فهرست مطالب

نشریه روان شناسی سلامت و رفتار اجتماعی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عوامل فردی ،خانوادگی و اجتماعی موثر بر تجربه ی شکست عشقی : یک مرور نظام مند
    لادن عراقی*، عبدالله شفیع ابادی، علی دلاور، مژگان مردانی راد صفحه 1

    یکی از پرچالش ترین مسائلی که امروزه می تواند برای افراد در طول زندگی شان اتفاق بیافتد تجربه شکست عشقی است که عمدتا با پیامدهای منفی گوناگونی همراه است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در شکست عشقی بود. بدین منظور از روش مرور نظامند استفاده شد. جامعه در این بخش کلیه منابع نوشتاری (چاپی/الکترونیکی) داخلی و بین المللی در زمینه تجربه شکست عشقی بود که از طریق پایگاهای اطلاعاتی داخلی و خارجی قابل بازیابی و دسترسی بودند. پس از تعیین معیارهای ورود (منتشر شده از سال 2000 تا کنون؛ پژوهش هایی که در یک مجله معتبر به چاپ رسیده باشند و دارای متن کامل بودند؛ پژوهش های تجربی و مروری) و غربالگری و ارزیابی مقالات، 37 مطالعه انتخاب شد. با بررسی نظامند پیشینه پژوهش و بر اساس مرور نظامند انجام شده، ویژگیهای شخصیتی، سبک دلبستگی و طرحواره های ناسازگار به عنوان سه عامل مهم فردی، الگوهای فرزندپروری به عنوان یک عامل مهم خانوادگی و حمایت اجتماعی ادراک شده به عنوان عامل مهم اجتماعی موثر بر تجربه شکست عشقی شناسایی شدند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، ضروری است در طراحی مداخلات و برنامه هایی که برای پیشگیری و یا درمان شکست عاطفی طراحی می شوند، به متغیرهای فردی، خانوادگی و اجتماعی شناسایی شده توجه داشته باشند. چگونگی تاثیر و نقش هریک از این متغیرها بر شکست عاطفی به بحث گذاشته شد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، حمایت اجتماعی ادراک شده، طرحواره های ناسازگار، شکست عشقی، الگوهای فرزندپروری
  • بررسی رابطه اضطراب کرونا با اعتیاد به شبکه های اجتماعی، افسردگی و اضطراب مرگ در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز
    مینا ملکی *، منیجه شهنی ییلاق صفحه 2

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه اضطراب کرونا با اعتیاد به شبکه های اجتماعی، افسردگی و اضطراب مرگ در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز بود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش یک مطالعه توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز که در سال 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند تشکیل داد و از بین آنها 240 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های اضطراب کرونا عیلپور و همکاران (1398)، اعتیاد به شبکه های اجتماعی خواجه احمدی و همکاران (1395)، افسردگی دانشجویان کاواجا و برایدن (2006) و اضطراب مرگ تمپلر (1970) پاسخ دادند. داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد اعتیاد به شبکه های اجتماعی (541/0 = r)، افسردگی (473/0 = r) و اضطراب مرگ (310/0 = r) با اضطراب کرونا رابطه معنادار دارند. همچنین، نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان داد متغیرهای اعتیاد به شبکه های اجتماعی و افسردگی به ترتیب 37 و 24 درصد توانایی پیش بینی اضطراب کرونا را دارند، ولی اضطراب مرگ قادر به پیش بینی اضطراب کرونا نبود. نتایج یافته ها نشان داد اعتیاد به شبکه های اجتماعی و افسردگی توانایی پیش بینی اضطراب کرونا را دارند، بنابراین به نظر می رسد که در شرایط همه گیری کرونا بتوان با کاهش اعتیاد به شبکه های اجتماعی و مداخله برای بهبود افسردگی، از اضطراب کرونا کاست.

    کلیدواژگان: افسردگی، مرگ، اعتیاد، شبکه های اجتماعی، کرونا
  • مدل ساختاری خردمندی بر اساس هوش موفق با نقش میانجی عزت نفس در مدیران میانی
    سمیه سالک مقدم *، آنیتا باغداساریانس، فاطمه گلشنی صفحه 3

     این پژوهش با هدف، ارائه مدل ساختاری خردمندی بر اساس هوش موفق با میانجی گری عزت نفس در مدیران میانی انجام شد. روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی و به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از روش تحلیل الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مدیران لایه میانی بانک های خصوصی و شرکت هواپیمایی ماهان شهر تهران در نیمه اول سال 1400 بودند، که از میان آن ها، تعداد 300 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای خردمندی (آردلت، 2003)، هوش موفق (استرنبرگ، 2005)، و عزت نفس (روزنبرگ، 1965) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V19 و Lisrel-V8.80 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج نشان داد هوش موفق اثر مستقیم و معنادار بر خردمندی داشته است. اثر غیرمستقیم هوش موفق بر خردمندی مدیران میانی با میانجی گری عزت نفس با 95 درصد اطمینان تایید شد. بنابراین می توان این گونه نتیجه گرفت که مدیران خردمند از هوش موفق و عزت نفس بالاتری برخوردارند. لذا توجه به تاثیر متغیرهای مذکور برای کاربردی شدن مفهوم خردمندی اهمیت فراوانی دارد، همچنین شناسایی و انتخاب مدیران میانی در سازمان ها و طراحی بسته های آموزشی مناسب تر و برنامه های دانش افزایی بیشتر برای پرورش خردمندی به مدیران ارشد و پژوهشگران یاری می رساند.

    کلیدواژگان: خردمندی، هوش موفق، عزت نفس، مدیران میانی
  • اثر بخشی درمان مبتنی برتعامل والد_کودک با روش آموزش حضوری بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای بیش فعالی و نقص توجه
    سحر بیات، منصوره شهریازی احمدی*، مهناز استکی صفحه 4

     پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد - کودک با روش آموزش حضوری بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای بیش فعالی و نقص توجه انجام شد . روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان 10 تا 12 سال منطقه 19 شهر تهران در سال 1400 که مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه بود. حجم نمونه تعداد 30 نفر تعیین شد به روش نمونه گیری هدفدار، این تعداد افراد به روش همتاسازی در دو گروه تقسیم شدند که تعداد هر گروه 15 نفر تعیین شد که یک گروه آزمایش به شیوه آموزش حضوری درمان مبتنی بر تعامل والد- کودک را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ برنامه درمانی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه کارکردهای اجرایی جرارد و همکاران (2000) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها نیز تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره بود. یافته های پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر تعامل والد - کودک با روش آموزش حضوری بر کارکردهای اجرایی (حافظه فعال، تنظیم هیجانی) دانش آموزان دارای بیش فعالی و نقص توجه موثر است (05/0<p). می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر تعامل والد - کودک با روش آموزش حضوری می تواند در بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای بیش فعالی و نقص توجه موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، بیش فعالی و نقص توجه، درمان مبتنی بر تعامل والد &ndash، کودک، آموزش حضوری
  • ارائه مدل پیش بینی مطلوبیت اجتماعی بر مبنای سخت رویی و تحریک طلبی با واسطه گری جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم
    حسین توکلی، فرشید خسروپور*، علیرضا منظری توکلی، علیرضا ملازاده صفحه 5

    هدف پژوهش حاضر ارائه مدل پیش بینی مطلوبیت اجتماعی بر مبنای سخت رویی، تحریک طلبی و جهت گیری مذهبی بود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش یک مطالعه توصیفی - همبستگی بود. نمونه پژوهش شامل 360 نفر دانش آموز مشغول به تحصیل دوره متوسطه دوم مدارس عادی استان مرکزی بود که نفرات به طور تصادفی انتخاب شده و پرسشنامه در اختیار آنها قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل چهار پرسشنامه مطلوبیت اجتماعی کارلو و همکاران (2003)، پرسشنامه سخت رویی لانگ و گولت (2003)، پرسشنامه تحریک طلبی باس و پلامین (1984) و پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت و راس (1967) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی و شاخص های برازش مدل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که مطلوبیت اجتماعی به طور مستقیم با سخت رویی و تحریک طلبی در دانش آموزان ارتباط دارد (01/0>p). و نیز مطلوبیت اجتماعی به طور غیرمستقیم از طریق جهت گیری مذهبی با سخت رویی و تحریک طلبی ارتباط دارد (01/0>p). بنابراین پرورش صفت سخت رویی و تحریک طلبی با واسطه گری جهت گیری مذهبی در دانش آموزان می تواند در افزایش مطلوبیت اجتماعی دانش آموزان موثر باشد.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، مطلوبیت اجتماعی، سخت رویی، تحریک طلبی
  • مدل پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس خودشناسی، عشق با میانجیگری هوش هیجانی
    ایران صادقی*، افشین صلاحیان، مهدیه صالحی صفحه 6

    این پژوهش با هدف سلامتی خانواده و کاهش تعارضات زناشویی به بررسی مدل پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس خودشناسی، عشق با میانجیگری هوش هیجانی پرداخت که بوسیله نمونه گیری خوشه ای به صورت تصادفی از مراجعین زوج مراکز مشاوره شهر تهران، 248نفر نمونه (115 زن و 133 مرد) انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه تعارضات زناشویی ثنایی و همکارن (1396)، پرسشنامه خودشناسی قربانی و همکاران (2008)، پرسشنامه عشق استرنبرگ (1986)، پرسشنامه هوش هیجانی سیبریا شرینگ (منصوری، 1380) بودند. داده های پیمایش پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار SMART.PLS و از طریق مدل سازی معادلات ساختاری به شکل بدون خرده مقیاس تجزیه- تحلیل شدند. یافته ها حاکی از آنست که متغیرهای خودشناسی، عشق توانستند واریانس هوش هیجانی را با مقدار 2/47 درصد توجیه کنند و این دو متغیر همراه متغیر میانجی توانستند واریانس تعارضات زناشویی را با مقدار 2/68 درصد پیش بینی کنند، همچنین نقش میانجی گری هوش هیجانی در هر دو مسیرمعنی دار بود. نتایج نشان داد که مدل پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس خودشناسی، عشق با میانجیگری هوش هیجانی دارای برازش مطلوب است. با توجه به نتایج این مطالعه تدوین یک پروتکل آموزشی - درمانی دقیق برای زوجین با هدف کاهش تعارضات زناشویی و افزایش سلامت جامعه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: عشق، هوش هیجانی، خودشناسی، تعارضات زناشویی
|
  • Individual' Familial and Social Factors Effective on the Experience of Love Failure : A Systematic Review
    ladan araghi*, Abdollah Shafiabadi, Ali Delavar, mozhgan mardanirad Page 1

      One of the most challenging issues that can happen to people in their lifetime today is the experience of love failure, which is mainly associated with various negative consequences. The aim of the current research was to identify the factors that affect love failure. For this purpose, the systematic review method was used. In this section, the community included all domestic and international written sources (printed/electronic) on the experience of love failure, which could be retrieved and accessed through domestic and foreign databases. After determining the inclusion criteria (published from 2000 to now; studies that were published in a reputable journal and had full text; experimental and review studies) and screening and evaluation of articles, 37 studies were selected. With the systematic review of the background of the research and based on the systematic review, personality characteristics, attachment style and maladaptive schemas as three important individual factors, parenting patterns as an important family factor and perceived social support as an important factor. social influence on the experience of love failure were identified. Based on the results of this research, it is necessary to pay attention to the identified individual, family and social variables in the design of interventions and programs that are designed for the prevention or treatment of emotional failure. The effect and role of each of these variables on emotional failure was discussed.

    Keywords: perceived social support, attachment style, maladaptive schemas, love failure, parenting patterns
  • The relationship between Corona anxiety and social media addiction, depression and death anxiety in students of Shahid Chamran University of Ahvaz
    mina maleki*, manijeh shehni yailagh Page 2

    The aim of the present study was to investigate the relationship between corona anxiety and social media addiction, depression and death anxiety in students of Shahid Chamran University of Ahvaz. the current research was of applied type and in terms of method it was a descriptive-correlational study. the statistical population of this research consisted of all male and female undergraduate students of shahid chamran university of ahvaz who were studying in 2021-2022, and among them, 240 people were selected through cluster sampling. they responded to the questionnaires about Corona anxiety by Ailpour et al. (2018), social media addiction by Khaje Ahmadi et al. (2015), depression of students by Kawaja and Bryden (2006) and Templer's death anxiety (1970). Data was analyzed by Pearson correlation test and multiple regression using SPSS version 26 software. the findings showed that social media addiction (r = 0.541), depression (r = 0.473) and death anxiety (r = 0.310) have a significant relationship with corona anxiety. also, the results of multiple regression showed that the variables of social media addiction and depression have the ability to predict Corona anxiety by 37% and 24%, respectively, but death anxiety was not able to predict Corona anxiety. the results of the findings showed that social media addiction and depression have the ability to predict the Corona anxiety, so it seems that in the conditions of the Corona epidemic, it is possible to reduce the anxiety of Corona by reducing the social media addiction and intervening to improve depression.

    Keywords: Depression, Addiction, Corona, Death, social media
  • Structural Model of Wisdom based on Successful Intelligence with the Mediating role of self-Esteem in Middle Managers
    Somaye Salek Moghadam *, Anita Baghdasarians, Fatemeh golshani Page 3

     This research was conducted with the aim of providing a structural model of wisdom based on successful intelligence with the mediation of self-esteem in middle managers. The cross-sectional research method is correlational. The statistical population of this research was made up of all the middle level managers of private banks, municipal organizations and Mahan Airlines in Tehran in 1399-1400, from among them, 300 people were selected by staged cluster sampling method. In this research, the tools of wisdom (Ardelt, 2003), successful intelligence (Sternberg, 2005), and self-esteem (Rosenberg, 1965) were used, all of which are valid and had acceptable reliability. In order to analyze the data, SPSS-V19 and Lisrel-V8.80 software were used. Also, in order to respond to the research hypotheses, structural equation modeling was used. The findings of the research showed that the model has a good fit. The results showed that successful intelligence had a direct effect on wisdom. In connection with the existence of an indirect effect of successful intelligence on the wisdom of middle managers through self-esteem, it is confirmed with 95% confidence. The results showed that successful intelligence had a direct effect on wisdom. Therefore, paying attention to the mentioned variables helps senior managers and researchers in order to apply the concept of wisdom, it is very important to identify and select middle managers in organizations and design more appropriate training packages and increase knowledge and designing more suitable for cultivating wisdom.

    Keywords: wisdom, successful intelligence, self-esteem, middle managers
  • Effectivness of parent_child interaction therapy with educational face_to_face method on executive functions of students with hyperactivity and attention deficit
    Sahar Bayat, mansure shahriari ahmadi *, mahnaz esteki Page 4

    The present study was conducted with the aim of the effectiveness of treatment based on parent-child interaction with face-to-face training method on the executive functions of students with hyperactivity and attention deficit disorder. The research method was quasi-experimental, with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the study was all children aged 10 to 12 years in the 19th district of Tehran in 2022 who were suffering from hyperactivity and attention deficit. The sample size of 30 people was determined by the purposeful sampling method, this number of people was divided into two groups by the matching method, the number of each group was 15 people. And the control group did not receive any treatment plan. The research tool was the executive functions questionnaire of Gerard et al. (2000). The method of data analysis was univariate and multivariate covariance analysis.The research findings showed that the treatment based on parent-child interaction with face-to-face training method on executive functions (memory emotional regulation) of students with hyperactivity and attention deficit (p<0.05). It can be concluded that the treatment based on the interaction of the parent of the child with the face-to-face teaching method can be effective in improving the executive functions of students with hyperactivity and attention deficit.Keywords: treatment based on parent-child interaction, face-to-face training, executive functions, hyperactivity and attention deficit

    Keywords: executive functions, Treatment based on parent-child interaction, face-to-face training, hyperactivity, attention deficit
  • Presenting a Model of Predicting Social Desirability Based on Hardiness and Irritability with the Mediation of Internal and External Religious Orientation in Students
    Hossein Tavakoli, Farshid Khosropour *, Alireza Manzari Tavakoli, Alireza mollazadeh Page 5

    The aim of this research was to provide a prediction model of social desirability based on strictness, provocativeness and religious orientation. The current research was applied and in terms of method, it was a descriptive-correlational study. The research sample consisted of 360 students who were studying in the second secondary level of normal schools in Central Province, who were randomly selected and given a questionnaire. Data collection tools included four questionnaires of Carlo et al's Prosocial Tendencies Measure Revised (2003), Lang & Goulet's Hardness questionnaire (2003), Buss & Plomine et al's Irritability Scale (1984) and Allport and Ross's Religious orientation questionnaire (1967). Cronbach's alpha coefficient, factor analysis and model fit indices were used to analyze the data. The results of the research show that social desirability is directly related to strictness and impulsiveness in students (p<0.01). Also, social desirability is indirectly related to strictness and impulsiveness through religious orientation (p<0.01). Therefore, cultivating the trait of strictness and provocation through the mediation of religious orientation in students can be effective in increasing the social desirability of students.

    Keywords: hardiness, Religious orientation, social desirability, Irritability
  • Predicting model of marital conflict based on self-knowledge, love mediated by emotional intelligence
    iran sadeghi *, afshin Salahian, mahdieh salehi Page 6

    With the aim of family health and reducing marital conflicts, this study investigated the model of predicting marital conflicts based on self-knowledge, love and mediated by emotional intelligence. 133 men) were selected. The instruments used to collect information were Sanaei et al. (2017) Marital Conflict Questionnaire, Ghorbani et al. (2008), Sternberg Love Questionnaire (1986), and Siberia Schering Emotional Intelligence Questionnaire (Mansouri, 2001). After collection, survey data were analyzed using SMART.PLS software and structural equation modeling without subscale. Findings indicate that the variables of self-knowledge, love could justify the variance of emotional intelligence with a value of 47/2% and these two variables along with the mediator variable were able to predict the variance of marital conflicts with a value of 62/8%, as well as the mediating role of intelligence Emotion was meaningful in both directions. The results showed that the model of predicting marital conflicts based on self-knowledge, love mediated by emotional intelligence has a favorable fit. According to the results of this study, it is recommended to develop an accurate educational-therapeutic protocol for couples with the aim of reducing marital conflicts and increasing community health.

    Keywords: emotional intelligence, love, Self-Knowledge, marital conflicts