فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 25 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رحمتی صفحات 11-32
    زمینه
    بررسی ابعاد اخلاقی بکارگیری سلول های بنیادی جنینی حاصل از همانندسازی درمانی، از آن جهت مهم است که در علم حقوق، اخلاق همواره یکی از منابع اصلی بوده و اصولا چالشی که موضع گیری اخلاق را در بررسی موضوع واداشته این است که آیا پژوهش و تحقیقات و در نهایت درمان با سلول های بنیادی جنینی حاصل شده از رویان، نقض و هتک هویت و شخصیت انسانی محسوب می شود یا خیر؟ لذا محوریت بحث بر زمان شکل گیری شخصیت انسانی است.
    روش
    روش تحقیق بر پایه منابع کتابخانه ای موجود در قالب کتب، مجلات داخلی و خارجی و سایت های اینترنتی حاوی کدهای اخلاقی می باشد.
    یافته ها
    در بررسی و تحلیل زمان تکوین شخصیت انسانی و حاکم نمودن پندهای اخلاقی به نظر می رسد رویکرد تکثرگرا، راه حلی مناسب در حل این معضل است، به این معنا که مجموعه ای از معیارهای تعیین کننده، می تواند روندی حیاتی در رویان شکل دهند و غیر مقطعی بودن این معیارها، پژوهشگران را در درک بهتر مطلب کمک می کند.
    نتیجه گیری
    تنها روش برای جلوگیری از سوء استفاده های تحقیقاتی، ممنوعیت نیست، بلکه برنامه ریزی واقع گرایانه و شناخت خطاهای اخلاقی در کاربرد سلول های بنیادی است و دولت می تواند با حمایت مالی از بیماران نیازمند سلول در قالب بیمه های درمانی یا بسته های حمایتی، هزینه های مازاد را به نحوی مدیریت و از سویی تسهیلاتی برای دهندگان داوطلب گامت قرار داده و بر آن نظارت کند.
    کلیدواژگان: ابعاد اخلاقی، مسوولیت دولت، سلول های بنیادی، شخصیت انسانی
  • وحید ساری صراف صفحات 33-53
    رعایت موازین اخلاقی در پژوهش هایی که آزمودنی های آن ها را کودکان تشکیل می دهند؛ بسیار مهم است. این آزمودنی ها به دلیل عدم امکان ابراز رضایت قانونی و عدم آگاهی از پیامدهای جسمانی و روانی ناشی از شرکت در چنین پژوهش هایی، آسیب پذیرند. برخی اوقات این موضوع پژوهشگران را از تحقیق بر روی این آزمودنی ها باز می دارد. با وجوداین، ارتقای بهداشت و سلامتی جامعه کودکان و تعادل بین این ملاحظات، محققین را به قبول اجرای پژوهش هایی که حداقل خطر را دارد، سوق می دهد. این فرآیند در صورت تحقق موارد ذیل تضمین می گردد: بررسی طرح تحقیق پیشنهادی از سوی یک کمیته تحقیقاتی بی طرف، خلق جنبه علمی تحقیق از سوی محقق و اجازه آگاهانه از سوی والدین و قیم.
    کلیدواژگان: اخلاق، کودکان، پژوهش
  • اکرم سادات حسینی، کیارش آرامش، کیارش آرامش صفحات 55-81
    امروزه با پیشرفت علم پزشکی تعداد کودکانی که در مرحله انتهایی زندگی به سر می برند رو به فزونی است. لذا در این مقاله چالش های اخلاقی مراقبت از کودکان در مراحل انتهایی زندگی به روش جستجوی متون بررسی می شود. یافته های نشان می دهد نیازهای کودکان تحت تاثیر خیرخواهی های افراطی مانند درخواست والدین برای درمان های بی فایده برای کودک، غفلت والدین در مورد مراقبت از کودک، احساس گناه و خستگی والدین و خودداری والدین از با خبرکردن کودک از وضعیت خود قرار دارد. مشکلات مراقبت از کودکان در مراحل انتهایی به دلیل پیچیدگی های اخلاقی دارای ابهامات زیادی است که اغلب راهکار قانونی دقیقی ندارند و نیازمند انجام تحقیقات دقیق و بسیار پیچیده در این خصوص می باشیم.
    کلیدواژگان: مراقبت تسکینی، اخلاق پزشکی، کودک، والدین
  • مهتاب کرمی، رضا صفدری، احمد سلطانی صفحات 83-96
    پرونده الکترونیک سلامت یکی از مهم ترین دستاوردهای سلامت الکترونیک برای رسیدن به مراقبت بیمار محور می باشد. در مراقبت بیمار محور هدف قابل دسترس بودن تمام اطلاعات بیمار برای درمانگران به منظور بهترین تصمیم گیری برای بیمار است. ایجاد محیطی برای به اشتراک گذاری اطلاعات و الکترونیکی شدن اطلاعات بهداشتی باعث گردید حفظ امنیت اطلاعات سلامت و حریم شخصی بیماران به موضوعی داغ و چالش برانگیز تبدیل گردد. لذا در این راستا مراکز بهداشتی - درمانی لازم است اقدام به ایجاد راهکارهای امنیتی برای حفظ حقوق اطلاعاتی بیماران نمایند. در این مقاله مروری، درباره چگونگی تدوین برنامه امنیتی برای حفظ اطلاعات و سیستم های اطلاعات سلامت در کنار ارتقای کیفیت مراقبت برای رسیدن به سه هدف اصلی مربوط به امنیت شامل محرمانگی، صحت و دقت و موجودبودن حول سه محور اصلی محافظت های مدیریتی، فیزیکی و تکنیکی بحث می گردد.
    کلیدواژگان: امنیت، حقوق اطلاعاتی بیمار، محیط الکترونیکی
  • محمدعلی کیانی، اکبر درخشان، محمدرضا دارابی، معصومه سعیدی صفحات 98-122
    مقدمه
    رسالت اصلی دانشگاه تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز جامعه، ترویج و ارتقای دانش، گسترش تحقیق و فراهم نمودن زمینه مساعد برای توسعه کشور است. یکی از عوامل مهم و موثر در کیفیت آموزش عالی استاد است و تعلیم و تربیت نیروی انسانی متخصص، مستلزم وجود کادر قوی هیات علمی است. این پژوهش با هدف «بررسی نظرات دانشجویان در مورد معیارهای یک استاد خوب» انجام شد.
    روش
    در یک بررسی مقطعی و توصیفی تحلیلی 899 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد که به روش طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شده بودند، پرسشنامه را تکمیل نمودند. اطلاعات توسط SPSS با آزمون های توصیفی تحلیلی مناسب آنالیز شد.
    یافته ها
    معیارهای دانشجویان برای یک استاد خوب به ترتیب شامل: مهارت ارتباطی، دانش پژوهی، مهارت تدریس، مهارت ارزشیابی دانشجویان، سپس ویژگی های فردی و ظاهری اساتید بود. آزمون ANOVA نشان داد ارتباط آماری معنی داری بین رشته و ترم تحصیلی و اولویت مهارت ارتباطی، دانش پژوهی و ویژگی های ظاهری اساتید موجود است (p<0.05). آزمون t نشان داد ارتباط بین جنسیت و اولویت مهارت تدریس، دانش پژوهی و ویژگی ظاهری اساتید معنی دار است (p<0.05). همبستگی سن دانشجویان و اولویت دانش پژوهی و ویژگی های ظاهری اساتید نیز معنی دار می باشد (r=0.095 وp<0.05).
    نتیجه گیری
    مقایسه نظرات دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه بیانگر هم سویی در تعیین معیارهای یک استاد خوب می باشد. حیطه های مهارت ارتباطی و دانش پژوهی اساتید دارای بیشترین اهمیت از دیدگاه دانشجویان بود. اولویت به این حیطه ها توسط دانشجویان، بیانگر اهمیتی است که برای تعامل با اساتید به عنوان پیش زمینه تعلیم و تربیت قائل شده اند.
    کلیدواژگان: دانشجوی علوم پزشکی مشهد، معیار، استاد خوب
  • مصطفی روشن زاده، فریبا برهانی، محمد اسماعیلی آبدر، فریده رزبان صفحات 123-144
    دیسترس اخلاقی یکی از موضوعات شایع مطرح شده در زمینه اخلاق پزشکی است و به حالتی اطلاق می گردد که فرد در آن علی رغم داشتن آگاهی و توانایی برای عملکرد اخلاقی، تحت شرایط موجود از انجام عمل صحیح اخلاقی ناتوان است. اهمیت این پدیده تا آنجایی است که در صورت وقوع می تواند تاثیرات متفاوتی را بر عملکرد پرستاران و همچنین کیفیت مراقبت ارائه شده توسط آن ها داشته باشد. یکی از تاثیرات مهم دیسترس اخلاقی بر زندگی کاری پرستاران، فرسودگی بوده که خود می تواند عواقبی همانند خستگی از محیط کار و عدم رضایت شغلی را به دنبال داشته باشد. لذا در این راستا مطالعه مورد نظر با هدف تعیین ارتباط بین دیسترس اخلاقی پرستاران با فرسودگی شغلی آن ها در پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر کرمان انجام شد. روش انتخاب نمونه سهمیه ای بوده که با توجه به حجم نمونه مورد محاسبه و تعداد پرستاران در بیمارستان های مورد بررسی انتخاب شده و اطلاعات مورد نظر توسط پرسشنامه دیسترس اخلاقی کورلی[i] و فرسودگی شغلی ماسلاچ[ii] جمع آوری گردید. نتایج داده ها نشان دهنده وجود ارتباط مثبت و معنی داری (05/0P<) بین شدت (4/0r=) و تکرار (8/0r=) دیسترس اخلاقی و فرسودگی شغلی در واحد های مورد پژوهش بود. میانگین شدت دیسترس اخلاقی در واحدهای مورد پژوهش (54/3M=) و میانگین تکرار آن (11/3M=) بوده و همچنین میانگین فرسودگی شغلی در پرستاران در این مطالعه (5/4M=) گزارش شد. با توجه به این نتایج، لزوم ارائه راهکارهایی در جهت پیشگیری و کنترل هرچه بیشتر دیسترس اخلاقی در پرستاران و در نتیجه جلوگیری از عواقب متعدد آن احساس می شود.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • محمدصادق دهقان، فاطمه جاویدان، احسان شمسی گوشکی، محمود عباسی صفحات 147-162
    مقدمه
    در میان شاخه های مختلف اخلاق حرفه ای، اخلاق پزشکی، به دلیل جایگاه خاص و متعالی حرفه پزشکی اهمیت خاصی دارد. در تعالیم اسلامی نیز اخلاق پزشکی دارای اهمیت ویژه ای است. به دلیل پیشرفت های نوین در علم پزشکی، در حوزه اخلاق پزشکی نیز مباحث جدید و عمیقی مطرح شده است که با بررسی مقالات و حوزه های مورد تحقیق آن ها می توان موضوعات مورد توجه درباره اخلاق پزشکی را مشخص نموده، به اولویت های مورد نظر نویسندگان مقالات پی برد و حوزه هایی که در زمینه اخلاق پزشکی تاکنون در مورد آن ها تحقیق و بررسی انجام نشده، مشخص نمود تا پژوهشگران در آینده براساس اولویت های ملی و منطقه ای، فعالیت نمایند.
    روش
    این مقاله از نوع مطالعات مروری می باشد. با مراجعه به پایگاه پاب مد (PubMed)، مقالات براساس 19 عنوان شامل 15 عنوان از 24 عنوان مرتبط با اخلاق زیستی معرفی شده توسط بخش اطلاعات سلامت مدلاین پلاس (MedlinePlus) و همچنین 4 عنوان مرتبط با جنگ، پژوهش، آموزش و اصول اخلاق پزشکی نمایه شده در پاب مد (PubMed) که توسط محققین درکشورهای اسلامی منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت (EMRO) چاپ شده است، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مقالات براساس سال انتشار، کشور و عناوین، بررسی، دسته بندی و مقایسه شدند. کمترین تعداد براساس کشور در محدوده سال های 1971 الی 2012 م.، یک مقاله از کشورهای جیبوتی و فلسطین و بیشترین تعداد، 71 مقاله مربوط به کشور ایران بود. همچنین کمترین تعداد براساس سال، یک مقاله در سال های 1971 م.، 1978 م.، 1979 م.، 1984 م. و بیشترین تعداد، 39 مقاله در سال 2012 م. بود. کمترین تعداد براساس عناوین، یک مقاله مربوط به کارآزمایی های بالینی و تقلب در بهداشت و بیشترین تعداد، 64 مقاله مربوط اصول اخلاق پزشکی بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه فقط به بررسی مقالات مرتبط با اخلاق پزشکی نمایه شده در پاب مد در کشورهای اسلامی منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی پرداخته است. هرچند مطالعات دیگری نیز برای تکمیل این پژوهش لازم است، ولی این مقاله به عنوان اولین مقاله ای که به ارائه دسته بندی مقالات اخلاق پزشکی با رویکرد تنوع موضوع و منشا انتشار آن ها که کشورهای اسلامی است، می پردازد در نوع خود منحصربفرد است و می تواند در آینده مبنای مطالعات و بررسی از ابعاد مختلف قرارگیرد. مطالعاتی که در کشور ما در زمینه اخلاق پزشکی انجام می شود، باید هدفمند بوده و براساس اولویت های ملی و منطقه ای انجام شود تا بتواند پاسخگوی نیازهای جامعه اسلامی ایرانی ما باشد
  • حمیدرضا صالحی صفحات 163-186
    اگر صاحبان حرف پزشکی و وابسته، دارای اطلاعات و صلاحیت های لازم بوده و در انجام وظایف خویش مطابق موازین علمی و فنی عمل کرده باشند، لکن اقدام به اخذ برائت از بیمار یا ولی او نکرده باشند، در این صورت در قبال خسارات وارده، ضامن نخواهند بود. به عبارتی اصل بر این است که تعهدات صاحبان حرف پزشکی و وابسته تعهد به وسیله است، مگر خلاف آن مقرر شده باشد. در این مقاله بعد از توضیح اجمالی اقسام تحقق مسوولیت مدنی پرستاران به تبیین تفصیلی برخی از تعهدات مهم و اساسی در خصوص مسوولیت آن ها نظیر تعهد به حفظ اسرار حرفه ای، حالت اورژانس و تعهدات پرستاران در این وضعیت، تعهد به بازآموزی و به روز رسانی اطلاعات علمی، مراقبت از بیماران پر خطر و نهایتا به انجام اقدامات درمانی توسط پرستاران پرداخته شده است.
|
  • M.Rahmati Pages 11-32
    Research on the ethical aspects of the operation of the embryonic stem cells produced by therapeutic cloning, is so important, because ethics has always been one of the main sources of law and it is ethically challenging whether Research and finally Treatment with the embryonic stem cells produced by Embryo is abuses human identity or not, Discussion focuses on the time of formation of human personality. There are different opinions among philosophers of ethics and doctors in analyzing this issue; Appears pluralist approach is a good strategy to solve the problem. That is, a set of determining standards can be effective in the life of the embryo. The prohibition is not only way to prevent these abuses. But a realistic plan and understanding ethical errors in the use of stem cells is useful method for preventing these abuses. And the states can support patient’s financially through health insurance or support packages and provide facilities to the gamete volunteer donors and monitor on it.
    Keywords: Ethical aspects, State responsibility, Human personality, Embryonic stem cells
  • V.Sari, Sarraf Pages 33-53
    Considering regards to research ethical conduct are especially pertinent in studies involving children. Child subjects are vulnerable, since they cannot legally consent to participate and also less understand the physical and psychological ramifications of serving as experimental subjects. Occasionally, this case avoids the investigators to researching on young subjects. However, the improved health and well-being of the pediatric population and a balancing of these considerations have led to the acceptance of research that poses minimal risk to young participants. This process guaranteed if review of the proposed study by a nonbiased research committee, creation of a scientifically sound investigation by the researcher and also informed permission by responsible parent or guardian.
    Keywords: Ethics, children, Research
  • A.S.Sadat, Hoseini, K. Aramesh Pages 55-81
    Now a day despite of medical science development, children who encountered disease in terminal life need especial care and have some ethical challenges. This research is about challenges about this care. In this research we used library research. As the results, pediatric needs to have neglected for inadequate knowledge for example, unnecessary treatment, neglect, denial and fatigue in Pediatrics’ Parent. Decision making and Say bad news to Pediatric have other Problem in end stage Care for Pediatric. Palliative care in pediatric is a problematic care. Unfortunately, there were not ethical lows for this Problems and challenge and health care Personals have ambiguous for solve these situations. We need exact research about palliative care in pediatric.
    Keywords: Palliative Care, Medical ethics, Pediatrics, Parents
  • M.Karami, R.Safdari, A.Soltani Pages 83-96
    In E-health, one of the most important achievements to achieve patient-centered care is EHR. In patient-centered care, the goal is the availability of all patient information to clinicians to make best decision for the patient. Create an environment for sharing information and e-health information caused security and privacy of health data patients to become hot and challenging topic. So in this regard, healthcare organizations are necessary to create security strategies to protect patient's information rights. This review article outlined how to develop a security plan to protect health information and health information systems inside of improving quality of care to achieve three main objectives related to security such as confidentiality, integrity and availability around three main axial: administrative, physical, and technical safeguards.
    Keywords: Security, Patient's information rights, Electronic environment
  • A.Derakhshan, Mr.Darabi, M.Saeidim., A.Kiani Pages 98-122
    Introduction
    The main mission of university is training experts who needs in the community, to promote and enhance knowledge, promote research and provide opportunities for developing country. One of the major factors affecting the quality of higher education and teacher education staffing specialist, requires a strong cadre of faculty. This study aims to "Assessment the student's opinion about the criteria of a good teacher" was performed.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 899 students of Mashhad University of Medical Sciences, whom were the randomization and stratified, completed questionnaire. Data were analyzed by Spss 11.5 and appropriate analytic tests.
    Results
    Criteria’s students for a good teacher include: communication skills, knowledge-seeking teaching methods, evaluation skills, then the characteristics and appearance. ANOVA test showed there is a significant correlation between the degree and semester of students and priority communication skills, knowledge-seeking and characteristics of professors (p<0.05(.T-test show that there is the significant relationship between gender and priority of teaching methods, knowledge-seeking and physical characteristics of teachers (p<0.05(. Correlation between age and priority scholarship and physical characteristics of professors is significant(r=0.095 & p<0.05(.
    Conclusions
    Comparing of opinions in different majors students is expressed sympathy of criteria about a good teacher. Communication skills and knowledge-seeking were most important from the perspective of the students.
    Keywords: Student, Mashhad University of Medical Sciences, Criteria, Good professor
  • F.Borhani, M.Esmaeli, Abdar, F.Razban, M.Roshanzadeh Pages 123-144
    Moral distress is one of the most common issues in the field of medical ethics and refers to a condition in which one despite having the knowledge and ability to function ethically, the person is unable to act morally correct action under the existed conditions. It is important to the extent that this phenomenon could have different effects on performance and quality of care provided by nurses. One of the major influences of moral distress on the nurse's work life is burnout, which can have serious consequences such as fatigue and job dissatisfaction at the workplace. Therefore, this study aimed to determine the relationship between moral distress and burnout among nurses in teaching hospitals in the city of Kerman. A quota sampling method was used. The sample size was calculated according to the number of nurses in selected hospitals. Maslach Burnout Questionnaire and Corly's Moral Distress Questionnaire were used for collecting data. The results showed a significant positive correlation between the intensity (r=0/4) and frequency (r=0/8) of moral distress with burnout (P<0/05) in the study units. The mean intensity of moral distress in the subjects (M=3/54) and the mean frequency (M=3/11) and the average burnout in nurses was in this study (M=4/5). According to these results, guidelines for prevention and control more moral distress in nurses and Thus preventing its many consequences as they transport sectors and environments of less moral distress is felt more and more.
    Keywords: Burnout, Moral distress, Nurses
  • Ms.Dehghan, F.Javidan, E.Shamsi Gooshki, M.Abbasi Pages 147-162
    Introduction
    Among different branches of professional ethics, medical ethics has a specific position due to the high and special level of professional ethics. Medical ethics is also considered especially in Islamic teachings. Due to novelty advancements in medical science in recent years, new and deep discussions have proposed on medical ethics field that considered issues on medical ethics can be specified via investigating articles as well as the domains searching on these issues and also one can infer the priorities considered by the authors of above articles and domains regarding medical ethics that have not been nor studied or investigated up to now will be determined in that investigators can have participation on these fields based on their national and regional priorities.
    Methodology
    This article is the review study that by referring to PubMed data base, the articles were investigated based on 19 titles includes 15 titles of 24 titles related to the introduced bioethics by health information section of Medline Plus as well as 4 titles related to war, research, education and medical ethics principles, indexed in PubMed that published by investigators in Islamic countries in Eastern Mediterranean region (EMRO) of WHO.
    Findings
    The articles were categorized and compared based on the year of publication, country and the study title. The minimum number of articles based on the country in Time Zone from 1971 to 2012 with one article related to countries such as Djibouti and Palestine and the maximum amount that were 71 were related to country of Iran. Also, the minimum number of article based on year was one article in years of 1971, 1978, 1979 and 1984 the maximum ones were 39 in 2012. The minimum number based on title was an article on clinical trials and fraud in health and the maximum number were 64 on the principles of medical ethics.
    Conclusion
    This survey is only to investigate the articles related to index medical ethics on PubMed in Islamic countries of Eastern Mediterranean region of WHO. Although additional studies are necessary to complete the information on this field but this article is considered as the first one with categorizing medical ethics articles with the approach of variability of issue and since the origin of their publication is in Islamic countries, is exclusive can be the basis of wider studies and investigating different dimensions in the future. The studies containing medical ethics in our country should be based on goal as well as national and regional priorities to meet the needs of Islamic Iranian nation.
    Keywords: Ethics, Ethic, Ethical. Moral, Morality, Islam, Islamic, Bioethics, Bioethical, Virtues, Virtue, Muslims, Muslim, (Name of 22 Islamic countries in Eastern Mediterranean region of WHO: Afghanistan, Bahrain, Djibouti, Egypt, Iran, Iraq, Jordan, Kuwait, Lebanon, Libyan, Morocco
  • Hr.Salehi Pages 163-186
    If the owners of medical and related careers have information and required competencies and act accordance with the scientific and technical standards, without having displayed innocence of the patient or his family, in this case they wont be responsible regarding damages. i.e. the obligations of the owners of medical and related careers are usually those obligations to means, unless stated otherwise.In this article, having a briefly explained about the types of civil responsibility of nurses, we embark on giving a detailed inclusive delimiter of some of the fundamental and important obligations concerning their responsibilities, including an obligation to professional secrecy, emergency and the obligations of nurses in this situation, an obligation to retraining and updating scientific information and therapeutic interventions by nurses.
    Keywords: nurses, civil liability, professional secrecy, emergency, retraining information, therapeutic interventions