فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
پیاپی 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا رجب نژاد، یحیی حاجی، امیر مهدی طالب، سعید رجب نژاد صفحه 9
    اهداف
    از جمله موضوع های اساسی که پژوهش در آن از جایگاه ویژه ای برخوردار است، سبک زندگی اسلامی است. سبک زندگی اسلامی چیست و ویژگی های آن از منظر قرآن و روایات چه می باشد و نیز شاخصه های انسان متعالی، اصول و مبانی سبک زندگی اسلامی، وجه تمایز و امتیاز سبک زندگی اسلامی با دیگر روش های زندگی و نیز ماهیت و غایت سبک زندگی اسلامی و نقش انسان شناسی و جهان بینی و هدف زندگی در سبک زندگی چیست..
    روش ها
    هر مکتب و مذهبی، سبک زندگی برای بشریت ارایه می دهد و مدعی است، جامعه مطلوب و زندگی سالم در نتیجه پیروی از روش زندگی است که آنان ارایه می نمایند. حقیقت این است وقتی سخن از سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه به میان می آید، دو امر به ذهن تداعی می کند. به دیگر سخن گزاره حاکی از سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه، متضمن دو گزاره دیگر هم هست: الف) وضع موجود جوامع بشری دچار آسیب ها و آفت زده سبک زندگی غیر اسلامی است. ب) چیستی و چگونگی سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه و دیگری امکان حصول به این سبک زندگی است. در این پژوهش تلاش شده است در راستای رسیدن به سبک زندگی اسلامی، حیات طیبه از منظر قرآن مورد بررسی قرار گیرد..
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که ایمان و عمل صالح، ملاک و معیار اساسی سبک زندگی اسلامی و دستیابی به حیات طیبه است. حیات طیبه و لقای پروردگار، هر دو، با ایمان و عمل صالح به دست می آید. از آن جهت که «حیات» سبب حس و حرکت در همه موجودات است، «حیات طیبه» نیز سبب شهود حق تعالی و سیر در تجلیات انوار الهی و سبک زندگی جدید نورانی برای آدمی می گردد..
    نتیجه گیری
    از آنجا که موضوع سبک زندگی اسلامی و نیز قانون مند کردن آن برای همه بشریت، آن گونه که شایسته این مهم باشد، چندان مورد توجه قرار نگرفته است، پژوهش در حیات طیبه که یک اصطلاح قرآنی است و بررسی ویژگی های زندگی مرتبط با آن می تواند ما را به سبک زندگی مورد قبول اسلام رهنمون سازد..
    کلیدواژگان: سبک زندگی، اسلام، قرآن، حیات طیبه، جامعه آرمانی
  • یحیی حاجی، حمیدرضا خدامی ویشته، مهدی مصری، اسلام آقاپور، مهدی سالاری، جعفر انیسی، محمدرضا رجب نژاد* صفحه 30
    مقدمه

    با توجه به اینکه تاثیر استرس در دنیای امروز حقیقتی انکار ناپذیر است و نیز با توجه به تاثیر گسترده استرس بر سلامت عمومی فرد، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مدیریت استرس بر سلامت عمومی دانشجویان پاسدار طی دوره آموزش عمومی در مرکز آموزشی دانشکده تربیت پاسداری دانشگاه امام حسین(ع)- تهران صورت گرفته است..

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر یک پژوهش نیمه تجربی بود و جامعه پژوهش در این مطالعه شامل کلیه دانشجویان پاسدار دوره تربیت پاسداری دانشگاه امام حسین (ع) بودند. نمونه گیری در این تحقیق بصورت چند مرحله ای انجام شد، که در مرحله اول نمونه گیری به صورت سرشماری و به منظور غربالگری و تعیین وضعیت سلامت عمومی صورت گرفت و در مرحله بعد نمونه گیری به صورت تخصیص تصادفی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه اطلاعات فردی (دموگرافیک) و پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ) بود..

    یافته ها

    بین میانگین نمرات سلامت عمومی در گروه های آزمون و شاهد سالم و شاهد بیمارگونه تفاوت وجود داشت اما از نظر آماری اختلاف معنی داری در هر یک از ابعاد سلامت عمومی دیده نشد..

    نتیجه گیری

    علت تاثیر نداشتن این روش در پژوهش حاضر شاید به علت آموزه های دینی و آموزش های عقیدتی سیاسی سازمان باشد که بدین شکل در این طرح تاثیر داشته است که می توان چنین نتیجه گرفت که احتمالا کلاس های عقیدتی سیاسی که در طول آموزش بر گزار گردیده است توانسته است بر روی سلامت عمومی و مدیریت استرس موثر واقع گردد..

    کلیدواژگان: استرس، سلامت عمومی، GHQ، دانشجو، پاسدار
  • رضا فیروزی، فیروز پاکدل صفحه 45
    رفتارهای انسانی به مثابه ی عامل اصلی سازندگی جسم و روح انسان در علوم مختلف از جهات متفاوتی مورد بررسی قرار گرفته و چگونگی صدور آن ها از انسان نیز تحلیل شده است؛ از جمله این علوم می توان به فلسفه، روانشناسی و فیزیولوژی اشاره کرد. در ساختار آموزه های دینی نیز با تعمیم رفتارهای انسان به رفتارهای جوارحی و جوانحی و نیز آگاهانه و یا ناآگاهانه بودن شان و تاثیر هر یک در نظام حیات بشری مورد توجه قرار گرفته است. این مطلب به یک اعتبار از دو منظر و در دو بعد شایسته توجه است: الف. به اعتبار رفتار دنیوی و جنبه ی تجربه پذیر آن ها، ب. به اعتبار جنبه ی متافیزیکی و تجربه ناپذیرشان. گرچه، حیات تجربه پذیر شکل دهنده ی نظام زندگی تجربه ناپذیر و متافیزیکی است، اما همین رفتار ها به اعتبار آگاهانه و نا آگاهانه بودن شان هم در چگونگی شکل دهی به زندگی دنیوی (سبک زندگی دنیوی) و هم در سازماندهی زندگی جاوید (سبک زندگی اخروی) در خور توجه است. بنابراین، ایجاد سبکی از زندگی که موجب سازماندهی و صورت بندی حیات معقول و خدا پسندانه این جهانی باشد به نحوی که چگونگی حیات آن جهانی را به سعادت برساند، هدف آموزه های دینی در تحلیل رفتارهاست. متون دینی مملو از چنین تحلیل هایی است و البته در نگاه دینی بررسی رفتارها فراتر از تحلیل، به کرسی دستورالعمل نیز می نشیند و با تعیین تکالیف رفتاری سبک خاصی از زندگی را فرا روی انسان قرار می دهد. از منظر فیزیولوژی، رفتارهای انسان محصول فرایندهای بسیار پیچیده و منظمی است که تحلیل چگونگی تکوین آن ها ما را یاری خواهد رساند تا با تامل بیش تری از افعال خود که به عادات منجر می شوند مراقبت کنیم. این مقاله در صدد پاسخ به پرسشی بنیادین از منظر دو نوع معرفت تجربی و دینی است. آن پرسش بنیادین این است: رفتار های آگاهانه چگونه در انجام فرایض دینی نقش آفرینند و مکانیسم فیزیولوژیکی عمل آن ها چگونه است؟
    کلیدواژگان: اعمال عبادی، عمل آگاهانه و ناآگاهانه، فرایض دینی، فیزیولوژی افعال آگاهانه، سبک زندگی
  • محمد آقاجانی، ندا میر باقر صفحه 66
    مقدمه
    اضطراب یکی از مشکلات عمده و با شیوع بسیار بالا در بیماران کاندید اعمال جراحی است که می تواند مشکلاتی را در حین عمل جراحی و دوره بعد از آن ایجاد کند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر موسیقی و آوای قرآن کریم بر میزان اضطراب و برخی از متغیرهای فیزیولوژیک بیماران قبل از اعمال جراحی شکم انجام گرفته است..
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی یک سو کور و سه گروهی است که در طی آن 90 بیمار کاندید اعمال جراحی شکم بیمارستان شهید بهشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1388 که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. واحدهای مورد پژوهش در گروه آزمون اول، موسیقی بدون کلام و در گروه آزمون دوم آوای قرآن کریم را به مدت 20 دقیقه گوش می دادند و در گروه شاهد مداخله ای صورت نمی گرفت. میزان اضطراب به وسیله پرسشنامه اسپیلبرگر و علایم حیاتی از طریق فشارسنج جیوه ای و شمارش نبض و تنفس در بالین بیمار پیش و پس از مداخله اندازه گیری شد..
    یافته ها
    نتایج مطالعه پیش و پس از مداخله نشان داد که بین میزان اضطراب در گروه آزمون موسیقی (p<0/001) و آوای قرآن (p<0/02) و نیز فشار خون در دو گروه آزمون به ترتیب (p<0/03 و p<0/04) و تعداد نبض در گروه آوای قرآن (p<0/01) تفاوت معنی دار آماری وجود داشت اما در گروه شاهد تفاوت معنی دار آماری یافت نشد. مقایسه میزان اضطراب بیماران پس از مداخله در سه گروه ارتباط معنی دار آماری را نشان داد (p<0/04) که این تفاوت بین گروه آزمون موسیقی و شاهد بود (p<0/01). همچنین ارتباط معنی داری بین میانگین فشارخون پس از مداخله در سه گروه یافت شد (p<0/03) که این تفاوت بین گروه آزمون آوای قرآن و گروه شاهد بود (p<0/04)..
    نتیجه گیری
    گوش دادن به موسیقی و آوای قرآن کریم مداخله ای سیستماتیک و درمانی مکمل برای بیماران قبل از عمل جراحی است که می تواند به کاهش اضطراب و پارامترهای فیزیولوژیک کمک کند..
    کلیدواژگان: آوای قرآن کریم، موسیقی، اضطراب، علائم حیاتی، عمل جراحی شکم
  • محمدرضا نورمحمدی، اسلام آقاپور صفحه 88
    عدل و عدالت، از مسائل مهم زندگی بشری و از برجسته ترین معارف دینی است که در صورت رعایت آن، بسیاری از دردهای بشری التیام می یابد و بسیاری از نیازهای زیبا و فطری بشری برآورده می شود. رعایت عدل به معنای واقعی کلام، نیاز به شناخت جنبه های گوناگون آن و نیز تبیین آن از منظر معارف الهی دارد و این نوشتار به همین منظور کوشیده است با روش استقرایی و تکیه بر قرآن و روایات، و مقایسه ی آرای گوناگون، معانی و مصادیق این مفهوم عالی الهی را در هجده بخش تبیین کند: معانی لغوی و اصطلاحی عدل، عدل در نظام آفرینش، عدل در نظام تشریع و قانون گذاری، عدالت به عنوان صفتی خلقی، عدالت یکی از ارکان دعوت انبیا، هماهنگی عدالت با فطرت بشر، منشا اختلاف عدلیه و اشاعره در عدالت خداوند، عدل خداوند از منظر قرآن، عدالت رهبر و قاضی و شاهد، عدالت در خانواده و امور مالی و اقتصادی، عدالت در پاداش و کیفر اخروی، زمینه های ظلم و موانع اجرای عدالت، اسباب و شرایط عدالت و نهایتا آثار و ثمرات عدالت، بخش های گوناگون این نوشتار است. نتایج رعایت عدالت، در بعد اجتماعی، برخورداری از شادی و نشاط جسمی و روحی؛ و در بعد فردی، موصوف شدن به عفاف، عیب پوشی، پاکی دست و دامن و زبان و دوری از گناهان و نهایتا سعادت دنیوی و به ویژه اخروی است..
    کلیدواژگان: عدل، عدالت، قرآن، روایات، مصادیق عدالت، آفرینش، فطرت، سعادت
  • طاهره مازوچی، طیبه سادات آرانی، زینب عسکری صفحه 120
    یکی از تمایلات و استعدادهای درونی انسان میل و نیاز به سرور، بهجت و لذت در زندگی است. اضطراب های فکری و تنش های روانی از مشکلات جدی انسان عصر تکنولوژی است که منجر به کاهش احساس شادی در وی شده است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه شادی در مکتب اسلام و مکتب روانشناسی مدرن انجام شده است. پژوهش حاضر، یک مطالعه اسنادی و کتابخانه ای است که در ابتدا به تبیین ماهیت شادی در روان شناسی می پردازد، سپس با تحلیل آیات قرآن، روایات و تعالیم اسلامی مفهوم شادی را از دیدگاه اسلام مورد بررسی قرار می دهد. شادی در قرآن دارای جایگاه خاصی است و به گونه های مختلف مورد تایید و توجه قرار گرفته است؛ اما نه شادی بیهوده و عبث بلکه شادی توام با اهداف الهی و انسانی. مفهوم شادی مجموعا 25 بار با الفاظ مختلف (فرح و سرور) در قرآن آمده است. آیات قرآن درباره شادی دو دسته اند؛ دسته ای از آیات مومنین را دعوت به شادی نموده اند و دسته ی دیگر شادی را مذمت می کنند. در اسلام، شادی در دل جای دارد، حال آنکه مشکل بسیاری از اشخاص در قرن اخیر این است که شادی را در هیاهوی بیرون جستجو می کنند. تعبیر و تفسیر دین از شادی این است که شادی خود هدف نیست، بلکه عاملی مهم و موثر برای رسیدن انسان به کمال عالی انسانی است..
    کلیدواژگان: شادی، قرآن، روانشناسی
  • مسعود نیر، عباس عبادی، مسعود خشکناب، عباس تولایی صفحه 142
    مقدمه
    شناخت مقابله معنوی در بیماران دچار اختلال استرس پس از ضربه می تواند در توان بخشی آن ها کمک کننده باشد. این مطالعه با هدف تبیین روش های مقابله معنوی جانبازان مبتلا به اختلال مذکور انجام گردید..
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کیفی 20 بیمار به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف مورد مصاحبه انفرادی نیمه ساختار قرار گرفتند. آنالیز داده ها از طریق تحلیل محتوا انجام شد..
    یافته ها
    مقابله معنوی جانبازان در قالب دو طبقه اصلی 1. نگرش مذهبی، مشتمل بر سه زیر طبقه «باورهای مذهبی»، «عواطف مذهبی» و «رفتار های مذهبی» و 2. حس ملی، شامل دو زیر طبقه «میهن دوستی» و «افتخار به جانبازی» مشخص گردید..
    نتیجه گیری
    مقابله معنوی مشارکت کنندگان بیانگر سوءگیری مذهبی و حس ملی گرایی در مقابله با پیامدهای ناشی از این اختلال بود. از اینرو توصیه می شود از ارزش های معنوی بیماران در جهت کمک بیشتر به خود آن ها بطور موثری استفاده شود.
    کلیدواژگان: مقابله معنوی، مقابله، اختلال استرس پس از ضربه مزمن، جنگ، مطالعه کیفی
|
  • Mohammad Rajabnejad, Yahya Haji, Amir Mahdi Taleb, Saeed Rajabnejad Page 9
    Studying the Islamic lifestyle is a rich field for research. The research could strive to find answers to questions such as the nature of Islamic lifestyle, the characteristics of Islamic lifestyle as portrayed in the Koran and the traditions, the characteristics of a virtuous man, principles and bases of an Islamic lifestyle, the distinctive features and advantages of an Islamic lifestyle in comparison to other lifestyles, the true nature of an Islamic lifestyle and the role of anthropology and worldview and goal of life in the lifestyle. Every faith and religion presents man with a particular lifestyle proclaiming that the ideal society and a healthy life would accrue if their precepts and way of life are followed. The fact is that when the issues of an Islamic lifestyle and a life of virtue are introduced two points occur to the mind. In other words, the premises of an Islamic lifestyle and a life of virtue imply two other premises: (A) At present, human communities are plagued with ills and harms as a non-Islamic way of life; and (B) A life of virtue is attained once the what and how of an Islamic lifestyle and life of virtue is grasped. The present paper aims to examine a life of virtue as portrayed in Koran as a foundation for building an Islamic lifestyle. Our findings show that faith and good deeds are the two bases and criteria of an Islamic lifestyle and means of attaining a life of virtue. A life of virtue and convergence with God can be attained through faith and good deeds. Since "life" bestirs creatures with sense and motion, a "life of virtue" leads to insightfulness into the Almighty and a journey in divine lights and an enlightened lifestyle for human beings. Since an Islamic lifestyle and its regularization for the whole mankind has been neglected, research in a life of virtue as shown in Koran and the study of its manifestations in life can help us find the path towards a lifestyle endorsed by Islam..
    Keywords: Lifestyle, Islam, Koran, Life of virtue, Ideal society
  • Yahya Haji, Mohammad Rajabnejad, Hamid Reza Vishteh, Mehdi Mesri, Eslam Aghapour, Mehdi Salari, Jafar Anisi Page 30
    Background

    The impact of stress in today's world is undeniable and because of the impact of stress on general personal health, the aim of this study was to examine the effects of stress management on student's general health during general training at the Army School of Imam Hossein University, Tehran..

    Materials and Methods

    The present research was a quasi-experimental study. The population included all army students enrolled in the military training program at Imam Hossein University. The sampling method was multi stage; in the first stage, the sample was a census and conducted for screening purposes to determine the general health condition of students. In next stage, random assignment was performed. Data collection instruments included two questionnaires on personal information (demographic) and general health questionnaires (GHQ) with 28 items..

    Findings

    There was a difference between mean scores of general health in experimental, healthy control and patient control groups but the difference was not statistically significant..

    Conclusion

    This lack of effect in this study perhaps is because of religious and political and ideological training in the political-ideological courses offered to students. Hence one may conclude that those courses may have had an effect on the general health and stress management skills of students..

    Keywords: Stress, General health, GHQ, Students, Army
  • Reza Firoozi, Firooz Pakdel Page 45
    he nature and origin of human behaviors, as the main factors in the development of body and soul, have been studied and analyzed from different perspectives, including philosophy, psychology and physiology. In religious teachings, human behaviors are addressed through being classified into active and stative and also conscious and non-conscious behaviors and their effects on the life of human being are examined. This point can be of interest from two perspectives: (A) for their physical and experiential nature, and (B) for their metaphysical and non-experiential nature. Although the experiential life gives form to the metaphysical and non-experiential life, these behaviors are of interest because of both their conscious and non-conscious natures and the way they give form to the mundane life (the material lifestyle) and the eternal life (the afterlife). Therefore, the goal of religious teachings in analyzing human behaviors is to prepare a lifestyle in this world which is endorsed by both the human intellect and God so that happiness and felicity in the afterlife is guaranteed. Religious texts are replete with such analyses. In addition, in the religious contexts these analyses go beyond mere theory to the border of action by adherents in the form of specific duties. Physiologically, human behaviors are a product of complex and organized processes which through studying their development we can more attentively monitor our behaviors that ultimately turn into habits. The present paper attempts to provide an answer to a fundamental question from religious and experiential points of view: How do conscious behaviors play a role in the performance of religious duties and what is the physiological mechanism of those behaviors?
    Keywords: Rites worship, Conscious, non, conscious acts, Religious duties, Physiology of conscious acts, Lifestyle
  • Mohammad Aghajani, Neda Mirbagher Page 66
    Background
    Anxiety in patients scheduled for surgery is a major and high incidence problem that can result in complications during the surgical procedure and the post-surgery period. The purpose of this study was to assess the effectiveness of music and Holy Quran recitation on patient anxiety and certain physiological variables before abdominal surgeries..
    Materials and Methods
    The present study is a quasi-experimental single-blind and three-group randomized clinical trial. Participants were 90 patients who were scheduled to undergo abdominal surgery in Shahid Beheshti Hospital of Kashan University of Medical Sciences (2009). Patients were selected through convenience sampling method and then randomized into three groups. Participants in the experimental group one listened to non-vocal music and participants in the experimental group two listened to Holy Quran recitation for 20 minutes. The control group did not receive any intervention. Anxiety was measured by Spielberger State Trait Anxiety Inventory (STAI) and patient vital signs were measured by mercury monometer and counting of pulse and respiratory rate at patient's bed before and after the intervention..
    Findings
    The comparison of the pre- and post-interventional results showed that there was a statistically significant difference on anxiety between the music (p<0.001) and Holy Quran (p<0.02) groups, and also on blood pressure in both groups (p<0.04 and p<0.03, respectively) and on pulse rate in the Holy Quran group (p<0.01) but no significant differences were found in the control group. A comparison patient anxiety after intervention showed a significant difference among the three groups (p<0.04) which was between the music and the control groups (p<0.01). In addition, a significant difference was found on mean blood pressure after intervention in three groups (p<0.03) which was between the Quran and the control groups (p<0.04)..
    Conclusion
    Conclusion
    Listening to music and the Holy Quran recitation is a systematic intervention which functions as a complementary treatment for pre operative patients that can result in a decrease in anxiety and physiological responses..
    Keywords: Holy Quran recitation, Music, Anxiety, Vital signs, Abdominal surgery
  • Mohammad Noormohammadi, Eslam Aghapoor Page 88
    Justice is one of the most important issues of human life, and also a prominent religious teaching which, when well-observed, could not only soothe most human sufferings, but also meet most human innate needs. However, to exercise justice involves both knowing its different aspects and, at the same time, explaining it from the religious point of view. The present paper attempts to explain the concept of justice through induction, and reference to the text of Quran and Muslim traditions in 18 different sections. Among the sections dedicated to our discussion are a) the denotative and connotative meanings of justice b) justice in the structure of creation c) justice in legislature and Islamic Sharia d) justice as an intrinsic attribute f) justice as one of the principles of the holy messengers g) consistency between justice and human nature h) the sources of the arguments among Islamic sects (Ashaere and Motazele) upon the meaning of justice j) God's justice from Quranic view k) the justice of leaders, judges and witnesses l) justice in family and economic affairs m) justice in afterlife reward, n) grounds for oppression and obstacles on the way of justice o) conditions and necessities of justice, and finally p) the results of justice when executed. Justice, being put into action, might have some social and individual effects as well, for example, spiritual and physical well-being, as a social outcome, and deceny, condonation, virtue, and finally the ultimate salvation both in this world and the other, as an individual outcome..
    Keywords: Justice, Quran, Islamic traditions, Manifestations of justice, Creation, Human nature, Salvation
  • Tahereh Mazoochi, Tayebeh Jadi Arani, Zeynab Asghari Page 120
    Joy, happiness and pleasure are natural inclinations and traits in all human beings. On the other hand, the modern man is beleaguered with mental and psychological stress and tensions which deprive them of those happy and joyous states. The present study aims to compare happiness as viewed by Islam and modern psychology. This is a library research study which primarily attempts to explain the nature of happiness in psychology and then analyze and compare it with the conception of happiness in the Quran and Islamic teachings and traditions. Happiness is duly emphasized in Quran, but one that is divine and humane not vain and arbitrary. The word happiness and its variants are repeated 25 times in the Quran. The Quran verses pertaining to happiness are of two groups: those that endorse happiness for the believers and those that denounce it. In Islam, happiness is intrinsic while modern man seeks happiness in external and superficial ways. Religion defines happiness not as a goal but as an effective factor that drives humans to excel in their humanity..
    Keywords: Happiness, Quran, Psychology
  • Masoud Nir, Abass Abdi, Masoud Khoshknab, Abass Tavallaie Page 142
    Background
    Recognizing the ability to spiritually cope with the posttraumatic stress disorder (PTSD) in patients may facilitate their improvement. The present study aims to explain spiritual ways which PTSD victims can apply to cope with their sufferings..
    Materials and Methods
    The present qualitative study included 20 patients who were selected through purposive sampling and who were interviewed through semi-structured interviews. Content analysis was performed on the collected information..
    Findings
    Spiritual coping of the PTSD patients were recognized at two levels: (1) a religious attitude, constituting "religious beliefs", "religious emotions" and "religious behaviors"; and (2) a nationalistic attitude, constituting "patriotism" and "pride in self-sacrifice"..
    Conclusion
    Spiritual coping of the participants revealed religious and nationalistic attitudes towards the outcomes of PTSD. Spiritual values of these patients are encouraged to be applied in order to facilitate their recovery and as an effective self-help strategy..
    Keywords: Spiritual coping, Coping, PTSD, War, Qualitative research