به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « legal system of iran » در نشریات گروه « علوم انسانی »

  • محمدعلی دهقانپور، محمدوحید شفقت، بنیامین طاهری*

    تعریف حقوق مالکیت فکری برای بیان تعارض منافع عمومی و خصوصی موضوعی مهم و بنیادین است؛ زیرا مشخص بودن اهداف، اصول و اثبات مال بودن محصول فکری و مالکیت پدیدآورنده مباحثی است که ارزش منافع عمومی و خصوصی را در حقوق مالکیت فکری مشخص می سازد؛ از سوی دیگر زمینه مناسبی برای بیان تعارض منافع عمومی و خصوصی ایجاد می کند. پرسش مهمی که قبل از بررسی سوابق و زمان شکل گیری حقوق مالکیت فکری پیش می آید، طرح سوال پیرامون حقوق مالکیت فکری و شناسایی گستره ای است که می بایست تعارض در میان منافع عمومی و خصوصی در آن بررسی گردد، زیرا بدون مشخص شدن معنا و مفهوم یک موضوع و گستره کاربردی و عملی آن، بررسی و ارائه راه حل کار در خصوص آن غیرممکن و در صورت انجام بیهوده است. این پژوهش در پی آن است تا با روش توصیفی و تحلیلی اثبات نماید که اولویت بخشیدن نسبت به هریک از این دو منفعت می تواند نحوه حمایت از آثار مالکیت فکری و مدت این حمایت را مشخص نماید؛ به عبارتی چنانچه در یک کشور منافع خصوصی افراد (پدیدآورندگان) ارجحیت داشته باشد، باعث می شود که مدت و نحوه حمایت از پدیدآورندگان در قانون آن کشور طولانی تر و جدی تر باشد و اگر به منافع عامه توجه شود، مدت حمایت کم تر و نحوه حمایت ضعیف تر می شود.

    کلید واژگان: حقوق مالکیت فکری, حقوق بشر, مالکیت, پدیدآورنده, نظام حقوقی ایران}
    Mohammadali Dehghanpour, Mohammadvahid Shafaghat, Benyamin Taheri *

    The definition of intellectual property rights is important and vital to express the conflict of public and private interests because the clarity of the subject, goals, principles, subject matter and proof of ownership of the intellectual product and creator's ownership are on the topics that value the public and private interests in intellectual property rights. It clarifies and expresses the importance of paying attention to both and creates a suitable context for expressing the conflict of public and private interests. An important question that arises before examining the records and the time of the formation of intellectual property rights is what are the rights. Is it intellectual property? Providing a definition of intellectual property rights is necessary to identify the issue in which the conflict between public and private interests is to be examined. Because without clarifying the meaning and definition of a discussion and not identifying its topic, it is impossible to investigate and provide a solution, and if it is done in vain.

    Keywords: Intellectual Property Rights, Human Rights, Ownership, Creator, Legal System Of Iran}
  • اکرم السادات مکی، اسماعیل کشکولیان*
    قیمومت یکی از مهم ترین نهاد های شناخته شده به منظور حمایت از حقوق و اموال افراد محجور است. قیم در اداره اموال محجور، امین است و هرگاه در انجام اعمال حقوقی برای مولی علیه دچار تقصیر شود مسئول جبران خسارت مولی علیه است. در حقوق ایران و فرانسه مسئولیت مدنی ناشی از فعل زیانبار صغیر از مصادیق مسئولیت ناشی از فعل غیر است که هدف پژوهش حاضر بررسی مسئولیت قیم در نظام حقوقی ایران و فرانسه است. شیوه پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد و از نتایج این پژوهش به اجمال می توان گفت که مسئولیت سرپرست مطابق ماده هفتم قانون مسئولیت مدنی مورد بررسی قرار می گیرد که تحقق مسئولیت سرپرست دارای شرایط عمومی و اختصاصی است. این در حالی است که در حقوق فرانسه مبتنی بر فرض تقصیر است که برخلاف قواعد عمومی است و پدر و مادر متضامنا مسئول زیان های ناشی از فرزند صغیری که با آنان در یک جا سکونت دارند می باشند.
    کلید واژگان: قیم, مسئولیت مدنی, سرپرست, نظام حقوقی ایران, مسئولیت کیفری}
    Akram Maki, Esmaeil Kashkoulian *
    Guardianship is one of the most important institutions known to protect the rights and property of disabled people. The trustee is responsible for the compensation of the property if he is at fault in performing legal actions for the owner. Movalla_alayh, in Iranian and French law, civil liability resulting from a minor harmful act is one of the examples liability resulting from the act. It is different that the purpose of this article is to investigate the guardian’s responsibility in the legal system of Iran and France, descriptive research method. It is analytical and from the results of this research, it can be said briefly that the supervisor’s responsibility is according to the section 7 of the Civil liability law. is examined that the realization of the supervisor’s responsibility has general and specific conditions that are researched will be investigated, while French law is based on the assumption of fault, which is against the rules. It is general and parents are jointly responsible for damages caused by miner children who live with them in the same place.
    Keywords: Guardian, Civil Responsibility, Supervisor, Legal System Of Iran, Criminal Responsibility}
  • علی فرهادی، علیرضا جمشیدی*، علی نجفی توانا
    نظام زندانبانی در ایران مجری بخشی از مجازات های تحریم کننده یا محدود کننده آزادی محسوب می شود. مراجع قضایی به موجب قوانین متعدد و حبس گرا به طور مکرر و بی ضابطه از آن استفاده می نمایند و تاکنون انواع و اقسام روش های کاهش حبس قادر نبوده این مجازات سالب آزادی را از دایره انتخاب قضات خارج نماید. نظام زندانبانی با هدف کمک در جهت کاهش برگشت زندانیان و ایجاد امنیت در جامعه از طریق اجرای صحیح مجازات حبس به نحوی که مجرمین خطرناک و کسانی که باید برای حفظ جامعه از آن دور شوند اصلاح گردند و کسانی که زندان جایگاه آنان نیست و ناشی از اجبار قانون به زندان معرفی میشوند از کنار هم بودن با سایر مجرمین یا دور ماندن از خانواده و جامعه آسیب جدی نبینند، ترسیم شده است؛ بنابراین در این نظام مقررات ویژهای از جهت خدمات زندانی، ارفاقات قانونی، اشتغال زندانی، شفاف شدن مدت حضور و برنامه های زندانی در مدت حبس و راه های رهایی از آن مورد مداقه قرار گرفته است؛ که در این مقاله به آن می پردازیم. پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع و اهداف موردنظر از حیث نوع، کیفی و از نظر روش، توصیفی و تحلیلی است.
    کلید واژگان: زندانبانی, زندان, اسناد بین الملل, نظام حقوقی, ایران}
    Ali Farhadi, Alireza Jamshidy *, Ali Najafi Tavana
    Background and Aim
    The prison system in Iran is considered to be a part of sanctions that restrict or restrict freedom. Judiciary authorities use it repeatedly and irregularly due to the numerous prison-oriented laws, until now, all kinds of methods of reducing imprisonment have not been able to remove this punishment of deprivation of liberty from the circle of judges. The prison system aims to help reduce the return of prisoners and create security in society through the correct implementation of prison sentences in such a way that dangerous criminals and those who must be removed from it to protect society are reformed and those for whom prison is not their place and is due to coercion. The law is designed to prevent serious harm from being together with other criminals or staying away from family and society. Research
    Methodology
    This qualitative research has been done in a descriptive-analytical method, relying on international instruments and studying national laws and regulations in the form of documents and libraries. Findings and
    Conclusion
    Therefore, in this system, special regulations regarding prisoner services, legal friendships, prisoner employment, clarifying the duration of the prisoner's presence and programs during imprisonment, and the ways to get out of it have been discussed.
    Keywords: Prison Guard, Prison, International Documents, Legal system, Iran}
  • سعید محجوب*
    حقوق کودک به صورت خاص و به ویژه پس از وضع کنوانسیون حقوق کودک از جوانب متفاوت مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش حاضر با اهتمام به روش شناسی مبتنی بر توصیف و تمرکز بر گزاره های هنجارگذار، حقوق کودک به سه دسته حق تامین، حق حمایت و حق مشارکت تقسیم شده و سپس با وجه نظر قرار دادن حق های تامین، این حق ها به دو دسته حقوق تامین ناظر بر حقوق جسمی و حقوق تامین ناظر بر حقوق روحی و روانی، در کنوانسیون حقوق کودک و نظام حقوقی ایران تقسیم شده است. پژوهش حاضر صرفا به حق تامین کودک در کنوانسیون و نظام حقوقی ایران پرداخته و با تقسیم ابداعی حق تامین به حق تامین جسمی و روحی، معتقد است که از بعد جسمی، میان این دو، تمایزی بنیادین به چشم نمی خورد؛ اما از موارد افتراق حقوق ایران و کنوانسیون حقوق کودک در تصریح به حمایت از ابعاد روحی و روانی است. هرچند کنوانسیون به صورت تلویحی به این امر می پردازد، اما نظام حقوقی ایران در این خصوص از معیاری دوگانه بهره می‎ برد. در خصوص دختران، به صراحت و دقیق به این امر اشاره نموده است، در حالی که در غیر از موارد فوق، صرفا مواردی عام و برخی مصادیق را مورد توجه قرار داده است. با این حال، رویه قضایی سعی در جبران این امر با صدور آراء مرتبط می نماید. نمونه دیگر اینکه، در کنوانسیون حقوق کودک، به حق داشتن نام اکتفاء شده، در حالی که در نظام حقوقی ایران، حق داشتن نام نیکو مورد تصریح قرار گرفته است. بدون تردید در این خصوص، نظام حقوقی ایران نسبت به کنوانسیون، کامل تر و با حقوق کودک، سازگارتر است. همچنین کنوانسیون حقوق کودک صرفا بر حق داشتن خانواده تاکید نموده و از حق کودک در داشتن نسب قانونی، سخنی به میان نیاورده است.این در حالی است که نظام حقوقی ایران، از حق کودک در داشتن نسب، و همچنین داشتن خانواده، سخن به میان آورده و از جوانب مختلف بر این امر تاکید کرده است. با توجه به آنچه گفته شد، نظام حقوقی ایران، علاوه بر حق داشتن خانواده، به حق کودک در داشتن نسب مشروع نیز تاکید دارد و از این جهت حمایتی فراتر از کنوانسیون برای کودک در نظر می گیرد. این امر نباید موجب این پندار گردد که کودک ناشی از نسب نامشروع در نظام حقوقی ایران، دارای حقوق نیست، بلکه در این موارد، کودک مزبور از همه حقوق سایر کودکان جز حق توارث برخوردار است. حق تامینرفتار انسانی نیز در نظام حقوقی ایران، به شکل ایجابی مورد تقنین قرار نگرفته است و مقنن صرفا به بیان جنبهسلبی ممنوعیت شکنجه جسمی و روحی اکتفاء نموده است؛ که ضروری است این امر در تقنینات آینده مورد توجهقرار گیرد.
    کلید واژگان: حقوق کودک, تامین جسمی, تامین روحی, حق نسب, حق سلامتی, نظام حقوقی ایران}
    Saeid Mahjoub *
    Children's rights have been taken into account from different aspects, esp. in consequent of establishment of the Convention on the Rights of the Child. The present research by considering the methodology based on descriptive and focusing on normative propositions of children's rights, has been divided into three main categories: the right to provide protection, the right to participation, and then, considering the rights to ensure implementing which has been divided into two parts: the right to provide for physical rights and Provisional ones as emotional and mental rights in the Convention on the Rights of the Child and Iran's legal system. The present research deals merely with the right to provide for the child in the convention and legal system of Iran, through innovative categorizing the right to provide for physical and mental support. It is highly believed that there is no fundamental difference between these two from the physical aspect; however, from the cases of differentiation between the legal system of Iran and the Convention on the Rights of the Child, it would be specified to support the spiritual and psychological dimensions. Although the Convention deals with such cases implicitly, the Iranian legal system applys a double standard policy in this regard, i.e. about girls, clearly declared and precisely striken the point, while any other case than the above mentioned, there would seem only paying attention to general cases and some relevant examples. However, the judicial procedure aims to compensate for this by issuing related decisions and verdicts. Another example is that in the Convention on the Rights of the Child, the right to have a name is cleatly sufficient, while in the Iranian legal system, the right to have a good name is restriclty specified. Undoubtedly, in this regard, Iran's legal system is more complete than the convention and more compatible with children's rights. Also, the Convention on the Rights of the Child only emphasized the right to have a family but not mentioned the right of the child to have a legal lineage. Simultaneously, the Iranian legal system has provisionized the right of the child to have a lineage as well as to have a family which emphasized this from various aspects. According to what above said, Iran's legal system, in addition to the right to have a family, emphasizes the right of the child to have a legitimate lineage, and therefore considers superior protection beyond the convention for the child. This should not lead to the idea that a child born of illegitimate parentage does not have rights in Iran's legal system, but in these cases, the said child has all the rights of other children except the right of inheritance. The right to ensure human behavior has not been legislated positively in Iran's legal system, besides the legislator has limited himself to stating the negative aspect of the prohibition of physical and mental torture, which is necessary to be taken into consideration in future legislations.
    Keywords: Children's rights, Physical security, Spiritual security, Right to lineage, Right to health, Legal system of Iran}
  • غلامرضا صف آرا، سیاوش شجاع پوریان*، شاپور فرهنگ پور
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی آثار تصمیمات مدیران شرکتهای تجاری در ارتباط با حقوق اشخاص ثالث در نظام های حقوقی ایران، انگلیس و فقه اسلامی بود. امروزه با گسترش تجارت و صنعت، تحول عظیمی در زندگی مردم رخ داده و شرکت ها نقش اصلی را در این تحول به عهده دارند. از آنجا که شرکت ها جنبه اعتباری دارند و نه حقیقی، کلیه اعمال و انجام تعهدات شرکت ها را از طریق رکن اجرایی آن یعنی مدیران شرکت صورت می گیرد. تبیین جایگاه حقوقی مدیران در شرکت، برای تعیین حدود اختیارات مدیران شرکتهای تجاری از اهمیت بسیاری برخوردار است. این امر علاوه بر جنبه نظری، از نقطه نظر عملی هم آثار گسترده ای را نه تنها بر شرکت و سهام داران بلکه بر اشخاص ثالث طرف معامله با شرکت به جای می گذارد. جایگاه حقوقی مدیران در شرکت سهامی همواره مورد اختلاف حقوقدانان بوده است. اقتضائات تجاری و نیازهای جامعه، قانون گذار انگلیس را بر آن داشت تا اختیارات گسترده ای برای مدیران در برابر اشخاص ثالث قائل شود و مدیر شرکت را رکن شرکت قلمداد کند، به این صورت که اقدام مدیر شرکت را اقدام مغز متفکر شرکت بداند. بر این اساس چنانچه مدیری به نام و حساب شرکت سندی امضا نماید، شرکت در هر حال مسئول تعهدات براتی در برابر اشخاص ثالث است. برخلاف حقوق انگلیس که قائل به اختیارات تام برای مدیران انواع مختلف شرکت ها در برابر اشخاص ثالث است، حقوق ایران تنها در شرکت های سهامی اختیارات وسیعی برای مدیران قائل شده است. در این شرکت ها مدیر
    کلید واژگان: مدیران شرکت های تجاری, تصمیمات, حقوق اشخاص ثالث, نظام حقوقی ایران و انگلیس, فقه اسلامی}
    Gholamreza Safara, Siavash Shojapourian *, Shapour Farhangpour
    The purpose of the present research was to investigate the effects of the decisions of the managers of commercial companies in relation to the rights of third parties in the legal systems of Iran, England and Islamic jurisprudence. Today, with the expansion of trade and industry, a great transformation has occurred in people's lives, and companies play the main role in this transformation. Since the companies have a credit aspect and not a real one, all the actions and fulfillment of the obligations of the companies are done through its executive branch, i.e. the managers of the company. Clarifying the legal position of managers in the company is very important for determining the limits of the powers of managers of commercial companies. In addition to the theoretical aspect, from a practical point of view, this leaves extensive effects not only on the company and shareholders, but also on the third parties dealing with the company. The legal position of managers in a joint-stock company has always been disputed by lawyers. The business requirements and the needs of the society led the English legislator to grant wide powers to the managers against third parties and to consider the company manager as the pillar of the company, in such a way that the company manager's actions are considered the actions of the mastermind of the company. Based on this, if a manager signs a document in the name and account of the company, the company is in any case responsible for its
    Keywords: Managers of commercial companies, decisions, rights of third parties, legal system of Iran, England, Islamic jurisprudence}
  • حسین سبحانی*
    جرایم سازمان یافته کلان اقتصادی و نظام مند چون پولشویی، واکنشی سازمان یافته و هماهنگ با جنس خود را می طلبد. گروه ویژه اقدام مالی به عنوان تخصصی ترین سازمان این حوزه از جرایم، یکی از راه های مقابله با جرایم مذکور را از طریق مولفه های نظام مصادره مبسوط و نیز تدابیر موقت در ذیل توصیه 4، سند عملکرد (سوابق) بهینه در خصوص مصادره و نیز سند راهنمایی قضات و دادستان ها پیشنهاد داده است. در این پژوهش بررسی خواهد شد که مبانی نظام مصادره مبسوط چیست؟ از منظر گروه ویژه اقدام مالی، این نظام مصادره مبسوط، چه مولفه ها و چه انواعی دارد؟ مولفه های نظام مصادره مبسوط در نظام حقوقی ایران چگونه انعکاس یافته است؟ و در انطباق با بایسته های نظام مصادره مبسوط گروه ویژه، نظام مصادره اموال در حقوق ایران از چه الزاماتی باید برخوردار باشد؟ جهانی شدن بزهکاری و استیصال نظام عدالت کیفری، مهم ترین مبانی ظهور نظام مصادره مبسوط به حساب می آیند. در بررسی اسناد گروه ویژه اقدام مالی، «جرایم منشا خاص» (سبک زندگی مجرمانه)، «مفروضات قانونی»، «ادله اثباتی مخففه» و «انقلاب دعوی»، چهار مولفه نظام مصادره مبسوط را شکل می دهند. مولفه های مذکور بسته به نوع مصادره می تواند متفاوت باشد. مصادره مبسوط به سه نوع مصادره مبسوط کیفری، مصادره مبسوط مدنی و مصادره مبسوط اداری تقسیم می گردد. در نظام حقوقی ایران نیز در «قانون مربوط به رسیدگی به دارایی وزرا و کارمندان مصوب 1337»، «قانون اصلاح قانون مبارزه با پولشویی مصوب 1397» و «قانون الحاق موادی به قانون نحوه اجرای اصل چهل و نهم (49) مصوب 1399»، نزدیک ترین نظام مصادره به نظام مصادره مبسوط، قابل ملاحظه است. اهم آسیب های نظام حقوقی حاکم بر مصادره مبسوط در ایران، در انطباق با استانداردهای گروه ویژه اقدام مالی می تواند شامل: 1 عدم پیش بینی مصادره مبسوط اداری، 2 نبود مولفه جرایم منشا خاص (سبک زندگی مجرمانه) و مفروضات قانونی در مصادره مبسوط کیفری، 3 ابهام در «استاندارد برابری سلاح ها» و 4 ابهام در معیار انقلاب دعوی و ادله اثباتی مخففه باشد. لازم به ذکر است که این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و در جمع آوری منابع، از روش کتابخانه ای بهره می گیرد.
    کلید واژگان: مصادره مبسوط, گروه ویژه اقدام مالی, پولشویی, نظام حقوقی ایران}
    Hossein Sobhani *
    Macroeconomic organized and systematic crimes such as money laundering require an organized and coordinated response to its type. The Financial Action Task Force (FATF) as the most specialized organization in this area of crime has proposed one of the ways to deal with the mentioned crimes through the components of the system of expropriation (confiscation) and also temporary measures under the recommendation of the optimal performance document (records) for confiscation as well as the guidance document of judges and prosecutors. We will examine in this study what are the fundamentals of the expanding confiscation system? What are the components and types of this expanding confiscation system from the perspective of the Financial Action Task Force? How are the components of the extended confiscation system reflected in Iran’s legal system? And what requirements must the confiscation system in Iranian law be enjoyed in accordance with the requirements of the Financial Action Task Force (FATF)’s extended confiscation system? The globalization of crime and the desperation of criminal justice system are the most important foundations for the emergence of the expanding confiscation system. The “crimes of particular origin and source (criminal lifestyle),” “legal assumptions,” “mitigating substantive proofs” and “litigation exchanging” form four components of the system of expropriation in reviewing the documents of the Financial Action Task Force. The mentioned components can be different depending on the type of confiscation. Extended confiscation (expanding confiscation) is divided into three types: criminal extended confiscation, civil extended confiscation and administrative extended confiscation. In Iran’s legal system, the “law related to dealing with the property of ministers and employees Act 1959,” “the anti-money laundering (amendment) act 2017” and the “Law of Adding Articles to the Law on How to Implement Article 49 Act 2020” which are the closest system of extended confiscation to the system of confiscation can be seen. The most important damages of the legal system governing the extended confiscation in Iran, in accordance with the standards of the FATF can include: 1) lack of prediction of administrative extended confiscation, 2) absence of the components of the crimes of particular origin and source (criminal lifestyle) and legal assumptions in the detailed criminal confiscation, 3) ambiguity in the standards of the “Principle of Equality of Arms” and 4) and ambiguity in the litigation exchanging criterion and mitigating substantive proofs. It should be noted that this research is done by descriptive-analytical method and library method is used in collecting resources.
    Keywords: Expanding confiscation, Financial Action Task Force (FATF), money laundering, Legal System of Iran}
  • عارف رشنودی، یوسف احمدی*
    یکی از چالش های اساسی در نظام های حقوقی دنیا اعم از نظام حقوقی نوشته، عرفی و اسلامی، چگونگی جبران خسارات معنوی می باشد. مهم ترین چالش در زمینه جبران خسارت معنوی، طریقه جبران خسارت است. به عبارت دیگر با توجه به غیرمالی بودن ماهیت خسارت معنوی، روش مطلوب و مورد اجماعی جهت جبران خسارت پیش بینی نشده است. در این رابطه نظام حقوقی ایران مستثنی نبوده و با چالش های عدیده مواجه می باشد، از این رو با مطالعه تطبیقی نظام حقوق ایران با انگلستان شیوه های جبران خسارات مورد بررسی قرار گرفته است و دستاوردهای این پژوهش شامل مشخص شدن وضعیت پذیرش جبران خسارات معنوی در نظام حقوقی ایران و انگلستان، شیوهای مادی و غیرمادی جبران خسارات معنوی و کیفیت جبران خسارت معنوی در نظام حقوقی ایران در مقایسه با نظام حقوقی انگلستان می باشد.
    کلید واژگان: شیوه های جبران, خسارت معنوی, شیوه های غیرمادی, شیوه های مادی, نظام حقوقی ایران و انگلستان}
    Aref Rashnudi, Yusuf Ahmadi *
    One of the basic challenges in the legal systems of the world, including written, customary and Islamic legal systems, how to compensate moral damages. The most important challenge in the field of moral damage compensation is the method of compensation. In other words, due to the non-financial nature of the moral damage, there is no optimal and consensus method to compensate the damage. In this regard, Iran's legal system is not exempt and faces many challenges. Therefore, with the comparative demand of Iran's legal system with England, methods of compensation have been investigated and the achievements of this research include clarifying the situation; acceptance of compensation for moral damages in the legal system of Iran and England, Material and non-material methods of compensation for moral losses, The quality of moral damage compensation in the Iranian legal system is compared to the English legal system.
    Keywords: Methods of Compensation, Moral damage, Immaterial Methods, Material Methods, Legal System of Iran, England}
  • سجاد طهماسبی*
    امروزه سیاست های قضایی بسیاری از نظام های حقوقی در این راستا است که از تراکم کار محاکم کاسته و با حل موضوعات، دعاوی و ترافعات اشخاص در سایر بخش ها در این زمینه اقدام موثری نمایند. در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران نیز در این زمینه تلاش های بسیاری شده است. یکی از مهم ترین راه ها در راستای تحقق بخشیدن به این هدف، تاکید بر تنظیم اسناد در دفاتر اسناد رسمی و دفاتر است. با توجه به این که دفاتر اسناد رسمی یکی از مراجع قانونی در تنظیم اسناد رسمی در رابطه با اموال و تعهدات و قراردادهای اشخاص هستند، و از سوی دیگر امکان اجرای مفاد و مدلول آن ها بدون مراجعه به محاکم قضایی ممکن است، نقش بسزایی را می توانند در راستای هدف مزبور ایفا نمایند.این ویژگی که در مواد مختلف قانونی مورد تاکید قانون گذار قرارگرفته و مقررات ، بایسته ها و رویه های خاصی جهت اجرای مفاد آن وجود دارد، آن طور که باید در پژوهش های حقوقی به آن پرداخته نشده است و به وضوح خلا آن در متون حقوقی مشهود است. این تحقیق تلاشی است جهت روشن نمودن زوایای مختلف اجرای اسناد رسمی، که در این راستا سعی شده است تمام مواد قانونی و مقررات خرد و کلان مرتبط به طور دقیق و علمی بررسی گردد.
    کلید واژگان: دفاتر رسمی, ثبت رسمی, معاملات, نظام حقوقی ایران}
    Sajjad Tahmasabi *
    Nowadays, the judicial policies of many legal systems aim to reduce the workload of the courts and take effective action in this field by solving the issues, claims and disputes of individuals in other departments. In the legal system of the Islamic Republic of Iran, many efforts have been made in this field. One of the most important ways to realize this goal is to emphasize the arrangement of documents in notaries and offices. Considering that notary offices are one of the legal authorities in the preparation of official documents related to the property and obligations and contracts of individuals, and on the other hand, it is possible to implement their provisions and meanings without referring to the judicial courts, it plays a significant role. can perform in line with the said goal.This feature, which has been emphasized by the legislator in various legal articles and there are special regulations, requirements and procedures for the implementation of its provisions, has not been addressed as it should be in legal researches, and its emptiness is clearly evident in legal texts. Is. This research is an attempt to clarify the different angles of the implementation of official documents, in this direction, all the related legal articles and micro and macro regulations have been carefully and scientifically examined
    Keywords: Official offices, Official Registration, transactions, Legal System of Iran}
  • نبی محسنی بندپی*، اصغر عباسی، مهدی اسماعیلی
    سیاست جنایی تقنینی ایران متاثر از تحقیقات دو دهه اخیر جرم شناسان، جامعه شناسان و اندیشمندان حقوق و تطبیق آن با احکام شرع اسلام، رویکردهای کیفری نوینی را در قانون کاهش حبس تعزیری مصوب 1399 تدوین نموده است که نوید بخش تغییر نگرش در اعمال واکنش ها و نحوه به کارگیری تاسیس های حقوقی مقرر در قانون، بر اساس رعایت اصل تناسب میان جرم و مجازات و از همه مهم تر، ضابطه مند کردن حدود اختیارات قاضی در چگونگی تخفیف و تشدید مجازات ها است. در مقام گزینش نوع و میزان کیفرها، در برخی موارد قاضی مکلف است که مطابق عقیده مقنن، بدون امکان اعمال تخفیف، نسبت به تعیین مجازات اقدام نماید و به نوعی، خود، حق تعیین مجازات را ندارد. در این حالت، عمل قاضی در واقع، نوعی اقدام قضایی جهت تعین مجازات است. اما در برخی موارد، با وجود اینکه عمل ارتکابی از عوامل مشدده است اما تشدید مجازات کاملا اختیاری است و در پاره ای از موارد نیز قاضی مکلف به تشدید مجازات به میزان میانگین بین حداقل تا حداکثر به بیشینه مجازات جرم و یا تعیین مجازات فراتر از حداکثر مقرر قانونی تا یک چهارم آن است و چنانچه فاقد حداقل یا حداکثر باشد، درصورتی که جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد، دادگاه می تواند تا یک ششم و اگر بیش از سه جرم باشد، تا یک چهارم به اصل آن اضافه کند. مقنن با تصویب قانون مجازات اسلامی جدید، به تاسی از سیاست کاهش مجازات زندان با رویکرد حبس زدایی، شیوه جدیدی از تشدید را ارایه نموده و در موارد مشدده جرم تعیین مجازات به میانگین حداقل و حداکثر، همچنین، بیشینه مجازات قانونی جرم را تشدید تلقی می نماید؛ که این نگرش به مفهوم تشدید، همیشه مورد ایراد و مناقشه حقوق دانان بوده است. در این مقاله، آیین دادرسی کیفری تشدید، در مراحل مختلف رسیدگی بر اساس قاعده منع تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلید واژگان: اختیارات قاضی, نظام حقوقی, ایران, سیاست جنایی}
    Nabi Mohseni Bandpi *, Asghar Abbasi, Mahdi Esmaeli
    The legal criminal policy of Iran, influenced by the researches of criminologists, sociologists and legal scholars of the last two decades and its application to the Islamic Sharia, has developed new criminal approaches in the Law on Reducing Penal Imprisonment approved in 2019, which promises to change the attitude in the practice of law. The reactions and the way of applying the legal institutions stipulated in the law are based on the principle of proportionality between the crime and the punishment, and most importantly, regulating the limits of the judge's authority in how to reduce and intensify the punishments. In terms of choosing the type and amount of punishments, in some cases, the judge is obliged to determine the punishment according to the opinion of the legislator, without the possibility of discounting, and in a way, he does not have the right to determine the punishment himself. In this case, the act of the judge is actually a kind of judicial action to determine the punishment. But in some cases, even though the committed act is one of the aggravating factors, the increase of the punishment is completely optional and in some cases, the judge is obliged to increase the punishment by an average amount between the minimum and the maximum to the maximum punishment of the crime or determine the punishment beyond The maximum legal provision is up to a quarter of itAnd if there is no minimum or maximum, if the crimes committed are not more than three crimes, the court can add up to one-sixth and if there are more than three crimes, up to one-fourth. By approving the new Islamic Penal Code, based on the policy of reducing the prison sentence with the de-incarceration approach, the legislator presented a new method of intensification, and in aggravated cases, the minimum and maximum punishments were determined, as well as the maximum legal punishment of the crime. considers; This attitude towards the concept of escalation has always been objected and disputed by jurists. In this article, the criminal procedure of aggravation is examined in different stages of proceedings based on the rule of prohibition of aggravation of punishment in the appeal stage.
    Keywords: judge's authority, Legal System, Iran, Criminal Policy}
  • خادم حسین حبیبی، محمدابراهیم شمس ناتری*

    از مباحث اساسی در حوزه حقوق جزا، مسیولیت کیفری است که همواره از دغدغه های مهم هر نظام کیفری برای تامین عدالت و برقراری نظم در جامعه بوده است. مسیولیت کیفری با توسعه روزافزون معاملات وپررنگ شدن اقتصاد درسطح بین المللی، زمینه ورود برخی بازیگران جدید را د عرصه کیفری فراهم کرد. از مهم ترین این موارد اهمیت فعالیت اشخاص حقوقی بود که دغدغه ارتکاب جرم ازسوی این اشخاص، قانون گذاران را برآن واداشت تا به دنبال پاسخ دهی کیفری به رفتارهای جرمی این اشخاص باشد. هرچندکه تا هنوز خلاهای زیادی درخصوص مسیولیت این اشخاص وجود دارد؛ اما این پرسش پا برجاست که اولین بار مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی در کدام نظام کیفری پیش بینی شده است که بعدها این نظام مبناء برای سایر نظام های کیفری قرار گرفته و کار مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی را دنبال کرده است. از این جهت در این تحقیق با روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای در کنار پاسخ به پرسش های فوق به این نکته نیز پرداخته خواهد شد که سیر تحول مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی چگونه بوده است و از کجا این مفهوم وارد ادبیات کیفری این سه نظام حقوقی (ایران، افغانستان و انگلستان) شده است. به نظر می رسد آغاز هر جرم انگاری با توجه به نقض یکی از ارزش های اجتماعی بروز می کند. در خصوص اشخاص حقوقی نیز همین مورد صادق است؛ یعنی این شرکت ها بودند که در راستای منافع خویش مرتکب جرم شدند و به دنبال آن قانون گذاران برای جلوگیری از ارتکاب جرم و مجازات کردن عامل آن، به تعریف مسیولیت کیفری برای اشخاص حقوقی دست زدند. لذا، برای اولین بار این مورد در نظام کیفری انگلستان سپس در نظام کیفری ایران و بلاخره در نظام کیفری افغانستان مورد پیش بینی قرار گرفته است.

    کلید واژگان: مسئولیت کیفری, اشخاص حقوقی, نظام حقوقی ایران, نظام حقوقی افغانستان, نظام حقوقی انگلستان}
    Khadem Hussain Habibi, MohamadEbrahim Shams Natri *

    One of the basic issues in criminal law is criminal liability, which has always been one of the critical concerns of any criminal justice systems in order to ensure justice and maintain order in society. With constant development of international economic transactions, criminal responsibility provided the ground for entry of some new factors in the field of criminal law. One of the most important cases was the activities of legal persons, and the crimes committed by these persons which obliged the legislators to take the necessary measure to respond the criminal offences. Although there are still many ambiguities regarding the responsibility of legal persons; but the question still remains open that which criminal justice system recognized the criminal liability of legal persons for the first time, which became the basis for the development of other criminal justice systems to further work on the criminal offences of the legal persons. Using the analytical-descriptive methodology, besides answering this question, this research will also scrutinize the evolution of regulating the criminal liability of legal persons and also how this concept was introduced to the criminal literature of Iran, Afghanistan and England? It seems that the criminalization begins with the violation of a social value. The same hypothesis is true for legal persons. i.e., it was the companies that committed crimes for their interests, and as a consequence, the legislators regulated the criminal liabilities for legal persons in order to prevent crimes and to punish the perpetrators. As the evidences indicate, certain behaviors of the legal persons are criminalized in English Penal System for the first time, later adopted by Iran and finally to Afghanistan's penal law.

    Keywords: Criminal Liability, Legal persons, Legal System of Iran, legal system of Afghanistan, legal system of England}
  • عباس میرشکاری*، امیر زارع
    هرچند کارکرد سنتی حقوق بنیادین، صیانت از فرد در رابطه عمودی دولت و شهروندان در حوزه حقوق عمومی است، توسعه روز افزون حقوق بنیادین موجب شکل گیری گرایشی شده است که تاثیرگذاری و گاهی حاکمیت حقوق بنیادین بر حقوق خصوصی را دنبال می کند. تنقیح نظریه اعمال حقوق بنیادین در حقوق خصوصی، مستلزم پاسخگویی سلسله مراتبی به سه پرسش در خصوص امکان یا امتناع اعمال حقوق بنیادین در حقوق خصوصی، میزان نفوذ حقوق بنیادین، و شیوه اعمال این حقوق در حقوق خصوصی است. توجه افراطی حقوق دانان به «روش» و غفلت محض آنان از «رویکرد»، منجر به نتیجه گیری های ناصواب و پیشنهاد های قابل انتقاد برای نظام حقوقی ایران شده است. در این مقاله مفهوم رویکرد در کنار روش، مطرح و به این موضوع تصریح می شود که آنچه در خصوص اعمال حقوق بنیادین در حقوق خصوصی اهمیت دارد، نه روش اعمال که رویکرد منتخب است. به دلیل امکان اثرگذاری حقوق بنیادین در حقوق خصوصی و در عین حال، فقدان نظارت قضایی بر قوانین، رویکرد همگرایی برای حقوق ایران مناسب است و در نتیجه، کاربرد روش های اعمال مستقیم و اعمال غیر مستقیم ضعیف، ممکن و استفاده از روش اعمال غیر مستقیم قوی، ممتنع به نظر می رسد.
    کلید واژگان: حقوق بنیادین, حقوق خصوصی, اساسی سازی حقوق خصوصی, عبارات تفسیرپذیر, نظام حقوقی ایران}
    Abbas Mirshekari *, Amir Zare
    The attributability of actions to states within the context of investment treaty disputes and to focus on the roles played by international and domestic laws in such attributions have caught the attention of jurists in recent years. The ILC Draft Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts, and particularly, article 3 points to the main outcome of this debate, where it does not consider domestic law irrelevant in internationally wrongful acts and stipulates that the issue is subject to international law and it will take into account the relevance of domestic law. Thus, although the characterization of an act of a State as internationally wrongful is an independent function of international law and such characterization is not affected by the characterization of the same act as lawful by domestic law, it does not mean that domestic law is irrelevant to such description; on the contrary, it may be related in various ways. The present article attempts to examine the challenging junction of domestic and international law with regard to the attributability of actions taken within the framework of investment treaties, specifically by state-owned and para-statal entities that exercise elements of state authority.
    Keywords: “Fundamental rights”, “Private law”, “Constitutionalization of private law”, “General clauses”, “Legal system of Iran”}
  • راحله کاردوانی*، مهدی کاردوانی
    نفقه در قانون ایران برخاسته از تعالیم دین اسلام، حق و تکلیفی است که بخش مهمی از روابط خانوادگی به شمار می رود و تحت شرایط خاصی درمورد نسبت های مختلف در خانواده، مطرح می باشد. این نهاد درمورد ارتباط زوجین، یک حمایت مالی جدی از زن در خانواده، در راستای انجام وظایف مادری و همسری و درنهایت، تحقق عدالت اجتماعی می باشد و برخاسته از اهمیت وافر استحکام نهاد خانواده در دیدگاه اسلام است؛ چراکه عدالت تکوینی را در عدالت تشریعی محقق می سازد. به دلیل اهمیت این موضوع و مسیله‫مندی آن به جهات خلاهای قانونی و خلاهای پژوهشی در ارتباط نهاد نفقه زوجه و عدالت اجتماعی، در این نوشتار با روش مطالعه اسنادی و رجوع به قوانین موضوعه ایران، به بررسی همه جانبه حق زوجه بر نفقه و طرح خلاهای موجود دراین زمینه پرداخته شده است. در این راستا تعریف، ویژگی ها، ضمانت اجرا و عوامل سقوط نفقه زوجه در قانون مدنی ایران ذکر شده و خلاهایی نیز که دراین زمینه وجود دارد، بیان شده است. در انتها نیز به بررسی جایگاه نفقه زوجه، در تحقق عدالت اجتماعی در جامعه اسلامی اشاره شده است. نتیجه آنکه؛ 1- عدم تصریح قانون به «مصادیق وظایف زوجیت زن در خانواده، موانع مشروعی که زن می تواند با استناد به آنها از تمکین خودداری کند، ماهیت حق زوجه بر اموالی که مرد تحت عنوان نفقه در اختیار وی می گذارد و مراحل اثبات دعاوی نفقه در محاکم» برخی از موارد خلا درزمینه قوانین مربوط به نفقه در ایران به شمار می رود؛ 2- ازآنجاکه مقوله کار و توزیع درآمد از مهم ترین جنبه های مربوط به عدالت اجتماعی است و عارضه جنسیت به دلایل طبیعی بر میزان و چگونگی کسب درآمد در جامعه موثر است، لذا نهاد «نفقه» از مهم ترین وجوه موثر و متاثر از عدالت اجتماعی به شمار می رود؛ 3- به نظر می رسد در راستای تغییرات سبک زندگی و موقعیت زنان در خانواده و تحقق دوسویه عدالت جنسیتی، اصلاح و به روزرسانی قوانین موضوعه درخصوص نهاد «نفقه» ضروری است.
    کلید واژگان: نفقه زوجه, تمکین, نظام حقوقی ایران, عدالت اجتماعی, عدالت جنسیتی}
    Raheleh Kardavani *, Mahdi Vakili
    The alimony in the law of Iran from the teachings of the Islamic religion is the right and duty which is an important part of family relations and is subject to certain conditions regarding different proportions in the family. The institution is about couples' relationships, a serious financial support from women in the family, in the pursuit of maternity and matrimonial duties, and ultimately, the realization of social justice and it is based on the importance of strengthening the family institution in the view of Islam. Because it brings genuine justice to the law of justice. Due to the importance of this and its issues in the context of legal vacuum and research vacuum in relation to the lack of support for women and social justice, in this paper, through the study of documents and referring to Iranian laws, the comprehensive consideration of the right of marriage to alimony and the design of the vacuum available in this area. In this regard, the definition, characteristics, guarantee of implementation and the factors of the loss of alimony of the wife are mentioned in Iranian civil law and there are some gaps in this regard. Finally, the wife's alienation status is mentioned in the realization of social justice in Islamic society. The results are: 1) the non-enactment of the law to types of the woman's duties in the family, the legitimate obstacles which a woman can refrain from claiming under the covenant, the nature of the wife's right to the property she gives the husband as alimony and Procedures for Proving alimony in Courts Some of the cases are related to alimony laws in Iran. 2- Since the issue of work and income distribution is one of the most important aspects of social justice and the gender effect of natural causes is influential on the amount and manner in which income is earned in society, the “alimony” institution is one of the most important effective and affected by social justice. 3- It is necessary to amend and update the law on “alimony” in line with changes in the lifestyle and position of women in the family and the realization of two-way gender justice.
    Keywords: wife's alimony, obedience, Legal System of Iran, Social Justice, Gender Justice}
  • مجتبی همتی*

    تصمیمات و اقدامات نهادها و مقامات عمومی می تواند آثار بزرگ بر زندگی افراد از نظر مادی و معنوی داشته باشد. موضوعی که دادرسی منصفانه اداری را برای اعتراض به آنها ناگزیر می سازد. در صورتی که دادرسی از یک سری استانداردها تبعیت کند؛ واجد وصف دادرسی منصفانه خواهد بود. این استانداردها یا عام و فراگیر هستند یا استانداردهای خاص دادرسی. در این مقاله، تاکید بر استانداردهای عام و فراگیر دادرسی منصفانه است که قابل اعمال به همه مراحل دعاوی اداری است. بر این اساس، سوالات این تحقیق که به صورت توصیفی - تحلیلی به آنها می پردازد عبارتند از: چه اصول و ضوابط عامی برای دادرسی منصفانه وجود دارد؟ این استانداردها و ضوابط تا چه حد در قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری تامین و تضمین شده اند؟ استماع منصفانه، استقلال دادگاه ها/ دیوانها، رسیدگی علنی و جبران های موثر از جمله استانداردهای عام هستند که تحقق آنها در نظام عدالت اداری ایران، نیازمند بازنگری مواد 2، 10 و 12 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری است.

    کلید واژگان: قانون دیوان عدالت اداری, دادرسی منصفانه, استانداردهای عام دادرسی و نظام حقوقی ایران}
    Mojtaba Hemmati

    Decisions and actions of public authorities and officials can have a profound effect on the lives of people, both morally and spiritually. A matter that requires fair administrative proceedings to challenge them.If the proceedings follow a series of standards, that procedure will be fair. These standards are either general or inclusive or specific standards of procedure. The aims of this article are review and analysis of the Law of Organization and Procedure of the Administrative Justice Court in the context of the universal standards of fair hearing that are most important and fundamental and apply to all stages of administrative litigation. So, the questions of this research are: What are the general principles for fair trial? How far are these standards and regulations in the Law of Organization and Procedure of the Administrative Justice Court guaranteed? This article tries to investigate mentioned questions in descriptive- analytical method. Fair hearing, Court / tribunal independence, public hearing and effective redress are universal standards that their realization in Iran's administrative justice system requires revision of Articles 2, 10 and 12 of Law of Organization and Procedure of the Administrative Justice Court.

    Keywords: code of Administrative Court Justice, Fair Hearing, General Hearing, legal system of Iran}
  • سید محمد علی آل محمد، قدرت الله نوروزی *، منوچهر توسلی نایینی
    می توان مفهوم حاکمیت قانون را با حداقل مولفه تشکیل دهنده آن به معنای تبعیت تمام آحاد جامعه از قانون تعریف کرد. در بحث مبانی حاکمیت قانون سوال اساسی این است که چه الزامی وجود دارد که انسان قانونی را معتبر بشمارد و از آن تبعیت کند؟در پاسخ به این سوال از دیدگاه معرفت شناسی بررسی نقش وحی، تجربه و عقل بشر در الزام به پیروی از قوانین حائز اهمیت است.مهمترین پرسشی که در این تحقیق مورد مداقه و توجه قرار گرفته است بررسی مبانی معرفت شناسی حاکمیت قانون در نظام حقوقی ایران است.بر اساس یافته های این تحقیق عقل و تجربه بشر در نظام حقوقی کنونی ایران تنها در صورت تایید شرع دارای ارزش و اعتبار است . اکثریت مردم ایران معتقدند قوانین الهی زمینه سعادت و کمالشان را فراهم می آورد و این امر مهمترین دلیل پیروی آنان از قوانین الهی یا قوانین تایید شده توسط شرع می باشد.
    کلید واژگان: حاکمیت قانون, معرفت شناسی, نظام حقوقی ایران}
    Godrato Allah Noruzy *, manoochehr Tavassol Naini
    The concept of the rule of law can be defined with its least constituent component which is the adherence of all groups of society especially the rulers to the law. In the discussion of the principles of the rule of law, the fundamental question is: "What is the obligatory requirement for a person to legitimize law and adhere to it?" In answering this question, from an epistemological point of view, it is important to consider the role of revelation, experience, and wisdom in man's obligation to obey the law. The most important question that has been considered in this research is the study of the principles of the epistemology of the rule of law in the legal system of Iran. According to the findings of this research, the wisdom and experience of mankind in the current legal system of Iran are only valid in the case of the confirmation of the religion. The majority of people in Iran believe that divine law provides their prosperity and perfection, and this is the most important reason for their adherence to divine law or law approved by religion.
    Keywords: rule of law, epistemology, Reason, Experience, legal system of Iran}
  • رضا نیکخواه سرنقی، محمدرضا یزدان یار
    همواره بشریت بدنبال ایجاد یک جامعه انسانی مطلوب و منطبق بر آرمانها و خواسته های متعالی خود می باشد.در چنین جامعه ایی می بایست الزاماتی بر پایه اصول حقوقی ، روابط اجتماعی مبتنی بر قرارداد اجتماعی را مدنظر قرار دهد. از این منظر تمسک جستن به حاکمیت قانون می تواند بعنوان پیش نیاز چنین جامعه ای قلمداد گردد.
    در پرتو حاکمیت قانون ، همواره اراده های فردی در نظام تصمیم گیری وارد شده و به یک نیاز عمومی یا اراده جمعی تبدیل می گردد ، تمایلات متناقض با افکار عمومی ، نمادی مخل و برهم زننده هویت جمعی شده و سرمایه های مادی و معنوی افراد اجتماع در خدمت کمالات افراد و اجتماع گذاشته می شود و ساختارهای سیاسی و اجتماعی برآمده از آحاد ملت ، این اراده ها و تمایلات مشترک را شاخص اصلی تعیین مسیر حرکت نظام سیاسی قرار می دهند و درآن جهت تعقیب می نمایند ، حاکمیت قانون، خود نه تنها هویت مشترک اعضای اجتماع را مورد شناسایی قرار می دهد ، بلکه بر مسئولیت متقابل حاکمیت و دولت نیز تاکید دارد، مسئولیتی که هر فرد در برابر سایر افراد اجتماع داشته و در پرتو آن است که حق جسنجوی رفاه ، سعادت ، آسایش و امنیت اجتماعی واجد مفهوم می گردد. هرنوع مجموعه ای خواه اجتماعی یا سیاسی نیاز به کنترل یا نظارت دارد که شیوه های این نظارت و کنترل بر آن حسب مقام نظارت کننده و شیوه کنترلهای پیش بینی شده است.لذا در این مقاله سعی شده که به انواع نظارتهای چهارگانه پیش بینی شده در اصل هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بپردازد و تکالیف مخاطبین آن را در مقایل اینگونه نظارتها مورد کنکاش و نقد قرار دهد.
    کلید واژگان: فلسفه نظارت, نظارت مردم بر مردم, نظارت دولت بر دولت, نظارت دولت بر ملت, نظام حقوقی ایران, نظام حقوقی اسلام}
    Reza Nik, Khah Sarnaghi, Mohammad Reza Yazdan Yar
    Humanity has always sought to create a desirable human society, in accordance with its supreme ideals and desires. In such a society, it is necessary to consider the requirements based on the legal principles, social relations based on the social contract. From this perspective, the pursuit of the rule of law can be regarded as a prerequisite for such a society.
    In the light of the rule of law, individual will always enters into the decision-making system and becomes a public demand or collective will, conflicting tendencies with public opinion are a disruptive symbol of collective identity and the material and spiritual assets of people in society. Serving the perfections of individuals and society, and the political and social structures derived from the people of the nation, set these common will and aspirations the main indicator of the direction of the political system, and pursue it, the rule of law, itself, not only the common identity Identifies members of the community, but also the mutual responsibility of sovereignty and government Kidd is the responsibility of each person to other people and in the light of the right to enjoy social welfare, prosperity, welfare and social security concept is eligible. Any kind of social or political setup needs control or oversight, the methods of monitoring and controlling it in terms of supervisory status and the mode of control predicted. In this paper, we have tried to apply the four types of quasi-predicted principles Eight of the constitution of the Islamic Republic of Iran and discuss the assignments of its audience in the areas of such supervision.
    Keywords: Philosophy of supervision, supervision of people over people, government supervision over government, government supervision over the nation, legal system of Iran, legal system of Islam}
  • خیرالله پروین، حسین آیینه نگینی
    مدیریت قوه ی قضاییه از بدو استقلال این قوه، تحولات عدیده ای یافته است. این تحولات، علاوه بر شکل و نحوه ی مدیریت (مدیریت فردی وزیر دادگستری، مدیریت شورایی شورای عالی قضایی و مدیریت متمرکز رئیس قوه ی قضاییه)، صلاحیت های این جایگاه را نیز تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه مستند به اصل 157 قانون اساسی، رئیس قوه ی قضاییه مسئولیت های مختلف چون مسئولیت اداری و اجرایی قوه ی قضاییه را بر عهده دارد، با توجه به اختلاف نظرها و تعدد آرا در زمینه ی صلاحیت قضایی رئیس قوه ی قضاییه، در این مقاله به شیوه ی تحلیلی و توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد موجود، شان قضایی رئیس قوه ی قضاییه در نظام حقوقی ایران بررسی شد.
    بررسی اراده ی قانونگذار اساسی، مفاد قانون اساسی به ویژه مفهوم و منطوق اصل 157، قوانین عادی و نظرهای شورای نگهبان، نشان داد که رئیس قوه ی قضاییه در نظم حقوقی ایران در کنار صلاحیت های اداری و اجرایی، واجد شان و صلاحیت قضایی نیز است و عدم ذکر وظیفه ی قضاوت، در شمار وظایف رئیس قوه ی قضاییه در قانون اساسی، به معنای نفی صلاحیت قضایی این مقام نیست.
    کلید واژگان: اصل 157 قانون اساسی, رئیس قوه ی قضاییه, شان قضایی, صلاحیت قضایی, نظام حقوقی ایران}
    The management of the judiciary since its independence has had numerous changes. These developments, in addition to the form and method of management (individual management of the Ministry of Justice, council management of the Supreme Judicial Council, centralized management of the head of the judiciary), have also affected the competencies of this position. Although based on the principle 157 of the Constitution, head of the judiciary has different responsibilities such as administrative and executive responsibility of the judiciary, but there are various disagreements and opinions about the jurisdiction of the head of the judiciary. This paper with a descriptive-analytical method and using library resources and documents examines the judicial status of the head of the judiciary in the legal system of Iran.
    The will of the constitutional legislator, provisions of the Constitution, especially the concept and apparent meaning of the principle 157, ordinary laws and decisions of the Guardian Council indicate the head of the judiciary in the legal system of Iran has also judicial jurisdiction beside administrative and executive competencies. Mentioning no judicial task among the duties of the head of the judiciary in the Constitution doesn’t imply the negation of judicial jurisdiction of this authority.
    Keywords: Legal Status, Head of the Judiciary, Legal System of Iran, Principle 157 of the Constitution, Judicial Jurisdiction}
  • کبری پورعبدالله، فاطمه شریفی*
    زمینه و هدف

    حضانت از مهم ترین نهادهای موثر در تربیت و رشد جسمی و روحی کودکان است. شرط امانت سرپرست کودک یکی از مباحث اساسی حضانت است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی شرطیت امانت سرپرست کودک در قوانین و مقررات حقوقی می باشد.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است و به تحلیل محتوای اسناد (آراء و نظریات) می پردازد. نوع تحقیق بنیادی و کاربردی است و ابزار گرد آوری داده ها اسناد است.

    یافته ها

    در آراء فقها امانت سرپرست کودک به شرطی که منجر به ضرر کودک شود و مصالح وی را تامین ننماید، ملاک خواهد بود. به عبارت دیگر وجود یا عدم شرط امانت نمی تواند به تنهایی ضابطه ای برای تعیین صلاحیت سرپرست کودک قرار بگیرد. بلکه عدم امانتی ضابطه عدم صلاحیت قرار می گیرد که منجر به ضرر کودک و دفع مصلحت وی گردد. در قوانین حقوقی ایران خلاهایی از جهت تعریف امانت و برخی مقررات ضروری مرتبط با آن وجود د ارد.

    نتیجه گیری

    با تتبع و استناد به منابع متعدد حقوقی ثابت شده است در صورتی که عدم امانت سرپرست کودک منجر به ضرر کودک و دفع مصلحت وی گردد، باعث سلب صلاحیت از سرپرست کودک می شود. راهکار اصلاح قوانین و مقررات مبتنی بر شرط امانت سرپرست کودک نیز عبارت است از: تعیین حدود و شاخصه های صلاحیت اخلاقی و مصلحت به کار برده شده در قوانین و مقررات مربوط به سرپرست کود ک؛ در نظر گرفتن ملاک دفع ضرر و جلب مصلحت در تعیین مصادیق حضانت سرپرست کود ک؛ تعیین حدود و ضوابط تربیت کودک و تصریح به ضرورت صلاحیت های دینی و تربیتی والدین نسبت به فرزندان و تعیین مجازات های تعزیری مناسب به منظور حفظ مصلحت کودک و دفع ضرر از وی.

    کلید واژگان: سرپرست کودک, شرایط سرپرست کودک, امین, حضانت, کودک, نظام حقوقی ایران}
    Kobra Pour Abdollah, Fateme Sharifi*
    Background And Objective

    Custody is one of the most influential organizations in the education and mental and physical development of children. Loan condition of child’s guardianship is one of the basic issues of custody. The aim of this study is to investigate the condition of the loan of child’s guardianship in the regulation and laws.

    Method

    This study is descriptive، analytical. Type of research is basic and applied and the method of data gathering is documentation.

    Findings

    In the votes of jurists، the loan of child guardianship if resulted in the loss of the child and does not provide his benefits shall prevail. In other words، the presence or absence of a loan condition can not be the only criteria for determining qualification of child’s guardianship. But the absence of a loan condition take into consideration of disqualification criteria which result in child’s loss. In the legal rules of Iran there are some gaps in loan definition and some essential regulations relating to it.

    Conclusion

    With investigation and citing numerous legal sources has been proven that if the absence of loan condition of child’s guardianship results in loss of child، it will cause to disqualification of the child’s guardian. Some solutions for reform of laws and regulation based on loan condition of child’s guardianship are: Determining the limits and characteristics of moral qualification، which are used in laws and regulations related to child guardianship; Considering the criteria for eliminating loss and attract interests in determining child custody cases; Determining limits and criteria of child training and emphasized to necessity of religious qualifications about children; and determining appropriate punishments in order to protect child’s interests and eliminating his loss.

    Keywords: Child Guardianship, Conditions of Child Guardianship, Trustee, Custody, Child, Legal System of Iran}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال