به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « گفتمان کاوی انتقادی » در نشریات گروه « ادبیات و زبان ها »

تکرار جستجوی کلیدواژه «گفتمان کاوی انتقادی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • محمد نبی احمدی*، ناصر مرادی

    تحلیل گفتمان انتقادی یکی از رویکردهای مطالعات زبان شناختی نوین است. گفتمان کاوی انتقادی مبتنی بر سازه گرایی اجتماعی است و به تجزیه و تحلیل ساختارها و معناهایی می پردازد که بار ایدیولوژیکی دارند. تیون ون دایک زبان شناس هلندی (1943)، رویکرد شناختی - اجتماعی را در بستر تحلیل گفتمان انتقادی مورد بررسی قرار داده و به برقراری ارتباط بین ساختارهای متنی، شناختی و اجتماعی می پردازد. ایدیولوژی در الگوی گفتمان انتقادی ون دایک نقشی بنیادی داشته و طرح واره هایی از روابط موجود بین ایدیولوژی، جامعه، شناخت و گفتمان را می آفریند و این تعامل اجتماعی به شکل متن و یا گفتمان متبلور می شود. طاهر وطار، رمان نویس برجسته الجزایری (1936) با نگارش رمان «اللاز» به بررسی جریانات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی الجزایر پرداخته و جامعه استعمارزده الجزایر را به تصویر کشیده است. در این پژوهش سعی شده است با روش توصیفی - تحلیلی ابتدا نگاهی گذرا به رمان «اللاز» و چارچوب نظری تحلیل گفتمان انتقادی و در ادامه به بررسی گفتمان این رمان با تکیه بر متد گفتمان کاوی انتقادی ون دایک پرداخته شود. رویکرد گفتمان کاوی انتقادی خاص ترین ابزار زبانی برای بیان داستان «اللاز» است.

    کلید واژگان: گفتمان کاوی انتقادی, ون دایک, ایدئولوژی, رمان اللاز, طاهر وطار}
    Mohammad Nabi Ahmadi *, Naser Moradi

    Critical discourse analysis is one of the approaches of modern linguistic studies. Critical discourse is based on social constructivism and analyzes structures and meanings that have an ideological burden. The Dutch linguist Theon Wendijk (1943) examines the cognitive-social approach in the context of critical discourse analysis and makes connections between textual, cognitive and social structures. Ideology plays a fundamental role in the model of critical and individual discourse and creates schemas of the existing relationships between ideology, society, cognition and discourse, and this social interaction is crystallized in the form of text or discourse. Tahir Watar, a prominent Algerian novelist (1936), has written the novel Al-Laz, examining the political, social and cultural currents of Algeria and depicting the colonized Algerian society. In this research, a descriptive-analytical method has been tried to first take a brief look at the novel "Allaz" and the theoretical framework of critical discourse analysis and then to examine the discourse of this novel based on the method of critical discourse and Vandik. The critical discourse approach is the most specific linguistic tool for telling the story of Ellaz.

    Keywords: Critical Discourse, Vandik, ideology, Ellaz, Tahir Watar}
  • مسلم خزلی*، علی سلیمی، محمود دهنوی
    رمان «زقاق المدق» یکی از آثار نجیب محفوظ است که در آن فضای جامعه مصر را در زمان جنگ جهانی دوم و ورود استعمارگران به مصر به تصویر می کشد و با دیدی انتقادی پیامدهای بد آن را بر مردم مصر نشان می دهد. این جستار می کوشد براساس روش تحلیل گفتمان نورمن فرکلاف، به گفتمان کاوی انتقادی رمان زقاق المدق بپردازد و گفتمان های غالب و مفاهیم ثانوی و پوشیده متن را که کمتر به آنها توجه شده، بررسی و تحلیل کند. براساس یافته های پژوهش، گفتمان اصلی رمان، گفتمانی ضداستعماری و انتقادی است که نویسنده با خلاقیت خود و در قالب سخنان شخصیت های رمان و سرنوشت آنها به مخاطب ارائه می دهد و با آن گفتمان رسمی و حاکم را به چالش می کشد. این گفتمان تاثیر مناسبات قدرت بر فرایند اعمال قدرت بر دیگر گروه های اجتماعی را بیان می کند و نیز تاثیرات آن در آینده را نشان می دهد.
    کلید واژگان: نجیب محفوظ, زقاق المدق, گفتمان کاوی انتقادی, فرکلاف, استعمارستیزی}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال