به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "ظهیر فاریابی" در نشریات گروه "ادبیات و زبان ها"

تکرار جستجوی کلیدواژه «ظهیر فاریابی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی ظهیر فاریابی در مقالات مجلات علمی
  • مضمون پردازی و کارکردهای هنری و بلاغی باورها و رسوم عامیانه در اشعار ظهیر فاریابی
    فاطمه تسلیم جهرمی*

    شعر ظهیر فاریابی، شاعر قرن ششم، به عنوان یکی از حلقه های بین سبک خراسانی و عراقی در بسیاری از داوری های شاعرانه کهن مطرح شده و تاثیر بسیاری بر شعر شاعران پس از خود داشته است. ظهیر، مضمون پردازی متعدد و گسترده ای از دانش های مختلف از جمله باورها و عقاید عامیانه و برخی باورهای محلی در اشعار خود دارد و از این منظر یکی از شاعران پیشرو به شمار می رود. مضمون پردازی باورهای عامیانه در اشعار ظهیر به صورت شبکه ای بلاغی و با توجه به جنبه های مختلف یک باور و آداب و رسوم عامیانه رخ می دهد و در دسته هایی چون: باورهای عامیانه نجومی، اعتقادات عامیانه درباره حیوانات و پرندگان، طب عامیانه و باورها و عقاید مربوط به پدیده های غیبی و رسوم عامه، می توان آن ها را تحلیل کرد. در رسوم عامیانه وی به آدابی چون جرعه افشانی بر خاک، خالکوبی، رسوم عید و... اشاره می کند. برخی مضمون سازی ها از باورهای عامیانه نادر و بسیار کهن در شعر فارسی نیز در میان اشعار وی دیده می شود. از ابزارهای هنری و بلاغی با استفاده از باورها و رسوم عامیانه در اشعار وی، به استعاره، حسن تعلیل، تجاهل العارف و تشبیه می توان یاد کرد. مضمون پردازی با عقاید عامیانه نجومی بیش از همه بازتاب دارد. وی از باورهای عامیانه برای مدح شاه و معشوق یا بیان پریشانی احوال خود بهره برده است. روش تحقیق در این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی است.

    کلید واژگان: بلاغت, تصاویر ادبی, ظهیر فاریابی, عقاید عامیانه, رسوم عامه
    Thematic and artistic and rhetorical functions and beliefs of folk beliefs and customs in Zahir Faryabi's poem
    Fatemeh Taslim Jahromi *

    TThe poetry of Zahir Faryabi, a sixth-century poet, has emerged as one of the links between the Khorasanian and Iraqi styles in many ancient poetic judgments and has had a great influence on the poetry of later poets. Zahir has a wide range of themes from various sciences, including folk beliefs and some local beliefs in his poems, and from this perspective, he is one of the leading poets. Based on the results of this study, the thematicization of folk beliefs in Zahir's poem occurs in the form of rhetorical networks and according to various aspects of a folk belief and customs, and in descriptive-analytical methods in categories such as: astronomical folk beliefs, animal beliefs in And birds, folk medicine, and beliefs about occult phenomena and folk customs can be analyzed. Some themes of rare and very ancient folk beliefs in Persian poetry can also be seen in his poems. One of his artistic and rhetorical tools for using folk beliefs and customs is metaphor, simile, exaggeration, good interpretation and ignorance of the mystic. Thematic with astronomical folk beliefs is most reflected and has used folk beliefs with topics such as the praise of the king and the beloved or expressing his condition

    Keywords: rhetoric, Zahir Faryabi, appearance, Folklore, folk customs
  • نعیمه عمده غیاثی، حمیدرضا فرضی*

    شاعران با کمک نماد، به بیان مفاهیم انتزاعی و ذهنی خود می پردازند. به طور معمول مفاهیمی که بیان آن ها دشوار و گاه غیرممکن است، در قالب نمادها، قابل بیان می گردند، از این رو، نماد مقوله ای ملموس و عینی است که می تواند مباحث ذهنی و غیرملموس را قابل درک کند. ظهیر فاریابی از زمره شاعرانی است که در شعر خود از نمادهای متعدد- که دارای خاستگاه های متنوع هستند- برای بیان مفاهیم ذهنی خود سود جسته است. در این پژوهش، انواع نمادهای دیوان ظهیر، شناسایی و استخراج شده است و خاستگاه آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. ظهیر برای مدح ممدوحان خود از انواع نمادهایی -که خاستگاه گیاهی، آیینی، حیوانی، تاریخی، اسطوره ای و فلکی دارند- استفاده کرده است. همه این نمادها، برای بیان مفاهیم انسانی، از قبیل: علو مرتبه، برتری، شجاعت و توانمندی، برجستگی، سرکشی، لطافت و نشاط و غیره، به کار گرفته شده است.

    کلید واژگان: نماد, ظهیر فاریابی, نماد حیوانی, نماد گیاهی, نماد فلکی, نماد اساطیری
  • حجت الله بهمنی مطلق، یدالله بهمنی مطلق، ملیحه دانایی

    زبان مهمترین وسیله ی ارتباطی انسان و پایه ی همه ی نهادهای اجتماعی و پدیده ای است که در هر زمان در حال تغییر و تحول است. تحولات واجی از قدیمترین ایام تا کنون مورد توجه زبانشناسان بوده است. در آغاز رواج زبان فارسی دری هنوز تلفظ بسیاری از کلمات و املای آنها صورت ثابت و واحدی پیدا نکرده بود، لذا یک کلمه به صورتهای گوناگون تلفظ و نوشته می شد. مطالعه ی دیوان ظهیر فاریابی (متوفی به سال 598)، شاعر با ذوق و مشهور قصیده و غزل در قرن ششم هجری، از منظر واژگان به دلیل وسعت دامنه ی لغات، فراوانی و دگرگونی آنها، محور اصلی این مقاله است. این امر علاوه بر اینکه واژه ها و ترکیبات بسیاری را در اختیار ما قرار می دهد که برغنای زبان فارسی افزوده اند، رمز موفقیت شاعران گذشته را نیز از نظر تاثیرگذاری بر مخاطبان و کسب شهرت و اعتبار بازگو می کند. در شعر ظهیر فاریابی، برخی از مختصات زبانی سبک خراسانی با اندکی تغییر - افزایش لغات عربی و کاهش قابل توجه کاربرد لغات مهجور کهن- به خدمت گرفته شده است. با توجه  به اینکه برخی از ویژگی های سبک خراسانی و همچنین برخی از مختصات سبک عراقی در اشعار او به چشم می خورد، می توان سبک او را بینابین نامید.

    کلید واژگان: ظهیر فاریابی, شعر, واژگان, فرایند واجی
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال