فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 92 (زمستان 1402)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 92 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی خسرونیا*، محمدرضا زاهدی صفحات 1-36

    مدیریت ریسک در سازمان های امروزی به بخشی از رویکرد راهبردی برای به ثمر رسیدن پروژه ها تبدیل شده است، عدم توجه به ریسک ها در هر پروژه می تواند باعث ایجاد تهدیدات در اجرای پروژه گردد به طوری که پیامدهای آن عوامل زمان، هزینه و کیفیت را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار می دهند. از طرفی سازمان های نظامی به مثابه اصلی ترین ارکان دفاعی موظف هستند کشور را از خطرات و تهدیدات خارجی حفظ نمایند، فلذا باید مخاطرات بالقوه را شناسایی و تحلیل نموده، برای مدیریت مناسب برنامه ریزی کرده و از تصمیم گیری های پیش بینی نشده پرهیز نمایند. با توجه به اهمیت پروژه های تجهیزات نظامی و با استناد به عدم انتقال کامل تکنولوژی های ساخت و عدم بازسازی از سمت کشور های سازنده و همچنین وجود تحریم ها، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی ریسک های موثر بر بازسازی جنگ افزار شنی دار صورت پذیرفت. شناسایی ریسک های این پروژه با استفاده از بررسی مقالات و روش دلفی صورت گرفت و از روش مولتی مورا نیز برای رتبه بندی آن ها استفاده گردید. جهت وزن دهی به شاخص ها از روش بهترین-بدترین استفاده شد. همچنین بمنظور جمع آوری داده ها برای اجرای روش مولتی مورا یک پرسشنامه طراحی شد و از طریق روش لیکرت با نظر تعدادی از فعالین حوزه مورد بحث تکمیل گردید. نتایج، حاکی از اهمیت بیشتر مبحث کیفیت نسبت به دیگر شاخص ها در حوزه های نظامی بود. همچنین نبود تکنولوژی های ساخت و کمبود نفرات متخصص مهم ترین و کمبود ابزارآلات و عدم شناخت توانایی های موجود بی ارزش ترین ریسک ها نتیجه گیری شدند. این تحقیق، می تواند به توسعه و ایجاد فرصت برای سازمان های نظامی بمنظور انجام این گونه پروژه ها کمک کند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، پروژه های بازسازی نظامی، جنگ افزار شنی دار، روش تصمیم گیری مولتی مورا
  • حسن شعبانی* صفحات 37-56
    مسئله اصلی این تحقیق چگونگی راهبردی تهاجم نظامی احتمالی رژیم صهیونیستی به ج.ا.ا می باشد. به همین منظور ابتدا اندیشه و دکترین نظامی رژیم صهیونیستی تبیین و توانمندی های ملی و شرایط فراملی رژیم صهیونیستی در جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفت و پس از تبیین ظرفیت های رژیم صهیونیستی در ابعاد مختلف جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران، ابعاد و مولفه های الگوی راهبردی جنگ رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران شناسایی شدند. روش تحلیل محتوا نیز مورد استفاده قرارگرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل 40 نفر از مسئولین مراکز مطالعاتی و پژوهشکده های نیروهای مسلح و خارج از آن آشنا با موضوع پژوهش، فرماندهان، مدیران و کارشناسان مشاغل راهبردی نیروهای مسلح و فرماندهان، اساتید و مربیان راهبردی در مراکز آموزش عالی نیروهای مسلح و سایر دانشگاه ها هستند که با حجم نمونه منطبق درنظر گرفته شد و به منظور جمع آوری داده ها با روش میدانی، برای انجام مصاحبه و توزیع پرسش نامه از ایشان استفاده شد. سایر داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و با مطالعه اسناد ومدارک موجود در کتابخانه های دانشگاه ها و مراکز پژوهشی نیروهای مسلح جمع آوری شده و با بکارگیری روش های تحلیل محتوا برگزاری جلسات طوفان مغزی و بهره گیری از روش دلفی، و نیز بکارگیری نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها راهبردی تهاجم رژیم صهیونیستی به ج.ا.ایران در قالب سناریوهای توصیفی ارائه و پیشنهادهایی نیز ارائه شده است. راهبردهای احصاء شده را نیز می توان به عنوان یافته این پژوهش جهت تهاجم هر کشور متخاصم به کشور هدف نیز درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: راهبرد، تهاجم، جنگ، رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران
  • سجاد فرهنگ، حمید آروند* صفحات 57-78
    زمینه

    فقدان قدرت تصور، درک و یادگیری رفتار اخلاقی را نمی توان با بیانیه های سازمانی یا آموزش های سنتی جبران نمود. این درحالیست که فناوری های شبیه سازی دیجیتال همچون واقعیت مجازی از طریق فراهم آوردن بستر تصور نتایج اعمال در محیط شبیه سازی شده و تقویت قوه تصور افراد و اینکه بتوانند چیزها را از منظر دیگران ببینند، می تواند به یادگیری رفتار اخلاقی کمک کند.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر کاربرد هوش مصنوعی در بازی جنگ بر عملکرد شناختی فرماندهان و رزمندگان در نبردهای دریایی آینده است.روش پژوهش: پژوهش حاضر از حیث هدف اکتشافی و از حیث روش شناسی کیفی و از نوع فرا ترکیب می باشد. جامعه آماری پژوهش، متشکل از مطالعات کیفی معتبر منتشرشده در حوزه کاربرد فناوری های شبیه سازی دیجیتال (با تمرکز بر واقعیت مجازی و واقعیت افزوده) در یادگیری شناختی اجتماعی تا سال 1401 می باشد.

    یافته ها

    پنج مولفه تلقین ناخودآگاه احساس حضور فراگیر در محیط یادگیری، افزایش ظرفیت پردازش شناختی مفاهیم انتزاعی و غیرقابل تجربه عینی، قابلیت درک عمیق سوژه در محیط شبیه سازی، تقویت انگیزه یادگیری، بهبود خلاقیت در رابطه با موضوع یادگیری به عنوان تاثیر کاربرد فناوری شبیه سازی دیجیتال بر یادگیری شناختی اجتماعی رفتار اخلاقی در سازمان های دفاعی شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    فناوری های شبیه سازی دیجیتال به واسطه فراهم آوردن امکان تجربه متوالی و عینی سوژه یادگیری و همچنین ایجاد انعطاف در سناریوهای آموزشی، قادر خواهند بود تحولی چشمگیر در یادگیری شناختی اجتماعی و توسعه رفتار اخلاقی در سازمان های نظامی ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: بازی جنگ، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، عملکرد شناختی
  • یاسر حاجی آقا نژاد، حسن رضائی*، مریم مرادی صفحات 79-98
    هدف از این تحقیق بررسی اثر پارامترهای اقلیمی بر تغییر غلظت ذرات معلق کمتر از 10 میکرومتر در شهر زابل و ارتباط آن با سلامتی نیروهای نظامی می باشد. برای انجام این تحقیق از پارامترهای اقلیم و میزان غلظت PM10ایستگاه هواشناسی زابل طی بازه زمانی 10 ساله(1388-1398) استفاده گردید. بعد از آن شاخص کیفیت هوا به صورت فصلی و ماهیانه بررسی شد و جهت بررسی پارامترهای اقلیمی بر تغییر غلظت ذرات معلق کمتر از 10میکرومتر از ضریب پیرسون استفاده شد. همانطور که نتایج نشان داد که سطح معنی داری بدست آمده بین میزان غلظت PM10 و میانگین رطوبت نسبی (421/0-)، مجموع بارش سالانه (45/0-) ، میانگین دمای سالانه (596/0)، حداکثر سرعت باد (592/0) و با تعدادروزهای همراه گرد و غبار و تعداد روزهای دید کمتر از 2 کیلومتر برای ایستگاه زابل به ترتیب801/0 و 769/0 می باشد. بررسی شاخص کیفیت هوا نشان داد که ماه ها تیر و مرداد از بیش ترین و دی از کم ترین آلودگی هوا برخوردار می باشند. با توجه به تاثیر میزان غلظت PM10 بر سلامتی در مطالعات متعدد، پیشنهاد می گردد، فرماندهان در به کارگیری صحیح نوبت کار، تقسیم دوره ای افراد در مناطق آلوده وکاهش زمان کار اقدمات لازم را انجام دهند.
    کلیدواژگان: پارامتر اقلیمی، ذرات معلق، سلامتی، نیروهای نظامی، زابل
  • سید علی غفاری اسمعیلی*، احمدرضا ظهرابی صفحات 99-120
    این تحقیق با هدف مدل یابی نقش میانجی مدیریت دانش در رابطه بین آموزش ضمن خدمت و توانمندسازی مدیران نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شد. از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل 560 نفر از مدیران نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران بوده اند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی- طبقه ای به ازای 62 سوال پرسشنامه، هر سوال 5 نفر، مجموعا 310 نفر به عنوان نمونه نهایی انتخاب شد. ابزار پژوهش از پرسشنامه آموزش ضمن خدمت سیار(1393)، پرسشنامه مدیریت دانش نیومن و کنراد (1999) و پرسشنامه توانمندسازی مدیران اسپریتزر (1995) استفاده گردید که در طیف لیکرت تنظیم شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق رگرسیون خطی، تحلیل مسیر و روش حداقل مربعات جزئی با استفاده از نرم افزارهای spss 26 و Smart Pls 4 انجام شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که رابطه آموزش ضمن خدمت و توانمندسازی مدیران مثبت و معنادار بود و همچنین نقش میانجی مدیریت دانش بر رابطه آموزش ضمن خدمت و توانندسازی مدیران نیز مستقیم و معنادار بود به گونه ای که با افزایش مدیریت دانش، تاثیر آموزش ضمن خدمت بر توانمندسازی مدیران افزایش و با کاهش مدیریت دانش میزان این تاثیر کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: آموزش، توانمندسازی مدیران، مدیریت دانش، نزاجا
  • سجاد نجفی*، افشین متقی صفحات 121-154
    موقعیت خاص ژئوپلیتیکی ایران در منطقه، منجر به ایجاد تهدید برای کشور در مقاطع زمانی مختلف گردیده، که لزوم داشتن آمادگی کامل نظامی برای مقابله با تهدیدهای مطرح را برای ایران اجتناب ناپذیر نموده است. و لزوم تقویت توان و قدرت دفاعی کشور به عنوان اصلی اساسی و مهم در سیاست خارجی کشور مطرح می باشد. از میان عوامل گوناگون تاثیرگذار بر قدرت دفاعی کشور عوامل جغرافیایی نقشی برجسته و تعیین کننده دارند. در همین راستا در مقاله پیش رو به منظور تبیین عوامل جغرافیایی اولویت دار و مهم تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران، با مطالعه اسناد و سوابق علمی پیشین صورت پذیرفته مرتبط و استفاده از نظرات 30 نفر از خبرگان، تعداد 73 شاخص جغرافیایی-زیست محیطی احصاء و در گام دوم با تشکیل پانل خبرگی شاخص‏های مشابه با یکدیگر ادغام و تعداد 28 عامل مشخص گردید. در ادامه بر اساس نظر خبرگان اقدام به رتبه‏بندی و تعیین ارزش عوامل نموده و تعداد 16 عامل مهم و اثرگذار تعیین و در انتها با استفاده از روش تحلیل اهمیت-عملکرد IPA ارزش اهمیت و ارزش عملکرد هر عامل به صورت جداگانه بر مبنای طیف لیکرت پنج تایی تعیین و طبق نتایج به دست آمده و وزن دهی عوامل، سه عامل دارای اولویت که اهمیت و عملکرد بالایی دارند و چهار عامل دارای اهمیت بالا و عملکرد پایین به عنوان عوامل مهم جغرافیایی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران مشخص گردیدند.
    کلیدواژگان: قدرت دفاعی، ایران، آینده پژوهی، ارزیابی عملکرد، تحلیل IPA
|
  • Mehdi Khosronia *, MohammadReza Zahedi Pages 1-36

    Risk management in today's organizations has become a part of the strategic approach to achieve projects, Failure to pay attention to the risks in any project can cause threats in the implementation of the project, so that the consequences of those factors directly affect the time, cost and quality. military organizations, as the main elements of defense, are obliged to protect the country from foreign threats, Therefore, they should identify potential risks, plan for proper management and avoid unexpected decisions. Considering the importance of military equipment projects and referring to the lack of full transfer of construction technologies, the lack of reconstruction from the manufacturing countries, and the existence of sanctions, this research aims to identify, evaluate and rank the risks affecting the reconstruction of a Armored combat vehicle. The risks were identified by reviewing articles and the Delphi method, and the Multimora method was used to rank them. In order to weight the indicators, the best-worst method was used. Also, a questionnaire was designed for implementing the multi-mora method And it used the Likert method with the opinion of 5 activists in the field under discussion. The results indicated that the issue of quality is more important than other indicators. Also,the absence of manufacturing technologies and lack of the technical experts are the most important, and the lack of tools and recognition of the existing capabilities are the most worthless risks. This research can help to develop and create opportunities for military organizations to carry out such projects.

    Keywords: Risk Assessment, Military Reconstruction, Armored combat vehicle, Multi-Moora Decision Model
  • Hasan Shabani * Pages 37-56
    The main issue of this research is how to strategize the possible military attack of the Zionist regime on J.A. For this purpose, the military thought and doctrine of the Zionist regime, explaining the national capabilities and the transnational conditions of the Zionist regime in the war against the Islamic Republic of Iran were first examined, the dimensions and components of the strategic model of the Zionist regime's war against the Islamic Republic of Iran were identified.The statistical population of this research includes 40 people in charge of study centers and research institutes of the armed forces and outside of it familiar with the subject of the research, commanders, managers and experts of strategic occupations of the armed forces and commanders, professors and strategic trainers in the higher education centers of the armed forces and other universities, which was considered consistent with the sample size and in order to collect data by field method, they were used to conduct interviews and distribute questionnaires. Other research data were collected by the library method and by studying the documents and documents available in the libraries of the universities and research centers of the armed forces and were analyzed by using the content analysis methods of holding brainstorming sessions and using the Delphi method, as well as using the SPSS software. After analyzing the data, the strategy of the Zionist regime's invasion of the Republic of Iran has been presented in the form of descriptive scenarios and suggestions have also been presented.
    Keywords: Strategy, invasion, war, Zionist Regime, Islamic Republic of Iran
  • Sajjad Farhang, Hamid Arvand * Pages 57-78
    Background

    The lack of power to imagine, understand and learn ethical behavior cannot be compensated by organizational statements or traditional training. Meanwhile, digital simulation technologies such as virtual reality can help to learn moral behavior by providing a platform for imagining the results of actions in a simulated environment and strengthening people's imagination and being able to see things from the perspective of others.

    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the effect of using artificial intelligence in the war game on the cognitive performance of commanders and warriors in future naval battles.

    Research method

    The current research is exploratory in terms of qualitative methodology and meta-combination. The statistical population of the research consists of authentic qualitative studies published in the field of application of digital simulation technologies (with a focus on virtual reality and augmented reality) in social cognitive learning until 1401.

    Findings

    five components of unconscious indoctrination, the feeling of pervasive presence in the learning environment, increasing the cognitive processing capacity of abstract and non-experiential concepts, the ability to deeply understand the subject in the simulation environment, strengthening the motivation to learn, improving creativity in relation to the learning topic as the effect of the use of digital simulation technology Based on social cognitive learning, ethical behavior was identified in defense organizations.

    Conclusion

    digital simulation technologies will be able to create a significant change in social cognitive learning and the development of moral behavior in military organizations by providing the possibility

    Keywords: War game, artificial intelligence, Machine Learning, Cognitive performance
  • Yaser Haji Agha Nezhad, Hasan Rezaei *, Maryam Moradi Pages 79-98
    The purpose of this study was to investigate the effect of climatic parameters on the change in the concentration of particulate matter less than 10 micrometers in Zabol and its relationship with the health of law enforcement. For this research, data Climatic parameters and PM10 concentration of Zabol meteorological station were used during a period of 10 years (2009-2019). After that, the air quality index was reviewed seasonally and monthly, Pearson coefficient was used to study climatic parameters on changes in the concentration of suspended particles less than 10 μm. As the results showed that the significant level obtained between PM10 concentration and average relative humidity (-0.221), total annual rainfall (-0.45), average annual temperature (0.596), maximum wind speed (0.592) and with the number of days with dust and the number of visibility days less than 2 km for Zabol station is 0.801 and 0.769, respectively. he concentration of suspended particles less than 10 μm. The study of air quality index showed that July and August have the highest and January have the lowest air pollution. Due to the increase in PM10 concentration in July, the necessary training to reduce the impact of air pollution (distance) Smoking, proper use of respirators, consumption of fruits and vegetables, exercise and sleep) for law enforcement forces based in Sistan. Commanders should take necessary measures in the correct use of shift work, periodic division of people in contaminated areas and reduction of working time
    Keywords: Climatic Parameter, suspended particles, health, military forces, Zabol
  • Seyed Ali Ghafari Ismaili *, Ahmadreza Zohrabi Pages 99-120
    This research was conducted with the aim of modeling the mediating role of knowledge management in the relationship between in-service training and empowering the ground force managers of the Islamic Republic of Iran Army. It was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population included 560 managers of the ground forces of the Islamic Republic of Iran Army. Random-stratified sampling method for 62 questionnaire questions, 5 people for each question, a total of 310 people were selected as the final sample. The research tools were the mobile in-service training questionnaire (2013), the knowledge management questionnaire of Newman and Konrad (1999) and the manager empowerment questionnaire of Spritzer (1995), which were set on a Likert scale. Data analysis was done through linear regression, path analysis and partial least squares method using spss and Smart Pls 4 software. The results of the research indicated that the relationship between in-service training and empowering managers was positive and significant, and also the mediating role of knowledge management on the relationship between in-service training and empowering managers was also direct and meaningful in such a way that with increasing knowledge management, the impact of in-service training on The empowerment of managers increases and with the decrease of knowledge management, the amount of this effect decreases.
    Keywords: empowerment, Managers, Knowledge, Management
  • Sajad Najafi *, Afshin Mottaghi Pages 121-154
    Iran's geopolitical position in the region has led to threats to the country at various times , which has made it inevitable for Iran to have full military readiness to counter the threats. And the need to strengthen the country's defense and defense power is a fundamental and important principle in the country's foreign policy. Geographical factors have a prominent and decisive role among the various factors affecting the country's defense power. In this study, in order to explain the priority and important geographical factors affecting Iran's defense power, by studying the documents and previous scientific records , and using the opinions of 30 experts. 73 Geographical factors were identified. In the second step , with the formation of the expert panel , similar factors were merged and 28 factors were identified. Then, based on the opinion of experts, the values of the factors were ranked and 16 important and effective factors were determined. And finally, by using the IPA importance-performance analysis method, the importance value and performance value of each factor is determined separately based on the five-point Likert scale, and according to the results obtained and the weighting of the factors, three priority factors that have high importance and performance And four factors with high importance and low performance were identified as important geographical factors affecting Iran's defense power.
    Keywords: Defense Power, Iran, Future Studies, performance evaluation, IPA analysis