فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1403)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حامد عباسی، اسماعیل زارعی زوارکی، محمدرضا نیلی احمدآبادی* صفحات 287-310
    پیشینه و اهداف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی کاربرد فناوری نوین متاورس در آموزش و یادگیری جهت توسعه، تسهیل و کاربردی سازی آن در آموزش صورت گرفت. مساله ی پژوهش، چگونگی امکان پذیر شدن ناممکن های واقعی در آموزش و یادگیری به صورت شهودی و نقش متاورس در این زمینه، میزان موفقیت پژوهش های آموزشی صورت گرفته و دلایل علمی و پژوهشی آن ها برای کاربرد متاورس در آموزش بود. در پژوهش ها اهداف، متغیرها، روش ها، نتایج و چالش ها در مورد کاربرد متاورس در آموزش بررسی شد.

    روش ها

    پژوهش، به روش مرور نظام مند صورت گرفت. جامعه ی آماری (میدان تحقیق) محتوای مورد نیاز جهت انجام مرور نظام مند شامل مقالات علمی و پژوهشی معتبر بود. نمونه آماری به روش هدفمند و از بین 127 مقاله 23 مورد انتخاب گردید. معیارهای ورود به چرخه ی پژوهش، ارتباط کامل عنوان مقاله با موضوع متاورس، جدید بودن سال انتشار، انتشار بین سال های 2023-2020، اعتبار نشریه و سایت نمایه شده، معتبر و کافی بودن مرجع مقاله، استفاده از روش های صحیح پژوهش و ارتباط آن با موضوع آموزش و یادگیری بود. معیارهای خروج مقاله از روند پژوهش شامل عدم ارتباط موضوعی، پایین بودن رتبه پژوهشی نشریه، جدید نبودن سال انتشار، تکراری بودن موضوع، زبان های غیر از فارسی و انگلیسی می شد. کلمات کلیدی مورد استفاده، متاورس، آموزش و یادگیری به صورت فارسی و انگلیسی بود و مقاله ها در پایگاه های معتبر داخلی و خارجی مورد جستجو قرار گرفت.

    یافته ها

    پژوهش، نشان داد متاورس علی رغم نوپا بودن و توسعه ی محدود ابعاد فناوری آن، توانسته در آموزش و یادگیری تاثیرگذار باشد. در پاسخ به سوال ها مشخص شد برجسته ترین اهداف پژوهش های مرتبط با کاربرد متاورس در آموزش، ارائه ی تعریف واضح از متاورس، کاربردهای متاورس در آموزش، ارائه ی مدل، تعیین چالش ها، توصیف ویژگی ها و روش استفاده، الزامات حقوقی، تحلیل نگرش ها و نقش هوش مصنوعی در متاورس بود. کشورهای پیشتاز در این زمینه کره، چین، آمریکا، اسپانیا، تایوان و امارات بودند. روش های تحقیق استفاده شده پیمایشی، توصیفی، آزمایشی، تحلیل محتوا، مدل سازی و مرور سیستماتیک بود. جامعه ی آماری بیشتر پژوهش ها دانشجویان و متغیرها به صورت کلی یادگیری، محتوای آموزشی، رضایت کاربر و چارچوب متاورس بود. همچنین، عمده ترین ابزارهای مورد استفاده در پژوهش های انتخاب شده پرسش نامه، مصاحبه و آزمون بود. تعداد پژوهش های آزمایشی در آموزش، 7 مورد می باشد. یافته های اصلی پژوهش ها بیشتر شامل ارائه ی چارچوب فنی، بهبود تعامل، ایجاد یادگیری عمیق و معنادار، افزایش انگیزه، ایجاد خلاقیت، یادگیری شخصی سازی شده، آموزش موقعیتی و ایجاد فرصت های آموزشی جدید می شد. چالش ها، مربوط به نوپا بودن فناوری، تاثیر قابلیت های فنی بر نتایج، محدودیت های تکنولوژیکی، مسائل اخلاقی، تهدید سلامت، بالا بودن هزینه، مشکل تولید محتوا، کمبود متخصص و عدم دسترسی همگان بود.

    نتیجه گیری

    از آن جایی که ظهور متاورس را به طور عملی باید از سال 2021 در نظر گرفت، اما قابلیت ها و توانایی های تاثیرگذار آن در آموزش توسط اکثر پژوهش ها مورد تایید قرار گرفته است و پیش بینی می شود متاورس آینده درخشانی را برای آموزش و یادگیری به ارمغان خواهد آورد و می تواند جهت تسهیل و تسریع در تحقق اهداف آموزشی مورد استفاده قرار گیرد. لذا، برای بهبود وضعیت موجود نیاز هست: الف) الگوهای طراحی آموزشی مبتنی بر متاورس طراحی گردد. ب) الگوی تولید محتوا برای متاورس طراحی و ارائه گردد. ج) اصول طراحی محیط های آموزش و یادگیری مبتنی بر متاورس طراحی، تدوین و استانداردسازی شود. د) اصول و روش پیاده سازی، توسعه فنی و پشتیبانی متاورس تدوین گردد. ه) اصول و روش های ارزشیابی برنامه های آموزشی مبتنی بر متاورس طراحی شود. و) منشور حقوقی و اخلاقی محیط های آموزشی متاورسی تهیه شود. از محدودیت های تحقیق می توان به کم بودن پژوهش های آزمایشی، عدم تکامل تکنولوژی های کاربردی در متاورس و محدود بودن گستره ی پژوهش ها اشاره کرد. پیشنهاد می شود با بهره گیری از فناوری متاورس، آموزش از حالت کلاسی به جهان مجازی تبدیل و تاثیر آن در ابعاد مختلف آموزش و یادگیری مورد پژوهش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فناوری های نوین، متاورس، آموزش، یادگیری
  • زهرا رویتوند غیاثوند، ولی الله فرزاد*، بهرام صالح صدق پور، آنیتا باغداساریانس، علی رضا کرمی گزافی صفحات 311-328
    پیشینه و اهداف

    به تناسب گسترش مهارت های گوناگون در زندگی، یادگیری و آموزش هر جامعه ای نیاز به ارتقاء کمی و کیفی دارد. در شرایط کنونی گسترش سریع تکنولوژی باعث تغییر در چگونگی یادگیری شده است و جهت افزایش یادگیری، کسب دانش و اطلاعات و مهارت های مرتبط با آن، از روش های مختلف تدریس و آموزش استفاده می شود که بر دانش افراد تاثیرگذار است و سبب ارتقاء آن می گردد؛ از جمله این روش ها استفاده از نقشه های مفهومی استاندارد است. در پژوهش حاضر، استفاده از روش آموزش نقشه مفهومی تدوین شده با روش تحلیل فرآیند شبکه ای و روش سخنرانی بر مهارت های یادگیری دانش آموزان در مبحث ساختار اتم شیمی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع ترکیبی (اکتشافی- تبیینی) است و در دو گام انجام شد. گام اول، با روش تحقیق کیفی از نوع دلفی انجام شد. جامعه آماری شامل صاحب نظران، اساتید و متخصصین آموزش شیمی در 1400-1399 بود که با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده عبارتند از: مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و پرسش نامه مقایسات زوجی محقق ساخته. داده ها با روش تحلیل فرآیند شبکه ای (که از روش های تصمیم گیری چند معیاره است) و با نرم افزار سوپر دسیژن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در گام دوم، روش تحقیق کمی از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) استفاده شده است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه دهم دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 1401-1400 است.30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به 2 گروه 15 نفری تقسیم شدند. گروه آزمایش با استفاده از نقشه های مفهومی تدوین شده براساس ANP و گروه کنترل، به روش سخنرانی آموزش دیدند. ابزار گردآوری داده پرسش نامه مهارت های یادگیری است و برای سنجش روایی ابزار از نظرات اساتید، صاحب نظران استفاده شد. پایایی ابزار پژوهش 96/0 به دست آمد. در تحلیل داده از آزمون تحلیل اندازه گیری مکرر و نرم افزار  SPSS24استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های گام اول نشان داد، به ترتیب لایه های ریاضی با میانگین وزنی 652/0 ، فیزیک 235/0و شیمی 113/0 بیشترین تاثیر را به خود اختصاص دادند و در لایه فیزیک بیشترین میانگین وزنی مربوط به مفهوم ماده 381/0و کمترین میانگین وزنی مربوط به مفهوم حرکت الکترون در مدارهای معین (بور) 011/0 است. در لایه ریاضی بیشترین میانگین وزنی مربوط به مفهوم اعداد اصلی و چهار عمل اصلی آن 291/0 و کمترین میانگین وزنی مربوط به مفهوم امواج سینوسی و مفهوم موج 014/0است. در لایه شیمی بیشترین میانگین وزنی مربوط به مفهوم ذرات زیر اتمی 407/0 و کمترین میانگین وزنی مربوط به مفهوم کاربرد آرایش الکترونی 010/0 است. براساس این مدل کسب شده اثربخشی آن مطالعه شد و نتایج تحلیل آماری در گام دوم، برای فرضیه ها در سطح معنی داری (05/0)، حاکی از تاثیر معنی دار استفاده از روش نقشه مفهومی و روش سخنرانی بر مهارت های یادگیری دانش آموزان است. همچنین نتایج نشان داد که آموزش با روش نقشه مفهومی تاثیر بیشتری بر مهارت های یادگیری دارد. این اثرات در پیگیری نیز پایدارتر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان تاثیر بیشتر آموزش با روش نقشه مفهومی استاندارد و اهمیت پیش نیازها و مفاهیم و با توجه به اولویت رتبه آن ها می توان اقدام به تدوین نقشه مفهومی مبحث ساختار اتم شیمی کرد. همچنین می توان با استفاده از روش تحلیل فرآیند شبکه ای به رتبه بندی مفاهیم آموزشی پرداخت و از آن در تدریس و آموزش بهره جست. نتایج پژوهش نشان از تاثیر بیشتر نقشه مفهومی تدوین شده براساس نظر صاحب نظران بر مهارت های یادگیری مبحث ساختار اتم شیمی دانش آموزان به نسبت روش معمول (سخنرانی) است و این یادگیری در پیگیری هم حفظ شده است. با توجه به نتایج پژوهش نقشه مفهومی استاندارد به عنوان ابزار و رویکرد مناسب برای رسیدن به یادگیری می تواند مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، نقشه مفهومی، روش سخنرانی، مبحث ساختار اتم شیمی، تحلیل فرایند شبکه ای
  • الهه نوری، مهشید گلستانه*، سید محسن موسوی صفحات 329-342
    پیشینه و اهداف

    با شیوع کووید-19 و تعطیلی دانشگاه ها، امکان برگزاری حضوری آزمایشگاه های شیمی از بین رفت و دانشگاه ها به ناگزیر، راه حل های جایگزین را برای ارائه دروس آزمایشگاهی به کار گرفتند. دانشگاه فرهنگیان هم همانند سایر مراکز دانشگاهی به آموزش برخط روی آورد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان تسلط به مهارت های رایانه ای و سواد دیجیتالی و هم چنین کیفیت آموزش و اثربخشی آموزش مجازی دروس آزمایشگاهی شیمی از دیدگاه دانشجومعلمان رشته آموزش شیمی دانشگاه فرهنگیان بوده است.

    روش ها

    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ زمانی، مقطعی- عرضی بود. داده های پژوهش با استفاده از روش توصیفی-پیمایشی، به دست آمده است. جامعه آماری پژوهش، شامل دانشجومعلمان رشته آموزش شیمی در پردیس ها و مراکز آموزش عالی دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی 1401- 1400 بود که تجربه آموزش حضوری و مجازی دروس آزمایشگاهی شیمی را داشتند. ابزار مطالعه، شامل یک پرسش نامه محقق ساخته با 25 گویه در مقیاس 5 درجه ای لیکرت بود. روایی پرسش نامه توسط 5 نفر عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان تایید شد و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ، 97/0 محاسبه گردید. پرسش نامه در قالب گوگل فرم تهیه شد. پس از کسب مجوزهای قانونی، لینک پرسش نامه از طریق ایمیل برای گروه هدف ارسال و از آن ها درخواست شد که در صورت رضایت، پرسش نامه را تکمیل کنند. 180 نفر از دانشجویان، پرسش نامه را تکمیل و باز ارسال کردند. داده های حاصل با کمک نرم افزار SPSS20 و با روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع، نظر شرکت کنندگان نسبت به میزان برخورداری از مهارت های رایانه ای و سواد دیجیتالی، مطلوب گزارش شد (38/4  و 05/0<p). در مولفه های کیفیت آموزش (22/3  و 05/0<p) و میزان اثربخشی آموزش مجازی دروس آزمایشگاهی شیمی (15/3  و 05/0<p)، نتیجه نسبتا مطلوب به دست آمد. تفاوت میانگین نمره مولفه های پژوهش با توجه به سال ورود به دانشگاه، از نظر آماری معنی دار نبود؛ اما بین میانگین نمره مولفه کیفیت آموزش با توجه به جنسیت دانشجومعلمان از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود داشت. آزمون تعقیبی توکی نشان داد که شرکت کنندگان پسر، میانگین نمره بیشتری در مولفه کیفیت آموزش نسبت به شرکت کنندگان دختر کسب کردند. نظر دانشجویان در دو گویه «من از برگزاری واحدهای آزمایشگاهی به صورت مجازی راضی بودم» و «سطح یادگیری در کلاس های برخط آزمایشگاه شیمی خوب بود»، نامطلوب گزارش شد.

    نتیجه گیری

    نارضایتی پاسخ دهندگان از برگزاری واحدهای آزمایشگاهی شیمی به شیوه مجازی و مطلوب نبودن سطح یادگیری آنان در کلاس های برخط آزمایشگاه های شیمی، نشان دهنده این است که میزان رضایت از آموزش مجازی دروس آزمایشگاهی شیمی ارائه شده به صورت مجازی، مطلوب نبوده است. ممکن است بین رضایت بیشتر از کیفیت آموزش در گروه پسران و احتمال اشتغال به کار و کسب درآمد آن ها ارتباط مستقیمی وجود داشته باشد. می توان نتیجه گیری کرد که بهترین روش برای بهبود کیفیت آموزش برخط، ترکیبی از سواد دیجیتالی، مهارت های رایانه ای، خلاقیت و استفاده از ابزارهای آموزشی مختلف و روش های یاددهی- یادگیری فعال است. این نتایج، می تواند در اختیار مدیران و برنامه ریزان دانشگاه فرهنگیان و وزارت آموزش و پرورش قرار گیرد و به آن ها کمک کنند تا برای جبران کمبودهای احتمالی در شایستگی حرفه ای دانشجومعلمان رشته شیمی در زمینه واحدهای آزمایشگاهی ارائه شده به صورت مجازی، راهکارهای عملیاتی به کار ببرند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دروس آزمایشگاهی شیمی، اثربخشی، کیفیت آموزش، آموزش شیمی
  • سجاد گلزار عزیز، زهره خوش نشین، یوسف مهدوی نسب*، مهدی رجبی صفحات 343-356
    پیشینه و اهداف

    نفوذ سریع فناوری های هوشمند جنبه های مختلف زندگی اجتماعی را، دستخوش تغییراتی کرده است و به طبع آن، باعث ایجاد تغییر معناداری در چگونگی، زمان و مکان یادگیری شده است. بازی‎های آموزشی دیجیتال که به نوبه خود، یکی از مظاهر پیشرفت فناوری در عصر حاضر است، قسمت مهمی از آموزش در آینده را، به خود اختصاص خواهند داد. در این جهت، سیستم های آموزشی بر این شده اند روش های آموزشی خود را تغییر دهند و به دنبال پاسخ به این سوال هستند که با چه روش های آموزش و یادگیری و چگونه، یادگیرندگان نسل دیجیتال خود را برای زندگی در این فرهنگ آماده کنند. برای اصلاح و اثربخش کردن آموزش برای یادگیرندگان دیجیتال امروزی، با توجه به ویژگی ها و قابلیت های بازی های آموزشی دیجیتال، به نظر می رسد یکی از این روش ها، استفاده از بازی های آموزشی دیجیتال به عنوان راهبرد آموزشی در سیستم های آموزشی است. از این رو، هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر طراحی و کاربست یک بازی آموزشی دیجیتال بر انگیزش و یادگیری دانش آموزان نارسانویس پایه دوم ابتدائی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر، به لحاظ هدف کاربردی، ماهیت و روش جمع آوری داده ها، شبه آزمایشی با استفاده از ابزار پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، دربردارنده تمامی دانش آموزان نارسانویس شهرستان بهارستان در پایه دوم ابتدائی که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بوده اند، است. در این پژوهش، ابتدا یک مدرسه در استان تهران در شهرستان بهارستان به صورت تصادفی ساده، انتخاب شد. سپس، از میان دانش آموزان دارای اختلال یادگیری 32 نفر که دارای شروط پژوهش بودند، انتخاب شدند. در این پژوهش، از این ابزارها استفاده شد: 1. آزمون معلم ساخته، برای بررسی تاثیر بازی در یادگیری دانش آموزان نارسا نویس 2. ابزار پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر برای سنجش انگیزش تحصیلی در بین دانش آموزان 3. مصاحبه بالینی با معلمان 4. آزمون اختلال املا برای انتخاب نمونه دانش آموزان نارسا نویس 5. آزمون هوش وکسلر برای اطمینان از نرمال بودن هوش دانش آموزان نارسا نویس. سپس با توجه به پیش آزمون دانش آموزان در دو گروه آزمایش و کنترل، تقسیم بندی شدند.

    یافته ها

    پس از جمع آوری داده های آماری حاصل از پیش آزمون و پس آزمون و آزمون یادگیری و انگیزش، داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS در دو بخش آمار توصیفی (میانگین، میانه، مد و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل واریانس و کوواریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج تحلیل کوواریانس، اثر پیش آزمون بر کل نمره انگیزش تحصیلی مشخص شد، بین میانگین نمره انگیزش تحصیلی دانش آموزان نارسانویس گروه آزمایش و کنترل از نظر آماری، تفاوت وجود دارد. همچنین، با توجه به نتایج تحلیل کوواریانس، اثر پیش آزمون بر کل نمره یادگیری مشخص شد، بین میانگین نمره یادگیری دانش آموزان نارسا نویس گروه آزمایش و کنترل ازنظر آماری، تفاوت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش، نشان داد که استفاده از بازی آموزشی دیجیتال آرین، بر انگیزش (P<0/01) و یادگیری (P<0/01) دانش آموزان نارسانویس پایه دوم ابتدائی، موثر است. بازی های آموزشی، می توانند یادگیری را آسان تر، لذت بخش تر، جالب تر و در نتیجه، کارآمدتر کنند. استفاده از بازی آموزشی دیجیتال آرین، به دلیل ویژگی هایی از جمله هدفمندی و توجه به نیاز دانش آموزان، ارائه بازخورد فوری، ارائه فرصت های مناسب برای آزمون و خطا و تبدیل فضای منفی و استرس زا به فضایی مملو از اعتماد و انگیزه، استفاده از مجراهای ارتباطی مانند متن، گفتار، تصویر، موسیقی و حرکت در آموزش، فعال بودن دانش آموزان در جریان یادگیری، دانش آموز محور بودن فرایند یاددهی یادگیری، استفاده از حواس چندگانه و یادگیری در حد تسلط، از این جهت که چند رسانه ای ها، فرصت تمرین و تکرار بیشتری را در اختیار یادگیرنده قرار داده و از این طریق، موجب تسلط بیشتر بر مواد یادگیری می گردند، توانسته است انگیزش و یادگیری دانش آموزان را به طور معناداری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بازی های آموزشی دیجیتال، انگیزش، یادگیری، نارسانویس
  • محدثه ربانی، محمدرضا کرامتی، کیوان صالحی* صفحات 357-372
    پیشینه و اهداف

    رشد فناوری های ارتباطی، گسترش استفاده از ابزارهای الکترونیکی و فراگیری استفاده از اینترنت، جنبه های گوناگون زندگی انسان ها را متاثر ساخته است. آموزش، تدریس و یادگیری نیز، که جنبه ای مهم از زندگی افراد و بحثی غیرقابل چشم پوشی در سطوح مختلف اجتماعی است، از این تحولات، تاثیر بسیاری پذیرفته و پابه پای رشد فناوری رشد کرده است. به رغم تحقیقات گسترده در مورد مزایا و ظرفیت های یادگیری مشارکتی، اجرای آن همچنان چالش برانگیز است. در راستای این خلا پژوهشی در سطح بین المللی و ملی، به نظر می رسد شناسایی راهکارهای عملیاتی کردن این رویکرد در محیط برخط، یک ضرورت اساسی است. این شکاف پژوهشی، محقق را بر آن داشت تا چالش ها و راهکارهای عملیاتی کردن رویکرد یادگیری مشارکتی در ایران را با تاکید بر رشته مدیریت آموزشی در سطح یک نمونه کوچک، مورد مطالعه قرار دهد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش ها و راهکارهای یادگیری مشارکتی در محیط برخط، انجام شد.

    روش ها

     این پژوهش، مبتنی بر رویکرد کیفی، و به روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. میدان پژوهش، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران و افراد شرکت کننده، اعضای هیات علمی شاغل در سه گروه مرتبط با حوزه های علوم تربیتی بودند. روش نمونه گیری، هدفمند و از نوع ملاکی با تعیین سه ملاک بود که عبارتند از: 1. در کارگاه های یاگیری مشارکتی شرکت کرده و یا با این رویکرد آشنا هستند؛ 2. این رویکرد را _هرچند کم و ناقص_ به صورت عملی نیز در کلاس درس خود استفاده کرده باشند؛ 3. در هر دو محیط حضوری و برخط تدریس کرده باشند؛ که نمونه شامل 22 نفر بودند. تحلیل داده ها با راهبرد کلایزی و استفاده از نرم افزار تحلیل کیفی اطلس تی آی، انجام گرفت. ارتقای اعتبارپذیری به شیوه بازرسی و بازبینی در زمان کدگذاری استفاده از نظرات همکاران پژوهشی و تایید آن ها (ممیز بیرونی) و درگیری طولانی مدت انجام شد. برای ارتقای اعتباریابی یافته ها، با 5 نفر از استادان مدعو دانشگاه نیز مصاحبه شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها، در دو بعد چالش ها و راهکارهای تسهیل فرآیند یادگیری مشارکتی در محیط برخط دسته بندی شد؛ در حوزه چالش ها چهار مضمون امکاناتی، محیطی ، اجرایی و دستاوردی و 22 زیرمضمون، شناسایی و دسته بندی شد؛ در چالش های مربوط به محدودیت امکانات، مواردی شامل پیچیدگی های ساختاری فضای الکترونیکی، اختلالات اینترنتی، محیط برخط و فراهم نبودن بستر آموزشی مناسب؛ در چالش های مربوط به محدودیت های محیطی، مواردی شامل کاهش فرصت های تعامل چهره به چهره، عدم امکان نظارت مستمر، در چالش های مربوط به محدودیت های اجرایی، مواردی شامل ناکافی بودن مهارت های فنی، سواد رسانه ای کم، ناتوانی در غنی سازی فرصت های آموزش مهارت های زندگی؛ محدودیت فرصت های بروز خلاقیت، نگرش منفی نسبت به فضای الکترونیکی، مسائل مرتبط با گروه مشارکتی از جمله برنامه زمانی متفاوت اعضای گروه، سوء برداشت در برقراری ارتباط، مشارکت، گزارش کار، عدم توافق اعضا در مورد وسایل ارتباطی و سخت بودن تصمیم گیری گروهی؛ و در چالش های مرتبط با محدودیت های دستاوردی، مواردی شامل دامن زدن به یادگیری سطحی، زمینه سازی بروز مشکلات جسمی به ویژه چشمی، کاهش شور و نشاط کلاسی، شناسایی شد. در حوزه راهکارهای تسهیل فرآیند یادگیری مشارکتی در محیط برخط، 8 مضمون از جمله راهکارهای مربوط به کلاس برخط (شامل 7 زیرمضمون پاسخگویی سریع، ناتوانی در آموزش مهارت های زندگی، حضور و غیاب، برقراری ارتباط چهره به چهره، ایجاد جو مبتنی بر صداقت، گزارش هفتگی گروهی و فردی و بیان احساسات)، تقویت زیرساخت های اینترنتی و پهنای باند، دسترسی آسان استادان و دانشجویان به اینترنت، برگزاری کلاس های برخط در زمان ترافیک کم شبکه، استفاده از بسترهای متنوع برای یادگیری، آموزش استفاده از ابزارهای فنی به استادان و دانشجویان، استفاده از دستیار آموزشی، به کارگیری فناوری های نوین برای یادگیری، شناسایی و طبقه بندی شد.  

    نتیجه گیری

    نتایج، حاکی از آن است که این رویکرد در کلاس های درس به خصوص در کلاس های درس برخط، نه تنها به صورت ناقص و بسیار اندک اجرا شده، بلکه اجرای آن با چالش های گسترده ای رو به رو است. با توجه به پشتوانه قوی نظری یادگیری مشارکتی، اجرای محدود آن در ایران و چالش های شناسایی شده درخور تامل و بررسی های تکمیلی است. پرواضح است که عمده چالش های شناسایی شده، مرتبط با ماهیت و ظرفیت های بسترهای الکترونیکی نبوده و عمدتا به دلایلی نظیر اجرای ناقص و ناتوانی در عاملیت موثر در کاربری در محیط های برخط ایجاد شده است. پیشنهاد می شود، در برنامه ریزی درسی، جایگاهی خاص به فرهنگ سازی وسیع نسبت به فواید، مزایا، معایب و تهدیدهای یادگیری مشارکتی به طور عام و یادگیری مشارکتی برخط به طور خاص، در سطح مدارس و دانشگاه ها، در میان مدیران، یادگیرندگان و به ویژه، معلمان و استادان اختصاص یابد.

    کلیدواژگان: چالش ها، راهکارها، روش کیفی، کلاس درس برخط، یادگیری مشارکتی
  • بابک مطیعی* صفحات 373-386
    پیشینه و اهداف

    آموزش دروس پایه در رشته معماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و آموزش صحیح این دروس، نوآموزان معماری را در جهت یادگیری بهتر و طراحی خلاقانه در دروس طراحی معماری، هدایت خواهد نمود. با توجه به شیوه های آموزشی متفاوت و تغییرات ایجاده شده در سرفصل مقطع کارشناسی معماری و تفکیک دروس پایه، شاهد ناهماهنگی میان اساتید در آموزش مهارت های اولیه آموزش معماری هستیم. با توجه به اهمیت مبحث نقشه کشی در رشته مهندسی معماری نیاز به بررسی تاثیر آموزش تلفیقی و تفکیکی بر کیفیت آموزش این مبحث است. انگیزش، از جمله مفاهیم رایج در مسائل آموزشی است. وقتی در سیستم آموزشی مشکلاتی همچون افت تحصیلی رخ می دهد، از انگیزه یادگیرنده به عنوان یکی از علل مهم آن یاد می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش تلفیقی و تفکیکی بر آموزش مهارت های ترسیمی و ارتقاء انگیزه تحصیلی دانشجویان معماری است. سوالات این پژوهش عبارتند از این که کدام یک از شیوه های تلفیقی و تفکیکی تاثیر بیشتری بر ارتقاء مهارت های ترسیمی دانشجویان معماری دارند؟ و این که کدام یک از این دو شیوه، تاثیر بیشتری بر ارتقاء انگیزه تحصیلی دانشجویان معماری دارند؟

    روش ها

    این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع توصیفی- تحلیلی و علی- مقایسه ای است. جامعه آماری، شامل دو گروه 30 نفره از دانشجویان مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در نظر گرفته شد. یک گروه 30 نفره به صورت آموزش تلفیقی در دانشگاه آزاد ارومیه در نیمسال اول 1401 و یک گروه 30 نفره دیگر، به صورت آموزش تفکیکی در دانشگاه آزاد ارومیه در نیمسال اول 1401 انتخاب شدند. در درس مقدمات طراحی معماری (1) برای آموزش تلفیقی در قالب (آتلیه الف) و آموزش تفکیکی در قالب (آتلیه ب)، آموزش های مربوط به نقشه کشی معماری ارائه شد. در انتهای آموزش برای چهار مبحث اصلی سه نما، پلان، مقطع و نما از دانشجویان آزمون های ترسیمی گرفته شد. در انتهای دوره نیز، پرسش نامه انگیزش تحصیلی دانشجویان والرند در میان دانشجویان توزیع گردید. در این پژوهش کمی از آزمون t برای گروه های مستقل و آزمون میانگین برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به داده های به دست آمده از مطالعه، مشخص می شود که آموزش تلفیقی در آموزش هر چهار مبحث نقشه کشی، موفق تر عمل نموده و دانشجویان نمرات بیشتری را کسب کرده اند. همسو بودن نتایج در دو قسمت مطالعه، شامل آزمون نقشه کشی و پرسش نامه انگیزه تحصیلی تاکیدی بر عملکرد بهتر آموزش تلفیقی در مبحث نقشه کشی است. کسب بیشترین امتیازات در مبحث سه نما و بعد از آن، ترسیم نما، ترسیم پلان و ترسیم مقطع در شیوه آموزش تلفیقی موید عملکرد بهتر این شیوه آموزشی می باشد. بالا بودن انگیزه تحصیلی در شیوه آموزش تلفیقی و تعامل بیشتر دانشجویان با یکدیگر بر یادگیری بیشتر دانشجویان تاثیرگذارتر بوده و باعث عملکرد بهتر آن ها می شود.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش تفکیکی، انگیزه تحصیلی، معماری، مهارت ترسیمی
  • ربابه افخمی، نسیم اصغری*، علیرضا مدقالچی، فیروز پاشائی صفحات 387-398
    پیشینه و اهداف

    اصول و استانداردهای ریاضیات مدرسه ای (NCTM) در شاخه جبر، استانداردهایی را مطرح می کند که توسعه فهم دانش آموزان از نمادین سازی جبری و به ویژه، درک مفهوم متغیر را، از نیازهای اساسی دانش آموزان می داند. تفکر تابعی نیز، شاه راه تفکر جبری است و معلمان، بایستی آن را به عنوان قلب و روح آموزش ریاضی به شمار آورند. الگوهای شکلی، مشخصه هایی دارند که برای شروع تعمیم و توسعه تفکر تابعی، مطلوب هستند و می توان در ریاضیات مدرسه ای از آن بهره برد. همچنین، توجه به ساختار ریاضی باید بخش مهمی از یاددهی و یادگیری ریاضی باشد. ساختار یک الگوی ریاضی، روشی است که یک الگو، سازماندهی شده و غالبا به شکل تعمیم بیان می شود. هدف این تحقیق، بررسی عملکرد دانش آموزان در ساخت مفهوم تعمیم الگوهای شکلی براساس نظریه APOS (عمل-فرآیند- شیء و طرح واره) و ارتقای سطوح با استفاده از حالت های آگاهی از ساختار است و معلمان و دانش آموزان را کمک خواهد کرد تا ارزیابی دقیق تری از فرآیند تعمیم الگوهای شکلی، داشته باشند و مشکلات را بهتر شناسایی کرده و سطح درک خود را بهبود دهند.

    روش ها

    روش جمع آوری داده ها، کمی-کیفی و ابزار جمع آوری داده ها، شامل آزمون محقق ساخته و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جامعه آماری، دانش آموزان پایه هفتم مدارس دولتی شهرستان ملکان (آذربایجان شرقی) به تعداد 493 نفر بودند.  مطابق با فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، تعداد 220 نفر دانش آموز دختر و پسر پایه هفتم انتخاب شدند و در آزمون محقق ساخته شرکت کردند. روایی آزمون را سه آموزشگر ریاضی و چهار معلم مجرب، بررسی کرده و مورد تایید قرار دادند. پایایی آزمون و هماهنگی درونی سوال ها با یافتن ضریب آلفای کرونباخ و آلفای 69/0 تایید شد.

    یافته ها

    سازه های ذهنی دانش آموزان، طبق نظریه APOS در تعمیم الگوهای شکلی، شناسایی شد. بیشترین درصد پاسخ گویی درست در سطح عمل و کمترین درصد در سطح شیء بود. مراحل APOS سلسله مراتبی و از ساده به پیچیده است و نتایج این تحقیق، تاییدی بر ویژگی های این نظریه است. در سطح عمل، حدود 18 درصد دانش آموزان ناموفق بودند که طبق اولین حالت توجه به ساختار، خیره نگاه کردن به الگوی شکلی به عنوان ابزار ارتقای فهم این دانش آموزان معرفی شد. حدود 60 درصد در سطح فرآیند، ناموفق بودند که تمییز جزئیات و شناسایی روابط دومین و سومین حالت های توجه به ساختاری هستند که دانش آموزان را در رسیدن به سطح فرآیند کمک می کنند. حدود 88 درصد دانش آموزان به سطح شیء نرسیده بودند که ادراک ویژگی های الگوهای شکلی به عنوان چهارمین حالت توجه، ابزار کمکی برای ارتقای سطح معرفی شد. استدلال بر مبنای ویژگی ها نیز، آخرین حالت توجه به ساختار هست که برای رساندن دانش آموزان به سطح طرح واره در نظریه APOS می تواند کارساز باشد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق، چهارچوبی برای سنجش و ارزیابی دانش آموزان در تعمیم الگوهای شکلی فراهم کرده است که معلمان می توانند از آن در آموزش بهتر این مفهوم استفاده کنند. در هر مرحله، می توان راهکارهایی متناسب با سطح دانش آموز ارائه داد تا درک او از تعمیم، به سطوح بالاتر، ارتقا یابد. این تحقیق، قدرت نظریه APOS را در سازگاری با سایر نظریه های ساخت و سازگرا نشان می دهد. تطبیق نظریه APOS با نظریه آگاهی از ساختار و بهره مندی از این تطبیق در جهت ارتقای سطح درک دانش آموزان پایه هفتم در تعمیم الگوهای شکلی از جنبه های نوآورانه این تحقیق محسوب می شود.

    کلیدواژگان: تعمیم الگوهای شکلی، نظریه یAPOS، آگاهی از ساختار
  • زهراسادات مجیدی درچه، بتول سبزه*، نسرین انصاری صفحات 399-414
    پیشینه و اهداف

    هدف کلی پژوهش، شناسایی و اعتباریابی تولید معیارهای تولید فیلم و ویدئوی آموزشی برای دانش آموزان دوره ابتدایی است. تا سال های متمادی، فیلم و ویدئو به دلیل هزینه های بالا و محدودیت دسترسی، تنها در برخی از مدارس به صورت محدود تهیه و استفاده می شد؛ اما با پیشرفت فناوری این محدودیت تا حد زیادی مرتفع شد. به ویژه، بعد از گسترش آموزش های مجازی، اکثر معلمان و مربیان با استفاده از موبایل و دوربین های دیجیتال اقدام به تولید فیلم و ویدئو های آموزشی کردند. یکی از چالش های مهم در این زمینه، نبود معیارها و اصول تهیه فیلم و ویدئوهای آموزشی مختص دانش آموزان بود. معیارهایی که بتواند به صورت خاص، کیفیت مناسبی را برای این گروه سنی محک بزند و به عنوان راهنمایی در اختیار معلمان و تولیدکنندگان در آموزش های ترکیبی و مجازی قرار گیرد.  

    روش ها

    تحقیق حاضر، از لحاظ هدف کاربردی و روش انجام آن آمیخته با طرح اکتشافی متوالی است. در قسمت کیفی با استفاده از تحلیل محتوای قیاسی، داده های موردنیاز، از منابع استخراج شد و سپس با استفاده از روش کمی مورد اعتباریابی قرار گرفت. جامعه آماری بخش کیفی شامل مقالات و پایان نامه ها و کتاب های الکترونیکی و چاپی در دسترس و مرتبط در فاصله زمانی 2000 تا 2021 بود. نمونه مورد مطالعه با روش هدفمند و معیار مدار انتخاب شد و براساس الگوی بودین و کوئیک مضامین اصلی استخراج و کدگذاری شدند. در بخش کمی نیز 60 نفر از معلمان و متخصصان به صورت هدفمند استفاده شد. به منظور جمع آوری داده ها و تحلیل یافته ها در بعد کیفی از روش تحلیل محتوا و استخراج مضامین اصلی، فرعی و شاخص ها استفاده شد. سپس برای اطمینان از نحوه کدگذاری ها، علاوه بر تکنیک خودبازبینی، از دو نفر از متخصصان استفاده شد. درنهایت، اعتباریابی معیارهای شناسایی شده با استفاده از نرم افزارPLS  و معادلات ساختاری در دو بخش اعتبار (همسانی درونی) و روایی (اعتبار واگرا) سازه ها و ابزارهای پژوهش و همچنین آزمون مدل ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    یافته های کیفی در چهار بعد فنی، هنری، محتوایی و طراحی آموزشی به دست آمد که در بعد فنی شامل معیارهای رسایی و وضوح تن صدای گوینده؛ کیفیت نور، وضوح تصویر و اندازه فیلم با توجه به نوع رسانه دیداری، عدم داشتن لکنت کلام گوینده و برتری سطح صدای گوینده نسبت به زمینه بود. در بعد هنری معیارهای قاب بندی مناسب فیلم باتوجه به هدف آموزشی و درک تصویری دانش آموز، تنوع نماها با توجه به نوع محتوا، جلب و حفظ توجه در مولفه های دیداری و شنیداری با ایجاد جلوه های ویژه، تناسب طراحی صحنه و پس زمینه با توجه به نوع محتوا و قابل باور بودن شخصیت های فیلم از نظر فیزیکی، جنس، سن، آراستگی و پوشش مورد توجه قرار گرفت. در بعد محتوایی معیارهای صحت علمی محتوا، مرتبط بودن مطالب آموزشی با هدف اصلی یادگیری، حذف محتوای غیر مرتبط، به روز و معتبر بودن محتوا، پرهیز از سوگیری در ارتباط با جنسیت، سن، نژاد، زبان و یا طبقه اجتماعی و ساده سازی محتوای پیچیده با توجه به جزئیات محتوا قابل توجه بود. در بعد طراحی آموزشی معیارها شامل تناسب سرعت گفتار متن با میزان درک دانش آموزان، برانگیختن حس کنجکاوی با ایجاد موقعیت اکتشافی، تقویت انگیزه مطالعه و یادگیری با ایجاد موقعیت چالشی، ایجاد توقف در فیلم و ویدئوی آموزشی جهت پیوند دادن محتوا با یادگیری قبلی دانش آموزان، ایجاد توقف در فیلم یا ویدئو جهت تشویق تعامل در مورد آن چه ارائه شده، خودداری از نمایش چهره ارائه کننده در زمان ارائه محتوای پیچیده، ارائه مثال های کاربردی از مفهوم یا مهارت آموزشی، ایجاد توقف در هنگام ارائه جهت ایجاد فرصت تفکر و گرفتن نظرات مخاطبان و یادداشت برداری خلاقانه برای حدس ادامه اتفاقات فیلم در نظر گرفته شد. همچنین، نتایج اعتبارسنجی با استفاده از معادلات ساختاری، ارزیابی ساختاری و برازش کلی نشان داد که مقدار GOF برای معیار فنی، هنری، محتوایی و آموزشی به ترتیب برابر 181/0، 233/0 و 296/0 است؛ لذا مدل نیکویی برازش قوی و مناسبی داشته و قابل تعمیم و استفاده است.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش، معیارهای تولید فیلم و ویدئوی آموزشی مختص دانش آموزان دوره ابتدایی در چهار بعد فنی، هنری، محتوایی و طراحی آموزشی شناسایی و اعتبارسنجی شدند. این معیارها می توانند به عنوان راهنما، یاری گر معلمان و متخصصانی باشند که در آموزش های مجازی و ترکیبی محتوای درسی خود را در قالب فیلم و ویدئو تولید می کنند تا گامی موثر در کیفیت بخشی و تداوم آموزش ها بردارند.

    کلیدواژگان: تولید محتوا، محتوای الکترونیکی، فیلم و ویدئو آموزشی، معیار، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • سیروس منصوری*، مژگان طالب بیگی صفحات 415-428
    پیشینه و اهداف

    آموزش های مجازی، به عنوان بخش جدایی ناپذیر از آموزش های امروزی، شناخته شده است؛ لذا، سنجش مستمر کیفیت این آموزش ها به عنوان یکی از رسالت های اساسی نظام آموزشی، است و وجود یک ابزار معتبر برای سنجش این آموزش ها، ضروری است. از طرف دیگر، در حوزه برنامه درسی آموزش مجازی، ابزاری که بتواند تمام ابعاد عناصر برنامه درسی آموزش ابتدایی را مورد سنجش قرار دهد، ساخته نشده است. به همین دلیل، ساخت یک ابزار معتبر ضروری به نظر می رسد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی مقیاس سنجش کیفیت برنامه درسی آموزش مجازی دوره ابتدایی در نظام آموزشی ایران بود.

    روش ها

    طرح پژوهش، ترکیبی به منظور ساخت ابزار سنجش کیفیت برنامه درسی آموزش مجازی دوره ابتدایی بود. در بخش اول از روش تحلیل محتوا و در بخش دوم، روش پیمایش استفاده شد. مشارکت کنندگان در بخش روایی محتوایی، 12 صاحب نظر در حوزه آموزش مجازی و در بخش روایی سازه شامل 217 معلم ابتدایی استان مرکزی بودند که بخش اول با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش دوم، با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، گروهی انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها، از شاخص روایی محتوایی لاوشه، تحلیل عاملی تاییدی و ضریب همبستگی گویه ها استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  و SMART PLS قرار گرفتند.

    یافته ها

    با بررسی اسناد بالادستی شامل سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و سند برنامه درسی ملی، راهنمای تدریس معلمان در کتاب های درسی دوره ابتدایی منتشر شده در وزارت آموزش و پرورش و پژوهش های حوزه آموزش مجازی 51 نشانگر (گویه) در قالب 4 مولفه اساسی در جهت سنجش برنامه درسی استخراج شد. سپس، با بررسی روایی محتوایی مقیاس با استفاده از شاخص روایی لاوشه، 48 گویه در قالب 4 مولفه هدف، محتوا، راهبردهای یاددهی-یادگیری و ارزشیابی به ترتیب با روایی 77/0، 95/0، 94/0 و 98/0 مشخص شدند. در مرحله بعد، به منظور بررسی روایی سازه مقیاس مورد نظر با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد که نتایج نشان داد که به جز یک گویه (گویه 42) بقیه گویه ها از بار عاملی مطلوبی برخوردار بودند و پس از اصلاح مدل (حدف گویه 42) ضرایب t همه گویه ها در همه مولفه ها بالاتر از 96/1 بود که نشان دهنده مطلوب بودن مدل اندازه گیری است. همچنین، میزان پایایی ترکیبی برای تمامی مولفه ها بیشتر از مقدار 70/0 است که نشان از تایید پایایی این متغیرها یا مقیاس ها دارد. میانگین واریانس استخراج شده که اعتبار همگرای هر مقیاس را می سنجد از 50/0 بالاتر است که نشان دهنده اعتبار همگراست. در مجموع، نتایج نشان از پایایی و اعتبارمولفه های مقیاس برنامه درسی آموزش مجازی دارند و ابزار ساخته شده برای سنجش کیفیت آموزش مجازی شامل 47 گویه و در قالب چهار مولفه هدف، محتوا، راهبردهای یاددهی یادگیری و ارزشیابی طراحی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه آموزش های مجازی به عنوان بخش جدایی ناپذیر آموزش رسمی نظام آموزشی ایران در آمده است، و سنجش عناصر برنامه درسی به منظور بهبود مستمر آموزش مجازی ضروری است؛ لذا برای سنجش کیفیت آموزش های مجازی می توان از این ابزار استفاده کرد. علاوه بر این، این ابزار به متولیان و سیاست گذاران آموزش مجازی کمک می کند تا براساس برنامه درسی قصد شده، بسترهای مورد نیاز آموزش مجازی را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: کیفیت برنامه درسی، آموزش مجازی، ابزار سازی، دوره ابتدایی
  • انسیه میرزایی، مهرانگیز علی نژاد*، بدرالسادات دانشمند صفحات 429-452
    پیشینه و اهداف

    یادگیری الکترونیکی، به عنوان یکی از مشخصه های دوره های آموزشی در قرن حاضر است. در تمام دوره های آموزشی، به ویژه در محیط های یادگیری مجازی، تعامل می تواند موجب کارایی و اثربخشی فرایند آموزش شود. همچنین، طراحی دقیق و اندیشمندانه تعاملات مختلف در محیط یادگیری مجازی سبب توسعه ظرفیت های موجود در جهت تقویت برنامه های آموزش الکترونیکی شده و کیفیت یادگیری را افزایش می دهد. لذا، با توجه به اهمیت تعاملات در محیط یادگیری مجازی، پژوهش حاضر بر آن است با تبیین عناصر برنامه درسی آموزش عالی (اهداف، محتوا، فعالیت های یاددهی- یادگیری و روش های ارزشیابی) براساس انواع تعاملات آموزشی در محیط یادگیری مجازی و با ارائه راهکارهای مناسب مدرسان را جهت برگزارکردن دوره های آموزش الکترونیکی اثربخش، یاری رساند.

    روش ها

    این پژوهش، از نوع پژوهش های توصیفی و کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، اعضای هیات علمی دانشگاه های شهید باهنر، فرهنگیان و علوم پزشکی کرمان بودند که طبق جدول مورگان، 297 نفر با روش نمونه گیری سهمیه ای به عنوان نمونه آماری، انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های پژوهش، از ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی و پایایی آن، به ترتیب 86/0 و 92/0 تعیین شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد و از نرم افزار های SPSS23، AMOS23 استفاده شد. الگوی اندازه گیری، با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری برآورد شدند.

    یافته ها

    نتایج، مشخص کرد برای ایجاد و افزایش انواع تعاملات آموزشی در عناصر برنامه درسی آموزش عالی در محیط یادگیری مجازی، مقوله هایی موثرند. در عنصر اهداف مقوله هایی از قبیل توجه مدرس و برتامه ریزان درسی در سطح وزارتخانه به تعاملات آموزشی، واقع گرایی و فراگیر بودن در اهداف، در عنصر محتوا مقوله هایی از قبیل مشارکت دانشجویان در تهیه محتوای الکترونیکی، سهولت دسترسی به محتوا، استفاده از محتوای تعاملی، نظرخواهی از دانشجویان، تدوین محتوای درسی متناسب با آخرین یافته ‎های علمی، تهیه محتوای تعاملی و تعامل اساتید با همکاران، در عنصر فعالیت های یاددهی- یادگیری مقوله هایی از قبیل روش های تدریس مشارکتی، بهره گیری از شبکه های اجتماعی، بهره گیری از ابزارهایی مثل اتاق های گفتگو، ارائه بازخورد، ترغیب دانشجویان به جستجوی اطلاعات از منابع گوناگون، ایجاد شبکه بین دانشجویان و منابع اطلاعاتی مختلف، در میان گذاشتن آخرین دستاوردهای علمی در حیطه درسی با استادان همکار، در عنصر روش های ارزشیابی مقوله هایی از قبیل ارزشیابی فرآیندمحور، اختصاص دادن بخشی از نمره برای کار عملی و مشارکت کلاسی، ارزیابی کار فردی هر دانشجو، توسط همکلاسی هایش و نقد نظرات سایر دانشجویان، موثر هستند. همچنین، نتایج مشخص کرد عناصر برنامه درسی آموزش عالی براساس انواع تعاملات آموزشی در محیط یادگیری مجازی، با هم رابطه دارند. نتایج حاصل از تحلیل برازش مدل، با توجه به شاخص های برازندگی، نشان داد که مدل تحلیل عاملی جهت طراحی مدل مورد نظر دارای برازش مناسبی می باشد و می توان از این مدل، در برنامه درسی آموزش عالی جهت ایجاد و افزایش انواع تعاملات آموزشی در محیط یادگیری مجازی، استفاده کرد. 

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج این پژوهش، بیانگر این است که ایجاد و افزایش انواع تعاملات آموزشی در آموزش الکترونیکی می تواند کیفیت آموزش را بهبود بخشد،. لذا، توصیه می شود طراحان، اعضای هیات علمی، برنامه ریزان، مدیران و به طورکلی متصدیان جهت برگزاری دوره های آموزش الکترونیکی از الگوی پیشنهادی در پژوهش حاضر استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش عالی، تعاملات آموزشی، محیط یادگیری مجازی، آموزش مجازی
  • غلامرضا لطفی*، سید کاوس صالحی، فرزانه چایی چی صفحات 453-464
    پیشینه و اهداف

    همگام با پیشرفت تکنولوژی، روشی که یادگیرندگان با آن مهارت های جدید را یاد می گیرند نیز پیشرفت کرده است. به کمک اینترنت، طیف گسترده ای از گزینه ها برای تقویت دانش و مهارت در اختیار علاقه مندان است. یادگیرندگان و آموزش دهندگان اکنون می توانند از مزایای آموزش برخط و غیربرخط استفاده کنند. با یادگیری غیربرخط، شرکت کنندگان باید به شکل هایی مانند مشاهده فیلم ضبط شده مطالب را کسب نمایند. از سوی دیگر، آموزش برخط در بستر مجازی و از طریق متصل شدن به اینترنت انجام می شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر انواع آموزش مجازی مشتمل بر آموزش برخط، غیربرخط و ترکیبی بر یادگیری مهارت ادراکی - حرکتی طناب زنی جاگینگ انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر، از نوع نیمه تجربی و هدف آن کاربردی است. در این مطالعه، از بین دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه سوم ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه دو همدان، به صورت داوطلبانه تعداد 30 نفر (با میانگین قد    9/87 ± 1/129 سانتی متر و میانگین وزن 88/21 ± 33/29 کیلوگرم) انتخاب و به شیوه تصادفی در سه گروه 10 نفره شامل آموزش برخط، غیربرخط و ترکیبی گمارده شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه مشخصات فردی، آزمون طناب زنی جاگینگ (دارای روایی محتوا و اعتبار آزمون - آزمون مجدد 89/0)، طناب ورزشی استاندارد و گوشی هوشمند استفاده شد. این تحقیق، شامل مراحل آموزش مقدماتی، اکتساب و یادداری بود. پس از تکمیل پرسش نامه اطلاعات فردی و رضایت نامه، آزمودنی ها ابتدا مورد آموزش مقدماتی در مورد تکلیف ملاک قرار گرفتند و اطلاعات لازم را دریافت کردند و سپس وارد مرحله اکتساب شدند. در این مرحله، هر گروه به طور جداگانه و براساس طرح ملی طناورز به مدت 4 جلسه تحت آموزش مهارت طناب زنی جاگینگ به صورت برخط، غیربرخط و ترکیبی قرار گرفتند. تمامی شرکت کنندگان پس از پایان مرحله اکتساب، ابتدا در آزمون اکتساب شرکت کردند و یک هفته بعد نیز به منظور سنجش پدیده یادگیری حرکتی در آزمون یادداری شرکت نمودند و نمرات آن ها ثبت شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون شاپیرو ویلک (Shapiro-Wilk test)، آزمون لون (Levene's test) و آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد هم در آزمون اکتساب و هم آزمون یادداری تفاوت معنی داری بین نمرات کسب شده توسط گروه های آزمودنی برخط با غیربرخط و ترکیبی با غیربرخط وجود داشت (p<0.05) و این تفاوت در گروه های برخط و ترکیبی بیشتر بود؛ بدین معنی که این گروه ها هم در مرحله اکتساب و هم در آزمون یادداری عملکرد بهتری نسبت به گروه آموزش غیربرخط داشتند. علاوه بر این، بین عملکرد گروه برخط و ترکیبی در هیچ کدام از مراحل تحقیق تفاوت معنی دار آماری یافت نشد (p>0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق بر اهمیت استفاده از شیوه برخط و ترکیبی در شرایط آموزش مجازی جهت آموزش مهارت های ادراکی - حرکتی به یادگیرندگان تاکید دارد. بر مبنای نتایج، به معلمان و مربیان مهارت های حرکتی پیشنهاد می شود در آموزش مهارت های حرکتی در کلاس های مجازی تربیت بدنی مقطع ابتدایی به جای آموزش غیربرخط، از آموزش برخط و ترکیبی برای ایجاد یک محیط آموزش تعاملی و پویا و انگیزه مشارکت در کلاس تربیت بدنی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش برخط، آموزش غیربرخط، آموزش ترکیبی، مهارت طناب زنی، مهارت ادراکی حرکتی
  • ریحانه پیروزمند، محمدعلی رستمی نژاد*، نسرین محمدحسنی، محسن آیتی صفحات 465-478
    پیشینه و اهداف

    پیشرفت های اخیر در فناوری رایانه، هوش مصنوعی و فناوری واقعیت مجازی، این امکان را به طراحان آموزشی داده که بتوانند عامل های آموزشی را در روی صفحه نمایش در محیط های یادگیری چندرسانه ای ایجاد کنند؛ اما آنچه که مورد نیاز است تحقیقاتی در مورد چگونگی موثرتر ساختن عوامل آموزشی در بهبود یادگیری در بالاترین سطح ممکن، برای یادگیرندگان است. از این رو، آن چه که در حال حاضر در حوزه پژوهش بر روی عوامل آموزشی متحرک حائز اهمیت است افزایش کارایی عوامل آموزشی با استفاده از راهبرد های پشتیبان است. نکته مهم در اولویت انتخاب از میان انواع راهبرد های پشتیبان، توجه به تفاوت های فردی یادگیرندگان است که ضرورت استفاده از انواع راهبرد را مشخص می سازد. از جمله تفاوت های فردی که می تواند بر یادگیری و پردازش یادگیرندگان تاثیر بگذارد و در طراحی آموزشی نیاز است مورد توجه طراحان قرار گیرد تفاوت در سبک شناختی یادگیرندگان است. نظر به اهمیت تفاوت های فردی در طراحی محتوای آموزشی و نیز با توجه به اهمیت توجه دیداری در فرآیند دریافت و پردازش محتوای آموزشی، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر علامت دهی دیداری عامل آموزشی متحرک بر توجه دانشجویان با سبک شناختی وابسته به زمینه در محیط یادگیری چند رسانه ای، صورت گرفته است. 

    روش ها

    مطالعه حاضر، پژوهشی کاربردی و از نوع طرح شبه آزمایشی تک آزمودنی است و در آن از طرح A-B-A با پیگیری استفاده شد. برای این کار ابتدا آزمون گروهی اشکال نهفته (GEFT) اجرا شد و سه دانشجو با سبک شناختی وابسته به زمینه که شرایط شرکت در آزمایش را داشتند، انتخاب شدند. سپس مشارکت کنندگان در مرحله خط پایه، طی 8 جلسه در معرض آموزش گرامر زبان انگلیسی با استفاده از چند رسانه ای با عامل آموزشی متحرک قرار گرفتند و همزمان داده های ردیابی چشم مشارکت کنندگان جمع آوری شد. در ادامه شرکت کنندگان در مرحله آزمایش به مدت 8 جلسه در معرض آموزش گرامر زبان انگلیسی با استفاده از چند رسانه ای با عامل آموزشی متحرک همراه با علامت دهی دیداری قرار گرفتند و مطابق مرحله قبل داده های مورد نظر جمع آوری شد. مرحله بازگشت به خط پایه نیز به مدت 8 جلسه، مانند مرحله خط پایه انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار Spss و تحلیل نمودار دیداری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که، با افزوده شدن علامت دهی دیداری به عامل آموزشی متحرک، توجه یادگیرنده با سبک شناختی وابسته به زمینه، به محتوای آموزشی افزایش می یابد. همچنین بررسی نمودار های دیداری دستگاه ردیاب چشمی در پژوهش حاضر نشان دهنده این مهم بود که رفت و برگشت توجه یادگیرندگان بین محتوا و عامل آموزشی در موقعیت مداخله (علامت دهی دیداری عامل آموزشی متحرک)، موثر و هدفمند بوده است.

    نتیجه گیری

      با توجه به تاثیر مثبت علامت دهی دیداری عامل آموزشی متحرک بر توجه یادگیرندگان با سبک شناختی وابسته به زمینه، طراحی چند رسانه ای های آموزشی همراه با عامل آموزشی متحرک با علامت دهی دیداری، می تواند به عنوان محتوای آموزشی مفید، برای یادگیرندگان با سبک شناختی مذکور مورد استفاده قرار گیرند. همچنین، با توجه به تاثیر مثبت همزمانی علامت دهی دیداری با اشاره کلامی و غیر کلامی عامل آموزشی، بر هدفمند شدن روند انتخاب، در یادگیرندگان با سبک شناختی وابسته به زمینه، توصیه می شود از مجموع اشارات کلامی و غیرکلامی عامل آموزشی، در طراحی و تدوین محتواهای آموزشی چند رسانه ای استفاده شود.

    کلیدواژگان: توجه، چند رسانه ای آموزشی، سبک های شناختی، عامل آموزشی متحرک، علامت دهی دیداری
  • قدرت الله خلیفه*، سعید لطیفی صفحات 479-492
    پیشینه و اهداف

    در حال حاضر، در سراسر جهان شاهد تحول در روش های یادگیری برخط و تغییر به سوی روش های یادگیری همیارانه در محیط برخط هستیم. محیط یادگیری برخط به دلیل ماهیت مشارکتی و تعاملی خود در صورت استفاده از رویکردهای طراحی مناسب، فرصت منحصر به فردی را برای توسعه یادگیری انفرادی و همیارانه ایجاد می کند. بر این اساس، اگر توسعه مهارت های یادگیری در یک اجتماع اکتشافی و مشارکت جو مدنظر است؛ طراحی یک محیط یادگیری همیارانه برخط، عنصری اساسی و مهم است. در واقع، ایجاد یک اجتماع اکتشافی و همیارانه برای دست یابی به مهارت های تفکر انتقادی و استدلالی الزامی بوده و باید همانند یک روش آموزشی به آن نگریسته شود. بنابراین، هدف پژوهش حاضر طراحی یک محیط همیارانه برخط مبتنی بر بازخورد همتای استدلالی و بررسی تاثیر آن بر روی مهارت های تفکر انتقادی و کیفیت استدلال ورزی دانشجویان علوم تربیتی بود.

    روش ها

    این پژوهش، از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. به منظور اجرای پژوهش، یک محیط همیارانه برخط مبتنی بر بازخورد همتای استدلالی طراحی و تولید شد. دانشجویان در این محیط به صورت همیارانه به نوشتن نظرات خود درباره موضوع ارائه شده، ارائه بازخورد در مورد نوشته های یکدیگر، و سپس بازنویسی نوشته های خود براساس نظرات همتایان پرداختند. جامعه پژوهش، کلیه دانشجویان کارشناسی رشته علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 1400 - 1399 بود که 32 نفر از آن ها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب، و به صورت تصادفی در یک طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل جایگزین، و به صورت جفت های یادگیری همتا شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش، آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا بود. همچنین، به منظور اندازه گیری کیفیت استدلال ورزی دانشجویان از یک فهرست وارسی محقق ساخته استفاده شد. پایایی آزمون تفکر انتقادی، با استفاده از آزمون آلفای کودر- ریچاردسون (69/0) محاسبه گردید. برای بررسی پایایی فهرست وارسی کیفیت استدلال ورزی نیز از آزمون کاپا (82/0) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل آماری برای سوالات پژوهش در سطح معنی داری (01/0) نشان داد که ارائه بازخورد همتای استدلالی در محیط یادگیری همیارانه برخط، مهارت های تفکر انتقادی، و همچنین کیفیت استدلال ورزی دانشجویان را افزایش می دهد. به عبارت دیگر، دانشجویان گروه آزمایش نسبت به دانشجویان گروه کنترل در آزمون تفکر انتقادی نمرات بالاتری کسب کردند، و همچنین نوشته های استدلالی با کیفیت تری نیز نوشتند.

    نتیجه گیری

      نتایج پژوهش، حاکی از تاثیر محیط همیارانه برخط مبتنی بر بازخورد همتای استدلالی بر روی مهارت های تفکر انتقادی و کیفیت استدلال ورزی دانشجویان بود. در واقع، طراحی چنین محیط هایی با توجه به فرصتی که برای یادگیرندگان جهت استدلال ورزی، بررسی نظرات و عقاید همتایان و در نهایت ارائه بازخورد به همتایان به وجود می آورد مهارت های تفکر انتقادی و استدلال ورزی دانشجویان را تقویت می کند. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود که محیط یادگیری همیارانه برخط مبتنی بر بازخورد همتای استدلالی به عنوان ابزار و رویکرد مناسبی برای بهبود مهارت های تفکر انتقادی و افزایش کیفیت استدلال ورزی دانشجویان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازخورد همتای استدلالی، بازخورد همتای آنلاین، مهارتهای تفکر انتقادی، محیط های همیارانه آنلاین، استدلال ورزی
  • سمانه سلیمی* صفحات 493-508
    پیشینه و اهداف

    به منظور تداوم آموزش در دوران تعطیلی و قرنطینه، روش های مختلفی مانند آموزش تلویزیونی از طریق شبکه آموزش و تولید محتوا توسط معلمان و ارائه آن در شبکه های اجتماعی ارائه شد. اما برای ساماندهی آموزش مجازی وزارت آموزش و پرورش، برنامه کاربردی شبکه آموزشی دانش آموزان (شاد) را طراحی و پیاده سازی نمود، که در آن همانند ساختار واقعی مدرسه دانش آموز وارد کلاس شده و فرایند آموزش را دنبال می کند. در این سامانه نظارت بر کلاس های مجازی و حضور و غیاب دانش آموزان بر عهده مدیر و کادر اداری مدرسه خواهد بود. معلم در کنار تدریس مواد درسی امکان استفاده از محتوای برخط موجود در این سامانه را که توسط گروه های آموزشی و دبیرخانه های دروس و... ایجاد می شود داراست.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اکتشافی متوالی ناهمزمان است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل کلیه معلمان ابتدایی مشغول به تحصیل و دارای سابقه تدریس آموزش مجازی با برنامه شاد، می باشد. جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی استان سیستان و بلوچستان با تعداد 14230 نفر می باشد. در بخش کیفی براساس نمونه گیری هدفمند 40 نفر از معلمان ابتدایی باتجربه طبق اشباع نظری انتخاب شدند. حجم نمونه در بخش کمی طبق جدول کرجسی مورگان برابر 374 نفر می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و در مجموع تعداد 219 پرسش نامه جمع آوری شد. در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختمند و در بخش کمی از پرسش نامه آسیب های آموزش مجازی شبکه شاد (برگرفته از تحلیل مصاحبه ها) و پرسش نامه کیفیت آموزشی موسوی و همکاران (1396) جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری کوربین و اشتروس (1998) استفاده کردیم و در بخش کمی، برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل توصیفی و آزمون فریدمن و ضریب همبستگی استفاده شد. محاسبات به وسیله نرم افزار spss23 انجام شد.

    یافته ها

    براساس مصاحبه های صورت گرفته 3 آسیب برای عامل ساختاری (شامل: عملکرد فنی، طراحی و زیبایی، قابلیت آموزشی) شناسایی گردید. از دید معلمان از بین عوامل عملکرد فنی با میانگین (45/2) و میانگین رتبه (30/3) در اولویت اول و عامل طراحی و ظاهر با میانگین (19/2) و میانگین رتبه (97/1) در اولویت آخر قرار داشت. 2 آسیب برای عامل رفتاری (شامل: فرا فردی و فردی) شناسایی شد. از دید معلمان از بین عوامل، عامل فرافردی با میانگین (69/2) و میانگین رتبه (64/3) در اولویت اول و عامل فردی با میانگین (55/2) و میانگین رتبه (43/3) در اولویت آخر قرار داشت و 2 آسیب برای عامل زمینه ای (شامل: اقتصادی و اجتماعی) شناسایی گردید. از دید معلمان از بین عوامل، عامل اجتماعی با میانگین (42/2) و میانگین رتبه (80/3) در جایگاه اول و عامل اقتصادی با میانگین (12/2) و میانگین رتبه (33/3) در اولویت آخر قرار داشت. همچنین بین آسیب های شناسایی شده با کیفیت آموزشی رابطه منفی معنی دار وجود داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده که نشان داد بیشترین آسیب ها در بخش ساختاری شبکه شاد بوده است و بین این آسیب ها با کیفیت آموزشی رابطه منفی وجود دارد به سازندگان این شبکه توصیه می شود جهت رفع اشکالات ساختاری اقداماتی چون افزایش حجم و سرعت دانلود محتوا، جذاب تر کردن محیط کاربری و افزایش امنیت اطلاعات را انجام دهند. همچنین به مدیران آموزش و پرورش توصیه می شود امکانات آموزش الکترونیک را در تمامی مدارس فراهم نموده و اقدام به برگزاری کارگاه های آموزشی جهت توسعه و توانمندسازی معلمان در استفاده از شبکه های آموزش مجازی نمایند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش مجازی، شبکه شاد، کیفیت آموزشی
  • علی افشاری، فرهاد کاروان*، جمال الدین مهدی نژاد درزی صفحات 509-525
    پیشینه و اهداف

    یکی از رویکردهای مهم در آموزش، نظریه شناختی است. با وجود کاربرد فراوان رویکرد شناختی در آموزش طراحی، هنوز چالش هایی وجود دارد. رویکرد شناختی، به مطالعه علمی فرآیندهای ذهنی مانند تفکر ، درک، حل مساله و استدلال می پردازد. شیوه آموزش در رویکرد شناختی، به راهبردهای شناختی مرتبط است. راهبردهای شناختی، فرآیندهایی است که به کمک آن ها یادگیری، یادآوری و تفکر صورت می پذیرد. از این رو، شناخت و راهبردهای شناختی نقش بسیار مهمی در فرآیند آموزش و یادگیری دارند. الگوها و راهبردهای شناختی مختلفی در آموزش مورد استفاده قرار می گیرند. پژوهش حاضر، به سه الگوی یادگیری نقشه ذهنی، حل مساله و وسعت بخشی به تفکر پرداخته است. هدف این پژوهش، طراحی و اعتباریابی روش آموزش شناختی در معماری مبتنی بر الگوهای یادگیری مساله محور، نقشه ذهنی و وسعت بخشی به تفکر و تاثیر آن بر ایده پردازی دانشجویان معماری بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر، از نوع آمیخته (کیفی و کمی) و از نظر زمانی، جزو مطالعات مقطعی است. شیوه گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، به روش کتابخانه ای و میدانی بود. در این مطالعه، آموزش الگوی شناختی متغیر مستقل و ایده پردازی دانشجویان به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. ابتدا، منابع مختلف بررسی و با استفاده از روش تحلیل محتوا، مولفه های الگوی آموزشی شناختی مشخص شد. سپس، با استفاده از روش دلفی و نظر داوران، مولفه ها مورد تایید نهایی قرار گرفتند. در مرحله اعتبار یابی بیرونی از روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری، شامل اساتید گروه معماری و تکنولوژی آموزشی (در بخش کیفی) و دانشجویان معماری دانشگاه آزاد واحد همدان (در بخش کمی) بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش، به صورت در دسترس بود. در گروه اساتید، 12 نفر جهت اعتبار درونی الگو با روش در دسترس انتخاب شدند. 50 نفر از دانشجویان معماری درس طراحی3، به عنوان نمونه در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. بر این اساس، به طور تصادفی 25 نفر در گروه آزمایش و 25 نفر، در گروه گواه قرار گرفتند. الگوی آموزش شناختی به مدت 10 هفته و در هر هفته یک جلسه آموزشی 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش ارائه شده است. تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 22 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج، در تدوین الگوی آموزش شناختی ترکیبی نشان داد که این الگو، شامل 7 مقوله و 57 مولفه بود. اعتبار درونی الگو با روش دلفی بررسی شد که 11 مولفه حذف شد و ضریب هماهنگی کندال براساس نظر 12 داور برای مولفه های الگو 82/0 به دست آمد که در سطح 01/0 معنادار بود. در زمینه اعتبار بیرونی نیز، نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش مبتنی بر الگوی تدوین شده بر ایده پردازی دانشجویان اثر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    الگوی آموزشی شناختی مبتنی بر راهبردهای حل مساله، نقشه ذهنی و تفکر سطح بالا در مقطع کارشناسی رشته معماری از 3 محور، 7 مقوله و 46 مولفه تشکیل شده است. سه محور اصلی یا همان اهداف آموزشی شامل محتوا، شیوه تدریس و ارزشیابی بود. محور محتوا، شامل سه مقوله (راهبردهای مبتنی بر دانش قبلی، مبتنی بر حل مساله و مبتنی بر تفکر سطح بالا) بود. محور شیوه تدریس یا یادگیری شامل دو مقوله (تعاملی و فردی) و محور ارزشیابی نیز شامل دو مقوله (فرآیند محور و نتیجه محور) بود. اعتبار درونی و بیرونی الگو مورد بررسی قرار گرفت و نتایج، اعتبار آن را مورد تایید قرار دادند. براین اساس، می توان پیشنهاد داد که الگوی حاضر در آموزش دروس طراحی معماری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی، آموزش معماری، راهبرد مسئله محور، راهبرد نقشه ذهنی، راهبرد وسعت بخشی به تفکر
|
  • H. Abbasi, E. Zaraii Zavaraki, M. Nili Ahmadabadi * Pages 287-310
    Background and Objectives

    The current research was conducted with the aim of investigating the use of new Metaverse technology in teaching and learning in order to develop, facilitate and apply it in education. The research problem was how to make real impossibilities possible in teaching and learning intuitively and the role of metaverse in this field, the success rate of educational research and their scientific and research reasons for using metaverse in education. In the studies, the goals, variables, methods, results and challenges regarding the use of metaverse in education were investigated.

    Methods

    The research was conducted using a systematic review method. The statistical population (research field), the content required to conduct a systematic review, included valid scientific and research articles. The statistical sample was selected using a targeted method and 23 items were selected from among 127 articles. The criteria for entering the research cycle included the full relevance of the article title to the topic of Metaverse, the newness of the publication year, publication between 2020-2023, the validity of the indexed publication and site, the validity and adequacy of the article reference, the use of correct research methods and its relevance to the topic, that was teaching and learning. The criteria for excluding the article from the research process included the lack of subject relevance, the low research rank of the publication, the publication year not being new, the topic being repetitive, languages other than Persian and English. The keywords used were metaverse, teaching and learning in Persian and English, and the articles were searched in reliable domestic and foreign databases.

    Findings

    The research showed that Metaverse was effective in teaching and learning, despite being new and the limited development of its technological dimensions. In response to the questions, the most prominent goals of research related to the use of metaverse in education, providing a clear definition of metaverse, applications of metaverse in education, presenting the model, determining challenges, describing the characteristics and methods of use, legal requirements, analyzing attitudes and the role of artificial intelligence in metaverse were determined. The leading countries in this field were Korea, China, America, Spain, Taiwan, and UAE. The research methods used were survey, descriptive, experimental, content analysis, modeling, and systematic review. The statistical population of most of the studies were students and the variables were general learning, educational content, user satisfaction, and metaverse framework. Also, the main tools used in the selected studies were questionnaires, interviews and tests. The number of experimental studies in education was seven. The main findings of the research included providing a technical framework, improving interaction, creating deep and meaningful learning, increasing motivation, creating creativity, personalized learning, situational training, and creating new educational opportunities. The challenges were related to the nascent nature of the technology, the effect of technical capabilities on the results, technological limitations, ethical issues, health threats, high costs, content production problems, lack of experts, and lack of access to everyone.

    Conclusion

    The emergence of the metaverse should be practically considered from 2021, but its effective capabilities and abilities in education have been confirmed by most studies, and it is predicted that the metaverse would bring a bright future for teaching and learning and can be used to facilitate and accelerate the realization of educational goals. Therefore, to improve the current situation, it is necessary to a) develop instructional design patterns based on metaverse, b) design and present a content production model for Metaverse, c) design, formulate, and standardize the design principles of teaching and learning environments based on metaverse, d) develop the principles and method of implementation, technical development and support of Metaverse, e) design principles and evaluation methods of educational programs based on metaverse, and f) prepare the legal and ethical charter of metaverse educational environments. Among the limitations of the research, we can point out the lack of experimental researcg, the lack of evolution of applied technologies in the metaverse, and the limited range of studies. It is suggested that by using Metaverse technology, education should be transformed from classroom to virtual world and its effect on different dimensions of education and learning should be researched.

    Keywords: new technologies, Metaverse, Instruction, Learning
  • Z. Royatvand Ghiasvand, V. Farzad *, B. Ssaleh Sedghpour, A. Baghdasarians, A. Kararmi Gazafi Pages 311-328
    Background and Objectives

    In proportion to the expansion of various skills in life, learning and education of any society needs quantitative and qualitative improvement. The rapid development of technology has caused a change in the way of learning, and in order to increase learning and acquire knowledge, different methods of teaching and training are used to improve people's knowledge, among these methods is the use of standard concept maps. In the current research, the use of the concept map teaching method compiled with the network process analysis method and the lecture method on the students' learning skills in the topic of chemical atom structure was investigated.

    Methods

    The present study was a mixed-methods (exploratory-explanatory) research and was conducted in two steps. The first step was done with a qualitative research method of the Delphi type. The statistical population consisted of experts and professors in chemistry education in 2020-2021, and 30 individuals were selected using purposive sampling. The tools used in this step were semi-structured interviews and a researcher-made pairwise comparison questionnaire.The data were analyzed using the network process analysis method (a multicriteria decision-making method) and the Super Decisions software.In the second step, a quasi-experimental quantitative research method was used with a pre-test, post-test and follow-up plan with two groups (one experimental group and one control group).The statistical population consisted of all eighth-grade high school students in the academic year 2021-2022. A sample of 30 students was selected using convenience sampling and divided into two groups of 15. The experimental group received education using concept maps developed based on ANP, and the control group was taught using the lecture method. The data collection tool was a learning skills questionnaire, and to assess the validity of the tool, the opinions of experts and professors were used. The reliability of the research tool was calculated to be 0.96 using the test-retest method, and the data were analyzed using repeated measures analysis and SPSS (24.00) software.

    Findings

    The findings of the first step showed that mathematics layers with a weighted average of 0.652, physics 0.235, and chemistry 0.113 had the greatest impact, respectively, and the highest and lowest weighted averages in the physics layer were the concept of matter and the concept of electron movement in Certain circuits (Bohr) was 0.011. In the mathematical layer, the concept of main numbers and its four main operations was 0.291, and the concept of sine waves and wave concept was 0.014. In the chemistry layer, the concept of subatomic particles was 0.407 and the concept of using electron arrangement was 0.010. And the results of the statistical analysis in the second step, for hypotheses at a significant level (0.05), indicated a significant and more stable effect of training with the concept map method on learning skills.

    Conclusion

    Considering the greater impact of education with the standard concept map method and the importance of prerequisites, it is possible to rank educational concepts using the network process analysis method and use it in teaching and learning. Also, the standard conceptual map can be considered as a suitable tool and approach to achieve learning.

    Keywords: Education, Concept mapping, Lecture method, Atomic Structure Topic of Chemistry, Network Process Analysis
  • E. Noori, M. Golestaneh *, S. M. Mousavi Pages 329-342
    Background and Objectives

    With the spread of COVID-19 and the closure of universities, the possibility of holding face-to-face chemistry laboratory courses was lost. And universities inevitably used alternative solutions to provide laboratory courses. Farhangian University, like other university centers, switched to online education. This current research aimed to investigate the level of mastery of computer skills and digital literacy, as well as the quality of teaching and the effectiveness of virtual teaching of chemistry laboratory courses from the perspective of chemistry student-teachers at Farhangian University.

    Methods

    The research was applied in terms of purpose and cross-sectional in terms of time. The research data were collected using a descriptive survey. The statistical population of the research consisted of student-teachers of Chemistry Education in the campuses and higher education centers of Farhangian University in the academic year 1400-1401, who had the experience of face-to-face and virtual education of chemistry laboratory courses. The research tool included a researcher-made questionnaire with 25 items on a 5-point Likert scale. Five chemistry faculty members of Farhangian University confirmed the validity of the questionnaire, and its reliability was calculated by Cronbach's alpha method, with a coefficient of 0.97. The questionnaire was prepared through Google Forms. After obtaining legal permissions, the questionnaire link was sent to the target group via email. And they were asked to complete the questionnaire if they were satisfied. A total of 180 students completed the questionnaire and submitted it. The collected data were analyzed using SPSS (20.00) software and descriptive and inferential statistical methods. Semi-structured interviews were conducted with 10 participants. Participants were assured that they would remain anonymous.

    Findings

    Overall, participants' opinion about computer skills and digital literacy was favorable ( = 4.38, p < 0.05). In the components of the quality of education (  = 3.22, p < 0.05) and the effectiveness of virtual education of chemistry laboratory courses (  = 3.15 and p < 0.05), relatively favorable score were obtained. The difference in the average score of the research components according to the year of entering the university was not statistically significant. However, there was a statistically significant difference between the average score of the quality of education component according to the gender of student teachers. Tukey's post hoc test showed that male participants obtained a higher average score in the education quality component than female participants. The students' opinions on two items, "I was satisfied with conducting laboratory units virtually" and "the level of learning in online chemistry laboratory classes was good", were unfavorable. Examining the interviews showed that students often described their computer skills and digital literacy as favorable, although they were dissatisfied with the lack of computer skills of some professors. Several interviewees stated that some professors tried to make teaching as effective as possible using virtual laboratory software, videos, and related clips.

    Conclusion

    Respondents' dissatisfaction with conducting chemistry laboratory units in a virtual way and their level of learning in online classes of chemistry laboratories was not favorable, showing that the level of satisfaction with the virtual education of chemistry laboratory courses presented in a virtual way was not good. Most interviewees admitted that the disadvantages of virtual classes were more than their advantages. There may be a direct relationship between greater satisfaction with the quality of education in the group of males and the probability of their employment and earnings money. In conclusion, the best method to improve online education is a combination of digital literacy, computer skills, creativity, using different educational tools, and active teaching-learning approaches. These results can be provided to administrators and planners of Farhangian University and the Ministry of Education. These results can help them to use operational strategies to compensate for possible deficiencies in the professional competence of chemistry student teachers in the laboratory courses provided virtually.

    Keywords: virtual education, Chemistry Laboratory courses, Effectiveness, Quality of Education, Chemistry Education
  • S. Golzar Aziz, Z. Khoshneshin, Y .Mahdavinasab *, M. Rajabi Pages 343-356
    Background and Objectives

    The rapid advance of smart technologies has transformed various aspects of social life and, by its very nature, has significantly changed the nature, timing, and place of learning. Digital educational games, which in turn are one of the manifestations of technological progress in the modern era, will become an important part of education in the future. In this direction, educational systems have decided to change their educational methods and are looking for answers to the question of teaching and learning methods and how to prepare learners of the digital generation for life in this culture. In order to improve and make education effective for today's digital learners, one of these methods seems to be the use of educational games as an educational strategy in educational systems, considering the characteristics and possibilities of educational games. The purpose of this research was to investigate the effect of the design and application of ARIAN digital educational game on the motivation and learning of dyslexic students in the second grade of elementary school.

    Methods

    In view of the practical purpose and method of data collection, the present research was conducted quasi-experimentally using pre-tests and post-tests. The statistical population of this research included all students with dysgraphia in the second grade of Baharestan city who studied in the academic year 2017-2018. For this research, firstly, a school in Tehran province in Baharestan city was randomly selected. Then, 32 students who met the conditions of the study were selected among the students with learning disabilities. The following instruments were used in this study: 1. A teacher-made test to investigate the effects of games on learning of dyslexic students 2. Harter's academic motivation questionnaire to measure students' academic motivation 3. Clinical interviews with teachers 4. Spelling disorder test to select a sample of dyslexic Then, according to the pretest, the students were divided into two experimental group and a control group.

    Findings

    After collecting statistical data from the pretest, posttest, and learning and motivation test, the data were analyzed using SPSS statistical software in two parts: descriptive statistics (mean, median, mode, and standard deviation) and inferential statistics (variance and covariance analysis). The results of the covariance analysis of the effect of the pretest on the total academic motivation score show that there was a statistical difference between the mean academic motivation score of the dyslexic students in the experimental group and the control group. The results of the covariance analysis of the effect of the pretest on the total learning score also showed that there was a statistical difference between the average learning score of the dyslexic students in the experimental group and the control group.

    Conclusion

    The results of the research showed that the use of educational game is effective in motivating (P<0. 01) and learning (P<0. 01) students with dysgraphia in the second grade. ARIAN digital educational game was able to significantly increase students' motivation and learning due to its features such as purposefulness and attention to students' needs, providing immediate feedback, providing suitable opportunities for trial and error and turning a negative and stressful atmosphere into an atmosphere full of trust and motivation, using communication channels such as text, speech, image, music and movement in education, the activeness of students in the learning process, the student-centeredness of the teaching and learning process and the use of multiple senses, it was able to significantly increase the motivation and learning of students.

    Keywords: Digital educational games, motivation, Learning, Dyslexic
  • M. Rabbani, M. Keramaty, K. Salehi * Pages 357-372
    Background and Objectives

    The growth of communication technologies, the expansion of the use of electronic devices and the widespread use of the Internet have affected various aspects of human life. Education, teaching and learning, which are an important aspect of people's lives and an unobtrusive discussion at various social levels, has been greatly influenced by these developments and has grown with the growth of technology. Despite extensive research on the benefits and potentials of Cooperative Learning, its implementation has remained challenging. In line with this research gap at the international and national levels, it seems that identifying solutions to implement this approach in the online environment is a basic necessity. This research gap led the researchers to study the challenges and strategies for implementing the Cooperative Learning approach in Iran with an emphasis on the field of educational management with a small sample. Therefore, the present study aimed to identify the challenges and strategies of Cooperative Learning in the online environment.

    Methods

    This research was based on a qualitative approach and was carried out using a descriptive phenomenology method. The field of research is the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Tehran University and the participants were faculty members working in three groups related to the fields of educational sciences. Sampling method was purposeful and criteria-oriented by determining three criteria: 1. they have participated in cooperative research workshops or are familiar with this approach, 2. they have used this approach in their classroom in a practical way, however little and incompletely, 3. they have taught in both face-to-face and online environments. The sample consisted of 22 people. The data analysis was done with the Colaizzi’s method and the use of Atlas-ti qualitative analysis software. In order to further validate the findings of the research, five visiting professors of the university were also interviewed.

    Findings

    The data analysis was categorized in two dimensions: challenges and solutions to facilitate the cooperative learning process in the online environment. As for the challenges, four themes of facilities, environment, implementation and achievements and 22 sub-themes were identified and categorized; in the challenges related to the limitation of facilities, there were themes including the structural complexities of the electronic space, internet disorders, the online environment and the lack of a proper educational platform; in the challenges related to environmental restrictions, there were themes including the reduction of opportunities for face-to-face interaction, the impossibility of continuous monitoring; in the challenges related to implementation limitations, there were cases including insufficient technical skills, low media literacy, inability to enrich life skills training opportunities, limitation of opportunities for creativity, negative attitude towards the electronic space; Also there were issues related to collaborative group including different schedule of group members, misunderstanding in communication, participation, work report, lack of agreement among members regarding means of communication and difficulty in group decision-making; and in the challenges related to achievement limitations, some themes were identified including encouraging superficial learning, creating the background for the occurrence of physical problems, especially eye problems, and reducing enthusiasm in the classroom. With regard to the solutions to facilitate the cooperative learning process in the online environment, 8 themes including solutions related to the online class (including 7 sub-themes of quick response, inability to teach life skills, attendance and absence, establishing face-to-face communication, creating an atmosphere based on honesty weekly group and individual report and expression of feelings), strengthening internet and broadband infrastructure, easy access of professors and students to the internet, holding online classes in times of low network traffic, using various platforms for learning, teaching how to use technical tools to professors and students, using teaching assistant, use of new technologies for learning were identified and classified.

    Conclusion

    The results indicated that this approach in classrooms, especially in online classrooms, is not only incompletely and very little implemented, but its implementation is facing a wide range of challenges. Considering the strong theoretical support of cooperative learning, its limited implementation in Iran and the identified challenges are thought-provoking and worthy of further investigation. It is clear that most of the identified challenges are not related to the nature and capacities of electronic platforms and are mainly caused by reasons such as incomplete implementation and the inability to act effectively in online environments. It is suggested that in curriculum planning, a special position should be given to wide culturalization regarding the benefits and advantages, disadvantages and threats of cooperative learning in general and online cooperative learning in particular at the level of schools and universities and among managers and students, and especially, teachers and professors.

    Keywords: Challenges, solutions, qualitative method, online classroom, Cooperative Learning
  • B. Motiei * Pages 373-386
    Background and Objectives

    Teaching basic courses is of utmost importance in architecture and the proper teaching of these courses would guide architecture novices toward better learning and creative designing in architectural design courses. An inconsistency is observable among professors teaching the basic skills of architecture due to the different teaching methods and the changes made in the architecture bachelor's degree syllabus as well as the basic course differentiation. Considering the significance of the drawing course in the architectural engineering, it is required to investigate the effect of blended and differentiated instructions on the quality of teaching this topic. Motivation is one of the common concepts in educational issues. When problems, such as academic failure, occur in the educational system, the learner's motivation is mentioned as one of the major causes. The main objective of this research was to investigate the effect of blended education and differentiated instruction on teaching drawing skills and improving architecture students' academic motivation. The questions of the present research included: which of the blended education and differentiated instructions has more effect on improving the drawing skills of architecture students? And which of these two instructions has a greater effect on improving the architecture students' academic motivation?

    Methods

    This study was an applied descriptive-analytical and causal-comparative research. The statistical population included two 30-student groups of architectural engineering students of the Islamic Azad University of Urmia. A 30-student group was selected for blended instruction and another 30-student group was selected for differentiated instruction at the Islamic Azad University of Urmia in the first half of the academic year 2022. In the introductory course of architectural design (1), the architectural drawing course was presented in the format of Atelier A for the blended instruction group and it was separately presented in the format of Atelier B for the differentiated instruction group. At the end of the training, drawing tests were taken from the students regarding four main topics of three-view drawing, plan, section, and façade. At the end of the course, Wallerand's academic motivation questionnaire was distributed among the students. In this research, the t-test was used for evaluating the independent groups. Further, the mean values were considered for data analysis.

    Findings

    According to the obtained research data, it was obvious that blended instruction was more effective in teaching all four subjects of the drawing course and students obtained higher scores. The consistency of the results in the two sections of the research, including the drawing test and the academic motivation questionnaire, confirmed the better performance of blended education in the course of drawing. The higher scores of students in the case of three-view drawing and, then, façade, plan, and section in the blended teaching method confirmed the better performance of this instruction. The high academic motivation in the blended instruction and students' further interaction with each other was more effective in students' learning and made them perform better.

    Conclusion

    The results revealed that the blended instruction was more effective in teaching the three-view drawing, plan, section, and façade, and the scores of students who participated in the blended training atelier were higher in a specific exercise in comparison to those of the differentiated training atelier, and it can be concluded that blended instruction has a significantly greater average than differentiated instruction in all four exercises. Moreover, blended instruction improves the students' internal and external motivation.

    Keywords: Blended education, Differentiated education, academic motivation, Architecture, Drawing skill
  • R. Afkhami, N. Asghary *, Alireza Medghalchi, F. Pashaie Pages 387-398
    Background and Objectives

    The principles and standards of school mathematics (NCTM) in the branch of algebra propose standards that consider the development of students' understanding of algebraic symbolization and especially the understanding of the variable concept as one of the basic needs of students. Functional thinking is also the highway of algebraic thinking and teachers should consider it as the heart and soul of math education. Figural patterns have characteristics that are favorable for starting the generalization and development of functional thinking and can be used in school mathematics. Also, attention to mathematical structure should be an important part of the teaching and learning mathematics. The structure of a mathematical pattern is the way a pattern is organized and is often expressed as a generalization. The purpose of this research was to investigate the performance of students in building the concept of figural pattern generalization based on APOS theory (action-process-object and schema) and to improve the stages using the states of awareness of the structure, and will help teachers and students to have a more accurate evaluation of the figural pattern generalization and better identify the problems and improve their stages of understanding.

    Methods

    The data collection method was quantitative-qualitative. The data collection tool included a researcher-designed test and a semi-structured interview. The statistical population included 493 seventh grade students of public schools in Malekan city (Azerbaijan-e-sharghi). According to Cochran's sample size formula, 220 male and female seventh-grade students were selected and participated in the researcher-designed test. The validity of the test was checked and confirmed by three mathematics teachers and four experienced teachers. The reliability and internal consistency of the questions were confirmed by finding Cronbach's alpha coefficient and alpha as 0.69.

    Findings

    Students' mental structures were identified according to APOS theory in the figural pattern generalization. The highest percentage of correct response was at the action stage and the lowest percentage was at the object stage. The stages of APOS were hierarchical and from simple to complex, and the results of this research confirmed the characteristics of this theory. At the action stage, about 18% of the students were unsuccessful, and according to the first attentional state (holing wholes) looking at the figural pattern was introduced as a tool to improve the understanding of these students. About 60% were unsuccessful at the process stage, which the discerning details and recognizing relationships as second and third attentional states helped students to reach the process stage. About 88% of the students failed to reach the object that the fourth attentional state (perceiving properties) as auxiliary tool was introduced. Reasoning on the basis of identified properties as the fifth attentional state was used to upgrade students to the schema stage in APOS theory.

    Conclusion

    This research provided a framework for measuring and evaluating students in the figural pattern generalization that teachers can use in better teaching of this concept. At each stage, solutions can be provided according to the student s' stage to improve their understanding of generalization to higher stage. This research showed the power of APOS theory in compatibility with other constructionist theories. Adapting the APOS theory with the theory of structural awareness and benefiting from this adaptation in order to improve the stage of understanding of the seventh-grade students in figural pattern generalization was considered as one of the innovative aspects of this research.

    Keywords: Figural Pattern Generalization APOS Theory, Structural awareness
  • Z. Majidi Dorche, B. Sabzeh *, N. Ansari Pages 399-414
    Background and Objectives

    The general purpose of the research was to identify and validate the criteria for the production of educational films and videos for elementary school students. For many years, film and video were only prepared and used in a limited way in some schools due to high costs and limited access. However, this limitation has been lifted to a great extent with the advancement of technology. Especially after the expansion of virtual education, most teachers and trainers started producing educational films and videos using mobile phones and digital cameras. One of the important challenges in this field was lack of standards and principles for preparing educational films and videos for students. Criteria that can specifically test the quality of this age group and be available to teachers and producers in combined and virtual training as a guide were presented here.

    Methods

    The present research was combined with a sequential exploratory design in terms of its practical purpose and method. In the qualitative part, the required data was extracted from the sources using comparative content analysis and then validated using the quantitative method. The statistical population of the qualitative section included articles, theses, and electronic and printed books available and related between 2000 and 2021. The corpus was formulated with a purposeful and criteria-based method, and the main themes were extracted and coded based on the Boudin and Quick model. In the quantitative part, 60 teachers and specialists were included in the sample purposefully. In order to collect data and analyze the findings in the qualitative dimension, content analysis and extraction of main, sub-themes, and indicators were used. Then, in addition to the self-review technique, two experts were invited to ensure the coding method.

    Findings

    Qualitative findings in the four dimensions of technical, artistic, content and educational design were: the technical dimension criteria: expressiveness and clarity of the speaker's voice, light quality, image resolution and film size, lack of stuttering of the speaker's words and the superiority of the speaker's voice level compared to the background. In the artistic dimension, the criteria were: suitable framing of the film according to the educational goal and visual understanding of the student, variety of shots according to the type of content, attracting and maintaining attention with special effects, appropriateness of stage and background design according to the type of content,the believability of the characters in the film is physical, gender, age, grooming and clothing. The content aspect of the criteria included: the scientific accuracy of the content, the relevance of the educational content to the main learning goal, the removal of irrelevant content, the up-to-dateness and validity of the content, avoiding bias in relation to gender, age, race, language or social class, and simplifying complex content. According to the details of the content, the dimension of educational design included the appropriateness of the speech speed of the text with the level of students' understanding, arousing the sense of curiosity by creating an exploratory situation, strengthening the motivation to study and learn by creating a challenging situation, creating pauses in the video to link the content with the student's previous learning, creating and pausing in the video to encourage interaction about what was presented, refraining from showing the presenter's face when presenting complex content, providing practical examples of the concept or educational skill, creating a pause during the presentation to create an opportunity to think and get the audience's comments, and creative note-taking to guess what to continue, the events of the movie, Also, the results of validation using structural equations and the general fit of GOF value for technical, artistic, content, and educational criteria were equal to 0.181, 0.233, and 0.296 respectively, so the goodness model had a strong and appropriate fit and could be generalized.

    Conclusion

    This study identified and validated criteria for producing electronic content (educational films and videos) specifically for elementary school students in four dimensions: technical, artistic, content, and instructional design. These criteria can serve as a guide for teachers and experts who produce their educational content in the form of films and videos for virtual and blended learning environments, taking an effective step quality and continuity of education.

    Keywords: content production, Electronic content, educational videos, Criteria, Elementary School Students
  • S. Mansoori *, M. Talebbeygi Pages 415-428
    Background and Objectives

    Virtual learning has become an integral part of today's learning. Therefore, the continuous evaluation of the quality of these learnings is one of the basic missions of the educational system, and the existence of a valid tool to measure these learning is necessary. On the other hand, in the field of virtual education curriculum, a tool that can measure all aspects of elementary education curriculum elements has not been developed. Therefore, it seems necessary to build a reliable tool. According to this, the purpose of the current research was to construct and validate the quality assessment scale of the virtual education curriculum of elementary school in Iran's educational system.

    Methods

    The research design was a combination in order to make a tool for measuring the quality of the virtual education curriculum of the elementary school. The participants in the content validity section were 12 experts in the field of virtual education, and in the construct validity section, there were 217 elementary teachers from Central Province, who were selected by stratified random sampling method. In the first stage, by reviewing the upstream documents, curriculum guide, articles and studies in the field of virtual education indicators were abstracted and then validity and reliability were calculated. In order to analyze the data, content validity index of Lavshe, confirmatory factor analysis and correlation coefficient of the items were used. Data analysis was done using SPSS and SMART PLS software.

    Findings

      In the first stage, 51 indicators (items) were extracted in the form of 4 basic components to measure the curriculum. Then, by checking the content validity of the scale using Lavshe's validity index, 48 items in the form of 4 components of goal, content, teaching-learning strategies and evaluation of learning with validity of 0.77, 0.95, 0.94 and 0.98, respectively, were identified. In the next step, in order to check the construct validity of the desired scale, confirmatory factor analysis was used, and the results showed that except for one item (item 42), the rest of the items had a favorable factor load and after modifying the model (item 42), the t coefficients of all items in all components were higher than 1.96, which indicated the suitability of the measurement model. Also, the combined reliability for all components was greater than 0.70, which indicated the reliability of these variables or scales. The average variance extracted, which measured the convergent validity of each scale, was higher than 0.50, which indicated convergent validity. In total, the results showed the reliability and validity of the components of the virtual education curriculum scale and the tool made to measure the quality of virtual education includes 48 items and was designed in the form of four components: goal, content, teaching, learning and evaluation strategies.

    Conclusion

    Considering that virtual learning has become an integral part of formal education in Iran's educational system, this tool can be used to measure the quality of these instructions. In addition, this tool helps the administrators and policy makers of virtual learning to provide the required platforms for virtual education based on the intended curriculum.

    Keywords: curriculum quality, Virtual Learning, Tool Making, elementary school
  • E. Mirzaei, M. Alinejad *, B. Daneshmand Pages 429-452
    Background and Objectives

    Electronic learning is one of the characteristics of educational courses in this century. In all training courses, especially in virtual learning environments, interaction can increase the efficiency and effectiveness of the training process. Also, the careful and thoughtful design of various interactions in the virtual learning environment develops existing capacities to strengthen electronic education programs and increases the quality of learning. Therefore, considering the importance of interactions in the virtual learning environment, the present research aimed to explain the elements of the higher education curriculum (goals, content, teaching-learning activities and evaluation methods) based on the types of educational interactions in the virtual learning environment and by providing solutions It helped the teachers to organize effective e-learning courses.

    Methods

    This research was a descriptive and applied study. The statistical population of the research included the faculty members of Shahid Bahnar, Farhangian and Medical Sciences Universities of Kerman; according to Morgan's table, 297 people were selected as the statistical sample using quota sampling method. To collect research data, a researcher-made questionnaire tool was used, and its validity and reliability were determined as 0.86 and 0.92, respectively. To analyze the research data, one-sample t-test, confirmatory factor analysis and structural equations were used, and SPSS23 and AMOS23 software were used. The measurement model was estimated using structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that some categories effectively would create and increase educational interactions in the curriculum elements based on the types of interactions in the virtual learning environment. The effective categories in the element of objectives included teachers' attention to educational interactions, paying attention to educational interactions at the ministry level, realism in objectives, and comprehensiveness of objectives. The effective categories in the content element included students' participation in the preparation of electronic content, ease of access to content, use of interactive content, polling of students, a compilation of course content in accordance with the latest scientific findings, preparation of interactive content by professors, Digital Library Update, and interactions between professors. The effective categories in the element of teaching-learning activities included participatory teaching methods, use of social networks, use of tools such as chat rooms, providing feedback, awareness of the need for interaction, encouraging students to seek information from various sources, sharing their previous experiences, networking among students and various information sources, sharing the latest scientific achievements in the field among fellow professors. The effective categories in the element of evaluation methods included process-oriented evaluation, assigning a part of the grade for individual or teamwork and class participation, evaluation of each student's individual work by her classmates, and critique of other students' opinions. Also, the results showed that the elements of the higher education curriculum based on the types of educational interactions in the virtual learning environment were related to each other. The results showed that the factor analysis model had a suitable fit for the design of the desired model and this model could be used in the higher education curriculum to create and increase various types of educational interactions in the virtual learning environment.

    Conclusion

    In general, the results of this research indicated that the creation and increase of educational interactions in electronic education could improve the quality of education. Therefore, it is recommended that designers, faculty members, planners, managers and in general curators use the model proposed in the current research IN E-learning courses.

    Keywords: Curriculum, Higher Education, Educational Interactions, Virtual Learning Environment Virtual Education
  • Gh. Lotfi *, S. Salehi, F. Chaeichi Pages 453-464
    Background and Objectives

    As technology advances, the method by which learners acquire new skills has also progressed. With the help of the Internet, a wide range of options are available to those interested in enhancing their knowledge and skills. Learners and educators can now take advantage of the benefits of both online and offline teaching. In offline learning, participants have to acquire the content in ways such as watching recorded videos. On the other hand, online education takes place in the virtual platform through connecting to the Internet. In this regard, the current research was conducted with the aim of investigating the effect of various types of virtual education, including online, offline, and combined (blended) education, on learning a perceptual-motor skill of jumping rope.

    Methods

    The present study was a semi-experimental one with a practical purpose. In this study, from elementary third-grade female students of Hamedan 2nd district of education, voluntarily 30 students (with a mean height of 129.1 ± 9.87 cm and a mean weight of 29.33 ± 21.88 kg) were selected and randomly assigned to three groups of 10 participants, including online, offline, and combined education. In order to collect information, personal characteristics questionnaire, jogging rope test (with content validity and test - retest reliability of 0.89), standard sports rope and smartphone were used. This research included the stages of introductory, acquisition, and retention. After completing the personal information questionnaire and consent form, the participants first received introductory instruction on the criterion task and obtained the necessary information. Then, they entered the acquisition phase. At this stage, each group was trained separately and based on the national jump roping plan for 4 sessions in online, offline and combined rope-jumping skill training. After completing the acquisition phase, all participants first took part in the acquisition test, and one week later, they also participated in the retention test to measure the phenomenon of motor learning, and their scores were recorded. To analyze the data, the Shapiro-Wilk test, Levene's test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used.

    Findings

    The findings showed that there was a significant difference between the scores obtained by the online and offline and combined and offline groups in both the acquisition and retention tests (p<0.05), in favor of the online and combined groups; this indicated that online and combined education groups performed better than the offline education group both in the acquisition phase and in the retention test. In addition, no significant statistical difference was found between the performance of the online and combined groups in any of the research stages (p>0.05).

    Conclusion

    The results of this research emphasize the importance of using online and combined methods in virtual education conditions to teach perceptual-motor skills to learners. Based on the results, it is suggested to teachers and trainers of motor skills to use online and combined training instead of online training, to teach motor skills in physical education virtual classes of elementary school to create an interactive and dynamic learning environment and motivation to participate in using physical education class.

    Keywords: online education, Offline education, Combined education, Jumping rope skill, Perceptual motor skill
  • R. Pirouzmand, M. Rostaminezhad *, N. Mohammadhasani, M. Ayati Pages 465-478
    Background and Objectives

    Recent advances in computer technology, artificial intelligence, and virtual reality technology have enabled instructional designers to create on-screen pedagogical agents in multimedia learning environments. But what is needed is research on how to make pedagogical agents more effective in improving learning at the highest possible level for learners. Therefore, what is currently important in the field of research on animated pedagogical agents is increasing the efficiency of pedagogical agents by using supporting strategies. The important point in the priority of choosing among the types of supporting strategies is to pay attention to the individual differences of learners, which determines the necessity of using different types of strategies. Among the individual differences that can affect the learning and processing of learners and need to be considered by designers in educational design is the difference in the cognitive style of learners considering the importance of individual differences in the design of educational content; also, considering the importance of visual attention in the process of receiving and processing educational content, the present research was conducted with the aim of investigating the effect of visual signaling by the animated pedagogical agent on the attention of students with field-dependent cognitive style in a multimedia learning environment.

    Methods

    The current study was applied research and a single-subject quasi-experimental design, and A-B-A design with follow-up was used in it. First, grouped embedded figure test (GEFT) was conducted and three students with field-dependent cognitive style who had the conditions to participate in the experiment were selected. Then, in the baseline stage, the participants were exposed to English grammar training during 8 sessions using multimedia with animated pedagogical agent, and the eye tracking data of the participants were collected at the same time. Afterwards, the participants were exposed to English grammar training for 8 sessions in the test stage using multimedia with animated pedagogical agent along with visual signaling and the desired data were collected according to the previous phase. The stage of returning to the baseline was also done for 8 sessions, like the baseline stage. Descriptive and inferential statistical methods were used for data analysis using SPSS software and visual chart analysis.

    Findings

    The findings of the research showed that, with the addition of visual signaling to the animated pedagogical agent, the attention of the learner with field-dependent cognitive style increased to the educational content (F=42.09, p=0.001). Also, the examination of the visual diagrams in the present study showed, the back and forth of the learners' attention between the content and the pedagogical agent in the intervention situation was effective and targeted.

    Conclusion

    Considering the positive effect of accompanying visual signaling with animated pedagogical agent on the attention of learners with a field-dependent cognitive style, the design of educational multimedia together with animated pedagogical agent with visual signaling can be used as useful educational content for learners with this cognitive style. Also, considering the positive effect of simultaneous visual signaling with verbal and non-verbal cues of the pedagogical agent, on the targeting of the selection process, in learners with cognitive style dependent on the field, it is recommended to use the sum of verbal and non-verbal cues of the pedagogical agent in the design and compilation of multimedia educational contents.

    Keywords: attention, Multimedia, Cognitive styles, Animated pedagogical agent, Visual signaling
  • GH. Khalifeh *, S. Latifi Pages 479-492
    Background and Objectives

    Currently, all over the world we are witnessing a change in online learning methods and a change towards coollaborative learning methods in the online environment. Due to its collaborative and interactive nature, the online learning environment creates a unique opportunity for the development of individual and collaborative learning if appropriate design approaches are used. Accordingly, if the development of learning skills in an exploratory and collaborative community is considered, designing an online collaborative learning environment is a basic and important element. In fact, creating an exploratory and supportive community is necessary to achieve critical and argumentative thinking skills and should be viewed as an educational method. Therefore, the aim of the present study was to design an online collaborative environment based on argumentative peer feedback and to investigate its impact on the critical thinking skills and argumentation quality of educational science students.

    Methods

    The design of this research was pretest-posttest control group design. In order to carry out the research, an online collaborative environment based on argumentative peer feedback was designed and developed. In this environment, students coollaboratively wrote their opinions about the the topic at hand, provided feedback on peer's writings, and then revised their writings based on the comments of their peers. The research population was all undergraduate students in the field of educational sciences of Shahid Chamran University of Ahvaz in the academic year 2019-2020, and 32 of them were selected as the research sample, and randomly assigned in a pretest-posttest control design, and they were paired as learning pairs (A dyad). The research’s measurement tools were the California Critical Thinking Skills Test and a rubric of assessing of students’ argumentative writing quality. The reliability of the critical thinking test was calculated using Kuder-Richardson Formula 20 reliability coefficient (KR20=0.69). Kappa test (0.82) was also used to measurethe reliability of the argumentative writing quality rubric. The Repeated measures ANOVA was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that providing and recieving argumentative peer feedback in the online collaborative learning environment increased students' critical thinking skills, and also the quality of argumentation. In other words, the the experimental group outperformed the control groupin term of critical thinking andargumentative writing quality.

    Conclusion

    The results of the research indicated the effect of the online collaborative environment based on peer feedback on the students' critical thinking skills and argumentation quality. In fact, the design of such environments strengthens the students' critical thinking and argumentative skills by taking into account the opportunity it provides for students to reason, examine the opinions of their peers, and finally provide feedback to their peers. Therefore, according to the results, it is suggested that online collaborative learning environment based on argumentative peer feedback should be considered as a suitable tool and approach to improve critical thinking skills and increase the quality of students' argumentation.

    Keywords: Argumentative peer feedback, Online Peer Feedback, Critical thinking skills, online collaborative environment, Argumentation
  • S. Salimi * Pages 493-508
    Background and Objectives

    To ensure the continuity of education during closures and quarantines, various methods such as television education through the Education Network and content production by teachers were offered on social networks. However, to organize virtual education, the Ministry of Education designed and implemented the Student Educational Network Application (Shad), where, similar to the real structure of a school, the student enters a class and follow the educational process. In this system, monitoring virtual classes and students' attendance is the responsibility of the school principal and administrative staff. Teachers have the opportunity to use the online content available in this system, created by educational groups and course secretariats, alongside their teaching duties.

    Methods

    The present research was practical in purpose and exploratory in sequential asynchronous method. The statistical population in the qualitative part included all primary school teachers who were studying and had experience in virtual teaching with the Shad program. The statistical population in the quantitative part included all primary school teachers in Sistan and Baluchestan province, amounting to 14,230 individuals. Based on purposive sampling, 40 primary school teachers with experience were selected for the qualitative part based on theoretical saturation. The sample size in the quantitative section, according to the Krejcie Morgan table, was 374 individuals, who were selected using simple random sampling. A total of 219 questionnaires were collected. In the qualitative part, a semi-structured interview was used, and in the quantitative part, the Shad Network Virtual Education Questionnaire (taken from the analysis of interviews) and the educational quality questionnaire of Mousavi et al. (2016) were used to collect data. For data analysis in the qualitative part, Corbin and Strauss coding method (1998) was used. Descriptive analysis, Friedman test, and correlation coefficient were used for data analysis in the quantitative part. Calculations were performed using SPSS23 software.

    Findings

    Based on the interviews conducted, three Pathology were identified for the structural factor (including: technical performance, design and aesthetics, teaching capability). From the teachers' points of view, among the factors, the technical performance factor with an average of 2.45 and a rank average of 3.30 was the first priority, and the design and appearance factor with an average of 2.19 and a rank average of 1.97 was the last priority. Two types of Pathology were identified for the behavioral factor (including: supra-individual and individual). From the teachers' perspectives, among the factors, the supra-individual factor with an average of 2.69 and a rank average of 3.64 was the first priority, and the individual factor with an average of 2.55 and a rank average of 3.43 was the last priority. Two types of Pathology were identified for the contextual factor (including: economic and social). From the teachers' perspectives, among the factors, the social factor with an average of 2.42 and a rank average of 3.80 was the first priority, and the economic factor with an average of 2.12 and a rank average of 3.33 was the last priority. Furthermore, there was a significant negative relationship between the identified Pathology and educational quality.

    Conclusion

    According to the findings, which showed that the most damages were in the structural part of the Shad network, and there was a negative relationship between these damages and the quality of education, it is recommended to the creators of this network to take measures such as increasing the volume and speed of downloads in order to fix the structural problems and content, make the user environment more attractive and increase information security. It is also recommended to education managers to provide electronic education facilities in all schools and to hold educational workshops to develop and empower teachers in using education networks.

    Keywords: virtual education, Shad Network, Educational Quality, Pathology
  • A. Afshari, F. Karvan *, J. Mahdinejad Pages 509-525
    Background and Objectives

    One of the important approaches in education is cognitive theories. Despite many applications in the field of cognitive approach development in design education, there are still challenges. The cognitive approach deals with the scientific study of mental processes such as thinking, understanding, problem solving and reasoning. In the field of education, the teaching method in the cognitive approach is related to cognitive strategies. Cognitive strategies are processes with the help of which learning, remembering, and thinking take place. Therefore, cognition and cognitive strategies play a very important role in the teaching and learning process. Different models and cognitive strategies are used in education. In the current research, three models of learning mental map, problem solving and breath of thinking were discussed. The purpose of this research was to design and validate the cognitive education method in architecture based on problem-oriented learning patterns, mind map and expansion of thinking and its effect on architecture students' ideation.

    Methods

    The current research is of a mixed type (qualitative and quantitative) and in terms of time it is a cross-sectional study. The method of collecting information in the present research was library and field method. In this study, cognitive model training is considered as an independent variable and students' ideation as a dependent variable. First, various sources were examined and the components of the cognitive educational model were identified using the content analysis method, and then the components were finally approved using the Delphi method and the judges' opinions. In the external validation phase, a semi-experimental method was used with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included professors of the department of architecture and educational technology and architecture students of Hamadan branch of Azad University. The sampling method in this research was available. In the group of professors, 12 people were selected for the internal validity of the model with the available method. 50 architecture students of design course 3 were replaced as samples in two experimental and control groups. Based on this, 25 people were randomly assigned to the experimental group and 25 people were assigned to the control group. The model of cognitive training was presented to the experimental group in a period of 10 weeks and every week in a 90-minute training session. The method of implementing the cognitive education model was that students were taught in the form of an educational program during the design course semester using different cognitive models in multiple sessions. Data analysis was done using Spss software version 22.

    Findings

    The results of developing the combined cognitive education model showed that this model included 7 categories and 57 components. The internal validity of the model was checked by Delphi method, 11 components were removed and Kendall's correlation coefficient was 0.82 based on the opinion of 12 judges for the components of the model, which was significant at the 0.01 level. In the field of external validity, the results of covariance analysis showed that education based on the developed model has a significant effect on students' ideation.

    Conclusion

    The cognitive educational model Problem-based learning, mental map and breath’s thinking in the bachelor's degree in architecture consists of 3 axes, 7 categories and 46 components. The three main axes or educational goals included content, teaching method and evaluation. The content axis included three categories (strategies based on previous knowledge, based on Problem-based learning and breath’s thinking). The axis of teaching or learning method included two categories (interactive and individual) and the axis of evaluation included two categories (process-oriented and result-oriented). The internal and external validity of the model was examined and the results confirmed its validity. Based on this, it can be suggested that the current model be used in the teaching of architectural design courses.

    Keywords: Cognitive Education, Architecture education, Problem-Based Strategy, Mental Map Strategy, Breath’s Thinking Strategy