فهرست مطالب

نشریه ادب عربی
سال یکم شماره 1 (پیاپی 0، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فیروز حریرچی، حسینعلی اصغری متی کلایی صفحه 1
    موشح، نوع خاصی از شعر است که در قرن سوم هجری در اندلس(اسپانیای کنونی) به وجود آمد و در پیدایش اولین سراینده، اندلسی بودن و حتی در تعریف آن مباحث فراوانی وجود دارد. بسیاری از محققین درباره علت پیدایش موشح، اظهار بی اطلاعی می کنند. با این وجود، امور زیر را در کتاب های قدیم و جدید عامل پیدایش آن دانسته اند؛ آواز اسپانیای قدیم، اشعار ملی و عامی، اشعار تروبادورها (troubadours)‎، وجود مسمط، مخمس و رباعی عربی و تفنن عروضی.
    عده ای دیگر، تاثیر مناطق جغرافیایی اندلس، حکومت اشرافی حاکم و اختلاط نژادهای مختلف بعد از فتح مسلمانان را عامل پیدایش موشح می دانند. البته بعضی دیگر، آوازهای یهودیان، زنان جلیقیه و زریاب را نیز از عوامل پیدایش موشح قلمداد کرده اند.
    این مقاله در پی آن است که درستی یا نادرستی دلایل فوق را بررسی و حدود تاثیر برخی از آنها را مشخص کند و در پایان نیز دلایل اصلی پیدایش موشح در اندلس را برشمرد.
    کلیدواژگان: موسیقی، شعر، _ زبان، موشح، آواز (غنا)
  • ابوالحسن امین مقدسی، بهرام امانی صفحه 13
    «فن هجا» از فنون شعری است که به طور خودانگیخته یا غیرخودانگیخته، برای آرامش آشفتگی های درونی شاعر همراه با رنجش مهجو از وجود وی برمی خیزد. بدون شک در شکل گیری این نوع از شعر، عامل یا عواملی دخالت دارد، همان گونه که در جهت گیری شاعران به سوی نوع معینی از شعر، انگیزه ها یا عللی دخیل است. این مقاله تلاش دارد این عوامل را در دو دسته بیرونی و درونی بررسی نماید.
    در قسمت نخست به بررسی ریشه های هجوگرایی بشار در محیط خانواده و اجتماع پرداخته شده، و از بردگی خانوادگی، نقص عضو ژنتیکی، مقطوع النسل بودن و اثرات آن در تولید هجا سخن گفته شده است، و در بخش بعدی آن به انطباق شخصیت این شاعر با نقطه نظرهای برخی از روانشناسان و جامعه شناسان در مباحثی چون اضطراب، هیجان خواهی، عقده حقارت و عقده خودبزرگ بینی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هجا، اغراض شعر، انگیزه های هجو، بصره، بشاربن برد
  • عدنان طهماسبی، حسن اسماعیل زاده صفحه 31
    فن مدیح نبوی همانند هر فن شعری دیگر، مراحل مختلفی را طی کرده و فراز و نشیب های متعددی را پشت سر گذاشته است. این فن به وسیله شاعران بزرگی چون کعب بن زهیر و حسان بن ثابت پایه گذاری شد و با الهام گرفتن از قرآن کریم و سنت نبوی به حیات خود ادامه داد.
    در دوره انحطاط (مغول، ممالیک و عثمانی ها) به دلایل مختلف سیاسی، اجتماعی و دینی و مذهبی، دوران شکوفایی این فن شعری فرا می رسد و با طبع-آزمایی شاعران برجسته ای چون بوصیری، صفی الدین حلی و ابن نباته مصری و... به اوج خود می رسد و به صورت یک فن شعری مستقل با ساختار و ویژگی های خاص خود درمی آید؛ در دوره معاصر نیز به لطف شاعرانی چون محمود سامی البارودی، احمد شوقی و... با رویکردی جدید ادامه پیدا می کند. در این مقاله ضمن اشاره به فن مدح و مدایح نبوی و چگونگی شکل گیری آن به تقلید و تجدید ایجاد شده در این فن در دوره معاصر در مقایسه با مدایح نبوی دوره انحطاط پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: محمد(ص)، عصر انحطاط، _ شعر معاصر عربی، مدایح نبوی
  • نصرالله شاملی، اعظم پرچم صفحه 53
    زبان عربی که در دروه جاهلی از فصاحت و بلاغت و غنای معنایی در الفاظ یا واژگان، به رشد چشمگیری نائل شده بود، آماده پذیرایی وحی الهی در این زبان گردید. از طرف دیگر قرآن (کلام الهی)، دارای معانی بلند و حقایق علمی بی پایان، در قالب الفاظ عربی می بایست طوری تجلی می نمود، تا بتواند پیام وحی را آن طور که هست به مخاطبانش برساند، با توجه به نزول وحی، مراتب علمی قرآن که دارای لایه های متعدد معنایی است در قالب الفاظ عربی متجلی شد و البته قبل از آن نیز این زبان از غنای الفاظ چندمعنایی برخوردار بود. در این مقاله برآنیم رفتار واژگان چندمعنایی (اعم از مترادف و مشترک) را که مورد بحث دانشمندان علوم قرآنی است در ادب جاهلی بررسی کنیم و میزان برخورداری ادب جاهلی از این پدیده را روشن سازیم، که تا چه حد ادب جاهلی از آن برخوردار بوده و یا کدامیک از پدیده ها، در ادب جاهلی مطرح نبوده؛ بدین ترتیب، این ویژگی اعجاز قرآن است که توانسته روابط متداخل واژگانی را دارا باشد و در این ارزیابی، منحصربه فرد تلقی گردد.
    کلیدواژگان: مشکل القرآن، ادب جاهلی، _ ترادف و تضاد، اشتراک، متشابه القرآن
  • انسیه خزعلی، اشرف بصیری صفحه 77
    «نجیب کیلانی» از جمله نویسندگان متعهد بر این باور بود که دستاوردهای هنری و ادبی باید در جهت اعتلای فرهنگ اسلامی به کار گرفته شود؛ لذا داستان نویسی به سبک واقع گرایانه را نوعی نیاز جهان عرب و به ویژه جامعه مصر می دانست و آنچه داستان های وی را از دیگر ادیبان معاصر خود متمایز می نمود، داشتن روح و رنگ دینی و تعهد وی به قضایای اسلامی است و اهمیت این امر، نگارش تحقیق پیش رو را ضروری می نمود. تبیین سبک واقع گرایی در داستان های کوتاه او به عنوان هدف این پژوهش نیز خود نقطه عطفی در این امر است که کیلانی با تمسک به این مکتب و بهره گیری از آموزه های اسلامی، مشکلات جامعه را مطرح و اذهان را برای چاره جویی و درک آن فرامی خواند. این تحقیق به شیوه کتابخانه ای با بررسی عناصر داستانی در مجموعه داستانهای کوتاه «کابوس»، سبک واقع گرایی انتقادی وی را در طرح موضوعات اجتماعی تبیین می کند و این نتیجه حاصل شده است که کیلانی موضوعاتی را که رنگ و بوی اسلامی و پیام اخلاقی دارند، به عنوان محور داستان های واقعگرایانه خود به خدمت گرفته و با پردازش سه عنصر داستانی زاویه دید، شخصیت و پیرنگ بیش از سایر عناصر، داستانی کوتاه اما هدفمند را به رشته تحریر درآورده است.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، داستان کوتاه، عناصر داستانی، کیلانی، اسلام گرایی
  • حسن عبدالهی صفحه 101
    در میان حروف الفبای عربی، همزه تنها آوایی است که به چهار شکل مختلف نوشته می شود:ء، ا، و، ئ. این اشکال چهارگانه همزه، باعث شده که نویسندگان، به ویژه کسانی که به هر دو زبان عربی و فارسی می نویسند در هنگام نوشتن برای انتخاب شکل صحیح آن با مشکلات جدی روبه رو شوند.
    این مقاله به منظور دستیابی به اهداف زیر نگارش یافته است:1 معرفی رسم الخط صحیح همزه در عربی و فارسی با استناد به کتاب های معتبر صرف و نحو و قواعد املایی عربی و فارسی و نیز با تکیه بر شیوه رایج نگارش آن توسط ادیبان و نویسندگان توانا؛2 تدوین و تنظیم قواعد همزه به گونه ای که در عین جامع و کامل بودن فراگیری آن نیز آسان باشد؛3 تبیین موارد اشتراک و اختلاف نگارش همزه در عربی و فارسی برای کسانی که به هر دو زبان می نویسند
    کلیدواژگان: فارسی، عربی، همزه، رسم الخط، نگارش
  • محمدحسین واثقی راد صفحه 111
    جانشینی حضرت علی(ع) به عنوان وصی رسول خدا(ص) موضوع اختلافی شیعه و اهل سنت است. شیعه برای اثبات این سخن، دلایلی از قرآن، حدیث، عقل و تاریخ دارد. شایسته است که در این مباحث، گستره ادب نیز مورد توجه قرار گیرد، اما جز اندکی به آن پرداخته نشده است. در این مجال این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. با نگرش به ادبیات عرب چنین بر می آید که جانشینی حضرت علی(ع) مشهور بوده و این مطلب در شعر شاعران به وفور دیده می شود.
    کلیدواژگان: شعر عربی، شاعران، وصی پیامبر، حضرت علی
  • سعید شیبانی صفحه 139
    ابوکبیر هذلی از شاعران عصر جاهلی بود و در زمان پیامبر(ص) به دین مبین اسلام گروید. آوازه او به خاطر سرودن قصیده های چهارگانه، با مطلعی مشابه است. او در این قصاید از یک بحر عروضی، آن هم بحر کامل، بهره جسته است. محور اصلی این قصیده ها، انسان است. نگارنده در این مقاله سعی نموده است تنها قصیده اول را از درون، مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. در این قصیده، شاعر به گونه ای از عنصر زمان، بهره گرفته است که این عنصر، از یک عنصر فیزیکی به یک موضوع شعری، تغییر هویت داده است؛ یعنی عنصر زمان، عاطفه شاعر را چنان تحت تاثیر قرار داده است که در متن و محتوای شعر او به خوبی هویداست.
    کلیدواژگان: جوانی، زمان، انسان، سالخوردگی، عاطفه
  • عبدالحسین فقهی، سید اسماعیل قاسمی موسوی صفحه 155
    کتاب صبح الاعشی فی صناعه الانشاء یکی از بزرگترین دایره المعارف هایی است که تا قرن نهم هجری در تمدن اسلامی به وجود آمده است. در این کتاب، بسیاری از مباحث تاریخی، علمی و ادبی مطرح شده و نگارنده در آن، شیوه اداره دیوان انشاء (دبیرخانه ای که مکاتبات غیرمالی و غیر نظامی در آن نوشته می شده است) را توضیح داده است. نویسنده این کتاب، احمد بن علی قلقشندی، سالها در دیوان انشاء مشغول بوده است. در این مقاله که از مطالعه اجمالی کتاب فراهم آمده است، سازمان امور اداری دولت در عصر ممالیک بررسی و معرفی شده است. ارکان اداری یا سازمان اجرایی دیوان انشاء عبارت بوده است از: 1) هفت دسته دبیران. 2) انبارداران 3)حاجب دیوان. 4) کتاب الدست. 5) کتاب الدرج.
    کلیدواژگان: صبح الاعشی، کتاب الدست، دیوان انشاء، کتاب الدرج
|
  • Firuz Harirchi, Hussein, Ali Asghari Mati Kolaayi Page 1
    Muwashshah is a poetic form which originated in Andalus (the present-day Spain) in the third century after Hegira, and much has been said on its first composer, Andalusian origin, and definition. While many researchers admit that they are uninformed concerning the causes or the justifying reasons for the emergence of Muwashshah, they consider in both old and new books several factors as the major grounds for its emergence, which include: Lyrics of the ancient Spain, national and folk songs, troubadour poetry, poems in rhymed couplets, cinquains, Arabic quatrains and Arūḍ meter. For some, the grounds for the emergence of Muwashshah lie in the role played by Andalusia’s geographical regions, the ruling aristocracy, and the mingling of different races following the Muslim Conquest. Others, also, add to the above list the Hebrew songs, Galician women, as well as the role of Ziryab (the great musician and composer) in this regard. The present article intends to investigate whether and to what extent the above factors can serve as the original grounds underlying the emergence of Muwashshah; it also aims to specify the contributions made by some of the above factors in this respect, and finally enumerate the major grounds accordingly.
    Keywords: language, music, poetry., song (lyrics), Muwashshah
  • Abul, Hasan I. Amin, Moqaddas, Bahrm Amni Page 13
    Hijā or satire is a genre of poetry that emerges, both spontaneously and through conscious effort, from the depth of the poet’s soul to relieve him of his inner anguish and is followed by resentment of the one being satirized. In the same way as there exist certain motives or factors behind the orientation of poets towards a specific genre of poetry, there are also certain factors involved in the development of this form of poetry. The present article is an effort to investigate such factors within the two classifications of internal and external motives. To begin with, the present study examines the causes of Bashār’s orientation towards satire in the family and social environments, and mentions such factors as his family’s enslavement, genetic physical deformity, as well as barrenness and incapability of producing offspring, as the major factors contributing to his production of satire. The article continues to compare the personality trait of this poet in terms of the opinions of some experts in psychology and sociology on issues including stress, sensation seeking, inferiority complex, and superiority complex.
    Keywords: poetic genres, Bash?r ibn Burd, motives of satire, Basra., satire
  • Adnān Tahmāsebi, Hasan Ismā'Il, Zādeh Page 31
    Similar to any poetic genre, eulogy of the Prophet (pbuh) has progressed through various stages and experienced vicissitudes of history. The genre was first developed by such great poets as Ka’b bin Zuhayr and Hassan ibn Thābit, and continued to survive inspired by the Holy Qur’an and the Prophet’s tradition. The Period of Decadence (the Mongol, Mamālīk, and Ottoman Empires) was the heyday of this poetic genre which reached its apogee through the artistic contest of distinguished poets including al-Busiri, Safi al-Din Helli, and Ibn Nubāta al-Misri, and became an independent genre of poetry with its particuliar construction and characteristics. The genre starts a new trend in the contemporary period through the efforts made by poets such as Mahmud Sāmi al-Bārudi, Ahmad Shawqi, and others. While giving an introduction to the genre of eulogy, and eulogies after the Prophet (pbuh), and how they came into existence, the present article presents a comparative study of this poetic genre in the contemporary period and the Period of Decadence, and deals with the renovation and imitation developed in this genre in the contemporary period as compared with the eulogies in praise of the Prophet produced in the Period of Decadence.
    Keywords: Muhammad (pbuh), contemporary Arabic poetry, Period of Decadence., eulogies in honor of the Prophet
  • Nasrollāh Shāmeli, Azam Parcham Page 53
    Reaching a considerable growth in terms of rhetoric, eloquence, and semantic richness of words or terms, the Arabic language was ready in the Pre-Islamic Period to receive the Divine Revelation. On the other hand, the Qur’an (as the Word of Allah) with its sublime meanings and boundless scientific facts had to be revealed in the Arabic language in such a way that it would succeed in duly communicating the Revelation’s message to its audience; given the coming down of Revelation, the Qur’an’s scientific levels, which are by themselves of multiple layers of meaning, were embodied in the words of the Arabic language, a language previously enriched with words that were polysemous. The present article intends to investigate the behavior of the polysemous words (both synonymy and homonymy) of the Pre-Islamic literature found in the Holy Qur’an that are discussed by experts of the Quranic sciences; it intends to clarify the extent to which the Pre-Islamic literature enjoyed this phenomenon, and which of the above phenomena were not present in that literature. It is, therefore, considered the Qur’an’s miracle to be able to incorporate terminological overlaps and be deemed as a unique feature in the present analysis.
    Keywords: analogous, homologous, homonymy, synonymy, antonymy, polysemy, linguistics
  • Ensiyeh Khazali, Ashraf Basiri Page 77
    As a committed writer, Najib al-Kaylāni was of the belief that works of art and literature should be used as a means to promote the Islamic culture; thus, he regarded writing narratives, in a realistic style, as the need of the Arab World and particularly the Egyptian society. Features which distinguish his works from those written by other writers are the religious hue and spirit of his stories as well as his commitment towards Islamic issues, the significance of which made it necessary to conduct the present research. Explanation of the realistic style of his short stories is a turning point which serves as the objective of the present study, since it is through his recourse to Islamic teachings and taking advantage of the Islamic doctrines that al-Kaylāni addresses the society’s problems and calls the public opinion to understand them and find respective solutions. Utilizing a library research method, the present study analyses the narrative elements of al-Kābus short story anthology to explain his critical realistic style in addressing social issues. It is concluded that al-Kaylāni utilizes as the core of his realistic stories issues that are of an Islamic hue and contain a moral message, and writes a story which is short yet purposeful by means of elaborating the three elements of narrative, i.e. point of view, character and plot, more than other elements.
    Keywords: al, Kaylāni, short story, realism, Islamism, elements of narrative
  • Hasan Abdullāhi Page 101
    From among the Arabic alphabet, hamza is the only vowel with four orthographic variations of (alone), (above a wāw), (above and under an ‘alif) and (above a dotless yā). Such an orthographic variation for hamza has caused spelling problems for writers mainly those who write in both Arabic and Persian. The present article is to reach the following
    Objectives
    1. Introducing the right orthography of hamza in the Arabic and Persian languages with reference to the authoritative books on the Arabic and Persian morphology and syntax together with rules of orthography which rely on the current orthographic methods employed by the competent writers; 2. Compiling hamza rules which are comprehensive yet easy to learn; 3. Clarifying the points of orthographic similarity and differences in the Arabic and Persian languages for those writing in both languages.
    Keywords: Arabic, Persian, orthography, writing, hamza
  • Muhammad, Hussein Vātheqi, Rād Page 111
    Designating Imam Ali (pbuh) as the successor of the Messenger of Allah (pbuh) is a source of Shia-Sunni split. To prove it, however, Shia provides arguments found in the Holy Qur’an, hadith (tradition), wisdom, and history. It is worth to consider works of literature on the issue as well, yet little research has been done in this respect. This issue has been dealt with in the present article. A study of the Arabic literature provides evidence of the fact that the succession of Imam Ali (pbuh) was certainly a notable event and reference to it can be found abundantly in the poetry of poets.
    Keywords: Imam Ali (pbuh), Successor of the Prophet (pbuh), Arabic poetry, poets
  • Said Sheibāni Page 139
    Abu Kabir al-Hudhali was a poet of the Pre-Islamic era who converted to Islam during the time of the holy Prophet (pbuh). He is famous for his fourfold odes with similar prologues. In his odes, he fully utilizes a complete ‘arūḍ meter. The central topic of his odes is the human being. The present article is an attempt to perform an inner analysis of only the first ode, in which the poet has used the time element in such a way that it has changed from a physical element to a poetic subject; that is to say, the element of time has influenced the poet’s emotions to the extent that it is clearly manifest in the text and content of his poem.
    Keywords: old age, ode, time, human being, youth, emotion