فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 55 (پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 55 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید نمازی زادگان، احمد آقائی زاده ترابی* صفحات 7-29

    مفسران از آغاز تاکنون، ذیل آیه 84 سوره اسراء، در بیان معنای «شاکلته» مواضع چندی داشته اند؛ برخی آیه را بی نیاز از تفسیر دانسته اند اما بیشتر مفسران به اجمال برای «شاکله» معانی ای چون: نیت، خلق و خوی، عادت، دین و مذهب، ذات و طبیعت را مطرح کرده اند ولی توضیح بیشتری نداده اند و فقط در تفاسیر قرن 14 به پیام های اعتقادی و ابعاد انسان شناختی «شاکله» توجه اندکی شده است. بیشتر تفاسیر عامه در تفسیر «شاکله» به اقوال پیشینیان اکتفا کرده و فاقد داوری و تحلیل است و اگر توضیحی داده شده ا ست، بیان آنان موهم جبر بوده است. چنان که بیشتر مفسران امامیه نیز تا اواخر قرن 14 همانند بقیه تفاسیر، به اجمال از کنار آیه گذشته اند، ولی آنان با الهام از روایات اهل بیت^ در تفسیر «شاکله» از اندیشه جبر مطلق مصون مانده اند. نخستین تفسیری که در قرن 14به اهمیت بحث شاکله توجه کافی کرده و به تفصیل، شبهه جبر را از حریم آیه زدوده و تاثیر جدی در اندیشه مفسران پس از خود داشته، تفسیر المیزان است، هر چند این تحول به تفاسیر عامه راه نیافته است.

    کلیدواژگان: آیه 84 اسراء، شاکله، شخصیت انسان، جبر و اختیار
  • محمدعلی رستمیان* صفحات 31-47

    این مقاله به نقد دیدگاه نویسندگان کتاب «پیامبری دیگر، عیسی (ع) در قرآن کریم» در مورد آیه 35 مریم پرداخته که مخاطب اصلی آیه را مشرکان مکه می دانند و نه مسیحیان. با توجه به اینکه مفسران مسلمان مخاطب اصلی آیه را مسیحیان می دانند، این دیدگاه تفسیر جدیدی است. در این رابطه با روش تحلیل تاریخی محتوایی سوره مریم با استناد به شواهد تاریخی و آیات دیگر و بررسی ادله ای که نویسندگان ارائه کرده اند، این دیدگاه نقد می شود. دلیل اصلی آنها رویکرد همدلانه قرآن کریم با مسیحیان در این سوره است. با پذیرش این اصل، مشخص شد که مخاطب آیه نمی تواند غیر از مسیحیان باشد. سوره مریم در یکی از زمان های حساس تاریخ اسلام، برای ارتباط با مسیحیان نازل شده و در هجرت مسلمانان به حبشه دستمایه ارتباط آنها با نجاشی و پیروزی در مقابل مشرکان بوده است. هر چند محتوای سوره با اعتقادات اصلی مسیحیان، که مورد تایید قرآن کریم است، هماهنگ است، اما قرآن کریم اعتقادات نادرست آنها را نیز با رویکرد همدلانه غیرمستقیم نقد کرده است. بررسی آیات پیرامونی آیه 35 مریم، همچنین آیه 171 نساء و آیات سوره زخرف که نویسندگان به آن استدلال کرده اند، نیز نشان می دهد که مخاطب اصلی این آیه مسیحیان می باشند.

    کلیدواژگان: آیه 35 مریم، سوره زخرف، حضرت عیسی (ع)، فرزند داشتن خدا
  • علی مدبر (اسلامی)* صفحات 49-71

    در آموزه های اسلام سخن از «تفسیر به رای» به میان آمده و با وصف «تفسیر جاهلانه»، از آن نکوهش شده است. راه برون رفت از این گونه تفسیر، رعایت دقیق روشمندی تفسیر و حفظ شاخصه ها و عناصر محوری آن است. از مفسران شیعی که تحقیقی ارزشمند درباره «تفسیر به رای» دارد، علامه طباطبایی است. وی افزون بر تبیین دقیق روایات نکوهش کننده تفسیر به رای، برخی آیات قرآنی را ناظر به این گونه تفسیر دانسته است. مقاله حاضر، نخست می کوشد چکیده دیدگاه علامه درباره آیات و روایات ناهی از تفسیر به رای را بازتاب دهد. سپس با الهام از دیدگاه علامه، راه برون رفت از این تفسیر جاهلانه را ذیل عنوان «شاخصه ها و عناصر روشمندی تفسیر» ارائه کند. عناصر محوری روشمندی تفسیر عبارت اند از: تفسیر بر پایه مبانی پیش پذیرفته، بهره گیری از منابع معتبر تفسیر و پرهیز از منبع نماها در تفسیر، بهره گیری از منهج اجتهادی جامع و پرهیز از منهج نماها، به کارگیری قواعد تفسیر قرآن و بهره گیری از ابزارهای تفسیر.

    کلیدواژگان: آیات تفسیر به رای، تفسیر روشمند، علامه طباطبایی
  • اسمعیل سلطانی بیرامی* صفحات 73-87

    یکی از اصول کلی موفقیت در ازدواج، همتا بودن زن و شوهر است که در برخی آیات از جمله آیه 26 سوره نور بدان توصیه شده است در برخی رسانه ها شبهه اختلاف محتوای آیه نور با آیات 10 و 11 سوره تحریم مطرح شده است؛ چرا که در این آیات از همسنخ نبودن همسران حضرت نوح و لوط با آنان و نیز عدم سنخیت حضرت آسیه با فرعون سخن گفته شده است. مقاله حاضر با بررسی مفاد آیه 26 نور به روش توصیفی تحلیلی، شبهه یادشده را پاسخ گفته و به این نتیجه رسیده است که دو احتمال کلی در مفاد آیه وجود دارد وجه انشایی و وجه خبری؛ بر اساس ادله و شواهد مقصود از خباثت در آیه، آلودگی جنسی است و مفهوم آیه در صورت انشایی بودن، بر نهی از ازدواج فرد مومن با فرد دارای خباثت از نوع آلودگی جنسی حمل می شود و همسران پیامبران این نوع آلودگی را نداشتند اما در صورت جمله خبری بودن آیه، سه احتمال در مفاد آن وجود دارد: گزارش سنخیت میان مردان و زنان در آخرت، گزارش سنخیت میان مردان و زنان در ازدواج ها، گزارش تناسب میان ناپاکان با یکدیگر و پاکان با همدیگر، از این سه احتمال، مورد اخیر متناسب با آیه است. البته در این صورت نیز ازدواج برخی پیامبران^ با همسرانشان مورد نقضی بر آیه محسوب نمی شود.

    کلیدواژگان: آیه 26 نور، آیات 10 و 11 تحریم، هماهنگی آیات، طیبات، خبیثات
  • علیرضا کمالی* صفحات 89-106

    دعوت به توحید و یکتاپرستی هدف مهم انبیای الهی است. آنان یکی پس از دیگری آمده اند تا پروردگار هستی و راه تقرب به سوی او و دستیابی به کمال و رستگاری را به انسان بیاموزند. پیامبر اسلام| به عنوان آخرین فرستاده الهی، در سرزمین حجاز مبعوث شد. مهم ترین وظیفه رسالی او دعوت به توحید و عبادت خالصانه باری تعالی است. ازاین رو در آیات مکی فرمان «فادعوا الله مخلصین له الدین» در سوره های: اعراف، زمر و غافر بلند است. مقاله حاضر به روش توصیفی و تحلیلی به دنبال تفسیر آیات «مخلصا / مخلصین له الدین» در سور مکی است. بررسی تفسیری این آیات نشان می دهد عبادت دارای مراتبی است که هر کس متناسب با جایگاه خویش در منظومه کمالی به آن آراسته می گردد. ازاین رو در آیات مورد بحث، نبی مکرم اسلام| نخستین کسی است که عامل به عبادت خالصانه است. همچنین در این آیات از عبادت پیامبر| با واژه «عبد» و از عبادت دیگران با واژه «دعا» یاد شده است. آیات فرمان دهنده همگان به دعای خالصانه، ضمن تصریح به بر حق بودن این دعوت، با تشویق و تهدید و درخواست بی توجهی نسبت به اکراه و مجادله گری کافران همراه است. نتیجه عمل به این آیات شریفه تامین سعادت فردی و اجتماعی مسلمانان است.

    کلیدواژگان: آیات مکی، مخلصین له الدین، له الدین، دعا و عبادت خالصانه، دین اسلام
  • محسن ایزدی*، محمد جعفریان صفحات 107-126

    برای تبیین و اثبات معارف دینی و باورهای کلامی، به چند شیوه می توان استدلال کرد. این شیوه ها در قرآن کریم نیز بیان شده است. یکی از آیات مهمی که شیوه های استدلال بر معارف الهی و دعوت به پروردگار را بیان می کند آیه 125 نحل است: «ادع إلی سبیل ربک بالحکمه والموعظه الحسنه وجادلهم بالتی هی احسن إن ربک هو اعلم بمن ضل عن سبیله وهو اعلم بالمهتدین». در این نوستار با روش تحلیل توصیفی به نقد و بررسی دیدگاه علامه طباطبایی درباره آیه مزبور پرداخته می شود. در این آیه شریفه، سه روش از روش های دعوت به دیانت و اثبات حقانیت معارف الهی بیان شده است که عبارتند از: حکمت، موعظه حسنه و جدال احسن. از نظر علامه طباطبایی، حکمت، از بین شیوه های استدلال، منحصرا منطبق بر برهان است، چنان که موعظه بر خطابه و جدال بر جدل، منطبق است. ضمن اینکه مطابق نظر ایشان، الزام، گرچه غرض غالبی جدل است اما غرض دائمی نیست؛ ازاین رو ممکن است یک قیاس، جدلی باشد، اما با هدف الزام نباشد. به نظر می رسد حکمت بر تمامی اقسام استدلال عقلی، منطبق می شود؛ البته بر فرض اینکه پذیرفته شود که استفاده از مغالطه در استدلالات کلامی، جایز است و موعظه حسنه نیز بر تمامی اقسام استدلال عقلی غیر از برهان، صادق است؛ همان طوری که «جادلهم» بر خصوص جدل، منطبق است و البته، الزام، داخل در هویت جدل است.

    کلیدواژگان: آیه 125 نحل، علامه طباطبایی، روش های دعوت، صناعات خمس
  • مهدی جامعی، علیرضا نوبری* صفحات 127-150

    مقتضای جامعیت و جاودانگی دین اسلام، عنایت به شئونات اساسی زیست بشری از جمله مسئله امنیت است که به طور ویژه در سوره توبه، به آن پرداخته شده است. بازخوانی فضای امنیتی حکومت نبوی و کشف متغیرهای امنیت ساز آن، هدف تحقیق حاضر است که با روش تحلیل محتوای سوره توبه پیگیری شده است. مجموعه ای از متغیرها در دو سطح عمده ملت و دولت حاصل آمد که 65 درصد ناظر به سطح دولت است. طبقه بندی متغیرها در سطح دولت به دو محور راهبردهای کلی (40%) و راهبردهای خاص (60%) شامل سه حوزه عمده حکمرانی نظیر اقتصاد (9%)، ارتباطات (31%) و دفاع (60%)، از جمله یافته های تحقیق است. پرداخت همه جانبه سوره توبه به همه ابعاد بینشی و کنشی (تئوری و راهبرد)، ملت و دولت، راهبردهای خاص و عام، نشان از نگاه جامع آن به مسئله امنیت دارد که انگاره غرض امنیتی آن را اثبات می کند. تحقیق حاضر تلاشی تدبری تفسیری در راستای تفسیر ساختاری و فقه حکومتی است که با ارائه الگوی حکمرانی مبتنی بر این متغیرها می تواند سند ارزشمندی جهت تعریف و ارزیابی معیارهای امنیتی در حکومت اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: سوره توبه، حکومت اسلامی، امنیت، تحلیل محتوا
  • علیرضا ابراهیمی* صفحات 151-161

    کشورها در مسائل مختلف قوانین متعددی را وضع کرده اند. شهروندان در هر کشور ملزم هستند از این قوانین تبعیت کنند. اگر در کشوری مسئله ای حقوقی مطرح شود که دارای عنصری باشد که به بیرون مرزهای جغرافیایی آن کشور مرتبط شود، تصور این است که دو یا چند قانون مرتبط باید بر یک موضوع حقوقی حاکم شود که عملا امکان پذیر نیست. درصورتی که میان قوانین مختلف از کشورهای متعدد، تعارض ماهوی پیش آید، آیا آیات محکم قرآن نقشی در حل این تعارض ایفا خواهند کرد؟ فرضیه اصلی تحقیق آن است که به دلیل جامعیت قرآن کریم آموزه های آن می تواند راه گشا باشد. در این تحقیق سعی شده است تا به استناد «آیات محکم قرآن»، «تعارض قوانین» مورد بررسی قرار گیرد. اطلاق ها، عمومات و الزام های صریح قرآن کریم باید از سوی قاضی مسلمان در پرونده های بین المللی مورد استناد قرار گیرد؛ زیرا در برخی موارد، قانون صلاحیتدار خارجی با نصوص شرعی تعارض دارد، این موضوع دارای مبانی، قواعد و مستندات قرآنی است. درگذشته موضوع صرفا از منظر استانداردهای بین المللی مطالعه شده اما نوآوری مقاله، گسترش موضوع در قلمرو آیات در زمینه حل تعارض قوانین است. در این مقاله از روش تفسیری اجتهادی بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: آیات محکمه، تعارض قوانین، کشورها، جامعیت، غیر مسلمانان
  • زینب رامه، سید حمیدرضا میرعظیمی*، محمود شیخ صفحات 163-187

    «صراط» از واژگان قرآن کریم است که مفسران با گرایش عرفانی بر اساس اندیشه و روش عرفانی خویش، مفاهیم مختلفی برای آن گفته اند. مساله پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای؛ بررسی مفهوم «صراط» در آیات قرآن و تفسیر و تاویل آن از تفاسیر عرفانی پنج عارف پیش از ابن عربی: سهل بن عبدالله تستری، ابوعبدالرحمان سلمی، ابوالقاسم قشیری، رشیدالدین میبدی و روزبهان بقلی شیرازی، همچنین مقایسه اجمالی آن با دیدگاه ابن عربی است. یافته های پژوهش گویای آن است که مفاهیم و مصادیق متعددی برای «صراط» ذکر شده است که عبارتنداز: هدایت و سعادت، اقامه عبودیت، معرفت حق، مشاهده و مکاشفه، دعوت عام و خاص، سیر و سلوک عارفانه، شریعت الهی. تمام موارد یاد شده؛ بیانگر مسیری است که در راستای معرفت حق تعالی، جهت رسیدن به هدایت، تکامل و سعادت انسان مطرح است که می توان آن را منطبق با دیدگاه های تفاسیر نقلی دانست. باری دیدگاه ابن عربی در برخی تبیین ها از صراط همسو با دیدگاه عارفان قبل از خود است ولی بر اساس مبنای وحدت وجودی وی تفسیری که از صراط ارائه می کند بر همه موجودات و انسان ها چه مومن و چه غیرمومن منطبق است هرچند در برخی از تحلیل هایش صراط را به عنوان صراط خاص یا صراط محمدیه برای اوحدی از افراد منطبق می داند.

    کلیدواژگان: تفاسیر عرفانی، صراط مستقیم، ابن عربی، عرفان اسلامی، تاویل قرآنی
  • مجید شمس کلاهی* صفحات 189-212

    «انسجام»، از اهم وجوه اعجاز قرآن کریم است که این کتاب آسمانی، در مقام اثبات الهی بودن خویش، به آن تحدی نموده و آن را حد وسط استدلال قرار داده است. در مقام استدلال قرآنی بر انسجام و هماهنگی قرآن کریم، به طور معمول به آیات90 و 91 سوره حجر، آیه 23 سوره زمر و آیه 82 سوره نساء استناد می شود؛ اما تا جایی که جستجو شد، آیه 51 سوره قصص، مورد استناد مفسران و محققان برای دلالت بر انسجام و هماهنگی قرآن، قرار نگرفته است. این نوشتار با بررسی وجوه دلالی این آیه با تکیه بر قرائن درون متنی و مقایسه آن با آیات پیش گفته، خوانشی نو از این آیه را مستدل می نماید و نشان می دهد که این آیه افزون بر این که حاکی از انسجام قرآن کریم است، به سبب برخی ویژگی ها، در راس آیات دلالت کننده بر انسجام قرآن جای دارد، تا جایی که شایسته است «آیه انسجام» خوانده شود.

    کلیدواژگان: پیوستگی آیات، مناسبه الآیات، ادله انسجام قرآن
|
  • Saeed Namazizadegan, Ahmad Aghaeizadeh Torabi* Pages 7-29

    From the beginning until now, under the verse 84 of Surah Israa, the commentators have had several positions in explaining the meaning of "shakilatihi". Some have considered the verse to be unnecessary of interpretation, but most of the commentators have put forward meanings such as intention, disposition, habit, religion and denomination, essence and nature for "shakilah", but they have not given further explanation and only in the interpretations of the 14th century, they refer to the messages of religious beliefs and anthropological aspects and the anthropological aspects of "shakilah" have received little attention. Most of the public commentaries in the interpretation of "shakilah" are satisfied with the sayings of the predecessors and lack judgment and analysis, and if an explanation was given, their statement was vague. Like the rest of the commentaries, most of the Imamiyyah commentators have briefly ignored the verse until the end of the 14th century. In the 14th century, the first interpretation that paid enough attention to the importance of shakilah's discussion and removed the doubt of predestination from the sanctuary of the verse in detail, and had a serious impact on the thinking of commentators after it, is the commentary of al-Mizan; although this transformation has not taken any way to Ammeah exegetic works.

    Keywords: Verse 84 Isra', Shakilah, Human Personality, Predestination, Choice
  • MohammadAli Rostamian* Pages 31-47

    This article criticizes the view of the authors of the book "Another Prophet, Jesus (a) in the Holy Quran" regarding the verse 35 of Maryam, who consider the main addressee of the verse to be the polytheists of Mecca and not the Christians. Considering that Muslim commentators consider the main addressee of the verse to be Christians, this view is a new interpretation. In this regard, this point of view is criticized =0with the method of historical-content analysis of Surah Maryam by referring to historical evidence and other verses and examining the evidence presented by the authors. Their main reason is a sympathetical approach of the Holy Quran with Christians in this chapter. By accepting this principle, it became clear that the audience of the verse cannot be other than Christians. Surah Maryam was revealed in one of the critical times of Islamic history to communicate with Christians, and during the migration of Muslims to Habesha, it was the basis of their communication with Najashi and victory over polytheists. Although the content of the Surah is in harmony with the main beliefs of Christians, which is approved by the Holy Quran, but the Holy Quran has also criticized their false beliefs with an indirect sympathetic approach. Examining the verses surrounding Maryam verse 35, as well as Nisa verse 171 and the verses of Surah Zukhruf which the authors have argued, also show that the main audience of this verse are Christians

    Keywords: : Verse 35 of Maryam, Surah Zukhruf, Prophet Jesus, God`s Lack of Child
  • Ali Modabber (Eslami* Pages 49-71

    In the teachings of Islam, we meet the expression "interpretation by personal opinion" and it has been censured as "interpretation originated from lack of knowledge". The way out of this kind of interpretation is to strictly observe the methodology of interpretation and preserve its key features and elements. Allameh Tabatabai is one of the Shia commentators who has a valuable research on this type of interpretation. In addition to the detailed explanation of the narrations condemning the interpretation by opinion, he has considered some Quranic verses to be the point of this kind of interpretation. The present article firstly tries to reflect the summary of Allameh's view about verses and traditions against interpretation by personal opinion. Then, inspired by Allameh's point of view, it presents a way out of this ignorant interpretation under the title "Methodological indicators and elements of interpretation". The main elements of the methodology of interpretation are: interpretation based on pre-accepted principles, using authentic sources of interpretation and avoiding references in interpretation, using the comprehensive ijtihad method and avoiding weak references, applying the rules of interpretation of the Qur'an and using the tools of interpretation.

    Keywords: the Verses of Interpretation by Personal Opinion, Methodical Exegesis, Allameh Tabatabai
  • Ismaeel Soltani Bairami* Pages 73-87

    One of the general principles of satisfaction in marriage is the homogeneity of husband and wife, which has been recommended in some verses, including verse 26 of Surah Noor. In some media, a doubt of disagreement in content has been raised between the Verse of Noor and the verses 10 and 11 of Surah Tahrim. Because in these verses, it is mentioned that the wives of Prophet Noah and Lot are not of the same qualifications as their husbands, as well as the lack of uniformity between Asiya and Pharaoh. The present article, by examining the content of Noor verse 26 in a descriptive and analytical method, has solved the mentioned doubt and has come to the conclusion that there are two general possibilities in the content of the verse, declaratve aspect and non-declarative aspect. According to the evidence, the meaning of malice in the verse is sexual contamination, and the meaning of the verse, given as being non-declarative, is to prohibit the marriage of a believer with a person who has malice of the type of sexual contamination, and the wives of the prophets did not have this type of contamination, while given its being declarative, there may be found three probabilities in its contents: moral uniformity in the afterlife, moral uniformity in marriages, compatibility between the impure themselves and compatibility between the pure themselves, out of these three probabilities, the last one corresponds to the verse. Of course, even in this case, the marriage of some prophets with their wives may not be taken as a breach of the verse.

    Keywords: Verse 26 of Noor, Verses 10, 11 of Tahrim, Harmony of Verses, Virtues, Evils
  • Alireza Kamali* Pages 89-106

    Calling for Tawhid and monotheism is the important goal of divine prophets. They have come, one after another, to teach humans monotheism and the way to approach Him and achieve perfection and salvation. The Prophet of Islam, as the last divine messenger, was sent to the land of Hijaz. The most important task of his mission is the call to monotheism and sincere worship of the Almighty. Therefore, in the Meccan verses, the command "So supplicate Allah, putting exclusive faith in Him" has been mentioned in Surahs: Ara'af, Zummar and Ghafir. The present article follows the interpretation of the verses "mukhlisan / mukhlasina lah ul-Din" in Meccan Surahs in a descriptive and analytical way. The interpretative study of these verses shows that worship has levels that each person is adorned according to his position in the system of perfection. Therefore, in the discussed verses, the Prophet of Islam is the first person who is responsible for sincere worship. Also in these verses of the Prophet's worship, he is mentioned along with the word "abd" and the worship of others with the word "du`a". The verses commanding everyone to pray sincerely, while declaring that this invitation is right, are accompanied by encouragement and threats and a request to ignore the reluctance and argumentativeness of the disbelievers. The result of following these noble verses is to ensure the personal and social happiness of Muslims.

    Keywords: Meccan Verses, Sincere Worship, Sincere Prayer, Worship, the Religion of Islam
  • Mohsen Izadi*, Mohammad Jafarian Pages 107-126

    To explain and prove religious maaref and theological beliefs, one can argue in several ways. These methods are also described in the Holy Quran. One of the important verses that explains the ways of reasoning about divine knowledge and calling to the Lord is the verse 125 of Nahl: "Invite to the way of your Lord with wisdom and good advice and dispute with them in a manner that is best. Indeed your Lord knows best those who stray from His way, and He knows best those who are guided". In this article, using the method of descriptive analysis, Allameh Tabatabai's view on the mentioned verse is discussed. In this honorable verse, three methods of calling to religion and proving the truth of divine teachings are mentioned, which are: wisdom, good preaching and good argument. According to Allameh Tabataba'i, among the methods of reasoning, wisdom is exclusively compatible with argument, just as preaching is compatible with speech and argument with argument. In addition, according to his opinion, the requirement, although it is the dominant purpose of the argument, but it is not the permanent purpose. Therefore, an analogy may be controversial, but not for the purpose of obligation. It seems that wisdom applies to all types of rational reasoning; of course, on the assumption that it is accepted that it is permissible to use fallacies in theological arguments, and that good preaching is true for all types of rational reasoning other than demonstration. In the same way, "jadilhum" is suitable for controversy and, of course, the requirement is inside the nature of controversy.

    Keywords: Verse 125 of Nahal, Allameh Tabataba'i, Methods of Calling, the Five Logical Techniques
  • Mehdi Jameie, Alireza Nobari* Pages 127-150

    The comprehensiveness and immortality of Islam demand paying attention to the basic aspects of human life, including the issue of security, which is specifically addressed in Surah Taubah. Re-reading the security environment of the Prophet's government and discovering its security-creating variables is the aim of the present research, which is followed by the content analysis method of Surah Taubah. A set of variables was obtained at the two main levels of the nation and the government, 65% of which are related to the government level. The classification of variables at the government level into two axes of general strategies (40%) and specific strategies (60%) including three major areas of governance such as economy (9%), communication (31%) and defense (60%), are among the findings of the research.  Surah Taubah's comprehensive treatment of all aspects of vision and action (theory and strategy), nation and government, specific and general strategies, shows its comprehensive view on the issue of security, which proves its security purpose. The present research is an interpretative-explanatory effort in the direction of structural interpretation and jurisprudence of the government, which by presenting a governance model based on these variables can be a valuable document for defining and evaluating the security standards in the Islamic government.

    Keywords: Surah Taubah, Islamic Government, Security, Content Analysis
  • Alireza Ebrahimi* Pages 151-161

    Countries have enacted many laws on various issues. Citizens in every country are obliged to follow these laws. If a legal issue is raised in a country with an element relating to something beyond the geographical borders of that country, it is thought that two or more related laws should govern a legal issue; something practically impossible. given an essential conflict between different laws of many countries, will the clearest verses of the Qur'an play a role in resolving this conflict? The main hypothesis of the research is that due to the comprehensiveness of the Holy Quran, its teachings can be a facilitator. In this research, an attempt has been made to examine the "conflict of laws" by referring to the "clearest verses of the Qur'an." The applications, generalities and explicit requirements of the Holy Quran should be cited by the Muslim judge in international cases; because in some cases, the law of the foreign valid laws conflicts with the Shar`i texts. This issue has Quranic foundations, rules and documents. In the past, the subject has been studied only from the perspective of international standards, but the innovation of the article is the expansion of the subject in the realm of verses in the field of conflict resolution. In this article, the interpretation method of ijtihad is used.

    Keywords: the Clearest Verses, Conflict of Laws, Comprehensiveness of Quran, International Law, Non-Muslim Rules
  • Zeinab Rameh, Seyyed Hamidreza Mirazimi*, Mahmoud Sheikh Pages 163-187

    "Sarat" is one of the words of the Holy Qur'an, which mystical commentators have given many meanings to according to their mystical thought and method. This research is descriptive-analytical and according to library sources; To examine the concept of "sarat" in the verses of the Qur'an and its interpretation and interpretation from the mystical interpretations of five scholars before Ibn Arabi: Sahl ibn Abdullah Tustari, Abu Abd al-Rahman Solami, Abu Qasim Qashiri, Rashid al-Din Meibudi and Rozbahan Bagli Shirazi, as well as a brief comparison The findings of the research show that several concepts and examples have been mentioned for "Sarat" such as: guidance and happiness, establishment of servitude, knowledge of the truth, observation and revelation, general and specific calling, mystical path and conduct, and divine law. All these things; It represents the path that is in line with divine knowledge, to reach the guidance, evolution and happiness of man, which can be considered in accordance with the opinions of hadith interpretations. Ibn Arabi's opinion in some explanations of Sarat agrees with the opinion of the mystics before him, but according to the basis of existential unity, his interpretation of Sarat is applicable to all creatures and human beings, whether believers or non-believers. However, in some of his analyzes, he considers the path as a special path or Muhammadiyah path for some people.

    Keywords: mystical interpretations, direct Sarat, Ibn Arabi, Islamic mysticism, Quranic interpretation
  • Majid Shamskolahi* Pages 189-212

    "Cohesion" is one of the most important aspects of the miracle of the Holy Quran, which this divine book, in the position of proving its divinity, has challenged and made it the middle of reasoning. As a Quranic argument on the coherence and harmony of the Holy Quran, verses 90 and 91 of Surah Hajar, verse 23 of Surah Zamr and verse 82 of Surah Nisa are usually cited. But as far as it was searched, verse 51 of Surah Qass has not been cited by commentators and researchers to indicate the coherence and harmony of the Qur'an. By examining the semantic aspects of this verse by relying on the clues within the text and comparing it with the aforementioned verses, this article substantiates a new reading of this verse and shows that this verse, in addition to indicating the coherence of the Holy Qur'an, due to some features, At the top of the verses indicating the coherence of the Qur'an, it should be read as "verse of coherence" as far as it is appropriate.

    Keywords: Continuity of the verses, appropriateness of the verses, proofs of the coherence of the Qur'an