به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "الازهر" در نشریات گروه "تاریخ"

تکرار جستجوی کلیدواژه «الازهر» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی الازهر در مقالات مجلات علمی
  • احمد بادکوبه هزاوه*، طاهره شریف زاده، عبدالله فرهی، حنیف قلندری

    مصر در دوره حکومت فاطمیان از مراکز مهم علوم عقلی ازجمله ریاضیات و نجوم در تمدن اسلامی بود. دیدگاه تاویلی و کیفی اسماعیلیه به ریاضیات و نیز علم اعداد که آن را عنصر اصلی حکمت و کیمیای اکبر می دانستند، در رویکرد فاطمیان به ترویج علوم عقلی تاثیرگذار بود. این نوشتار که براساس رویکرد توصیفی و تحلیلی سامان یافته، می کوشد ضمن بررسی برخی از ارکان نظام آموزشی ازجمله مراکز، محتوا و مواد آموزشی به این پرسش پاسخ دهد که آموزش ریاضیات و نجوم در بیش از دو قرن حکومت فاطمیان بر مصر چه روندی را طی کرد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که در این دوره آموزش ریاضیات و نجوم از محافل خصوصی به مراکز آموزشی فاطمیان مثل الازهر و دارالعلم منتقل شد و مواد آموزشی شامل کتب یونانیان و نیز آثار برجسته ریاضیدانان و منجمان شرق و غرب قلمرو اسلامی می شد که تاییدی بر تبادل دانش و اندیشه بین مراکز علمی تمدن اسلامی است.

    کلید واژگان: آموزش, ریاضیات, نجوم, مصر, فاطمیان, الازهر
    Ahmad Badkobe Hazaveh*, Tahereh Sharifzadeh, Abdullah Farahi, Hanif Qalandari

    During the Fatimid rule, Egypt was one of the important centers of intellectual sciences, including mathematics and astronomy, in Islamic civilization. Ismailiyyah's interpretative and qualitative view of mathematics and the science of numbers, which they considered to be the main element of wisdom and alchemy, were influential in the Fatimids' approach to the promotion of intellectual sciences. This article, which is organized based on descriptive and analytical approach, tries to answer the question of what course mathematics and astronomy education went through during more than two centuries of Fatimid rule in Egypt, while examining some of the elements of the educational system, including centers, content, and educational materials. ? The findings of the research show that during this period, the education of mathematics and astronomy was transferred from private circles to Fatimid educational centers such as Al-Azhar and Dar al-Alam, and the educational materials included the books of the Greeks as well as the outstanding works of mathematicians and astronomers of the East and West of the Islamic realm, which confirmed the exchange of knowledge and Thought is among the scientific centers of Islamic civilization.

    Keywords: Education, Mathematics, Astronomy, Egypt, Fatimian, Al-Azhar
  • کامیار صداقت ثمرحسینی

    مقاله حاضر با رویکردی توصیفی - تحلیلی، به بررسی عوامل و زمینه‌هایی می‌پردازد که از بدو تاسیس حوزه علمیه قم در سال 1300، تا ظهور دارالتقریب قاهره، 26 سال بعد، موجب ایجاد ساختاری توانمند در آن شدند و موجب جلب‌توجه موسسات بین‌المللی در جهان اسلام شدند. این امر در حالی رخ داد که حوزه علمیه قم، در عین قرار داشتن در سخت‌ترین شرایط سیاسی در دوره پهلوی اول و دوم، هنوز سومین دهه از حیات خود را به پایان نبرده بود و درعین‌حال، هم‌ردیف مشهورترین مراکز علمی جهان اسلام شمرده می‌شد.

    کلید واژگان: تقریب, شیخ عبدالکریم حائری, آیت الله بروجردی, حوزه علمیه قم, الازهر
  • محسن بهرام نژاد*، پوریا اسمعیلی، زینب تقی زاده
    این نوشتار محتوای آموزشی نظامیه های عهد سلجوقیان را با محتوای آموزشی مراکز علمی مصر بالاخص الازهر مقایسه می نماید. دانشگاه الازهر مصر از نظر تاریخی و نیز به لحاظ تدوین برنامه های درسی مقدم بر نظامیه های سلاجقه بود که در سال 359 ه.ق توسط جوهر سیسیلی (صیقلی) سردار معروف المعز خلیفه فاطمی احداث شد و در سال 361ه.ق شروع به کار کرد. این مرکز بزرگ علمی نخستین مرکز علمی اسلامی بود که تا حدود زیادی به دانشگاه های امروزی شباهت داشت. خواجه نظام الملک وزیر سلجوقیان نظامیه ها را نزدیک به یک قرن بعد از الازهر تاسیس کرد و بسیاری از مقررات و برنامه های آن را اخذ نمود و در نظامیه بکار بست. در همین راستا، نخست محتوای آموزشی نظامیه ها شامل مواد درسی رشته ها، زبان و روش تدریس در آن مراکز بررسی می شود، سپس همین موارد را در عهد فاطمیان جستجو کرده و در نهایت وجوه اشتراک و افتراق آنها به تفصیل تحقیق می گردد. سوال اصلی پژوهش نیز چنین است که تفاوت عمده نظامیه های سلجوقیان با نظام آموزشی فاطمیان مصر چه بود؟ فرضیه حاصله این است که در نظامیه ها مسایل شرعی و علوم اسلامی تدریس می شد اما در مراکز علمی شیعه مصر مباحث عقلی چون فلسفه و حکمت و علوم طبیعی مورد بحث قرار می گرفت. این مقاله با استفاده از روش پژوهش تاریخی مبتنی بر مقایسه و تحلیل ابعاد و زوایای مختلف موضوع را بررسی می نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد که نظامیه ها به خاطر رقابت با الازهر محتوای آموزشی خود را جهت احیای مذهب تسنن و بر پایه شریعت قرار داده بودند، در حالی که مراکز علمی مصر به خاطر جذب طرفداران اسماعیلی و با تسامح از ورود رشته های مختلف ممانعت نمی کردند و نیز به سبب دشمنی با عباسیان جهت تبلیغ و جذب علما محیط آموزشی مراکز علمی خود را باز گذاشته بودند و این در حالی است که برای تحصیل در نظامیه ها شرط اصلی داشتن مذهب شافعی بود.
    کلید واژگان: نظامیه, الازهر, محتوای آموزشی, سلجوقیان, فاطمیان
  • فاطمه جان احمدی
    فتح مصر در سال 358 قمری به رهبری المعزلدین الله چهارمین امام خلیفه فاطمی و با همت و تلاش جوهر صقلی سردار وفاداری وی به بار نشست. به دنبال انتقال مرکز خلافت فاطمیان از مغرب به مصر و تاسیس نهادهای علمی و مذهبی جهت ترویج کیش اسماعیلیه این مذهب در مصر رسمیت یافت و مدت 209 سال سایه های اقتدار سیاسی و مذهبی خلافت فاطمیان بر مصر و مناطق تحت سلطه گسترانیده شد. دیر پایی و استمرار خلافت فاطمیان و تثبیت ارکان قدرت سیاسی و نظامی ایشان که ارتباط تنگاتنگی با رسمیت یافتن مذهب اسماعیلیه داشته است، این سوال اساسی را پیش می آورد که رسمیت یافتن کیش اسماعیلیه چه تاثیری بر ساختار قدرت خلافت فاطمیان داشته است؟
    کلید واژگان: مصر, اسماعیلیه, فاطمیان, المعزلدین الله, قاهره, الازهر
    Dr. Fatima Jan Ahmady
    The capture of Egypt in 358 (After Hijrah) was accomplished as a result of the leadership of Al-Moez al-Din ol-Allah, the forth Fatemite imam/caliph, and the attempts made by his loyal commander, Johar Seghly. After the Fatemite center of power was moved from Morocco to Egypt, and after the establishment of scientific and religious foundations in order to propagate the religion of Ismalite, this religion was recognized and under the political and religious authority of the Fatemite caliphate over Egypt and the areas under their rule, it spread out.The longevity of the Fatemite caliphate and the constancy of their political and military rule, closely related with the recognition of the Ismailite religion, brings about this question that what impacts the Ismailite religion recognition has had on the Fatemite's power strcture.In this article it has been tried to deal, both theoretically and practically, with the political, social and cultural impacts of the Ismailite religion, and the consequences of its recognition in Egypt.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال