جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "واکاوی" در نشریات گروه "تاریخ"
تکرار جستجوی کلیدواژه «واکاوی» در نشریات گروه «علوم انسانی»-
هدف از انجام این پژوهش، بیان جزییات روابط خارجی و پرداختن به رفت وآمدهای هییت های سیاسی نیست، بلکه این نوشتار درصدد آن است تا با مطالعه برخی از مهمترین منابع عصر صفوی، مولفه های کلی حاکم بر نگرش مورخان این دوره درباره روابط خارجی را تبیین نماید. منابع این عصر، ضمن پرداختن به مناسبات خارجی صفویان، به ارایه دیدگاه های خود در این زمینه نیز پرداخته و درباره مولفه هایی همچون ماهیت سفارت و روابط خارجی، پناهندگی سیاسی و نقش مذهب در روابط خارجی اظهارنظر نموده اند. اگرچه این دیدگاه ها طیف متنوعی را شامل می شود، با این حال از طریق آن می توان به نگرش منابع این عصر در مورد روابط خارجی پی برد. اهمیت یافتن روابط خارجی در دوره صفوی و وقوف بر نگرش منابع این عصر بر آن، اهمیت و ضرورت انجام پژوهش حاضر را دوچندان می کند. تحقیق پیش رو به شیوه توصیفی- تحلیلی مبتنی بر متون کتابخانه ای انجام گرفته و دستاوردهای آن بیانگر این واقعیت است که هرچند منابع عصر صفوی درک درستی از اصول سفارت و دیپلماسی داشته اند، اما در فهم مولفه های کلی حاکم بر روابط خارجی عاجز مانده اند. موضع گیری آنها در رابطه با طرف های خارجی حکومت صفوی نیز متفاوت بوده است. این تفاوت را می توان در نوع نگاهشان به مسایلی همچون پناهندگی سیاسی و اختلافات مذهبی دریافت. این منابع همچنین نتوانسته اند آن چنان که شایسته است، اهمیت رابطه با اروپاییان را درک کنند.
کلید واژگان: عصر صفوی, روابط خارجی, منابع, واکاوی, رویکرد -
نشریه تاریخ، پیاپی 56 (بهار 1399)، صص 172 -215
واکاوی مسئله فلسطین و شرایط پیدایش اسراییل در سال 1948 میلادی مبحثی است که پیچیده گی های زیادی در بررسی این مسئله پیدا می کند و این مسئله در سطح منطقه موضوعی است که دارای ابعاد مختلفی می باشد. همچنین کنکاش پیرامون نقش اعراب و رویکردهای متفاوت آنان درباره مساله فلسطین و اسراییل از جمله مسایلی است که از جهات مختلف تاکنون مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. دیدگاه جهان اسلام، و غرب دراین باره نیز از دیگر مسایل قابل تامل و بررسی دراین حوزه می باشد. امروزه با توجه به رویکرد سازش کارانه دولت های عربی با اسراییل، جایگاه ایران به عنوان حامی فلسطین روز به روز از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد.یافته های این پژوهش نشان می دهد که از زمان ورود و اشغال اسراییلی ها به فلسطین تاکنون، این سرزمین شاهد جنگ های داخلی و خارجی سنگینی شده است که در درون آن، احزاب، فرقه ها و سازمان های مختلفی رشد کرده اند که بعضا در مقابل یکدیگر ایستاده اند. پس از تشکیل کشور اسراییل، خشم فلسطینیان در مقابل این تجاوز بیش از پیش شعله گرفت و به ایستادگی در مقابل متجاوزان پرداختند. وجود وقایع متنوع و وضعیت جغرافیایی سرزمین فلسطین سبب ایجاد اختلافات جدی و بعضا غیرقابل رفعی میان فلسطین و اسراییل گردیده است.
کلید واژگان: واکاوی, مسئله فلسطین, اسرائیل, کشورهای عربی, سیاست خارجیJournal of History, Volume:15 Issue: 56, 2020, PP 172 -215he analysis of the Palestinian question and the conditions for the emergence of Israel in 1948 is an issue that is very complex in examining this issue, and this issue is at the regional level, which has different dimensions. Research on the role of the Arabs and their different approaches to the Palestinian-Israeli issue is also one of the issues that has been considered by researchers in various ways. The views of the Islamic world and the West in this regard are also other issues to be considered in this area. Today, given the compromising approach of the Arab states to Israel, Iran's position as a supporter of Palestine is becoming increasingly important. The findings of this study show that this land has been inhabited since the arrival and occupation of the Israelis in Palestine. It has witnessed heavy internal and external wars in which various parties, sects and organizations have grown up, sometimes standing opposite each other. After the formation of the state of Israel, the anger of the Palestinians against this aggression flared up more and more and they resisted the aggressors. The existence of various events and the geographical situation of the land of Palestine have caused serious and sometimes irreversible differences between Palestine and Israel.
Keywords: Foreign policy, Palestinian Issue, Israel, Arab Countries -
جهاد در دین مبین اسلام از تکالیفی است که با شرایط خاص و رعایت ضوابط ویژه و کاملا برنامه ریزی شده انجام می گیرد و به سبب ماهیت اجتماعی، سیاسی و امنیتی اش بدون حضور حاکم اسلامی امکان پذیر نیست؛ چنانکه مشروعیت آن منوط به اذن امام معصوم (ع) در عصر خود و فقیه عادل در عصر غیبت است. در دوره صفویه نیز جهاد از سوی اکثر فقها در زمان غیبت جایز شمرده نمی شد. با وجود این، در تمام دوره صفویه جهاد به عنوان یک شعار و محرک در جنگ ها شناخته می شد و مورد استفاده قرار می گرفت. از این رو، این مفهوم و مصادیق اش در دوره صفویه نیاز به بررسی و واکاوی دارد. در نتیجه، این مقاله، حول محور این پرسش شکل گرفته که جهاد در دوره صفویه در چه معنا و مفهومی به کار رفته و چه مصادیقی داشته است؟ در پاسخ، مقاله این مدعا را طرح می کند که با وجود مخالفت اکثر علما و فقهای عصر صفوی، مبنی بر جایز نبودن جهاد در عصر غیبت، شاهان صفوی متناسب با شرایط پیش آمده یا از فقها اذن جهاد می گرفتند و یا بدون اذن آنها، با شعار جهاد به نبرد با دشمنان داخلی و خارجی، اعم از مسلمان و غیرمسلمان می پرداختند. این پژوهش با تکیه بر رساله های فقهی، نامه ها، اسناد و منابع تاریخی و با روش توصیفی - تحلیلی سعی در تبیین و واکاوی مفهوم جهاد و مصادیق آن در دوره صفویه دارد.کلید واژگان: جهاد, صفویه, واکاوی, مصادیقIn Islam, Jihad is considered as a duty that is carried out with special conditions and specific regulations and is not possible, because of its social, political and security nature, without the availability of Islamic ruling. So its legitimacy is subject to the permission of Imam in his age and righteous Faghih in his absence. During the Safavid era, Jihad was not allowed by most of jurists in Imams absence. However, Jihad was known and used as a device and driving power in wars during the Safavid era. This paper aims to answer the question: what Jihad meant in Safavid era and what manifestations it had? In response, the paper claims that despite the opposition of the majority of Safavid scholars and jurists, Safavid kings, in accordance with the condition got the jurists permission, or without it and fight against internal and external, Muslims and non-Muslims enemies with the slogan of Jihad. This paper tries to explain and explore the concept of Jihad and its various manifestations in the Safavid era according to legal treatises, letters, documents and historical sources.Keywords: Jihad, Safavid, Analysis, Manifestation
-
نقد وبررسی رساله خلسه اعتماد السلطنه براساس نظریه جریان سیال ذهنجریان سیال ذهن که مبتنی بر یک راهبرد نوین روان شناختی است در پی آن است تا به لایه های درونی و لایه های پیش گفتاری ذهن شخصیت ها برسد وآن را به مخاطب برساند.خلسه را شاید بتوان حالت خاصی دانست، که انسان در آن میتواند با ابعاد ماورائی و الهی وجود خود ارتباط برقرار کند . در رساله خلسه اعتمادالسلطنه تحلیل رفتار،گفتار و متن به شیوه جریان سیال ذهن به ذهن و روان نویسنده نمود یافته و جایگاه روحی و روانی شخصیت نویسنده را در متن پیدا کرد .ناآگاهانه بودن روایت، اهاله ی اطلاع رسانی توسط اشخاص داستان به جای مولف از طریق تک گویی درونی، روایت نگارش برای مخاطب نامعلوم، عدم نظم فکری مشخص در بیان خاطرات شخصیت ها، نبود رابطه ی علی و معلولی درروساخت و ژرف-ساخت روایت،گسستگی در زمان و مکان و نفی زمان خطی، درهم ریختگی در روساخت زبانی و دستوری و بیپرده گویی شخصیت ها در روایت؛ از برجسته ترین ویژگی های متن خلسه نوشته اعتمادالسلطنه (1313-1259ق) میباشد.مقاله در پی پاسخ به این پرسش برآمده است که؛ از برجسته ترین مولفه های شیوهی جریان سیال ذهن با رویکرد شیوهی جریان سیال ذهن در « زمان » در متن خلسه اعتمادالسلطنه کدامند؟ و در ضمن برشمردن این مولفه ها، نکاتی در مورد به کارگیری عنصر متن خلسه بیان شود.کلید واژگان: واکاوی, جریان, سیال ذهن, خلسه, اعتماد السلطنه
-
پیشرفت و توسعه هر کشوری متاثر از ساختار ها و کارکردهای آن می باشد. نهادهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، حقوقی و دینی کالبد اصلی جامعه را شکل می دهند. میزان کارآمدی نهاد ها و ساختارهای اصلی یک جامعه، ضمن اینکه مبین ویژگی ها، خصائص و محتوای ساختارهای تاثیرگذار یک ملت می باشد، مبنایی برای پیشرفت و توسعه آن کشور نیز به حساب می آید. از سوی دیگر، وضعیت فعلی هر جامعه ای تا حد زیادی معطوف به وضعیت نهاد ها و ساختارهای آن در گذشته می باشد. این مقاله با رویکرد جامعه شناسی تاریخی به بررسی و واکاوی ابعاد ساختاری ایران در دویست سال گذشته پرداخته است. در بررسی این ابعاد، ساختارهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، حقوقی و دینی مورد تاکید ویژه قرار گرفته اند.
کلید واژگان: واکاوی, ساختارها, کارکردها, قاجار, تاریخ, جامعه شناسی تاریخیDevelopment and progress of each country is influenced by its structures and functions. political, cultural, legal and religious foundations are the main origin of society. The efficiency of main foundations and structures of a society indicate not only characteristics, properties and content of structures of a nation, but also is a basis for development and progress of that country as well. On the other hand, the present status of each society mostly turns toward the status of its foundations and structures in the past. This article has studied the structural aspects of Iran in the last 200 years with a historical sociological approach. In study of these aspects, economical, political, cultural, educational, legal and religious structures have been focused in particular.Keywords: Anatomy, structures, functions, Qajar, history, historical sociology
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.