فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال دوازدهم شماره 48 (زمستان 1402)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال دوازدهم شماره 48 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا رابط*، محرم عین اللهی صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    این پژوهش به منظور بررسی وضعیت فعالیت های شرکت های تعاونی کشاورزی و صنعتی استان زنجان در فضاهای بازار رقابتی اجرا شده است.

    روش شناسی/ رهیافت:

    تحقیق از نوع پژوهش های کاربردی است و جامعه آماری آن، شرکت های تعاونی های فعال ‏کشاورزی و صنعتی استان زنجان است. در این تحقیق از مجموع 265 شرکت تعاونی کشاورزی و 123 شرکت تعاونی صنعتی در حال بهره برداری، تعداد 157 شرکت تعاونی کشاورزی و 93 شرکت تعاونی صنعتی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده طبقه ای انتخاب و بررسی شده است. به منظور ارزیابی مطلوبیت شاخص های رقابت پذیری شرکت های تعاونی، چهار شاخص اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، مدیریتی و زیرساختی- نهادی مورد بررسی و ارزیابی قرارگرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که از بین شاخص های مورد مطالعه، شاخص های اقتصادی و زیرساختی به ترتیب با میانگین 37/3 و 36/3 نقش بیشتری در رقابت پذیری شرکت های تعاونی دارند. همچنین در شاخص های مدیریتی و فرهنگی- اجتماعی چالش های شرکت های تعاونی صنعتی نسبت به شرکت های تعاونی کشاورزی بیشتر است. در زیرشاخص های برنامه ریزی و سیاست گذاری؛ دانش و آگاهی، تجربه و تخصص؛ مشکلات شرکت های تعاونی صنعتی نسبت به شرکت های تعاونی کشاورزی بیشتر است. تغییر نگرش دولت و نهادهای وابسته به بخش تعاون، ایجاد و ارتقای مشارکت ملی، ارتقای سطح دانش و آگاهی، افزایش مهارت، آموزش اعضا، تسهیل فرآیند تشکیل شرکت های تعاونی، بازاریابی، بازار رسانی، تغییر قوانین در راستای حمایت همه جانبه از شرکت های تعاونی، نقش بارزی را در رقابت پذیری تعاونی های کشاورزی و صنعتی بر عهده دارند.

    اصالت/نوآوری:

    این مطالعه به طور هم زمان وضعیت این شرکت ها را از لحاظ رقابت پذیری بررسی کرده و باهم مورد مقایسه قرار داده است.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، تعاونی تولید، عوامل اقتصادی - اجتماعی، عوامل زیرساختی، عوامل مدیریتی
  • مصطفی ابرهیم پور*، محسن اکبری، عاطفه عبدالهی صفحات 29-51
    ابتدایی ترین هدف شرکت های تعاونی از هر نوع که باشند بهبود وضع اقتصادی اعضای این شرکت هاست. پس از پیروزی انقلاب اسلامی تعاونی های کشور، از لحاظ فیزیکی رشد فوق العاده ای داشته و زمینه های لازم برای مشارکت عموم مردم در موارد مختلف اقتصادی و اجتماعی فراهم آورده اند. در این پژوهش برای تعیین اولویت های سرمایه گذاری شرکت های تعاونی توسعه و عمران شهرستانی شهرستان از تحلیل اسناد بالادستی با استفاده از روش تحلیل اسناد استفاده شده است؛ سپس باتوجه به مصاحبه های انجام شده با اعضای شرکت های تعاونی توسعه و عمران شهرستانی شهرستان رشت، سازمان تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیریت آمار و اطلاعات و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان، فرماندار و بخشدار شهرستان ، متخصصان دانشگاهی فعال در حوزه گیلان شناسی فرصت های سرمایه گذاری به تفکیک مشخص گردیدند و با استفاده از تکنیک تحلیل اسناد تحلیل و با استفاده از تکنیک دلفی رتبه بندی شدند؛ در ادامه باتوجه به خروجی تکنیک دلفی در راستای تحلیل راهبردی، با استفاده از استراتژی والدینی، اولویت هر کدام از طرح های شناسایی شده شهرستان رشت تعیین و موقعیت هر کدام از آن ها باتوجه به عوامل کلیدی موفقیت و قابلیت های تعاونی در ماتریس والدینی جانمایی و پیشنهادهای اجرایی لازم ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فرصت های سرمایه گذاری، رتبه بندی، ماتریس والدینی، تکنیک دلفی
  • امیر علی فرهنگ، اسمعیل دلیر* صفحات 52-68
    تعاونی ها و توسعه آنها به عنوان مهم ترین واسطه ارائه و فروش تولیدات در ارتباط با توزیع درآمد وکاههدف اول پژوهش بررسی وضعیت شرکت های تعاونی بهره مند از تسهیلات اشتغال پایدار روستائی در استان اردبیل می باشد جامعه آماری شامل تعداد 185 شرکت تعاونی فعال در سطح استان بود که از مجموع آن تعداد 48 تعاونی قادر به دریافت تسهیلات و وام شده و تعداد 26 تعاونی موافق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه شدند و از این تعداد نیز صرفا تعداد 21 شرکت تعاونی توانسته بودند بعد از اخذ تسهیلات اشتغال پایدار در تعاونی مذکور اشتغال ایجاد کنند هدف دوم بررسی عوامل موثر بر موفقیت و عدم موفقیت شرکت های تعاونی بهره مند از تسهیلات اشتغال پایدار روستایی در استان اردبیل است که به واسطه پرسشنامه ای محقق ساخته به بررسی آن پرداخت شد و جهت بررسی پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده گردیده و رقم 914/0 حاکی از پایایی پرسشنامه است. تکمیل پرسشنامه به واسطه تعداد 80 نفر از مدیران تعاونی های سطح استان صورت گرفت و در چهار مولفه به بررسی و تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر عملکرد و موفقیت تعاونی ها با روش تحلیل عاملی پرداخته شد. با توجه به یافته ها مشخص شد که از میان چهار شاخص اصلی با 25 معیار فرعی، مولفه شاخص بهبود توانمندی های مشارکتی و عوامل انگیزشی در محیط کار با نه معیار فرعی بیشترین تاثیر را بر روی موفقیت و عملکرد تعاونی های روستایی داشته است و کمترین امتیاز و تاثیر را شاخص بهبود مدیریت داخلی تعاونی ها با پنج معیار فرعی به خود اختصاص داده است..
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: تعاونی روستایی، استان اردبیل، اشتغال پایدار
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، پروین قادری نژاد صفحات 69-86

    یکی از محورهای اساسی توسعه، دانش محور بودن فعالیت های تولیدی است. آسیب پذیری زیاد بخش کشاورزی از یک سو و اهمیت بالای این بخش در تامین امنیت غذایی از سوی دیگر سبب شده که کشاورزی در ایران به سمت تولید دانش بنیان گام بردارد. در این راستا تعاونی های تولیدی با تجمیع اراضی خرد و اعمال مدیریت صحیح از طریق به کارگیری روش های علمی و گرایش به سمت استفاده از فناوری نوین در امر تولید، می توانند زمینه را برای افزایش بهره وری فراهم آورند. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی وضعیت به کارگیری علوم و تجهیزات جدید در بخش کشاورزی و تاثیر آن ها بر کارایی تعاونی ها انجام پذیرفته است.در این مطالعه به اندازه گیری انواع کارایی 29 شرکت تعاونی تولیدی روستایی استان مازندران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها اقدام شد. بدین منظور از نرم افزار DEAP2.1 بهره گرفته شد.نتایج نشان داد تنها 24/17 درصد تعاونی های مورد بررسی به لحاظ فنی و مقیاس، 03/31 درصد به لحاظ مدیریتی، 90/6 درصد به لحاظ تخصیصی و اقتصادی کارا هستند. همچنین بر اساس رویکرد ورودی محور، فاصله زیادی (7/58 درصد) بین متوسط کارایی فنی تعاونی های دانش محور با منبع محور وجود دارد که پیشنهاد می شود مدیران تعاونی های سراسر استان، تعاونی های شهرستان آمل را الگوی خود قرار دهند و در جهت بهره مندی از علم و فناوری نوین در امر تولید کوشا باشند.در اکثر مطالعات انجام شده صرفا به اندازه گیری کارایی فنی بسنده شده است؛ حال آنکه در مطالعه ی حاضر به اندازه گیری انواع کارایی فنی، تخصیصی، اقتصادی، مدیریتی و مقیاس و مقایسه تعاونی های دانش محور با منبع محور پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تعاونی های دانش محور، کارایی، کشاورزی
  • اسدالله عباسی*، ابوالفضل مقدم، یاسر حیدری، علیقلی حیدری صفحات 87-103
    زمینه و هدف

    افزایش دسترسی همه اقشار جامعه به تسهیلات تعاونی ها، در سال های اخیر به عنوان ابزاری برای رشد بهره وری و استانداردهای زندگی، به تمرکز سیاستی عمده ای در کشورهای در حال توسعه تبدیل شده است. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی رابطه ی میان تسهیلات اعطایی بخش تعاون در ایجاد فرصت های شغلی با توجه به طرح های توسعه وزارت تعاون کار ورفاه اجتماعی است.

    روش شناسی/ رهیافت :

     جهت آزمون فرضیه ها از مدل پنل دیتا استفاده شده است. پس از انجام آزمون اف لیمر و هاسمن جهت انتخاب مدل مناسب، مشخص گردید که مدل از نوع اثرات ثابت است. بنابراین رگرسیون با عرض از مبدا های ثابت تخمین زده شد. داده های تمامی استا های کشور طی یک دوره ی 6 ساله (1396 تا 1401) مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تخمین نشان داد که تمامی متغیرها از حیث علائم با تئوری های اقتصادی سازگاری دارد. تسهیلات بخش تعاون، تعداد طرح های مصوب بر فرصت های شغلی ایجاد شده در کشور تاثیر مثبت و معنی داری داشته است. هم چنین مشخص شد ارزش افزوده سرانه استان ها و رشد سطح عمومی قیمت ها تاثیر مثبت و معنی داری بر متغیر وابسته داشته است.

    اصالت و نوآوری:

     در مطالعات پیشین تسهیلات و اعتبارات به عنوان یک متغیر فرعی در موفقیت انواع تعاونی ها معمولا مورد سنجش قرار گرفته است. در این تحقیق نقش تسهیلات در ایجاد فرصت شغلی در استانها مورد مطالعه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فرصت شغلی، تسهیلات، ارزش افزوده سرانه، تورم، وزارت تعاون کار ورفاه اجتماعی
  • تبیین مدل بهبود عملکرد و شایستگی های مدیران تعاونی های کشاورزی
    ناصر سیف اللهی*، محمدرضا کشاورز صفحات 104-117
    زمینه و هدف

    تعاونی های کشاورزی ابزار مهمی برای ارتقای نوسازی کشاورزی هستند که نقش مهمی در سازمان دهی تولید محصولات کشاورزی دارند. لذا نیاز است تا راه های موثر برای ارتقای کیفیت مدیریت تعاونی برای مدیران کشاورزی بررسی شود. هدف از این پژوهش ارائه مدل بهبود عملکرد و شایستگی های مدیران تعاونی های کشاورزی با رویکرد تظریه داده بنیاد می باشد.

    روش شناسی:

     این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده، از نوع مطالعات توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان و مدیران تعاونی های کشاورزی بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای بررسی روایی بخش کیفی، از مدل روایی محتوایی و پایایی درون کدگذار و میان کدگذار بهره گرفته شد. روش تحلیل داده ها، رویکرد نظریه داده بنیاد بود که با نرم افزار MAXQDA و با استفاده از روش کدگذاری تدوین شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که مدل شایستگی مدیران تعاونی های کشاورزی از هفت بعد تشکیل شده است؛ که عبارت اند از: کارآفرینی، آگاهی، تفکر، جهت گیری شغلی، ویژگی های شخصیتی، دانش و فناوری و قابلیت های شخصی.

    اصالت/نوآوری: 

    بر اساس دیدگاه شایستگی، نتایج این پژوهش با تحلیل تاثیر ترکیبی از شایستگی های مختلف مدیران کشاورزی بر عملکرد تعاونی ها شایستگی شغلی مدیریت را غنی می کند و ایده هایی برای ساخت مدل های شایستگی عمومی صنعت ارائه می دهد. همچنین نتایج این مطالعه کمک شایانی به بهبود عملکرد و شایستگی های مدیران تعاونی های کشاورزی به عنوان یک عامل تاثیرگذار مهم بر عملکرد تعاونی می کند.

    کلیدواژگان: شایستگی، مدیران کشاورزی، تعاونی های کشاورزی، نظریه داده بنیاد
  • علی کیائی، شهاب الدین شمس*، امیر محمدزاده صفحات 118-132
    شرکت های تعاونی و سهامی نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند. از طرفی یکی از مهم ترین و گسترده ترین پژوهش های مالی تشریح رفتار بازده در این شرکت ها می باشد. در ادبیات مالی شناسایی عوامل تاثیرگذار بر بازده همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر نیز، مدل سازی بازده در شرکت های تعاونی کشاورزی و شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، می باشد.تحقیق حاضر، از تحقیقی کمی می باشد که ازلحاظ نوع هدف کاربردی است و در گروه تحقیقات توصیفی و از نوع پیمایشی جای دارد. جامعه آماری پژوهش کلیه شرکت های تعاونی فعال در حوزه کشاورزی و کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که نمونه موردمطالعه متشکل از شرکت هایی است که طی دوره 1381 تا 1399، اطلاعات موردنیاز فصلی در بخش تعریف متغیرها در دسترس باشد که 154 شرکت بورسی و 52 شرکت تعاونی کشاورزی را شامل می شود.نتایج تحقیق نشان دادند در هر دو نوع شرکت تعاونی و سهامی، اندازه، سودآوری و اهرم ارتباط معنادار با بازده دارند. در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران؛ عامل گرایش احساسی بازار رابطه معنادار با بازده ندارد. عامل سودآوری رابطه مثبت و معنادار با بازده دارد. عامل ارزش، اندازه و اهرم رابطه منفی و معنادار با بازده دارد. در شرکت های تعاونی کشاورزی؛ اندازه شرکت، بازده دارایی، نسبت جاری با بازده رابطه معنادار و مثبت و اهرم با بازده رابطه منفی و معنادار دارند.
    کلیدواژگان: بازده، گرایش های احساسی، اندازه شرکت، اهرم مالی
|
  • Alireza Rabet *, Moharram Ainollahi Pages 1-28
    Context and purpose

    This study was conducted to study the performance of agricultural and industrial cooperatives in Zanjan province in the competitive market space.

    Methodology/approach:

    In this study, 157 agricultural cooperatives and 93 industrial cooperatives out of a total of 265 agricultural and 123 industrial active cooperatives were selected and analyzed by stratified sampling method. To assess the appropriateness of the competitiveness indicators of cooperative enterprises, four indices including economic, social-cultural, managerial and infrastructural-institutional indicators were examined and evaluated.

    Findings and conclusions

    The results of this study showed that among the surveyed indicators, economic and infrastructure indicators play a more important role in the competitiveness of cooperative enterprises with an average value of 3.37 and 3.36, respectively. In addition, in terms of socio-cultural and managerial indicators, the challenges for industrial cooperatives are more than agricultural cooperatives, while infrastructure and institutional challenges are more in agricultural cooperatives compared to industrial cooperatives. In planning and policy sub-indicators; knowledge and awareness, experience and expertise; industrial cooperatives have more problems than agricultural cooperatives. Forming cooperatives, marketing, commercializing, modifying the law to comprehensively support cooperatives, enhancing culture in the society, creating and enhancing social capital and improving investment security and private investment play an important role in the competitiveness of agricultural and industrial cooperatives.

    Originality/innovation

    Previous studies have examined the status of agricultural or industrial cooperative enterprises, but this study simultaneously investigates and compares the situation of these enterprises in terms of competitiveness.

    Keywords: Competitiveness, cooperation, socio-economic factors, infrastructure factors, management factors
  • Mostafa Ebrahimpour *, Mohsen Akbari, Atefeh Abdollahi Pages 29-51
    The most basic goal of cooperative companies of any type is to improve the economic status of the members of these companies. After the victory of the Islamic Revolution, the cooperatives of the country have grown tremendously physically and have provided the necessary grounds for the participation of the general public in various economic and social matters. State economic inadequacies and harmful consequences of the private economy make it necessary to pay more attention to cooperatives. In this research, upstream document analysis using the document analysis method has been used to determine the investment priorities of the city's development and construction cooperative companies. Then, according to the interviews conducted with the members of the development and construction cooperative companies of Rasht city, the cooperative organization, work and social welfare, the management of statistics and information, and the management and planning organization of Gilan province, the governor and prefect of the city, experts A university active in the field of Gilanology, investment opportunities were identified separately and analyzed using the document analysis technique and ranked using the Delphi technique. In the following, according to the output of the Delphi technique in line with strategic analysis, using the parental strategy, the priority of each of the identified projects of Rasht city is determined and the position of each of them according to the key success factors and cooperative capabilities in the matrix. Placement parents and necessary implementation suggestions have been provided.
    Keywords: Investment opportunities, Ranking, parental matrix, Delphi Technique
  • Amirali Farhang, Esmail Dalir * Pages 52-68
    Job creation should governments provide cooperatives with material and moral support and pave the way for job creation as one of the foundations of economic stability. This study aims to examine the situation of cooperatives benefiting from employment facilities is a rural stable in Ardabil province, the statistical population of which is rural cooperative companies active in Ardabil province. The results of interviews with 26 cooperatives receiving loans showed that 21 cooperatives were able to create employment in the cooperative after obtaining sustainable employment facilities, and this means a positive and effective impact of sustainable employment facilities, which is also the report and statistical data. Confirms that one of the other objectives of this study is to investigate the factors affecting the success and failure of cooperatives benefiting from sustainable rural employment facilities in Ardabil province, which were surveyed with a researcher-made questionnaire. In order to evaluate the reliability, we used Cronbach's alpha, which number 0.914 showed the reliability of the questionnaire used. This questionnaire was completed by 40 managers of cooperatives in the province and in four components to evaluate the factors affecting the performance and success of these cooperatives the use of factor analysis was discussed. According to the analysis of the results of the questionnaire, the component of improving participatory capabilities and motivational factors in the workplace has the greatest impact on the success and performance of rural cooperatives. The least score and impact has the improvement of internal management of cooperatives.
    Keywords: Rural Cooperative, Ardabil Province, Employment Sustainable
  • Somayeh Shirzadi Laskookalayeh *, Parvin Ghaderinejad Pages 69-86

    One of the basic axes of development is knowledge-oriented production activities. The high vulnerability of the agricultural sector, on one hand, and the high importance of this sector in providing food security, on the other hand, have caused agriculture in Iran to take a step towards becoming knowledge-based. In this regard, production cooperatives by consolidating small lands and applying correct management through the use of scientific methods and Tendency towards using new technology in production can provide the basis for increasing the productivity of this sector. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigating the state of using new science and modern equipment in the agricultural sector and their effect on the efficiency of cooperatives.

    Methodology/approach

    In this study, the types of efficiency of 29 rural production cooperative companies in Mazandaran province are measured using Data Envelopment Analysis method. For this purpose, DEAP2.1 software is used.

    Findings and conclusions

    The results show that only 17.24% of the investigated cooperatives are efficient in terms of technical and scale, 31.03% in terms of management, 6.90% in terms of allocation and economy. Also, there is a big gap (82.10%) between the technical efficiency of knowledge- based cooperatives and resource- based cooperatives, so it is suggested that the managers of cooperatives in this province should set the cooperatives of Amol as their model and trying in benefiting from new science and technology in production.

    Keywords: Agriculture, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Knowledge-Based Cooperatives
  • Asadollah Abbassi *, Abolfazl Moghadam, Yasser Heidari, Ali Heydari Pages 87-103
    Context and purpose

    Increasing the access of all sections of society to the facilities of cooperatives has become a major policy focus in developing countries in recent years as a tool to increase productivity and living standards. The main goal of this research is to investigate the relationship between the facilities granted by the cooperative sector in creating job opportunities according to the development plans of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare.

    Methodology/approach

    been studied.To test the hypotheses of the model Panel Data Used.After doing the test F Limer and Hausman to choose the right model, it was determined that the model is of fixed effects type.Therefore, regression with width was estimated from fixed origins .The data of all the provinces of the country during a period of 6 years (2017-2022) has

    Findings and conclusions

    .The estimation results showed that all variables are compatible with economic theories in terms of signs.The facilities of the cooperative sector, the number of approved projects have had a positive and significant impact on the job opportunities created in the country. It was also found that the added value per capita of the provinces and the growth of the general price level had a positive and significant effect on the dependent variable.

    Originality

    In previous studies, facilities and credits are usually measured as a secondary variable in the success of cooperatives. In this research, the role of facilities in creating job opportunities in the provinces has been studied.

    Keywords: opportunity, Facilities, Added value per capita, swelling, Ministry of Labor, Social Welfare
  • Explaining the Performance Improvement Model and Competencies of Managers of Agricultural Cooperatives
    Naser Seifollahi *, Mohammadreza Keshavarz Pages 104-117
    Context and purpose

    Agricultural cooperatives are an important tool for promoting agricultural modernization, which plays an important role in organizing the production of agricultural products. Therefore, there is a need to investigate effective ways to improve the quality of cooperative management for agricultural managers. The purpose of this research is to provide a model for improving the performance and competencies of agricultural cooperative managers with the theory approach.

    Methodology/approach: 

    This research is a descriptive study in terms of purpose, application, and in terms of data collection. The statistical population of the research were experts and managers of agricultural cooperatives. The data collection tool was a semi-structured interview. To investigate the validity of the qualitative part, the content validity and intra-coder and inter-coder reliability models were used. The method of data analysis was the grounded theoretical approach, which was compiled with MAXQDA software and used the coding method.

    Findings and conclusions

    The research results showed that the competence model of agricultural cooperative managers consists of seven dimensions abilities, which include: entrepreneurship, awareness, thinking, career orientation, personality traits, knowledge and technology, and personal abilities.

    Originality: 

    Based on the perspective of competence, the results of this research enrich the management occupational competence by analyzing the combined effect of different competences of agricultural managers on the performance of cooperatives and provide ideas for building general industry competence models. The results of this study help to improve the performance and competencies of managers of agricultural cooperatives as an important influencing factor in cooperative performance.

    Keywords: Competence, Agricultural Managers, Agricultural cooperatives, Grounded theory
  • Ali Kiaei, Shahabeddin Sham *, Amir Mohammadzadeh Pages 118-132
    cooperative and stock companies play an important role in the country's economy. On the other hand, one of the most important and extensive financial researches is the explanation of the return in these companies. In the financial literature, identifying the factors influencing the return has always been of great importance. Based on this, the aim of the current research is to model returns in agricultural cooperatives and companies listed on the Tehran Stock Exchange.The current research is a quantitative research that is practical in terms of the type of goal. Also, it belongs to the group of descriptive and survey research. The statistical population of the research is all the cooperative companies active in the field of agriculture and all the companies accepted in the Tehran Stock Exchange. It includes 154 stock exchange companies and 52 agricultural cooperative companies.The research results showed that in both types of cooperative and stock exchange companies, size, profitability and leverage have a significant relationship with return. In companies listed on the Tehran Stock Exchange; The sentiment factor has no significant relationship with the return. The profitability factor has a positive and significant relationship with the return. The factor of value, size and leverage has a negative and significant relationship with the return. In agricultural cooperative companies; company size, return on asset, current ratio have a significant and positive relationship with return, and leverage has a negative and significant relationship with the return.
    Keywords: return, Sentiment, Company Size, Financial Leverage