فهرست مطالب

مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی - پیاپی 25 (زمستان 1402)

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 25 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین اسلامی مفیدآبادی*، سیاوش گلزاریان پور، حمید ابوطالبی صفحات 1-29

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین نقدینگی، تجهیز منابع وجوه و خطرپذیری در صنعت بانکداری ایران می باشد. جامعه ی آماری مورد مطالعه، شامل بانک های پذیرفته شده در بورس تهران و قلمرو زمانی تحقیق از سال 1389 تا سال 1398 است. روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی بوده که برای انجام فرضیه های پژوهش از روش تجزیه و تحلیل همبستگی و رگرسیون چند متغیره و نرم افزار اقتصادسنجی ایویوز استفاده شده است. به طور کلی، نتایج آزمون مدل رگرسیونی اول نشان داد که به غیر از متغیرهای نسبت وام، نسبت حقوق صاحبان سهام و نسبت سپرده به کل دارایی، سایر متغیرهای مستقل مدل بر قدرت خلق نقدینگی تاثیر معناداری دارند. نتایج آزمون مدل رگرسیونی دوم نیز نشان داد که به غیر از متغیرهای نسبت سپرده به کل دارایی و حاشیه سود بانکی، سایر متغیرهای مستقل مدل بر نسبت دارایی موزون به خطر بانک تاثیر معناداری دارند. نتایج آزمون مدل رگرسیونی سوم نشان داد که به غیر از متغیرهای نسبت وام ، نسبت حقوق صاحبان سهام و نسبت سپرده به کل دارایی، سایر متغیرهای مستقل مدل بر خطر کلی بانک تاثیر معناداری دارند. نتایج آزمون مدل رگرسیونی چهارم پژوهش به دلیل عدم امکان بررسی و برآورد تجربی، با توجه به اینکه داده های گردآوری شده در دوره زمانی انتخاب شده وجود نداشت، نتایجی هم برای آن ارایه نشده است. نتایج آزمون مدل رگرسیونی پنجم نیز نشان داد که به غیر از متغیرهای نرخ رشد تولید ناخالص داخلی و عملیات بازار بین بانکی و نسبت سپرده به کل دارایی، سایر متغیرهای مستقل مدل بر انحراف معیار بازده سهام تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: نقدینگی تجهیز منابع وجوه، سپرده بانکی، خطر پذیری، سرمایه حایل، اندازه بانک
  • حسین سیلسپور*، محمدجواد محقق نیا، شیما احمدی صفحات 30-56

    یکی از چالش های کلیدی که می تواند اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار دهد بحران بانکی است. این موضوع تاثیر مستقیمی بر پایداری مالی و اعتباری بانک ها و همچنین اعتماد عمومی نسبت به نظام بانکی دارد. پژوهش حاضر با استفاده از نظریه بازی ها و مدل گراف به تحلیل دقیق تعاملات میان بازیگران مختلف نظام بانکی ایران می پردازد و به ترسیم تعاملات و تاثیرات متقابل آن ها در موضوع بحران بانکی کمک می کند. نتایج پژوهش بر اهمیت درک تعاملات متقابل ذی نفعان در مدیریت بحران بانکی تاکید دارد و راهکارهایی برای کاهش ریسک و بهبود کارایی نظام بانکی ارائه می دهد. با استفاده از مدل گراف، اقدامات نجات مالی دولت و بانک مرکزی، تغییر نگرش مالیات دهندگان، انطباق استراتژی های سرمایه گذاران و تمایل مشتریان به گزینه های جایگزین، مورد بررسی قرار گرفته اند. همچنین اهمیت انطباق استراتژی های نهادهای مالی و سیاست گذاران با شرایط متغیر برای مدیریت موثر بحران بانکی مورد تاکید قرار گرفته است. در واقع وضعیت موجود و آتی بازیگران بحران بانکی شده است. یافته ها حاکی از آن است که برای رسیدن به وضعیت ایده آل و مطلوب که با اهداف بلندمدت جامعه هماهنگ باشد، نیاز به تعدیل ترجیحات بازیگران و مداخله فعالانه سیاست گذاران برای تحقق وضعیت مطلوب است.

    کلیدواژگان: بحران بانک ها، نظریه بازی ها، مدل گراف، تعامل بین ذی نفعان
  • چالش های احراز هویت در بانکداری الکترونیکی با تاکید بر خطر پول شویی
    صدیقه هجینی نژاد*، کوروش جعفرپور صفحات 57-80

    اجرای بانکداری الکترونیکی علی رغم مزایای فراوان، با چالش های زیادی روبروست. در این مقاله چگونگی تحقق قرارداد، احرازهویت، امضای الکترونیکی و قابلیت استناد امضا به عنوان داده پیام از یک طرف و مخاطرات جعل هویت و تسهیل پول شویی از طرف دیگر با مطالعه مقررات داخلی و بین المللی و روش تحلیلی، توصیفی بررسی شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که قرارداد الکترونیکی با توجه به آزادی تعیین روش انعقاد قرارداد و تجویز قانون تجارت الکترونیکی، قابل تحقق است و امضای بیومتریک و امضای دیجیتالی نه تنها کارآمد و مطمئن است بلکه می تواند جبران کننده ناتوانی اقشار محروم از ارائه اسناد هویتی و اقامتی در راستای مقررات مبارزه با پول شویی باشد؛ ضمن اینکه احراز هویت الکترونیکی با کمک هوش مصنوعی باعث شناسایی رفتارهای متقلبانه و مانع وقوع پول شویی می شود. در پایان پیشنهاد می گردد سیستم یکپارچه اطلاعاتی بین بانک ها و سازمان های متولی هویت مانند ثبت احوال، ثبت شرکت ها، ثبت اسناد و دستگاه قضایی از حیث احکام صادره در خصوص هویت اشخاص مانند محجوریت و ورشکستگی و انحلال برقرار شود تا با اطمینان ازصحت داده ها، زمینه ارائه خدمات مطمئن آنلاین و متعاقبا دفاع از داده های الکترونیکی به عنوان سند در محاکم قضایی فراهم شود.

    کلیدواژگان: امضای الکترونیکی، احراز هویت، بیومتریک، بانکداری الکترونیکی، پولشویی
  • محمد رضائی*، محمد ربیع زاده صفحات 81-118

    با توسعه بانکداری الکترونیک و دیجیتال، بانک ها در ارائه خدمات بانکی به مشتریان از کانال های متعدد و مختلف استفاده می کنند. تعدد و چندگانگی کانال های ارتباطی و توزیعی، با اینکه دسترسی مشتریان به خدمات بانکی را تسریع و تسهیل می کند اما منجر می شود که مشتریان در کانال های مختلف، هویت های مختلف و چندگانه داشته و بانک ها در تجمیع اطلاعات و تراکنش های مشتریان در کانال های متعدد و شکل دهی هویتی واحد برای هر مشتری، با مشکل مواجه شوند. این مشکل امکان شخصی سازی و متناسب سازی خدمات بانکی برای هر کدام از مشتریان را از بانک ها سلب می کند. در این بین بانکداری همه کاناله به عنوان یک راهکار مطرح شده است. با وجود انجام مطالعات متعدد درخصوص ماهیت بانکداری همه کاناله، تاکنون مدلی جامع در زمینه این استراتژی ارائه نشده و به ویژگی های مختلف آن به صورت پراکنده اشاره شده است. در این مطالعه، پژوهشگران با تحلیل مضمون مطالعات گذشته و همین طور متون حاصل از مصاحبه های نیمه ساختاریافته عمیق با خبرگان بانکی و دانشگاهی، مدلی جامع در خصوص بانکداری همه کاناله ارائه نموده اند.

    کلیدواژگان: بانکداری همه کاناله، چندکاناله، بانکداری، یکپارچگی، بانک کشاورزی
  • محمد محمدی*، حسن همتی، بنفشه ملانوروزی صفحات 119-150
    سهام داران و سرمایه گذاران نسبت به مسئله فساد مالی حساسیت های خاصی از خودشان بروز می دهند. آن ها حاضرند با انجام سرمایه گذاری و یا عدم سرمایه گذاری در سهام بانک ها میزان فساد مالی مدیران را تحت تاثیر قرار دهند. اگر سودآوری بانک همراه باثبات مالی در بازه های زمانی بلندمدت باشد، به همان نسبت می توان انتظار داشت فساد مالی در این بانک ها در حد کم بوده و با توجه به معیارهای مربوط به آزادی اقتصادی، قوانین و مقررات به طور کامل در این بانک ها نهادینه شده باشند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر فساد مالی، آزادی اقتصادی، قوانین و مقررات و شفافیت اطلاعات بر سودآوری و ثبات مالی بانک ها است. این پژوهش از نوع مطالعه کتابخانه ای و تحلیلی-  علی بوده و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی (پانل دیتا) طی دوره زمانی 1395 تا 1400 است. نتایج تحقیق نشان داد که فساد مالی بر سودآوری بانک ها تاثیر منفی و معکوس و آزادی اقتصادی، قوانین و مقررات و شفافیت اطلاعات بر سودآوری بانک ها تاثیر مثبت و مستقیمی می گذارد. همچنین، نتایج تحقیق حاکی از آن بود که فساد مالی بر ثبات مالی بانک ها تاثیر منفی و معکوس و آزادی اقتصادی، قوانین و مقررات و شفافیت اطلاعات بر ثبات مالی بانک ها تاثیر مثبت و مستقیمی می گذارد.
    کلیدواژگان: فساد مالی، آزادی اقتصادی، قوانین و مقررات، شفافیت اطلاعات، سودآوری، ثبات مالی بانک ها، پانل دیتا
  • علی قاسمی*، امیراحسان چابک، احمد نوروززادگان، محسن حمیدیان صفحات 151-172

    مطالعه حاضر بر پایه بررسی نقش کیفیت اطلاعات حسابداری و ریسک حسابرسی در تعدیل ارتباط میان اعتماد اجتماعی و خطر سقوط قیمت سهام بانک ها بنا نهاده شده است. در این مسیر و به منظور پاسخ گویی به سوالات طرح شده و حصول اهداف پژوهش ، اطلاعات مالی 11 بانک برای یک دوره ده ساله از ابتدای سال 1392 تا پایان سال 1401 استخراج، متغیرهای پژوهش محاسبه و آزمون های آماری لازم صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-  همبستگی بوده و طرح آن از نوع تجربی و با استفاده از رویکرد پس‏رویدادی است. یافته ها بیان داشت بین اعتماد اجتماعی و خطر سقوط قیمت سهام، ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. بین کیفیت اطلاعات حسابداری و خطر سقوط قیمت سهام، ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. بین ریسک اطلاعات حسابرسی و خطر سقوط قیمت سهام، ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد، کیفیت اطلاعات حسابداری، تعدیل کننده ارتباط اعتماد اجتماعی و خطر سقوط قیمت سهام نبوده و ریسک اطلاعات حسابرسی، تعدیل کننده ارتباط اعتماد اجتماعی و خطر سقوط قیمت سهام نیست.

    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، ریسک حسابرسی، اعتماد اجتماعی، خطر سقوط قیمت سهام
|
  • Hossein Eslami Mofid Abadi *, Siavash Golzarianpour, Hamid Aboutalebi Pages 1-29

    The main aim of the present study was to investigate the relationship between liquidity, funds resources, and risk-taking in Iran's banking industry with evidence from banks admitted to the Tehran Stock Exchange. The statistical population studied in this research included banks admitted to the Tehran Stock Exchange from 2010 to 2019, selected and tested using systematic sampling. The statistical sample of the research consisted of 24 banks. The research method was one of survey descriptive. As such, correlation analysis method and multivariate regression model were used to test the hypotheses and estimate the model. Also, Excel and SPSS software were used for the tests related to the research hypotheses and EViews was used for the estimation calculations of the current research models. In general, the results of the first regression model test showed that apart from the variables of loan-to-total-asset ratio, equity-to-total-asset ratio, and deposit-to-total-asset ratio, other independent variables of the model have a significant effect on liquidity creation power. The results of the second regression model test revealed that apart from the variables of deposit-to-total-asset ratio and bank profit margin, other independent variables of the model have a significant effect on the bank's risk-weighted asset ratio. The results of the third regression model test showed that apart from the variables of loan-to-total-asset ratio, equity-to-total-asset ratio and deposit-to-total-asset ratio, other independent variables of the model have a significant effect on the bank's overall risk. The test results of the fourth regression model of the research were not available due to the impossibility of empirical investigation and estimation according to the data collected in the selected time period, and no results have been presented for it. The results of the fifth regression model test also indicated that apart from the variables of GDP growth rate and interbank market operations and the ratio of deposit-to-total assets, other independent variables of the model have a significant effect on the standard deviation of stock returns.

    Keywords: Funding liquidity, Deposits, bank risk, capital buffer, Bank Size
  • Hossein Seilsepoor *, MohammadJavad Mohagahnia, Shima Ahmadi Pages 30-56

    One of the key challenges that can affect the country's economy is the banking crisis. This issue has a direct impact on the financial and credit stability of banks, as well as public trust in the banking system. Using game theory and the graph model, the present research deals with the detailed analysis of the interactions between the different actors in the Iranian banking system and helps to outline their interactions and mutual effects in the banking crisis issue. The results of the research emphasize the importance of understanding the mutual interactions of stakeholders in the management of the banking crisis and provide solutions to reduce risk and improve the efficiency of the banking system. Using the graph model, financial rescue measures of the government and the central bank, the change of taxpayers' attitudes, the adaptation of investors' strategies, and the desire of customers for alternative options have been investigated. Also, the importance of adapting the strategies of financial institutions and policymakers to the changing conditions for the effective management of the banking crisis has been emphasized. In fact, the current and future situation of the actors of the banking crisis has been examined. The findings indicate that in order to reach an ideal and desirable situation that is in harmony with the long-term goals of the society, there is a need to adjust the preferences of actors and the active intervention of policy makers to realize the desired situation.

    Keywords: Banking Crisis, game theory, graph model, Stakeholder Interaction
  • Challenges of Authentication in Electronic Banking with an Emphasis on the Risk of Money Laundering
    Sedigheh Hejini Nejad *, Kourosh Jafarpor Pages 57-80

    The implementation of electronic banking, despite its many advantages, faces many challenges. In this research project, how to fulfill the contract, authentication, electronic signature, and the ability to cite the signature as message data on the one hand, and the dangers of impersonation and facilitating money laundering on the other hand were analyzed descriptively by studying domestic and international regulations and analytical methods. The result of this study shows that the electronic contract can be fulfilled due to the choice of determining the method of concluding the contract and the prescription of the electronic commerce law. Therefore, the biometric signature and digital signature are not only efficient and reliable but can also compensate for the inability of the deprived classes to provide identity and residence documents in line with anti-money laundering regulations, while electronic identity authentication with the help of artificial intelligence will identify fraudulent behavior and prevent money laundering. As such, it is suggested to establish an integrated information system between banks and identity custodian organizations such as civil registry, company registry, document registry, and the judicial system in terms of the decrees issued regarding the identity of persons such as confiscation, bankruptcy, and liquidation in order to ensure the accuracy of the data and to provide secure online services and subsequently to defend electronic data as a document in judicial courts.

    Keywords: electronic signature, know your customer (KYC), biometric signature, Electronic banking, money laundering (ML)
  • Mohammad Rezaei *, Mohammad Rabizadeh Pages 81-118

    With the development of electronic and digital banking, banks use multiple and different channels in providing banking services to customers; Although the abundance and multiplicity of communication and distribution channels accelerates and facilitates customers' access to banking services, but it makes customers have different and multiple identities in different channels; It also causes banks to have difficulty in accumulating customer information and transactions in multiple channels and forming a unique identity for each customer; This problem deprives banks of the ability to personalize and customize banking services for each customer. In the meantime, omnichannel banking has been proposed as a solution. Despite numerous studies on the nature of omnichannel banking, so far a comprehensive model of this strategy has not been presented and its various features have been mentioned sparsely. In this study, researchers have presented a comprehensive model of omnichannel banking by analyzing the content of past studies as well as texts from in-depth semi-structured interviews with banking and academic experts.

    Keywords: Omnichannel Banking, Multichannel, Banking, Channel, Integration, Omnichannel Marketing
  • Mohamad Mohamadi *, Hasan Hemmati, Banfshe Mula Nourozi Pages 119-150
    The purpose of this research is to investigate the impact of financial corruption, economic freedom, laws and regulations, and transparency of information on the profitability and financial stability of banks. This research is a library and analytical-causal study and is based on panel data analysis. In this research, the financial information of 109 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period of 2016 to 2021 has been examined. The results of the research in connection with the confirmation of the first hypothesis of the research showed that financial corruption has a negative and inverse effect on the profitability of banks. Further, the results of the research in connection with the confirmation of the second hypothesis of the research showed that economic freedom has a positive and direct effect on the profitability of banks. Also, the results of the research in connection with the confirmation of the third hypothesis of the research indicated that laws and regulations have a positive and direct effect on the profitability of banks. Further, the results of the research in connection with the confirmation of the fourth hypothesis of the research showed that the transparency of information has a positive and direct effect on the profitability of banks. Also, the results of the research in connection with the confirmation of the fifth hypothesis of the research indicated that financial corruption has a negative and inverse effect on the financial stability of banks.
    Keywords: Financial Corruption, Economic Freedom, laws, regulations, Transparency information, profitability, Financial stability of banks, panel data
  • Ali Ghasemi *, AmirEhsan Chabok, Ahmad Noruzzadegan, Mohsen Hamidian Pages 151-172

    The present study is based on investigating the role of accounting information quality and audit risk in adjusting the relationship between social trust and the risk of falling stock prices of banks. To this aim and in order to answer the proposed questions, the researchers extracted the financial information of 11 banks for a ten-year period from 2013 to 2022, analyzed the variables of the research, and performed the necessary statistical tests. The present research method is descriptive-correlational and its design is experimental, using a post-event approach. The findings indicated that there is a negative and significant relationship between social trust and the risk of falling stock prices. There is a negative and significant relationship between the quality of accounting information and the risk of falling stock prices. Moreover, there is a positive and significant relationship between the risk of audit information and the risk of falling stock prices. Furthermore, the quality of accounting information does not moderate the relationship between social trust and the risk of falling stock prices; the risk of audit information does not moderate the relationship between social trust and the risk of falling stock prices.

    Keywords: Accounting information quality, audit risk, Social trust, Stock Price Crash Risk