فهرست مطالب

مجله کاشان شناسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهراب مروتی، مهدی مجیدی نیا صفحات 3-23
    تفسیر صافی اثر ارزشمند ملا محسن فیض کاشانی، از تفاسیر مهم و مشهور روایی شیعه است که با استفاده از احادیث و روایات معصومین(ع)، در قرن یازدهم هجری نگارش یافته است. در این نوشتار، درباره روش تفسیری فیض کاشانی در تفسیر صافی و چگونگی استفاده وی از روایات معصومین(ع) در شرح و تبیین آیات قرآن کریم، سخن به میان آمده و این مطلب به اثبات رسیده است که با وجود روایی بودن این تفسیر، روش تفسیری فیض در این تفسیر، روشی آمیخته با روایت و درایت است. نکته تاکیدی این پژوهش، استفاده فیض به عنوان دانشمندی نوگرا در مکتب اخباری گری، از روش تفسیری روایی اجتهادی است. روش تحقیق در این پژوهش، به صورت کتابخانه ای بوده و در آن، مراحل سه گانه توصیف، تحقیق و تبیین طی شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر صافی، فیض کاشانی، روش تفسیری
  • کرمعلی قدمیاری صفحات 24-55
    حکمت و عرفان در هر کشوری از کشورهای اسلامی، بخشی از شیرازه زندگی و فرهنگ و آیین آن جامعه را تشکیل می دهد. قرن هفتم .ق (سیزدهم میلادی)، عصر طلایی تصوف و اوج اندیشه های عرفان اسلامی است، به طوری که عرفای این دوره چون ابن عربی، صدرالدین قونوی، جلال الدین محمد بلخی (مولوی)، نجم کبری و... تاثیر معنوی به سزایی در سرزمین های اسلامی گذاشته اند. خواجه افضل الدین محمد مرقی کاشانی نیز از عرفا و حکمای نیک اندیش این دوره به شمار می آید که تاکنون چون گوهر گرانبهای مدفون زیر خاک، از دیدگان بیشتر مردم این مرز و بوم به دور مانده و کمتر محققی به تبیین آثار و اندیشه های او پرداخته است. این پژوهش، نخست نگاهی گذرا به آثار و احوال بابا افضل دارد، سپس به بیان و روشنگری اندیشه های حکمی و عرفانی و اخلاقی او در رباعیاتش می پردازد که به همان شیوه ساده متون منثورش و با لحن گفتار شاعران پیشین، موعظه و حکم و حقایق عرفانی را به مذاق جان طالبان حق و حقیقت می چشاند و خواننده را به ناپایداری جهان می آگاهد و از دلبستگی بدان پرهیز می دهد. ناگفته نماند که اساس کار این پژوهش، رباعیاتی است که فقط به نام افضل الدین کاشانی ضبط شده است.
    کلیدواژگان: بابا افضل، رباعی، حکمت، عرفان و اخلاق
  • محمد مشهدی نوش آبادی صفحات 56-69
    این مقاله کوششی است در جهت معرفی آثار ابوالحسن نورالوری، یکی از خوشنویسان ناشناخته دوره صفوی و همچنین معرفی پسرش نورالوری. در بخش اول، ابتدا به خاندان نورالوری و اشارات به ابوالحسن و آثارش در کتاب های خاندانش می پردازیم و سپس سه اثر خوشنویسی بازمانده از وی را که در سال های 1032، 1042 و 1077هجری کتابت کرده است، معرفی می کنیم. اثر اول سنگ قبری است در آران و بیدگل؛ اثر دوم کتابت درب نفیسی است در نوش آباد و اثر سوم کتابی است به نام جامع القصص که توسط وی، تدوین و نگارش شده است. در بخش دوم نیز، مقاله به معرفی درب مسجد حاج عبدالصمد بیدگل که در سال 1114 توسط نورالوری پسر ابوالحسن کتابت شده، پرداخته است و ضمن رفع ابهامات در نسبت این درب با آثار قبلی چند تن از دیگر خوشنویسان این خاندان را به اجمال معرفی می کنیم.
    کلیدواژگان: ابوالحسن نورالوری، نورالوری، خوشنویسی، کتیبه های صفوی
  • فاطمه سادات طاهری، تقی دشتی صفحات 70-101
    میرزا محمدحسین غفاری کاشانی، متخلص به مشرقی، از جمله شاعران عارف دوره بازگشت ادبی (قرن سیزدهم) است که در هیچ یک از آثار ادبی، حتی تذکره ها از او یاد نشده است. همین مسئله، نگارندگان را بر آن داشت تا ضمن معرفی اجمالی شاعر، مشخصات و ویژگی های سبک شناختی شعر او را نیز بیان کنند. با کمی تامل در شعر غفاری می توان پی برد که او نیز چون دیگر شاعران معاصرش، دنباله رو شاعران سبک خراسانی و عراقی است، اما در این میان، توجه او بیشتر به سبک عراقی معطوف شده است، چنان که در میان شاعران سبک عراقی نیز بیشتر به حافظ نظر دارد و به وام گیری از مضامین شعری حافظ در دیوانش می پردازد. غفاری، شعر را به عنوان ابزاری برای بیان اعتقادات، و نه برای بیان احساسات به کار می گیرد. او برخلاف شاعران دوره خود، به دنبال فضل فروشی و خودنمایی با الفاظ پرآب و تاب و متکلف نیست، بلکه قالب شعری را برای انعکاس تفکرات عرفانی اش برمی گزیند. زبان او ساده، روان و تشبی هاتش بیشتر حسی است. کاربرد شکل کهن واژه ها، کاربرد فراوان ترکیبات عربی و عطفی، اقتباس از آیات و احادیث روایی و استفاده از آرایه های ادبی به ویژه جناس، از ویژگی های چشمگیر سبک اوست.
    کلیدواژگان: غفاری کاشانی، دیوان اشعار، بازگشت ادبی، سبک شناسی
  • حمیدرضا جوادی نوش آبادی، رضا شجری صفحات 102-121
    صباحی بیدگلی از پیش آهنگان و شاعران پرآوازه سبک دوره بازگشت ادبی است و در میان شاعران این سبک، رتبتی ممتاز دارد. او در سرودن انواع شعر (غزل، قصیده، ترکیب بند، مثنوی و...) طبع خود را آزموده و در هر صنف سخن، به خوبی از عهده ادای آن برآمده است. صباحی در غزلیات شیرین و لطیف خود، به سخن سعدی و حافظ توجه دارد و در قصیده، کار قصیده سرایان بزرگ قرن پنجم و ششم سرمشق اوست. او توانسته است با به کارگیری انواع آرایه ها و فنون و شگرد های ادبی و هنری، سخن خویش را زیباتر، دلکش تر وجاندارتر سازد و در مواردی، تحسین مخاطبان و شاعران هم عصر خویش و پژوهشگران شعر پس از خود را برانگیزد. نگارندگان در این پژوهش سعی کرده اند با استخراج، تبیین و تحلیل پاره ای از زیبایی های ادبی و هنری اشعار او، ضمن نشان دادن توانایی و تسلط شاعر و آگاهی او از انواع آرایه های ادبی، ارزش ادبی و معنوی اشعار او را به فراخور مقاله نشان دهند. در میان آرایه های بیانی، انواع تشبیه و در بدیع لفظی، انواع جناس و همچنین در بدیع معنوی، انواع تلمیحات بیشترین کاربرد را دارند. ساخت ترکیبات بدیع و زیبا و استفاده هنری از آن، از ویژگی های دیگر شعر اوست که در این مقاله، در حد ممکن بدان پرداخته شده است. به طور کلی، می توان گفت آرایه های به کاررفته در شعر صباحی، بیشتر همان آرایه های متداول و شناخته شده سبک خراسانی است؛ حتی پاره ای از آرایه هایی که در سبک عراقی یا هندی همچون پارادوکس، تمثیل، حس آمیزی، ایجاز، لف و نشر های گوناگون رواج دارد، چندان در شعر صباحی جلوه ای ندارد.
    کلیدواژگان: صباحی بیدگلی، شعر، سبک، آرایه های ادبی
  • سیده نرگس سعادت میرقدیم، امیرحسین چیت سازیان صفحات 122-145
    در دوران اسلامی، در هنر سفالگری کاشان، تحولات و تغییرات فراوانی صورت گرفته است. این تغییر و تحول گاه در ارتباط با هنرهای دیگر همچون ادبیات، نقاشی، خوشنویسی و گاه نیز با توجه به قابلیت ها و امکانات تزئینی خود سفال مانند انواع فرم، نقش و تکنیک سفالینه بوده است. در این پژوهش، با در نظر گرفتن اهمیت و نقش مهمی که شعر بر تحولات هنر سفالگری، از جمله ایجاد فضایی شاعرانه، بیان مضامین عاشقانه، حماسی، عارفانه و... داشته است، به روش کتابخانه ای و همچنین میدانی، به بررسی تعامل و پیوند شعر با تکنیک سفالینه های دوره اسلامی کاشان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: کاشان، سفال، تکنیک، شعر
  • علیرضا صحیحی صفحات 146-161
    ابوالرضا راوندی از عالمان و ادیبان و مصنفان برجسته شیعی در سده ششم هجری است. از وی دیوان شعری بر جای مانده است که از یادگارهای ادبیات عربی در دوره سلجوقی است. در این دیوان، تصویری از اوضاع اجتماعی و فرهنگی کاشان نمایان است. از آن جمله است گزارش هجوم ملک سلجوق به منطقه کاشان و همچنین، معرفی بزرگان شهر و خدمات عام المنفعه آنان. یکی از گزینه های مورد بررسی در دیوان راوندی، مبحث اغراض شعری و بلاغی است. در بحث اغراض شعری، مدح، تهنیت، مرثیه، اعتذار، شکایت، نصیحت، مناجات، حکمت و چیستان، گرایش غالب دارد. در بلاغت شعری نیز این دیوان اهمیت قابل ملاحظه ای دارد که مهم ترین موارد آن عبارت اند از: تقسیم، اقتباس، تلمیح، مقابله، تجرید، عکس، مبالغه، طباق، مراعات نظیر، انواع جناس، تضمین، کنایه، استعاره و مجاز. با بررسی این آرایه ها درمی یابیم گرچه وی واجد سبک و ابداع چندانی در شعر عربی نیست، اما طبع نازک، مهارت در عرب سرایی و همچنین، بیان عقاید شیعی و توجه به اوضاع اجتماعی مردم کاشان در دوران سلجوقی، اثری بدیع از دیوان وی ساخته است.
    کلیدواژگان: ابوالرضا راوندی، راوند، کاشان، شعر
|
  • Sohrab Morovvati, Mahdi Majidnia Pages 3-23
    In the eleventh century of Hijrah، Mohsen Feyz Kāshāni employed significant narrative exegeses of Shia to create a valuable work، entitled Safi Commentary. The current article is an illustration of the approach applied by Feyz Kāshāni in Sāfi Commentary. Besides، the study seeks to discuss about the way Imams’ narratives were employed to interpret versus of the Holy Quran in this exegesis. The results indicate that although this book is a kind of narrative commentary، Feyz used a mixed approach composed of both narrative and wisdom. The findings emphasize that Feyz، as a modern scholar in Akhbari School of thought، apply narrative-ijtahadi approach. The study utilized library research method and followed three steps of description، investigation and explanation.
    Keywords: Sāfi Commentary, Feyz Kāshāni, narrative, interpretation approach
  • Karamali Ghadamyari Pages 24-55
    Wisdom and mysticism are assumed to be the base and underpinning of Islamic societies’ life، culture and religion. The 7th century of Hijrah (13th AD) is considered to be the golden age of mysticism. Such Mystics of this period as Ibn Arabi، Sadr al-Din Ghonavi، Jalal al-Din Mohammad Balkhi (Molavi)، Najm al-Din Kubrā significantly affedect the Islamic countries. Afzal al-Din Mohammad Maraghi Kāshāni is one of the virtuous mystics and philosophers of this era. As few researchers studied his works and thoughts، he was unknown to most of the Iranians just like a precious gem، buried under the earth. This study presents an overview of works and background of Bābā Afzal. Then، the philosophical، mystical، and moral concepts of his quatrains are clarified. Employing simple method of his prose and previous poets’ tone، Afzal al-Din conveyed mottos، precepts، and mystic truths in his poems. He warns readers about instability of the world and invites them to avoid it. It is worth mentioning that، the present article studied those quatrains which are recorded under the name of Afzal al-Din Kāshāni.
    Keywords: Bābā Afzal, Quatrains, Wisdom, Mysticism, Morality
  • Mohammad Mashhadi Nooshabadi Pages 56-69
    The present study is an attempt to introduce works of Abu al-Hasan Nur al-Varā، an unknown calligrapher in Safavid period، and those of his son. The first section presents a background of their family and arguments of those books which point to Abu al-Hasan and his works. Then، there can be found an introduction of three calligraphy produced by Abu al-Hasan in 1032، 1042، and 1077 Hijri. The first work is a tombstone located in Ārān & Bidgol. The second one is an exquisite door in Nush Ābād and the third is his book named Jame al-Ghesas. The second section of the study includes some information about the door of the mosque of Hajj Abdul-Samad Bidgol and its’ calligraphies which are produced by Nur al-Vari، the son of Abu al-Hasan. In addition to clarifying some ambiguities about this door، the study tries to present an overview of works of some other calligraphies of this family.
    Keywords: Abu al Hasan Nur al Varā, Nur al Varā, Calligraphy, Safavid Inscriptions
  • Fateme Sadat Taheri, Taghi Dashti Pages 70-101
    Mirza Mohammad HosseinGhaffāri Kāshāni، whose pen name is Mashreghi is a poet. He is one of the mystic poets of literary period (thirteenth century) that none of the literature has not even mentioned his biography of his Court has not been published yet. The same issues have prompted the author. This paper introduces the poet and his poem''s style. With a little reflection it can be realized Ghaffari who also like other contemporary poets is follower of Khorāsāni style and Iraqi، His tendency to lexical and grammatical features reminding Khorāsāni style، However، the characteristics of literary and lyrical themes shifted his attention to Iraqi style، As the Iraqi poets Hāfez further plans and borrowed some of his lyrical themes. Ghaffāri use the poetry as a means to express ideas and feelings do not occur. Unlike his contemporaries، poets followed his pontificate and show off with brilliant and complicated words، but he choose the pattern ofpoetry to reflect the mystic thoughts. His language is simple and eloquent، and more similies is phenomena، the use of archaic words and Arabic words، and turning abundant compounds، adapted from the Quranic verses and the use of particular literary pun array of saleint stylistic features of him.
    Keywords: Ghaffāri Kāshāni, Collection of Poetry, Stylistic, Lliterary Bazgasht style
  • Hamidreza, Javadi Nooshabadi, Reza Shajari Pages 102-121
    Sabāhi Bidgoli is considered to be one of the famous pioneers and poets of literary return period. Among poets of this style، Bidgoli appears to have a high status. He illustrated his abilities by composing such various kinds of poems as Ghazal، Qasida، Masnavi، etc. The works indicate that he was an efficient poet in different poetic forms. While Sabāhi attends to Hāfez in his elegant Ghazals، he follows great poets in fifth and sixth century when composing his Qasidas. Applying various tupes of figures of speech and literary techniques، he seems to be able to produce more beautiful، effective and delicate poems so that his contemporary readers and poets along with subsequent researchers admired some of his poems. The current study sought to analyze literary and artistic aspects of Sabāhi’s poems. The study also attempts to show his abilities and knowledge about figures of speech beside the literary and spiritual values of his poems. Sabhāi appears to mostly employ simile among figures of speech، pun among Formal rhetoric devices and allusion among logical rhetoric tools. Another characteristic of his poem، pointed in the present article، is producing novel compounds of words and artistic use of them. Overall، it can be said that Sabahi mostly employed typical figures of Khorsani Style. It may be assumed that some figures of Araghi or Hindi style such as paradox، allegory، cannot be found in Sabahi’s poems.
    Keywords: Sabāhi Bidgoli, Poet, Styl, Figure of Speech
  • Sayyede Narges Saadat Ghadim, Amir Hossein Chitsazian Pages 122-145
    In Islamic periods، many variations and differences in the art of pottery are found. Sometimes these variations are connected to such other arts as literature، painting، and calligraphy. There were also some situations in which the condition of the pottery wares such as its’ form and technique may cause these variations. This study considers the significance of poetry and its’ effect on the variations of the art of pottery such as making the environment poetic and conveying romantic، epic، and mystical themes. The paper attempts to investigate the relations between poetry and Kāshān’s pottery techniques in Islamic period. To this end، field study method and library are employed.
    Keywords: Kashan, Technique, Pottery, Poetry
  • Alireza Sahihi Pages 146-161
    Abu al-Rezā Rāvandi is one of the significant scholars of Shia in the sixth century of Hijrah. His poetry divān remainsas a remembrance of Arabic literature in Saljughi period. In his Divān، Ravandi depicts social and cultural situation of Kāshān such as invasion of Saljughiān to kāshān، introduction of elites of this city، and their public charities. One of the topics studied in Ravandi’s Divan seems to be Rhetorical and poetic objectives. Considering poetic objectives، this Divan mostly attends to eulogy، salutation، elegy، apology، complaint، advice، prayer، motto، and puzzle. This Divān is found to be very significant regarding rhetorical aspect of poem such as adoption، allusion، abstraction، paradox، exaggeration، pun، metaphor،and allegory. The results indicate that although Rāvandi seems to have no specific style in Arabic poem، his ability in composing Arabic poems، expressing beliefs of Shia، and attending to social life of Kāshān in Saljughi period caused his Divān to be a novel work.
    Keywords: Abu alReza Ravandi, Ravand, Kashan, Poetry