آرشیو شنبه ۱ مهر ۱۴۰۲، شماره ۶۵۸۹
اقتصاد
۳
گزارش

در انتظار نرخ جدید خرید تضمینی گندم

براساس قانون خرید تضمینی، وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رئیس شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی، یک هفته بعد از تعیین قیمت ها در شورا فرصت دارد تا قیمت های مصوب را اعلام کند. فرصتی که چند روزه به پایان رسیده اما قیمت ها هنوز اعلام نشده است.

امروز 4.5میلیون بهره بردار بخش کشاورزی در حالی سال زراعی جدید 14031402 را آغاز می کنند که قیمت خریدهای تضمینی را نمی دانند. اعلام به موقع نرخ خریدهای تضمینی کالاهای اساسی کشاورزی از آن لحاظ حائز اهمیت است که کشاورز با آگاهی قبلی از قیمت ها اقدام به کشت می کند و می داند که چه بکارد و به چه میزان بکارد در غیر این صورت گام گذاشتن در تاریکی است و قانون گذار هم با علم به این موضوع مهلت تعیین کرده است.نکته دیگر این که شورای قیمت گذاری می تواند با تعیین قیمت های مناسب، کشاورز را به سمت کشت محصولات اساسی سوق دهد که خودخواسته از کشت محصولات آب بر و کم ضرور پرهیز خواهد شد و سیاست های وزارت جهاد کشاورزی در کشت محصولات اساسی هم محقق می شود.

راهکارهای کاهش خروج ارز

از 125میلیون تن محصول کشاورزی که سالانه در کشور تولید می شود، بخش زیادی از آن به محصولات کم اهمیت و آب بر اختصاص دارد و به این دلیل است که سالانه 18میلیارد دلار واردات کشاورزی داریم که 25درصد آن فقط به روغن اختصاص دارد. تمام برنامه دولت این است که از اتکا به واردات محصولات اساسی بکاهد و در این مسیر قیمت خریدهای تضمینی می تواند راهگشا باشد و از خروج ارز از کشور بکاهد.هفته گذشته منابع آگاه اعلام کردند شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی قیمت 32 محصول کشاورزی را تعیین کرده و قیمت برخی محصولات ازجمله گندم هم از این جلسات به بیرون درز کرد اما وزارت جهاد در اطلاعیه ای که روز بعد هم از سایت خود برداشت، اعلام کرده بود فقط وزیر جهاد مرجع اعلام قیمت هاست.حال با این که قانون تعیین کرده، شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی که در آن وزرای اقتصاد، صنعت، سازمان برنامه و بودجه، نمایندگان مجلس، تشکل ها و کشاورزان حضور دارند، نهایتا یک هفته پس از تعیین قیمت باید اعلام کنند اما هنوز خبری از قیمت ها نیست.ریاست این شورا را وزیر جهاد کشاورزی به عهده دارد، او مسئول وزارتخانه ای است که تامین کننده امنیت غذایی کشور باید باشد اما 4.5میلیون بهره بردار کشاورزی، فردا سال زراعی جدید را با بی خبری کامل از قیمت ها آغاز خواهند کرد. به نظر می رسد کوتاهی وزارت جهاد کشاورزی در اعلام قیمت محصولات کشاورزی، باعث سردرگمی و بلاتکلیفی کشاورزان شده است.

سردرگمی کشاورزان

سردرگمی ای که قانونگذار برای آن تکلیف قانونی تعیین کرده است. طبق ماده2 تبصره2 قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی، دولت موظف است حداقل سه ماه قبل از شروع فصل کشت زراعی، قیمت محصولات را تعیین کند یعنی باید تا پایان تیرماه قیمت های مصوب شده به اطلاع کشاورزان می رسید اما طبق این قانون، شورای قیمت گذاری بعد از 53 روز تاخیر، قیمت محصولات اساسی کشاورزی را تعیین کرد. در حال حاضر نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رئیس شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی نیز باید یک هفته بعد از تعیین قیمت ها در شورا، قیمت های مصوب را اعلام می کرد؛ فرصتی که چند روزه به پایان رسیده اما هنوز خبری از اعلام قیمت ها نیست.

علایی مقدم، معاون سابق برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی(اول مرداد) گفت: قیمت 32محصول اساسی کشاورزی نهایی شده و(2مرداد) ابلاغ می شود. هفته اول مرداد هم گذشت و فرصت یک هفته وزیر هم قیمتی نداشت.

براساس قانون، قیمت گذاری محصولات اساسی از جمله گندم، به عهده شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی، متشکل از وزرای جهاد کشاورزی و امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و پنج نفر از تشکل های صنفی و کشاورزان خبره است و جلسات آن باید حداقل سه ماه قبل از شروع سال زراعی، تشکیل و قیمت ها حداکثر تا آخر تیرماه همان سال تعیین شود اما امسال اتخاذ تصمیم درباره قیمت تضمینی گندم بیش از 53 روز تاخیر داشت.اعضای شورای قیمت گذاری محصولات کشاوزی، بالاخره توانستند در جلسه (چهارشنبه 22شهریور) قیمت 32 قلم کالای اساسی ازجمله گندم را برای سال زراعی جدید تعیین کنند.

قیمت جدید گندم چقدر است؟

محمدشفیع ملک زاده، مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی ایران گفت: قیمت خرید تضمینی گندم در جلسه شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی کیلویی 19هزار و 500تومان برای سال زراعی 1403 1402 تعیین شد. این در حالی است که کشاورزان متقاضی بهای 22 تا 23هزار تومانی قیمت گندم بودند. همچنین مرکز پژوهش های کشاورزی براساس بررسی هزینه ها اعلام کرده بود برای هر کیلوگرم گندم قیمت خرید، 23هزار و 700 تومان مناسب است و می تواند برای تولیدکننده حاشیه سود داشته باشد.