل ضرب تحلیل چندمعیاره نشان داد روستاهای نامق، مزینان، زعفرانیه، ارزنه، کریمو دارای پتاسیل قوی تری نسبت به سایر روستاهای مورد مطالعه هستند و نتایج حاصل از مدل گاتمن نشان داد روستاهای کنگ، زعفرانیه، خراشاد، فیروزه، و رویین به لحاظ برخورداری نسبت به سایر روستاهای مورد مطالعه در سطح بالایی قرار دارند. همچنین به بررسی مشخصات خوشه های کسب وکارهای کوچک روستایی پرداخته شد و نتایج در این مورد نشان داد کسب وکارهای کوچک گردشگری روستایی در منطقه از تمرکز جغرافیایی و بخشی برخوردار نیستند و به لحاظ پیوندهای درونی و بیرونی به این صورت بود که ارتباطات افقی و عمودی میان کسب وکارهای کوچک روستایی با هم و سایر کسب وکارها در بیشتر موارد عالی و در برخی موارد نیز ضعیف است.

    کلیدواژگان: خوشه ها، کسب و کارهای کوچک، گاتمن، منطقه 9 آمایش
|
  • Hashem Dadashpoor *, Maryam Velashi Pages 1-17

    In recent years, different foresight programs have frustrated urban and regional planning with environmental forecasting methods and have been driven to use the tools of building a favorable future. On the other hand, in today's world where the notion of sustainability has become a necessity in urban and regional planning, the trend towards sustainable and balanced spatial development has become increasingly important around the world. One of the major challenges is considered in regional planning and policy-making. The present study considers identifying and extracting the key factors affecting the spatial development of Mazandaran province by using the structural analysis process in scenario planning. In the first step, 35 factors were identified as a set of factors affecting the spatial development of this province, based on recognizing the current situation of the province and reviewing related theoretical and experimental texts, existing documents, and programs. Then, the cross-impact analysis matrix was formed, and to identify and determine the relationships between these factors, the expert panel method was used with the presence of 10 experts who scored each of these factors. In the next step, the consensus of the experts' opinions was calculated using the weighted average method, and its implementation was carried out in the MIC MAC software. Finally, 16 factors were extracted as key factors affecting the spatial development of Mazandaran province in the year of the horizon, 12 factors were in the economic sector, 9 factors were in the socio-demographic, 11 factors were in the environmental and 3 factors were in the physical-spatial, and they will form the foundation of planning for the future of a sustainable space in this province.

    Keywords: Foresight, . Spatial Development. Sustainable Spatial‏ Development. Key Factors. MICMAC Software. Mazandaran province
  • Hadi Alizadeh *, Saeed Amanpour Pages 19-35

    One of the challenges of the space governance system in Iran is the confusion in the organizational culture of guiding in the areas of decision-making and decision-making. This confusion has always shown itself in the emergence of political planning and physical-spatial divisions in the field of spatial planning of the country. To explain the need for a paradigm shift in the culture of guiding Iran's spatial governance system, this research has tried to apply an exploratory approach and a mixed method in the form of a semi-structured interview. In the form of a targeted Delphi method, to identify and propose leadership models for Iran's spatial governance system at three local, regional, and national levels. The obtained results show that the spatial governance system in Iran requires a transition to strategic leadership in the decision-making system to change the paradigm in the guiding culture at the national level. At the regional level, the charismatic leadership model and, at the local level, the transformational leadership model are the proposed models for changing the guiding culture of the aforementioned levels in Iran's spatial governance system. This research shows the importance of transformation in the guiding culture of the space governance system in Iran as one of the most important solutions in achieving integration and understanding the importance of overcoming functional, political-planning and physical-spatial divisions in the process of moving towards sustainable spatial planning.

    Keywords: Spatial governance system, spatial planning, Organizational Culture, Strategic leadership, Iran
  • Saeed Zali, Parham Pahlavani *, Behnaz Bigdeli Pages 37-50
    Housing prices are one of the indicators that identify the factors affecting it and could help to increase the efficiency of plans and to present housing planning strategies and policies. Despite many exchange rate fluctuations in recent years, there is a need to create a model that pays attention to the economic factors affecting housing prices in addition to the ordinary housing features. Since the housing price modeling is one of the issues that has a spatial component, therefore, in presenting the model related to housing prices, its location should also be considered. Therefore, in this study, the analysis of the spatial distribution of housing prices in district 5 of Tehran municipality and the factors affecting that have been investigated. In this regard, housing sales data in this region in 2018, 2019, and 2020 have been used to model housing prices. The research results have been obtained by the Multiscale Geographically Weighted Regression (MGWR) method, which provided better results compared to those by both the Geographically Weighted Regression (GWR) and Ordinary Least Squares (OLS) methods. The adjusted coefficient of determination in OLS, GWR, and MGWR algorithms was obtained equal to 0.762, 0.821, and 0.853, respectively. The MGWR method is one of the methods that can model the spatial heterogeneity of housing price data. According to the results, the exchange rate variable (dollar price) has the greatest impact on housing price modeling.
    Keywords: Spatial governance system, spatial planning, Organizational Culture, Strategic leadership, Iran
  • Ali Naser Jamalvandi, Hamid Saberi *, Hossein Soleimany, Ahmad Khadimolhoseiny Pages 51-68
    Urban recreation, as a comprehensive approach, includes all stakeholders and influential factors in tourism, the purpose of this research is to evaluate and identify the effective drivers of recreation on urban tourism in the city of Ilam with an approach in terms of practical purpose and terms of method. Descriptive-analytical research is based on library and field studies. To identify the conceptual indicators explaining the main drivers of urban recreation and tourism, a targeted Delphi method was used. The sample size is experts and specialists related to the research topic (30 people). The current research has analyzed the recreation and tourism components of Ilam City using the cross-effects analysis technique and the Micmac program. The path analysis test using the Smart PlS structural equation model was used to analyze the data. The findings from the prioritization results showed the effective dimensions in the recreation of tourism in Ilam City; The physical dimension(4.354) ranks first, the socio-cultural dimension(2.607) ranks second, the environmental dimension(2.545) and the economic dimension (2.464) rank next. Finally, according to the results related to the analysis of cross effects in identifying the effective drivers of recreation on the future of tourism in Ilam City, 6 key factors (social relations, performance, welfare facilities and services, infrastructures and facilities, economic and vitality)were identified; What comes out of this research shows the strong effect of recreation on the realization of successful tourism in this city. Considering the intermingling of components and indicators of the concept of urban recreation, its role in various aspects of urban tourism and its future in Ilam City is undeniable.
    Keywords: Future Studies, recreation, Urban Tourism, Ilam City, Delphi model
  • Soraya Azizi, Abdolreza Roknoddin Eftekhari *, Mehdi Pourtaheri, Hosein Sadeghi Saghdel Pages 69-86

    Considering the importance of small businesses in the country's economy, clusters can provide a suitable platform for the sustainability of tourism destinations due to their many relative and competitive advantages. Therefore, the current research aims to explain the spatial clustering of small businesses in tourist villages. This research has been done in a descriptive survey method, which is based on a survey of experts and stakeholders. The statistical population of the study (including 128 villages with 189 ecotourism Ecolodges in the 9th Territorial Region (North, Razavi, and South Khorasan). According to the personal estimation method, 20% of the volume of the statistical population was used as a basis, which finally determined the number of 26 villages. Data analysis was done using GIS software. The results of the multi-criteria analysis technique showed that the villages of Namagh, Mazinan, Zaferanieh, Arzeneh, and Karimo have stronger potential than the other villages studied, and the results of the Gutman model showed that the villages of Kang, Zafaranieh, Khorashad, Firouze, and Ruyin have They are at a high level in terms of wealth compared to other studied villages. Also, the characteristics of small rural business clusters were examined and the results showed that small rural tourism businesses in the region do not have geographical and sectoral concentration, in terms of internal and external linkages, horizontal communication and the vertical between rural small businesses and other businesses has been excellent in most cases and poor in some cases.

    Keywords: Small Businesses, Clusters, Gutman, Territorial Region 9