آرشیو پنجشنبه ۷ تیر ۱۴۰۳، شماره ۶۰۴۱
آینده نگر بازار
۱۵

«دنیای اقتصاد» بازارها را بررسی می کند

شکست روند نزولی بورس؟

بازار داخلی : تزریق پول حقیقی ها به بازار

پس از گذشت بیش از 3ماه از سال 1403 که در این مدت روند غالب بازار سهام روندی نزولی بوده، و خروج پول های گسترده ای نیز صورت گرفته است، حال به نظر می رسد که بازار مذکور کمی در حال فاصله گرفتن از این رخوت است. در روز چهارشنبه که آخرین روز معاملاتی هفته است، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران 20 هزار واحد معادل با 0.97 درصد افزایش یافت؛ که سبب رقم خوردن پنجمین روز صعودی متوالی این شاخص شد؛ و در محدوده 2 میلیون و 85 هزار واحد قرار گرفت که بالاترین مقدار به ثبت رسیده برای این شاخص در 14 روز معاملاتی گذشته است. شاخص هم وزن نیز افزایش 0.68 درصدی را تجربه کرد و در محدوده 673 هزار واحد قرار گرفت. این سبزپوشی در رکن دیگر بازار سهام هم برقرار بود. به طوری که شاخص کل فرابورس ایران نیز 0.92 درصد افزایش یافت و با قرار گرفتن در محدوده 22 هزار و 304 واحد به کار خود در آخرین روز معاملاتی هفته پایان داد. بررسی های «دنیای اقتصاد» نشان می دهد بالاخره روند خروج پول از بازار از محل خرید و فروش سهام شکسته شده است. به طوری که در این روز 126 میلیارد تومان ورود پول از محل ذکر شده به بازار صورت گرفته است و صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله یا ETFها نیز ورود پول 390 میلیارد تومانی را تجربه کردند.

در این میان اگرچه شاخص ها و پارامترهای ذکر شده وضعیت رو به بهبودی را نمایش می دهند، اما ارزش معاملات خرد شامل سهام و حق تقدم، که در این روز با افزایش محدود 3 درصدی در سطح 2072 میلیارد تومان قرار گرفت، همچنان خبر از رکود ادامه دار در بورس و فرابورس می دهد. چهارشنبه آخرین روزی بود که محدودیت دامنه نوسان 2± درصدی بر معاملات سهام و 4± درصدی بر معاملات صندوق ها اعمال شد. لازم به ذکر است که این محدودیت از ابتدای اردیبهشت ماه، یعنی برای 22 روز معاملاتی متوالی وجود داشته است و بنا بر اطلاعیه ای که از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار منتشر شد، این دامنه از روز شنبه افزایش خواهد یافت.

بازار خارجی : انتظار رشد دلار در آستانه انتخابات فرانسه

در روز چهارشنبه بهای هر بشکه نفت برنت و WTI با افزایش قیمت همراه شد. بر این اساس هر بشکه از دو نفت یاد شده به ترتیب رشد 0.55 و0.74درصدی تجربه کردند و در سطح 85.48 و 81.43دلار به ازای هر بشکه مورد معامله قرار گرفت. طلای جهانی در روز چهارشنبه برخلاف نفت نزول قیمتی را تجربه کرد و با افت اندک 0.11درصدی به سطح 2هزار و 317دلار به ازای هر اونس رسید. تا قبل از انتشار داده شاخص PCE آمریکا در روز جمعه، موقعیت های معاملاتی تدافعی، در آستانه انتخابات فرانسه به نفع نزول جفت ارز EUR/USD است. افزایش نرخ بهره در استرالیا اکنون پس از انتشار داده CPI بالاتر از انتظارات محتمل تر به نظر می رسد. در حالی که فدرال رزرو محتاط به نظر می رسد بانک مرکزی اروپا با احتمال بیشتری به سیاست های انبساطی روی خواهد آورد. واگرایی سیاست های پولی باید پس از انتخابات فرانسه دوباره مورد توجه قرار گیرد. دلار استرالیا در موقعیت قوی قرار دارد. اگرچه انتشار داده شاخص PCE هسته در روز جمعه ممکن است به عنوان کاتالیزوری برای سیاست های انبساطی از طرف فدرال رزرو باشد. روز چهارشنبه یک روز آرام در بازارها پیش از آخر هفته شلوغ است. پنج شنبه اولین مناظره بایدن و ترامپ برگزار می شود. انتشار داده های این هفته تاکنون نتوانسته هیچ داستان قانع کننده ای را در مورد اقتصاد کلان ایالات متحده نشان دهد. داده شاخص اطمینان مصرف کننده کنفرانس بورد ایالات متحده کمی ضعیف تر از آنچه انتظار می رفت، منتشر شد اما نسبت به ماه مه پایدار بود. شاخص تولیدی فدرال رزرو ریچموند مطابق با شاخص ISM در منطقه انقباضی بود. تقویم داده چهارشنبه در ایالات متحده خلوت است و هیچ سخنرانی برنامه ریزی شده ای از طرف فدرال رزرو وجود ندارد. سه شنبه موضع میشل بومن برای عدم کاهش نرخ بهره در سال 2024 موقعیت او را به عنوان یکی از حامیان سفت و سخت سیاست های انقباضی عضو FOMC تایید کرد. اعضای فدرال رزرو به طورکلی در مورد خوش بینی برای تورم کاهنده محتاط هستند. در حالی که انتظار می رود که PCE هسته به صورت ماهانه 0.1 درصد در روز جمعه منتشر شود. قیمت گذاری بازار همچنان در محدوده 45 تا 50 نقطه پایه کاهش نرخ بهره تا پایان سال نوسان می کند. بازار در مقایسه با مواضع اخیر فدرال رزرو تمایلات تسهیل گرانه تری دارد اما به نظر می رسد با آخرین داده ها ناسازگار نیست.